Thursday, December 22, 2011

Dan före dan före DOPPAREDAN!

Nu är ni väl alla klara att fira jul, hoppas jag?
Allt köpt?
Nu återstår matlagning och inslagning och lite annat.
Jag hoppas att ni myser också i era julpyntade hus och stugor.
Glöm inte myset!

Idag tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på lite olikheter, fenonom och annat som uppstår i juletid i USA, och även i Sverige.

Man firar ju julen lite annorlunda här i USA än vad vi är vana vid i den höga nord.

Julafton vs juldagen?

Julaftonen, vår heligaste dag, är till exempel inte lika helig här. Vi skulle kunna jämföra julaftonen med den 23 december i Sverige.
På julaftonen är det många som uträttar sista minuten ärenden. Många kanske jobbar. Visserligen TROR jag att väldigt många är LEDIGA på julafton. Nästan alla jag känner är iallafall lediga den dagen, men självklart arbetar många också
.
I Peters familj är traditonen att äta New England clam chowder på julaftonskvällen, alltid hos Peters syster Suzy. Vi är ju aldrig med då eftersom vi firar helsvenskt hos min kompis Susanna på julaftonen.
Det är också väldigt vanligt att folk går i kyrkan på julafton. De kan besöka eftermiddagens julspel eller midnattsmässan, vissa kanske till och med går på bägge.
Det är ganska vanligt att någon liten julklapp öppnas på julaftonens kväll.

Varför är det så HIMLA vanligt att man ser reklam med julpyjamasar i USA?

Jo, det beror ju på att de öppnar alla sina julklappar på juldagsmorgonen. Tomten kommer på natten, genom skorstenen. Jultomten lägger sen julklapparna i julstrumporna (som ofta är upphängda vid den öppna spisen). han lägger också en massa paket under granen. På morgonen är det då bara att studsa upp, och sedan ner i vardagsrummet. DÅ är det BRA om hela familjen har nya pyjamasar, eller hur?, * FNISS*. Speciellt om många släktingar är med också. Se där, det är därför julpyjamasar är SÅ stort och påtagligt i USA.


Käckt va? Hela familjen tindrar och matchar ikapp då juldagsmorgon glimmar...

Peter har berättat att då han var liten brukade hans syster Melinda vakna 5 på morgonen på juldagen och då fick hela familjen så lov att vakna. Julklapparna bara skulle öppnas då, utan pardon...
Tills sist vet jag att mina svärföräldrar sa att 7 var den magiska tiden, ingen fick väcka någon annan innan klockan 7...
KLOKT!

Personligen tycker jag att vår svenska/nordiska tradition är mysigare. Det är ju så pirrigt och härligt att gå och vänta en hel dag på klapparna. Det är roligt med tomtebesök och sedan klappöppning. FAST visst minns jag även julafton som en härlig plåga också då jag var barn. Jag kunde till exempel inte njuta av julbordet för att jag var SÅ spänd, hihi. Det var några år under barndomen som var riktigt kämpiga (och därmed också sååå mysiga).

Förmodligen tycker jag att detta är MYSIGARE eftersom jag är VAN vid det. Fråga en amerikan eller en engelsman och de skulle troligen inte hålla med.

Vanor och traditoner alltså.

Julbordet då? Sill, skinka och allt det där?

Julbordet ÄR såklart annorlunda. Det är inget smörgåsbord som vi i Sverige har.
Som jag sa, på julaftonen finns inga “regler”, men efter vad jag har förstått har många sina traditionsenliga rätter på julafton också. I Peters familj clam chowder, i vår kompis Keiths familj äter de alltid lasagne på julafton, min granne äter alltid sushi den kvällen.

PÅ juldagen då, den viktigaste dagen i USA, äter många kalkon. Man kan säga att maten är väldigt lik den mat som serveras på Thanskgiving.
Ofta dricker man egg nog (spetsad med rom eller cognac) eller hot apple cider innan middagen. I Peters familj dricker vi alltid Weissel som är glögglikande.

Ofta står en STOR julgrupp med levande ljus på matbordet, en så kallad center piece.
I år ska vi i Peters familj äta även skinka och “prime rib”, alltså biffar.
Vi blir 23 personer, och vi kommer alla att bidra med något till matbordet.

Annandagen?

Nej, den existerar inte här. Eftersom juldagen iår infaller en söndag ÄR måndagen ledig, men annars är det en vanlig arbetsdag på Annandagen.
Återigen, de flesta TAR ledigt på Annandagen. De allra flesta jag känner, inklusive min egen man, har ledigt hela veckan mellan jul och nyår. Men, det är klart att det är många som arbetar också.
INTE minst de stackarna som jobbar i handeln.
NU håller affärer, tex Macy’s, öppet 24 timmar om dygnet. Arma folk, säger jag.

Det var det om det. Om det finns frågor på detta, eller annat, så hojta till i kommentarsfältet och jag svarar! You know the drill!

Ja, och i och med det så ska jag själv försöka mig på att göra köttbullar a la Ernst idag.
Jag misslyckades kapitalt då jag gjorde köttbullar häromdagen.
Köttbullesmeten gjorde jag på en blandfärs bestående av nöt-fläsk och kalvfärs (menat för köttfärslimpa). Jag tror att det var ett MISSTAG.
Idag kör jag enbart på nötkött, jag ska låta smeten stå i kylen ett par timmar först och sen ska jag nog göra köttbullarna i ugnen som Ernst gjorde...
ÅSSÅ ska jag göra dem med kryddpeppar, mmmm....Gotta LOVE Ernst!!!

Mina bästa läsare,
HA en toppen dan-före-dan-före-dan!

Samtliga Bilder från nätet

19 comments:

Katarina said...

Intressant att läsa.. Det där med pyjamas hysterin har jag grubblat på,, verkar vara en stor marknad. Vad gjorde du då köttbullarna blev kass? Bloggade du så de blev vidbrända? Mys på nu där henma och hoppas köttbullarna à la' Ernst blir bra. Kram

Camilla said...

Assa det har med skinka verkar ju vara ett kapitel for sig i detta landet. Jattefina skinkor som ligger i varje affar, men redan fardiga! Jag har fart runt som en ekorre for att forsoka fa tag i en ra skinka, utan ben. Det verkar vara helt omojligt. Sista hoppet star till en liten butik har som saljer europeisk mat. Hall tummarna!

Ar det annu mer rea efter jul? Isafall maste jag ju ut och spana:)

Kram

Annika said...

Katta:
Japp, där har di pyjamasförklaringen.
Jadu, om jag bara visste vad jag gjorde för fel.
Ska inte använda kättfärs som är menad för kättfärslimpa ngn fler ggn. Jag kör ren nötfärs idag.
Vad som hände var att de heöt föll ISÄR i pannan. INTE roligt.
Alls.
VI ska hoppas dagens bullar blir bättre...OR ELSE!!!
Kram!

Camilla:
Nej, ngn svensk juskinka kan du inte hitta i vanliga affärer, men på skandinaviska butiker brukar det finnas.
DOCK och jag menar DET, de skinkor du köper här är grymt goda!
Godare än en svenneskinka många ggr. Prova Honeybaked ham, leta upp en sådan affär. MUMS!!
Underbara!
Skulle inte ödsla tid på svensk julskinka om jag vore du!
JAG MENAR DET!!!
Japp, rea efter jul.

Kramar!!

tinajo said...

Intressant - hade ingen aning om det där med pyjamastraditionen! :-)

God Jul på dig/er! :-)

Anonymous said...

Ann i Vermont har. Hej i julstoket Annica. Vi har inte en enda flinga sno har, helt otroligt! Forsta gangen pa 20 ar. Det kanns inte riktigt som jul. Sag Ditt inlagg om alla dekorerade hus i VA. Har bor vi i samma land och inte saa langt ifran varandra och anda ar skillnaden enorm. Har ar det mest en gron krans med rod rosett pa dorren och kanske kanske nagra vita ljusslinger pa ett narliggande trad/eller gran. Anyway, vad jag ville fraga: Var hittar jag Ernst? Jag vet han ar i Sverige, min brorsdotter alskar honom. Jag ska ocksa gora kottbullar till var svenska jul, det later toppen men ugn-kottbullar. Kram fran Ann

Ulrika i England said...

Hihi den där pyjamashysterin fattade jag inte riktigt först. Jag antar att det är ju för att man ska se fin ut på alla foton som tas när man öppnar julklapparna precis när man gått upp på juldagsmorgon. Så nu får Alice alltid en ny julpyjamas under kudden på julaftons kväll så att hon ser riktigt engelsk ut på juldagsmorgon! Jag tycker faktiskt det är en rolig tradition nu. En annan tradition som jag älskar här i England är att man gärna får dricka champagne under klappöppnandet. Det tycker jag är en mycket bra ide! ;)

Julafton var alltid lite 'surreal' i vårt förra hus. Vi bodde på en villagata som ledde upp till byns Storgata. Det var konstigt att se alla bybo jäkta runt där ute, på väg till eller från affärerna, medan vi satt innne i stugvärmen, uppklädda och julfirande. Helt 'surreal'!

Kram!

Saltistjejen said...

Jadu det där med julpyjamasar har även jag tyckt varit lite väl påtaglig Men fattade så småningom haha! :-)
Synd att dina köttbullar blev dåliga. Själv tycker jag ofta de blir bäst på blandfärs men då 70% nöt och 30% fläsk. Hopps dina lyckas bättre denna gången!
Och här tror jag i stort sett alla jag känner alltid jobbat den 24:e december. Även om vissa slutar något tidigare då. Vårt dagis har t ex alltid haft öppet på julafton men då stängt något tidigare. Vid 16 istället för 18.
I år ska vi fira den 24:e med europeiska vänner (som förra året) och sedan den 25:e med amerikanska vänner! Känns jättebra tycker jag!!! :-)
KRAM!

Desiree said...

Lite roligt allt med familjen där som hade satsat på matchande pjamasar. Ja amrisarna älskar sin pjamas. Nu måste jag komma in i julstämning. Ska precis gå från jobbet nu och få njuta av ledighet. Så underbart! Har liksom inte hunnit komma in i rätt julstämning för att det har varit så mycket. Jag får jobba på det ikväll. Får börja fnurra lite på mitt fredagstema till imorgon också. :-)
Kram!

Annika said...

TinJO:
Den är lite märklig.
Inget som vi tillämpar oss av ;)))
Men måånga gör det!
GOD JUL och stora kramar!!

Ann:
Hej på dig däruppe!
Själv älskar jag att folk satsar fullt ut med ljusslingor och annat. Numera vill jag inte ha det på annat sätt. Inget blinkade och så, men gärna mkt av det andra
Blir så glad av det.
DEt blir såklart annat på landet, det förstår jag. Finns väl inte heller samma utbud där tex du bor. Det blir ju naturligt annorlunda då...
ANYWAY
En mild jul precis överallt, förutom i norra Sverige. Resten av Sverige får en grön jul, vi med.
Du hittar Ernst köttbullar på recept.nu
Sök där.
Jag ska göra dem idag.
JAPP, jag vill inte att mina ska gå sönder i pannan så därför får det bli ugn idag.
Lycka till och tala gärna om ifall de blev bra.
Förresten, du kan ju SE Ernst på TV4play också..
Kram!

Ulrika:
DU ser, du har vant dig :-)
KUL!!
Samma sak i England ja med julpyjamasar!
Så blir det ju när traditionen är en annan än hemma!
Har du också julpyjamas varje år?
Har faktiskt aldrig ens tänkt tanken på att VI borde ha det då vi öppnar klapparna på juldagsmorgonen.
Mysigt med champagne!!
JAPP, jag VET!!!
I början här i USA hade jag så svårt för det där att julafton var som den 23 hemma. OJ hjälp vad jag grät ett år för länge sen på julafton. DÅ hade jag hemlängtan, en av de få ggr jag haft det.
Numera tycker jag att vi har det supermysigt, inteminst för att vi firar med andra familjer som också firar svenskt.
KRAM Ulrika och tck för urgulliga och fina kommentarer.
GOD JUL TILL DIG!!!
KRAM!!!

Annika said...

Saltis:
Jajjamen, där har du det...
Julpippisarna ;-)
Vi får skaffa en varsin!
Aha, så många jobbar hos dig. Tänk vad annorlunda det kan vara. De flesta jg känner är verkligen lediga under julafton ,men absolut används ju dagen till mer 23-liknande aktiviteter.
OM du vara visste vad besviken jag blev över mina köttisar...
Idag blir det på't igen...
Tror du att det berodde på att jag använde köttförslimpemix?
DET tror jag...
Ni verkar ha en fin helg framför er. SÅ perfekt att blanda svenskt och amerikanskt.
KRAMAR!!!!!

Desiree:
Jajamen, stort som bara den.
Lite komiskt med alla lika på juldagsmorgonen, men why NOT!!
HIHI!!
OOO vad mysigt med jullov för dig nu!
Härligt!!!
HOPPAS du kommer i stämning,,,
Här ska det bli 16 grader varmt idag...
HATA!!!
Kramar!!

Vform said...

Hej Annika!
Wow, vilka intressanta "julberättelser" du har i dina inlägg nu! Måste ta och läsa dem grundligare sedan! ;O) Verkar som om jag är lite stressad ... inte tycker jag det själv inte ... Men alltid finns det saker som borde göras "i god tid"!
Vi fick ett litet snötäcke här idag, men töväder lovas det redan i morgon!
Ha en trevlig danföredanföre ....
Kram Vivan

Annika said...

Vivan:
TACK!!
Inatt kunde jag inte sova. Det bara gick inte.
Jag är nog också stressad fastän jag inte tror det.
Nu gör jag glögg + har köttbullssmet i kylen som jag ska göra a la Ernst om ngn timme.
Ni har lite snö, tänka att NI inte ens får ett ordentligt snötäcke till jul.
KRAM!!!

Elisabeth said...

Haha, det där med likadana pyjamasar påminner mig om nidbilden av husvagnssemestrande svenskar när jag var barn; d.v.s. att hela familjen gick runt i likadana träningsoveraller mer eller mindre hela semestern. Skönt att måndagen blir ledig när juldagen är en söndag! Är det allmänt så (förutom inom handeln etc då), eller är det upp till varje arbetsgivare att bestämma?

Bloggblad said...

Intressant. Jag har en svensk/amerikansk elev som har berättat lite om hur de gör, men eftersom mamman är svensk kör de lite mixade seder.

Tur att vi har helgdag på annandagen - blir ju i alla fall tre dagar att slå ut den här jättehysterin på. Fast jag undrar om inte alla förberedelser i tv - reklam och handel gör att luften nästan gått ur när dagen väl kommer.

Ernst... näe. Jag klarar inte hans stil. Ser nog hellre sport i så fall - och det gillar jag ju inte heller. Men jag har förstått på facebook att antingen är man Ernstifierad eller inte. Mellanting finns nog inte.

Håkan said...

Aldrig som Ernst Annika, aldrig, det är då det blir fel. Gör köttbullar på ett riktigt recept istället ;)

Miss Marie said...

Ernst is my man! Du får kolla in hans julprogram på fyran om du har tid, så supermysiga! :)

Jag tycker också att det är mysigare att öppna klapparna senare på dagen, då har man ju nåt att se fram emot! Hos Engelsmannen öppnar de klapparna på morgonen, och sen... jahopp, liksom! Men det är nog som du säger, det beror på vad man är van!

anna of sweden said...

Gillar de är inläggen, Annika. Så kul att läsa om likheter och olikheter.

Det där med pyjamasar har jag inte tänkt på förr, men så klart att man vill vara snygg när det är öppning. :)

Huggies!

Anne-Marie said...

Just det, man öppnar klapparna mycket tidigare här än vad man gör i Sverige. Minns att jag var otroligt spänd och förväntansfull framemot eftermiddagen som liten (jodå, jag firade jul ända tills jag var i mitten av 20-årsåldern;)). Eftersom jag egentligen aldrig firat jul i USA har jag inga erfarenheter av hur olika man äter och dricker. Men det är väl som i Sverige. Alla har olika traditioner. Hoppas att dina nya köttbullar blev bättre. Kramar!

Ulrika i England said...

Annika jag har faktiskt en fin julpyjamas, mörkblå med små, små vita stjärnor på. Fast vi öppnar ju de flesta klappar på julafton. På juldagen åker vi hem till svärföräldrarna och öppnar klappar där på förmiddagen. Då är man klädd och behöver alltså ingen julig pyjamas. Så eftersom vi blandar till de olika traditionerna så har jag aldrig öppnat julklappar i pyjamasen. Fast Alice får ju sin julstrumpa som hon öppnar i sängen den 25:e. Här i England hänger man dem nämligen på sängen. Tror att man hänger julstrumpor på öppna spisen i USA. Mycket mer praktiskt för föräldrar som slipper riskera att väcka sina ungar när de tassar in på barnens rum och lägger ner klapparna i strumpan...
Haha vilken lång dialog om julpyjamaser. Kul!

Tack för en jättetrevlig blogg där du verkligen bjuder på dig själv, vackra kort och roliga ämnen. God Jul Annika! Kram på dig där borta i Amerika!