Vad är nu detta?
Jo, igår tänkte jag att JAG, som aldrig bakar, skulle göra semlor...
Jag satte igång, och blev förstås satt på PLATS AV TORRJÄSTEN!!
Degen jäste inte som den skulle. Naturligtvis INTE!
Bullarna kom ut från ugnen och såg ut som tunga matbröd istället för de fluffiga och fina semlor jag ville ha.
Under hela processen hade jag intensiv SMS-kontakt med min kompis Lotta.
Lotta är tjejen som skulle kunna öppna bageri. ALLT hon bakar blir guld!
OCH när hon bakar bråkar inte torrjästen.
Lotta, världens snällaste och bästaste, kom HIT med semlebullar som hon bakade till mig!!
Men hur snällt är inte DET!! OCH gissa om jag blev GLAD!!
Vi fikade med Lottas saftiga bullar, och med min grädde och mandelmassa.
OCH det var så sanslöst gott!
Älska, älska semlor!
Lotta gav mig alla resterande semmelbullar, så jag tänker faktiskt njuta av en semla idag också.
TACK LOTTA!!!
Mina egna kanonkulor då?
Jodå, Peter grabbade en och åt den som macka med skinka och ost. Han sa att den var så god!
OK då, jag kan göra kanonkulematbröd på semledeg, eller något sådant.
När jag tittar ut genom mitt sovrumsfönster nu så snöar det.
Men, det lär inte vara länge. Det kanske varar i någon minut...
Himlen igårkväll (bilden tagen 18:10) var så vacker.
Önskar er alla en finfin lördag!
Comments
Right on.
Det är inte helt lätt att få tag på färskjäst, det finns, men inte alltid.
Det går utmärkt att baka med torrjäst. Det är Lotta och flera andra levande bevis på.
Övning ger färdighet, gissar jag...
Jag har precis bakat små ostpastejer att bjuda våra vänner på efter teaterbesöket i kväll. Blåmögelost och parmesan i fyllningen, så de borde ju bli goda...
KRAM
Kram
SB
Kramar
Karin
Jag kan tänka mig att det var gott.
Lotta och du var ett team där, finfint! Jag har ju ingen backup så jag fortsätter med kardemummapannkakor med grädde ;)
Solen strålar här och jag kände för en champagnefrukost. Varför inte, fira en skön lördag bara så där.
Kram och ha en fin dag!!
Men jag vet ju ATT det går. Jag har flera bevis omkring mig. De flesta av mina kompisar bakar, och lyckas.
Jag vet inte, men vi kanske måste öva mer, exprimentera mer etc.
Vi ska inte ge upp, Ulrika!!
Jag tänker prova att boka kanelbullar ngn dag. Are you with me??
Stor kram!!!!
Ingela:
TACK!
Jo, jag gjorde ett hederligt och ärligt försök.
Minsann.
De jäste väl upp LITE, men blev så kompakta.
Ska absolut prova igen.
Ah, vad gott med ostpajer! Är det dem man såg på Halv 8 denna vecka.
GOTT-
jag år en kanonkula till frulle imorse och den var god, hihi!!
Kram!!
Katta:
Ja, Lottas jäser alltid och blir superfina.
Mina blev OK, men så anorlunda hennes. Mer som matbröd.
Underligt.
Det är en konst, och man får öva.
Termometer har jag. Men det gick ändå inte.
Kramar!!
Lotta och jag funderade över det. Varför det inte lyckades.
Hon gillar inte jästsorten jag använde, så nästa ggn ska jag prova den som hon änvänder "red" ngnting.
Sen säger Lotta att det måste jäsa längre än man tror.
Jag är övertygad om att hon har bakat så mkt så hon har konsten i ryggraden.
Hon kör aldrig med färskjäst, även när den finns.
SÅ nog går det att lyckas.
Mina vblev goda, men på ett annat sätt.
Hennes blev fluffiga pch SÅ fina.
Visst, hon ÄR fenomenal! OCH sen detta att hon GER mig ett dussin bullar. Otroligt!!
Karin:
JA, du är ju verkligen expert på detta!!
Tror du har så RÄTT-
jag kunde säkert ha haft spadet varmare.
Jag ska absolut prova att baka igen. Kanelbullar etc.
Skam den som ger sig.
Ja, keso vet jag också att folk blandar i sina degar.
En hel vetenskap, Karin. DU kan den!
Lyllos!!
Men, det gick ju ändå.
Idag år jag en kanonbulle till frulle, riktigt god :-)
Ikväll blir det FLUFFsemlor igen a la Lotta.
Underbart!!!
Kram!!
Lotta:
Fniss...
ja, det funkade faktiskt. Men kompakt ÄR det.
Lotta came to the rescue på det snällaste av alla sätt. Otroliga hon!
hey!
Whu not!!
Underbart med champagnefrulle! GILLAR det!
NJUT.
Här blåååååååååser det...
Sol är det.
kramar!!
Jag minns när C skulle baka lussekatter en jul i USA och han tog fel mjöl och råkade använda sig av bara grahamsmjöl. Då blev de rätt kompakta och mer som bröd. Men jag tyckte de var goda ändå även om de inte var så som Lussekatter brukar vara. Vi åt dem med en skiva ost på till frukost.
Jag tror inte alls att du inte har någon talang för att baka utan ibland blir det bara så här att degen kan bli för kompakt. Jag har också hört att man inte ska vara rädd för att baka med en lösare deg som är mer kladdig. Har man i för mycket mjöl så kan degen också lätt bli för kompakt. Men allt detta måste man arbeta fram en känsla för hur mycket, lite, lös ect en deg ska vara. Så det är bara att försöka igen. De ser som sagt väldigt fina och goda ut.
Kram och hoppas du får njuta av lite snö också.
KRAMAR!!
Dessutom gick dina bullar i Peter i alla fall så misslyckat blev det ju INTE! :-)
Vacker bild där på slutet i inlägget. Dramatiska moln!
Ha en jätteskön fortsättning på lördagen!
Varma kramar!
Men vilken fin vän du har i Lotta. Så gulligt att komma till räddning så där.
Huggies och ha en fin fortsättning på helgen!
Jag som trodde ju den skulle jäsa genast!
Sedan dess har det blivit MAASSSOR av mina degar!
Härlig vän du har :O)
MEN GE INTE UPP !!!!
Ha en fin helg!
KRAM!
Kram från Australien♥
Men jag har ju samma problem som du när jag bakar med torrjästen här. Degen vill aldrig jäsa som den ska. Undrar om det även kan bero på temperaturen i köket där degen ska jäsa? Vet inte men jag har som sagt svårt.
Haha kul att ni kan ha de som frukostbillar ändå :-) Och vilken KOMPIS du har i Lotta! Wow!!!! :-)
Hatten av iallafall för att du faktiskt provade!!!!
KRAM!
Kram
Förstår verkligen att du smaskar i dig fler bullar, det hade jag också gjort.
Kraam!
Övning ger färdighet, att baka är en konst och det är otroligt viktigt att följa recepten NOGA. Det går inte som med mat att köra på en höft...
Men som Karin säger torrjäst kräver varmare degvätska och som Desiree säger, det finns många olika sorters mjöl och alla är faktiskt inte lämpade för bak. Dessutom är det olika säsonger på vetet.... jajaja, en hel vetskap. Sen är det så lätt att vilja ta mera mjöl om det känns det minsta för kladdigt, där gäller det att vara försiktig när degen väl börjar få rätt smidighet och inte ha på för mycket... Jag tycker dina bullar ser jättegoda ut. Och du fick ju frukostbröd, med finfint namn "KANONKULEBULLAR" mums!
Ha en skön söndag!
Många kramar!
Kan man inte få tag i färsk jäst hos ett bageri? De borde ju använda färsk jäst.
Men det var ju bra att kanonbullarna inte hamnade i soporna utan kunde användas till annat:)
Kram
Men vilken tur att Lotta ryckte ut så du fick äta semlor ändå! Kram!
Det finns ju ett self-rising flour här med...
Undrar om man skulle ha tagit det???
Nåja, jag vet ju att det går att lyckas, och att övning verkligen ger färdighet.
Jodå, mina semlor var goda, men inte fluffiga.
Däremot går de bra att äta som matbröd :-)
Färskjäst finns på vissa butiker här.
Men det fanns inte i fredags.
HAHA. ja du ser---det blev ju bra iaf då C skulle baka lussekatter.
Tur att vi inte är så kinkiga.
Jag vet ju att du bakade massor, massor med lyckat bröd här.
Kram!
Bettankax:
JA. det är SÅ man får se det :-)
Kram!
Lisbeth:
Ja, precis...jag visste hur jag skulle göra, men gud vet VAD som gick fel?
Jaja, det är bara att baka igen.
Övning ger färdighet.
Kramar!!!
Ja, det är svårt det där!
MEN vi vet ju att det går!
DET er jag bevis på ideligen hos mina vänner.
Färskjäst finns ju, men just i fredags fanns den inte att få tag på.
VISST var det fint av Lotta.
HUGGIES!!!
Vivan:
HAHA, ja där ser man!
SÅ kan det gå!
Du lärde dig av misstaget.
Jag ska absolut sätta en deg igen.
Kramar!!
Pernilla:
JAG gjorde allt det där, men ändå sket det sig.
JAJA, det ska nog gå bättre nästa ggn!!
Kramar!!
Ja, det är en hel vetenskap bakom det där.
Jag hade två kuvert jäst till en liter!
Men, men...
Ja, jag vet inte vad som gick fel.
Men det blev ju ätbart iaf :-)
Saltis:
JO; men det har nog med lokalen att göra!!
Degen måste verkligen stå på rätt ställe.
jag har en svensk komåis som bara lyckas få sin deg att jäsa på en plats i sitt kök.
SÅ visst ligger det sanning i din teori.
Vi får ge oss på bak igen, Saltis.
KRAMAR!!!
Ingela:
MUMS!
DE såg så JÄTTEGODA ut!!!
Kan tro att man får ta till lite extra!!
Kram!
HEJA OSS!!
ATT vi SKA!!!
VI ska vissa torrjästen VEM som bestämmer!!
HAHA!!
Vi vet ju att DET GÅR!!
Jag har en termomter, en köttterm, som jag använde...
NU jädrar, Ulrika :-)
Kramar!!
A-M:
Men färskjäst finns ju!
men det fanns inte i fredags. Annars är det flera affärer som säljer sådan.
Men det SKA ju gå utmärkt med torrjäst också!
SÅ vi ska inte ge oss :)
Mina blev helöt OK iaf, som matbröd!!
Kram!!
Coola Anna:
OCH jag ger mig på det hela igen!
:-)
Lotta är en klippa!!!
Kram!!
OH ja!
Det gjrode hon och det gör hon!
De blir så goda!!
Japp, det går inte att häfta vid bakning, och det gjorde jag inte.
Men det är det där med övning och allt.
VISST är det en hel vetenskap!
jaja, jag ger mig på det hela igen i sinom tid!
Kram!!
Camilla:
HON har gett mig en del lektioner via SMS.
Färskjäst finns på vanliga affärer här. Så det kan du nog hitta då du är här.
Nej då, de blev goda bara inte som semlor.
Kram!
Petra H:
Lustigt, det var JUST receptet från 7 sorters kakor jag tog.
Men jag vet inte varför det inte gick!
DET är inte lätt och jag vidhåller det där med att övning ger färdighet.
Roligt att O bakar, även om det inte alltid blir som han tänkt sig.
:-)
KRAMAR!!!