Monday, May 02, 2011

Maj månad...

OCH så blev det måndag, och den andra maj.
Tyvärr verkar vi på den amerikanska östkusten ha gått in i en lite kallare period igen. Okay, att ha 33 grader och fukt i slutet av april är ingen höjdare (som det var i förra veckan), men det är heller inget kul med 15 grader och regn i maj. Lite gnälligt undrar jag varför det inte kan vara runt 22 grader och sol i maj?
Oh well, det kommer, det kommer och jag ska inte gnälla över vädret så mycket...

Men jag ska visa er en dikt som min moster alltid deklamerar i den ljuvliga månaden maj...

Maj månad kom som ett fotbad
efter en lång marsch.
För göken var det en strävsam tid.
Nätterna seglade som dun på sjöarna.
Hade inte grannens svarta hund skällt
skulle vi drömma än.


Werner Aspenström

Jag älskar den dikten. Den sager allt, precis sådär är det ju.
Maj är en underbart ljvuvlig månad.
Den är ÄNNU ljuvligare i Sverige än vad den är här i”the mid-Atlantic states”. Man kan säga att vår ljuvligaste månad, VÅR maj, är april månad.

När jag bodde i Sverige var maj den bästa månaden på hela året, tyckte jag. Det var så vackert i naturen, hela somamren låg framför en som på en bricka. Det var förväntan och längtan i luften. Nätterna så ljusa och ljuva. Dagarna så skinande blå.

Saknar jag det?
Javisst, på ett sätt gör jag det. Maj här hos mig är nog en sommarmånad mer än en vårmånad. Den är mer som er juni än er maj.
Igår när jag var ute och körde med bilen såg jag att irisarna nu börjar blomma!! OCH den blomman är ju som en dröm! LIKASÅ kan jag konstatera att pionerna börjar komma upp lite överallt i grannarnas täppor.
Pion. Världens kanske vackraste blomma? Vackrare än rosor.

Fastän så mycket redan blommat över här inser jag att det är mycket som återstår också! Maj är en finfin månad även här.

Idag, först IDAG, blir det ett besök i handelsträdgården för mig. Otroligt, otroligt så långsam jag är detta år.
Planerar att köpa på mig fler perenner, men säkert blir det en del annat också.
Måtte det nu inte börja ösregna...

Sticker ut på en PW innan himlens portar öppnar sig...

Maj, maj måne du kan lura mig till Skåne....

23 comments:

Miss Marie said...

Jag älskar också maj! Det är en underbar månad!

Desiree said...

Visst är det så att pioneer är mycket snyggare än rosor. Jag älskar dem också. Irisar är otroligt fina de med. Här har det också dragit in en kallfront. Jag tycker faktiskt INTE att det är ok med under 10 grader i maj. 15 grader kan jag ta men inte ska man behöva ha vantar och mössa då man cyklar till jobbet i maj????
Men grönt och vackert börjar det bli :-)
Kraaam!

Annika said...

Marie:
Ja, det är den verkligen! Hoppas den blir fin för oss alla!

Deisree:
JA, det tycker jag! Pioner är så vackra!
Alla verkar ha fått en kallfront. nej, under 10 grader i maj är INTE OK.
Man ska inte behöva ha på vantar och mössa då man cyklar. INTE!!!
Härligt med allt det gröna iaf!!
Kram!!!

alegni said...

maj är just precis så underbar som du beskriver den! finns inget som är så fräscht och fint som att köra längs vägar som kantas av nyutslagna björkar och andra träd i olika gröna nyanser. jag brukar nästan bli rörd till tårar när jag ser sådant. längre fram på sommaren har man redan hunnit vänja sig vid det plus att allt hunnit bli lite grått av all asfaltdamm, men i sköna maj är allt som bäst!
här har vi allt detta framför oss än :)
de senaste dagarna har det varit och blåsigt hos oss, inte alls lika underbart som för en vecka sedan, men jag kan stå ut med dem om det betyder att sommaren blir varm och skön i stället. you wish...
stor kram!

Saltistjejen said...

Jag kan ibland också sakna våren i Sverige just för att den är så mycket mer förväntan och även för att vintern där är längre och man längtar mer efter värme och ljus än här. Men samtidigt njuter jag SÅ av maj här eftersom det även här är fantastiskt vackert!!
KRAM!

Annika said...

Ingela:
ja, det är en underbart fin månad!
OCH jag kan faktiskt förstå att du blir gråtfärdig över skira björkar!
DET kan man gott få bli, tycker jag.
Sant, sedan vänjer man sig då grönskan djupnar.
Synd att ni har det kallt, hoppas att det vänder!!
KRAM!!

Saltis:
Visst, jag med!
Just maj och hela dess ljuvlighet, ljusa nätter och skir grönska.
Härligt!
men, visst är den fin här också. Vackraste månaden på året!!
Kram!!

Äventyret framtiden said...

Sköna maj, då ljuset stannar längre och längre kvar på kvällarna...sköna maj när det är just då man vaknar och för att inte tala om allt fågelkvitter. Men idag är sköna maj väldigt kylig fastän solig...blommorna tycker inte om all nattliga frost...det tar på att bli nypt varje natt och stekt varje dag.
men det är också maj!

Majkram!

Annika said...

Karin:
Ja, vad underbart!
Ni har ju det vackra ljuset nu!
DET är ju fantatiskt!
Men trist med köldknäppar, och svårt för blommorna, men de ska nog klara detta.
Kramar!!!

Tankevågor said...

Jaaa du har så rätt Annika! Maj är en helt underbar månad!!
Det är nog den allra vackraste tiden som finns...kanske är det för att man verkligen väcks till medvetande varje år hur fantastiskt vacker vår natur är.
Stockholm har inte hunnit svämmas över av turister....alla uteserveringar öppnar och båtarna kommer i sjön. :-)
Pion är en av mina favoritblommor och jag kämpar och försöker få någon att växa på ön....men än så länge har jag inte klarat av att få dem att trivas.
Jag brukar få en bukett av henne som vi har båten hos ibland och då blir jag alltid så jätteglad för åh vad jag älskar dem! Önskar så att jag kunde få en pion av något slag att trivas där ute!!

Nu har vi också fått svalare...det kom till och med några SNÖflingor i dag!!! BURR!!! :-(

KRAMAR i massor från mig!

Christina said...

Jättefin dikt! Är ju precis så. Maj tycker jag också är den bästa månaden i Sverige, hela sommaren ligger framför en och alla förväntningar som finns. Den första grillningen och picknicken i solen :-)
På västkusten verkar det ha kommit in en värmebölja istället. Efter att ha varit lite si och så med vädret så har vi i helgen haft nästan 30 grader och sol, det Kalifornien jag är van vid från mina besök här förut :-) Hoppas du hittar massa vackert i handelsträdgården! Kram!

Charlie sa ... said...

Maj är underbart, fyllt med minnen från skoltiden och förväntningarna dallrade i luften. Man kunde ha lektioner ute, sommarlovet var inte alltför långt borta, tunnare kläder, allt vackert i naturen.

Jag fyller i oktober och tyckte iallafall när jag var yngre att det var tråkigt och jag fyllde alltid sist. Min första dotter föddes i maj och det kändes speciellt att vi fick en liten vårtjej. Vi har ofta firat ute i trädgården och som bukett till födelsedagsbrickan plockade jag in gullvivor.

Kram Annika!!

Elisabeth said...

Maj är en fin månad! I kombination med april (förutsatt att april är som i år, med massvis med sol, vårvärme och blomning) är maj min favoritmånad.

Rätt kallt här också. Kanske inte riktigt som i andra delar av Sverige (hörde på vädret i morse att det just då, enligt meteorologen, SNÖADE i Dalarna, VE OCH FASA!!), men långt från den 20-gradiga värmen som fanns här nyss.

Camilla said...

Måste hålla med dig om pioner, även om jag också älskar rosor. Särskilt de som luktar.
Och iris..vackra.
Jag önskar att jag hade en trädgård för då skulle jag plantera hur mycket som helst. Jag får dagliga rapporter från T hur mina skapelser blommar för fullt.

Maj här har också börjat kallt, 8 grader typ. Brr, rena vintertemperaturen.

Hoppas du hittar några fina perenner.

Kram

Livet på Vestergård said...

Tack för besöket!Så roligt att hitta en bloggerska med anknytning hit till våra trakter :)
Maj är verkligen en underbar månad och gärna får den bjuda på skön värme eftersom sommaren ändå är så kort.
Ha det bra! Kram Kicki

Petchie75 said...

Jag fick höra av min mamma idag att det varit frost imorse i Skåne, och hon hade gått till jobbet i kjol utan strumpor och en kort jacka!! Hon borde väl veta bättre ;-) Här i Bryssel är det fortfarande sol, det var varmt i helgen men idag var det svalare igen. Men så länge solen skiner tycker jag att det är ok..
KRAM!

Marianne said...

Håller helt med om att maj är årets vackraste månad! Förut när jag jobbade som vanligt brukade jag ofta ta semester i slutet av maj eller början av juni. Det är före midsommar det är som vackrast.

Pioner är verkligen vackra! Tror jag ska ge min nya syren bakom brevlådorna sällskap av pioner, så att det blir som en liten häck som döljer baksidan av brevlådorna, för det är ju inte så snyggt. Och så blir det massor av vackert för grannarna att titta på och lukta på när de hämtar sin post.

KRAM!

Magdalena and Co in US said...

Håller med om att maj är så fin hemma. Verkligen en månad med förväntan. Tillhör vi i Ohio mid-atlantic-states? På sätt och vis är det skönt att vi har alla årstider här och det gör inget att vintern är kortare. Våren svischar förbi. Jag hade sett fram emot att vara i USA och få varmt och skönt tidigt. Men gu så segt det är, bara regnar hela tiden. Ser fram emot att få höra vad du handlat för blomster. Kram

Anne-Marie said...

Så det blev ett inlägg om maj. :) Nice. Ni ligger så mycket före oss att du skulle skämmas. ;) Det är bara de senaste två dagarna som varit litet varmare. Visst är det något speciellt med maj, framför allt i Sverige. Jag vet att jag i alla fall får ta del av ljusa morgnar och kvällar. Vädret vet man ju aldrig vad det hittar på. KRAMAR!

HeLena said...

Jag hoppas du han runt innan det började regna. Och att du hittade vad du sökte på handelsträdgården.
Maj är en underbar månad men i år har den fått fnatt så här i början... idag snöar det och är +-0 grader... det är sååååå KALLT!
En fin tisdag önskas!
kramar!

Annika said...

Lisbeth:
Ja, det är den vackraste av månader, och särskilt hemma!
Där är den speciellt ljuvlig. Det är den förvisso här med, men hemma är det verkligen ofta den första smaken av sommar och löften...
Härligt!!
Gissa! Jag skulle sååå gärna vilja komma hem i maj ngn ggn. Så fint det skulle vara.
Just det där med Sthlm innan turisterna anländer låter ju helt underbart...

Pioner är svåra. Jag vågar inte köpa en planta fast jag skulle vilja...
Bra att du får en bukett varje år.
Kramar!!!!

Christina:
VISST är den dikten vacker!!
OCH sann!
Kul att du gillade den.
Bästa månaden i Sverige!
OCh ni har värmebölja, det är väl rätt skönt.
Vi ska nog också få det rätt skönt idag, tror jag. kanske för varmt?
Kram!!!

Lotta:
ATT man kunde!!!
Detta borgar för ett nostalgiinlägg!! Lektioner UTE!!
Färväntningar av vad som komma skulle, sommaren, värme...
Härliga månad!!
Oktober är ingen dum månad att fylla i, men jag förstår vad du menar om att vara "sist" och så.
När jag blev gravid ville jag ha en maj-baby!! MER än ngt annat, det blev en juni-baby istället. men att vara född i maj har alltid slagit på ngn romantisk ådra hos mig.
OCh du har en liten majbebbe!!
Kram!!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, den är unerbar.
Ni hade en fin april iår, och det är alltid uppfriskande. Vet att en kallfront dragit in. Snö i Sthlm, tex...snacka om depp!!
Hoppas ni slipper det i Götet iaf!!

Camilla:
Ja, pioner måste vara det vackraste som finns! SYND att de är så svåra att driva upp!
OCH sedan när de blommar går det så fort.
Men vackra är de, liksom irisar!
Mmm....
Du får komma över till US snart och vara i "din" trädgård!!
När är nästa resa inbokad?
Kram!!

Kicki:
Så roligt att hitta DIN blogg också!! Jag gillar ju att läsa bloggar från Österbotten!!
Ja, jag unnar er en varmt och fin maj eftersom sommaren är alltför kort på era breddbgrader.
Välkommen tillbaka!!
Kram!!

Annika said...

Petra H:
Brr....Inget kul det där med frost i maj, men i Sthlm lär det ha snöat!!!
Otroligt.
Glad att det inte är lika kallt i Bryssel.
Men hela norra europa verkar ligga under en kallfront.
Kram!!

Marianne:
OCH nu BOR du mitt i allt det ljuvliga.
Ja, visst..håller nog med om att det ÄR vackrast innan midsommar!
Pioner är som drömmar, men svåra som tusan att driva upp...
Lycka till!!
jag har nte vågar mig på ett pionköp ännu.
Kram!!!

Magdalena:
Den här tiden på året kan man få en viss längtan hem eftersom det är så vackert!
Tillhör ni the mid-atlantic eller the mid-west???
I am NOT sure. Måste nog googla. men rent logiskt borde ni göra det...tillhöra the mid-atlantic...ska kolla!!
Jag tycker att våren i USA har blivit kallare och kortare med åren av ngn märklig anledning.
Kram!!

Annika said...

A-M:
HAHA!!
JUST precis, så blev det!!
Nu vet du!
Ja, jag förstår att vi ligger bra mkt framför er, och I am sorry ;-)
HOPPAS att er vår och sommar är på ingång!!
Du ska snart hem och får njuta av denna underbara månad hemma!!
Härligt!
HOPPAS vädret är BRA då!!
Kram!!!

Helena:
Det kom knappt ngt regn igår. skönt, och varmt blev det. Fuktigt.
USCH vad trist, så triiist med snö i maj...
Så får det fasiken inte gå TILL!!
Skärpning vädret!!!
Kramar!!!