Idag tänkte jag att vi skulle fortsätta på det där kaffespåret!
Det min serie Amerikanska Fenomen vi ska dyka ner i.
TACK för alla kommentarare och allt funderande och TÄNK igår. ÄLSKAR då ni alla tycker till!!
Vi lämnar nu tetankarna, och det uteblivna lösteet, i gårdagens inlägg och ställer in siktet på den BRUN-SVARTA BÖNAN: KAFFE!
Kaffe.
Jag minns när jag första gången kom in på Starbucks här i USA. Jag tror att det var 1993. På den tiden fanns det inte ett Starbucks i varenda hörna som det finns idag. En svensk kompis till mig berättade om stället, sa att det var mysigt, och att det fanns gott kaffe där.
Kaffe brydde jag mig inte så mycket om på den tiden heller, men mysiga fikaställen är ju alltid trevliga.
På den tiden var kaffeställen ganska sällsynta i det här landet. Kaffet man fick på restauranger var svagt som te. Svagt kaffe gör mig nästan illamående. Tycker INTE om det på vis i världen. SKA det vara kaffe så SKA det.
Numera är Starbucks ett sant amerikanskt fenomen som gett ringar på vattnet över hela världen.
De lade grund för hela den coffee-house-trend som råder över nästan hela jorden (i västvärlden iallafall).
Kaffe som snabbfika i papp.
Gott och snabbt, och dyrt.
Att beställa på Starbucks är en ren vetenkap. Det går inte att komma dit och säga att du vill ha en cappuccino, eller en vanlig kopp slät kaffe.
Du måste veta vilken storlek du vill ha på din pappmugg. Du beställer om det ska vara CAF, eller de-CAF eller Half-CAF or a 1/4 CAF.
Ska det vara standardmjölk, sojamjölk, skummjölk, mandelmjölk eller vad?
VILL du ha vispgrädde?
VILL du ha sockrad sirap, eller light-varianten (ja, vid det här laget vet ni vilken jag tar).
Ska det vara HOT? Eller mer medium?
Hur många SHOTS espresso vill du ha i latten?
Ska det vara skum på latten?
Eller låter du bli?
Ibland då man står i kön på Starbuck, eller någon annan coffee-shop här i USA, kan man få höra de mest fantastiska beställningar. Beställningar man knappt trodde fanns. Ja, det är inte utan att man tycker lite småsynd om baristan.
TO say the very LEAST!!
“Yes hello I’ll have a tall half-skinny half-1 percent extra hot split quad shot (two shots decaf, two shots regular) latte with whip.”
Det har hänt att jag hört något så otroligt av personen framför mig i kön att jag sedan stammat fram min egen enkla beställning...
“ Eh...HI..OK...Can I have a..a..a..ski...skinny, gran..grande vanilla latte, please”
Att vara barista på Starbucks i HIGH maintenance städer/platser är nog lite av ett smärre elddop, för gör du FEL så får du också höra det av den HÖGST irriterade kunden;
MAKE it RIGHT, WILL YA!! I wanted a half-caf, caf latte...NOT a half-caf, PHHU--leeazzeee...
Fort ska det gå, för kön bakom dig är lång och alla vill ha just SITT speciella morgonkaffe. Make if fast, and make it brief.
WITH room, please...
WITH ROOM betyder att baristan ska lämna lite luft mellan kaffet och locket så att kunden själv kan langa i sitt socker, mjölk eller vad det NU kan handla om.
Jag är glad att jag inte sitter fast i något Starbucks-beroende. Att dricka en pumpkin spice skinny latte ungefär varannan vecka kan jag ta. Men jag är GLAD att jag inte står och köar i en oändlig kö varenda morgon för att sippa på kaffe från Starbucks.
När jag är ute på min PW går jag förbi Starbucks vid South Lakes varenda dag. Ibland är kön så lång att den ringlar utanför cafeet. Galet.
BRYGG ert eget kaffe, vettja!
Eller skaffa en cappuccinomaskin, for CRYING!
DET måste ändå bli billigare än att varje dag hosta upp ungefär 4 dollar för en kopp kaffe.
Säger jag som strax ska ha hit mina svennar på frulle.
Idag blir det Gevaliakaffe med chokladsmak för bruttorna (jag köper aldrig kaffe utan smak, that’s just me...)
Ha en fin torsdag!!!
Det min serie Amerikanska Fenomen vi ska dyka ner i.
TACK för alla kommentarare och allt funderande och TÄNK igår. ÄLSKAR då ni alla tycker till!!
Vi lämnar nu tetankarna, och det uteblivna lösteet, i gårdagens inlägg och ställer in siktet på den BRUN-SVARTA BÖNAN: KAFFE!
Kaffe.
Jag minns när jag första gången kom in på Starbucks här i USA. Jag tror att det var 1993. På den tiden fanns det inte ett Starbucks i varenda hörna som det finns idag. En svensk kompis till mig berättade om stället, sa att det var mysigt, och att det fanns gott kaffe där.
Kaffe brydde jag mig inte så mycket om på den tiden heller, men mysiga fikaställen är ju alltid trevliga.
På den tiden var kaffeställen ganska sällsynta i det här landet. Kaffet man fick på restauranger var svagt som te. Svagt kaffe gör mig nästan illamående. Tycker INTE om det på vis i världen. SKA det vara kaffe så SKA det.
Numera är Starbucks ett sant amerikanskt fenomen som gett ringar på vattnet över hela världen.
De lade grund för hela den coffee-house-trend som råder över nästan hela jorden (i västvärlden iallafall).
Kaffe som snabbfika i papp.
Gott och snabbt, och dyrt.
Att beställa på Starbucks är en ren vetenkap. Det går inte att komma dit och säga att du vill ha en cappuccino, eller en vanlig kopp slät kaffe.
Du måste veta vilken storlek du vill ha på din pappmugg. Du beställer om det ska vara CAF, eller de-CAF eller Half-CAF or a 1/4 CAF.
Ska det vara standardmjölk, sojamjölk, skummjölk, mandelmjölk eller vad?
VILL du ha vispgrädde?
VILL du ha sockrad sirap, eller light-varianten (ja, vid det här laget vet ni vilken jag tar).
Ska det vara HOT? Eller mer medium?
Hur många SHOTS espresso vill du ha i latten?
Ska det vara skum på latten?
Eller låter du bli?
Ibland då man står i kön på Starbuck, eller någon annan coffee-shop här i USA, kan man få höra de mest fantastiska beställningar. Beställningar man knappt trodde fanns. Ja, det är inte utan att man tycker lite småsynd om baristan.
TO say the very LEAST!!
“Yes hello I’ll have a tall half-skinny half-1 percent extra hot split quad shot (two shots decaf, two shots regular) latte with whip.”
Det har hänt att jag hört något så otroligt av personen framför mig i kön att jag sedan stammat fram min egen enkla beställning...
“ Eh...HI..OK...Can I have a..a..a..ski...skinny, gran..grande vanilla latte, please”
Att vara barista på Starbucks i HIGH maintenance städer/platser är nog lite av ett smärre elddop, för gör du FEL så får du också höra det av den HÖGST irriterade kunden;
MAKE it RIGHT, WILL YA!! I wanted a half-caf, caf latte...NOT a half-caf, PHHU--leeazzeee...
Fort ska det gå, för kön bakom dig är lång och alla vill ha just SITT speciella morgonkaffe. Make if fast, and make it brief.
WITH room, please...
WITH ROOM betyder att baristan ska lämna lite luft mellan kaffet och locket så att kunden själv kan langa i sitt socker, mjölk eller vad det NU kan handla om.
Jag är glad att jag inte sitter fast i något Starbucks-beroende. Att dricka en pumpkin spice skinny latte ungefär varannan vecka kan jag ta. Men jag är GLAD att jag inte står och köar i en oändlig kö varenda morgon för att sippa på kaffe från Starbucks.
När jag är ute på min PW går jag förbi Starbucks vid South Lakes varenda dag. Ibland är kön så lång att den ringlar utanför cafeet. Galet.
BRYGG ert eget kaffe, vettja!
Eller skaffa en cappuccinomaskin, for CRYING!
DET måste ändå bli billigare än att varje dag hosta upp ungefär 4 dollar för en kopp kaffe.
Säger jag som strax ska ha hit mina svennar på frulle.
Idag blir det Gevaliakaffe med chokladsmak för bruttorna (jag köper aldrig kaffe utan smak, that’s just me...)
Ha en fin torsdag!!!
Comments
Här dricker vi nymalet kaffe, starkt och gott, malar själva från espressobönan, den ekologiska och rättvisemärkta. Vårt eget vatten gör kaffet extra njutbart.
Intressant att läsa om amerikanska fenomen. Vi träffade ett i lördags:)
kramar
Karin
KRAM
Ja tänk vilka pengar som läggs på detta kaffe varje dag, Starbucks skrattar hela vägen till banken. Och visst, att vara barista tror jag är fruktansvärt stressigt och oftast otacksamt. Jag är nöjd med min Moccamaster här hemma som jag tycker gör världens godaste bryggkaffe, men alla är vi ju olika. Som tur är! Puss o kram
Jag är inne där mycket sällan och tillhör då den enklaste kundgruppen som oftast bara vill ha svart kaffe, eller en vanlig latte. Tycker fortfarande caféerna i Europa är i topp på alla fronter.
Ha så trevligt på er frulle idag!!
Kram!!
När vi är ute och reser i världen brukar jag köpa hem muggar fran Starbucks som souvenirer, vet inte riktigt varför egentligen, men mannen blir i alla fall väldigt trött pa mig och papekar varje gang att vi inte har plats för fler muggar/koppar. Ja, ja...
Men visst, Starbucks är väldigt dyrt! Här kostar en frappucino nästan 5 euros!!!
Jag brukar inte vara sa kranglig när jag beställer pa Starbucks men jag hörde om en person som vill ha sitt kaffe i en exakt temperatur sa att hon kan dricka det pa en gang! Inte sa dumt kanske, men jag vagar inte vara sa där kranglig.
Sen i somras har Starbucks öppnat i Nice (i Cap3000 som är ett köpcentrum). Det är alltid mycket folk där! Konstigt nog för fransmännen gillar ju mest espresso.
Hemma dricker vi mest Nespresso fran var Nespresso maskin som gör saaaa gott kaffe (bryggkaffe no more..!) och som nästan alla i Frankrike har hemma nu! Finns den i USA?!
Kramar
Nu känner de till mig på Starbucks här och tänker nog att den där fåniga utlänningen kommer aldrig att få till det, hahahahaha!
Vi har ett par grannar från gamla gatan som tar bilen ned till Starbucks för att köpa sitt morgonkaffe i pyjamasbyxor!!!!
Kramar!!!
HAHA, ja där har du svaret!!
FNISS!
SÅ är det!
Det ska vara på deras sätt, och inget annat.
Han kanske trodde att han kommit till ett Starbucksliknande ställe.
HAN var ett levande amerikanskt fenomen.
Skulle gärna smaka ert kaffe....AHH!!
One of these days...
Kramar!!!
Marie:
HAHA, ja JUST DET!!
DET stämmer!
Han sa så i den filmen. Sant är det ju också :-)
KUL att ni har sbux hos er.
DET är lite kul när personalen lär sig vad kunden vill ha. Nej, tror inte pumpkin spice finns utanför USA. Det är väl anpassat och allt det där, du vet. SYND!!
Ingela:
JA; det har absolut blivit en kafferevolution i detta land.
Svagt kaffe mår jag dirkt dåligt av också. USCH!!
Kram!!!
TRUE DAT!!
Snacka om VAL i allt.
Visst, detvar mostern som sa till servitören- JUST give me a burger, and NO FURTHER questions!!
HAHA!!
JA, Jösses vilken business Sbux skapat. OCH nog kan de skratta hela vägen till banken.
Förstår att du gillar din bryggare.
BRA!!
ÄLSKAR!!
Lotta:
VISST är det, hehe...
Det gäller att veta...
jag tycker jag är en enkel kund också :-)
OCH visst, cafekulturen och de riktiga cafeerna i Europa slår alla coffee shops.
KRAM!!
Martina:
ETT fenomen är det verkligen!
OCH jag gillar dem också. Utan dem hade kaffekulturen i USA varit dålig.
KUL att du köper med muggar då du besöker dem.
Jag vet, jag vägrar också vara krånlig på sbux. Tycker det är pinsamt.
Blir lite nervös av dem som beställer komplicerade saker.
MORR!!
sStarbucks är et fenomen. Även i länder som har en stark kaffekultur slår de igenom...oroligt.
Ja, vi har Nespresso bryggare och kaffe här. Det finns att köpa på bla Target.
Kramar!!
TACK!! KUL att du tycker det :-)
HAHA, ja vad fasen, TALL passar ju inte in...
Trenta får det bli.
Komiskt.
Visste inte att de kommer att införa det.
HAHA, tror säkert att du är klar och tydlig i din beställning.
Din granne...SUCK.. PÅ med riktiga kläder för SJUTTON!!
SÅ typiskt.
KRAM!!!
Går in på Starbucks när jag åker till USA, men varje gång blir jag nervös och tycker de tittar på mig som om jag vore halvdum - för jag kan ju inte haspla ur mig vad jag vill ha utan måste alltid TÄNKA på saken... Och det ska ju gå undan minst sagt..! :-D
Jag vet...
vad kan man säga?
JAG fattar precis hur du känner. DET är stressande. Som fan.
Även för mig som varit här så länge.
Jag vet, det ska gå i en himla fart.
:-)
Och nu är jag sugen att börja dricka te igen. Det pimplade jag i parti och minut när jag pluggade.
You got me started again.
TRO mig, inte jag heller.
Jag är dålig på det.
HAHA, bra!!
Länge leve TEET!!
Love it, AM!!!
Kram!!
DE finns!! Både i DC och i NYC, men de har så mkt MER än bara kaffe. De är som en hel saluhall.
Tycker deras kaffe är gott, som Sbux ungefär...
Men visst finns D&D.
Felicity älskade jag också då det begav sig.
KRAMAR!!
För mig brukar det bli väldigt enklet på Starbucks: regular tall coffee black.
Kram!
Kramar, Lisa
Men jag hänger inte på Starbucks så ofta. Tycker inte att det är så mysigt längre. Hängde mycket på Starbucks för flera år sedan när jag pluggade. Men kaffet är inte så mkt att hänga i granen tycker jag, rätt svagt. Här i mitt område har vi ett stort Starbucks på vår stora mataffär annars finns det massvis av små 'independent coffee shops' som är mkt bättre. Jag hoppas vi slipper fler starbucks i vårt område, tycker bättre om dessa små ställen.
En sak jag gillar med Starbucks är deras GRÖT! Om man inte hinner äta frukost hemma så är det ett utmärkt alternativ tycker jag.
Kul inlägg Annika!!
OCH dopp till förståss ;)
Jag är ingen vän av te, men kanske om jag valde andra teèr ;)
Visst har de marthor på Åland också!
De firar t.o.m. 100 år i år!
Ha ett finfint veckoslut ... fredag i morgon ... igen, ooops !!
KRAM!
Själv handlar jag inte lika ofta på Starbucks heller nu. Fast helgerna om vi promenerar i staden blir det nästan alltid inköp där. Eftersom de finns i varje gathörn. Ibland tar vi DD dock. och OM vi verkligen vill gå FÖR att köpa kaffe har vi en superbra kaffebutik som heter "Oslo" ett par kvarter bort. SÅ GOTT KAFFE! Och lite närmare har vi Java Girl som också gör bra kaffe, fast M tycker det är för starkt där, haha! Olgakatt handlade alltid sitt kaffe där när hon var här på besök. Varje morgon tror jag så hon blev stammis där för en vecka. :-) Hon kommer förresten hit snart igen och hälsar på. Nu i oktober.
Kram kram!!!
Vad menar du med SMAKSATT kaffe?? Kaffe har väl en egen smak som räcker lååångt? Har bara en gång låtit lura mig till nån kemisk tillsats och fick rena kräkmedlet, vilket f ö redan bara socker förvandlar gott kaffe till.
-En cappuccino tack!
-Vilken storlek, topping?
-Va? Kan jag få se muggarna! (Typ FYRA olika storlekar!) Vadå topping!!
-Kanel, kardemumma, råsocker eller...?
-Ge mig en hederlig svensk kopp kaffe m mjölk tack!
Irriterande med den nya kaffekulturen! Kallar det för vuxen-O'boy!!
KRAM Anna
Jag är inte förtjust i smaksatt kaffe. Älskar Zoegas Mezzo med mjölk.
Starbucks finns i Malmö så visst har jag testat. Antar att utbudet varierar beroende på vilket land man befinner sig i.
KRAM!!
När vi bodde i Istanbul började SB poppa upp på vart och vartannat gatuhörn. Strax innan vi flyttade fick vi ett bara två kvarter från oss. Och när vi kom till Kairo började de där också, men inte i samma espress(o)fart som i Istanbul. Tyvärr.
Och då kan man ju tycka. Att om vi förföljs av SB ute i världen kunde de väl förfölja oss även här hemma i Älmhult? Men icke! Godaste kaffet är tyvärr hemma. Och då har jag inte ens en espressomaskin : ( Eller jo, men den är inte så jättebra. Så den är inte framme.
Till Älmhult önskar jag mig en bokhandel, ett HM, ett SB och riktiga Apoteket. Och lite till : )
KRAM!
Jag vill helst bara ha det svart och starkt och inte rykande hett för då kan jag inte dricka. Får brännblåsor i munnen. Det ska svalna något.
Doften av kaffe är skönt. Även det som inte är bryggt.Bara dra in aromen ur en nyöppnad paket. Underbar doft. Om man är någonstans och det doftar nykokt/bryggt kaffe.
Kram
/Susanne
Men bryggas starkt och så gillar jag expresso. Ibland latte och capuccino.
Åhh varför brygger de inte hemma. KÖR DE dit i pyjamas...hahaha.
Kram
/Susanne
Kram Marie
Jag är inte så förtjust i Starbucks, tycker de säljer socker och mjölk mer än kaffe ;-) Men deras Pumpkin Latte är sjukt god och den unnar jag mig ibland ;-) Här ha vi Peet's Coffee and Tea som startade i Berkely och som Starbucks grundare lärde sig att göra kaffe hos och sedan utvecklade han konceptet, Peet's var bara ett hål i väggen från början men folk flockades utanför och betalade bra så han Starbucks grundare insåg att de var något på spåren ;-)
Alltid kul att läsa dina amerikanska fenomen-inlägg!
Kram!
Det tycker jag med!
Bra kaffe om än lite bittert. Men helt och totalt OK!!
Gillar det!
KUL att det finns i Basel.
Nej tack för att vara barista på Sbux. Vilken MARA!!
Vilket skitjobb, så OTACKSAMT.
För mig är beställningen också lätt. Ingen hel vetenskap :-)
Kram!!!
Lisa:
Jag vet. Valens land. På gott och ont. Ibland så frustrerande.
Precis, det är larvigt dyrt på sbux. Men det är väl det där att de säljer en livsstil sas.
Kramar!!
Sofia:
Håller med, mysfaktorn är delvis borta från sbux. Man märker att de riktar in sig på sådana som vill sitta där och jobba (plugga), många bord, många eluttag så att man sk kunna ta med datorn, borta är de stora skinnfotöljerna etc.
Jag gillar också små coffeeshops, sådana som ofta finns inne i städerna.
Här ute i burbsen där jag bor är det ofta de stora kedjorna som regerar bland kaffeställena; sbux, caribou, seattles best etc.
Ja, just get, frulle har de. Bra att du gillar deras gröt!
TACK, kul att du gillade inlägget.
HAHA, klart att du tycker det!!
Ni är ju galna med ert drickande. Leder hela världsligan :-)
Roligt.
Ja, kaffe är ju en anings vattendrivande :-)
Tiden flyger. Fredag nu. OJ OJ!!
KRAMAR!!
TACK för infon!!!
Saltis:
INTE jag heller. Man måste beundra dem!!
Att de orkar med trycket och pressen och alla otacksamma kunder.
Du vet, jag bor ju i ett område där pengar talar, och då blir folket därefter: kravmaskiner.
OCH så är det ju på många ställen av den hör kalibern i USA.
Inte lätt.
Ja, det är kul med lite mindre coffee-shops, som Java Girl etc.
KUL med Olgakatt. Vi får se om jag kommer upp. Det är Homecoming precis den helgen...
Kramar!!
Olgakatt:
Bra med starkt kaffe. Men jag tycker att Sbux har kaffe som är starkt, nästan bittert. Fast, jag dricker ju nästan bara deras latte.
HAHA, du är en sådan som OGILLAR hasselnötskaffe, amaretto, choklad etc hör jag!!
HAHA, det älskar jag! Köper BARA smaksatt kaffe då jag köper paket hem till mig.
Men jag gillar vanligt starkt också, svart, en ggn i veckan :-)
Channal:
TRUE DAT!!
De svenska coffee-shopparna är ju sådana också tull viss del.
ABSOLUT!!
Vuxen-o'boy är ett BRA ord :-)))
Kramar!!!
TACK!!
KUL att du tycker det!
Det var roligt att skriva det här inlägget också :-)
Ja, stressigt är det på sbux och liknande ställen.
Precis, sbux utbud är marknadsanpassat, så jag tror inte att du kan få tag på en pumpkin spice i sverige tex.
Kramar!!
Marianne:
TUR!!
DET säger jag OCKSÅ!!
ja, det är lustigt att Sbux finns som svampar över hela klotet.
De kan skratta hela vägen till banken.
Sbux i Älmis. VEM vet?
DET KAN komma!!
De utvecklar ju stort i norden nu, såg jag i tidningen.
Hoppas att du ska få det du önskar till Älmis.
KRAMAR!!
Suz.
Japp, haha...nu blev det kaffe.
Ja fy för att vara barista på sbux. VILKEN mardröm. Iaf i vissa områden.
Doften av kaffe är ljuvligare än smaken. Tycker jag.
Kaffe måste vara en av jordens ljuvligaste dofter.
Nej för hett får det inte vara, men inte pissljummet heller.
Håller helt med om att det ska vara starkt.
Jodå, vissa kommer nog dit i pyjamas. Sen finns det drive-thru Sbuxar också, de'ru!!
Kram!!
Marie:
GILLAR deras muggar också.
Snygga.
Kram!!
JAG med!
Baxnar då jag hör beställningar.
Att de inte skäms. Det är ju så himla larvigt ofta.
Blä...
Aha, visste inte att sbux grundare en ggn lärt sig grunderna i SF, men där ser man.
Jag vet, alltid kul med mindre kedjor och små självständiga shops.
Tack, kul att du gillade mitt inlägg. Det var roligt att skriva det också.
Kram!!
Linn:
KUUUUL!!
NU får du smaka!!
YAY!
Hoppas att det inte blir en besvikelse. HIHI!!
Jag kör med min standard : venti caramel coffe frapuccino with extra shop pleeeease! :-)
VAR glad för DET!!
Det är lite väl pretto för vissa.
Din beställning låter inte för avancerad :-)
På hösten föredrog jag Pumpkin Spice Latte!!! MINST en om dagen!!!
För ca. fyra, fem år sen (kommer ej ihåg) kom jag tillbaka från vårt "sommarlov" i Sverige och beställde min Grande Frappucchino No Whip...Gu´ vad jag hade längtat...
Första munnen smakade kemikalier...Sånt där fejkat sötmedel liksom. Jag gick tillbaka med den och sa att de hade gjort en "light". De gjorde en ny och även den smakade pecka.
Det tog nog ett halvår innan jag helt förstod att de hade ändrat Frappucchinon från en "coffee" baserad mix till en "syrup" baserad "drink"!!! Jag klagade på så många Baristas under denna tiden att jag skäms idag! Jag vet att jag tog min Grande och slängde den i soporna framför alla som kunde se, för jag var så besviken att jag inte kunde få min Grande Frappuccino No Whip
Även Pumpkin Spice Latte är numera gjord på sötsliskig "syrup" istället för kryddor som förut...De säger att kunderna tycker bättre om "syrup" än kaffe och kryddor...
Jag säger bara "Tack Starbucks för alla dåliga förbättringar, för jag sparar JÄTTEMYCKET pengar nu!"
Vet inte ven du är, men välkommen!!
En fd Sbux-beroende!!
Ja, visst!! Ni är många, men du har slagit dig ur.
Good for you!!
OCH visst, de använder mkt syrups. OCH även JAG har ett minne av att PSL var mindre söt förr. Säkert som du säger pga att en numera är sirapsbaserad.TACK för ditt tyck, Ano!!
OCH BRA att du slitit dig loss ur sbux klor :-)
Billigare är det ONEKLIGEN!!