Wednesday, May 11, 2011

Nostalgi-Annika: Hos skoltandläkaren

BLOOGER har strular som bara FÄÄÄÄÄÄEEEEEEN den här morgonen. Ingen av oss Blogger-bloggare har kunnat lägga ut inlägg, ingen har kunnat kommentera. Nu verkar problemet ha släppt för den här gången. TACK för det, Google!

TACK för alla ljuvliga kommentarer igår!
Ni är ju bara så bäst!
Gissa vem som triggar bloggen? Just det, NI!!!
BÄSTA LÄSARE! Jag rodnade av glädje då jag läste alla kommentarer! TACK!


Anyway and Anyhow!

Nu är jag fem år plus en dag gammal och den dagen ska vi faktiskt inleda med ett nostalgiinlägg.
Big WHOOP, va!?

Igår satt jag i tandläkarstolen i en timme medan den gode, snälle och fine tandläkaren borrade och borrade. Först en bedövningssalva, sen sprutan. Ah, the feeling, folks...
HAHAHA!
Nej då, jag är inte minsta rädd för tandläkaren. Det rör mig inte i ryggen att gå dit. Men om vi snackar vanliga läkaren, ja då börjar hjärtat härja och slå och skickar varenda läkare in i väggen av oro!
90/200 är inte ovanligt hos doktorn. Och inte blir det bättre över att de gör så stor sak av det.
Vanligt BT hos mig är 130/70. Visste väl att ni ville veta det ;-)
Blir så trött på mig själv och min läkarstress.
All right, medan jag satt där och medan han borrade började jag tänka på svunna tider. Skoltandläkarens sköna väntrum dök upp i skallen.
På den högstadieskola där jag gick i Bromma, Södra Ängby Skola, hade vi en egen skoltandäkare. Henne hade vi gått till sedan vi gick i ettan i Blackebergsskolan.
När jag kom till henne i ettan hade jag TRETTON HÅL!!! 13!
DET är sjukt!
JO, jag hade gått hos en annan tandläkare innan dess, men jag gissar att mina tänder var usla. DE är usla, förresten.
Det första denna tandläkare gjorde på mig var att dra ut en tand, en mjölktand. OCH jag grät, och var så rädd. Min kompis var med, och hennes storasyster. Min kompis Pyret sa efteråt att det lät som om jag hade kor i munnen, haha!! Såvidare värst mycket bedövning gav tandis nog inte heller, det var ju ”bara en mjölktand”.
Sedan var det bara att gå till skoltandläkaren under hela höstterminen och laga resterande hål. Som fylldes med amalgam. Det amalgam jag nu håller på att ta bort.

Hos skoltandisen var det inte tal om bedövning. Ingen enda gång under de nio år jag gick där fick jag bedövning. Det var istället att sitta stil och lida PIN medan det gjorde sanslöst ilande ONT alltmedan hon borrade och drog. HON var inte precis så superpedagogisk heller, underligt nog, hon jobbade ju med barn och ungdomar...
SÅ var det då, på 70 och 80-talet.
Den skoltandläkaren brydde sig inte så mycket om om hon råkade borra i tandkött eller läpp. ”DET läker så snabbt i munnen, SÅ”.
Doften då man kom i väntrummet var sådär tandläkarspeciell. Den doften finns inte hos tandisarna längre, hur kommer det sig? Det var väl eter eller något sådant man kände doften av? Eller, vad vet jag? Men en väldigt speciell klinisk doft rådde hos tandis.
DESSUTOM hörde man så väl borren då man satt i väntrummet...IIIIIIIIHHHH, IIIIIIHHH, IHHHHHHIIIIIII.
Ibland hörde man någon stackars unge jämra sig, och hur tandis bryskt sa till; SLAPPNA AV så går det bättre!
GULPERS, liksom...
Det fanns två skoltandläkare, två tandsköterskor. Alla fyra var äldre kvinnor. Heck, by the way. Min tandis var säkert i 40-årsåldern, men på den tiden tyckte man ju att det var uråldrigt. Tandsköterskorna var också tandläkarnas sekreterare. Tandsköterskan var så snäll och lugnade oss på bred skånska. Då vi var små fick vi bokmärken efteråt av henne.
Jag kan absolut inte minnas att tandis agerade tandhygienist. Tror aldrig att vi fick våra tänder ordentligt rengjorda såsom man får idag hos tandis.


Njeaa..riktigt så HÄR illa var det inte...

MEN, Å andra sidan hade vi FLOURTANTEN som kom till klassrummet en ggn i månaden. Men det är ett helt annat nostalgiinlägg!

Ah, men tandvården var gratis, och visst är den väl gratis än idag för alla barn i Sverige under 18 år?
Jag kan också tro att dagens skoltandläkare tillhör en helt annan skola än de som fanns under 60, 70 och 80-talen.
Vad har ni för minnen av skoltandläkaren?
Fick ni bedövning?
Var ni rädda?
Eller var ni coola?


Alla bilder från nätet idag också...

23 comments:

Miss Marie said...

Blogger har trilskats ordentligt! Nu verkar det vara löst iallafall!

Tandläkare har jag i regel inga problem med, hänger säkert ihop med att jag hade tandställning som tonåring o fick gå dit stup i kvarten. Men det är ju inte direkt så att jag tycker det är avslappnade att gå dit... ;)

Annika said...

Marie:
IDAG har de minsann prövat oss på Blogger...OMG!! IRRI!!!

Inte jag heller, har inga problem, men längtar inte dit heller.
Fast jag älskar att få tänderna rengjorda av hygienisten. Gillar tom att dte gör ont då...Sjukt knäppt!!!

Loppan flyttar västerut... said...

Jag saknar flourtanten, dom var så härliga på nåt sätt med sin bricka och sina små rosa, gula eller blå koppar med flouret som smakade hellmutt.
Jag har aldrig varit rädd för tandis, har inte behövt liksom. Fick mitt första hål i trettioårspresent, o det hålet har spökat ett par gånger sen dess. Rädd är jag inte men njuter galet mycket när det är över. Hemma är det relativt billigt att gå till tandis, men här? Uhu, blir rädd bara av att tänka tanken på att vi skulle få hål under tiden vi bor här. Vi har försäkring men tror att det ändå kommer att kosta mucho, har fått för mej det.
Jag hade med mej eget flour hit, ett par flaskor Flux. Det bästa ever. Rena tänder är inte flax, det är flux som dom säger på reklamen. Har hört att Listerine är dåligt för tänderna, att dom kan missfärgas och att det inte innehåller så stor del flour som Flux, därför kommer jag massimportera flourskölj hemmifrån. Galet va?
Kram till dej och bu på blogger!
BTW, har det alltid varit så här mycket strul på blogger?

Annika said...

Åsa:
Wow, första hålet vid 30!!
VILKA tänder du har!!
Tacka och ta emot.
Listerin älskar jag. Lätt besatt av det. Jaha, så det skulle missfärga tänderna? Inget jag märkt av, men vem vet?
Tandis är inte såå dyrt, tycker jag. Försökringen täcker det mesta. Fast, då jag gjorde en rotfyllning fick jag punga ut med 1000 dolares, och när jag gjorde ett implantat med 3000. men, det kostar ju att göra hemma också.
HAHA, släpa du flux över Atlanten :-)
Jag vet en person som släpade Ajax under de år hon bodde här. DET tyckte vi alla var ruskigt komiskt :-)
Blogger har börjat strula mer på sistone, tycker jag. Idag var det extremt.
KRAM!!!

Vform said...

Hej Annika!
Blogger/datorn och allt krånglar här också!
Jaadu, tandläkarskräck har man väl alltid haft! Ska berätta varför: Vi som är födda i mitten av förra seklet (uj) glömmer väl aldrig vår fru N. som kom på besök till skolan med sin "spinnrock"! Där framför alla i klassen ställde hon upp sina verktyg och där vi fick vackert sitta! IIIIUUUU IIIIUUU hörde man från borren som hon långsamt trampade med foten!
Hemska tanke, Annika fråga din mor och mormor, de kan berätta mer ingående ;/
För 15-20 år sedan uppenbarade sig "min" ängel (tandläkare) som tog mig ur denna "vanmakt". Och han finns för mig än idag då jag behöver honom!!
Du fick mig att minnas hemska minnen ... men ingen fara, berättar gärna ;)
Dina tandläkarbesök går ju galant, så även mina idag ...
Ha en trevlig dag!
Kram!

Erica Pettersson said...

Att gå till Tandläkaren är något som jag aldrig heller varit rädd för, och jag tror det är för att jag alltid haft bra erfarenheter av de besöken. Den tandläkaren jag gick till under skoltiden (vi gick på Folktandvården/Vårdcentralen i Hortlax, där jag är uppvuxen) var otroligt bra! Och jag har samtidigt haft turen att aldrig ha hål. På besöket förra året var första gången i mitt liv som jag (tyvärr) hade hål. Men att jag då kom till den BÄSTA tandläkaren någonsin, samt att jag aldrig haft tandläkarskräck, så var jag aldrig nervös när jag skulle laga.
(Tandläkaren jag fick då hade en typ av utstrålning som gjorde att man blev lugn bara av att kliva in genom dörren) :D

Minns att jag tyckte det var så läskigt att höra mormor berätta om den sadistiske tandläkare de gick till som barn... Han var tydligen bra mot vuxna, men mot barn var han tydligen hemsk!

Men som sagt; jag är otroligt glad över att bara ha positiva erfarenheter av läkar -/tandläkarvården!
Jag hade även tandställning i några år, vilket gjorde att det blev en hel del besök hos tandläkaren. Men det var aldrig något jag oroade mig för, som tur var :D

Ja, tandvård är gratis för alla barn i Sverige idag, upp till man fyller 20 år. Även läkarvården är gratis upp tills samma ålder.
Och efter det så kostar det bara halva priset när man kommer upp i en viss summa. Tror det var 3000kr, vilket är otroligt bra om man t.ex. behöver laga hål! (Alltså när man kommit upp i sammanlagt 3000kr så betalar man halva priset på resterande besök).

MVH /Erica

Annika said...

Vivan:
Jamen HENNE har jag hört talas om fler gånger!!!!
Vilekn MARA!!!
FY vad ni måste ha varit rädda....
Stackars er.
Hon for runt på skolorna med sin spinnrock. Var hon endast i Närpes? eller for hon över hela svenska Österbotten???
USCH!!
ja, det är skönt med dagens teknik hos tandis, och alla bedövingar man får...Sprutan känns inte, tycker jag.
Ni hade ju Esch'on också som ju var poppis visst?
KRAM!!

Annika said...

Erica:
Inte heller du.
Nej, det verkar ha varit värre för den älre generationen. USCH vad de fick lida under sina skoltandläkare...
SÅ fint med fri tandvård och sjukvård för alla barn i sve upp till ´20!
SÅ skulle det banne mig fan vara här också. det amerikanska systemet suger för alla som inte har försäkringar medan de för oss MED försäkringar är toppen.
De är ruskigt orättvist och mpåste ändras!!!
KRAM!!!

Camilla said...

Vi hade ingen skoltandläkare där jag gick, men å andra sidan fanns det bara en tandis där vi bodde.
Klara hette hon och kom från Tyskland och sa alltid med hög röst: GAPA STOOOORT.
Och det där med bedövning, vad var det typ. Icke sa nicke att man ens såg en endaste liten nål.
Livrädd satt man i väntrummet innan det var dags att möta draken.
Inte underligt att jag verkligen drar mig i det längsta innan jag besöker en tandis.

Kram

Saltistjejen said...

FAAAn jag skrev en jättelång kommentar som försvann!!
Nu hinner jag bara skriva kort.

Jag hade en jättebra tandis! Inte alls sommdin. Fy tycker det lät hemskt! Rena miraklet att du inte fick tandläkarskräck efter de åren med den tandisen?!?!!
Kram!!

Suzesan said...

Ja bloggerkrångel. VET. Men nu verkar det funka BÄTTRE. Tack.

Rädd

Bedövning

Hatade borr

Doften usch

Men snälla tandläkare.

Tycker amalgam smakar illa.Plåt.

Skölja flour är ÄCKLIGT.

Vi bet sönder muggarna uppe i kanten och fuskade så tandissyster kollade alla. Mna låtsas att man ahr det i munnen och gurglar runt INGET....

Boken Karius och Baktus som jag Älskar så mycket de små tandtrollena.
Finns inget bra med att gå till tandläkaren. Blä

Kram
/Susanne

Suzesan said...

Neeej jag minns fel. Ingen bedövning alls ...utan bedövning...och GAPA STORT och så drog alla i mungiporna. Tänk jag trodde ofta att jag aldrig skulle få tillbaka mungiporna i ursprunglig form. På äldre dar. MYCKEt bedövning. Sprutan är inget mot borren och allt.

kram
/Susanne

alegni said...

iiiiiiiiiik och uuuuuuuuuuh! för första gången kunde jag inte läsa ditt inlägg till slut. jag hatade att gå till skoltandläkaren. vi fick heller ingen bedövning och det är nog det som orsakade min tandläkarskräck som hållit i sig till vuxna dar. numera är det inte så farligt längre i och med att jag får bedövning när jag vill, men ändå går jag inte regelbundet och kollar mina tänder....
hoppas du inte skriver om ormar i morgon (för dem är jag också rädd för) ;)
KRAM

Desiree said...

Oj oj här väcker du många minnen. Kanske inte de bästa minnena. Jag var skiträdd för tandläkaren i skolan. Jag tror också det blev värre av att man hörde så många historier från de andra i klassen om allt de varit med om. Jag antar att många gillade att överdriva något men man gick ju på allt de andra sa. Jag hade tur som hade starka och friska tänder. Har hittills faktiskt aldrig haft ett endaste hål. Bedövning behövde jag aldrig ta då. Det var inte förräns jag sedan hade en visdomstand som låg fel som de var tvungna att operera bort som jag för första gången fick bedövning men då var jag 19 år.
Flourtanten minns jag. Usch henne gillade man inte. Nu är jag inte alls direkt rädd för tandläkaren men vanliga läkare tycker jag inte om.

Jättekul inlägg. Det väcker många minnen som sagt.
Kramis!

Elisabeth said...

Jag har inte heller något problem alls med att gå till tandläkaren, fast så har jag aldrig haft några hål heller, så det påverkar nog till viss del. Däremot drog jag ut fyra tänder innan jag fick tandställning (något jag förresten inte heller hade något emot, visst spände det lite när de dragit åt trådarna, men det var inte på långa vägar så hemskt som andra sa att det skulle vara). Det värsta med det var de där störande bomullstussarna som skulle stoppa blodet. Usch!

Vi hade aldrig någon skoltandläkare, de hade nog försvunnit när jag började skolan, men däremot minns jag att vi skulle tugga något slags tuggummi som smakade stearin, och som sedan efter analys skulle visa hur stor risken var att vi skulle få hål i tänderna.

Anonymous said...

Grattis i efterskott Annika!
Jag lyckades inte komma in igår o gratta dej men bättre sent än aldrig!
Jag tycker väldigt illa om att gå till tandläkaren. Tack o lov har jag inte haft hål på evigheter, däremot har jag haft åtskilliga stora, dyra grejer (du vet ju om min senaste 8000 kr tand :-(
Jag är övertygad om att min rädsla för tandis är sedan barnsben då mamma inte fick följa med in utan skulle sitta utanför o vänta. Hur pedagogiskt är det att lämna en livrädd unge o inte få vara med??
När M skulle laga för några år sedan gick vi först dit o tittade vad som skulle göras, hon fick känna o prova instrumenten o sen gick vi hem.
Dagen efter kom vi dit, det småpratades, hon fick välja ett gosedjur att hålla i o den skulle hon vifta med om det gjorde ont.
Klart att man inte blir rädd för tandläkaren då!
Kramar från Anette!

Äventyret framtiden said...

Bättre sent än aldrig, tittar jag in idag! Blogger har krånglat även för min del, kommentarer har "gått av" osv.
Funderade på det här med tandläkare..och minns också bara rena skräckhistorierna. Ett fredagstema, kanske:)
Ha en finfin dag!
Kram!
Får bloggvän med dotterson på besök imorgon...

Anonymous said...

I wish you a great Friday and a fantastically beautiful and relaxing weekend

Anna, Fair and True said...

Vad jobbigt att du är rädd för läkaren. Men tur att du inte är rädd för tandläkaren i alla fall. Det hade inte varit så konstigt om du varit det med den där skoltandläkaren. Jag gick aldrig till en skoltandläkare utan till en på en riktig tandläkarmottagning så att säga. Jag fattar inte varför du inte fick bedövning. Jag har ALLTID valt det. Har aldrig varit rädd dock (gick ju en del ett tag också eftersom jag hade tandställning i 8:an. men kul är det ju inte. Nu har jag en jättebra tandläkare som jag rekommenderat till de som ÄR rädda.

Men TRETTON hål? Vad hade du gjort? Godis hela veckan?! :)

Annika said...

Godis hela veckan var det inte...oooh neeej, vi fick bara lördagsgodis...
Jag har dååålig kvalitet på mina tänder. Och sen borstade jag alla ggr slarvigt---
och mjälktänder var det, men visst är det knäppt. Håller med.
Ja, du, det var inte tal om bedövning...och inte insisterade jag heller, eller ngn övh för den delen...På det här inlägget fattas ALLA kommentarer. SURT. men tack fäör att du bröt banan först the second time around....

Äventyret framtiden said...

Här har min kommentar till dig försvunnit märker jag. (Jäbla öde)Nu minns jag inte ens vad jag kommenterade men vill bara sända en hälsning i alla fall.

Kram
Karin

Annika said...

Karin:
Här försvann nog 25 kommentarer...
Det är så ledsamt att det INTE är klokt...
Underar om de ngnsin kommer tillbaka!?
Knappast...
KRAM!!

Petchie75 said...

Shit, ingen bedövning vid hållagande? Det är helt otroligt att du INTE har tandläkarskräck!! Vi hade ingen speciell skoltandläkare / mottagning utan gick till vanliga folktandvården och jag har inga dåliga minnen alls därifrån. Fina bokmärken fick man som liten ;-) Eller jo, jag fick också lagat ett hål utan bedövning när jag var i 12-års åldern men tandläkaren menade att det var så litet så det behövdes inte. Hm, det gjorde ONT! När vi flyttade till Eslöv började vi gå på en privattandläkarmottagning där jag fortfarande går - hälften av familjen går till en bror och hälften till den andra brodern. Min tandläkare har stenkoll på var jag bor, var jag har rest etc. Han är väldigt snackig, ha ha.
Kram
PS Ser ju så ledsamt ut med bara 4 kommetnarer på det här inlägget - dumma bloggerstrul!