Thursday, April 28, 2011

Nostalgi-Annika: Maträtter från uppväxten. SAMT lite Blogger-gnäll...

Godmorgon käraste läsare!

Klockan är som vanligt 6:00 lokal tid då detta publiceras. Jag förbublicerar nästan alltid mina inlägg då mina bloggrutiner är som ”de ska”. Det har blivit en vana för mig att plita ner morgondagens inlägg på eftermiddagen dagen innan det publiceras.

Dock, Blogger verkar strula nu igen.
Jag har svårt att få fram kommentarsrutan både på min egen, och andras, Blogger bloggar. Ibland har jag nog fått vänta en halv minut innan rutan behagar poppa upp. SÅ irriterande.
Bettankax, en kär läsare, skrev går på Facebook att hon OCKSÅ har problem med Blogger just nu.
Hoppas detta problem tas om hand snarast då det ÄR irriterande.
Det kan tyckas vara ett i-landsproblem, en baggis, men det sjukt störande iallafall.


Idag hade jag dock tänkt att vi ska dyka ner i min nostalgiserie igen.
Det var ett tag sedan jag skrev ett nostalgiskt inlägg så nu tycker jag nog allt att det är dags igen...

ALLA jag känner har problem att komma på vad man ska laga till middag under veckorna. Det är lätt att fastna i rutiner och tråkiga maträtter som man lagar om och om igen under vardagarna. TRISTESS i matlagning.
Tankarna brukar gå till uppväxten, och den mat vi åt då!
Vardagsmat, en vanlig kväll. Brödet vi åt etc

Min mamma lagade ALL mat vi åt. Varje kväll. På helgerna brukade vår pappa laga mat, men under veckorna var det mamma som lagade maten. OCH bakade brödet!
Det var ständigt hembakat bröd hemma hos oss. Mest minns jag grahamsbullarna som vi åt till frukost och mellanmål, eller långpannebrödet och sirapslimporna. Det fanns inte på världskartan att en Skogaholmslimpa skulle komma in i vårt hem, och kom det någonsin IN en sådan mumsade vi barn i oss den med välbehag. Vi hade inte riktigt VETT att uppskatta det där hembakta grahamsbrödet. Men, det hade mina kompisar som alla älskade det. Speciellt gott var det med mycket smör och ost på.
Mamma bakade också allt kaffebröd. Det var alltid en fröjd att komma hem då hon bakat kanelbullar eller kardemummabullar. DOCK, regeln var att ta en bulle, inte FEM!!
Mmmm...




JAG BAKAR ALDRIG!!! Dels äter jag knappt något bröd längre (SUCKS, PEOPLE) och dels tycker jag inte OM att baka. Men ett ska ni veta, jag ÄLSKAR bröd!
Den enda gången min ugn har använts till bullbak är då min mamma varit här.
Karolina verkar ha fått den bakgen jag saknar. DET är jag glad över.

Vardagsmaten under uppväxten då...
På torsdagar åt vi alltid soppa! ALLTID. Antingen ärtsoppa (som jag verkligen ogillar), grönkåls eller mangoldsoppa, Korv/köttsoppa eller potatis och purjolöksoppa. Till efterätt pannkakor, antingen tunna eller en tjockpannkaka. Ibland var det fläskpannkaka (absolut inte min favvis).
Ugnsgratinerad falukorv var en favvis liksom spagetti och köttfärsås. Barn (och vuxna) har nog alltid gillat den rätten. Makaronilåda var en favvis. Ibland fick vi lever, eller leverbiff. Ibland var det paltbröd med fläsk och potatis (det gillade jag).
Torskromslåda fick vi ibland, och torsk i äggsås var en favorit. Mmmm...det skulle jag kunna tänka mig att äta nu också. Kycklingryta är också något jag minns att vi åt mycket under uppväxten. Mamma brukade laga strömmingsflundror med potatismos, och jag tror att vi gillade det måttligt, men vi fick hela tiden höra att av fisk blir man klok, så vi åt fastän vi inte tyckte så mycket om det. Idag tycker jag att strömmingsflundror är så gott!! Vi fick alltid rårivna morötter, salladskål eller råriven kål till.






Måltidsdrycken för mig var alltid vatten. Mjölk gällde för resten av familjen. Det fanns inte att vi skulle dricka läsk till maten, inte ens saft.
Vissa av mina vänner drack O’boy under uppväxten. Det gjorde inte vi. Men, såklart tyckte vi om det om vi någon gång fick det, men det ansågs nog som för onyttigt och dyrt av mina föräldrar.

På fredagar och lördagar fick vi ibland pommes frites och korv, och det var nog det godaste vi visste då vi var små!

Hamburgare åt jag första gången då jag var 15 år, på Clock, där Helena sommarjobbade! Innan dess hade jag aldrig ätit en fast food hamburgare. Needless to say tyckte jag att det var himmelskt...
Pizza på pizzeria åt jag kanske första gången då jag var 11 år, och jag tyckte också att det var rent otroligt gott.
Korv med bröd fick vi nog genom hela uppväxten någon gång ibland. Inköpta på en äkta korvmojj.




Tacos åt jag nog för första gången på 80-talet, efter att jag flyttat hemifrån. Den rätten fanns inte på menyn då vi växte upp. Tror inte att den fanns hos någon i Sverige förrän på andra hälften av 80-talet, rätta mig om jag har fel.
Peter däremot har ätit tacos hela sitt liv.

Vilka rätter minns DU från uppväxten?
När åt du fast food allra första gången?
Fick du dricka saft till maten? O’boy?


Samtliga bilder idag från nätet

45 comments:

Elisabeth said...

Jag drack också alltid vatten till maten, och mina föräldrar också. Mjölk gillade jag ICKE (och tycker forfarande inte om, bara tanken på att dricka den där vita sörjan är avskräckande). På fredagkvällar brukade vi ett tag äta hemlagad pizza och dricka läsk till, men jag var inte så mycket för läsk, för jag hade svårt för kolsyran. Saft drack jag nästan bara hos kompisar (annars sågs man som lite konstig, för saft skulle alla barn älska...), inte för att det inte fanns hemma, utan för att jag föredrog vatten. (Och det gör jag fortfarande! Till allt!)

På tal om tacos kan jag utan att överdriva räkna antalet gånger jag ätit det på ena handens fingrar.

Återkommer med en längre kommentar ikväll, detta är verkligen ett roligt ämne!

Annika said...

Elisabeth:
HAHA, du och jag är LIKA än en ggn!!
Jag avskyr mjölk, har inte kunnat dricka det ens som litet barn. Inte fil heller, det tog tid innan jag gillade ost också. Smör däremot har jag alltid kunant trycka i mig.
Hemgjord pizza var sällsynt hos oss, men aj och o vad gott det är!!
Om vi hade läsk hemma försvann det med en suck. Det var ngt vi bara fick vvid festilga tillfällen.
Tacos älskade jag från den fösrsta tuggan, men visst kom de sent till sve? Eller, förmodligen har de funnits i hela DITT liv ;-)
KUL att du gillar inlägget, blir glad!!!

Miss Marie said...

Håller med om att det är sjukt irriterande när Blogger inte funkar! Fixa, Blogger!

Mat ja... O'boy drack vi till frukost varje dag (undrar vad folk skulle säga om det idag!) o jag kommer ihåg hur spännande det var som tonåring att åka in till stan och äta på McDonalds! Oh la la, då var man vuxen... ;)

Charlie sa ... said...

Kul att tänka till om mat, det är bland det bästa jag vet! Älskar mat!

Det verkar vara så att det man inte åt hemma, det saknade man. Vi åt inte traditionell svensk mat. Mamma lagade sällan utan min pappa fr Österrike lagade det mesta. Mycket kött, pasta, kryddat och blandat. På somrarna grillade vi ofta. Pappa kom på egna varianter men det smakade alltid gott! Min mamma laddade med keso och grovt bröd. Skogaholmslimpa existerade inte i vårt hem. Sur rysk yoghurt typ kunde man hitta och aldrig saft o Oboy.

Var avis på kompisarna som åt mer traditionell svensk mat som pannkaka och falukorv.

Första hamburgaren: McDonalds (haha, hade glömt bort Clock! Jag föredrog McD) och jag tyckte det var supergott!!

Kramar!

Desiree said...

Vilket kul inlägg. Lyxigt att få allt bröd bakat av din mamma. Måste doftat underbart i erat kök ofta. Vi fick faktiskt dricka saft till maten då jag växte upp. Jag och min lillebror bråkade alltid om vems tur det var att blanda ny saft. Snabbmat åt vi nästan aldrig. Fick gå på McDonalds då vi fyllde år. När jag var liten fanns det bara McDonalds inne i stan så det var stort att få åka in till stan och gå dit.
Tack för mailet. Håller på att skriva svar.
Kraaam!

Anna, Fair and True said...

Jag har också problem med Blogger! Tydligen kan vissa inte kommentera just nu om de inte har en gmail-adress?? Dessutom har jag i flera veckors tid haft problem med formatteringen. Även om jag är inne och fixar med html-koden så blir det inte rätt ändå. Kan t ex inte få styckena som jag vill eller mellanrummen mellan bild och text som jag vill. Argh!!!

Min mamma bakade alltid också. Vid någon tidpunkt slutade hon och då saknade man det såklart fast jag inte uppskattat det innan. När jag var liten vill jag ju bara ha sirapslimpa liksom haha! Men hon har sagt att hon bakade framför allt för att det var billigare. Nu bakar hon inte för att hon måste utan då och då för att det är kul.

Vi åt nästan aldrig pannkaka just på torsdagar och minns att kompisar tyckte det var lite konstigt haha. Mamma gjorde också fläskpannkaka och jag gillade det inte men man försåtår ju nu att hon inte vill stå och steka pannkakor i all evighet.

Fick också vatten eller mjölk till maten. Aldrig något annat. Läsk fick vi framför allt hos farmor och farfar på sommaren. Backläsk. Och jag var säkert tio år innan jag drack riktig cocacola samt åt chips! Däremot fick vi kaffebröd mitt i veckan. Och så lördagsgodis såklart :) Oboy var också no no i min familj tills jag blev tonåring kanske. Innan dess var det vanlig kakao i så fall.

Det var en artikel om fredagsmys och tacos för ett par månader sedan och det var 1990 eller 1991 det kom till Sverige så att säga.

Ha en bra torsdag!

anna of sweden said...

Åh, vilket roligt inlägg. Visst har matkulturen ändrats mycket sedan vi var små. Läsk var ju en festdryck. Jag och min syster fick dela på en sockerdricka när det var lördag. :)

Hamburgare kom jag väl i kontakt med när jag började gymnasiet inne i Malmö. Det var himlans trevligt att gå på Clock eller Burger King på håltimmarna. Eller på något mysigt café för den delen.

Ja, ljuva minnen ...

Hoppas att du får en fin torsdag.

Här är himlen så mörk, så mörk och just nu ösregnar det.

Huggies!

Annika said...

Marie:
WTF is up with blogger?
Håller på att bli rabiat på mkt hos dem just nu...
Detta med kommentarerna är så sjukt irriterande...
OCH att jag inte kan redigera mina inlägg fäörurom i htlm...
Jag hade varit avis på dig om vi vuxit upp samtidigt. Vilken lyx att få o'by till frulle.
Precis, undrar hur det skulle tas emot idag :-)


Lotta:
O vad GOTT det måste ha varit hemma hos er.
Det tyckte nog dina kompisar, visst!!! God mat och goda kryddor, mums!!!
verkar som en nyttig uppväxt med gott bröd och god mat.
Hamburgare på fast food var som en dröm!! SÅ GOTT!!
Kram!!!

Desiree:
KUL att du gillade inlägget!
Ja, allt bröd bakadas hemma. Vi var ju fyra barn, så det var säkert en ekonomisk fråga också.
Ja, MCD fanns bara i stan på den tiden. Det första i Sthlm kom 73!!
Det var så gott att man knappt trodde det var sant då man åt fast food ffg.
KRAM!!!!

Erica said...

Åh, typiskt... Jag skrev en lååång kommentar (typ en halv roman) och så blev det något fel vid publiceringen så jag vet inte om den kommer att komma fram...
Nåja, jag får försöka igen ;)

Tycker det här var ett jätteroligt inlägg att läsa! Började själv att gå igenom minnet för att se vad vi åt under uppväxten.
Bröd var ingenting vi brukade baka själv, men däremot är jag uppvuxen med hemmagjord mat. Mamma gjorde i princip alltid hemmagjort. Hon och mormor är väldigt duktiga på att laga mat!
Själv tycker jag tyvärr att det är otroligt TRÅKIGT, och jag gillar mer att baka. Men jag gör ändå hemmagjord mat, eftersom det är godare. Tror det är orsaken till att jag blivit lite kräsen när det gäller köpt färdigmat, och att jag aldrig gillat skolmaten...

Vi hade inte riktigt något speciellt vi åt vissa dagar, utan vi hade s.k. "matveckor" hemma. Det var att vi hade en vecka var då vi fick bestämma maträtterna (måndag-fredag). Några regler fanns, och det var t.ex. minst en rätt med potatis och INTE mer än en dag med s.k. mjölmat* o.s.v.
Det var för att det inte skulle bli samma mat hela tiden, och det systemet fungerade väldigt bra. Mamma slapp ha matfantasi VARJE dag varje vecka och alla fick sin favoriträtt då och då; och det blev ändå väldigt varierat.
(*Mjölmat=t.ex. Palt, Plättar=Pannkakor i södra Sverige, Pannkaka o.s.v.)

Mjölk (eller vatten) var det vi drack till maten. Läsk kunde det vara vid t.ex. Pizza (vilket var så sällan att det var riktigt fest de gånger vi beställde det). Men läsk till vardagsmat var helt uteslutet!
O´boy drack vi ibland till frukost, och då kändes det lite extra lyxigt. Annars var det fil och flingor som gällde. (Ibland även fil med vetekli på, vilket jag fortfarande kan äta då och då, eftersom det är riktigt gott).

Hamburgare minns jag inte riktigt när jag åt första gången. Men ute på "hamburgerresturang" typ MAX var nog någon gång under högstadietiden. Tacos första gången minns jag inte, men det var antagligen någon gång under 90-talet...

Hoppas att du får en riktigt bra dag!
MVH /Erica

Annika said...

Anna FT:
Blogger strular som bara den just nu. DET är inte KUL!!
Det är jobbigt då det inte funkar som det ska. Hoppas google fixar detta snarast.

Precis, så var det hos oss också. Det var eknomiskt att baka och därör gjordes det. Vi kidds, vi var ju fyra, uppskattade det hembakta sådär. DUMMA UNGAR!! Vi ville ja skogaholmslimpa och skärgårdslimpa och sånt, hehehe...


Pannkakor, samma där, ibland var det tunna pannkisar, men att grädda till 6 personer tar tid.

Läsk fick vi också hos mormor och morfar, backläsk. Men vi fick dela på en, jag och min syster, och så delade mina bröder på en...

Fredagsmys kom efter att jag farit till USA, men tacos kom absolut tidiagare...

KUL med allt tyck!!

Anna Swe:
Ja, det har ändrats radikalt från d¨vi var små.
idag är det onyttigare, inget snack om den saken.
Precis, vi fick också dela på läsken.
Ja, jösses vilka minnen...och hamburgare från fast food var så ljuvligt gott!!!
Här har det varit tornados i omlopp. GRYMT...
Hemskt väder igår!!
HUGGIES!!

olgakatt said...

Jag tillhör en generation FÖRE de flesta av er som skrivit här ovan och känner bara igen spridda skurar. Vi drack mjölk till maten, läsk var ett sällsynt festtillbehör som mättes med linjal så att det fördelades rättvist mellan tre barn.
Hamburgare smakade jag först 1962 i USA och blev grymt besviken - var och är INTE gott.Tacos bekantade jag mig med samtidigt - MYCKET bättre än hamburgare!
"Fast food" var förstås varm korv i korvkiosk - också mycket sällsynt. Men en kompis och jag festade nån gång på det vi hade råd med - korvbröd med senap!
Oboy vet jag inte om det fanns ens, men vi lagade ibland choklad på kakao, socker och mjölk.
Mor lagade all mat hemma. Kalops, spagetti med bacon och persilja, salt sill med gräddfil och gräslök, kålpudding och kokt spätta hör till gamla favoriter.
Kul ämne, Annika, det väcker mycket minnen och associationer!

Annika said...

Olgakatt:
OOO vad KUL att höra från en som är från generationen före mig!
Förstår att det var annorlunda. Ännu mer husmanskost. Den nya tiden hade ju trätt in då vi var små. Pasta tex...
Min pappa som är född 33 kan inte med pasta, han äter det helst inte alls. Samma med ris, men potatis därmeot går alltid ner.
HAHA, vi fick inte o'boy, eller det var väldigt sällan. Det ansågs för dyrt och för onyttigt. Mamma eller pappa gjorde varm choklad på Fazers ögonkakao. Den var god, men den var INTE som kompisarnas o'boy, tyckte vi :-)
Härliga maträtter du berättar om. Jag skulle kunna äta dem alla!!
KUL att du gillade inlägget!!

Vform said...

Hej Annika!
Nu har det gått några inlägg från dig, men försöker njuta av allt jag ser! SÅÅÅ fantastiska blommor och träd ... Borde ha doftskärm ;o)
Vet inte ... men det måste väl vara en speciell känsla att boka biljetter "hem" !? Hoppas det är sommar på riktigt i Norden då ;)
På tal om mat ... det är så länge sedan jag var ung (hm) så man har glömt mycket. Kanske en tankeställare ... Kan väl nog frambringa något! Åtminstone pizza åt jag inte förrän i början av -90 talet :)
Mjölk var nog vår dryck som barn ... pojkarna våra drack ibland oboy till frukosten ... det var ganska pop då!
Ha en fortsatt skön vår!
Kram!!

Annika said...

Vivan:
TACK, ja nu har vi den vackraste tiden på hela året hos oss. Det är som en saga ute.
Ni får ju snart ert vackra ni med.
Å^ÅÅÅ vad jag längtar till Närpes!!! Du anar inte!! Hoppas det blir en fin sommar iår med många skäridopp och solnegångar på verandan...
Alltså Casa Pizza i Närpes tycker jag har sällsynt goda pizzor, mmmm....
Ha det så jättebra tills vi hörs igen!
Kram!

Bettankax said...

test

Bettankax said...

Herredumilde ser ut som det funkar att kommentera!!!
Å vilket kul och roligt inlägg. Jag känner igen en hel del. Kokt torsk och senapssås är än idag min favoriträtt. Väldigt gott även med äggsås till. Dock inte samtidigt!
Kålpudding tycker jag också mycket om.
Visst har matvanor ändrat sig men jag tror att husmanskosten får sin revansch.
Jag älskar t ex kokt kött och persiljesås. Önskar mig alltid det när jag ska hem till min mor.

Angående ditt föregående inlägg så måste jag bara skriva UNDERBART!! Vilken prakt och vilka bilder. Och så fick jag några Dogwoods till:))
KRAMAR!!

Your Friendly Blogger said...

Kul att minnas vad man åt som liten. Du och jag har väldigt lika ”materfarenhet” från vår barndom. Vi åt också alltid hemma och soppa varje Torsdag. Torsk med äggsås var en stapel varje vecka men även Biff a la Lindström som jag avskydde ... men det var bara att äta ändå. Min mamma bakade också - fast mest kaffebröd. Ibland också matbröd men inte alltid. Skogaholmslimpa kan jag fortfarande drömma om. Fast nu när jag åker till Sverige är det skepparhalvor eller rågkusar som jag köper. Jag minns fortfarande mitt allra första restaurangbesök. Jag var kanske 10-11 år och vi åt middag på Lasse Majas i Barkarby. Jag åt Scampi Fritti och jag trodde nog att det var det absolut bästa som jag någonsin ätit. Jag kan fortfarande minnas exakt hur det smakade. Jag är en riktig ”Foodie” trots allt. Minns matupplevelser!

SB

Loppan flyttar västerut... said...

Annika! Underbart o bara så bäst inlägg, far tillbaks 20 år i tiden och minns....
Hembakt, alltid. På fredagar åt mamma o pappa avocado o räkor, jag o syster fick dela en Vira Blåtira läskeblask. En delar, den andre väljer så att det blir rättvist. Paj, åh vad vi åt paj. Pappa åt en hel köttfärspaj och vi andra tre delade en ost o skinkpaj. Rhode Islanddressing var trend. Bananer o curry. Såna där konserverade päron med en after eight på. Tufft. Hamburgare åt vi inte för köttet kom ju från hästar... Pizza med köttfärssås.
Jisses, jag dör. Tror att jag av rena nostalgiskäl slänger ihop nåt 80-talsaktigt i kväll, en flygande jacob eller så.

O japp, jag ger arga ögat till blogger jag med. Uppstramning å det bestämdaste.

Kram till dej härliga Annika

Annika said...

roligt att tanka pa maten man at som barn. Det ar mycket jag inte ens kan forklara for amerikaner - vi at polsa med stekt agg och rodbetor,
ostkaka med sylt eller saftsoppa
BLODPUDDING med lingonsylt
falukorv olika varianter forstas
pannkaka ibland
torsk med aggsas och potatis
kokt blomkal med saltat flask
stekt stromming men oftare fiskpinnar och stuvad spenat.
Favoriten var stuvade makaroner men det vagrade mamma gora - det fick vi bara hemma hos mormor (for att det tog san tid).

Jag har borjat laga egen artsoppa fran grunden och ta med till jobbet. Visserligen ar det ju ett langkok men nastan inget arbete och det ar ju sa gott och mattande. Koper gula artor, later sta over natten och kokar i tva timmar med lite baconbitar, lagerbland, massor med timjan, ett par buljongtarningar. Mmmm!

Vi drack alltid mjolk hemma. Oboy blev det till "mellis" - eller ocksa fruktsoppa, jordgubbskram, rabarberkram, blabarssoppa, eller nyponsoppa samt en macka. Mamma forberedde sa det fanns i kylen nar vi kom hem fran skolan (jag borjade ga hem direkt istallet for fritids eller sa nar jag var ca. 8-9 ar).

tiina said...

Satt just och tänkte på företeelser som bara existerade när jag var liten... som vattenkaffe( i vår familj hette varmt vatten,socker och mjölk, INTE silverte. Det uttrycket hörde jag första gången som vuxen.
Tänk om man då vetat att man drack silverteee...
Tunna pannkakor med massor av smör och socker på.
Fruktkräm efter maten.
Pappas fläsksås älskade jag,ingen gourmetmat direkt men ååå så gott.
Spännande blev vi i mellanstadiet granne med den första pizzerian i Blackeberg och brukade gå dit ibland och fråga efter överblivna pizzakanter!! Då var man inte så om sig och kring sig.
Kyckling med currysås ja...curry var ju ganska exotiskt på den tiden så jag tyckte folk hade det i det mesta när man ville va lite snajdig...eller minns jag fel? Ungefär som koriander eller nån chili i dag...
Jaa kul ide med nostalgi mat. Ha det bra.

Saltistjejen said...

Oj vilken nostalgi!
Kul!
Ja hemma hos oss lagade mamma också alltid maten. Varje dag. Vardag som helg. Och jag minns att jag tänkte mycket på det när jag flyttade hemifrån och började laga min egen mat. Just det att hon hade en förmåga att hitta på maträtter som var enkla men ändå varierade. Minns aldrig att jag tyckte att vi åt "samma mat" hela tiden när jag växte upp. Visst gick det i "cykler" men det var åtminstone två veckor eller så mellan varje rätt. Själv tycker jag ibland vi äter samma sak 2-3ggr samma vecka!!!!
Vi åt nog mycket sk husmanskost. Potatismos, strömming, ärtsoppa, grytor, falukorv ibland. Men pasta var enbart psagetti och köttfärssås. Inget annat. Ordet pasta användes inte heller utan man pratae om just spagetti och köttfärssås.... Haha! Tacos kom nog på 80-talet. Sent? Jag åt det aldrg hemma för mina föräldrar gillade det inte.
Och saft och läsk fick jag bara på helgen eller om det var kalas. Annars drack jag nog mjölk till maten tills jag inte längre gillade det och gick över till vatten. :-)
Kramar!!

Elisabeth said...

Okej, nu blir det mer kommentar!

Speciellt mat jag minns som jag inte ätit på evigheter: Falukorv i ugn (man skar lite i den, la på riven ost och ibland tomat och satte sedan in den i ugnen), glace au four (glass i ugn), makaronilåda (fast vi kallade den makaronipudding) och smörgåsar i våffeljärn.

På fredagar brukade vi förutom tidigare nämnda hembakade pizza ibland äta varma smörgåsar och då och då köpte vi hämtpizza. Hämtpizza var dock lyx. ;) Inte för att det var godare än den hembakta pizzan, tvärtom faktiskt, men det var speciellt.

Till efterrätt på helgerna (och ibland annars också, jag har aldrig haft några bestämmelser om att inte äta söta saker i veckorna) åt vi rabarberpaj på vårarna och äppelpaj på höstarna. Samt annat däremellan, men just rabarberpaj och äppelpaj är starkt årstidsförknippade för mig.

Vad beträffar bröd var det ganska länge hembakt som gällde hemma hos oss också. "Köpebröd" var ett begrepp! Fast vi åt Skogaholmslimpa ibland också, framförallt hos mormor och morfar. Skogaholmslimpa med fil (på tallrik, INTE att dricka!) kommer jag alltid förknippa med sommar och sol och frukostar ute i trädgården.

Elisabeth said...

Och å, strömmingsflundror! Med potatismos! Det var gott det.

Anne said...

Kul läsa inlägget och även kommentarerna. Mycket klassisk husmanskort, det var precis samma för mig. Som Saltis skrev också, man sa aldrig pasta utan det var spagetti och den enda pastarätten var i så fall spagetti med köttfärssås. Tacos kom helt klart sent, minst sent 80-tal eller ännu senare? Jag har aldrig under uppväxten ätit det hos mina föräldrar (däremot många gånger som vuxen).
Läste förresten i en av dina kommentarer att din pappa som är född 33 inte kan med pasta eller ris utan potatis som gäller. Min pappa är född 50 men även han är en potatisman och har svårt för ris och pasta.
Kryddorna som användes var ju mycket mer sparsmakade också, vår kryddhylla hos föräldrarna var rätt sparsmakad, några få burkar baskryddor typ... Idag har man ju fullt med diverse olika kryddblandninbgar, smaksättningar osv i skåpet. KRAMAR!

Marianne said...

Jag tror jag hade lite speciell meny för att vara född på 50-talet. Vi hade INTE soppa på torsdagarna för jag soppvägrade. Däremot fick jag ofta lövbiff och ris med vitlökssmör, det älskade jag. Och mammas fläskfilégryta med banan, salvia och curry. Vi åt sällan falukorv, och i dag undviker jag falukorv om jag kan. Tror inte det var mycket husmanskost hemma hos oss, för jag minns inget sånt. Köttfärssås hade vi så klart, och grillkorv. Men chili och vitlök har alltid funnits.

Och jag drack saft till maten. Alltid. Mjölkvägrade, och efter att mamma hade frågat doktorn, slutade hon att ens försöka få i mig mjölk. Jag åt ju fil och yoghurt och ost och sånt, så jag fick ändå i mig mjölkprodukter.

Vet inte när jag åt snabbmat första gången, men det var nog i US. Pizza tyckte jag var äckligt när jag åt det första gången, speciellt gillade jag inte oregano.

Min mamma bakade ALDRIG matbröd. Däremot någonting som hette suleikatårta, det var gott. Och hon ordnade himla roliga barnkalas, med dockteater som hon skrev manus till själv.

Oj så nostalgisk man kan bli!

KRAMAR!

Annika said...

Kryddor ja - det var nog mest salt och peppar hos oss. Kanske en del dill och persilja också. Mer minns jag inte.

Och ALL sallad bestod av isbergssallad, tomater, burkmajs och gurka. Jag tycker fortfarande sallad är tråkigt - rent principiellt - trots att det finns så mycket roligare sallad att äta.

Jag minns inte när vi först drack läsk - fanta och loranga drack vi ganska tidigt på helgerna. Coca cola tyckte vi inte om, min syster och jag. Pizza tyckte vi heller inte om och vägrade länge äta, däremot gick det bra med hamburgare från sibylla. Jag minns första gången jag åt sushi - då var jag säkert runt 20 och fattade inte alls poängen...förrän andra eller tredje gången, sen var jag såld.

Och ett matminne till - minns ni när det var trendigt att bjuda gäster på "flygande holländare" - kyckling i chiligrädde (chilin hade noll styrka) med bananer, skinka och jordnötter? Och så in i ugnen. DET var riktigt exotiskt...

Äventyret framtiden said...

Synd att min tid är så knapp för tillfället, skulle gärna skriva litet mera om detta härliga inlägg. Tänk vilket fredagstema det här skulle bli:)!
Smått historiskt också rent etnologiskt sett...så åt vi under femtiotalet, sextiotalet, sjuttiotalet osv....

Kram!

Anne-Marie said...

Det känns som om mycket ni åt även var sådant vi åt hemma hos oss. Men det är klart, är man född på 60-talet kanske det var liknande mat. Kul att läsa om dina matminnen. :) Min mamma lagade all vår mat och det jag minns var att vi alltid verkade äta bra och vällagad mat med mycket färska grönsaker. Jag drack mjölk som liten men har inte druckit mjölk på väldigt många år. O'boy tror jag aldrig att jag drick. Saft var till kakor och tårta. Fast food åt jag inte förrän på 80-talet tror jag. Kul att tänka tillbaka. :) Kramar!

Magdalena and Co in US said...

Du är så himla mysig med dina inlägg! Massa kramar från Magdalena som håller på att somna och ska nog läsa det mer noggrant imorgon igen

Anonymous said...

Your page is fantastic, I will come again, all the best wishes

ullrika said...

Tur att jag hållit mig från bloggvärlden de senaste dagarna verkar det som ;) om det strulat en massa?

Den maträtt jag minns mest från barndomen är lördagkvällens fläskfilé och mustiga rödvin. Fast vinet fick jag inte smaka själv förrän jag blev större förstås ;)

Oj. Fast food? Det var nog i Stockholm på Centralen tror jag. I ålder var jag nog nånstans runt tio kanske?

Nån saft drack vi sällan, eller O'boy. Möjligen vid kalas eller så. Men vi drack å andra sidan sällan läsk heller. Alltid mjölk! Min bror och jag alltså.

Malin said...

Återigen ett supertrevligt inlägg från dig Annika, en fröjd att vara inne hos dig och läsa!
Jag är också uppvuxen med mycket hemlagat, snabbmat var korv vi köpte i korvkiosken (väldigt sällan). Jag minns att jag fick följa med en kompis till ett snabbmatsställe och där åt vi parisare. Varje skolavslutning på mellanstadiet åkte jag och några kompisar in till stan (downtown Boden =) )och åt på Kinarestaurang. Kyckling med ananas och till efterrätt kinesiska frukter med glass, det kändes väldigt lyxigt!

Kram

Annika said...

Erica:
Jamen suck...
Är det ine vidrigt sådant händer?
HATAR det.
TACK för att du tog dig tid att skriva igen!

Ja, mat väcker minnen! KUL att höra hur du hade det då du växte upp!
Jag kan nästan lova dig att du kommer att få ett matlagningsintresse då du blir lite äldre, så blev det för mig :-)

KUl att du gillar att baka. Det skulle jag också vilja.
Vilket smart matlagningssystem ni hade!!
OCh bra regler.

Läsk verkar ha varit sällsynt hos alla!!

KRAM och tack för tycket!!

Bettankax:
YAY, det lyckades!!!
Härligt.,
Bloggstruleri är inte kul.
Roligt att du gillade inlägget!
Husmans tor jag också får en revanch.
Kålpudding älsakr jag!! GUD så gott!!
OCh torsk!!
TACK, kul att du gillade blommorna nedan!!
Kram!!

Susanna:
DET är så roligt att läsa alla era minnen!!
Älkar det.
Det verkar som om vi åt ungefär saamma mat.
Biff a la Lindström tyckte jag om, men jag älskade det inte...
OCH jam lustigt hur vi minns våra första rest.besök!!
KAN tro att Scampin satte sig i matminnet! Det har min första pizza och min första hambrugare gjhort också!!
Mmmm...Fazers bröd. SÅ GOTT!!!!

Annika said...

Åsa:
TACK!!
GUD vad glad jag blir!
Vill att du ska börja minnas.
Avocado och räkor. MUMS så gott!!!
OCh vira böåtira minns jag med nöje, men jag är lite äldre än du och minns den som lite groggvirke...men även som läsk!!
PAJER var KUNG!!!
OCh din pappa åt en egen!!
HAHA!!
Ja, gör ngt 80-taligt till middag...härligt!!
JAPP, ge Blogger onda ögat NU!!!
KRAM!!!

Annika:
VISST var det SÅ!!
en helt annan matultur. Helt andra maträtter.
PÖLSA åt vi ibland (HATADE det).
Tyckte genuint illa om blodpudding också!!
Fiskpinnar var en höjdare!!
OCH torsken också!!
Ja, jag har kompisar somn gör egen ärtsoppa här i US också, och de tycker mkt om den!
Jag däremot avstår helst från ärtsoppa! ;:-)
ÅÅÅ lyx med alla krämer ni hade!! MUMS det hade vi älskat!!!
Nyponsoppa är ju så gott!

Tiina:
HEEEEEJ!!!!
KUL att ha dig här gamla kompis!!!!
Silverte...haha...och ni kallade det vattenkaffe. Ja, alla namn är bra utom de dåliga!
Tunna pannkisar ville vi äta med smör och socker men vi fick aldrig det. det var sylt för oss Olsson ungar ...
Härligt med matminnen, och barndomsmat.
Pizzan i BLG, den i höghuset va? Där köpte Helana och jag en av mina försa capticcioas en ggn...Oh the memories!!! Vi brukade gå till cocosbollsfabriken och fråga efter misslyckade cocosbollar också..
Kram på dig!!

Annika said...

Saltis:
VISST var det så!!
MAn minns inte att maten skulle ha varit en evig upprepning.
Jag har grava problem med min vardagsmat hos mig. Tycker alltid jag gör samma astrista rätter...
Våra mammaor varieade sig verkligen...
Ni åt samma mat som vi.
OCH pasta som ord existerade inte...
Tacos kom absolut på andra halvan av 80-talet...
Läsk sällsynt hos oss alla.
Kram!!

Elisabeth:
HÄRLIGT!!!

Ja, precis falukoerv med ost, så gott tyckte vi!!
OCH smörgåsar i våffeljärn, vilken dröm!!!
Makaronipudding var så himla smaskigt också!!
Min första pizza på pizzeria åt jag så sent, och hämtpizza ännu senare i mitt liv.
men visst var det gott.
Numera älskar jag hemgjord pizza, mums, mums!!!
Rabarberkräm åt vi ofta på våren...älskade det med lite grädde i, eller omdet var mjölk? Nu tycker jag inte om det längre...
ÅÅÅÅ, intressant med skogaholms och fil!!
Älskar matminnen!!!
JA, strömmingsflundror---som en dröm!!

Anne:
KUL att du gillade att läsa deta.
DET var en fröjd att skriva det också!!!
Husmans var det för oss alla.
OCh precis, man sa inte pasta...spaggeti sa man, och makaroner...that¨s it!!
Ja, du...potatis för papporna verkar vara en klassiker även om det skiljer 17 år mellan våra fäder!
Visst ka nhan äta pasta, men aldrig att han skulle be om det. Ris är ingen höjdare heller. Potäer ska det vara...kokta, stekta..you name it...
SANT!! BASKRYDDOR var det som gällde + AROMAT!!!
HAHA!!
Kramar!!!

Annika said...

SVARAR PÅ RESTEN AV KOMMENTARERNA OM EN STUND!!
SKA UT OCH ÄTA LUNCH OM EN STUND!!
Bröllpet har SINKAT mig, mohohahaha!! DAMN smygrojalist...jag skäms tamejtusan...

Annika said...

Marianne:
Det är nog sant, ni hade lite ovanligare mený. man kan säga att ni låg före!!
Det är coolt.
Lövbiff minns inte jag förrän mkt senare.
Ni hade absolut mer kryddor och grejjer än vad de flesa hade. KUL!!!jag har också alltid hatat mjölk, så det var vatten för mig. Jag åt inte fil heller, me ndärmot smör haha!!
Vilken mysig kreativ mamma du hade!!
Kramar och det är mysigt att bli nostalgisk!!

Annika:
SANT!!
Kryddorna var salt och peppar och aromat. Vist, mkt dill och persilja också...curry ibland. men inte mkt annat...
HAHA, var sallad var det isberg som gälle och toamt och gurka...SÅ SANT!!!!
ja, jag minns både flygande jacob och flygande holländare...DET var exotiskt!!
Loranga drack jag också! Mmm..
oh the memories!!!

Annika said...

A-M:
KUL att du gillade inlägget. DET var så roligt att skriva det!
Ja, jag tror också att vi 60-talister har liknande matminnen. jag fattar inte hur min mamma kune variera sig så. Jag har liksom fastnat.
Jag dricker inte heller mjölk, och har aldrig gjort.
KRAM!!!

Magdalena:
OCH jag blir så innerligt glad över dina ord!!!
TACK!!!
Kram!!

Cevennewolf:
Thanks!

Annika said...

Ullisen:
Det är blogger som jävlas, allt annat funkar nog som det ska...

Härligt med fläskfile och rödvin...Ja, fläskfile utan vin för barnen då :-)

Fast food verkar det som om vi alla åt ganska sent...
Kram!!

Malin:
ÅÅÅÅÅ gud TACK!!!
Vad glad jag blir!!
Det varså roligt att skriva detta!!
Ja, vi har alla så fina minnen!
Parisaer ja!!! GUD vad goot!
Tack för det minnet.
OCHG kinakrog...det var ju verkligen sååååå exotsikt!!
KRAM!!!

Suzesan said...

Det är så bra frågor och jag ska svara på dem. Måste tänka lite bara. Imorrn svarar jag. Kan inte samla mig idag alls. och så ska jag läsa igenom alla härliga svar och minnen och fint INLÄGG du kommer alltid på så bra ämnen. Ger inspiration. Tack Annika och ha en trevlig Valborg. Jobbigt när blogger krånglar. Funkar bra hos mig men För mig suddar den en mening när jag byter rad ibland. När jag vill byta rad med det jag skrivit.

Det stör mig

Kram
/Susanne

Suzesan said...

NU!!

Potatisplättar som jag inte gillade...men vi fick hemlagat alltid. Inte O´Boy utan vi gjoirde kokt mjölj och kakako blandat med socker och O´Boy drack jag hemma hos min kompis när jag sov över. Mamma bakade alltid bröd. Skogaholms älskade jag. Fick det hos min moster. Hon köpte det av brödbilen hon bodde på landet. Jag gick upp när hon gick upp klockan fyra och så fick jag sånt färskt bröd och sååå gott och så äkta smör och jordgubbsmarmelad. Jag njöt. De var bönder så äkta smör var det bästa jag visste men det fanns inte i vårt hem.

Läsk fick vi på helger. Godis ofta men det fick vi köpa själva.
Saft ibland till mat men mest annars.
Sockerdricka och fruktsoda var mina favoriter. Mamma lagade allt möjligt. Säkert var det ärtsoppa. men jag minns plättarna. Mest. Vi lade dem i högar. Lever är nåt jag älskar och det beror på från skolan. Levergrytan där och leverbiffar. DE gjrde egen korv hemma och den var himla god. Den åt man ihop med potatis och bara spadet från korven. Mycket poppis. FastFood köpte jag själv när jag var fjorton och då blev det mest mos med räksallad.Jag äter inte på McDonalds alls. Men korvkioskerna var välbesökta i tonåren. Min mor är galen i korv så HotDogs hamnade hemma ganska tidigt. Nej mjölk till maten och röd mjölk som jag inte gillar. Hemma gjorde de filbunke. För de tyckte om det. Inte jag. På påsken så var det alltid äggtoddy. För ungarna utan sprit för de vuxna sprit så de "tappade minnet". Konjak.

PÅ EPA gillade jag Donuts...mmmm de hade färska där.

Mamma gjorde nåt som heter Finsk Kålpudding som jag inte tyckte om. Kål i strimlor med köttfärs som kokade så och sen ingen sås och kokt potatis till det. Kryddorna var ju salt och peppar och grillkrydda. Pizza det åt jag nog föärsta gången när jag var tjugo. Vi var många i familjen så sånt färrdigskuret pålägg var ju inte att tänka på. Utan det vr mest kaviar ost hushållsost och leverpastej på smörgåsarna. Jag minns att jag köpte allt färdigskuret när jag flyttade när jag var sexton. Allt och åt det som det var. utan smörgås.

Vitlök nejnej det var en kosntig krydda. Jag minns att vi tyckte att den var jobbig för det var Grekerna och Jugoslaverna som osade det alltid. Haha det tog lång tid nnan jag lärde mig vitlök.Spaghetti tog det lång tid inan jag åt. Men makaroner fanns. men inte hemma ho oss. Min faster hade affär och hon gjorde de godast stuvade makaronerna och köttbullar. På sommaren.
Vi var mycket förtjusta i potatis hemma. Sallad fanns ofta på bordet då pappa hade växthus och tomater och morötter. Vi syskon gillade att göra Fattiga Riddare för det var gott och av gammalt "vetebröd" Nu får det räcka med matminnen. Oj som allt ändrats. Sommargurka åt vi ofta. Mums den som man gör i 1-2-3 lag. Med persilja i den och sen
så hade vi alltid frysen full med kött. Köttfärssås fanns inte på menyn då. Det åt jag i skolan. Sen var min bror diabetiker så vi fick ofta PetitChouxer."Rör inte ugnsluckan förinihelvete" skrek mamma och vi måste ju dit och banka till den så de sjönk. Blev platta. Busungar.

Kram
/Susanne

Magdalena and Co in US said...

Nu har jag läst och njutit av ditt inlägg och kommentarerna. Jag blir tokig på bildinläggningen. Precis som Anna Fair and True skriver blir det för mig. Och inte ens vill det om jag går in i html-koden.

Maten... Precis som du tycker jag INTE om ärtsoppa eller ugnspannkaka. Vanliga pankisar är så gott. Och Clock... Ja det minns jag. Tacos är en av mina favoriträtter, men ömma modern säger fortfarande att hon inte kan med de där nymodigheterna. Dillkött var något vi åt hemma. Perfekt att koka i tryckkokare och jag skulle vilja göra det här i USA också men har svårt att veta vad bitarna heter här som jag ska välja. Annars var det en hel del husmanskost, mycket jag inte är så förtjust i som kåldolmar, kroppkakor, Isterband. Kyckling Marengo var nog det som lagades av mamma när hon skulle göra nymodigheter. Vi hade inte hembakat matbröd och brödet ni fick låter fantastiskt gott. Av de få saker jag tog med mig hit var det ett gäng kokböcker varav 2 olika upplagor av "Vår Kokbok" som jag tycker är fantastisk. Från att koka ägg till hemgjord BEA. Jag gillar inte brödet här i US och bra brödrecept mottages med tacksamhet om nån vill skriva på min sida. Superkul inlägg. Kramar från Magdalena som börjat med att göra "Ctrl-A" och "Ctrl-C" på inlägget innan jag skickar

Annika said...

Suz:
OO vad kul att höra om dina matminnen. Potatisplättar, eller raggmunk, älskade jag!! MMM....
Precis, vi fick inte heller O'boy utan den varma chokladen gjordes på kakao. Det var gott, men jag hatade då det kom skinn på mjölkeen :-)
Jag kan tänka mig att du njöt av de där skogaholmsmackorna som var pinfärska...mmm....
Ni fick mer läsk och godis än vad vi fick.
Mos med räksallad är verkligen en klassiker bland fast food, mmm...
Jag blir sugen på det!!
Ingen vitlökl hos er alltså, som är så gott!! men det var nog många som inte vågade använda det förr.
Nej, klart din mamma var skraj för at ni skulle öppna ugnsluckan då hon bakae petit chouxer!! HIHI!!
TACK för alla dina matminnen!!!
kram!!

Magdalena:
Blogger är för jävligt bråkig just nu. Måtte det bättra sig snabbt.

Nä, ärtsoppa kan jag LÄTT vara utan. Inga problem att säga nej till den.
Pannkisar är ju jättegott!
Dillkött fick vi också ibland. Gillar!!!
Brödet här i USA är ingen höjdare, jag vet. Såvida du inte går till bagerier etc.
Hoppas du kan få lite recept av ngn.
De kokböckerna du nämner är bra!
Riktigt bra!
Kram!!!

Suzesan said...

Inte raggmunk det är gott ...men potatisplättar är stekt potatismos. Som jag menar. Blä och skinn på mjölken var hemskt:)

Kram
/Susanne

Annika said...

Potatisplättar har jag nog aldrig ätit :-)
Ah, men det kanske är det vi kallade för potatisbullar? DEt gillade jag :-)
Skinn på mjölken var sååååå äckligt...
Kramar!!