Wednesday, March 23, 2011

Amerikanska fenomen: Dubbelmoral

Idag tänkte jag återvända till min bloggserie ”Amerikanska fenomen”, och jag tänkte att vi skulle fästa blicken på ett fenomen som är spritt över hela riket.
Jag tror inte det finns en enda plats i detta land där detta inte existerar.
Dagens ämne är: DUBBELMORAL.

Jag skulle nog kunna dra det så långt som att säga att USA är världens mesta land då det kommer till detta fenomen. FAST, egentligen, VAD VET JAG? Jag har ju bara BOTT här och i Sverige, så jag borde kanske inte dra det till sin spets, men det gör jag ändå.
Ni som bor på andra håll i världen får gärna tala om hur det ser ut med HYCKLERI och dubbelmoral hos er. Om någon av er idag läser från Kanada, eller ifrån Australien får ni gärna tala om hur det är där. Shit, eller ska jag säga SHOT, jag vet inte ens hur det är i England? DO TELL!

Här i detta land är naket väldigt FÖRBJUDET!! Iallafall om det ska kablas ut över nationella TV-stationer, både kabel och rikstäckande. Det är få tv-stationer som sänder helt ocensurerat, HBO är en av de FÅ kanaler som inte har någon censuring av ord eller ”naket” alls. Men, de flesta andra censuerar alltså. För en nordbo som jag kan det ibland vara så skrattretande, för att inte säga direkt fånigt, att ta del av detta.

Live-tv, som tex Oscarsgalan, sänder med en ”five to ten second delay” så att man snabbt ska kunna ”beepa” ut fula ord, om det skulle komma några sådana.
Vissa program är sådana program där det ”beepas”mest hela tiden, i helamerikanska produktioner alltså. Ja, tex Hell’s Kitchen med Gordon Ramsay. Ni vet ju att han svär som en borstbindare, och då är det bara: What the (BEEEEP) are you (BEEEEEP) idiots (BEEEEEEEEEEEEEEEEEP) doing...??
Jag menar, alla vet ju VAD han säger iallafall. Nåväl, Gordon Ramsay är bara ett exempel av tusen.

Likaså suddas alla nakna delar ut. Skulle tex en stjärt synas, eller ett par bröst så suddas det omgående. På ”Survivor” (amerikanska Robinson) suddas ibland tom bröstvårtor bakom baddräkter bort.
SAMTIDIGT är det SÅ noga med att det ska filmas sexigt, och de filmar mer än gärna tre tjejer som duschar under ett vattenfall i MINIMALA bikinis.
Så är det, sexet finns där hela tiden, väldigt påtagligt i de flesta program, men inte ett fult ord får yppas och ingen stjärt ska få synas någonstans. GUD förbjude!!
Ja, och så har vi detta med musik...
Som ni vet finns det ju många låtar där ”fula” ord förekommer då och då. No big deal, right? Nej, VI tycker ju inte det.MEN-- OM det ingår ett ”fult” ord i en sång klipps det bort. De flesta amerikanska artister spelar in två versioner av sina låtar, en version som är originalet, dvs där ALLT får sjungas=the explicit version. Sedan spelar de in ännu en=the cleaned up version. Det är de ”rena versionerna” vi hör på radion in da US. SANT så, det ÄR SANT!!
På iTunes kan man köpa the explicit version, eller the clean version. Valfrihet, då'rå.
PÅ CD-skivor brukar det stå PARENTAL WARNINGS på omslagen om låtarna innehåller ”fula” ord.
Annorlunda va?

Samtidigt då, så är sex större än allt. Sex säljer LIKA mycket här som på alla andra ställen i västvärlden, om inte MER!! Jag menar, se bara på program som Jersey Shore och annan skit som vänder sig till ungdomar. Inget program är poulärare bland kiddsen än 16 and Pregnant på MTV. SAMTIDIGT som man kan välja bort ALL sexualkunskap i skolan. Genom alla 12 grund och gymnasie-år.

Ja, suck...
På den radiostation jag lyssnar på om morgnarna då och då handlar nästan allt om sex, men inte får programledarna ens säga SHIT, för då kan det gå illa! Alla låtar de spelar är the cleaned up versions—naturligtvis. Samtidigt som hela deras lyssnarskara gjutet köper the explicit versions. PÅ SAMMA radiostation pågår nu en tävling, i äkta amerikansk hycklerianda, den heter ”2011 M**I**L**F Madness”. Ja, milfar alltså som står för ”Mothers I would like to ”F**K”. SAMMA station har även lottat ut nya tuttar till ”bäst behövande”.

Tror ni denna dubbelmoral har blivit vettigare och mer lättförståelig för mig genom åren? Svar: NEJ!
Tvärtom, den ringer allt falskare för varje dag.
Jag kommer aldrig att vänja mig vid hyckleriet i detta land vad gäller DETTA.
Skulle önska att det skedde en snar förändring, men jag ser inget sådant vid horisonten...

51 comments:

Taina said...

Vad BRA att du tog upp det här!! Jag, som är ganska frispråkig, blir tokig på denna dubbelmoral. Upptäcker snabbt när jag är själv med personer att de är ju som en annan men vågar inte stå för sin sak. Om de inte tagit en hutt för mycket, för DÅ kan det slinka ur både det ena och det andra.

Nakenheten är ju något jag tagit upp och speciellt i omklädningsrum. Häromdagen sprang Liisa naken där och en kvinna fnyste och sa "Excuse me". Tänkte att om hon att yttrat sig mer hade jag tryckt upp henne mot väggen...hahahaha! Oj, nu kom jag igång!

KRAM

Annika said...

Taina:
Jag VET!! Visst är det jobbigt.
Jag har märkt att folk ÄR väldigt frispråkiga, ja många iaf. Amerikanska tjejer snackar ju sex som få, tex. Helst med lite vin under västen.
USCH, jag avskyr verkligen detta hyckleri, och jag kommer aldrig att vänja mig.
Just att naket är så fult är rent skrämmande. VEM fick det att bli det???
DET är riktigt läskigt. Inte ens en naken baby på stranden får synas...
OTROLIGT!!
Fattar att du lackade på tanten på gymmet som sa EXCUSE ME till Liisa...
Blä vad tråkigt.
KRAM!!!

Erica Pettersson said...

Jag gillar dina inlägg om amerikanska fenomen, och just det här var verkligen speciellt roligt att läsa! Jag har alltid velat läsa någonting om ämnet för att se om verkligheten stämmer med det vi ser på TV (all min referens om USA kommer ju från just TV, och det kan ju lätt bli lite "snedvridet" där)...

Det där med "BEEEP" känner jag igen från amerikanska program som gått även här. Tycker det verkar som om de censurerar vartannat ord ;P
Däremot kan jag ibland tycka det är lite åt andra hållet just i svensk TV. Här censureras i princip ingenting...

Det med musiken visste jag däremot inte. Det låter lite grann som en sak man kan skratta lite åt när man "står lite på utkanten" och betraktar det ;)

Låter helt sjukt att man kan välja bort all sexualkunskap i skolan.
...Kanske är därför som sådana där ungdomsgraviditetsprogram har så mycket "material"... ;P
När jag läste pedagogik/utveckling pratade vi t.ex. om att just i tonåren finns det knappt något som är så lockande och intressant som just sådant som är förbjudet...

Förstår att det är svårt det här med dubbelmoral. Det skulle jag garanterat också tycka ;) Jag skulle nog även "störa" mig på vissa saker angående det...

Hoppas att du får en bra onsdag i alla fall!
MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Ja, jag förstår att det kan vara intressant för er att läsa som just har amerikans film och TV som referens.
Visst beepas mkt bort, och allt naket suddas ut.
Värst är program som Ramsays etc, och de är ändå amerikanska produtioner! Sit-coms är alltid "rena" sas, men ämnena kan vara NOOOOG så out there. TACK och lov för det, förresten. Hade blivit tokig om det varut helylle, och det ju iNTE.
Musiken ja, det är nog ngt som ni svennar inte har tänkt på, men ALLA låtar som har "fula" ord i sig görs om då de sänds via radio.
Ett exempel. Du vet Fergies låt, "London bridge" saom börjar med O shit...
I den rena versionen sjunger de: O snap!
There you have it.
Ja, detta går igen i skolan där vissa (ett fåtal) inte tar lektionerna i familje och sexkunskap.
OCH ja, visst är det så att det mest förbjudna blir det mest lockande.
KUL att du gillade inlägget.
KRAM!!!!

Charlie sa ... said...

Håller med er alla! I bastun på mitt gym sitter många med kläderna på. Rent generellt får många amrisar något simmigt i blicken när dem hör att man är från Sverige. Det väcker för vissa tydligen associationer som dem bara kan drömma om som går tillbaka till Vilgot Sjömans filmer typ.
Och som inte stämmer med verkligheten.

Nej, pang pang på TV och mord fungerar här men inte en liten svordom eller bar överkropp.

anna of sweden said...

Åh, vilket bra inlägg. Precis så är det ju. Och som utomstående är det väldigt, väldigt konstigt!

Regniga vår-huggies! :)

Annika said...

Lotta:
Galet. Kläde på i bastun. Men jag är INTE förvånad.
Det där med den svenska synden, tänk att det lever kvar. Minns att jag fått höra om free sex och annat bara för att jag är fr sve.
OCH jag som tycker att inga snackar sex som amrisarna. Nu på morgonen vardet återigen på tapeten på radion. Alltid. men gud förbjude naket så att man KAN SE DET!
Precis, mord och våld är inger problem under prime time, men prova att visa en stjärt...OMG!!!
KRAMAR!!!

Anna:
TACK!!!
Visst är det så. OCH ja, det är väldigt märkligt för utomstående. DET måste det vara. Såvida de inte kommer från delar av världen där et är rent förbjudet.

Ja, det kommer nog att regna, så nu ska jag sticka ut INNAN det bryter löst.

Huggies!!!

Anonymous said...

Jätte bra inlägg Annika! Avskyr ocksa detta hyckleri och dubbelmoral!!! När jag pluggade i USA fick jag jätte konstiga fragor av tjejerna som typ hur det är att vara med en europäisk kille (de tyckte det verkade smutsigt och äckligt)De fragade VÄLDIGT direkt om du förstar vad jag menar! Man-tors var alla studenter plugghästar, mammas lilla darling, God-fearing osv & pa fre-lör blev de fulla, hade sex & bar sig mycket värre at än jag nagonsin sett ungdomar göra här eller i andra länder!!!
Fast jag haller med Erica...här kan det ibland bli lite för mycket!
Soligt & +18...I LOVE IT!
Kramar, Lisa

Malin said...

Det här är verkligen en av de saker jag har så svårt att förstå mig på här! Det som förundrar mig är att våld i filmer kan man visa hur som helst, men lite naket är man livrädd för...
Sen ska jag erkänna att jag är en av (få?) svenskar som inte känner mig bekväm med att stå och duscha helt öppet bland en massa folk på badhuset i Sverige tex. Här gillar jag faktiskt bättre att man har duschar som är mer privata. MEN jag blir inte förfärad om jag ser någon annan naken.
Lilla Adam (snart fyra år) höll förresten på att skrämma slag på grannarna häromdagen. Han sprang ut helt naken för att hämta posten när de var ute och rastade sin hund =)

Kram

Kalas Lotta said...

Haha..det här var roligt. Jag är helt med dig, de är så knäppa ibland. Inte annorlunda i det här fallet, knäppa!

Precis som du säger så spelar ALLT på sex, men det är såå förbjudet.

Har hört att USA är landet med flest sexuella avvikande beteenden i världen, det förvånar inte mig ett dugg.

Min kompis som bor i Greenwich berättade att hon varje onsdagmorgon på sin morgonpromenad med sin hund ser en kvinna och en man komma i varsin bil till en parkeringsplats, där de sedan sluter upp i en bil som guppar lite en stund, sen skiljs de åt.

Haha...helt sjukt!

Dessa är i vår ålder och säkerligen gifta m barn som de lär att sex är fuuuult. Bara min antaganden men det kan stämma...

På en girls night out med några kompisar berättade en av mammorna att hennes 14 åriga dotter frågat vad oralsex var. Svaret hon fick var att det är äckligt, smutsigt och tabu. Alla tyckte att det var det rätta sättet att hantera det hela..

Borde man inte förklara lite mer neutralt för sin dotter istället för att lägga tabu stämpel på det hela? Tabu blir ofta väldans intressant för tonåringar....

Well, vad vet jag, mina kids är små men det känns som om de är så fel ute med sina kids när det gäller sexualupplysning..

Intressant inlägg Annika, som vanligt...ägnade kvällen igår åt att läsa igen din blogg som jag missat i 10 dagar...phew...många fina bilder och roliga stunder blev det!

Kramen

Annika said...

Lisa:
Japp, usch...vill inte höra det där egentligen..Min flicka ska ju gå i college här i US.
Men jag antar att alla är olika och vi har alla med oss olika värderingar hemifrån.
Karolina har jag alltid varit öppen med, och vi har talat om dubbelmoral etc ockå.
Men ja, jag et ju hur snacket går nör amerikanskor börjar snacka. Det är så att en annan rodnar.
SÅ förbjudet som det säkert var då de flesta växte upp.
Och ja detta med kyrkan är ngt jag inte törs skriva om, men jag tror precis att du vet vad jag menar.
TACK för tyck och tänk!!
KRAM!!

Malin:
Ja, visst är det svårt att förstå.
DET är det!
Obegripligt.
Jo, kag kan också förstå att många tycker det är skönt med lite privata duschar på gym etc, och det för väl jag med. Egentligen. men jag blir inte förfärad eller stött av naket på ngt sätt. OCh att barn inte ska kunna vara nakna, småbarn, är ju bara så fånigt.
Kram!!

Kalaslotta:
Välkommen tillbaka från Italien!
Ja, det är helknäppt, inte annorlunda, utan just knäppt. SÅ förbudet, så hysshhh, hyssssshhh!!
Man blir ju tokig.
Sådant får många små höra hela tien, inte kostigt om de slår bakut och blir helt frigjorda i college för att sedan själva bli moraltanter igen så fort vigselringen sitter på fingret, eller moralgubbar, för den delen.
Jag tror på det du säger, att detta land har fler sexuellt avvikande än ngt annat land. Det blir så fel från början, och dubbelmoralen är så stark med allt hyshande och alla tv-program sp, predikar motsatsen...
Att man kan "op out" vad gäller sexualkunskap är bara så FEL!!!
Jag är verkligen EMOT det. ja,
är det itne bättre att vara öppen. För inget blir så spännande som det mest förbjudna.
Det svar som din kompis gav sin flicka är bara så FEL. Jag blir så arg när jag hör sånt. Landet i ett nötskal. OCh sen detta med du berättar om ondagsträffarna, hehe...
Jag läste i Marie Claire om en webbsida, en kontaktplats för vuxna gifta som vill ha lite kul på sidan om.
Otroligt...
Ja, detta ämne kan man skriva, och tycka, mkt om.
TAck för tyck och tänk, Lotta!
Kram!

Anonymous said...

Oj, tänkte inte pa att Karolina ju snart ska till College. Men det är precis som du skriver...vi alla har olika värderingar med oss hemifran och ALLA studenter var ju inte som dem jag skrev om!
Huggies

Annika said...

Lisa:
DET är ingen fara. JAG VET ju hur det funkar och hur det FESTAS så snart de är utom mors och fars blickar o kasnke i en annan stad. Jag vet, all too well...
Men, jag tror absolut att värderingar hemifrån betyder massor!
Ingen fara, Lisa :-))))
KRAMAR!!!

Cecilia N said...

Nu har den där websidan för otrohetskontakter kommit hit till Sverige också. Det finns många (jag t ex) som upprörs över det.

Flickor som precis fått putande lingon på magen har vadderad bikini och tar inte av den när de går in i bastun. Men då säger jag till. Nån måtta på prydheten får det vara! Fast då låter de hellre bli att basta ...

Annika said...

Cecilia N:
Välkommen till bloggen, tror inte jag sett dig här förr.
Ja, den där otrohetssiten ja, den är ngt den...
Lustigt, de pratade just om vadderade binkinis imorse på radiostationen jag brukar lyssna på. Vadderade bikinis för småflickor. HUR sjukt är INTE det!!
Välkommen tillbaka!!

SAM said...

Jag kommer ihag nar jag flyttade hit for 10 ar sedan, da skulle jag helt plotsligt sluta svara for det ar ju fult och det kan man inte gora. Fast jag maste ju saga att jag vant mig. Nu nar mina foraldrar kommer pa besok eller om jag aker till Sverige sa tycker jag alla svar sa ofta, och da ar vi inte direkt sana som aldrig svar i var familj pa Amerikanska standard.

Ullis said...

Fantastiskt bra inlägg!
Jag känner helt igen mig när jag tänker på hur vi hade det under tre års tid i North Carolina.
Försök orka med enfalden!

Katarina said...

Annika, shi... beep va bra! Roligt att läsa det här! Här i Asien finns det mycket som är dubbelmoral också, speciellt i katolska Filippineran.

Ha en bra dag!

Kram

Miss Marie said...

Jag tror nog att alla tycker att USA har väldig dubbelmoral, just det att sex säljer men nåde den som visar något naket eller säger ett "fult" ord! Lite löjligt. Och våld är ok men inte sex... Strange!

SAM said...

Och det dar med nakenheten i omkladningsrum ar ju helt hopplost. Det ar nagot jag inte vant mig vid. Jag simmade pa universitetet och alla skulle ju byt om pa toaletten eller under handduken eller vad det nu blir. Inte skall nagon titta inte. Men det struntar jag helt i - ibland for att se om folk kommenterar och LL later jag springa runt som hon vill (dock med bjoja pa eftersom hoin fortfarande behover det). Det gjorde jag sa sent som i Lordags.

Humlan said...

Bra inlägg! När jag läste kommentarerna så insåg jag att Erica har skrivit min kommentar! Så du kan läsa den en gång till! ;-)
Jag förstår att du har svårt att vänja dig och hoppas på en förändring!

Läste just gårdagens inlägg också och det är bara att konstatera att vi kan byta vinter nästa år! I dag är det några plusgrader, men det ska bli bakslag till helgen igen... ska vi skicka lite kyla till dig? ;-)
Nä, njut av våren som ni har, det låter som om detta är en underbar årstid hos er!

Kram!

Annika said...

SAM:
tror säkert dt är tusen ggr värre i södern också. UJ UJ!!
Jag svär ibland på eng, men försöker låta bli.
Svär mer på svenska.
Det jag uppskattar är att ungar aldrig svär här. Antar att det är lite av medaljens framsida, om det nu finns en sådan.

Ullis:
TACK!!
JA, nog är det ENFALDIGT!! OCH dubbelmoralens hemsvist på jorden.
Etter värre i södern, det är jag säker på!
Kram!

Marie:
Ja, det är märkligt det där. Det ska var så sexigt det bara går att göra utan att ngt syns. Sen är det då helt OK att visa mord och vpöd på tv. FATTAR det INTE!!!

Annika said...

Katta:
TACK!!
KUL att du gillade inlägget.
Ja, jo jag kan tro att det säkert är så i Asien också.
Kram!!

SAM igen:
Ja, nakenhet är ju "fult" och det ska gömmas så mkt som möjligt.
Suck vad tröttsamt alltså.
SVÅRT att vänja sig vid.

Humlan:
OK, du och Erica :-)
Och säkert fler med er.
Jo, visst kan det kanske bli för mkt av det "goda" hemma också. Jag vet.
Men det är lite väääl här.

HAHAm OK vi byter vinter nästa år!
KRAM!!!

Saltistjejen said...

Håller verklinge med till hundra procent! Detta är en av de saker jag har sååå svårt för här. Jag fattar inte? Sedan när blev det farligare för oss inklusive barn, att se naket eller t o m sexscener på TV än att se mord??? fattar inte?!? Det anses värre här att se en bröstvårta än att se någon ta livet av en annan person! GALET!!!
Jag har sagt det många ggr till mina vänner här, vilka faktiskt håller med mig även de som är amerikaner, att jag mycket hellre vill att E ska se nakna bröst eller sex på TV än att hon ser någon bli ihjälslagen. Dessutom hoppas jag att hon själv ska få ett sunt förhållande till sin kropp vilket jag inte tycker att man har här rent generellt. om du säger är fler amerikanska unga tjejer klädda som ursäkta ordvalet, sluts, än jag sett ngn annanstans. Ändå ska det anses förbjudet att och lite "fult" att vara naken. Måste ju bli schizo i sitt förhållande till sin egen kropp. Sorgligt!!!
Likadant med VUXNA personer! Hahaha Jag höll på att ramla av stolen när jag fick veta av en av mina kompisar från mitt förra labb att ha och hans flickvän fick SEPARATA sovrum när de hälsade på hos sina föräldrar!! My God! De var typ 30 och BODDE tillsammans, vilket tydligen var helt ok men när de kom hem till FÖRÄLDRARNA så var de tvungna att sova i skilda rum. "Out of respect for our parents" hette det. Jag DÖR! Det enda som ändrade detta var när han hade proposed, för då var de ju så gott som gifta....! GALET GALET GALET!!!
Sådant kommer jag aldrig kunna förstå tror jag.
Jag har större förtåelse och respekt för OM deras resp föräldrar INTE hade velat att de hade sex innan giftermålet och de smög med att de bodde tillsammans. Men detta var bara för mycket. Alla vet om att de bor tillsammans och delar säng i sin vardag. Alla är ok med det. MEn när man kommer till FÖRÄLDRARNA kan man plötsligt inte göra det längre!!! Nej, jag fattar verkligen inte.....
Sorry för lång kommentar men detta är ngt som kan få igång mig också hahaha!
KRAM!

Annika said...

Saltis:
OJ, OJ...och allt du skriver skriver jag UNDER till 100%.
Visst är det assjukt. OCH just detta att det är så förbjudet gör ju att det blir så jädra spännande. Under barmdomen och skoltiden bevakas ungar som hökar av sina fldrar. de får dejta och allt det där, men bevare mig väl för att lämna kiddsen ensamma på rummet!! MIN granne och tillika en av mina närmaste vänner har en som som dejtar i två år. Mamman till den flickan (asiatiskt börd) har sagt till Ingrid att hon ständigt måste hålla kOLL på 17 åringarna då de är hemma hos dem. DE får aldrig vra ensamma-
Shit, Saltis, jag skulle kunna skriva spelmetrar om detta. Min egen svärmora tex. Mina svägerskor etc. Svägerskorna flyttade inte in med sina män förrän vigselringen satt på fingret. Min yngsta svägerska har varit ihop med sin man sen HS, och medan de var förlovade fick inte B sova i samma rum som S. OCH det bara godtogs trots att de bägge var 27 år...
Ah¨meeeeeHHHH!!
Jag blir förbannad bara jag tänker på det.
Och sen ja, visst det är så sjukt med allt unerhållningsvåld på burken. Sedan får man inte visa ett bröst, eller en BUTT crack ens på en bäbis.
Nej, ibland vill man bara SKRIIIIKA!!!
OCh inte vänjer jag mig heller. Tvärtom, mkt vänjer jag mig vid accepterar, men aldrig detta...
Såg på 19 kids and counting nyligen...där bad mamma dugger tvååringen gå UT UR RUMMET när hon skulle BYTA blöja på lillasyster, this is private, honey...
Jag blir så trött...
Jag kan snacka hur länge som helst om detta...
Stor kram Saltis, tack för tänket och tycket!!!

Caroline said...

Jadu...det ilar i tanderna varje gang jag upplever denna dubbelmoral. Jag reagerade nar jag tittade pa "American Idol" forra veckan nar en av deltagarna skulle saga "cockatoo" (en slags papegoja)....o det blev piiiip-atoo!!
I mean...come on!!

Kram, Caroline!

Desiree said...

Jag kan inte annat än att hålla med dig till 100% här. Jag tror att denna syn på sex och fula ord bara gör det hela ännu mer lockande då det ses som förbjuden frukt. Man förbjuder sexual kunskap i skolan men då det gäller cheerleaders ska de ha så korta och sexiga outfits som möjligt och samma sak till halloween. Nästan alla halloween dräkter osar sexighet. Så tröttsamt med denna dubbelmoral.
Kram!

Annika said...

Caroline:
ILNINGAR i tänderna var en bra liknelse!!
MEEH, menar du? Det missade jag i IDOL förra veckan, men det säger ALLT.
Man borde kanske förbjuda ord som cocktail och cockpit också??
IRRRK!!!
Kram!

Desiree:
AMEN!! AMEN!!
HELT rätt!
Precis, what is UP med alla Halloweenkostymer som osar sex även för småflickor. OCh cheerleaders i sina små dräkter? DET är ju sex. OCH det går visst bra.
Nej du, jag blir inte klok på detta hur jag ÄN vrider och vänder på steken.
Ja, de fldrar som nekar sina barn familje och sexundervisning har en skruv lös. REALLY!!
Ja, nog är det tröttsamt.
KRAMAR!!!

Anne said...

Fan (beep beep) också, skrev en kommentar som försvann. Gör ett nytt försök. Jo, skitbra inlägg! Verkligen superbra och håller med dig helt och hållet. Även om jag inte bott här särskilt länge så tycker jag att just den här dubbelmoralen och hela det paketet är ett fenomen som inte blir enklare och lättare att vare sig förstå eller acceptera. Så intressant att du med många år på nacken här säger samma sak, att det inte blir lättare med tiden att begripa den här dubbelmoralen.

På tal om det här, det slår mig nu. Om du ammade Karolina, kände du att du kunde göra det offentligt och när du var out and about? Har ju förstått att även det här naturliga med amning offentligt är en grej som inte är helt rumsrent på sina håll.
Jag menar, klart man inte fläker upp ett naket bröst på Morton´s och visar allt man har och diar. Men normal amning är ju så otroligt diskret, att t.ex. sitta i en fåtölj och stilla amma sitt barn när man är på mallen eller liknande. Hur kan det väcka såna känslor och anstöt som det verkar göra hos många amerikaner (på vissa håll i landet mer än på andra håll). Jag menar, en ammande kvinna visar ju ingen kroppsdel alls, ett ammande barn syns knappt då han/hon mjukt ammar vid sin mammas bröst och kanske har en liten skylande varm film över sig dessutom. Men vara vetskapen att folk VET (även om inget blottas) att där ligger ett barn och ammas verkar väcka reaktioner.

Det där med pappor som går på toa med sina döttrar, hur funkar det egentligen? Säg en pappa som är på shopping eller upptåg med sin 4-åring och det är dags för toabesök för barnet. Man släpper ju inte direkt in en 4-åring ensam på damtoan utan behöver ju gå med. Finns det familje-toaletterna som det ju finns en hel del av, då funkar ju det bra. Men det finns ju inte alltid, är det ok för en pappa här att ta med sin dotter in på herrtoan?
Egentligen känns ens den här frågan sjuk, det SKA ju vara så självklart tycker jag. Men det är det ju tyvärr inte.
Dags runda av här, ska snart dra iväg till Ikea. KRAMIS!

Äventyret framtiden said...

Hops, nu har du satt igång debatten Annika! Bra!
Naturligtvis finns det dubbelmoral överallt, även i våra nordiska länder men visst, nog tänker väl de flesta på Amerika som det allra största dubbelmoraliska..
Ändå upplever jag att man svär förfärligt mycket i amerikansk tv. Ibland tror man att man inte kan någonting annat än att säga fuck you i vissa filmer.
Överdrift åt alla håll blir för mycket men hur stoppa eländet...folk följer varandra för att inte stöta sig och känna sig utanför...dubbelmoralen är en följd av detta.
Ett riktigt bra inlägg som jag skulle kunna kommentera mycket mera om, men det får räcka så här.
Kramar!

Bloggblad said...

Jag kanske har lite amerikanska gener, för jag suddar bort direkt om mina valkar eller dubbelhakor kommer i bild... stjärt och tuttar gör aldrig det, för ingen skulle komma på idén att fota mig naken.

Sen är jag vääääldigt noga med att inte skriva svärord offentligt. Jag svär bara hemmavid...

Men - jag tycker hemskt illa om den offentliga dubbelmoralen, speciellt i ett land med så många tonårsmammor...

Magdalena and Co in US said...

Jäkligt bra inlägg Annika!Förvånad första gången jag hörde en av mina favoritsånger på radio med BEEEP in. För att senare se Toddlers and Tiaras där man klädde upp små väldigt små flickor, alldeles för sexigt för sin ålder,enligt min uppfattning. För att senare höra om han som blev gripen på kyrkans parkering för sex med underåring. Jag fattar inte den här dubbelmoralen som verkar komma så naturligt här. Kraam Magdalena

Elisabeth said...

Dubbelmoral i ett nötskal det där!

Något som stör mig i Sverige är denna moralpanik som verkar råda angående barnböcker. T.ex. tyckte vissa att det var alldeles förskräckligt att Alfons Åbergs pappa röker pipa, för USCH OCH FY för rökning i barnböcker. Samma sak med vuxna som cyklar utan cykelhjälm i barnböcker. Det var också hemskt, eftersom barn ska lära sig att man har cykelhjälm när man cyklar. Suck! (Det är dessutom en farlig utveckling om allt ska vara "perfekt" och styrt i böcker.)

Anonymous said...

Ja du... denna dubbelmoral är helt sjuk... vi har vänner i USA som har en tonårs son. Hon gick inte ens ner på nedervåningen när sonen var där med sin flickvän för hon ville absolut inte veta vad de gjorde... Hur blir det när man aldrig pratar om sex och sånt med sina barn? Galet antagligen...
Men du glömde en sak: skyltdockor utan bröstvårtor! Hua!

Marianne said...

Jag tror du har helt rätt i att US är världens mest dubbelmoraliska land på just den här fronten. Bikinis till bebisar, jag menar!!! Det går en läkarserie på tv4 nu, från US, och de tar upp så basic saker att man bara häpnar. Det är som en slags panel av läkare som tar upp olika saker, ja ungefär som Fråga doktorn. Men där handlar det om att det finns tamponger, typ. Och man märker på dem hur MODIGA de är som vågar nämna kroppsdelar vid namn! De är typ riktigt progressiva. Ja, ja, så är det.

KRAM!

bettankax said...

Älskar älskar dina fenomen-inlägg!! Så mycket respons i kommentarerna. Kul! Jag läser och förundras. Sjukt är bara förnamnet. Jag tror jag stundtals blivit tokig och provocerat fram nåt heltokigt(förmodligen gjort mig omöjlig och blivit utvisad för förargelseväckande beteende). Så galen kan jag bli:)
KRAMAR!!

olgakatt said...

..och nu har facebook censurerat bort en Zorn-målning...

Ja, hjälp!

alegni said...

huvudet på spiken, annika!
jag blir galen när jag tänker på hur vrickat det är där hos er i det här fallet. vi nordbor är nog bra frigjorda i jämförelse! (fast själv vill jag ju inte visa mig naken för folk, jag med mina fläskvalkar!!)
KRAM

Annika said...

Anne:
USCH, när kommentarer försvinner blir man så (BLEEEEEEP) förbannad. Tack för att du skrev en ny.
Precis, dubbelmoralen blir man alrig klokare på. MKT annat kan man bli klokare på, men inte det...
Visst är det sjukt som det är här?

amning ja...
Jadu, jag brukade sätta mig så diskret jag kunde, lägga en babyfilt mellan mig och K så att det inte skulle synas så mkt. Jag fick aldrig ngra kommentarer om det i negativ form. Men, jag minns att om jag var nära ett Nordstrom så brukade jag gå in på deras damrum som hade en stor lounge med soffor + att de hade skötrum. Det gjorde jag ofta, och därinne var jag inte ensam. Vad jag minns nu är att jag nog aldrig ammade på restaurang.
Amning kan väcka sjuka reaktioner här bland både män och kvinnor. Men, jag tror att jag bor i en rätt "tolerant" del av landet iaf. OCH, jag har en känsla av att du gör det också.
Jag ska spana lite om jga ser ammande kvinnor. Det är inget jag annars brukar tänka på, men nu ska jag spana lite.

Peter tog med sig K till herrarnas, det minns jag. Tror inte det väckte ngt uppseende. Vad skulle han göra?
Ja visst är det konstigt att man ens ska behöva fundera över en sådan enkel sak?

Kram!!!!

Karin:
HAHA, men jag har fått bara medhåll, och det väntade jag mig nog också. Det hade varit en annan sak om jag hade skrivit detta på eng...
Ja, det är nog så att det svärs mkt i vissa program, men då är det ut"beepat". Sit-coms och dramaserier och sådant används det inga fula ord i eftersom de vet vad som får sägas och inte.
men i live-tv kan det bli en del, och i doku-såpor.

Amerikanska filmer är en annas sak, de censureras inte. OCH det kanske är därför det sägs en del fula ord där. Själv reflekterar jag inte så mkt över det eftersom det inte stör mig så mkt.

ja, visst kan man skriva spaltmetrar om detta...

Kram!!!

Bloggblad:
HAHAHA, kanske det? HAHA, att photoshoppa bot skavanker är nog ett fenomen som är MINST lika stort hemma som här. Tur det ;)
Nä, inte heller jag skulle plåta mig naken (grymma öde, fniss).
Bra att tänka på det där medsvärandet så man skriver...
OCH ja, visst är talande med alla tonårsmorsor...
Sorgligt.

Annika said...

Magdalena:
TACK!
Vilket perfekt exempel på dubbelmoral du tar upp!
Utbeepad låt, och Toddler and tiaras. Vilken helsjuk business det är. lir förbnnad bara jag ser det.
OCh ja, det är ju ofta i the south, in the godfearing south. Hyckleriets högborg.
Sjukt.
Kram!!

Elisabeth:
JAPP!
sverige lider av att vara så PK hela tiden. DET är sveriges svar på vår jobbiga dubbelmoral. USCH!!
Vet du att de tagit bort en saga ur en av Astrids Lindgrens böcker med korta sagor. En saga om en flicka som fantiserar ihop att hon blev bortrövad av zigenare. Den är PUTS väck! Hur sjukt är inte det.
jag har också hört om att vissa inte vill att deras barn ska se Emil eftersom det "barnmisshandel".
En sångtext i en gammal sångbok är omgjord, för där fanns ett fult ord, eller icke PK ord.
Ja, det är sveriges jobbiga svar på USAS dubbelmoral, och det gör mig så tröööött också!
Tack för tycket, Elisabeth. Tack för balansen!!

Brysselkakan:
DET är så SJUUUKT!!!
eller så bevakar de som HÖKAR, som min grannes sons tjejs mamma. Ungdomarna får aldrig vara ensamma. DE är 17!!!
Skyltdockor utan bröstvårtor? men det har väl inte dockorna hemma heller? Eller har jag helt fel? Jag som gammal dekoratör och allt :-)
DÄREMOT suddas ALLA synliga bröstvårtor bort i Victorias Secret katalogen. OCH du vet ju hur den ser ut. OOOzingggg sex, men se inga bröstvårtor inte...

Annika said...

Marianne:
Ja, det är dubbelmoralens hemland på jorden. jag tror ju det...
Vad är det för program som går på fyran?
Antagligen ngt som sänds här över national cable eller ngt sånt. KLART att de tycker det är jobbigt att snacka sånt privat, hehe...Ska kolla fyran och se vilket det är och OM jag känner till det.
men vänta du tills du kommer på en amerikansk tjejkväll. Där går snacket som i hamnkvarteren, hehe...
Kram!!

Bettankax:
TACK vännen!! SÅ glad jag blir. Det är ofta så roligt för mig att skriva dessa inlägg. OCH toppen med ALL respons!!
ja, ibland har man lust att säga ngt riktigt opassande. OCH ibland har man ju gjort det ocså, hehe...
Som tur är är det flesta jag känner inte drabbade av detta privat...
kram!!

Olgakatt:
nämen...är det sant?
Men vad?
Snacka om sjukt. Vad trött jag BLIR!!!

Annika said...

Ingela:
TACK!
Ja, så är det!
OCH visst är det så tröttsamt.
Nej, jag vill inte helelr fläöka ut mig näck till allmänt beskådande precis...höhö!!
KRAM!!!

olgakatt said...

En badande kulla, förstås....

Annika said...

Olgakatt.
SUCK, suck, suck...VAD trött man blir...

Freedomtravel said...

Dubbelmoral finns nog överallt, men den känns ganska påfallande i USA. På nåt sätt är det ju därifrån man hör mest fula ord... och samtidigt är det just där det är värst att säga dem...

Annika said...

Freedomtravel:
Visst, men jag har en känsla av att USA är "juvelen i kronan" då det kommer till detta...
Tröttsamt...

Linnéa i Alabama said...

Hej Annika, jag tittar in på din blogg ibland och du skriver alltid så fint. Jag känner så väl igen mig i det här ämnet och jag slutas aldrig förvånas över hur mycket våld som tillåts i filmen, men om någon säger the F-word så biipas det så man tror att man har tinnitus.

Annika said...

Linnea:
VARMT välkommen hit!!
Vad roligt!
Jagär ju så god vän med Desiree, och det vet jag att du också är!
TACK, vad roligt att du tycker om mitt skrivande.
Visst är det mkt man förundras över här, och somligt vänjer man sig aldrig vid. Beepandet är ett parkexemepl på det. OCH den allmäna dubbelmoralen som råder.
Jättevälkommen tillbaka. Ska kika in hos dig också!

Anonymous said...

Åh! det var detsamma i AbuDhabi! Där får man inte lov att dricka alkohol om man är muslim (det står i ens papper när man får visum dit). Inte heller får man köpa alkohol utan att ha ett "körkort" till det - som man kan köpa på polisstationen (om du inte är muslim). Men Hotellen får lov att servera alkohol vilket dom gör och där inne så dricker alla och framförallt muslimerna (killarna mest men även tjejerna). Där dansar dom runt med avklädda tjejer (killarna) samtidigt som dom i "dagsljuset" föraktar tjejer som inte har en Abaya på sig. Den världen där nere är helt sjukt.

Annika said...

Feederfriend:
Välkommen hit!
Ja, OJ, jo jag föstår att den muslimska världen myllrar av detta än mer än det gör här.
På många, många plan.
Intressant det du berättar. TACK för det.
Ja, du...just kvinnosynen får mig att se RÖTT i de länderna. DET ska till sann styrka där.
Välkommen tillbaka!!!

Anna, Fair and True said...

Har märkt att de börjat beepa lite i Sverige också, trist. Bättre att inte svära till att börja med i så fall.

Just det här att nakenhet = sex har jag så svårt att förstå. Nakenhet är en grej, sexighet något annat.