Kalkonmiddag

Vi lagar aldrig kalkon i det här huset.
De enda gångerna jag har lagat kalkonmiddag är de jularna vi har firat i Sverige.
De jularna brukar Peter och jag fixa amerikansk julmiddag på juldagen.

Saken är den att vi aldrig har lagat kalkonmiddag hos oss. I vårt eget hem. Vi är alltid hos andra under Thanksgiving och jul.

Igår skedde det för första gången.
En 5,5 kilos kalkis stod i ugnen i nästan tre timmar.
GOD blev den.
OCH rester har vi.
Jo, vi gillar kalkonrester.

Årets gran blev lite mindre, och smalare, än tidigare år.  Ängeln hänger lite på sniskan, ser jag ...Hmmmm....



Årets första glöggmartinis. SÅ goda. Receptet finns här

Kalkonen!!


Det här är den sötpotatisgratäng ni har hört talas om så mycket. Den är verkligen tokgod till kalkon. Jag älskar den!


Receptet kommer här.

4-5 stora sötpotatisar (yams).
Dela dem i småbitar och koka tills de blir mjuka.
Mosa dem tillsammans med smör, farinsocker, kanel, nejlika, kryddpeppar, salt och peppar.
Låt det bli alldeles slätt.
Lägg på ett tjockt lager med små marshmallows. Gratinera på medelhög värme i ugnen. Var uppmärksam för den här processen går fort.
Enjoy!!

Mumsers!!


Ha en underbart fin första advent idag!!



Comments

Madeleine i USA said…
Det vattnas i munnen på mig..åhh vad gott det ser ut. :)
Glad första advent från Sverige.
Anonymous said…
Hemma hos våra goda vänner fick vi sötpotatisgratäng med pecannötter på. Det var också jättegott!
Vilken fin gran ni har!
Annika said…
Madeleine:
DET var så gott!!
Glad advent idag!!!

Ano:
Det kan man också ha, ja.
Tack för granberöm!
Sahra said…
Marshmallows? Hm. Jag är skeptisk. Men det kanske funkar till ngt enkelt. Värt att prova och ungarna lär ju älska det
Anonymous said…
Vilken fin gran! Gillar de klassiska färgerna. Den gratängen blir jag supersugen att prova på.=)

Hoppas ni får en riktigt fin första advent på er sida Atlanten också!
Annika said…
Sahra:
Du får tro mig.
Jag har ätit det i flera år, och det är den perfekta smakbrytningen till ngt salt.
MUMS!!

Penny:
TACK!!
Ja, den är som vanligt ganska perfekt i formen. Det är svårt att få tag på taskiga granar här :-)
Ha en fin första advent!!
Charlie sa ... said…
Ah, så gott det ser ut! Kalkon med rätt tillbehör är verkligen delikat. Sedan kan man använda det som blir kvar till en massa goda kombos.

Glöggmartinis verkar läckert och snyggt presenterat!

Nu står en gigantisk pepparkaksdeg i kylen som ska attackeras :-)


Glad första advent!
Kram!!
Annika said…
Lotta:
Exakt. Det som är så bra med kalkis är att det blir så många smaskiga rester!
Älskar det!
Glöggmartinis måste du prova, Lotta.
MUMS!!!
Härligt med peppisbak,.
Jag ska till Costco, kul va ;-)?
Glad första advent!!
Sötpotatispajen med marschmallows! Den hade jag ju tänkt testa. Jag två stora sötpotatis i kylskåpet, nu är det bara marschmallows som saknas. Jag tycker inte om sött alls egentligen men jag är så innerligen nyfiken på hur det smakar. Kalkon är alltid gott.
I år blir det troligen gås till julmiddag här...men man vet ju aldrig vad vi hittar på.

God första advent!
kramar!
Annika said…
Karin:
DET tycker jag att du ska göra.
Passar säkert utmärkt till gås också!
Sötpotatisgratängen smakar ganska mkt "jul" sas.
Glad första advent!!
Kram!!
meerle said…
Den där marshmallow-sötpotatisgratängen måste jag prova någon gång. För det låter som något extra.
Hoppas ni har en riktigt fin första advent :)
Annika said…
Meerle:
Ja, den är verkligen SÅ god!
Passar med salt mat.
Ha en jättefin advent!!
Nettan said…
Så gott det ser ut Annika! Och sötpotatisgratäng har jag aldrig smakat, ser väldigt gott ut, dottern gillade utseendet på gratängen men jag undrar om det är marsmallowsen hon vill åt?
Vilken fin gran ni har, här har jag inte ens börjat tänka på gran ännu, det kommer efter Lucia i min planering.

Ha en skön vecka!

Kramar

Nettan
Vform said…
Tack det samma till dig Annika!
Ser SÅÅÅ gott ut och vilken fin gran!
Ha det bra!
KRAM ♥
Anne-Marie said…
Det var en fin julgran ni har! Ser verkligen stämningsfullt ut.
Mums med hemlagad kalkon. Tänk att det passar bra med en så söt paj till kalkon. Skulle vara roligt att smaka på även om jag inte egentligen gillar sött med "vanlig" mat.
Ha en fin första advent. Kram!!
Suzesan said…
TACK..hahaha jag är skeptisk till det men asså jag ska prova. LITAR på dej att det är GOTT. Kommer berätta om jag åt upp allt eller SPOTTADE ut;)

Tackförreceptet.

Kalkon ja det godaste ever for ever.

Jag lagar ofta till kalkon. Om gäster finns. Men en jultradition är det allt hos oss.

Kram
/Susanne
Martina said…
Fint, gott och mysigt ser det ut att vara hos er!
Ska testa recepten nagon gang.
Kramar
Channal said…
Åhhh vilken fin gran ni har! lovely❤
Glöggmartinis bjuder jag på till jul! Tack för receptet! Låter så gott!
Kalkon äter vi sällan! Blir nog det i mellandagarna till gräddsås potatis brysselkål och gelé! Vet du, idag bjöd jag på sötpotatismos! Sötpotatis är inte potatis, de är inte släkt! Sötpotatis är släkt med moroten!

KRAMAR!! Anna
Christina said…
Mmmmmm, mums! Och vilken fin gran!
Kram!
Desiree said…
Gillar din julgran. Den är verkligen superfin. Kalkonen ser väldigt god ut. Gillar sötpotatis men är ändå lite skeptisk mot en sådan här riktigt söt variant men vem vet man kanske ska ta och prova ändå.
Kram!
Annika said…
Nettan:
TACK!
Jo, det är väldigt gott. Speciellt ihop med ngt salt.
MUMS!!
Tack för granberöm.
Det går nästan inte att hitta fula granar här, så att hitta en "Disney gran" är inte svårt.
Förstår att dui väntar lite med granen hemma, men snart är det dags för dig också!!
Kramar!

Vivan:
TACK!!
Roligt att du tycker det!
Kramar!

AM:
TACK!!
Ja, den betyder mkt för mysfaktorn!
Gratängen är verkligen god.
Mums!!
Passar finfint till salt mat.
Hoppas du hade en fin 1 advent!
Kramar!
Annika said…
Suz:
Testa och se :-)
Vem vet, du KANSKE gillar det ;-)
Kalkon är gott ja. det tycker jag också!
Mums!
Hoppas du kommer att fixa till en iår.
Kramar!!

Martina:
TACK!!
Ja, jag tycker absolut du ska testa!
Kramar!!

Channal:
TACK!!!
Ja, jag gillar den också.
Kalkon är gott, passar bra i mellandagarna.
Mums!!
Precis, egentligen heter ju Sweet Potatoes Yams. Men går under bägge namnen.
Det är inget jag gillar egentligen, Men den här gratängen är god.

Christina.
TACK!!
Gillar både gran och mat :-))
KRAMAR!!
Annika said…
Desiree:
TACK!!
Roligt att du gillar granen.
Det är gott med den här gratängen, Su kan ju prova med pyyyyyttelite marschisar i böran, på en liten del av gratängen :-))
KRAMAR!!
Anne said…
Skrve en kommentar i söndags som inte verkar ha fastnat. Hur som helst, vill också säga det ser himla gott ut - allting. Var det er årliga julfest som alltså ägde rum i helgen eller?
Vet du, jag ska prova gratängen. Kanske inte i en jätteform men i en liten test-form, bara för att se...
Hihi, jag gillade ju skarpt pumpkin spice latten som du tipsat om. Så...värt testa detta också! Återkommer med vad jag tycker...
Anonymous said…
Åh MUMS! Tack snälla för receptet, ska testas, här finns kalkon i köttdiskarna året runt (inte lika fint som helstekt kalkon, men ändå) som man ju kan ha till. Vad duktig du var som vågade dig på att laga hemma! Berätta gärna vad som mer ligger på tallriken? Ser ut som att er helg var väldigt väldigt mysig.
Kram Mimmi
Ulrika i England said…
Hej Annika. Er kalkonmiddag ser jättesmaskens ut. Nu måste jag prova att laga din gratäng till helgen. Vad har du mer på tallriken? Är det stuffing? Glöggmartinis ska jag också testa. Spännande.
Ska bli jätteroligt att få följa dig på nedräkningen fram till jul.
Just nu faller årets första snö här i England. 12-åriga dottern är helt till sig :) Kram!
Unknown said…
Sötpotatis med marshmallows? Ser juhelt gudomligt ut.
Får jag fråga hur mycket av ingredienserna man ska ta? Det står bra att man ska mosa dem tillsammans med smör, farinsocker,etc, men det står inte hur mycket man ska ta? Är tacksam för snabb svar, då jag har tänkt gör aden till min dotters 4 års kalas nu på lördag :)