Wednesday, May 18, 2011

8 sanningar...

Godmorgon!

Jag har blivit utmanad av Desiree i Stockholm. Ja, ni vet den Desiree som brukade bo i Alabama! Desirees utmaning går ut på att man ska berätta 8 sanningar om sig själv.
OH-KAY, det är inte det lättaste som finns precis.
Tycker nog att jag sitter här med lätt hjärnsläpp nu och undrar: VAD ska jag skriva...???

Jaja, here it goes:

• På äldre dagar har jag blivit väldigt intresserad av trädgårdsarbete av allehanda slag. Blommor och träd fascinerar mig, och att åka bil med mig under vår och höst är förenat med livsfara eftersom jag tittar mer på blommande/brandgula träd än på vägen framför mig. Min pappa arbetade ju som slottsträdgårdsmästare fram till sin pension, och jag inser nu att jag kanske ärvt något av hans gröna fingrar iallafall. Jag har en fin liten täppa där jag nästan lyckas med allt jag sätter och sår. Blommor och blad är ett trevligt intresse och vetgirigt suger jag i mig allt nytt jag kan om blommor och träd här i norra Virginia, och DC-området.

• Jag gillar inte mjölk och fil. Inte alls. Det tog flera år innan jag började älska ost. Yogurt tycker jag numera om, men nästan bara den yogurt som jag vant mig vid här. Yogurten i Sverige och Finland har jag lite svårare för. Jag har lite svårt för mjölkprodukter överlag. Även om jag numera är en osthök. Men blåmögelost och en del andra mögelostar gillar jag absolut inte. Lustigt nog kan jag dricka varm mjölk, som i en latte, och jag gillar vispgrädde. Men kall mjölk och kall, ovispad grädde går icke.

• Jag läser och skriver mycket och ofta. Kanske för ofta. Kanske för mycket. Ibland retar jag mig på stavfel och skrivfel, och kan sitta och kommentera det jag läser högt för mig själv och rätta det. Vad gäller mig själv har jag kniven mot strupen vad gäller svenskan. Försöker alltid att använda mig av korrekt svenska i både tal och skrift. Kämpar för att inte falla ner i ett svengelskt träsk...Förmodligen har jag fallit i galen tunna flera gånger utan att veta om det. DET förstår jag ju, dummare än så jag inte. DOCK, jag gillar att leka med språken i både tal och skrift. Tycker det är väldigt roligt, och det ska göras med glimten i ögat.

• Jag är mörkrädd, och tror absolut på DET OKÄNDA. Ja,jag har varit med om ett par oförklarliga saker. VILL absolut inte råka på ett spöke varken nattetid eller dagtid. Men, TROR, ja det gör jag...

• Jag tycker att livet är till för att levas och njutas av! Njuter av livet med människor, prat, skoj, mat, vin, natur och upplevelser.

• Kryssningar gillar jag! JU större båt desto bättre! Gillar allt som har med kryssningar att göra; fartygen, livet ombord, maten, att vakna i en ny hamn varje morgon, havet. Allt! Gillar finlandsbåtarna också, väldigt mycket. Äsch, jag gillar nästan alla båtar och fartyg!

• ÄR en riktig fegis på nöjesparker. Att gå på ett tivoli med mig är astrist för jag törs knappt åka något alls. Peter är min raka motsats, och Karolina blir allt modigare medan jag blir allt fegare.
SÅ trist är det. Men jag är en jäkel på att passa folks väskor medan de åker, roar sig och har sig...

• Har lite ångest över att Karolina bara kommer att bo hemma i tre år till, sen är det dags för college. Har man bara ett enda barn passerar dess kapitel så fort. DET känns i hjärtat.


Det var den utmaningen det!
Jag brukar inte skicka sådant här vidare, men idag gör jag ett undantag och skickar utmaningen till:
Min bloggkompis Lotta på Charmiga Charlie.
Karin på Åland.
Magdalena i Ohio.
Elisabeth i Götet.
OCH Helena på Ljusterö!

Ha en fin onsdag där ni befinner er. Jag drar till IKEA med Lotta om en stund...

28 comments:

Katarina said...

Kul att läsa om dina 8 saker..

Trädgård,, ha ha. Ja, många säger att det tillhör en hobby som man utvecklar med åldern.. men inte vet jag,, då har jag nog alltid varit äldre,, För det är ju kul med trådgård än om det är en del jobb. Bra jobb! Jag saknar det mycket nu då vi bor i lägenhet...

Just, mjölkprodukter är annars något som vi utlands svenskar saknar från Svedala. Vilken yoghurt äter du? Jag tyckte den am. yoghurten var lite var söt,, eller?

Ha de gott Annika!

Annika said...

Katta:
Trädgård har inte varit mitt intresse förrän under senare år. DET trots att jag sommarjobbat med min pappa på slottet i många år...
Det är nu intresset verkligen vaknat...
Vad gäller mig så kan jag nog absolut säga att det är ett ålderstecken. men alla är olika.

ja, jag saknar mjölkprodukter som matlagningsgrädde och sånt, creme fraiche i light version etc...
men yogurt och fil och sånt saknar jag inte ett dugg.
man kan lugnt säga att jag vant mig vid den amerikanska yogurten.
Äter Danone light.

Krmar!!

bettankax said...

Kul läsning:) Roade mig med att fundera över vilken/vilka punkter som jag inte visste(trodde mig veta om dig?? Haha det var skoj. Nu tror jag att jag ska fundera över några "egna punkter".
Förstår att det känns märkligt och overkligt att du/ni haft den längsta tiden med Karolina under samma tak. Kommer såväl ihåg när jag tänkte så själv. ATT den där tiden ska behöva gå så fort.
KRAMAR!!

Anonymous said...

Vad kul att fa reda pa lite mer om dig! Saknar verkligen svensk filmjölk men har ocksa svart för att dricka kall mjölk...

Tiden gar fort! Vet Karolina var/vad hon vill plugga efter highschool? Hoppas hon njuter ordentligt av sista tiden med bästa kompisen!

Ha en bra onsdag!
Kramar, Lisa

anna of sweden said...

Kul läsning. Jag gillar listor. Och den sista punken. Åh, vad jag känner igen mig. :(

Big huggies!


Mejlar dig senare idag.

Taina said...

Himla kul lista! Skrattar lite åt din rädsla för det okända för exakt så känner jag också! NU är det lätt att skratta, men när man sitter där själv, det är mörkt och det hörs konstiga ljud i källaren ja DÅ tar jag fram något tungt att slå till med!

Ja tänk att om 3 år är hon utflugen! Det är bra att ha en sladdis hemma...

KRAM KRAM

Annika said...

Bettankax:
Ja, jag tyckte också det var en lite kul lista...
Svårt att tänka ut punkterna bara..
Ja, har man bara ett barn så kommer milstoplpe efter milstople väldigt fort...
Jag vet ju att DU vet precis vad jag talar om...
Kramar!!

Lisa:
Roligt att du gillade det här.
Fil klarar jag inte av, det går inte att äta för mig.
Men många, de flesta, som bor utanför sverige saknar ju den massor.
K vill t NY efter HS, till NYU eller till Juilliard. Hon harstora planer. Vi får se vart det bär av, men hemma kommer hon inte att bo...
Hårt att tänka på att det är så kort tid kvar med henne hemma på heltid :-(
Kram!!

Anna:
ja, den här var kul!
Kände direkt att jag vill göra den så Desiree lagt ut den!
Ja, den sista punkten SVIDER i hjärtat!
Ser fram emot mail!!
HUGGIES!!!

Annika said...

Taina:
ja, jag gillade den!!
KUL att du också gjorde det.
JAPP, det där med DET okända kan man kanske garva åt, men det är fullt allvar och jag hatar det!!
OCH jag TROR!!!
Japp, bara tre år kvar...
OCH ni har bara lilla Liisa kvar i höst, men å andra sidan så har ni henne kvar länge än!!
Kram!!

Desiree said...

Det är himla lustigt för det känns nästan som om jag hade kunnat skriva denna lista i mångt och mycket. Klart att livet är till för att njutas av. Spöken har jag också respekt för. Gilla att läsa och skriva gör jag också mycket. Fast sedan gillar jag ju mejeriprodukter av de flesta slag. Jag gillar blommor och grönt mycket men du har nog mycket grönare fingrar än vad jag har. Jag tror du har ärvt en hel del av dina gröna fingrar från din pappa. Din trädgård och allt som blommar där ser ju alltid så himla fint ut. Usch förstår att det känns bävande att K bara har tre år kvar till collage. Det är så att jag själv har känt att det har gått väldigt fort här sista åren. Känns overkligt att hon snart ska till collage. Jag tycker det inte var så länge sedan du skrev att hon gick i middle school.
Kraaam!

Erica Pettersson said...

Jätteroligt att läsa din lista! Jag älskar ju just listor på bloggar, både att läsa andras och skriva egna :D

Vad roligt att ha intresse för trädgårdsarbete. Önskar att jag också hade gröna fingrar! Det kanske kommer, men just nu överlever inte många växter hos mig. Jag har till och med lyckats med konststycket att ta död på en s.k. "garderobsblomma", som ska vara väldigt seglivad ;P

Mjölk dricker jag bara till vissa maträtter, annars är jag inte så förtjust i det. Men fil och yoghurt är otroligt gott :D Tror att just fil är något jag verkligen skulle sakna till frukost om jag flyttade utomlands.

Ja, visst är det roligt med språk!
Jag tycker du är jätteduktig som lyckats behålla svenskan så bra trots att du bott utomlands så pass länge! :D
Det jag tycker är mest störande i bloggvärlden (angående språk) är alla "fjortisbloggare" som inte kan stava ordentligt, plus att de aldrig använder punkt eller andra skiljetecken. Om man kommer in på en sådan blogg tycker jag det brukar vara otroligt jobbigt att ta sig igenom deras texter, även om blogginlägget bara är t.ex. fyra rader långt...

Angående nöjesparker är jag EXAKT likadan! Jag är, och har alltid varit, en otrolig fegis när det kommer till sådant. Jag vågade inte ens åka Pariserhjulet när vi var på Liseberg (är fruktansvärt höjdrädd) ;)

Förstår att det känns konstigt när ens enda barn åker iväg till College. Jag kan förstå att man tycker åren passerar alldeles för snabbt när man ser sina barn växa upp!

Hoppas att du haft en riktigt bra onsdag!
MVH /Erica

Vform said...

Hej Annika!
Tack för kommentarerna angående vårt nya kök! Endast köksdörrarna är restaurerade för många år sedan...men själva köket var 35 år...tänk hur länge sedan vi byggde huset :/
Vilken trevlig läsning du bjuder på idag! Kände igen mig själv i många punkter :) Och det ska jag säga dig: att vara mörkrädd och fegheten på nöjesparkerna ... blir bara värre med åren, tyvärr ;)
Sista punkten angående barnen är väl en del av livet som vi alla ska igenom som har barn ...
Njut av dagen som är IDAG!
Kram!

Saltistjejen said...

Kul Annika! jag måste också skriva den här utmaningen eftersom jag fick den av Desiree jag med. Men har svårt att komma på hela 8 saker som skulle kunna vara av intresse. Och som jag inte redan skrivit förut.
Men det kommer.
Kramar och hoppas du får en riktigt härlig dag idag!!

Elisabeth said...

Ja fy ja, mjölk gillar inte jag heller. Fil däremot är gott, men INTE drickyoghurt. Bara tanken på att dricka yoghurt är avskräckande. Jag är också rätt feg av mig på nöjesparker, och har alltid varit dessutom. På Liseberg finns nu Europas största fria fall, 146 meter högt. Det enda som är högre än det ska enligt uppgift finnas i Australien. Det får mig dock inte det minsta mer lockad av att åka de!

Anne said...

Nu har det blivit sparsmakat med kommentarer den senaste veckan, lilltjejen här hemma har varit mer krävande. I alla fall, mycket trevligt lista och läsning. Gillade den redan då jag såg den hos Desiree (tar ev efter senare). Det där med mjölkprodukter och att du inte riktigt tycker om det. Jag tror det är väldigt vanligt bland kvinnor, känner många som säger precis det du säger. Själv tycker jag om mjölkprodukter men har som sagt uppfattningen det är väldigt vanligt (vanligare?) man inte gör det. Här har du förresten en till fegis vad gäller nöjesparker, står och vaktar väskor även jag.
Beträffande OBX du skrev om igår, låter ljuvligt, som ett riktigt paradis. Gillade det där du skrev om att stränderna är ens egna mer eller mindre. KRAMAR!

Äventyret framtiden said...

På ett eller annat sätt så hade jag det rätt så klart för mig vad gäller dina åtta punkter, på hur du fungerar:D. Kanske jag har läst mellan raderna? :)
Intressant ändå och mysigt att läsa. Tack för utmaningen Annika,
skall försöka hinna med den under inkommande helg om inte förr.

varm kram!

Anonymous said...

Roligt att läsa mer om dig och som vanligt levererar du ett underbart inlägg!

Mörkrädd och tror på spöken är vi lika om samt att läsa men jag ÄLSKAR fil! :)
Som värst kunde jag sluka, och jag skojar inte, en liter totalt på två tillfällen!
DET är något jag alltid saknad under mina år utomlands. Men nu när jag är i Sverige har jag faktiskt inte druckit nämnvärt mycket men det är bara för att inte trilla in i ett fil-beroende igen! :)

Kan tänka mig att det känns läskigt att K ska flytta hemifrån "snart". Stora tjejen!
Men du ska se att hon alltid kommer hem till mamma när det gäller och hon är bara ett Skype samtal bort! :)

Kram!

Marianne said...

Ja det märks att du har ärvt gröna fingrar av din far! För du har alltid så fint i din trädgård. Jag kämpar för att få det lika fint. Hur går det med din pion? Jag fick en i dag av Olgakatt, men den slokar rätt ordentligt efter transporten, så vi får se hur det går.

Bara TRE år till! Det är skönt i Sverige, att det inte är så stensäkert när barnen flyttar, ibland stannar de en bit upp i universitetet till och med. Och vid det laget blir det till och med lite skönt när de flyttar, för då är de vuxna. Men de känns inte vuxna när de är 18.

Jag är likadan som du när jag läser. Retar mig till max över onödiga småord som bara gör det jobbigt att läsa, till exempel. Det gäller då böcker och tidningar, inte bloggar. Bloggar påstår sig inte vara proffs och tar inte betalt, så det är skillnad. Men när jag köper en bok tycker jag att den ska vara redigerad och korrekturläst ordentligt. Något litet småfel är väl okej, men inte när det är späckat av fel.

I min blogg är jag inte petig med det jag skriver, då blir det jobb : )

KRAMAR!

Anonymous said...

NYU & Juilliard är ju bada excellent choices...stora framtidsplaner ;-) Men nagra ar har ni ju kvar tillsammans ;-)
Hugs, Lisa

Charlie sa ... said...

Hehe, mycket bra att du utmanar mig så jag kommer ur den här Nepalbubblan ;)

Jag gillar verkligen dina 8 sanningar Annika! Jag hade kunnat skriva listan själv. Nu ska jag ska vara kreativ och hitta lite annat också i Lottagömmorna.

Nedräkning nu! Ses om 64 timmar om jag räknat rätt <3

Kram!!

L said...

I agree, you definitely have a green thumb! I noticed from your pictures when I first started reading your blog! I love gardening too, if I only had more time for it! Hope to see you in Scandinavia this summer - hey - I'm renting a car in Finland - going to see a little bit more of Osterbotten this time!

Magdalena and Co in US said...

Ha ha, vilka roliga sanningar. Men hur kan du inte vara förtjust i ost. Det är ju så himla gott!!! Vaddå börjat med trädgård när du blivit gammal??? Gammal??? Vem??? Så du är billig i drift på tivoli när det gäller åka. Jag är faktiskt också ganska feg när det gäller det. P har försökt övertala mig att fara till Cedar Point, men jag åker nog hellre till IKEA :) Självklart antar jag utmaningen. Men skriver om det imorgon. Kramar

Millan said...

Vad skoj att lasa om dina atta saker! Men visst ar det svart att komma pa saker att skriva innan man borjat..?! Jag brukar alltid fa hjarnslapp och inte komma pa nagot alls..
Men jag skriver under pa i stort sett alla dina punkter!
Forutom mjolkprodukter - for det alskar jag! Och jag ar dessutom ratt tuff nar det galler nojesparker och aker allt och garna med Nils. Ben ar dock livradd och vagrar aka nagot alls...

Usch ja.. jag forstar att du har angest over att Karolina ska flytta hemifran om 3 ar. Det kanns som om tiden gar for fort!! Jag kan redan nu fa angest over saker som de fast mina barn fortfarande ar sa sma. Men jag vet ju hur snabbt tiden gar...
Dock tror jag man far tanka att det helt enkelt ar ett nytt kapitel som borjar da och som sakert ocksa for med sig manga roliga saker! (pepp pepp.. du har att jag forsoker se den ljusa sidan har... :-))


ps, vad skoj emd bloggtraff i NYC!! Jatteskoj.
Kram

Annika said...

Desiree:
Vad kul att du känner igen dig i så mkt på listan.
Jättekul.
Jo, jag vet att du älskar mjölkprodukter, och det är BRA!!
skulle önska att jag kunde byta yogurtmärke etc...
Spöken ja, respekt!!!
Det var jättekul att fylla i den här listan!
Men också jättesvårt.
Kram!!!


Erica:
Vad kul att du gillade den här listan. Jag håller med om att det är jättekul att läsa listor OCH att fylla i dem!
Mina gröna fingrar har kommit med åren, tro mig. DE fans inte där för tio år sen, så för mig är det absolut ett ålderstecken!!
språket ja! DET håller jag fast i så gott jag kan. Släpper inte på det och börjar slarva.
Ja, jag vet, det där fjortisspråket stör mig såååå mkt också.
Om jag ser ngt som är så dåligt skrivet KAN jag inte fotsätta läsa där.
HAHA, du är också en fegis på tivoli...DÅ är vi två!!
Kram!

Vivan:
KUL!!
OCh ja, ert kök är så fint!
Otroligt snyggt!
Därinne skulle jag bo om jag vore du!
Ja, jag vet...mörkrädslan och tivolirädslan är verkligen sådant som inte blir bättre med åren.
ICK!!
SANT, har man barn måste man igenom brytningarna, men det känns hårt att hon bara är 18 då hon sticker, buhu!!!
Kram!!

Annika said...

Saltis:
Ja, det var lite kul detta.
Jag tror nog att ni läsare visste et mesta redan om mig. Men så får det vara...
Ska bli kul at läsa din lista!!
Kram!

Elisabeth:
Nej, hua för sådan fritt fall...Jag mår illa bara jag tänker på det. Skulle aldrig utsätta mig för ngt sådant.
USCH!
Jag är verkligen feg på tivoli, det bara är så.
Fil är det bra att gilla i Sverige :-)
Jag gillar inte heller drickyogurt. NEJ tack!!!

Anne:
Ja, sådär kan det vara i början, som sagt...
Men du vet mantrat: tre månader, tre månader...
HOPPAS iaf att idag är en bättre dag.
KUL att du tyckte om att läsa listan!
Mjölk har aldrig legat för mig, och jag tror också det är rätt vanligt bland kvinnor.
Ja, jag har alltid varit feg och räd på tivoli. Trist typ!!!
OBX är en pärla!! En av mina favvisplatser på jorden!!
KRAM!!

Annika said...

Karin:
Nej, jag tror nog att ni visste det mesta om mig redan i dessa punkter. Men, detta var allt jag kunde komma på då jag skrev det.
KUL om du gör din lista i helgen!!
Kram!!

Jess:
ÅÅÅ tack!!
Jag vlir så glad!
Aha, du är också spökrädd, men gillar FIL!! HIHI!!
Tur att du är i Svedala ett längre tag nu då :-)
Lite hårt det där med tre år kvar med K, men så är det ju...
Bara att digga läget :-)
KRAMAR!!!

Marianne:
TACK så jättemkt!!
Ja, jag har lite halvgröna fingrar kanske...
Har mkt att lära som beskärning etc...mm mm mm.
pionen står där den står och den blommade med sina två knoppar. NU får vi se hur det går för den nästa år...
pioner är ju sååå svåra att få att trivas...
Ja, att bara har K kvar tre år till KÄNNS. Det känns som om 18 är ungt...
USCH!!
Jaja, det är bara att digga läget...
Jo, jag kan tro att DU verkligen sitter med mental rödpenna då du läser...
Precis, på bloggarna skriver inga proffs, oftast, så där är det ju OK med lite fel här och där. men i tidningarna...O my!!!
Särskrivningar tillhör mina verkliga käpphästar.
Och vist har man läst en hel del böcker som varit dåligt redigerade.
KRAMAR!!!!!!

Annika said...

Lisa:
ja, vi får väl SE!! Hon ska komma in där också. Juilliard är ju skitrsvår, så där blir det nog svårt...NYU kan nog gå, men vi får se som sagt + att hon KAN ändra sig.
Tre år kvar hemma har vi trots allt, pust...
Kram!!

Lotta:
KUL att du antar utmaningen!!
SKA bli så kul att läsa hos dig!!
Roligt att du känner igen dig i min lista.
Japp, snart ses vi!!!
KRAM!!!

Linda:
THANKS!!
ANd, thansks for your email. I will reply to it soon, soon!
We should be able to get together in Finland.
You will have a fab time there!!
Take care!!

Annika said...

Magdalena.
KUL att du ska göra listan!
men, du..jag GILLAR ost!!! Mycket!! Men jag gillar inte mögelostar.
Men vanlig OST, oh you bet!!!
Haha, för mIG är trädgårdsintresset ett absolut ålderstecken. Jag hade inte det intresset som yngre, no way.
Nöjesparker ÄR läskiga :-)
kram!!

Millan.
KUL att du gillade listan.
Usch, det var så svårt att komma på dessa grejjer, och i sanningens namn visste ni nog det mesta redan.
nej, mjölk och fil är inget för mig.
KUL för dig att du gillar tivolin!!
HIHI, Ben får hålla väskorna i er familj.
Ja, det är sorgligt med tre år kvar hemma för K...Men det är livets gång. Japp, man får helt enkelt öppna ett nytt kapitel då de flyttar och det ska nog gå det med...
KRAM!!!

HeLena said...

Donk!
Där landade den utmaningen. TACK den antar jag ju, förstås! Har inte hunnit läsa ikapp efter Gotland ännu så därför är jag lite sen.... sorry! Men bättre sent än aldrig. Lägger upp den imorgon måndag.
Mögelost är blä, inte gott däremot brieost är jättemums!
kram kram