Wednesday, March 09, 2011

Nostalgi-Annika: Måste spela IN!!!

Igår hade vi en sjukdag här i sjukstugan igen. Det var den lilla Karolinan som inte mådde bra. Hon har hostat och hackat och snorat. Hon hade feber och var så yr att hon inte ens kunde duscha igårmorse. Det var liksom en självklarhet att hålla henne hemma. MEN, jag tog henne till barnläkaren. Det är samma läkare som hon träffat innan hon ens kom ut i denna världen. Han är alltid så snäll, och har alltid så fina saker att säga till både mig och Karolina. Det bästa av allt; ingen bronkit, ingen halsfluss.
Skönt!
Bara en vanlig hederlig bonnförkylning.


Jaja, Karolina ville ladda ner ett par sånger från iTunes igår. Det fick hon. Jag är så glad över att hon alltid frågar innan hon laddar ner.
DÅ kom jag att tänka på the OLDEN days!!!
PÅ den tiden när jag var 14-15 och ville ha NYA låtar!
DÅ var det minsann inte bara att ta fram sin iPod touch och ladda ner direkt. Nej, då var det andra bullar. Först och främst var det ju inte precis så att man kunde, eller fick, köpa sig en ny singel så fort en ny, bra låt kom ut. OCH, skulle man köpa en LP-skiva krävdes det tålamod, för de kostade ganska mycket, och man fick själv oftast spara ihop till plattan.
Istället fick man ladda kassettbandspelaren med band och sitta med fingret berett på inspelningsknappen. Vi hade ju våra favoritradioprogram vi lyssnade på: Lördagsbiten, Discorama, Pop-o-rama, Rakt över disk mfl. DET var bara att hoppas på att disk-jockeyn--programledaren--inte skulle snacka sönder sångerna. DET hände tyvärr ofta. Otaliga är de låtar man spelade in med snack. Värst av alla snackare var Clabbe. Det fanns knappt en låt han inte talade sönder.
Kassettbanden märktes sedan med de låtar man spelat in:
Bad girls
Le freak
Hot legs
Ja, ni känner till genren. Kassettbanden hade man sedan i plastfodralen och på det fodralet skev man upp alla låtar + att man döpte bandet, tex till ”Blandade låtar mars 1979—Annikas band”.

Ibland hände det att vi spelade in skivor från någon kompis direkt på kassett, och det var alltid lika kul. OCH det kändes så RIKT när vi gick hem med ett par-tre nyinspelade kasetter på vilka vi spelat in nya skivor. Vi var väldigt lyckliga över sådana saker.
DET var dock heller aldrig självklart att man hade pinfärska nya kasettband hemma. DET kunde hända att ett gammalt kassettband fick stryka på foten. Man spelade helt enkelt över det gamla.
IBLAND hände det att man spelade över något av misstag, och det var en smärre katastrof!

Kassettbanden fanns som 60, 90 och 120 minutersband. Tyvärr höll inte banden så bra. Ofta gick de av, eller så trasslade de in sig i bandspelaren. Jag har minnen av hur jag lagade trasiga band med vanlig tejp. Det gick det med, men då med ett stort hack i någon låt, och sällan höll de någon längre tid efter att de blivit tejpade.

Ja, jösses vilken skillnad det är NU, ca 30 år senare. Nu är bara att logga på via sin lilla mobil eller Touch. Hitta låten, ladda ner den. Det finns ingen risk att den ska gå sönder, bli repig eller trassla in sig. Ljudet är bra. ALLA fakta står där. Du behöver inte skriva något alls själv, eftersom det inte behövs, och eftersom det inte finns något att skriva på.

Ja, Karolina, du får spela in Forget (f***k) You med Cee Lo Green. Jag älskar den också! Om du spelar in den kan jag också ladda ner den på min iphone. Så funkar det idag Frågan är om det inte är LITE för lätt att få tag på allt i dessa dagar. Alltligger ju, bokstavligen, vid dina fingertoppar. Ladda ner, och den är din.

Nu känns det väldigt avlägset med kassettband, inspelningsknappar och sönderpratade låtar a la Clabbe...

Alla bilder från nätet...

41 comments:

Elisabeth said...

Å, vilken nostalgi det är att se de där kassettbanden! Vi brukade spela in från CD till kassett, för att ha på resor (det var innan CD-freestylen, eller i alla fall innan den blev allmänt spridd). Ibland spelade tog vi med skivor till varandra och "bytte" musik genom att spela över till kassettband. Då var det alltid viktigt att se till så att det inte tog slut på kassettbandet mitt i en låt. ;D

Skönt Karolina varken hade halsfluss eller bronkit. Bronkit är verkligen vedervärdigt (och säkert halsfluss också, men det har jag aldrig haft).

Erica Pettersson said...

Tråkigt med sjukdom. Hoppas hon mår bättre snart :)

Jag brukar också ibland tänka på hur lätt det egentligen är att få tag i saker som t.ex. musik idag. Allting finns, som du skriver, bara ett klick bort...
Jag började visserligen lyssna på CD hyfsat tidigt (fick julklappspengar till min första CD-spelare när jag var runt 11-12år), men jag minns väldigt tydligt även kassettbanden. Har till och med haft fram dem någon gång under de senaste åren också, för att se vad det var man lyssnade på som liten :)
Vi satt också en del vid radion, färdiga att trycka igång inspelningen när de bra låtarna spelades :D Och jag minns att en av förberedelserna när vi skulle på semester var alltid att spela in flera nya band! (Vi åkte mest på husvagnssemester, så för att ha något nytt att lyssna på i bilen).
Ett annat nostalgiband för mig är "ljudsagorna" som fanns att köpa när vi var små. Jag får alltid minnen när jag tänker på "När du hör det här ljudet *pling* är det dags att vända blad" :D

Jag tycker att det är liksom en speciell charm över den tidens "musikhämtande" :)

Hoppas att du får en bra dag!
MVH /Erica

Annika said...

Elisabeth:
När jag hittade den bilden på nätet kände jag bara: ÅÅÅÅÅ, just så där såg banden UT.
Alla.
Som vi spelade in.
Just det, visst spelade man in från cd till band i början också. Minns när en arb.kamrat i sthlm hade med en kasett där han spelat in från cd. Vi tyckte det var så coolt, och vi inbillade oss verkligen att kvaliteten var bättre :-)
Precis, det gällde att se över minuterna på kasetten så att ALLT skulle gå in.
Ja, Karolina är sjuk idag med. HOn har feber och är inte bra...
Inte roligt. OCH så stressande med skolan.

Erica:
Nej, tyvärr mår hon inte bättre. HOn blir hemma idag också.
:-(

Ja, nog är det annorlunda nu och då. Verkligen.
Idag är allt så lättillgänligt. Precis allt.
Det känns på ngt sätt som om det var lite "nyttigare" förr. MEN; så var det såklart inte, det är bara gamm-kärringen i mig som snackar.
Just det, innan semestrar så var det alltid dags att spela in band. Det stämmer. Lustigt att vi alla har så lika minnen.
Dock, sagoband hade jag aldrig som liten. Måste varit mysigt att lyssna på.
Kram!!!

anna of sweden said...

Stackars Karolina. Hoppas att hon snart mår bättre. Och så denna skolstress till råga på allt. Jobbigt!

Oj, vad nostalgiskt att läsa om kassettbanden. Det var lite charmigt när man tänker tillbaka. Och så utmaningen - att få med så mycket som möjligt av slutet på låten utan att få med programledarens röst. :)

Ha en fin dag!

Huggies!

Elisabeth said...

De där banden som Erica skriver om minns jag också! Jag har en känsla av att vi lyssnade på en del sådana hos min dagmamma.

Trist att Karolina inte mår bättre. Inte blir det lättare att bli stressad av att missa skolan heller.

Miss Marie said...

Haha! Jag kommer också ihåg kassettbanden och hur man satt o försökte spela in på radion... Inte helt lätt!

Hoppas Karolina kryar på sig!

Millan said...

Ah nostalgi! Underbart. Jag satt hemma och spelade in mina favoriter fran trackslistan pa lordagarna. Jag har ocksa tanka pa det dar om hur latt det ar att fa tag pa det man vill nu for tiden. Nu kan jag tom hyra hem en film genom min V+ tv box inom nagra minuter. Lite skumt nastan. Jag har inte vant mig annu :-).

Och ja, som jag lagade mina stackars band med tejp... och liksom bara accepterade att det lat lite grumligt precis dar lagningen satt :-).

Hoppas att Karolina blir battre snart!!

Kram!

SweFlo said...

Ibland var jag inte så noga med att inte få med pratet. Mitt program var Trackslistan med han den där Kay eller vad han hette. Tack vare pratet kunde jag namnet på alal artisterna och låtarna utantill, mycket impade kompisar som följd ha, ha!

Malin said...

Åh, gamla kasettband! Trackslistan spelade jag alltid in låtar från. Det var veckans höjdpunkt och jag stängde in mig på mitt rum för att småsyskonen inte skulle störa under sändningen =)
Kram

Fröken Anki said...

Ah, minnen! Vi höll också på så. Passade låtarna på radion och så trycka på rec när rätt låt kom på. Visst var det störigt med pratet, men man stod ut på nåt sätt. Och så kund man ju spela in från kompisar som sagt. Fast lite pilligt var det ju och jag är glad över vad vi har idag. Gillar att det är enkelt att ladda ned, och så behöver man ju inte köpa hela plattan heller. För det är inte alltid man gillar alla låtar ju.

Vi lagade våra band med nagellack! Först klippa lite så kanten blev jämn, och sen pensla. Ett hack blev det ju
ändå, men det höll rätt så bra.

Kram

Annika said...

Anna:
USCH ja, jag tror skolstressen är värst. USCH, blir lite less på den ibland. Men Peter har precis mailat matteläraren (stort prov, du vet) och det var "no worries" från honom. Lite skönt, men ändå!

ja, jösses, dessa kassetter. Alla har vi minnen av dem! Otroligt vilken grej det var.
Visst var det lite charmigt, det tycker jag med!!
HUGGIES!!

Elisabeth:
ja, ni yngre tjejer minns nog dem. Jag har inget minne av ngt sånt (förutom då jag jobbade på dagis i sthlm och barnen lyssnade på dem).
Karolina ja, hon sover...hon har feber och nyser och är yr. Sen har hon skolstress som grädde på moset...

Marie:
Ja, all the memories!!!
KUL!
TACK, ja imorrn ska vi hoppas att det går bättre med K, att hon kan gå!!

Annika said...

Millan:
JA, det är nostalgi!
Tänk om våra barn skulle få en flashback från förr. De skulle garva ihjäl sig. DE som är så vana vid allt nytt.
Visst är det konstigt att alla filmer finns i boxen...Ja, tidens tecken och tidens under.
Jag har heller inte vant mig.
TACK, ja vi ska hoppas att K kryar på sig. Den lilla.
Kram!!!


Sweflo:
HUR kunde jag glömma trackslistan!! DET var ju superpoppis. Kaj Kindwall!! Jamen som han pratade!! Det gick väl knappt att undvika snacket då han satte igång!
FATTAR dock att dinma kompisar blev impade :-)

Anki:
Those were the days!!
Otroligt så tiden flyger. OCH vad mkt som har HÄNT sedan dess!!
Ja, jag är också glad att vi har det som idag. Vill inte gå tillbaka, precis.
Fördelen med LP-skivorna var ju att man upptäckte nya låtar genom dem. Det händer knappt idag då man laddar ner en och en.
Nagellack!! WOW, det är första ggn jag hör om det. DET skulle man ju ha provat om man visste!!
Kram!!

Emmelie said...

Haha, Clabbe! När jag var ute förra helgen var Clabbe dj.. och han pratar fortfarande en massa under låtarna :P

Annika said...

Emmelie:
Välkommen hit!
HAHA, tror jag det. Skulle dock gärna gå på ett ställe där han DJ:ar. Mkt gammal musik då i helgen? Eller var det mer nytt?
Välkommen tillbaka!!

Loppan flyttar västerut... said...

Jag tror jag smäller av, vilket underbart inlägg. Känner nästan doften av kasettband... Bästa var väl när hela bandet liksom trasslade in sej i själva spelaren och man fick ta en blyertspenna i hålet o veva tillbaks in i kassetten. Efter ett tag hade trasslet slätat ut sej och allt lät normalt.
Tack för dagens nostalgitripp, kommer gå och småle hela dagen!

//Åsa

Desiree said...

Kassettband känns verkligen som ur en svunnentid. Men visst minns jag dem och jag gjorde också olika blandband. Jag har ett kärt minne från en gång då jag hittade ett band då jag var ute i skogen och lekte. Tog hem det och lyckades spela bandet som var fullt av riktigt bra låtar.
Jag hoppas att stackars K mår bättre till imorgon. Jag vet ju hur mycket hon har i skolan och att det kan vara svårt att koppla av även om man är sjuk då man är rädd att missa allt för mycket som händer i skolan. Jag önskar att hon slapp ha den pressen på sig. Men hoppas som sagt att hon känner sig bättre till imorgon och att du och Peter får hålla er friska som precis blivit bra från era förkylningar.
Kraaam!

Äventyret framtiden said...

Stackars bonnförkylda Karolina, hoppas hon snart står på fötterna igen,utan hosta!
Om du visste så många band jag förde till Emmaus för någon vecka sedan:D.
Man får hoppas att någon med nostalgikänslor köper dem...

Kramar!

Charlie sa ... said...

Gud vad roligt att se alla kassettband. Jag hade kassar fyllda! Jag spelade in från radion och jag gjorde egna inspelningar. Det var jättekul och jag tyckte iallafall att det var hi tech på den tiden :)

Musik! så viktigt i livet. Hoppas Karolina mår bättre, kramar såklart!

Anonymous said...

Jag minns precis! Vi satt och pratade om just detta på jobbet igår :-) . Vi var många som hade suttit framför kassettbandsspelaren och skällt när programledaren inte slutade prata när låten började. Det var livsviktigt att lyssna på Tracks och Rakt över disk. Haha.. så kul!
Kram!

Suzesan said...

Nostalgiiii. Fint inlägg.

60 minuters var de bättre då de trasslade mindre. Och sen en bergsprängare till det:)


Spela över av misstag kunde ju vara katastrof. Man kunde tejpa hålen högst upp på kasettbanden så gav det säkerhet att inte spela över:)De små.

Kram
/Susanne

Saltistjejen said...

Haha!
Ja finns det ngt mer tidsdaterat ord än "blandband"?????
;-)
KRAM!

Anna-Maria said...

Haha! Ja, gud vad man satt och spelade in på kassettband från radion. Annat är det nu! :)
Hoppas Karolina kryar på sig snart!
Kramar

Musikanta said...

När du skriver om kassettband kommer jag att tänka på rullbanden som jag hade i språkundervisningen i skolan på 60- och 70talet.

Glömmer aldrig en lektion i engelska i en jobbig pojkklass på yrkeslinjen där jag aldrig fick bandet rätt och det bara blev tio minuter kvar av lektionen när det äntligen fungerade. Kunde ju inte tappa ansiktet inför alla killarna heller...

Det blev faktiskt lättare när det blev kassettband :-)!
Kramar från Ingrid

HeLena said...

Blandat-bandat...
Sååå himla mycket roligt vi hade:D!
Kommer du ihåg när vi visste precis var en låt var och inte kunde hitta den när vi letade! Som vi spolade och spolade... hahahaha
Det var tider det:D!!
Många kramar!

Elisabeth said...

Förresten, du har mail. (Jag vet inte hur ofta du tittar på den mailen, därför skriver jag en kommentar också.)

Bloggblad said...

På tal om ålder, så blir jag påmind om att jag verkligen ÄR lastgammal, för när Tio i topp gick på lördagseftermiddagarna i mitten på 60-talet, satt vi beredda med rullbandspelare... Men ganska snart kom kassetterna, dock var det dyrt med såna grejer, så det drog sig mot 70-tal innan vi fick nån.

(Jag är i alla fall så pass ung att de hade slutat sälja stenkakor, även om pappa ägde några såna.)

bettankax said...

Känner igen en hel del med detta meckande att spela in. Jag lyssnade på Kvällstoppen och Tio i Topp. Ja herredumilde va störigt när låtarna snackades sönder. Jag kunde reta ihjäl mig!!
Hoppas sååå Karolina mår lite bättre. Krya-på-sig hälsning till henne.
KRAM!!

Malde said...

Hoppas att Karolina kryar på sig fort!

Det fanns även 30-band och 45-band. Ju längre band ju mer trassel...

Visst kommer jag ihåg! Tror jag hade minst hundra band samtidigt. En stor kassett-hylla i plast som jag byggde ut vartefter. Tror delarna rymde 10-12 kassettband vardera.

Kram

Magdalena and Co in US said...

Trist med sjuka, hoppas det inte blir för långvarigt. Yepp, jag tillhör också kassetbandsgenerationen. Minns också precis som du skriver vilken katastrof när man spelade över. Och hur man satt och väntade på Tracks listan- hette det så? Ibland fick man inte med början och ibland inte slutet. Ha, ha det har verkligen gått framåt.
Något superfiffigt som finns i Sverige nu är Spotify. I princip all bra musik man kan tänka sig. Tyvärr kan man inte ha det som amerikan, men om man är svensk och har betalvarianten så har man möjlighet att ta med det när man reser...kraaam

Magdalena and Co in US said...

Förresten, jag blev så inspirerad av ditt ut och gå inlägg häromdagen att jag igår gav mig ut. Så tack för inspirationen :)

Livet enligt Jenny said...

UNDERBART!!! Åh jag älskade kassettbanden! Jag och brollan spelade på våra tills banden var helt nötta. Precis som du sa så satt man ju varje lördag när det var dags för Tracks och spelade in sin favvolåt. Missade man något fick man ju spola tillbaks och tricksa och dona. Man fick ju jobba helt klart mer för musiken på den tiden men vi uppskattade den ju mer också. Sen pumpades det nog inte ut så mycket musik som det gör nu heller... Själv hade jag en dubbelkassettspelare så man kunde spela av andra band, SWEEEETTT.... :)
Kramen

Annika said...

Loppan:
GUD vad roligt att du gillade mitt inlägg!
Ja, hjälp, det var inte kul när banden totalt trasslade in sig. Minns det där med pennan ocksp, hihi.
Men vi gillade minsann våra band.
KUL att du gillade inlägget. TACK!!!

Desiree:
Ja, vi var verkligen kassettgenerationen!
KUL.
Jag har också minnen av att ha hittat band. KUL att ditt upphittade band var så bra :-)
Ja, idag ska nog K gå till skolan. Pressen är allt lite för mkt, gillar det inte att det är på detta sättet, men så är det.
Peter och jag hoppas jag håller oss friska nu.
Kram!!

Karin:
Ja, men bra var hon inte igår, och snart ska hon väckas för dagen. jag hoppas innerligt att hon mår bättre nu. Det känns som hon måste til skolan.
Hoppas ngn köpte dina gamla band :-)
KRAM!!

Annika said...

Lotta:
Ja, det är verkligen vår generation i ett nötskal :-)
Ja, visst tyckte man att kassettdeck var hi-tech, och det var ju det.
Jättekul med alla blandband man hade.
Karolina ska nog till skolan idag.
Kram!!

Maisoui:
Ja, det var minsann vår generation som spelade in så fingrarna ömmade. SÅ kul.
OCHvisst blev man arg då de inte kunde knipa käft, alla dessa programledare.
Kram!!

Suz:
TACK!!!!
Ja, det är sant ju färre minuter på bandet desto mindre trassel.
OCH sen bergsprängare på det. DET var tider det!!!
KRAM!!

Annika said...

Saltis:
Right on, girl!!!
Så sant.
Kram!!

Anna-Maria:
Ja, those were the days. Nu laddar vi ner direkt istället. Otroligt.
K ska till skolan idag.
Kram!!

Musikanta:
HAHA, SANT, jag förstår att du minns rullbanden. Jag har intget som helst förhållande till dem.
Kan tro att det var bökigt att hålla på med dem, inte helt lätt. Jag kan förstå att kassetterna förenklade det hela.
Nej, inte tappa ansiktet framför ett gäng grabbar :-)
Kram!!

Annika said...

Helena:
Ja, men JA vad kul vi hade med våra band!!
OCH ja, sant, som vi ficl spola och leta efter vissa låtar. Vi kunde väl ofta blandatbanden utan och innan, hehe...
Jadu, annorlunda idag. Har du kvar ngn kassett?
KRAM!!!

Elisabeth:
ABSOLUT, vännen!!! SVAR kommer!!!


Bloggblad:
:-))))
Ja, som jag skrev till Ingrid så har jag inget förhållande alls till rullbanden :-)
Men jag förstår ju att kassetterna förneklade det hela väleliga när de kom.
HAHA, skrattar åt det du skriver om stenkakaor :-)

Bettankax:
Ja, som man störde sig på programledarna som snackade sönder låtarna. MORR!!!
Det var inte lätt det där inte...
TACK, K duschar nu och ska till skolan idag. SÅ skönt att hon äntligen är piggare och friskare.
KRAM!!!

Annika said...

Malde:
SANT, det gjorde det, men då fanns det bara en kvart på en sida. Men visst höll de bättre.
JA!!!!! JAG minns de där kassettställen i plast. SÅna hade vi också. man byggde på i det oändliga...
KUL:
KRAM!!

Magdalena:
SÅ kul att vi alla minns detsamma!!
Det var ju precis så det var. Irritation över snack, och sen sorg över band som blev överspelade av misstag.
Spotify kan du få här med, men bara om du pröjsar en viss summa. Ska hem till en kompis idag som har det. Ska höra hur hon gick tillväga så ska jag tala om för dig sen.
jag gillar Pandora här i US, funkar toppen också.
KUL med prommisinlägg. SKA komma och kolla!!
KRAM!!

Jenny:
O dessa minnen!!
Trackslistan och rakt över disc. Härligt.
Visst var det ett trixande, och ett kul trix. Men visst blev man irri många ggr.
DUBBELKASSETT var da shit!! Gud vad lyxigt det kändes-
Kram!!

Magdalena and Co in US said...

Tack vännen, men jag har Skype här. Har också några "invitations" om det är någon som är intresserad av det.
Kram

Magdalena and Co in US said...

Inte Skype, Spotífy... Fasen ibland är min hjärna i ofas SPOTIFY!!! och jag har inbjudningar till det

Nilla said...

Vilka minnen! :-)

Annika said...

Magdalena:
Aha, så du har Skype, och det funkar?
Min kompis var tvungen att betala en viss summa. men bra om det funkar!!
Kram!!

Nilla:
Härliga va!!?? :-)

Anna, Fair and True said...

Ibland när jag hör låtar så tror jag fortfarande de ska tvärt sluta som de gjorde på mina band. Du vet när man spelade in från radio och presentatören började snacka men man inte vill ha det med på bandet.