Wednesday, June 08, 2011

Era frågor. Mina svar.

Godmorgon/Godeftermiddag!

Ja, nu är det dags för mig att redovisa mina svar!
Här kommer de!
Tack för alla frågor ni ställde till mig. Vissa av era frågor var knepiga att svara på, vissa lättare!* Jag vet att du jobbat tidigare men slutade du när dottern föddes? Och har du planer på att börja jobba igen nu när hon snart är vuxen?
Oj, det blev ju två frågor men de hör ju liksom ihop ;-)

Brysselkakan

Ja, precis. Jag jobbade som dekoratör på Lord and Taylor. Sedan har jag också jobbat som assistant director (vice föreståndare) på en Montessoriskola. Jag jobbade även lite extra som dekoratör efter att Karolina fötts, men slutade med det efter ett tag. I dagsläget har jag inga jobbplaner, men vi får se hur det känns när Karolina går i college.


* Jag frågar lite angående språk. Svarar Karolina dig alltid på svenska, eller svarar hon ibland även på engelska? Ber du henne i så fall prata svenska eller struntar du i det?
Läste att du någon gång skulle lägga upp ett klipp där hon pratar lite, det skulle vara väldigt kul att se :)
(Jag är en språknörd och särskilt ämnet flerspråkighet ;)

Emelie

Karolina ja, hon är nog vad man kan kalla ”sant tvåspråkig”. Ibland, speciellt efter skolan, bubblar hon över på engelska då hon ska berätta saker som som hänt under skoldagen. Ibland påminner jag henne om det, och säger att hon ska gå över till svenska,och då gör hon oftast det. Jag rättar hennes språkfel lite diskret. Ibland skrattar vi åt dem tillsammans. Men, det är en otrolig rikedom att hon fixar svenskan i tal och skrift. Att hon är tvåspråkig är något jag verkligen är stolt över.
JA, ett klipp borde jag lägga upp!! Ska se om det kan bli av, och om hon vill ställa upp!

* Frågor från mig:
1. Vilka delstater i USA har du besökt?
2. Vilka tre nya delstater skulle du helst besöka, om du fick chansen?
3. Hur är det med främmande språk i skolan? När börjar man med det? Läser alla det? Är det vanligt att läsa fler främmande språk än ett?

Okej, jag inser att den sista frågan kanske inte är så lätt att svara på (framförallt inte hur det är generellt), men det vore intressant att få veta det du känner till om det.

Elisabeth
1. Virginia, DC, Maryland,North och South Carolina, Georgia, West Virginia, Tenessee, Florida, Pennsylvania, Delaware, New Jersey, New York, Massachussets, Connecticut, Illinois, Minnesota, Colorado, Kaliofornien, Oregon, Washington och Nevada (tror det är allt).

2. Alaska, Wyoming och faktiskt Texas (efter att ha last Desirees underbara reseskildringar därifrån)

3. Främmande språk börjar det flesta ta i sjunde klass. De största språken på Karolinas high school är spanska, franska, tyska och italienska. Det absolut vanligaste tillvalet är spanska. Det är inte obligatoriskt med språk i HS och MS, men ska man ta en högre HS examen. som en IB eller Advanced Diploma, är språktillvalet ett MÅSTE. Det hjälper sedan att ha ett främmande språk i bagaget då man söker in till universitet och college. De flesta av Karolinas kompisar läser ett främmande språk. JAG vet ärligt talat inte om man kan läsa mer än ett språk på HS här.


* En fråga som jag har funderat över ett tag: Är det lika stort att fylla 50 i USA som det är här i Sverige? Har man ledigt med betalt från jobbet precis som här när man fyller 50? Håkan påstår att det är lika stort i USA att fylla 50 som det är här, medan jag har för mej att det där med att fylla 50 inte är så speciellt "over there". Upplys mej! :-)
Annika

Nej, kan jag säga på en gång! DET är INTE lika stort att fylla femtio i USA som det är i Norden! Vad jag vet tar ingen ledigt från jobbet här på sin femtioårsdag (om man inte är bortrest, vilket är ganska vanligt). Inte heller firar man med stora festmiddagar som man ofta gör hemma för släkt, vänner och arbetskamrater. Lite tråkigt, men sant. Jag har varit på ett par större 40 årsfester här, men det är inte alls lika vanligt att satsa på stora kalas här som det är hemma.


* 1. Upplever du fortfarande kulturkrockar?

När gjorde du det senast?

2. Om du fick välja en del/ett rum i ditt hus att renovera eller göra om vilket skulle det bli och varför?

3. Vilka fem saker i matväg saknar du mest från Sverige?

4. Om du skulle flytta från USA vilka fem saker skulle du sakna mest?

5. När känner du dig mest svensk respektive mest amerikansk?

6. Vilka lösgodisar gillar du allra bäst? Välj tre favoriter.

Desiree

1. Det där med kulturkrockar blir mer sällsynt, men visst händer det. I skrivande stund kan jag inte komma på någon sådan som skett nyligen.

2. OM jag fick välja att göra om ett rum i mitt hus skulle det vara KÖKET!!! Absolut. Jag skulle behöva få hit en arkitekt, någn som kan se ”outside the box” för just nu kan jag inte se vilken potential, eller icke-potential som detta kök har. Skulle vilja ha mer arbetsytor och avlastningsytor.

3. RÄKOR, kalopps, det goda brödet, strömmingsflundror och det svenska kaffebrödet.

4. Utbudet!!!


5. Jag känner mig som mest svensk då jag ibland talar med amerikaner då jag inser hur olika vi ibland resonerar.
Mest amerikansk kan jag känna mig hemma ibland om jag tycker att saker och ting inom servicen inte funkar snabbt nog. Drives me nuts!

6. Ah, romerska bågar, colaflaskor och salt godis.


* Min första fråga handlar om dina PWs. Går du verkligen i en hel timme nästan varje dag? Det låter ju jätteduktigt. Varför har du valt just den motionsformen och hur länge har du hållt på? Jag gillar själv att promenera ute i naturen tillsammans med mina kompisar och våra hundar
Jag är liksom du enbarnsmor. Det är inte så speciellt vanligt här i England. De flesta av mina kompisar har två barn, men jag har också många kompisar med tre eller fyra barn! Nu blir detta lite personligt, så jag förstår absolut om du inte vill svara på denna fråga; Hur tycker du att det är att ha ett ensambarn? Är det vanligt i USA? Trivs du med det?
Tack på förhand Annika. Det ska bli roligt att läsa alla frågor och dina svar nästa vecka.

Ulrika, england

Haha, absolut går jag en timme varje dag, ibland en timme och en kvart. Jag valde den motionsformen eftersom jag verkligen vill, och kan, gå fort. Jag vill svettas ordentligt. Jag brukade ta en del pass på gymmet, mest och helst step-up aerobics, men knäna tog stryk av det. PWs passar mig, man kan göra det närsomhelst och jag har flera stigar och vägar att välja på.

Här i Reston känner jag en hel del enbarnsföräldrar, men det är ABSOLUT inte normen. Normen är två till fyra barn. Visst har man fått en hel del kommentarer genom åren, men mer då jag var yngre. Nu inser folk att den här 45-åringen inte kommer att skaffa fler barn.

Ja, jag tycker det är jättebra med ett barn, vi har kunnat ge henne mycket som flerfamiljsbarn inte kan ge sina barn. Personligen trivs jag ypperligt att vara enbarnsmor. Ibland kan jag dock tänka att det skulle ha varit bra för Karolina med ett yngre syskon, men hon har aldrig ”tjatat” eller bett om syskon.


* Jag kör en dubbel och skulle vilja fråga vad i den amerikanska vardagen som skiljer sig mest från det du minns av den svenska. Detsamma mentaliteten, vad tycker du skiljer en amerikan och en svenskt?
Ullrika, Sverige.

Det här var en svår fråga. Det blir ju vardag med stort V var man än befinner sig i världen. Det som skiljer min vardag mest här mot den i Stockholm är att jag inte yrkesarbetar utanför hemmet, jag åker nästan aldrig tunnelbana eller buss. Aldrig buss, kan jag säga. Jag har min bil, Peter har sin. En bil i vardagen är ett måste för både mig och Peter och för nästan alla andra som bor i förorter eller på landet.

Jag tycker att amerikaner är artigare och öppnare än svenskar. Å andra sidan är det bland svenskar jag känner mig mest hemma. Vi har samma referansramar och ofta väldigt liknande uppväxt.

* Tänker du på svenska eller amerikanska?
Pratar Peter någon svenska?
När du skriver datum, så där bara rakt upp och ner, för egen skull. Blir det på sv eller am sätt?
Om du skulle ha ett husdjur, vad skulle du helst ha då?

Magdalena

Jag tänker fortfarande på svenska efter alla dessa år!

Peter pratar knappt någon svenska alls, men han förstår en hel del.

Haha, det amerikanska sättet att skriva datum får jag fortfarande tänka till med, tycker fortfarande att det känns märkligt att skriva 6-8-11. Jag skulle vilja skriva 8-6-11 och får ibland tänka till lite extra då det kommer till detta. Det svenska 11-06-08 tycker jag också är skumt. Jag vill helt enkelt skriva dag/månad/år.

Kan inte ha katter eller hundar på grund av allergi, men om jag kunde skulle jag vilja ha en katt. Peter och Karolina vill hellre ha hund.

* Vad har du för kamera? Dina bilder är otroligt bra. Är du självlärd, eller har du gått fotokurser?
Bibbi

TACK! Min kamera är en Canon EOS Rebel T2i, eller en Canon EOS 550D som den heter i Europa. Den kameran var ett toppenköp! Passar mig som hand i handske. Jag kommer säkert att uppgradera den om några år, men just nu är den perfekt för mig. Älskar att plåta med systemkamera!
Jag är helt och hållet självlärd. Har läst mig, eller prövat mig, fram till det jag kan och har fortfarande oceaner kvar att lära!

* Jag är nyfiken på vad ni tar för språk hemma? Hur fick du din dotter att bli tvåspråkig? Gick det per automatik eller krävdes arbete?
Linnea.

Det språk vi tre använder tillsammans är engelska. När det bara är jag och Karolina är det svenska som gäller.

Det kom helt naturligt för mig då jag fick min baby att jag skulle prata svenska med henne. Det hade känts så fundamentalt fel att börja prata engelska med henne. Det var inget hårt jobb bakom, bara en massa naturlig svenska + att alla mina resor till Sverige och svensk-Finland har hjäpt hennes svenska massor. Karolina är vädligt, väldigt stolt över sitt svenska arv, vilket är som bomull för mitt modershjärta.

* Vad koster bensinen i USA just nu?
Mange

Jadu, jag kan bara svara på vad bensinen här i Norra Virginia kostar just nu, och det är runt 4 dollar per gallon. En gallon är ca 4 liter.
Bensinpriserna diffar över hela landet.
De flesta tycker att bensinen är galet dyr.
Men, jag har en känsla av att ni i Norden tycker att vår bensin är larvigt billig...

TACK, till er alla!
OM ni vill ställa följdfrågor på detta så ställ dem i kommentarsrutan!

Ha en toppenfin onsdag!

31 comments:

Charlie sa ... said...

Vad många frågor - kul!! Nu vet vi lite mer om dig Annika :)
Och vad många stater du varit i. Jag vill gärna till Colorado och längtar att se San Francisco. Arizona är en favorit men otroligt varmt - vi var där i januari ett år och redan varmt då. Alaska vore faschinerande!

Ha en skön PW nu!! Kramar!!

Charlie sa ... said...

Vad många frågor - kul!! Nu vet vi lite mer om dig Annika :)
Och vad många stater du varit i. Jag vill gärna till Colorado och längtar att se San Francisco. Arizona är en favorit men otroligt varmt - vi var där i januari ett år och redan varmt då. Alaska vore faschinerande!

Ha en skön PW nu!! Kramar!!

Annika said...

Lotta:
ja, jag gillae Colorado. Peter, K och jag var på vippen att flytta dit en ggn, till Denver. Vi var tom där och kollade hus.
Arizona och New Mexico skulle jag också vilja åka till!
Alaska fascinerar verkligen!!
KRAMAR!!!

Anonymous said...

Kluriga frågor och bra svar!

Äventyret framtiden said...

En verkligt rolig grej, det där med frågor och svar. Nu vet jag mera om dig igen:)
Bara positivt!
kram!

Loppan flyttar västerut... said...

Å Annika, din lilla lyllos. Vilka bra frågor och vilka bra svar. Nu har ytterligare ett par pusselbitar fallit på plats, vad roligt att lära "kännas" på det här viset.
SJälv fick jag fejka en frågestund på min blogg, o jag hade sjukt roligt när jag skrev den.
Ha världens bästa onsdag!

Kramilikram gullefjun

Annika said...

Brysselkakan:
TACK!! OCH tack för frågan!!!

Karin:
ja, ngt att ta efter kanske?
ROLIGT att du tyckte om att läsa det!!
Kramar!!!

Åsa:
DU är ju för gullig!! När kommer du till DC??
Fejkad frågestund låter lite kul det med ;-)
du med, ha en superbra onsdag!!!
KRAMAR!!!

Sporty Spice said...

Kul att läsa dina svar trots at jag inte själv ställde några frågor. Den enda frågan jag har till dig är NÄR SKA VI SES IGEN? Ser redan fram emot en riktig babbelbubbeldejt med dig i höst! =)

Annika said...

Petra:
OM du bara visste vad jag skulle vilja snacka med dig också. I lugnare former, mkt lugnare former!!
Funtar på att dra upp till NYC i sept eller okt, beror lite på när Saltis mans moster Olgakatt kommer till stan...
Stor kram!!!

anna of sweden said...

Jättekul läsning. Gillar verkligen sådana inlägg. Och vad många bra frågor!

Huggies!

Annika said...

Anna:
VAD roligt att du tyckte det!!!
Stora huggies!!

Desiree said...

Himla kul med denna frågestund. Du fick ju in massor med frågor. Jättekul att läsa alla svar. Hi hi tänk att fått dig att bli sugen på Texas. Men det var mycket där jag gillade. Det var häftigt att få komma till Cowboystaten nr 1.
Kram!

Christina said...

Tack för att jag fick lära känna dig lite till!

Sparkling said...

roligt att läsa dina svar!

Saltistjejen said...

Å vad kul att läsa! Både frågor och svar!!!!
Snacka om att det är varmt nu förresten!!!! PUH!
Men än går det bra. Tack kalla vår säger jag bara! ;-)
Stor KRAM!

Elisabeth said...

Roligt att läsa alla frågorna och svaren! Intressant med språken i skolan också; på programmet jag gick på gymnasiet (naturvetenskapligt) var alla tvungna att läsa minst två främmande språk. Jag läste tre, men så tyckte jag om språk också.

Syskon ja, det är inget jag heller har saknat, inte när jag var barn/ung, och inte nu heller.

HeLena said...

Kul läsning! Kul inlägg!
Hur kom det sig att ni tänkte flytta till Denver och varför gjorde ni det inte?
Kram kram!!

Anonymous said...

He, he, det finns en affar har i den nasta lilla byn, de saljer Siljans knackebrod! Det var slut och jag fragade nar det skulle komma in igen. Njaa, sa handlaren, vi har flera kartonger men enligt datumstampeln ar det alldeles for gammalt. Bad att fa titta, sure enough det var SVENSKT datum.
Tycker sa mycket om Din blogg. Jatte varmt har - antligen - 85F @ 4:32 pm. Till Sverige nasta tisdag, hurra! Midsommar.... Kram.

Camilla said...

Kul att läsa dina Q&A.
Alaska är fint, men efter att ha varit där till och från i nästan 3 månader så har jag nog fått min dos.

Och ja, bensinen i USA är verkligen löjligt billig. Här kostar den nästan 14 kr/litern. Då hade amerikanen dött:)
T nästan svimmade första gången han var här och jag tankade och han undrade vad det kostade. När jag sa $100 trodde jag han skulle svimma.
Kram

ullrika said...

Åh så roligt att få svar. Tack! Och vilka intressanta frågor du fått!

Jag är också nyfiken på din dotters tvåspråkighet. Det är nog ett handikapp att inte tala sin ena förälders modersmål. Tänk att inte kunna prata med sina far- eller morföräldrar? Huvva. Nä. Heja dig som valde att prata svenska med Karolina!

Anna's kitchen said...

Åh vad det där var roligt att läsa Annika.
Särskilt roligt om två språkigheten. Vi är ju alla svenskar i vår familj så naturligt så blir det bara svenska hemma. Trots det så blir det många fel, vanligaste är att barnen översätter engelska uttryck till svenska. Som tex att "jag gjorde en ny vän idag i skolan". Jag tycker tvåspråkigheten är fascinerande och det ger massor med skratt nästan dagligen.

Hur har Karolina blivit så bra på att stava och läsa? Går hon på svenska skolan hos er?
Vi försökte ett tag med svenska skolan men det var alldeles för enkel för våra som pratar svenska flytande, den vände sig mera till barn som har en svensk förälder men som inte pratade svenska hemma. Våra barn kan båda läsa på svenska men stavningen är gräslig, dock väldigt charmig ;-)

Magdalena and Co in US said...

Du är helt enkelt toppen som tar dig tid att svara på allt. Himla roligt att läsa allt. Och det var så roligt att höra din röst, gör gärna om det igen. Kramar

Ulrika (England) said...

Tack för svaren Annika. Wow att du går så mycket! Men inte på helgerna väl? Nu blir jag inspirerad att gå i lite snabbare tempo med vovven!
Jag fick också en massa kommentarer om fler syskon till Alice när hon var yngre. Värst var det när hon var runt 2-3 år. Vad som också irriterar mig lite är att många verkar tycka att det är så himla lätt att 'bara' ha ett barn. Så är det verkligen inte alltid, även om det på många sätt såklart är enklare.
Angående att känna sig utländsk hemma i Sverige så håller jag med. Jag känner mig väldigt engelsk när svenskarna är såååå himla oartiga. Gud va buffliga de kan vara. Men sen känner jag mig hemskt svensk och praktisk när tex de engelska skolbarnen bara får leka på asfalten och inte på gräsmattan på vintern så de inte blir leriga och blöta om de små skolskorna...då vet man inte om man ska skratt eller gråta!
Kram :)

Annika said...

Desiree:
VAD roligt att du tyckte det!
Japp, tjejen, det var DU som tack vare dina reseskilringar från Texas som väckte min längtan dit!!!
Innan dess hade jag noll lust inför den staten!!
SÅ tack, Desiree!!!
KRAM!!!

Christina:
Anytime!!
Kram!


Sparkling:
Roligt att du tyckte det!!

Annika said...

Saltis:
KUL att du gillade läsningen!!
Japp, japp nu ÄR det minsann HETT som en bastu!!
Men, precis som u tackar jag den kalla våren för än så länge gillar jag det :-)
KRAM!!!

Elisabeth:
TACK för bra frågor själv, Elisabeth!!
Wow, vad språk du läste på NV! Hur kommer det sig att du inte gick Hum? Fast, iofs så fick du ju verkligen läsa en massa språk på NV ocksp, och NV är en bredare och säkert bättre utbildning.
TACK; det är så skönt för MIG att höra från er vuxna ensambarn!! Underbart att höra att du aldrig saknat syskon. Karolina säger ju samma sak!!
Dom mamma kan man fundera lite över det där, och då känns det skönt att höra från vuxna ensambarn!!

Helena:
KUL att du tyckte det.
Det var 99-00 när Peter jobbae på ett företag som hade sitt HK i Denver, dp fick han erbjudande om tjänst där. Vi for dit, kollade på hus och omgivningar och gillade vad vi såg!! Men, i samma veva var vi på husjakt i Reston. Vi resonerade som så att i Denver skulle vi bli helt ensamma, ingen familj alls, och längre till sve. Vi struntade därför i det.
Jag är glad att vi stannade kvar här.
Kram!!

Annika said...

Ano:
Var du den som höromdagen hade 39F???
Då har det blivit bättring på den fronten nu då;-)
HAHA, kul med knäcket. Det gäller att vara om sig och kring sig.
TACK för att du gillar min blogg, blir så glad!
OCH vad kul med sve på tisdag.
Är fortf nyfiken på var du bor? HIHI!!!
Alaska???!!!


Camilla:
VAd roligt at du gillade att läsa det hela.
SÅ du har varit i Alaska!!
VAD KUL!!
Tre månader kan nog vara lagom, haha!!
Vilken årstid var det?
Ja, bensinen måste te sig billig för svennar!!
OCH bensinen i sve är skrämmane dyr för amrisar.
Förstår att T nästan svimmane!!
Kram!!

Ullrika.
TACK själv för frågorna!!
Ja, jag tycker att det är ganska hemskt då jag hör om fldrar som inte talar sitt modersmål med sina barn. Ett stort handikapp.
De får ju ett språk gratis på det sättet!
Kram!

Annika said...

Annas Kitchen:
Skoj att du gillade att läsa dessa frågor och svar!!
Ja, tvåsdpråkigheten är ett måste. Visst kan det bli en hel del komiskt svengelska ibland, som hemma hos er. Det är sånt jag rättar lite diskret ;-)
K är hyfsat OK på att stava, men et blir en del fel, så jag rättar ibland om hon skriver ngt brev etc.
Läser gör hon utan problem.
K gick i svenska skolan på lördagarna som liten. Numera gör hon inte et. Jag tyckte det var för mkt engelska där och att lärarna inte var rikigt kompetenta.
Men, jag skulle kunna sätta in henne nu och då skulle hon få en svensk gymnasieexamen i vissa ämnen.
Kan tro att du tyckte det var simplelt där också!
Kram!

Magdalena:
TACK, det var roligt att svara på era frågor. TACK själv som ställde frågor till mig.
Skitkul att höra din röst. DET gör vi om!!!
Kram!!

Ulrika:
TACK!!
OCHtack för ställda frågor.
ja, men idag går jag inte ...för hett. På helgerna går jag med Peter ibland, och när jag går med min granne Ingrid blir et långsammare tempo.
Suck ja, känner igen det där med "enkelt". det är det alla ggr inte. Ofta tror jag att de som har två barn har det enklast, men vad vet jag?
Mkt tjat fr kända och okända har det varit genom åren. Lustigt att folk tycker till så mkt då man har ett barn...
Precis, jag känner exakt som du vad gäller sve-usa. I exakt samma situationer...
Kramar!!!

Elisabeth said...

Ja, med NV får man (eller fick åtminstone när jag gick) behörighet till alla högskoleutbildningar, alltså även juridik, ekonomi, samhällsvetenskap etc, och när jag började gymnasiet hade jag ingen aning om huruvida jag ville läsa naturvetenskap eller något helt annat på universitetet. Därför blev det NV!

Annika said...

SMART, Elisabeth!
Himla SMART!!
Bred linje, så perfekt.
Men svår förstår jag!
Antar att du spg många avhopp under ditt första år. Åtminstone var det så på NV på min tid.
Bästa linjen man kan gå om man fixar den!!
OCH det gjore du!!

Anna, Fair and True said...

Vilket språk läser Karolina?

Det där om att få ledigt när man fyller 50 år i Sverige, det stämmer väl inte?? Vissa kanske TAR ledigt men att man skulle FÅ ledigt? Det fick i alla fall inte mina föräldrar när de fyllde 50 år vad jag minns, och då jobbar de kommunalt/på ett stort företag.

Annika said...

Anna:
DET lär faktiskt stämma hos vissa arbetsgivare, otroligt nog!
Karolina läser franska.