Lite fotolek...

Det är roligt med ny kamera, men ack så svårt också! Jag läser instruktionsboken som vore den en roman. Jag testar olika nställningar, ibland blir det bra, ibland inte.
Men, det är ju genom att prova som jag till slut kommer att lära mig.
Borde göra som Desiree och ta en kurs i "basic SLR photographing" för visst är jag nybörjare. OH ja! Detta är min ALLRA första systemkamera. Kameran jag köpte är en BRA inkörskamera, en nybörjar-SLR, det är precis vad jag behöver.

Min gamla kamera är en superbra kamera också. Det är en Panasonic Lumix, en så kallad "bridge" kamera, en Superzoom. Den är ett mellanting mellan SLR och kompakt. Redan med den lärde jag mig mycket, men absolut inte allt. Och hur skulle jag kunna göra det när det inte var en systemkamera?
DOCK, min gamla Lumix har mycket som jag uppskattar nu. Jag kunde tex vrida och vända på "the view finder" och det underlättade massor då jag ville fotografera nära marken, eller i konstiga vinkar. Min Canon har inte den möjligheten.
Likaså saknar jag alla "settings" jag hade på Lumixen. Jag kunde ställa in ALLT, i princip. Jag inser ju att detta gör man MANUELLT på min kamera, och det är det jag MÅSTE lära mig. Macron på Lumixen var också fin. Jag känner att det första objektiv jag kommer att köpa till min Canon är ett macro-objektiv.

Igår på Barnes and Noble köpte jag en bok som helt och hållet endast handlar om min Canon kamera. Perfekt! Å, den kommer att lära mig mycket! Jag är så glad att jag hittade den
Jag befinner mig i nybörjarland och kan inte tävla med bloggerskor som Anna of Sweden och Erica i Piteå. Jag skulle önska att jag hade de tjejerna HÄR hos mig. Vad kul det hade vara att få lära sig HANDS ON från någon som verkligen KAN och som har det brinnande intresset!! Som jag, fast proffs!!

All right. Nu ska ni få se lite nytagna bilder med Canon EOS Rebel T2i, i Europa kallad Canon EOS 550D.


Överexponerad? Tagen med manuell "setting".


Bild tagen i en lampas gula sken...För gul?


Bild tagen i min bil igår. Auto-setting, utan blixt.


Tidningshyllan på Barnes and Noble...Visst finns det att läsa? Auto-setting helt och hållet...


En venti skinny vanilla latte och en bunt tidningar...


Mina nyinköpta tulpaner.


Kärleksört efter regnet.


Hostan, ljusgrön och vacker innan det ens är vår "på rikigt". Tycker det ser överexponerat ut.


De här "sparrisarna" ska snart slå ut och bli ÄKTA påskliljor!


Nyinköpt bok och dito tidning...

Comments

Cecilia/svengland said…
min dotter har precis köpt den kaneran också men hon är inte alls nöjd! Hon har haft en Nikon innan, så det blir bara till att skicka tillbaka kameran nu...men sen är hon ju lite mer ett "proffs" när hon har plugga fotografi i skolan nu i 4 år....
Annika said…
Cecilia:
DET var ju tråkigt att höra.
jag är nöjd iaf. men så är jag inget proffs heller.
Kameran har jättefina omdömmen.
Charlie sa ... said…
Det går ju finfint!! Duktig du är redan, tycker jag. Vad roligt att du hittade en bok också om just din kamera. Det är väl helt rimligt att det tar ett tag att vänja om från gamla kameran, här har du nya funktioner och ett annat sätt att använda kameran dessutom. Så kul med en bra och proffsig kamera. Tycker dina bilder är underbara!

Kramar!
Annika said…
Lotta:
LIKA gullig som alltid!
TACK ska du ha.
jag har grymt mkt att lära, och det får ta sin tid. det är väl det som är lite kul också!!
Ja, det är iaf en ren fröjd att plåta med den!!!
KRAMAR i massor!!
Suger i mig alla vårbilder som du visar! LJUVLIGT!! Shit vilket tidningsställ, blir ju helt överväldigad! Hahaha Det behövs ju en heldag bara av att välja vilken man vill läsa...
Kramen
Annika said…
Jenny:
Ah, ja...och mer blir det nog eftersom vi ska få väldigt varmt idag och imorrn.
Ja, det där tidningsstället går inte av för hackor. Fick inte ens med allt.
Kram!!
Miss Marie said…
Kul att det går så bra! Du och min make skulle kunna prata länge, han läste också sin instruktionsbok från pärm till pärm! Sån är inte jag... Men däremot har jag ju honom som kan visa hur man ska göra, det mer min grej! Men bara att prova prova prova! :D
Annika said…
Marie:
Jag skulle vilja ha honom här. Skulle vilja ha ngn som kunde visa mig HANDS on, sas!!
Känner ingen som är duktig på foto i min omedelbara närhet.
Visst, man ska testa och prova hel tiden.
Vi har krockat i cybern idag, som då många ggr förr!!
Millan said…
Det ar precis den kameran jag ocksa har, fast en nyare version. Alskar verkligen min kamera och tror att du ocksa kommer gora det!! Det finns hur mycket so helst att lara sig och jag har inte haft tiden riktigt. Men det kommer val! Kram
Saltistjejen said…
Det tar ett tag att lära sig. Jag använder ju M´s kamera ibland vilken är en av föregångarna till din, men jag har den nästan alltid på "icke-manuell" inställning just för att jag inte kan något. Kanske nu när jag får mer tid och itne har ngt jobb ska ta och föröka lära mig lite mer....? M har ju ett par olika objektiv. Ett tips är att du kan köpa obkjektiv som inte är canon´s egna utan ett annat märke (måste fråga M) vilka är mycket billigare men ändå jättebra!!!! Går ej till Nikon´s kameror tror jag.
Lycka till med testfotograferingen!
Jag tycker du är duktig!
Om du sedan vill pilla extra mycket kan jag rekommendera LightRoom som mjukvara! SKITBRA!!
Kraaam!
Bloggblad said…
Tack snälla du för dina gulliga ord om att se ut som "i min ålder"...

På min något enklare kamera finns det mängder med specialinställningar, men jag hinner aldrig ställa in, och dessutom hinner jag glömma mellan varven... Jobbigast tycker jag den lilla fördröjningen är, förr med den gamla kameran knäppte jag just när folk såg ut som bäst, men nu hinner de alltid tappa en hundradels (?) sekund av minen, det är trist, för det blir inte samma ögonblicksbilder.

jag fick en ny stegräknare från jobbet, och manualen till den är såååå krånglig med en massa inställningar, så jag kommer nog att fortsätta med min gamla som bara räknar steg och har en enda knapp.
Victoria said…
Fina bilder! Kämpa på med att lära dig mer, det blir så mycket bättre då! (säger en som inte fattar ett skvatt av bländare, slutare och allt vad det heter...)Min favvo är av okänd anledning bilden på din hastighetsmätare (!), vet inte om det färgerna eller kanske formerna som upprepar sig som jag gillar. Men den blev min favvo!
Kramar//Vic
Förstår att du vill lära känna din kamera utan och innan för att kunna ta ännu bättre och ännu bättre och ännu bättre bilder hela tiden...du är ju så tusans bra på att fotografera redan...:D.
Tror att det handlar om en hel del talang också, inte bara om teknik...
Viktigt är att själen finns kvar i det fotograferade föremålet
tycker Karin
Kram!
Desiree said…
Jag tycker det blir bra bilder. Det är precis så jag borde ha gjort med våran Nikon D5000 då vi fick den att suttit och läst igenom manualen och testat olika grejer. Men jag tycker det var svårt att komma in i det. För mig funkar den här kursen mycket bättre att få hands on. Kan känna att det kan bli lite abstrakt att bara läsa och svårt när man inte riktigt fattar. Tycker du är duktig som läser på ordentligt och även läser fototidningar. Du snappar nog upp massvis med bra info. Jag kände mig nog lite väl otålig och kände att jag inte hade tid läsa, testa, läsa och testa igen på egen hand. Jag är himla nöjd med kursen hittills och ser redan fram emot nästa tillfälle. Jag kommer nog fortsätta att använda min Lumix lite också framöver just för att den är så liten och nätt att den är praktisk att ta med på ett helt annat sätt. Men jag vill lära mig våran Nikon ordentligt nu så det känns himla bra att jag har tagit tag i det.
Kram!
Anonymous said…
Jag har turen att ha en son med brinnande fotointresse! Så han lär mig lite i taget. Jag har en äldre variant av din och sonen har en av Canons proffskameror. Tur för mig är att hans objektiv passar på min kamera oxå ;-)
Tankevågor said…
Jag är mest självlärd men skulle också vilja gå en fotokurs någon gång. Men Anders är bra på sånt här med inställningar osv. så jag brukar fråga honom. Han fotade massor förr i tiden i början när vi träffades och han hade mer tid.

Men det där med bilder har jag funderat mycket över. Jag är så himla kritisk till mina bilder och lägger ut "för lite" på bloggen egentligen. Jag har insett att många bilder är "bra" och "fina" och framför allt att de kan förmedla en känsla och inte alltid behöva vara "perfekta". Bilder fyller så många olika funktioner eller hur?

Ibland tror jag att man är för kritisk ( i alla fall är jag verkligen det! ) och tänker inte på att bilder kan vara till stor glädje ändå utan att vara så "fotografiskt perfekta".

Jag tycker du gör rätt nu som provar och experimenterar med din kamera. Ta massor av bilder i olika ljus och prova så ska du se att du snart känner dig hemma med din nya baby. :-))

KRAAAM!
Anna-Maria said…
Jag tycker du är väldigt duktig redan!! Önskar att jag tog mig tid att lära mig mer om fotografering, för det är ju väldigt kul!
Lycka till med fotandet! :)Kramar
Elisabeth said…
Perfekt med en bok om just din kamera. Jag kan ingenting om fotografi, utan ägnar mig mest åt att trycka på "ta foto"-knappen (ja du hör, jag vet inte ens vad den kallas!) på kameran. Så härlig bild på tulpanerna!
Elisabeth said…
Fotografering ska det stå!
HeLena said…
Ååååh! Du tar så fina bilder!
Lycka till med nya prövningar!
KRAM KRAM!
Lena said…
Instruktionsböcker är väl bra, men ibland känner jag mig än mer förvirrad efteråt. Det är så mycket att ta in! Jag vill också helst ha någon som pekar och visar med stort tålamod. Jag tycker precis som många andra handlar om att förmedla en känsla i första hand. Den känslan tycker jag att du har. Det är alltid roligt att titta på dina bilder.

(PS: Gula inomhusbilder kan ha att göra med inställningen av vitbalansen. Det har jag lärt mig på sistone)
Känner igen det där med att plugga manualer på kamera. Men jag är lite otålig och tycker om att prova mig fram. Jag har ett tvärtom problem. Tycker ibland att systemkameran är lite stor att ha med och funderar på en liten att ha i fickan. Min gamla ericson cybershot mobil var utmärkt. Här har jag inte hittat nån mobil med bra kamera. Så nån som har ett bra tips på bra "fick kamera"?
Annika said…
Millan:
DET var roligt att höra.
Ja, jag tycker också mkt om den!
OCH lär väl tycka ännu mer om den då jag lär mig mer.
Än så länge känns det som ett mkt bra köp!!
KRAM!!

saltis:
KUL att Ms kamera är en föregångare till min och att ni gillar den.
ja, mkt att göra är det verkligen med dem.
Mycket att lära.
TACK för tipset om objektiv och linser. Kan tro att det finns lika bra alternativ som inte är Canon.
Tack, Saltis.
Ska kolla in din rek o bildprogrammet också!!
Kram!

Bloggblad:
ANYTIME!! Det är ju sant!!

SANT det du säger om slutatiden, men den är klart bättre i min nya kamera än i Lumixen, måste jag säga.
Ja, det är en massa att lära in.

Stegräknare ja, jo jag vet...det är ett litet elände att ställa in dem, suck...
Annika said…
Vic:
TACK!!
Nej, jag vet ju heller inget om det där och känner att´en lliten, hand on kurs skulle vara BRA!
TACK, ja jag tycker också att en bilden blev lite kul.
OCH som du säger, det är bara att öva, öva och öva!!
KRAM!!

Karin:
TACK snälla!! DET var roligt att höra!
Ja, det tar lite tid att lära känna kameran, det är just det.
Men, övning ger färdighet. Så är det, så jag fortsätter samtidigt som jag vill ta en kurs i närheten.
Tack för supergulliga ord!!
KRAM!!!

Desiree:
JA; att ta en KURS, hand on, är det ABSOLT bästa. För man blir lite yr av all info då man läser i manualen.
En kurs, en liten kurs som du tar, vore det absolut BÄSTA!!!
OCH sen det där att plåta, plåta och plåta!!
Lumixen är en superkamera också. Jag kommer också att använda den då och då.
Men det är så roligt att lära sig en system.
KRAM!!
Annika said…
Brysselkakan:
ÅÅÅÅ vad perfekt med en son som lär ut!!
OCH som är duktig.
Jag vill också ha det SÅ :-
Lyllos dig!!

Londongirl:
Ja, det är ju det jag också är, men skulle vilja så mkt mer eftersom jag förstår at möjligheterna är oändliga.

Jag kan säga så här, min blogg har triggat mitt intresse för foto så mkt.
Just detta att kunna lägga ut dem, och nej, de behöver inte vara perfekta, jag tycker inte det. Som du säger, en bild behöver inte vara perfelkt för att ge intryck och känsla.
Japp, jag fortsätter med mina expriment och har roligt.
KRAMAR!!!

Anna_Maria:
STORT tack.
VAD gullig du är!!
Kram!!!
Annika said…
Elisabeth:
JAPP och det funkar det med!!
Alldeles utmärkt :-)
TACK; kul att du gillade bilden på tulpanerna.

Helena:
GULLIS!!!
TACK!!
Stor kram!!

Lena:
AMEN till det du skriver.
Visst är det mkt att ta in, och ibland orkar jag inte riktigt med det jag läser.
JAG vill också ha ngn här som kan VISA och som HAR stort tålamod. Ngn skitduktig som långsamt kunde guida mig.
Tack, ja et kan säkert vara vitbalansen som är lite skev på de översta bilderna. de är tagna i lampljus bara.
OCH et jättetack för ditt beröm.
JAG blir verkligen glad.
Kram!!

Magdalena:
Ja, att läsa manuler är både roligt och väldigt jobbigt eftersom det är så mkt att ta in.
Ja, en liten kamera är ju jättebra att ha. Själv tycker jag att Sonys små kompakta kameror är bra, men även min svägerska har en superbra canon kompakt.
K har haft två Nikon kompakter och bägge har varit dåliga, så dem kan jag inte rekommendera.
Kram!!
anna of sweden said…
Åh, tack. Vilket fint omnämnande.

Jag har inte heller gått kurs, utan testat mig fram precis som du. Och kört väldigt mycket på automatik. ;)

Big fredags-huggies!
Annika said…
Anna:
Absolut!!
YOu rule!
Aha, så det har du gjort!! Härligt att höra!! jag forstsätter att testa mig fram!!
HUGGIES GRANDE!!
ullrika said…
Jag är övertygad om att du kommer bli supernöjd med din kamera! Själv har jag liksom många andra som kommenterat här en föregångare (400) som jag nu förlikats med. Tyckte den var lite för "lätt" när jag köpte den, och önskar att jag gått upp lite i pris direkt, men nu är jag helnöjd. Det smällde till i SLR-världen typ två månader efter att jag köpt min kamera och nu har var och varannan mänska systemkamera!

Måste bara undras lite vad du har för objektiv till. För du måste ha hunnit läsa en hel del redan annars för att ha fått till så snigga skärpedjup i dina bilder? :)
Annika said…
Ullisen:
TACK; och vad roligt att du gillar din!!
Känns fint att höra för mig.
JA; så roligt att alla gillar den, ni som har den (alla utom en enda).
Jag fick en hel del pre-slr träning med min gamla Lumix som var en bridgekamera. DEN hjälpte mig mer än jag visste.
Jag har läst på också, och testat. OCH har fortfarande en ocean att lära mig!
SANT, det verkar som om "alla" har system nu!
KRAMAR!!!!
Jag tycker du är väldigt duktig för att vara nybörjare på systemkameror. Det märks att du fotat tidigare och har känsla för fotografering! :D

Tycker även det är riktigt smart av dig att läsa mycket fototidningar och böcker. Själv hade jag tyvärr inte tålamodet till det utan ville börja knappra på kameran på en gång ;)

"The Wiew Finder" låter som om det kunde vara en ungefärlig jämförelse med systemkamerans "välja fokuspunkt". Använder man manuell fokus kan man välja vilken av fokuspunkterna man vill använda, för att bestämma var i bilden man vill lägga fokus.

När det gäller vitbalans brukar Automatisk vitbalans fungera väldigt bra i de flesta förhållanden. Tänkte i min nya kategori, Fotoskolan, även gå igenom hur man ställer in egen vitbalans. Det är en riktigt bra funktion, eftersom man ställer in den precis efter hur det ser ut där man är just för tillfället (egen vitbalans kan man nämligen ställa in hur många gånger som helst). :)

Men, som sagt; jag tycker du är jätteduktig och jag känner på mig att du är på väg att bli en RIKTIGT BRA fotograf!

Lycka till!
MVH /Erica
Vi har också en sådan men en äldre, 400 eller 450. Man lär sig en hel del bara genom användning och att prova sig fram men man borde gå någon kurs någon gång ändå.