Wednesday, March 02, 2011

Amerikanska fenomen: Detta med TV...

Onsdag skriver vi idag.
Den här veckan tenderar att gå lika fort som alla andra veckor.

Nu var det ett tag sedan jag skrev om min serie Amerikanska Fenomen. Idag är det dags igen.

Så här på lillördagen ska vi ta oss en titt på ett fenomen som länge retat mig. Ja, jag vet, saker och ting är annorlunda när man bor i ett främmande land. Det är faktiskt något som jag kommit till insikt över mer och mer. OCH kommer till insikt med VARJE DAG! Allt kan inte vara lika över världen, det går INTE. ANNORLUNDA och OLIKA är bra ord att ha med sig i bagaget.

SÅ, denna min käpphäst, vilken är det då?
JO, det är denna TV-apparat som amerikaner hyser sådan förkärlek till. TV:n finns överallt där det finns människor. Den kan finnas i doktorns väntrum, den kan finnas i väntsalen på DMV (vägverket, eller vad jag ska kalla det på svenska. Department of Motor Viehcles). Än så länge finns det inga dumburkar i affärerna, fast det kommer väl...
MEN, på ett ställe finns ALLTID en TV och det är lika SÄKERT som Amen i kyrkan.
DET stället är BARERNA.
Varenda liten skitbar har en TV i ett hörn. Eller så har de flera...
Jag tycker att det är så irriterande. Jag skulle önska att barerna tog bort sina dumburkar. Okay—jaja--jag HÖR!! Det är klart att dumburkarna ska få vara KVAR på sportsbarer etc. Dit går ju folk för att kolla sport, men på vanliga ställen...?
Nej, snälla ta bort dem!
Så fort man slår sig ner i någon mysig bar med en drink framför sig sitter man och glor in en tv-apparat MOT sin vilja. Detta gäller även på flotta ställen. Soft musik, cosmopolitans, parfym, småsnack. OCH sen en TV på det som ständigt flimrar. Mest och helst ska det visas sport, till varje pris. Är det inte fotboll, så är det hockey, så är det baseball, så är det basket eller så är det (värst av allt) golf...
OCH finns det två dumburkar (eller flera) på plats så flimrar alltid CNN någon av dem.
Men, vad trött jag är på detta.
Naturligtivs är ljudet avstängt, men flimret finns där. OCH distraktionen. Mer än en gång har man haft med sig någon som förlorat blicken in dumburken...*snap*, VAKNA!!


TV i baren på Westin hotellet här nära oss. Vår närmaste bar, alltså. Fint hotell, fina viner, god mat...ÅSSÅ dumburken, förstås!!

OKAY, okay, jag inser att jag egentligen inte ens vet hur det är på barer hemma längre. Det kanske är så att tv:n flyttat in där också? Men, ett vet jag, och det är att jag har gått på flera barer i Stoclholm UTAN att minsta dumburk funnits bakom flaskorna. SÅ skönt. Istället kan man se levande ljus och annat. Se där, sådant gillar jag.

TV är helt OK på sportsbarer, men bort med dem från alla andra barer. Bort med dem. NU!

32 comments:

Taina said...

/(&(/)&%€€% blogger!!! Jag har SKITmycket problem med kommentarer just nu! Blir såååå trött på det.

Håller med dig om det här med TV. De tycks finnas överallt. Sist jag upptäckte det så var det i vår lokala butik ovanför kassorna. Nu visade de lokalTV som är urtrist, men jag upptäckte att kassörskan som alltid annars är så vänlig och ser mig plötsligt var upptagen med att stirra på TVn!!! Så sjukt.

Sportbarer är det legalt, helt klart. Men annars ska de bort tycker jag.

Ha en bra lill-lördag!

KRAMAR!!!

Äventyret framtiden said...

Håller med dig om tv-apparaterna som finns överallt. Faktiskt inte i samma utsträckning som ni har det over there, men den finns alltmera även här. Undrar över fenomenet att man inte kan ha det lugnt och tyst runt sig längre...det måste vara ljud överallt..

Kram!

Annika said...

Taina:
Har du? är det blogger som håller på? JOBBIGT.
HATAR när man inte kan kommentera.

JAHA, så de har tv-apparater i er mataffär. USCH!!!!
Inte här. än så länge.
Blä.
HATAR dem!

I sportsbarer kan de ju få finnas i parti och minut, men på vanliga barer ska de bara UT!!!

KRAM!!!

Annika said...

Karin:
Avskyr detta. Visserligen oftast utan ljud, iaf i barerna, men himla distraherande iaf. USCH!!
Säger som du dock, måste det vara LJUD hela tiden. OCH kan man inte sitta i en bar utan att glo in i en TV...
KRAM!!

anna of sweden said...

Håller med. Och precis som du säger så dras ju blicken dit oavsett man vill eller inte ...

Huggies!

Miss Marie said...

Som Anna säger så dras ju blicken dit vare sig man vill eller inte! I barer har jag inte sett det så mkt, förutom just i sportbarer!

Annika said...

Anna:
Visst är et TRIIIST!!
Och ja, blicken dras dit vare sig man vill eller iNTE!
Huggies.

Marie:
Visst är det så. mången ggr har ngn blick förlorats i fjärran pga dumburken.
DET
r säkert inte lika vanligt i Tyskland som det är här.

bettankax said...

Men så tråkigt med detta TV-tittande. Jag kollar mycket och ofta på TV hemma, men när jag går ut, FY så trist...
Det som även stör mig otroligt mycket det är all musik ÖVERALLT. I affärer, barer, caféer. Jag hör inte mina egna tankar, svårt att föra en normal konversation. Ofta ofta ber jag personal sänka ljudet och jag kollar noga och försöker hitta en bra plats långt från högtalare(om dom är synliga). Jag blir så in i norden trött i mitt huvud och jag kan inte förstå att musik kan/ska stimulera till konsumtion. Jag vill bara komma ur affären så fort som möjligt.
KRAM!!

Malin said...

Jag håller verkligen med dig och det finns verkligen tv-apparater överallt här! Så irriterande och det blir så lätt att man fastnar där med blicken utan att egentligen titta.
Ett ställe som jag däremot gillar att de har det är hos tandläkaren (i taket ovanför ttandläkarstolen) det har jag inte sett i Sverige!
Kram

Annika said...

Bettankax:
USCH ja.
Jag tittar också gärna, gärna på TV hemma, och på kvällen.
Men då jag går ut vill jag en tv-fri zon. Tröttsamt.
Håller helt med att musiken ibland är väldigt hög också, det är också så jobbigt. Och ja, i vissa butiker är det verkligen högt. Fattar inte hur folk står ut med att jobba där.
Kram!!

Malin:
Så jobbigt, och blicken dras dit vare sig man vill eller inte.
Min tandis har inte TV, men det är nog väldigt vanligt ja. Då ka ndet liksom distrahera en rädd patient. men annars...NO!!
Kram!!

Saltistjejen said...

Visst är det ett underligt fenomen! Fast här i staden har vi dock många många barer, restauranger och uteställen utan TV också. Men det kanske mer beror på att vi har så otroligt många ställen!? Här kan man välja mer att gå till ställe utan TV.
Fast ÄNNU underligare än att det finns TV på sådana ställen är att man TITTAR på den även om man inte är ett dugg intresserad. Egentligen. Är inte det ett märkligt fenomen???
Stor Kram på Lillördagen!

Annika said...

Saltis:
Vad skönt att ni kan slippa skiten.
Som sagt, här kan man nog räkna ställena på ena handens fingrar var barer finns utan TV.
Som tur är finns ju inga tv-apparater inne i själva restaurnagen. DÅ hade man ju svimmat. men än har det inte kommit dit.
Jomenvisst, blicken dras till dumburken vare sig man vill eller INTE. Jobbigt.
KRAM!!!

Desiree said...

Jag håller helt med dig. Jag gillar INTE att det finns tv överallt. Jag vill ju umgås då jag är ute för att äta eller ta en drink inte kolla på tv. Fast man inte vill kolla så blir det ju ändå så lätt att blicken dras upp mot tv-skärmen pga av rörelser som hjärnan och ögat regerar på. Bort bort bort, så gärna. Tyckte det var jobbigt med alla tv apparater som också fanns på mitt gym. Det var distraherande. Men jag tror att majoriteten av amrisarna vill ha tv. Man sätter in tv apparater överallt för att man vill att folk ska känna sig som hemma och hemma har folk tv:n på alltid, i tid och otid. Jag tror många känner en trygghet i att ha tv:n på som sällskap. Kanske är det också för folk som går ut själv som befinner sig på businesstrip så att de kan känna sig bekväma istället för att de inte har något att göra eller behöva ta med en bok så är det lättare för både resturangerna och de som kommer själv att ha en tv att glo på. En teori om varför de finns där. Jag upplevde många gånger privata hem var som att komma in på en sportbar. Många amrisar har gärna flera tv apparater på stående i olika rum vare sig någon tittar på dem eller inte och vare sig man har gäster eller inte så står de på i bakgrunden. Jag tror att många inte ens reflekterar över detta, det är så självklart.Men jag störs av att alltid ha tv:n på. Gärna bort med dem för min skull.
Kram!

Erica Pettersson said...

Förstår att det är irriterande när man ser en TV-apparat så fort man vänder sig någonstans!
Ibland brukar jag fundera på hur sociala framtidens människor egentligen kommer att vara om det fortsätter i den här "riktningen"...

Hoppas att du får en bra fortsatt onsdag i alla fall :D
MVH /Erica

P.S! Tänkte bara skriva att ifall du går in något på min blogg idag, och det står ett felmeddelande, att bloggen är borttagen eller liknande; så är det bara tillfälligt. Blogg.se har något storproblem med sina servrar idag, big surprise ;P
Men det står att de arbetar med det, så förhoppningsvis kommer bloggen snart tillbaka :)

Anonymous said...

Håller med dig till 100%. Jag AVSKYR TVn i alla barerna. Varför?? Sportbarer...javisst. Men vanligt eller tjusiga barer. Bort med TV skiten! Endast musik behövs.

SB

Katarina said...

Åh, va bra att du tar upp detta med TV. Jag ogillar skarpt att det finns TV när man går ut och äter. Jag gillar inte heller att gå bort till någon och tvingas kolla på TV..Jag föredrar att umgås, kunna prata över en bit mat på en restaurang och slippa att bordskamraten glor på TV.

När jag kommer till min amerikanska familj som är mycket sport intresserade, så tycker jag det blir lite för mycket av TV.. De tycker säkert jag är tråkig som inte är road av amerikansk fotboll eller basket!

Tur att vi är olika.

Kram

Charlie sa ... said...

Amerikanska fenomen - mitt i prick som vanligt!

Rent generellt är det aldrig tyst någonstans. TV, hissmusik, hög musik (Abercrombie, Hollister) och när jag går i malls så vet jag inte vart jag ska ta vägen för att hitta en tyste corner om man vill ringa ett samtal. Man får smita in på Borders eller Barnes & Noble!

Amerikansk TV har jag en hatkärlek till. Pallar inte många program för all reklam.

KRAM!

olgakatt said...

Tyvärr smyger fenomenet in i Sverige också alltmer. Avskyvärt!

Mrs Clapper said...

Oj! Ja där håller jag verkligen med dig måste jag säga! Man lär ju i alla fall inte träffa någon ny kärlek/vän/bekantskap om man går ut på en bar och glor på tv. Då kan man ju likaväl sitta hemma med ett glas vin...

Elisabeth said...

Trist fenomen, ja, förutom på sportbarer då, för dit går ju folk mycket för att titta på sport på TV. (Och det kan verkligen vara roligt, om det är en sport man är intresserad av. Men, som sagt, då är sport-TV-tittandet en del av planen.) Visst blir det en distraktion. Det är lätt att blicken dras till TV:n även om man inte vill att det ska bli så.

Anna-Maria said...

Håller med dig. TV-apparater överallt är trist, men det är inte så farligt här i alla fall. Nånstans där jag gillar att det finns TV iaf är på gymmet. Perfekt att kolla på nyheterna på morgonen när man tråkar på crosstrainern ;)
Kram

Freedomtravel said...

Jag blir helt osocial och tråkig om det finns en TV... sitter och dumlor fast jag inte är intresserad... Nej, bättre om det inte finns nån!

HeLena said...

Men?! Hallå?! Vaddå?! Tvn bara måste få finnas överallt! Tänk om den inte fanns vad skulle vi göra då?? Då kanske vi skulle vara tvungna att umgås och faktiskt prata med varann... NEJ!! Hualigen vad läbbigt! Vill jag inte!

hahhahaha skriver hon som kollar på tvn allra mest....
eeeh! NOT!

Ta bort skiten! Jag håller med dig!
Visst är det mysigt ibland men inte till drinken i baren!
Kram kram

Monika said...

Min första tanke var faktiskt Björk!! Jag älskar det stället MEN de har TV-apparater i vart och vartannat hörn, DET är irriterande! Dock var det där vi först såg att det varit en självmordsbombarattack i Stockholm... det var skumt att se det på CNN (eller vad det nu var). Kändes overkligt. Men jag håller med dig! Man går på en bar för något annat än att se på TV...

Marianne said...

I Turkiet hade de en bra variant på många ställen, de hade en stor tv, men den var AVSTÄNGD om det inte var någon viktig fotbollsmatch. Vet inte hur det är med den där saken här hemma, men när jag var och fikade med Emma här i Älmhult hade den en tv i lekhörnan, inställd på barnprogram så att barn kunde titta på tv medan föräldrarna avhandlade viktigare saker som dagens shopping : )

Övriga ställen jag har varit på har de inte haft tv, men jag har inte varit på någon bar, så där vet jag inte.

KRAM!

Magdalena and Co in US said...

Jag bara LOG när jag läste din rubrik idag. Mina första besök på restauranger med TV var också en ????-varför-finns-den-överallt-???? upplevelse. Irriterar mig också på det, och på mig själv eftersom ögonen osökt letar sig dit även fast man inte vill.
Kraam

Annika said...

Desiree:
Nej, det är verkligen inte KUL.
Visst har TV en stor roll i USA, och det är många som har på de hela dagarna, tror jag, just för sällskap.
Jag tycker inte heller om TV på gym.
Visst, Peter påstår att tv-apparatera finns i barerna för den som äter ensam vid baren, så att den personen ska ha ngt att göra. Kanske är det så? Men jag gillar det iaf inte.
Jag avskyr också när folk har tvn på då ma kommer hem till dem.
Kram!!

Erica:
SÅ trist att se denna tingest överallt.
Visst kan man fråga sig om framtiden nu när allt blir så digitaliserat.

Jag hade i förra veckan enorma problem att kommentera på blogg.se och webblogg. Otroligt svårt. Hoppas problemet löst sig nu.
Kram!!

Susanna:
VISST borde de bort, bort, bort...Musik räcker!!

Annika said...

Katta:
Ja, det är ju verkligen stort med tv-tittande i USA och de har ju länge länge haft många kanaler och mkt reklam.
Precis som du avskyr jag att komma hem till folk där tvn står på. HATAR!!
Stäng av skiten.
Jag är också en tråkig typ som inte kollar på ngn sport. Det får Peters familj stå ut med, hihi.
KRAM!!


Lotta:
TACK!!

Sant är att det ite är tust ngnstans. Inne på vissa affärer, som Abercrombie, fattar jagt inte hur de står ut att JOBBA. Musik, mörkt och tung parfymdoft.
TOM BN har en tunn muskmatta i bakgrunden, men den stör inte.

Ja, jag gillar ju tv-programmen här, men HATAR reklamen.

KRAM!!!

Olgakatt:
Ja, jag kan tro det. Avskyvärt ÄR det!!

Annika said...

Mrs C:
SÅ himla tråkigt är det...
Den står där och flimrar. HAHA, ja kanske bättre att stanna hemma med ett glas vin och en kontaktsite.
Kram!!

Elisabeth:
På sportbarer är det ju helt OK. Där kan de drämma till med så många apparater de vill för dit går ju folk för att kolla sport, och det kan vara kul att se en match på det sättet. men på vanliga ställen? nej tack...

Anna-Maria:
Skönt att höra att det är färre tv-apparater hos er.
OCH bra att du gillar TV på gymmet.
KRAM!!

Annika said...

Freedomtravel:
VISST är det SÅ!! Blicken dras dit vare sig man vill eller inte. GAHHH!!


Helena:
HAHA, ja vad skulle vi göra??? fniss...
Ja, det är skittråkigt. Bort med TV från barerna.
Minns då du jobbade på clock och de hade reklamtv som surrade hela tiden...
Jobbigt.
KRAM!!!

Monika:
Jahaja, så Björk har en massa sådana. TRIST!!!
Men det är väl så att fenomenet smyger sig in hemma också. Urtrist.
Till drinken behöver man ingen TV. Även om det säkert kan vara bra då det verkligen händer ngt, men iaf.
Kram!!

Annika said...

Marianne:
En avstängd tv på lokal är en bra tv.
Men visst fyller de en funktion på sportbarer o kanske om en jättematch spelas.
JO, TV för barn finns npg också i varenda offentlig lekinrättning ute...
Är rätt less på all tv på offentlig plats.
KRAM!!

Magdalena:
TACK!! KUL!!
Ja, det här är ett fenomen som retar mig SÅ!!
TV i barer
r ett ofog. Önskar att de togs bort från alla icke-sportbarer.
KRAM!!

Lia said...

Återigen: älskar dessa inlägg! Jag säger som Taina; på en sportsbar ska det ju finnas tv- men annars?? jag är verkligen ingen tv-tjej, så jag förstår precis varför du blir irriterad över detta =). Tycker också att det känns konstigt när man är hembjuden på middag hos vänner, och tv:n står på!? så att samtalet avbryts av Let´s dance liksom...nej, inte min grej alls! Kramis Lia