Tuesday, June 07, 2011

This Week: Cooking shows

Tomorrow, it is time for my little Q and A here on the blog. This is the last chance you have to ask me a question! Go ahead and let me know what you are thinking, or if you are wondering over certain things.


***********************

I am a sucker for cooking shows!
Yes, I am!
Me!? I used to HATE them!
I used to think that it was a huge amount of wasted time to sit thru a cooking show. I laughed at them! I thought; OH NO I am not going to sit in front of something like THAT!!!!

That whole outlook changed a couple of years ago.
I guess I started to love cooking shows when my love of cooking started to grow.
Now I can sit in front of The Food Network and watch several cooking shows in a row. My favorite is “Throw down with Bobby Flay”, and “My favorite food” etc.
I am also very much in love with the ANGRY chef Gordon Ramsey, and I am so glad that the new season of Masterchef has started. Masterchef has got to be one of my favorite cooking shows of all times. Amateur cooks from all over the country are competing for the title of Masterchef, and Gordon Ramsay is one of the judges.

Earlier this winter-spring, I watched the Swedish version of Masterchef and, needless to say, I absolutely loved it.
My friend Anette (lives in Stockholm) and I used to discuss every episode in e-mails as soon as we had watched them.
It is pure luxury to watch the same TV-shows as the Swedish people watch. I love it!!
I love my computer that lets me do all that. And, I love that the world is so “small” these days that we can watch TV-shows from all over the world!
Anyway, I thought that Masterchef Sweden was so incredible good! And, it will be interesting to see if the American version is just as good. Yes, I do know that this is season two of Masterchef, but I missed the first season.
So now America has to deliver, and my expectations are HIGH (I am writing this on Monday afternoon so it is still too early to judge).


Louise, the winner of Masterchef Sweden.


I have gotten so many ideas from cooking shows, so much inspiration!!
I have made several dinners that I have seen being made on TV first.
I make a mean avocado soup that I saw on a Swedish cooking show.
I make a really good beef tenderloin that I saw on another Swedish cooking show.
Same thing goes with pasta dishes of many kinds.
Rachael Ray gave me the inspiration to make hamburgers stuffed with feta and sundried tomatoes and basil.
Bobby Flay has given me the recipe of the best meat loaf I have ever had/made in my life.
Cooking shows have taught me never to skimp on whipped cream and butter.
Cooking shows have made me a much better cook!

So, needless to say, I really love them. And, in the afternoons you can sometimes find me in front of my computer watching another Swedish cooking show.
Later on in the evening, it is not impossible that you’ll find me in front of the tube watching The Food Network.

I am a sucker, as I said in the first sentence today.

27 comments:

Äventyret framtiden said...

Förstår dig!:) även här sitter vi och tittar på dem alla, men vissa är bara för skrikiga och svordomsfyllda. Inte särskilt pedagogiskt precis men ändå tittar vi:). En av dem jag inte tycker om är Kniven på strupen. Den är aningen för konstlad och efterapande Ramsays shower. Men i övrigt så ser jag gärna på alla matshower.
Ha det gott!
Här är högsommarvärme just nu, i början av juni. Ur led är tiden:).
Kram!

Annika said...

Karin:
Precis.
Chef Ramsay är ju inte precis känd för att vara direkt pedagog. Liksom många andra med honom.
Men glor gör jag, och älskar det. OCH blir inspirerad!!
Kniven på strupen har jag inte sett, men det måste vara rätt kock för "att göra en Ramsay".
NI har så varmt...BARA detta inte är sommarens kulmen hemmavid. Det måste bli en fin juli också.
Men ja, matshower inspirerar!!!
Kram!!

Taina said...

Jag önskar jag hade samma passion som du, men tyvärr så har den inte infunnit sig än. Jag kan INTE sitta och titta på matprogram. Men jag ÖNSKAR jag kunde. Suck. Men jag ska göra ett försök. Det är ett måste för jag måste få inspiration. Det råder torka på idéer just nu.

KRAMAR!!!

Anonymous said...

Nä, matprogram är inget för mig... borde kanske vara så jag fick lite inspiration för den är som bort blåst när det gäller mat, den flög iväg för ett år sedan och är puts väck... Kanske flög den till dig ;-)

Annika said...

Taina:
Jag brukade känna exakt som du!!
GILLADE det INTE.
Tyckte det var en waste of time, big time!!
men det ändrades och det är jag glad för.
Men, jag vet att många inte tycker om dem.
Stor kram!!

Brysselkakan:
Den kanske flög hit? det har du nog rätt i.
;-)
Usch, det är så trist när man inte har inspiration. Jag brukar ha extremt svårt att hitta inspiration för vardagsmat...

Saltistjejen said...

Jag följde ju Top Chef slaviskt när vi hade cable. Men nu har jag helt kommit av mig. Man kan ju se avsnitten på typ Holo eller kanske även på YT eller på deras egen hemsida men jag orkar inte....
Överhuvudtaget ser jag mindre på TV nu sedan vi inte har cable. På gott och ont...
Har du ätit på Gordon Ramseys restaurang här? Om inte kanske det vore något för er nästa NYC-tripp?
Kramar!

Linnea i Alabama said...

Jag är nyfiken på vad ni tala för språk hemma och hur du fick dina döttrar att bli tvåspråkiga. Gick det per automatik eller krävdes det arbete? Kram!

Annika said...

Saltis:
Jag förstår så väl att det inte blir mkt TV för er nu, på gott och ont.
et blir nog genast lite "bökigare" då man går över datorn etc.
Men å andra sidan är det ju bra också.
Nej, ännu har vi inte varit på Gordons rest i NYC, det står på listan. Har du varit där?
KRAM!!

Linnea:
TACK, noterat. Svar imorrn :-)
KRAM!!!

Anonymous said...

Rachel Ray var nog den första cooking show som jag började titta på. Hon gav mig inspiration! Numera finns det så många shower som jag föredrar. Roligaste just nu är "Chopped"!

SB

Anonymous said...

I love to eat and I love to cook!!!
Kramar, Lisa

Magdalena and Co in US said...

Å vilket roligt inlägg Annika. Flera av de du nämner har jag sett, men fick också lite nya tips. Tänk vad kul att du dessutom kan omsätta det i att laga maten. Vad läckert. KRaaaam

Desiree said...

Jag älskar matlagningsprogram också. Jag tror absolut att det är som du säger att man blir dessto mer interesserad då man blir interesserad av att laga mat och lärt sig att laga en del. Jag är själv ständigt på jakt efter nya, goda inspirationer. Köper en hel del tidningar även om de är mycket dyrare här. Ofta räcker det med en bild, jag känner inte att jag behöver ett helt recept som ska följas till punkt och pricka utan klarar mig rätt bra på egen hand. Räcker gott att veta ingredisnserna. Jag har inte sett Masterchef. Det måste jag ju kolla in. Finns det kvar gammla avsnitt på SVT play? Jag gillade också Bobby Flays program i USA och sedan kollade jag en hel del på Chopped ett tag men sedan tröttade jag och det blev mest repriser ett tag. Men det var kul. Det var spännande med den hemliga korgen med ingredinser och varor som de inte hade koll på tills precis innan de skulle börja laga till sin rätt. Ja MERA mat tv!
Bring it on!
KRam!

Miss Marie said...

Ge mig Jamie Oliver any day, men Gordon gillar jag icke. Eller jo, när han är normal, men när han går igång med sina raseriutbrott så tycker jag det är lite läskigt!

Masterchef är riktigt roligt! Har ni Celebrity Masterchef i USA? Det finns i England o är riktigt kul!

Elisabeth said...

Jag gillar nästan bara matprogram som är "mer" än mat, i stil med Solens mat och Landgång (med Anne Lundberg och kocken German). Och ja, matlagning är (som du nog redan vet) inte precis min grej. ;) Möjligen kan jag tycka att det är roligt att röra i en gryta som någon annan blandat ihop, men där går gränsen. ;D

Loppan flyttar västerut... said...

Jag vet Annika, food är helt bara så bäst. Älskar! O matmagasin, o kokböcker o matbloggar. Finns inget bättre, jo föresten! Mat!
Kram härliga du

Anna's kitchen said...

Åh älskar matlagningsprogram. Fick Food channel i morsdagspresent i år och tittar väldigt mycket på alla program som finns.
Min favorit är Masterchef, den Australiensiska versionen. Tittade lite på den svenska men tycker fortfarande att vår egen Masterchef är bättre.
Jag är så nerdig att jag sitter med ett block och skriver ner ideer när jag ser bra matlagningsprogram.

Anne said...

Jaaa, matlagningsprogram är underbart. Jag är också så svag för matlagningsprogram och kan se hur mycket som helst... Som du säger så blir man otroligt inspirerad. Det är väl det där med bilder igen, varken du eller jag går väl direkt igång på recept utan bilder utan det behövs bilder i nån form. Vad härligt att du provlagat en del också med gott resultat. Avokadosoppan du nämner, är den från Halv åtta hos mig? Jag har ett utskrivet recept på avokadosoppan därifrån som jag inte lagat men tänkt att jag måste göra nån gång. Rachel Ray har verkligen supersmartigt för burgare. Måste nog göra som du mer, dvs prova och testa mer. Jag har en tendens läsa/titta på programmen, bli inspirerad, skriva ut recept men sen när det planeras måltider står jag ändå där utan idéer...dags att verkligen börja beta av alla recept man samlat på sig. Du verkar bra på det Annika!
KRAM

Charlie sa ... said...

Hej kompis! Mat är bäst. Och för mig som har några år på nacken minns jag TV-kockarna på 70-talet. Det var grejer det. Torrt så det knastrade. Skålar med allt i och redan uppskuret. Alltid herrar med vit kockrock och lite runda om magen. På sin höjd en ugn och spis i bakgrunden. Fjärran från Per Mobergs outdoor cooking och Gordons tempo.

Men jag satt där och tittade ändå :)

Jag tycker om Ina Garten. Hennes kök och lada på Long Island is to die for.

Hurra för alla härliga kockar och matlagningsinspiration!!!

Kram!!

L said...

Linda - Yes, I love them as well! How about New Scandinavian Cooking? I love that show. I have watched Swedish Master Chef on SVT and also another cooking show filmed in Australia - okay, still learning Swedish, so I can't recall the name, but they cook on a ship, etc. I like Ina Garten, too - if I only had time to cook all of that food - and let's not forget Wolfgang Puck - love him, too!

Annika said...

Susanna:
Chopped är verkligen kul att se!
GILLAR!!
RR är en fantastisk inspirationskälla, tycker jag!!
Heja matprogram!!

Lisa:
SO do I!
:)
Kram!

Magdalena:
KUL om du fick lite nya ideer. Gillar verkligen Food Network!!!
Ja, det är så kul att laga den mat man sett lagas!!
Kram!!

Annika said...

Desiree:
KAN tro att du gillar matprogram!! Du är som klipåpt och skuren för dem!
Håller med om att man inte behöver följa ett recept till punkt och pricka.
Masterchef gick på TV4, och det ligger kvar under deras Premium.
Skitbra var det!!!
Bobby Flay gillar jag också så mkt!!!
OCH Chopped är verkligen roligt att se.
Mer mat!!
Kram!!

Marie:
Jag gillar också Jamie Oliver, jättemkt!!!
Gordon gillar jag också mest då han är normal. Visst är han läskig då han börjar rya!!
Känner inte igen celebrity masterchef, verkar skitkul!!!

Elisabeth:
jag vet att matlagning inte är så mkt för dig!
Men kul med Solens mat etc. Jag har aldrig sett det, men skulle gärna vilja ha följt den serien!
Grytor är gott!!!

Annika said...

Åsa:
HAHA, mat är BÄST!!!
Läser förvånansvärt få matbloggar faktiskt!
Måste nog bättra mig på den punkten.
Kram till dig, babe!!

Annas Kitchen:
KLART att du gör!!
:-)
Vilken toppenbra present med Food Network.
HAHA, jag kan också skriva ner vilka recept jag vill laga och skriva ut...
jag har höga förväntningar på amerikanska masterchef.

Anne:
JA, visst är de!!
Spot on, Anne, jag kan inte gå igång på ett recept med bara text. det är verkligen trist, bilder behövs och det är väl därför tv-formen passar så BRA!!
Rätt igen, japp det är från ½8 jag tog avocadosoppan och den är så god!!
Prova!!!
RR tycker jag är en fantasiskt tv-kock!!
Ja, du får gräva lite i receptsamlingen, Anne!! OCh sen kommer du verkligen att laga god mat!!
stora kramar!!

Annika said...

Lotta:
Hej vännen!!
ja, jag minns dem också!!
OCH inte var jag road på den tiden!
Heck, jag var inte ens road för fem år sen!
Men ja, de var verkligen fjärran Per Morberg :-)
OCH alla andra tv-kockar.
Ina Garten har jag itne sett så mkt av, ska kolla in henne mer.
JA, tummen upp för matlagninsprogram!!!
KRAM!!!

Linda:
Yes, it is SOOO fun!
I have never watched New Scandinavian Cooking. But, that is probably becuase I am watching so many Swedish cooking shows.
It is good for you to watch all these Swedish cooking shows, you'll learn Swedish along the way!!
YAY!
Ina Garten, I will have to watch a show, or two, of hers.
I like Wolfgans Puck as well!!
Hugs!!

Keith said...

Glad you are watching the cooking shows!! You do make great dinners as you have listed!! I continue to be a willing eater of whatever delicious meal you make!! ;-)

Annika said...

Keith:
It will be my pleasure making them!
In the fall I¨ll make Bobby Flay¨s meat loaf again, mmmmmm....

Anna, Fair and True said...

Programmen har ju ändrat karaktär genom åren så jag kan förstå att du gillar dem nu fast du inte gjorde det förut. Jag tycker dock att det är halvtråkigt, kollar aldrig på Masterchef och liknande :)

Annika said...

Anna:
jag var helt galet fast i Masterchef sverige. Besatt....
Så nu får jag åeruppleva det igen med den amerikanska versionen, haha!!!
Jag brukade verkligen avsky matlagningsprogram, så jag förstår folk som inte gillar dem!!