Wednesday, May 29, 2013

Terminens sista veckor...
Vi befinner oss i terminens sista skälvande minuter.
Eller ja, ännu har Karolina några veckor kvar innan skolportarna stänger för sommaren.
Den 18 juni är terminens sista dag här hos oss.
Sent?
Jo, det är det kanske, men å andra sidan börjar inte höstterminen förrän den 3 september igen.


Jag gillar sommarlov. Mycket.
Det har jag alltid gjort, både när jag själv gick i skolan, förstås, men också när Karolina fått sommarlov.
Det har alltid gett mig en sådan härlig känsla.
Just det där att slippa gå upp tidigt, att slippa läxor (nåja, i amerikanska skolor har man alltid sommaruppgifter, men det är ändå överkomligt), att slippa köra. att slippa repetitioner, att slippa projekt.
Ja, att slippa den dagliga lunken.

Sovmorgnar, dagar vid poolen. Sena kvällar.
Värme och sol.
Resor till Sverige i Finland.
Att få vistas på det bästa “sommarlägret” av dem alla, Camp-Skären...
Myggor, salta bad, sol, båtar, gummibåtar, glass, tomater, blåbär, vita nätter, kravlöst, wifi-löst, kusiner, morföräldrar, gammelmoster, gammelmormor, inte ens en tv i stugan, kortspel, skratt, sena nätter, sena morgnar (för tonåringarna).


Med facit i hand har junior-året, alltså 11 klass, varit det tuffaste skolåret av dem alla.
Karolina har suttit med huvudet i skolböckerna, eller framför datorn pluggandes, sedan i höstas.
Kraven från lärarna har varit höga.
De flesta juniorer som läser på högre spår har ett mål framför ögonen; att komma in på sin drömskola. Alltså, på sitt drömuniversitet.
Det vet lärarna på high school, och de utnyttjar det till fullo.
Rätt eller fel?
Ja, både rätt och fel, kan jag tycka.
Personligen tycker jag inte att någon ska behöva sitta med en uppgift hela nätter igenom för att få den perfekt. Sömnen blir lidande, och då blir allt lidande.
Karolina berättar om kompisar som lider av rena stressymptom på grund av skolan och kraven.
Min dotter säger sig inte lida av det (och det gör hon inte heller), även om hon tycker att bördan är tung.
I mitt mammahjärta gör det ont när jag släcker min läslampa vid midnatt och jag hör hur Karolina knattrar iväg på datorn skrivandes på någon uppgift i sitt rum.
Jag vet att jag måste få henne ur bingen klockan 6:15. Klockan 7:20 ska hon vara pigg och alert och redo för dagens första lektion.Junioren, snart Senior,  som har en en sommar på NYU framför sig.  Hoppas ALLT blir roligt!Årets svåraste och mest avancerade klasser har varit HOA, IB-History of the Americas.
Den klassen har lästs på helfart på universitetsnivå. Redan då vi träffade HOA-läraren på Back-to-school-night i september förstod vi att det skulle bli åka av, att spänna säkerhetsbältena hårt.
IB-Biology samma sak. Det har varit tufft för Karolina i omångar, speciellt under höstterminen. Under våren har det varit lättare, som tur är.
IB-Engelska har varit komplicerat på många plan, men Karolina ror den klassen i hamn med bravur. Engelska har alltid legat för henne.
Matten tar Karolina ett enklare spår än IB och AP (AP-Advanced Placement) i, trigonometry (när Peter gick på HS var Trig den högsta matteklassen man kunde ta. Numera är det en mellanklass, och ses inte som direkt avancerad. En viss skillnad på krav kan ses sedan Peter tog sin HS-examen för 30 år sedan).
IB-Franskan bytte vi mot sociologi i höstas. Ett lyckokast. Efter åratals harvande med dåliga franskalärare kändes det skönt för oss alla att kunna lägga franskan på hyllan efter 5 år.
IB-teater är heller inga problem.

Snart kommer slutbetygen, och det är på de betygen man söker till college på.
Juniorårets slutbetyg + första kvartalets betyg nästa läsår.

Nej, det blir ingen LAT och ledig skärisommar för Karolina iår.
Istället ska hon plugga 6 universitetspoäng på NYU i sommar.
Annorlunda och stort!
OCH alls inte kravfritt.

Sedan ska vi då börja processen med att ansöka till college.
Redan i sommar ska Karolina helst välja ut vilka lärare från HS som ska skriva hennes rekommendationsbrev.
Det är också hög tid att tänka på uppsatser som ska skrivas. OCH på de två sista SAT-proven (det näst sista äger rum på lördagmorgon)

Ett stressigt år kommer att kulminera i en stressig sommar (men rolig, ska vi tro) och stressig förhöst/höst.
Sen borde vi kanske vara “home free”.

Som vanligt lovar Yours Truly att rapportera från (nåja, nåja) läktarplats.

Ha en fin onsdag!31 comments:

eastcoastmom said...

Oj oj oj. Det är verkligen en lång och komplicerad process att söka till amerikanska universitet och college, jag blir stressad bara jag tänker på det... Hon är duktig Karolina, som inte stressar FÖR mycket. Svår avvägning det där.

Annika said...

Eastcoast:
Ja, den går knappt att föreställa sig för en svensk. Det är SÅ annorlunda.
Utan oss fldrar vette 17 hur det skulle gå.

EN mkt SVÅR avvägning är det verkligen. Karolina känner så många som bär på rena stressymptom. Inte roligt.

Miss Marie said...

Men oj! Sa stressigt redan?!?! Varfor denna press pa eleverna kan man undra?! Visst, jag kan tycka att svenska skolan ar lite for slapp, men det har har ju gatt at helt fel hall. Skolungdomar ska ju fortfarande kunna ha ett socialt liv, skolan ska ju inte vara ALLT! Sa tycker jag... Skont med ett langt sommarlov iaf, trodde det bara var Sverige som slutade skolan i juni, men det gor ni visst i US ocksa! Bada i England och Tyskland haller terminerna pa in i juli och sen borjar dom igen i september. Hoppas det blir kul for K-girl i NY, eller, det ar jag saker pa att det blir! :) Vad snygg hon har blivit forresten! Har vuxit upp sa fort!!!!

Annika said...

Marie:
Så är det. Junioråret är tufft. Det har så höga krav då, och förväntas ha så höga betyg som möjligt då de ska söka till uni,
Krav har det varit i skolan sen kindergarten, så det blir ingen direkt kalldusch. Men jag tycker att vissa lärare verkligen maxar det.
Skolan i Sverige är för slapp, absolut. OCh de har ju problem också nu med den, big time. men skolan här är ibland för hård.
Det blir säkert kul för K i NYC, stort och spännande!!
TACK för snälla ord om K-tjejen :-)

Anonymous said...

Känner igen det där från J:s år på HS. Fast vi hade hela tiden vetskapen om att det är lättare att ansöka till univ i Sverige och det mildrade stressen enormt mycket!
Ni, Karolina, fixar det!

Erica said...

Oj oj! Amerikansk high school verkar inte vara någon lek, direkt!
Kan inte låta bli att tycka synd om eleverna, speciellt de som även måste brottas med stressrelaterade symptom redan i 16-18årsåldern!
Som någon skrev här ovanför; svenska skolan är (för) slapp, men samtidigt verkar det åt andra hållet att vara tvungen offra sin dygnsvila för läxornas skull. Speciellt som den är så viktig för att orka med...

Jag är så IMPONERAD över amerikanska elever!
Men jag förstår att de (och ni föräldrar) längtar efter sommarlovet!
När jag läser dina inlägg om amerikanska skolan känns det ändå väldigt slappt med den regeln vi hade i högstadiet... lärarna fick boka in max 2 prov per vecka, sammanlagt! Så lärarna var tvungen samplanera...

Däremot; skolan där jag gick högstadiet, Hortlax skola, var den skola i Piteå där eleverna hade svårast att komma in på gymnasiet (jag gick där 1997-2000), MEN eleverna från den skolan kunde mest! Det var vi och en till skola i Piteå kommun som hade hårdast betygskrav. Det kan jag också tycka är lite snett...
Ursäkta parentesen om mitt högstadium. Kommer av någon anledning alltid in dit, pga. min nostalgihjärna ;)

För att återgå till nutid...
Har det för att jag för ett tag sedan läste något om svenska skolan, men tyvärr minns jag inte riktigt var jag läste det.
Handlade i alla fall om att det kommit någon "alarmerande rapport" från svenska universitet att de studenter som börjar nu för tiden kan för lite. Kunskapsnivån hos nya studenter är egentligen för låg...
Och i det fallet kan jag inte se någon annan anledning än att svenska grundskolan och gymnasiet verkligen brister i utbildningen!
Redan under min skoltid fanns det elever som började 7:an utan att kunna läsa!
Och huuur i hela världen kommer det sig att man släpper igenom en elev som inte kan läsa upp till högstadiet?!?
Nåja, tills den dagen det är dags för mina framtida barn att börja skolan kanske svenska skolan är reformerad... ;)

Okej, nu är det officiellt... jag drar ALLTID iväg i mina kommentarer ;P Ursäkta för det :)

Hoppas du får en jättefin onsdag!
MVH /Erica

Millan said...

Ja josses, det ar ingen barnlek att ga i skolan i USA, det har jag forstatt. Sarskilt int om man har sa klara planer som K. Det ar ju bra att ha ett mal och en drom men saklart tufft under tiden man jobbar for att na det malet! Jag haller tummarna och ar saker pa att det gar kanonbra. Vet ni exakt vilka universitet ni kommer soka till? Ar det nu i host ni maste ansoka?

Sommarlov ju. Underbart! Mina barn borjar inte sitt forran 24 juli! Och da borjar ocksa igen den 3e September. Sa inget langt lov har direkt. Men ganska lagom faktiskt ... De ar lediga just nu i sa kallad half term och sedan ar det bara sommarterminen kvar som brukar vara lite lattsammare an resten av aret.
Kram!

Annika said...

Brysselkakan:
ja, vi talade ju lite om det när vi sågs. Mkt intressant att höra.
Det är ju absolut skillnad hur processerna går till i länderna.
Jodå, det ska ros i hamn.
Njut av värmen! :-)


Erica:
Det är jobbigt, slitsamt. OCH det har det varit sedan de var små. Ja, inte så här, men de har alltid haft läxor och krav, vilket jag tycker är bra.
Svenska skolan går det nog ganska mkt urför för. Jag har också läst rapporter fr universiteten hemma hur alarmerande lite svenska elever kan.
FATTAR inte att inte ngt görs ÅT svenska skolan.
Bättring där!!
Många skolor ÄR ju bra, men de kan inte lyfta hela landet.
Det är intressant att höra om din skoltid, och jag är glad att du gick i en bra skola.
Så skulle det vara på alla skolor i Sverige, och in med läxor för 17!! OCh lite fler prov kan de nog klämma in också.
Det är bra, dra iväg i kommentarerna, jag gillar det.
:-)
VI har det varmt nu.
Ha det så gott!!


Millan:
Nej, inte i vissa kommuner iallafall. Det haltar ju en del med skolan i detta land, men går man i en skola i en kommun som har bra skolor så ÄR det mkt bra.
Vi vet på ett ungefär vart K ska söka. OCH jag tror det blir ungefär tio skolor hon kommer att söka in till. K söker in runt årsskiftet, ev kan hon söka i höst och på så sätt kan det bli early admission, och då vet hon innan jul.
Sommarlov är verkligen härligt.
Det är ju rätt bra system som ni har med loven i england också, kan jag tycka.
Kram!!

Desiree said...

Oj ingen rast och ro direkt men jag hoppas att det finns plats för bad och sköna kvällar också. Det måste man se till att ta sig och unna sig så att man får ladda batterierna. Precis som du skriver är balans jätteviktigt. Tycker Karolina har varit superduktig och kämpat väl och hårt detta året. Beundrar henne. Låter spännande med både teaterskolan hon kom in på och de 6 universitetspoängen hon ska ta i sommar. Är det distans studier på dessa 6 poäng? Är det ett eller flera ämnen hon kommer att läsa? Får man extra kredit på något sätt när man sedan söker in till collage för dessa universitets sommar kurser? Hon är som sagt jättedukitg och jag är säker på att hon kommer att nå långt och nå många av sina mål i livet. Det var ett väldigt fint kort på henne här. Må sommarlovet bli skönt och roligt även om det blir en del jobb också.
Kramar!

Erica said...

Vad bra att det inte gör något att jag drar iväg i mina kommentarer ;)

Jag tycker också det är konstigt att man inte verkar göra något radikalt åt utbildningen här!
Men de har i alla fall bytt ut skitbetygsskalan G-VG-MVG, äntligen!
Fler betygssteg ger en rättvisare bedömning...

Annars tycker jag Moderaterna med bihang verkar vara mer intresserade av att typ sänka skatterna och öka privilegierna för de redan rika och sparka på de sjukskrivna... alltså öka klasskillnaderna i samhället...
Skolan verkar ligga ganska långt ner i deras politik...

Ja, fler prov per vecka klarar man säkert av (2st. per vecka var när jag gick; så jag vet egentligen inte hur det ser ut idag).
Däremot känner jag nog lite tvärtom angående läxor :)
Kanske inte färre, men i alla fall inte fler. Jag skulle nog hellre se att även om det blev lite längre skoldagar, så skulle eleverna ha chansen att vara lediga på fritiden.

Som det är nu är ju vissa dagar väldigt korta, och andra lite längre. När jag gick första året på gymnasiet hade vi vad vi kallade "drömschema". Tre dagar i veckan slutade vi typ ett-halv två på dagarna, och endast två dagar/vecka gick vi till typ fyra, varav en av de dagarna hade vi sovmorgon...
Nu går jag ju i och för sig inte i skolan längre, men jag skulle inte ha något emot att skoldagarna var typ kl.8-16/17 måndag till fredag, typ som en vanlig arbetsdag. Och då skulle de dagarna verkligen vara fyllda med skolarbete, och så fick fritiden verkligen vara fritid! :)

MVH /Erica

Anna-Lena McGrath said...

Jag måste vara ärlig, men jag tycker det är helt FEL. Funderar på att flytta till Sverige just för pressen i Amerikanska skolor. Eller hemskola! Men det blir jag och alla "bible thumpers" då som hemskolar!!! Ha, ha...Dvs. vi skulle bli socialt isolerade.

Och man tycker ju Amerikanska ungdomar borde ligga före de svenska i det akademiska, men så är det ju inte alltid. Svenska barn kan ju flera språk (jag pratade svenska, tyska och engelska ganska flytande när jag gick i nian ju). De kan sin geografi (amerikanare är nog sämst på geografi i världen - jag överdriver, men gu så trött jag blir ibland på detta), och så grammatik! Herregud...Their, they're och there! Your beautiful!

Detta är första året vi har sommarläxa. URLÖJLIGT. Jag är arg så jag kokar. På sommaren har vi annat att göra. Skolan har inget att göra med vad vi gör när vi är lediga.

Vi tog Killian ur TD (Talent Development) i trean, då vi insåg att han inte lärde sig nåt eller hade kul! Utan fick bara mer hemarbete. Vi pushar aldrig för läxa eller skulle aldrig sätta honom i Kumon, eller annan läxhjälp om vi inte måste. Vi har också haft jättetur med lärare som har gett minimala läxor. Vi hade inga i Kindergarten eller ettan. Nån enstaka i tvåan och trean, och så lite stavord och matte i fyran och femman. Nu i femman har vi haft lite idiotiska projekt, men, men...

Killian är ju bokmal och läser på hög nivå. Hans lärare sa att lästestet de hade i femman var menlöst för Killian och hon inte ens testade honom.

Barn måste få vara barn. Barn måste få vara ute i naturen, barn måste hinna med att cykla, gå och röra sina kroppar. De måste få tillräckligt med sömn och de får nog med stress när de blir vuxna.

Usch...Du får ursäkta mig, men detta ämne gör mig så himla upprörd.

Kram,


Annika said...

Desiree:
Ingen rast och ingen ro.
NEJ!
Men efter skolan ska hon till beachen med ett gäng ett par dagar. Sen ska hon följa med sin bästis till dennes river cabin i norra PA.
Och visst lär det bli dagar vid poolen etc.
Det är på NYU hon tar sina 6 credits. Det blir då i drama och dylikt.
Jap, hon kan tillgodogöra sig de poängen där hon sedan ska läsa på college.
ja, att ta sommarskola mellan jr och sr året ser mkt bra ut på ansökningen till college.
TACK, fotot är taget med min ajfån i söndags.
OCH ja, vi ska hoppas att sommaren blir jättefin.
KRAMAR!!!


Erica:
Du får alltid dra iväg om du vill.
Gillar att du engagerar dig!
FATTAR inte att ngt görs år svenska skolan. Den har varit på dekis länge.
OCH så ligger Finland granne med sina världsberömda skolor. Titta på DEM!!!!
Ta efter DEM!!!
OJ vilka skoldagar du hade, Det var som en dröm.
Det är väl svårt det där med långa skoldagar också eftersom många har aktiviteter efter skolan.
men jag hör vad du säger. Däremot tycker jag inte att ett visst mått läxor är av ondo.
Det måste till om dessa elever vill in på uni.
Speciellt om de vill plugga utomlands.
Men att läxor ska få ta över är INTE rätt. Jag har ofta tyckt detta år att K drunknat under dem, eller av olika projekt.

Annika said...

AL:
Tycker du?
Nej, det tycker inte jag, inte egentligen.
men jag kan hålla med om att kraven är lite väl höga.
Nej, jag tror inte att svenska ungdomar ligger före amerikanska. Inte i dagens dekis skola hemma. Tyvärr kan en del ju knappt ta sig in på uni, och när de kommer dit så blir professorerna bestörta över den dåliga grundkunskapen.
Detta gäller ju inte ALLA, såklart. Men väldigt många.
Tyvärr.
När amerikanska ungdomar och deras kunskap bedöms slås de ju ut över hela riket.
OCH det finns MÅNGA dåliga skoldistrikt i USA, tyvärr. Ruskiga lågvattenmärken.
Men bor man, som så många av oss, i bra skoldistrikt vågar jag nog påstå att eleverna kan väldigt mkt.
Visst, språk börjar man sent med här. I sjuan hos oss.
Så det håller jag med om.
men jag var inte flytande i tyska i nian, då hade jag bara läst språket i tre år, haha!! Knappt i engelska heller. Det blev jag nog inte förrän jag flyttat till USA, om man ska hårdra det hela.
Skoluppgifter på sommarloven har vi haft hela tiden i vår kommun. Man vänjer sig, och det är inte så betungande.
Men alla är olika, så det är säkert kämpigt för vissa. Och visst kan jag också tycka att det borde vara helt lediga.
men, alas, nej...
Jo, det har alltid funnits läxor här, men jag tycker nog ändå att karolina lekt och varit ute massor, och nu har hon ett rikt socialt liv.
Helt klart har detta år varit det svåraste under hela skoltiden.
Visst, ett lyckligt medium vore att föredra. Verkligen.
OCH jag vet att skolan är hård för många.
Jag talar ju egentligen bara hur jag upplevt det.
OCH jag hade inte velat sätta Karolina i en svensk skola.
OCH jag hade absolut inte velat hemskola henne.
Skolan är så mkt mer än skola. Det lär ju sig så mkt mer där.
Men, visst, jag kan förstå att skolan här kan uppröra ibland.
OCH sen finns det dem jag känner som tycker skolan är för slapp HÄR (främst ryssar och asiater). DÅ dånar nästan jag...
Kramar!

Lisa said...

Tänk vad fort tiden gar ända. Snart är K ingen junior längre. När börjar sommarskolan pa NYU? Skönt att K far lite ledig tid innan. Här slutar barnen skolan i juli & börjar i september igen.
Kramar, Lisa

Anonymous said...

Våra skolsystem är verkligen som natt och dag! Syskonbarnen fick ju hoppa upp en klass när de kom till Sverige efter att ha gått i fransk och amerikansk skola, men de tycker fortfarande att det är löjligt enkelt i skolan. Men mamman sätter stopp för ännu högre klass, det skiljer mycket på andra plan från ett år till ett annat, med mognad och så.
Karolina är såå värd en sommar på NYU efter allt slit - vilken kämpe!

Annika said...

Lisa:
Ja, verkligen.
Sommarskolan börjar den 14 juli-9 aug.
Jag är glad att K får lite tid både innan och efter NYU.
Sent sommarlov hos er. Vet du när de börjar i sept?
Kram!

Penny:
Natt och dag.
Precis så.
Jag förstår att dina syskonbarn fick göra så då de kom till Sverige efter flera år utomlands.
Exakt, det är mer än bara kunskap då man hoppar en klass. Det är så mkt annat också. Klokt att stoppa, tycker jag.
Ja, nu ska hon få vara på NYU, men det är slit där med. Tror jag. Där ska hon fixa 6 credits. Men det är ju bara roliga ämnen för henne :-)

Anne-Marie said...

Vill först bara kommentera ditt inlägg igår. Jag tror att jag måste åka till öskusten vid något tillfälle och få del av denna fantastiska grönska. Det ser ju nästan ut som tropisk regnskog i Sydamerika! :) Helt fantastiskt!
Jag ser elever hos oss som har svårt med college. De borde klara av enklare kurser men gör det inte. Tror att många i glesbygdsområden har svårt eftersom det kanske inte är en tradition att plugga "högre". Och sedan har de som får financial aid en tendens att bara sluta skolan när de väl fått sin check. Och ingen verkar bry sig om det. Mysko och upprörande tycker jag.
K verkar vara en ung dam som står med båda fötterna på jorden. Skönt att hon verkar klara av alla krav så bra. Svenska skolan ger jag faktiskt inte mycket för.
Kramar!!

Annika said...

AM:
Ja, det måste du!
Du måste komma hit. Det är så vackert och grönt, men också väldigt fuktigt.
OCh inte så skönt direkt heller på sommaren.
Ja, jag förstår det, AM. Antar att många av era elever kommer från skoldistrikt där det är "lite sämre". Det diffar ju väldiliga mellan distrikten i detta land. Fråm lägsta låga till högsta höga. OCh så tror jag att det är lite annorlunda på community college också.Vi ska hoppas att K ska klara skolan, uni, galant.
Nej, jag ger inte mkt för sve skolan heller.
Kram!!!

Pettas said...

Mycket mycket att tänka på i sommar för er del! Och så annorlunda den blir mot vad ni är vana med. Vi som läser din blogg också kommer att få en annorlunda Annika-sommar till oss. Riktigt spännande. Jag ser framemot det!

Kramar!

Musikanta said...

Inte undra på att USA har så hög levnadsstandard när t.o.m. ungdomarna får jobba så hårt under somrarna.

Här tar ju de flesta eleverna i gymnasiet sommarjobb för att tjäna pengar.Inte för att förkovra sig för universitetet...

Men det är väl inte alla som är lika ambitiösa som Karolina :-)

Hälsa henne att jag tycker att hon är duktig och underbart söt på kortet!
Många kramar från Ingrid

Annika said...

Karin.
Ja verkligen, så annorlunda.
En annorlunda Annika-sommar blir det nog, på fler än ett sätt.
Tack Karin. Det värmer!
KRAM!!


Ingrid:
Märk väl, absolut inte överallt. det är mååånga som jobbar på sommarlov och fritid här också, tro mig.
Men sommarskola är rätt vanligt. Iaf där jag bor (landet är stort och annorlunda vart man än kommer).
I Karolinas gäng är det flera som ska gå på sommarskola.
TACK för snälla ord.
KRAMAR!!

Martina said...

Vilken otroligt duktig tjej du har!! Hon verkar bade enormt flitig och väldigt malmedveten.

Jag förstar verkligen att skolgangen i USA är tuff! Och att, trots sommarlov, K kommer ha fullt upp även i sommar. Tur i alla fall att hon även kommer att fa lite (väldigt) roligt ocksa; NY, Tisch.... mycket nytt och mycket spännande! Hur ska hon bo? Kommer du och Peter att vara i NY nagot?

Annorlunda sommar även för dig...

Kramar

Anonymous said...

Jag håller med dej om att sommarlunken är fantastisk.Så skönt att slippa tider att passa o alla "måsten" hela tiden - jag längtar!!
En annorlunda sommar för er alla o ett jättestort Lycka till och kämpa vidare till Karolina!
Kramar från Anette

Annika said...

Martina:
Ja, hon vet vad hon vill och så...det är bra.
HOn bor på campus, precis vid Washington Square Park.
Jag tror att hon får jättekul på Tisch!
Skriver lite om Peters o mitt boende imorrn här på bloggen :-) men vi har en lgh på Manhattan i en vecka. YAY!
MYCKET annorlunda sommar för mig iår, på flera plan.
Kram!


Anette:
Har precis mailat dig!!
Älskade sommarlov.
Älskade lunk!
Jag längtar också.
Ja, en totalt annotlunda sommar för oss.
Kramar!!

Anne said...

Kul läsa Annika! Jag gillar ju dina skolarelaterade inlägg och nedslag i den delen av ert liv.

Jag tycker precis som du att grundtanken med mycket krav i amerikanska skolan bara är bra. Jag har inte problem med det alls. Sen kan man ju alltid diskutera hur mycket,var gränsen går och när/om det blir för mycket...
Intressant det jag såg du skrev i kommentarerna om att vissa (främst asiater och ryssar) tycker den är för slapp t.om.

Det jag kan tycka mindre bra om och som gör mig lite bedrövad är dock hur tidigt det ska börja. Hur ribban höjs så att varje år lite tuffare än det var fören generation sen, så byggs det sen på och slutar ju då med att t.ex. trig, en mattenivå som inte ens fanns på HS för en eller två generationer sen plötsligt anses som vanlig HS nivå.

Jag fick veta att KS-kidsen numera är 1-2 årskurser före i kunskap än deras föräldrar var isamma ålder.Det ligger säkert mycket i det. När började 1:an så var det bara några få som kunde läsa,idag verkar det snarare vara normen att barnen kan det. För att ta ett ex så jag tror absolut det stämmer att barnen idag tidigare lär sig saker och en 16-åring idag kan mycket mer än vad en 16-åring kunde när du eller jag var i samma ålder.

Sommarlov är verkligen jätteviktigt och jag tror och hoppasatt Karolinas sommarlov kommer bli en DRÖM! Ja, det blir inget "vanligt"sommarlov, även plikter och krav men samtidigt kommer hon säkert tycka att det är så häftigt och coolt, framför alltså annorlunda från vardagslunken i skolan och rutinerna, kraven där att hon kommer få sån energi och tycka allting mest känns som skoj än krav.
Aaaaahh, tänk att sommaren nästan är här och snart bär det av till storstan. Pirrigt. Det kommer gå bra, även för mor och far på hemmaplan!

Apropå sommarlov, jag vet att vissa delstater inte har ett långt sammanhängande sommarlov. Arizona
t.ex. har skolår året runt och pytsar ut längre ledigheter lite här och där istället så det totalt blir lika långt som ett vanligt sommarlov.
Jag tycker det är bättre med ett sommarlov, ett riktigt långt avbrott än små breaks här där.

KRAM

Saltistjejen said...

Ja himmel vilka krav!!! Man baxnar ju då man hör det. Otroligt att de orkar hålla både energi och motivationen uppe. OCH att dessutom försöka leva också. Med allt vad edt innebär i den åldern. Hormoner, tankar om identitet, växa upp och ja allt allt allt.
Hon är verkligen helt otroligt duktig tycker jag! Som orkar och som trots allt slit ändå alltid verkar så positiv och tillfreds. :-) NI ska också ta åt er mycket du och Peter! Att ha en trygg familj som stöttar på alla plan är värt hur mycket som helst i den åldern. Ja, i alla åldrar såklart men just den åldern K är i nu är ju speciell. Vuxen och barn på samma gång. Stora förändringar i livet.
Och du, VI ser fram emot att få se er lite här i sommar!!! :-)
KRAM!!!!

Katarina Söderberg said...

Wow, nu är hon där! Vilka krav det är, jag blir trött av att läsa det.. Jag har läst din blogg men inte hunnit elelr orkat aktivera mig, men nu är jag på G. Jag hoppas du vill titta in,, http://kattaspraliner.blogspot.se/

Kram

Annika said...

Anne:
TACK!!
Roligt att höra!
OCH jag "måste" ju skriva om skolan ibland för att ventilera mina tankar.
Jo, visst, jag tycker också det här med krav och läxor är bra.
Det går inte att slappa sig igenom en skoltid, och sen komma till uni helt oförberedd.
Många jag känner som börjat uni här säger att det är lättare än HS. Bara en sån sak...
Ja, då snackar jag om barn härifrån. Som sagt, landet är stort och skolsystemen diffar enormt. DET vet ju du också. Från högsta höga till lägsta låga.

Jamen gissa!!
Karolina kan så mkt mer än vad jag kunde som 16 åring. Jag blir helt matt vid tanken.
Sådant hon sitter och tar ut i tex engelskan, analyser och annat, det har jag ALDRIG gjort.
Matten ska vi bara inte gå in på för min del. Jag slutade läsa matte efter nian.

Ja, Anne, de börjar med kraven tidigt. men det är ganska bra också. Det kommer liksom pö om pö. Det blir ingen chock i HS, de är vana från förr.
Men detta år har varit ett svårt år, med massor, massor med läxor. OCH det visste vi, och det visste K.
Men iaf, visst, lite balans hade varit trevligt.

Precis, trig var den högsta mattenivå man kunde läsa då Peter gick i HS.
OCh han tog sin HS.examen i södra VA.
Alla i min ålder som gick i HS här för 20-30 år sen är tagna över vad eleverna läser idag, och vilka krav de har.
Uni-klasser läses på HS också. Om det kan man ju diskutera.

Sommarlovet ja, annorlunda och med krav, men säkert såååå roligt också.
Att få bo på campus på drömskolan! BARA en sån sak.
Det triggar nog mkt. Sen ska 6 credits ros i hamn, men det ska väl gå det med.
Jag tycker som du, sommarlovet ska vara i ett enda långt svep. jag vill inte ha det uppduttat under året.
Modified calendar är inget för mig.
Jag är glad att K haft dessa sommarlov. Långa och sammanhängande. Starka krafter vill ändra på det, men jag hoppas att de inte lyckas.

KRAMAR!!


Saltis:
Kraven är höga. Det är bara att vara beredd, Saltis. Redan från början kommer du att märka av det. Men, inget fel på det, tycker jag egentligen.
Ja, på ngt sätt lyckas de leva och ha ett rikt socialt liv också.
Hatten av!
TACK för snälla ord. Vi gör bara vad vi kan.
Ibland känns det som om vi sackar.
OCH visst ska VI ses i sommar. SÅ KUL!!!
Kram!!


Katta:
KUL!!
Välkommen tillbaka!
Ska absolut titta in på din nya blogg!!
Kramar!!

Lisa said...

Sommarlovet börjar 06.07. & första skoldagen är 09.09./10.09. eller 11.09. beroende pa vilken skoltyp barnen gar i.
Du kan väl skicka lite värme (ingen fukt ;-)). Här har det regnat hela dagen & det är ca. 9 grader "varmt".
Kramar, Lisa

StrandMamman said...

Skulle du kunna dra en snabb repetition om det amerikanska skolsystemet för en som inte känner till det så bra? Alltså i vilken ålder man börjar i de olika skolnivåerna, och vad är skillnaden på college och university?

StrandMamman said...

Skulle du kunna dra en snabb repetition om det amerikanska skolsystemet för en som inte känner till det så bra? Alltså i vilken ålder man börjar i de olika skolnivåerna, och vad är skillnaden på college och university?