Monday, December 17, 2012

Likheter--och olikheter--i juletid del två

Godmorgon!

Idag tänkte jag att vi ska ta oss ännu en titt på likheter och olikheter i juletid mellan USA och Sverige.
Det finns ju en del som liknar, men också mycket som inte liknar.
Julaftonen.
Julafton är en en vanlig arbetsdag här, även om jag nog skulle säga att väldigt många har ledigt den dagen.
På julaftonen fixas det sista inför julen. Affärerna har öppet fram till 18 ungefär.
På kvällen går många i kyrkan. Midnattsmässorna är välbesökta, kan jag säga.
För oss är det svensk jul som gäller den här dagen, och den firar vi fullt ut, som ni vet.

Juldagen
Juldagen är en skön lugn dag hemma i norden. Dagen då man läser sina julböcker, spelar spel, tar långa promenader och äter gott. HÄR är juldagen dagen JUL!
Dagen då julen firas i kvadrat. Julklapparna öppnas på morgonen, och middagen äger rum på eftermiddagen. Dagen då egg noggen flödar och kalkonerna gräddas.

Annandagen.
Existerar inte här. För många är det jobb som vanligt direkt efter jul igen. Många är lediga, förstås, men det är en helt vanlig arbetsdag. Jag tycker fortfarande att det känns kymigt att det är vanlig dag direkt efter  storhelg. På Annandagen exploderar också mellandagsrean och affärerna öppnar tidigt.
Ofta är det galet många ute den dagen som ska byta sin julklappar.
Peter har varit ledig mellan jul och nyår i många år nu, och jag är verkligen glad över det.

Breakfast with Santa
Något som är vanligt före jul är att man tar med sig sina barn för att äta frukost med tomten.
Breakfast with Santa, kallas det. Frukosten kan äga rum på någon restaurang eller på något köpcenter. Det är poppis bland barnen.
Nötknäpparen.
Att gå och se baletten Nötknäpparen är otroligt populärt i juletid. Varenda balettkompani i det här landet har den på sin repetoar i december.
T’was the night before Christmas.
Är titeln på en otroligt populär barnbok av Clement Clarke Moore som jag vågar påstå finns i varenda hem där det firas jul.
Boken läses oftast på julaftonen, vid granen, innan barnen ska gå och lägga sig. Visst, vi har den också. Naturligtvis.

Julspel.
Alla kyrkor har julspel i juletid, och det är barnen i församlingen som spelar de olike rollerna. Oftast äger julspelet rum på julaftonen.  Julspel i skolorna förekommer ICKE.  Här får inte religioner blandas in i skolan.  Alls.
Eleverna läser inte heller religion i skolan i de lägre klasserna. Det är först på High School som man vidrör det ämnet.

Tomten i shoppingcentret.
Det här tror jag har blivit vanligare och vanliga hemma också.
Jultomen som finns i varje köpcenter och mall här. Barnen står i kö för att få sitta i hans knä och berätta vad de önskar sig i julklapp.
Tomtarna är ofta jättefina, och köerna är ofta långa som år. Naturligtvis fotograferas barnen med tomten och man får sedan köpa foton.


Den här tomten ser jag varenda gång jag handlar på Tysons Corner.  Han har haft sitt gig där i flera, flera år.  Han är jättefin!!


Detta var några fler likheter, och olikheter.
NU är det bara en enda vecka kvar till julafton.
DET är lite läskigt hur snabbt den här månaden har gått!


Jag tycker förresten att jag har julklapparna ganska mycket under kontroll och det känns skönt.
Visst har jag en del kvar att köpa, men att ha “one click service” på Amazon.com hjälper också.


Jag önskar er alla en fin måndag!
32 comments:

Miss Marie said...

Amazon är guld! :) Tycker också det är konstigt att det är vardag direkt efter storhelg. Makens kusins man jobbar på ett amerikanskt bolag så han får allt gå till jobbet på annandagen! Trist det...

Saltistjejen said...

Å den där julboken kände jag inte till! Kanske man bör skaffa då. ;-)
Att folk fotar sina barn med tomten har jag insett är jättestort här. Fast E vill inte, och jag är faktiskt ganska glad för det. haha, har lite svårt för de där extremt uppklädda fotona med barn i tomtens knä. Vet inte varför men jag är nog fortfarande lite för oamerikansk för det hahaha!
Amazon är super!!!!
Företaget jag arbetar på, samt M's universitet har förresten stängt hela veckan mellan jul och nyårvilket känns väldigt skönt! Vi kommer nog båda att behöva jobba lite ändå, men jag kan arbeta hemifrån och inte alls så mycket. Och M kommer bara att jobba lite tror jag.
Kramar!

Martina said...

I Frankrike är den 24 ocksa en vanlig arbetsdag och affärerna är öppna till 19-20. Manga äter julmiddag pa kvällen den 24 och firar och/eller den 25. Annandagen finns inte här heller.
Däremot drar inte reorna igang förrens i mitten av januari.
Tomtar i köpcentra har vi manga av ocksa! Vissa är bättre än andra...
Jepp, det blir en stressig sista veck. Jag undrar ocksa vart tiden har tagit vägen?!
Kramar

Anonymous said...

Vad tråkigt att det inte är en längre ledighet efter jul för alla. En extra dag innan man återgår till jobbet vore ju bra i a f.
Men du det där med Breakfast med Santa. Menar du att man går på restaurang och äter som vanligt med kallar det Breakfast med Santa eller?
Förklara gärna mer, blev riktigt nyfiken. :-D

Jag ska se till att läsa T'Was the night before Christmas för pojkarna i år. Har inte gjort det tidigare men hört dikten/berättelsen har man ju gjort. Den är så mysig.

KRAM!

Annika said...

Marie:
Verkligen!!
OCH så enkelt. Ett klick och så har man det.
Farligt lätt.
OCH snabbt går det att få hem det. Beställde en bunt grejjer igår, och allt kommer hem till mig imorrn. I like it a lot!!
Visst är det trist att inte Annandagen firars alls. Verklign botten. Tycker synd om alla som måste ivög så snabbt igen efter ledigheten.

Saltis:
JA!!
Den är jättefin och gullig. Den ska ni skaffa.
Skriven på trevligt rim.
Det där med tomten har nog blivit vanligt hemma också tror jag, Saltis.
Men visst är bilderna ofta lite stela.
Men lite gulligt är det också.
Amazon är verkligen TOPP!!!
Härligt att ni är LEDIGA den veckan!
SÅ ska det vara!
Peter är också ledig, men han tar ju de dagarna i personal days. men iaf.
SKÖNT!!
KUL att ni ska komma hit!
KRAM!!

Martina:
Ja, där ser man. Det är nog bara i de länder man verkligen firar jul den 24 som den är en ledig dag.
Ja, det är svårt att fatta att det är julafton om bara en vecka.
Kramar!

Annika said...

Jess:
Japp, så är det.
Jag tycker också det är trist.
Bfast w Santa, tomten är där under frukosten.
Ofta läser han just T'was the night before christmas, barnen får ofta ngn klapp.
OCH så äter man frukost då med tomten.
Lite gulligt.
Kramar!!

Anonymous said...

Här i UK är julafton vanlig arbetsdag också. Det känns alltid så konstigt dom gångerna jag jobbat på julafton. Jul firas förstås på juldagen med paketöppning, julmiddag osv. Annandag Jul heter Boxing Day här. Som tur är så behöver vi inte boxas utan det är dagen då betjänter och arbetare fick en Christmas Box av dom man jobbade för. Boxing Day är en sk Bank Holiday här och i dom flesta länderna i the Commonwelth. Om Christmas Day eller Boxing Day skulle falla på en helg så får man ledigt på följande måndag och tisdag så man är alltid ledig 2 arbetsdagar till jul.

Julspel och konserter har dom alltid i skolan, och jag storgråter alltid! Dom som säger att skandinaver är iskalla och känslolösa människor har aldrig träffat mig!

Här går man ofta på teater med sina barn innan jul, på pantomime. Men det är inte som det vi i Sverige skulle kalla pantomim där skådisarna mimar utan det är mer som en musikal-komedi. På teatern i Aberdeen gör dom Cinderella i år, ofta är det manliga skådespelare som spelar en del av dom kvinnliga rollerna som dom fula systrarna eller den elaka styvmodern. Hela mina tjejers skola var på panto i Aberdeen förra veckan och hade super kul.

Amazon är fantastiskt bra! Jag har en ganska stor samling kok och bakböcket, dom flesta inhandlade på Amazon. Och när det titt som tätt dimper ner en ny bok genom brevlådan brukar jag säga till min man Look the Amazon book fairy has delivered another book for me :-)

Kram
Sofia i Aberdeenshire

Sahra said...

Jag tycker också det är skönt att ha några dagar efter själva julafton. Sulle kännas tungt att gå och jobba dagen efter. Jag jobbar tyvärr mellandagarna. Får ingen semester. Men det är ok. Det är ju bara två dagar.
Vi brukar också läsa julböcker. Astrid och Beskow. De plockas fram just till jul. Så mysigt.
Kram

Erica said...

Vad tråkigt med sådan kort julhelg. Jag älskar våran långa :D
Däremot, enligt min syster som gjort praktik i höst på en butik i stan, ska butikerna ha öppet en stund på julafton i år... Känns lite fel i mina öron...
Dessutom kommer mamma att jobba några timmar i år på julafton också (på eftermiddagen dessutom!) Men det är för att hon jobbar på ett äldreboende, där man naturligtvis inte kan stänga ;)

Även här brukar mellandagsrean dra igång redan på Annandagen. Också det låter fel i mitt huvud. Som du märker är jag rätt kräsen när det kommer till jul ;)

Angående julspel kan jag inte säga hundra säkert då jag inte känner barn i den åldern, men jag skulle gissa på att de inte framförs i skolorna längre... Det skulle inte förvåna mig, inte i dagens Sverige; där man numera tror det finns människor som tar illa upp om man typ andas för högt...
Till Lucia var det ju något om en skola där man inte skulle få vara pepparkaksgubbe, och pepparkakor inte skulle ätas den dagen, för att de är bruna...
Vissa saker börjar faktiskt gå lite för långt!
Så jag väntar bara på den dagen då det blir förbjudet att uppmärksamma/fira julen i skolorna...
Oj, nu känner jag att jag kom lite ur banan ;)

Hoppas du får en jättebra måndag!
MVH /Erica

eastcoastmom said...

Har alltid tyckt att det är ett otroligt hallå om jul i USA, och en firar de bara en enda dag! Snopet liksom.
Vi firar som vanligt på julafton eftersom vi firar med europeiska vänner, sen har vi en amerikansk jullunch på juldagen.
OCH vi har börjat med att dela julklappar på morgonen julafton! Dagen blir så mycket lugnare då, utan hispiga barn... (som ändå är så stora att de inte tror på tomten)

Kramar

Annika said...Sofia:
På Boxing Day iår är vi bjudna till en engelsk familj på traditional boxin day fare.
Det ska bli lite roligt!!
Ser fram emot det.
Precis, jag vet att man i UK kör hårt med julspel på skolorna.
Det tycker jag är lite fint och gulligt. Hoppas de inte slutar med den traditionen.
HAHA, nej, jag kvalar inte heller in i klassen isdrotting-skandinav. HAHA, inte alls!!
VAD kul med pantomim. Visste inte att det var stort i juletid i UK.
BALLT!!
Älskar Amazon. Tycker de är så top of the line.
Snabbt går det, och lätt är det!!!
KRAM!!!Sahra:
DET tycker jag också!
Att alla ska få ngra dagar efter att julen är firad.
Det behövs.
Men.
Ja, det blir säkert lugna dagar för dig på jobbet när du ska jobba.
Jajamen, karolina och jag läser också Astrid och Elsa till jul :-)
Kram!!

Erica:
Precis, jag gillar också att julhelgen är så lång hemma.
Men vet du, redan då jag var liten tror jag att butikerna hade öppet på julafton hemma också. Till 13 eller ngt sånt.
Annandagen börjar rean ja, jag vet att det är så även hemma numera.
jag håller med dig, de kunde gptt vänta till den 27.
OCH du, du har säkert helt rätt ang julspel på skolan.
De förekommer antagligen inte alls på skolorna hemma längre.
Det har blivit grymt PC hemma i sve. Larvigt som bara den med alla nya förbud. Blir faktiskt lite arg.
Pepparkaksgubbar och annat.

Jaja.
Jag bor ju ett PC samhälle själv också, så jag vet...
Ha en fin dag!!

Annika said...

AM:
ELLER HUR!!!???
Allt detta pysslande och pyntade och fixande för en enda dag!
Otroligt.
OCH sen får de inte ens Annandagen ledig.
Trist, trist.
Vissa hivar ju ut granen den dagen också och plockar ner julen.
SÅ tråkigt.
Ja, jag gillar ert koncept med att ta klapparna lite pö om pö. Så gör vi ju också numera.
Lite på julafton, och sen på juldagen.
Trevligt att ni firar med en massa andra europeer.
Snart är ni här!!
Hur länge stannar ni?
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Intressant läsning och jämförelse.
Jag upplever att skillnaderna blir mindre USA och Norden emellan hela tiden. Här har också butikerna öppet på julafton, kyrkor och krogar dessutom, många går ut och äter, festar natten lång. Juldagen är inte lika helig längre som tidigare, då man inte rörde sig ur fläck. Redan på åttiotalet fanns det krogar som höll öppet på juldagens afton, vilket kände oerhört märkligt.
Många tar ledigt dagarna mellan jul och nyår här, dagar de har sparat ihop eller jobbat övertid för och har långledigt tillsammans med barnen. Mellandagsreorna drar igång i Stockholm redan på juldagen, många ålänningar tar sig över för att storhandla. Mycket har nog ändrat sedan du bodde i Sverige. Synd nog, för jag upplever att julen inte är den jul man önskar sig, den blir så mycket shoppa loss och materiell.
Nötknäpparen går på tv här...
Skillnaden börjar bli liten, ni börjar med julen efter Thankgivings och avslutar den ganska abrupt, vi startar senare än ni och avslutar den vid tjugodan eller tidigast vid trettondagen. De riktigt gamla traditionerna finns nog troligen bara på landsbygden eller i skärgården med julkyrka osv. Här har man redan ätit julbord i mängder från oktober och håller på ända in i februari. Vi har inte ätit ett ännu, men ska gå ut och göra det en gång. Hemma äter vi gås i år, jobbar på juldagen.
Jag försöker få in litet av det äkta i julen här igen, bara för att barnbarnen också få se hur det var en gång för mycket länge sen, när mormor var ett litet barn...tvåhundra år sedan ungefär;)
Kramar
Karin

Desiree said...

Jag ska faktiskt gå och se just Nötknäpparen på Operan i år. Dagen innan nyårsafton ska jag och C gå och se den. Jag tror inte att jag har sett den live innan. Ska bli kul.
Jag är väldigt tacksam över att man kan beställa en hel del via nätet. Gjorde en sista akutbeställning från Adlibris här i lördags. Alltid kul att ta upp detta med likheter och olikheter. Ni firar väl dubbelt med både svensk julafton den 24:e och amerikansk julafton den 25:e
Kram!

Anna, Fair and True said...

Så tråkigt för amrisarna att det är så få lediga dagar, särskilt vid jul!

Verkar vara många som går på Nötknäpparen här också, vet minst två barnfamiljer :)

Så ingen religionsundervisning innan high school? Jag menar då alla religioner såklart, ingen särskild. Det som ju hör ihop så mycket med historia och samhällskunskap, t ex korstågen o dyl. Och varför vissa konflikter i världen fortfarande pågår. Men i allmänhet läser man väl mest om USA upp till den åldern ändå, eller ren världsgeografi snarare än världshistoria och samhällskunskap.

Anna, Fair and True said...

I Sverige verkar vissa butiker ha öppet juldagen och ha rea då men sedan stänga annandagen, men de flesta tvärtom och jag tror man upptäckte att det inte var så många som ville shoppa på juldagen ändå.

Annika said...

Karin:
TACK!!
Roligt att du tycker det är intressant.
Precis som du tycker jag också att allt flyter ihop numera.
Redan när jag bodde hemma var affärerna öppna på julafton.
OCH i Sthlm tror jag numera att vissa reor tom dras igång på juldagen.
Precis, det känns som om allt börjar tidigare och tidigare hemma. et slogs jag av iår på bloggar och andra sociala medier.
SÅ tidigt man började jula sas.
Glögg i slutet av okt etc.
Du har så rätt, det är nog bara på landet och långt ute i skärgårdarna man firar den riktigt traditionella julen.
Sanna ord, Karin, sanna ord.
Nu har jag inte firat jul hemma sedan 2009.
Så sant att julen i US börjar efter Thanksgiving och slutar direkt efter jul.
Många har inte ens granen kvar på nyårsafton. Lite trist.
Ni kär på till den 13 jan. Inte så dumt det heller, men här skulle det bara kännas underligt att köra på längre än till nyårsdagen.
Kramar!!

Desiree:
Härligt!
Den är ju så underbar och har så vacker musik!
Nätet är gudasänt.
Älskar det!!
Visst, vi firar både den 24 och 25. Meget BRA!!
Kram!!

Anna FT:
VISST är det. Så kort ledighet.
Många tar ju ledigt, men absolut inte alla.
Nej, ingen religionsundevisning övh i lägre klasser. Jo, då de läser världshistoria kommer det in i bilden, men bara flyktigt.
Som skolämne existerar inte religionskunskap. Sådant sköter kyrkan om, men då blir det väl mest kristendom, eller judendom etc beroende på vilken tro de har.
Jag känner att K gått miste om en hel del här. Sådant som vi läste i skolan.
Det är först nu på HS det tas upp mer.

Annika said...

Anna igen:
Ja, det verkar som om juldagen har blivit nya rea-start dagen.
Underligt.
Underligt också att ha öppet då och sen inte på Annandagen.
Slopa juldagen och börja på Annandagen, eller ännu hellre den 27...
But, it is a retail world...

Nettan said...

Det är härligt att läsa dina jämförelser om vad som är lika respektive olika mellan våra länder. Även här startar ju rean ordentligt på annandagen.

Ser fram emot fler jämförelser!

Kram

Nettan

Annika said...

Nettan:
Trevligt att du gillade inlägget.
Jo, mkt är likt sve-USA vad gäller jularna.
SOm reastarten tex :-)
Kramar!

Anonymous said...

Egentligen är det väl vi i norden som har en egen liten julvariant och firar med julklappar den 24:e när många andra länder har sitt huvudfirande den 25:e..? Undrar hur det blev så? Men oavsett så är både de svenska och amerikanska traditionerna himla mysiga på sina olika sätt.=)

Freedomtravel said...

Intressant att höra om likheter och skillnader! Att vi firar på Julafton i Sverige vet vi ju om att det är lite ovanligt, även mot de flesta länder i Europa. Annat har jag aldrig hört talas om, som frukost med jultomten... ;)

Susanne said...

Som vanligt, SÅ intressant med dina jämförelser och iaktagelser. Även om olikheterna är en del så tycker jag att ni verkar ha väldigt mysiga jular. Vi kanske är lite för återhållsamma i Sverige egentligen...:-)

Channal said...

Julfrukost på stan, vad mysigt!

Julhelgen ska vara lång o lugn! Skulle kännas konstigt att bara fira på en dag! Skönt att Peter kan ta ledigt dessa dagar och mysigt att ni firar jul på julafton! Bra att kunna plocka godsakerna från båda!

Julböcker älskar jag! Petter o Lottas jul, Jul i Bullerbyn och Lotta på Bråkmakargatan som fixar en julgran är favoriten. Har du läst dem för Karolina?

Nattinattikram Anna

Christina said...

Hurra för Amazon! :-)
Tomten i köpcentret, ja den har vi sett några gånger nu :-)
Tyvärr hann vi inte med att gå på Nötknäpparen i år, det är en fin tradition. Den där barnboken kände jag inte till men jag har sett en skola som sätter upp den som pjäs inser jag nu för jag Känner igen titeln :-)
Tack för ett fint inlägg, nu lärde jag mig massa nytt igen!
Kram!

Anne-Marie said...

Det var mycket jag faktiskt inte visste om. Bor jag verkligen i USA? ;) Kanske det beror på att jag inte har barn och inte firar jul? Hmmm.
Julen känns litet "avhuggen" här i USA med svenska mått.
Amazon är toppen. Beställde precis en present till min mamma som givetvis inte kommer fram i tid, men det gör ju inget.
Såg vilken fin fest du ordnat. Hade varit så roligt att kunna vara med och smaka på alla godsaker. :)
Kram!!

Annika said...

Myhran:
Det är sant, det.
De flesta andra länder har ju sin jul på juldagen.
Ja, precis...HUR blev det så?
Det gäller fö påsken också. ALLA andra firar den på påskdagen. Men inte nordborna.
Lite speciellt, det där...
Visst, både den svenska och amerikanska är julen är mysiga.
Absolut!!

Freedom:
Nej, det är inget nytt. Men undrar hur det blivit så..?
Fruksost med tomten är stort bland barnfamiljer.

Susanne:
TACK!!
Roligt att du tycker det.
Ja, lite för återhållsamma kan jag nog tycka att många är hemma.
:-)

Annika said...

Channal:
Ja, inte så dumt va?
Ja, visst. Jag tycker också den heögen ska vara lång.
Tycker det är så rumphugget här då många måste tillbaka till jobbet direkt :-(
Ja, vi firar både amerikanskt och svenskt på två olika dagar , så vi får rubbet :-)
Inte dumt.
Jag är jätteglad att Peter är ledig hela veckan mellan jul och nyår.
Oh ja, de böckerna har vi. Mysiga!!
Kramar!!


Christina:
HURRA för dem!!
Gillar dem så mkt!!
Tomten i mallen, han är en klassiker, han.

Nötknäpparen är fin! Tror den visas på TV både här och hemma.
T'was the night befor xmas är verkligen en stor bok.
TACK!
Vad kul att du lärde dig lite nytt!
Kram!!

AM;
HAHA, ja det KAN ju bero på DET, kanske...
:-)
Ja, den är ju avhuggen i USA, julen.
Visserligen firar man väldeliga iNNAN jul, vilket är kul. men de hade gärna kunnat få vara lite på Annandagen också, tycker jag.
Amazon är topp!!
Tack, ja det var en trevlig julfest.
Kram!

Charlie sa ... said...

Jag gillar när du gör "likheter och olikheter" - och jag lär mig alltid något nytt!!
Tomten hos er är så fin, precis så som man vill att en tomte ska vara. Love it!
Nötknäpparen - den vill jag se. Förstår inte varför det aldrig blivit av. Har över lag längtan till teatern, balett och klassisk musik just nu.

Idag: ugly sweater contest :-)

KRAM!!!

Annika said...

Lotta:
KUL att du gillar det hela!
Tomtarna på mallarna tycker jag ofta är så fina!
SÅ fina!
Jag skulle också gärnsa se Nötknäpparen. DET skulle vara jättekul.
Gärna mer teater, balett och opera nästa år.
Har ni det på jobbet?? Ugly sweater contest?
SKITKUL!!!
Det är en radiostation som kör det här också!
HAHA!!
Kram!!

antonia said...

Midnattsmässa är mysigt :)
Tror att julspelen kommer försvinna från skolorna i Sverige också så småningom tyvärr :( Tråkigt tycker jag men jag kan förstå det också såklart.
Jag älskar mellandagarna, synd om amrisarna som inte har det på samma sätt!

Annika said...

Antonia:
SÅ länge sen jag var på en sådan.
Men visst är de mysiga.
Jom säkerligen kommer de att försvinna från skolorna, julspelen. OCH de kanske redan har?
Mellandagarna är så mysiga. Älskar dem också!