Thursday, June 23, 2011

Amerikanska fenomen: Sommarläger

Så var det torsdag före midsommar och jag märker på min statistik att många av er har dragit er kos, eller att ni helt enkelt struntar i bloggar just nu.
Sådant kan ju vara klokt ibland.
Midsommar är ju en av årets största helger hemma så jag fattar om ni har fullt upp.
Skriver mer om misommar imorrn på Show and Tell (misstänker att imorrn blir det en luuuugn bloggdag hos er i norden). Jag hoppas iallafall att vädret skall stå er bi!

I am a bad girl!
Jag plåtar inte så mycket som jag borde. MEN, trösten, gott folk, ÄR att det blir plåtning grande från the OBX. Redan nu kan jag lova er saftiga bildbomber.

Karolina har fullt upp med sina kompisar i dessa dagar. Det är poolbesök och sova-över-nätter. Så ska det vara på sommarlovet.
Många barn här har inte heller vad man i Sverige kallar regelrättigt sommarlov. De allra flesta som tillbringar sina sommarlov här i USA går på något slags läger.
Det finns alla möjliga läger att välja mellan, och många läger varar i flera veckor.
Det finns de som åker på läger i 7 veckor. Då är det oftast på landet, bor i små stugor, lever friluftsliv, gör upp lägereldar och badar i sjöar. Alla datorer och mobiler är bannlysta då. Många av de som åker har ju jätteroligt! OCH, ofta är det ett ”måste” med dessa läger eftersom föräldrarna arbetar så gott som hela somrarna.
Karolina har flera vänner som dansar klassisk balett på hög nivå, och de skall alla på balettläger, men då i städer som Seattle, Boston och San Fransisco. De lägren krävs det autditions att komma in på.
Sedan finns det rena, rama akademiska läger. Karolina har två vänner som ska på matte-läger och drillas i två veckors tid.
En kompis ska på teaterläger i LA.
Många går på sk ”day-camps” också. Då är man borta över dagen men sover hemma.
Läger är nog bra, men jag är glad att vi har sluppit dem genom åren. Det gäller att ligga på låset tidigt om ens barn ska få plats. Det kostar också en hel del, som ni förstår, att ha barn på dessa läger.
Dock, så mycket ledighet vet jag inte om det blir för de små heller under det 11 veckor långa lovet. OM man sedan dessutom har skolsporter av olika slag, eller spelar i skolorkestern, eller är cheer-leader eller med i skolans danslag etc så börjar träningen inför dessa redan i slutet av juli. Då kan man säga att lovet är slut för många barn. Rent krasst är lovet slut tisdagen efter Labor Day i september, men många har då redan hållit på med skolaktiviteter i flera veckors tid.
Annorlunda mot hur det går till hemma.
De flesta som går på läger tycker ju att det är jättekul, och ofta återvänder de år efter år efter år. Det gäller främst de friluftsläger som varar i flera veckor. Lite som kollo hemma.


Karolina, Elsa och Iris

Här är iallfall tre töser som inte ska på läger i sommar. Jo, de ska till sina sommarställen i Sverige och Finland och idka friluftsliv där av bästa sort.

En vecka kvar tills Sverige, två dagar kvar till beachen.
Listan blir kortare och kortare...

25 comments:

Tankevågor said...

Det kan nog vara bra och nödvändigt som sagt för många att det finns läger att åka till eftersom föräldrarna jobbar. Men hur gör de som inte har råd att skicka sina barn på läger och ändå måste jobba? För inte har man så mycket semesterdagar som i Sverige eller hur?

Jag är glad att jag alltid har haft möjlighet att precis som du ge mina barn de här sommarledigheterna. Att få vara i skärgården och leva det livet med allt vad det innebär. Visst känns det som ett privilegium att ha det så.
Nu är det barnbarnets tur att lära sig meta, åka båt, bygga kojor, bada, ligga på bryggan och höra vågornas kluckande och allt det där underbara som sommaren vid havet erbjuder.

Idag har hon haft räddningsaktion av två små fågelungar som blåste ur boet i regn och rusk. :-)

Tänk så mycket spännande man kan få vara med om när man är tre år och bor på en liten ö med sin familj.

Och nu ser jag fram emot BILDERNA snart Annika! Bilderna från OBX är så efterlängtade. :-)

Ha det gott och glöm inte att andas i alla packningsbestyren!

Kram kram

Anonymous said...

Vilka söta flickor! Tycker att barnen ska vara lediga pa sommaren! Fast det kan ju vara av rent praktiska skäl ocksa att föräldrar skickar sina barn pa läger. De flesta amerikanare blir jätte förvanade när jag berättar att jag har 5 veckor semester + att vi far lön 14ggr per ar (stor fördel med att bo i Österrike ;-) ). Ska bli kul med bildbomber fran OBX! Det ser jag verkligen fram emot! Helgdag här (igen) sa jag ska njuta lite av värmen!
Kramisar, Lisa

Äventyret framtiden said...

När man kan vara hemma med sina barn och de kan ha sitt sommarlov, är det precis som jag tror att alla egentligen vill ha det. Men det passar inte bra för alla. När mina barn var i skolåldern så fixade Folkhälsan sommarhem för barnfamiljer i storstäder med omnejd. Vi hade två pojkar, Peter och Pasi från Esbo hos oss under några veckor på det sättet, så de fick vara med på våra utflykter på stranden och annat...bl.a.
torskfiske
Ett bra alternativ..

ha det gott-kram!

anna of sweden said...

Annika, jag har varit urdålig på att läsa bloggar den senaste tiden, men jag är här och jag tänker på dig. Tror till och med att jag drömde om dig i natt ... Ack, denna märkliga och härliga bloggvärld.

(Och så ler jag åt ditt promenadsällskap i går. Underbart!)

Ha en härlig helg!

Stora huggies från din bloggvän som mentalt fortfarande befinner sig i Philly.

Och så en svensk KRAM!

Annika said...

Lisbeth:
DET är ju det, nödvändigt. Fldrarna har inte så mkt semester och de tar högst två veckor i ett svep på sommaren.
De barn som INTE gar råd med sommarläger kan gå på ngt som skolorna anordnar varje sommar, ett slags skolläger för liten, ellr ingen penning. MEN, tyvärr är det nog ingen större kvalitet på just de lägren. Men igen; you do what you have to do!
Sommarlovet är elva veckor, och medelamerikansens semester är 2 veckor. En svår ekvation för många och det förstår jag!!
Ja, jag är så glad att jag har haft möjlighet att ta K till norden varenda sommar!!
DET betyder så mkt på så många plan.
Underbart att du nu ger lilla R den sommardrömmen!!
JAPP!!
BILDBOMBER FR OBX VARJE DAG UTLOVAS!!!!
KRAM!!!!

Lisa:
TACK!
Ja, det är fint att jag kan göra det här för K, och att flera av mna svenska vänner kan göra samma sak.
Fem veckor får de flesta amrisar att baxna!! OCH att man sen kan ta dem i ett svep. Peter har fyra veckor, men han kan inte ta dem i ett svep precis, min svärfar har fem veckor inte heller han kan ta fler än två på ett bräde.
Det är annorlunda, så annorlunda. Jag tror på den svenska modellen, eller den europeiska. österrike är säkert ett jättebra land att bo i!!
JAPP, bildbomber fr OBX med start söndag!!!
KRAM!!!!

Karin:
DET tror jag med, men det funkar ju inte för alla.
Läger och kollo blir då ett måste.
sommarbarn, som ni hade, tycker jag låter så mysigt. Kan tro att det måste varit som en dröm för de killarna!!
KRAMAR!!

Annika said...

Anna:
JAG FATTAR!!
OM jag fattar!
OCH du är förlåten, min vän!!
du har ju knappt hunnit landa på svensk mark ännu!
Bloggvänner och bloggvärlden är underbart!!
HAHA, idag blir det annan rutt för mig :-)
Stora svenska kramar tillbaka med en och anan huggie också!!!

Anonymous said...

Sommarläger... säkert bra för barn och föräldrar som gillar sånt. Kan bara tänka mig hur mycket min J skulle HATA sånt... Som tur är har jag kunnat vara ledig hela sommaren var ändå år sedan barnen var små; arbetslös, mammaledig, jobb med lååång semester och nu hemmafru. Guld värt på sommaren!

Annika said...

Brysselkakan:
Precis, det är säkert många barn som tycker genuint illa om dem, det tror jag. Tursamt nog finns det ju läger för alla intressen.
Visst är det guld värt att kunna vara hemma på sommaren. Så fint för barnen.

Charlie sa ... said...

Amrisarna maxar alla situationer och möjligheter minsann!
Jag håller med Lisbeth, Karin, Lisa..så skönt med dem svenska somrarna. Men visst kan det vara svårt att få ihop hela sommarlovet och fylla veckorna men en bra blandning oavsett vart man än är.

Bildbomb från OBX längtar jag också efter!!! Å så härligt det ska bli.

Det regnar fortfarande här! Saknar solen så jag kompenserar det med en knallgul blus idag ;)

Kramar!!!

Saltistjejen said...

Ja det är verkligen annorlunda här jämfört med Sverige. Även i en stad som New Yrok finns läger och en av M´s fd kollegor skickade sina barn på day camps under sommaren men enbart 2 veckor eller så för det var såååå dyrt!! En fd kollega tilll mig skickade sin dotter på ngt konstnärsläger en månad för hon höll på med konst. Tydligen älskade hon det där lägret mycket och det hjälpte henne sedan att komma in på ngn konstskola tror jag. Alltså erfarenheten att ha varit på lägret var ngt de på skolan hon ville gå på, tyckte var en merit. Men även det lägret var otroligt dyrt. Så det gäller att man har pengar för att skicka dem på sådana ställen.
SKönt att ni alltid kunnat åka till Sverige och Finland över sommaren. Så mycket mer sommarlov för Karolina! :-) Och härligt för hela din släkt att få träffa er båda och umgås så länge. :-)

Annika said...

Lotta:
Ja, de gör ju det.
OCH många av dessa "camps" är bra att ha då de söker in till college...speciellt de akademiska, men även andra.
Japp, bildbomber blir det. SKA VLI KUL!!
Hoppas bredbandet är hyfsat snabbt och allt det där...
SATAN vad fuktigt det är här. HÖLL på att smälta bort på min PW. Min granne for nästan illa, hon var med mig idag.

BRUTALT!!

KRAMAR!!!

Saltis:
Ja, det är annorlunda.
Ofta har de ju inga val, fldrarna, de har så lite ledighet själva och ungarna måste sysslesättas. Men dyyyrt som krut ÄR det, och man ska skriva upp sig sååå tidigt för att få plats.
Precis, det är massor, massor , massor med läger som ger meriter till olika skolor, universitet sen. Annorlunda, verkligen. om ngt år kanske K tycker annorlunda och vill gå på drama-läger under ngra veckor, då får vi tänka om...men den smällen tar jag då.
KRAM!!!

bettankax said...

Lyckliga Karolina som kan njuta och spara alla sina sommarlov i sin minnesbank. Intressant det du beskriver om olika läger men jag tycker mig läsa mellan raderna att det också innebär krav och prestationer. Jag anser att barn är i behov av att lära sig konsten att varva ner och att allt inte ska behöva vara "schemalagt" och inrutat. Alltid detta tempo...Jag själv håller på att lära mig konsten att "BARA" kunna strosa omkring och ibland ta dagen som den kommer. Inte helt lätt när man är van vid annat.
Nu ser jag fram emot bildbombbildbombbildbombOBX:)
KRAMAR!!

bettankax said...

PS
Tack för den fina buketten sommarflickor!!:)

Elisabeth said...

Läger i all ära (jag ÄLSKADE att vara någon vecka på ridläger när jag var barn), men det kan nog bli för mycket av det goda också! Jag har faktiskt undrat lite över varför sommarlovet är såpass långt i USA, med tanke på hur korta alla andra lov är, det känns liksom "oamerikanskt" med så lång ledighet, men dessa läger förklarar det rätt bra. Går det förresten att få stipendier eller liknande för lägren? Alltså, om någon är bra på exempelvis matte, vill vara med på ett sådant läger, men inte har pengar till det, går det då att söka stipendium för det?

Vform said...

Hej Annika!
Jovisst blir bloggandet "lidande" nu :) Men inte av midsommarns del utan av andra orsaker, för min del (som du säkert förstår, måla, måla) ;)
MEN i morgon eftermiddag styr vi kosan mot Ledörsånde, som så många andra midsommaraftnar! Nu i år finns en liten tjej med också ... som jag är stolt farmor till! Hon firar t.o.m. sin 10-månadersdag idag! :)
Mycket på gång för barn hos er ... men säkert skönt för föräldrar att få ha sina barn på olika läger!
FINA flickor ... och glada!
Ha en trevlig helg du också!
KRAM!

Petchie75 said...

Hi hi, jag är kvar här på soffan och läser bloggar som vanligt! Imorgon ska jag dock smygtitta på familjens midsommarfirande eftersom min far har installerat en webkamera i sommarstugan (dock bara inomhus). Den har rörelsedetektor och jag kan kolla via familjeservern, det är ju egentligen för att ha koll på stugan när den är tom men praktisk en dag som imorgon. Jag sa till min syster att jag ska ha koll på så att de inte blir för fulla ;-) (ingen risk i min familj)
Ja, sommarläger är nog ganska vanligt i många länder. Jag har franska kompisar som jobbat som sommarlägerledare när de var studenter. Men jag har aldrig hört talas om någon som åkt på kollo (förutom scoutläger) i Sverige, vet inte om det är ett storstadsfenomen? Matteläger - huga! Är det för de som är bra eller dåliga i matte?? På tal om scoutläger, ett jättestort scoutläger (sk jamboree) ska äga rum utanför Åhus i sommar - 40 000 scouter tror jag det är!
Jag har också haft privilegiet att ha en mor som alltid var hemma på sommaren - först som hemmafru och sedan som skolsköterska har hon ju alltid alla skolloven lediga. Guld värt!
Stor kram!!

Suzesan said...

Läger så roligt för dem. Jag är borta men bloggar ändå hahaha, Stockholm serru.

Åhh nu är det inte länge till du åker ju. KUl. Ska sakna ditt bloggeri då.
Glad Midsommar Annika.

Kram
/Susanne

Malin said...

Min dotter är på "camp" just nu. Tre veckor, men hon kommer hem på helgerna. Hon älskar att vara där och har träffat massor med nya kompisar, har roliga aktiviteter, utflykter mm mm. Det finns verkligen en uppsjö av läger! Antar att det beror på att skolorna inte har sommaröppet fritids på samma sätt som i Sverige. Så att ha ditt barn på camp tycker jag inte är värre än att ha barnet på fritids (snarare bättre..) på sommarlovet då föräldrarna jobbar... Fördelen med camp är ju att du då kan komma bort från skolan (vilket du inte gör på fritids), träffa nya vänner och välja en inriktning som du är intresserad av och tycker är kul.
När min dotter var hemma i helgen pratade hon redan om att hon vill gå på samma camp nästa sommar och att det är superkul.

Kram

Anne-Marie said...

Har en känsla av att Sverige börjat gå in i semester"dvalan" och bloggarna likaså. Tror det är bra att ta ett ordentligt "break" från skolan i Ks ålder. Jag började inte sommarjobba förrän jag var runt 17. Det var däremot kul. Har aldrig varit på läger när jag växte upp, men det kan säkert vara bra för många. KRAM!

Camilla said...

Det verkar nog bra med dessa läger och det skulle finnas den möjligheten här också, till viss del.
Men det känns samtidigt synd att binda upp ungarna hela sommaren. De måste ju få lite vila och återhämtning också.

Skönt att det snart är avfärd för er del. Hoppas nu att du inte stressar ihjäl dig innan:)

Kram

Millan said...

Oj ja, det blir aktiva (men sakert ocksa roliga) somrar for barnen som aker pa lager. Jag tror att det finns en hel del lager och liknande har ocksa men vanligast ar nog sk holiday clubs som ar under dagtid de dagarna foraldrarna maste jobba. Jag far lite ont i magen av tanken pa att skicka ivag mitt barn pa lager i flera veckor over sommaren.

jag har markt att det ar lite vanligt att utlandssvenskar skickar hem barnen till sveirge till mor/farforaldrarna hemma i nagra veckor over sommaren. Kanske har jag lite svart att tanka mig det eftersom mina barn ar lite for sma annu? Men gud vad jag skulle langta!!

Karolinas sommarlov later harligt tycker jag. Kompisar och poolhang ar ju toppen i hennes alder. Jag har ju dessutom last om hennes sommarlov i Julia nu :-). Tidningen ar pa vag till sverige as we speak ;-).

Kram och ha en harlig semester

Annika said...

Bettankax:
Ja,jag tycker också det är så bra att K får åka till norden på sommaren. Det känns som det bästa lägret av alla.
Visst är många av dessa US-läger kravfyllda, att de är.
Sommarloven blir ibland lika fullbokade som skolan. I USA vet egentligen ingen hur man varvar ner ordenligt eftersom semstern är så ringa. DET är verkligen så synd...
KRAMAR!!!

Elisabeth:
Ja,där har du en del av förklaringen till det långa sommarlovet. Lägrena tar upp mkt av den tiden.
Jo, man kan söka stipendier till tex matteläger,dansläger etc.
Alla andra lov under året är löjligt korta, så sommarlovet liksom väger uppdet hela.

Vivan:
JA, du är galet busy med målning etc!
KUL!!
ÅSSÅ ska du te Ledörssånde idag!! Underbart!!
Hoppas ni har fint väder!
Glad midsommar!!
KRAM!!

Annika said...

Petra H:
Men så BRA att du kan kolla in familjen dryckenskaper i stugan idag!! HAHAHA!!
Hoppas att de har fint väder!
Läger är nog stort i många länder ja.
Kollo är nog sannolikt ett storstadsfenomen. I Sthlm åkte många till "Barnens ö" som ligger på Väddö. Där fanns det läger,och de finns kanske än idag.
Sommarbarn på bondgårdar runt om i sve var också en ggn vanligt för sthlms-barnen.
OJ, en jättejamboree från hela världen i Skåne i somamr,säkert kulför dem.
HA en toppendag o hoppas att din familj vinkar till dig ofta!!!
KRAM!!!

Suz:
I Sthlm!!
KUL!!
Ska kolla in!!
Glad Midsommar!!
Kram!!

Malin:
Låter toppen för din flicka!!
VAD roligt att hon trivs så bra!
Det gör ju allt så mkt lättare för alla.
Jag känner så många barn som älskar dessa camps, och de fyller verkligen en funktion.
BRA betyg att hon redan nu vill tillbaka!!
Kram!!

A-M:
DET tror jag med. Dvalan har börjat.
Precis, jag tror också att det är jätteviktigt med ett break från måste och skolan. jag är glad att k har sina sommarlov. I sionom tid är det dags för sommarlov.
KRAMAR!!!

Annika said...

Camilla:
Jo, de är bra!
Speciellt för dem som har fldrar som jobbar nästan hela sommaren. Trot nog att det finns liknande läger hemma också, men inte i samma stora utsträckning som här.
Stressen är OK just nu :-)
KRAM!!

Millan:
Kan tro att det finns i england okså.
Jag får också lite magont av tanken att skicka bort mitt barn i 7 veckor till ett läger på landet...men om de har kul är det nog bara bra, troligen finns det väl en uppsjö som vantrivs också.
haha, sp kul med JULIA!!
Ser fram emot att läsa den!!
Poolhäng är bra nu ett tag, och sen blir dt norden och kallbad i sundet!!
BRA balans.
KRAM ochTACK för att du skickade tidningen!!

leopardia said...

Här finns det ju förvisso några få läger, hästläger och jag har sett att de söker personal till nåt fritidsläger, men jag tror att det bara är en tidsfråga innan vi även anammat den amerikanska lägertraditionen här...