Thursday, February 24, 2011

Skolhets och lite nostalgi som pricken över i...

Nu är Karolina åter tillbaka i skolan igen. Ja, hon var ju bara hemma en enda dag. Det kändes lite fel att skicka iväg henne igår, men eleverna missar så galet mycket om de är hemma en dag. Igår fick jag betygsutskick, via email,från Karolinas engelskafröken, som brukligt är.

De där utskicken kommer ca en gång i veckan och de visar hur ditt barn ligger till. Mails kommer från samtliga lärare som undervisar i kärnämnena.
Engelska är ett av Karolinas favoritämnen, och hon har alltid A. Igår var det dock ett stort rött C! Anledningen till det att hon missat ett läxförhör. Alltså då hon var sjuk. Hon kan göra om det, som tur är. Men bara en dags frånvaro är omskakande.
Det gäller att hänga med, för de små, hela tiden. Vi är endast i början av high school än så länge. Det är bara att spänna fast säkerhetsbältena och hänga med på färden.

Karolina pluggar mest och helst med musik, eller tv:n på, i bakgrunden. Detta är något Peter och jag har lite svårt att förstå. Vi inser dock att det här sättet funkar för henne. Jag antar att ljudmattan i bakgrunden hjälper henne att koncentrera sig. Vi är alla olika. Hur funkar det för era barn då de läser läxor? Eller för DIG? Om du studerar.

TV:n ja. Den vill Karolina ha på när hon är hemma och sjuk. Den gör mig lite galen. När jag är ensam här om dagarna har jag aldrig tv:n på. Blir tokig av den om den ska stå på för ingen. Att hitta program att titta på för en sjuk tonåring är ju inget problem heller. Kanal efter kanal med tecknat, eller MTV eller TLC. YOU pick, there is always something on. Ja, förmodligen något som jag får gåshud av. Vi fick göra en kompromiss igår. TV:n fick vara på till 12, sen skulle den stängas av.
Tankarna gick till då man själv gick i skolan och var hemma och sjuk. Då fanns det minsann inte 300 kanaler att välja mellan. Nej, vi hade ju TVÅ!!! Och morgonprogram fanns det knappt. Det som fanns var utbildningsradion. Det låg jag och tittade på. Vad som sen visades spelade mindre roll. Klotet var en favorit som ofta gick på morgonen.
På morgonen gick också programmet SPRÅKA, minns ni det? Språka på finska, serbokroatiska, turkiska etc.
Det var skol-tv till varje pris, och varenda unge som är född på 60-talet och början 70-talet minns Skol-TV på morgonen. Det var liksom vårt MTV.
Kommer ni gamlingar ihåg programmet OM? DET gör jag!! OCKSÅ morgon-tv, TRU, skol-tv.
Te, rostat bröd, ost, täcke, smulig soffa.
Man kunde lära sig engelska också! Det här programmet, och de här programledaren minns jag tydligt!! Gör ni? Komiskt, komiskt att se idag...


Jösses, när jag sitter och tittar igenom youtube är det som en enda lång nostalgitripp. TACK YT!! Vilken källa du ÄR!
Det här är några av de morgonprogram jag hittade. Sen finns det ju hur många barnprogram som helst som gick på kvällen, vid både Halv Fem (ni minns väl det klassiska barnprogrammet) och sen lite senare på kvällen, var det 19:00 eller tidigare? 19:00 enligt YT-klippet. Men, det är ett HELT annat nostalgiinlägg och det ska jag knåpa ihop vid ett annat tillfälle. LOVAR!!


ÅÅÅ, introt till dåtidens kvällsbarnprogram. Nostalgi!!


37 comments:

Äventyret framtiden said...

Vilken bra koll ni har på era barn när ni får mejlutskick från lärare varje vecka. Toppen, helt enkelt!

Så roligt med alla youtubefilmer som du har nostalgiplockat och visar. Man har ju snudd på glömt bort dem:).

Hoppas det fortsatt går riktigt bra att vara gräsänka!

Kramar!!

Anonymous said...

Till och med Anslagstavlan var sevärt! Det säger lite om hur svältfödda vi var!!!

Skolan är tuff, tyvärr. Är så glad att J är så duktig som han är utan att behöva vända ut-å-in på sig själv!

Din dotter har flera tuffa år framför sig men oxå kul år!

Anonymous said...

Jag har oxå jättesvårt att förstå det där med att ha musik eller tv på när man pluggar. Både E o M har alltid det o det är nog bara att gilla läget. Det finns t.o.m. de elever som får ha lurar med sin favoritmusik på när de jobbar i skolan - o som gör mkt bättre ifrån sej när de skärmas av från andra runtomkring.
Jag kan bli tokig när E, så fort hon komer hem, sätter på tv:n o tittar på ungefär vad som helst.
Samtidigt har hon oxå datorn i knäet :-)
Annika,jag är imponerad att du minns så mkt tv från din barndom. Själv minns jag mest, med rysningar längs ryggraden, Vilse i pannkakan!!
Kramar från Anette

Suzesan said...

Mina bran har haft både ock. Musik och inte. När jag jobbar eller då när jag pluggade...så vill jag ha musik för jag koncentrerar mig bättre då. På det jag ska göra.

Hahaha vilka nostalgiklipp mitt i prick. Kul. Sitter och fnissar åt dem alla. Åhh vad han med engelskan är påfrestande men nu riktigt "gullig"

Bra Annika vad du hittat klipp som rör runt inuti tänket. Kom nurå Barnprogram i TV2 haha

Kram
/Susanne

Suzesan said...

inte *mina bran utan mina *BARN

kram
/Susanne

anna of sweden said...

Haha, vi var verkligen svältfödda på vår tid. Men jag tror det var rätt nyttigt.

Vi har också ett sådant där läsa-läxor-med-ljud-och-bild-i-bakgrunden-barn. Och vi har sagt att så länge det går bra i skolan är det okej. Alla är ju olika. Även om jag inte heller kan förstå att de klarar av att plugga under sådana förhållanden.

Huggies!

Millan said...

Josses vilken koll pa barnen och deras betyg, och att man missar sa mycket bara av att ta en sjukdag.

Haha, ja jag har ofta ocksa tankt pa det dar med alla de hundratals kanaler som finns nu med program 24 timmar om dygnet. Man behover aldrig vara uttrakad direkt. Jag minns ocksa att jag lag pa soffan sjuk som liten och tittade pa just spraka och sjalvklart barnprogrammen. Vi hade ingen videoapparat heller sa film kunde vi inte titta pa.
Det ar skillnad idag med mina barn som har enorma mangder dvdfilmer att valja mellan...

Tank att vi ar dar nu... vi tanker tillbaka pa var egen barndom med lite nostalig och forundras over hur allt har forandrats!

Kram

Annika said...

Karin:
Ja, det är skitbra det systemet. Allt står där, från minsta läxförhör till stora prov.
Så lätt att hänga med. men ni på Åland lyder väl under det finska skolsystemet, och det är ju i världsklass!!!
Det går bra att vara gräsis, bättre än väntat. Inatt kommer han hem. SÅ SKÖNT!!!
Kram!!

Brysselkakan:
Anslagstavlan!! Jamen VISST! Snacka om svältfödda ungar!!!
HAHA!!
Skolan är tuff, och det är ju pre-ib för min tös. Tuff men BRA skola, skulle jag säga. Ni har ju snart klarat av den med den ÄRAN!!!
K har roligti skolan, hela tiden tror jag. SÅ tacksam för det!!

Anette:
Jasså dina töser också!
Ja, visst är det konstigt. Precis som E kan K sätta sig framför tvn med datorn i knäet när hn kommer hem. jag blir helt paff...
men sådär kanske det är för deras generation. Det funkar ju så...
HAHA, det är lätt att minnas med YTs hjälp, tro mig!!
Snart ska jag skriva ett inlägg om andra program vi såg :-)
KRAMAR!!

Annika said...

Suz.
Ja, där ser man. Vi är alla olika. Om jag måste lära mig ngt måste det vara tyst.
HAHA, ja klippen var KUL. YT är en SKATT!!!
KRAM!!!

Anna Swe:
FNISS!! Nog var vi svältfödda, men det blev folk av oss med ;-)
OCH jag tror också det var BRA faktiskt.
Samma hos er med läxorna då alltså. Måste vara den här generationen. man kan inte säga så mkt om det eftersom de sköter sina läxor o det går bra.
Men för mig är det en gåta.
Huggies!!

Millan:
Visst är det KOLL. Bra. men det var lite omtumlande att se ett C istf ett A: Mkt konstigt.
Ja, e missar sjukt mkt då de är borta. OCH det är ju ingen höjdare precis. Ibland blir man ju sjuk.
Ingen kan skolka egentligen, det syns direkt.
VISST är det skillnad på nu och då. Otrolig sådan.
OCH sen när våra barn blir vuxna är detta nostalgi. Så är det...
KRAM!!!

Erica Pettersson said...

Betygsrapporter varje vecka låter som ett väldigt smart system, tycker jag. Det låter som om man har riktigt bra koll på var ens barn ligger betygsmässigt, och att de då har bra möjligheter att höja betygen innan terminen är slut. Här vet föräldrarna typ inte hur deras barn ligger till förrän de får betygen i handen vid jul -och sommarlovet...

Men jag förstår att det verkligen blir en stor press på barnen i amerikanska skolor, när man knappt kan vara sjuk en dag...

Angående att plugga med eller utan musik, så hör jag nog till de som gärna har något ljud i bakgrunden. Antingen TV:n, DVD:n eller musik. Jag blir väldigt rastlös om det är helt knäpptyst.

Det var jätteroligt med nostalgiklippen också. Tycker det alltid är lika roligt att läsa dina nostalgiinlägg :D
Två kanaler hade vi hemma hos oss också när vi var små. Lite skillnad jämfört med idag ;) Jag minns till och med tydligt när TV4 kom 1990 :D

Hoppas att du får en bra torsdag!
MVH /Erica

Annika said...

ERica:
Ja, pressen är hård. Visst är den det.
På gott och ont.
Tycker inte riktigt om att de knappt ska kunna missa en enda dag, men...
Betygen här är bara bra. De får betyg fyra ggr om året, men sen får man dessa mails också som talar om hur de ligger till. Mkt bra.
Ja, jag minns också när fyran kom förstås. Du var ju lite yngre.
NU finns det alla möjliga kanaler.
Så du vill också plugga med musik. Det kanske är ngt som alla under 30 vill?
Kram!!

Desiree said...

Det är ju faktiskt helt crazy att hon missar så mycket på enda dag. Tänk om man är sjuk en vecka eller mer då skulle man ju få panik. Vad gör man om man får influensan? Hoppas att hon mår ok och inte känner sig allt för trött och hängig. Ja detta var nostalig av hög grad. Visst minns jag alla de där spårka progammen som bara var såååå tråkiga. Nej när man var liten och sjuk fanns inte mycket att kolla på tv. Video kom inte ens förräns jag var 8-9 år så det hade man ju inte heller.
Vad gäller att plugga så kan jag INTE ha musik eller tv på i bakgrunden. Jag måste ha det tyst omkring mig. Men C däremot har mer än gärna musik då han jobbar/analyserar data.

Kramis!

Annika said...

Desiree:
ja, det känns onekligen rätt stressande det där.
Om unen får flunsan antar jag att det bara är att försöka hänga med så gott det går via webben, och sen får de ju ta om prover etc då de komemr tillbaka, men iaf...
Visst är det STRESS.
Precis, inte fanns det mkt för oss att se då vi var hemma från skolan. Språka minns jag också som skittrist...
Jag måste också ha de tyst omkring mig. Lustigt så olika vi alla är!!
Kram!!

Miss Marie said...

Herrejösses! Ett C för att hon missat ett läxförhär? Nej, det är lite för mycket press för min smak, särskilt som K var sjuk!

Jag är likadan som K, jag vill gärna ha någon musik eller TV på i bakgrunden när jag pluggar. Om det är tyst så fokuserar jag bara på de ljuden man ändå hör, fläkt, kylskåp, regnet mot fönstret... ja, vadsomhelst! Därför bättre med en ljudmatta som man vet är där! O så får man lite sällskap också! :)

Elisabeth said...

Att en dags frånvaro ska påverka så mycket påminner nästan om ett antal kurser jag läst på Uni. Om man missade ett seminarium (det var ungefär två i veckan, plus föreläsningar) var man tvungen att skriva ett arbete på detta, runt tio sidor text, och detta skulle lämnas in senast två dagar efter seminarietillfället, oavsett anledning till att man inte kunde komma på seminariet. Det spelade ingen roll om någon t.ex. låg på sjukhus med brutet ben, arbetet skulle skrivas, annars blev det underkänt i kursen. Tack och lov hade jag inga problem att gå på några av dessa seminarier, men TANKEN på hur det skulle bli var stressande i sig... Men det var i alla fall Uni, och inte vanliga skolan.

Jag pluggar gärna med TV:n på, men INTE med musik. Allra bäst är det med TV:n om jag sitter och skriver saker, om jag "bara" läser har jag det lika gärna tyst.

Den där klockan med tillhörande bild (visst ändrades den efter årstiderna?) minns jag också. Annars tittade jag inte speciellt mycket på TV som barn (och inte sedan heller, åtminstone inte jämfört med genomsnittet). Mycket av det som andra pratar om, t.ex. alla dessa såpor som gick på 90-talet, har jag aldrig sett! Däremot äääälskade ett antal kompisar och jag Dr Quinn. Jag var så imponerade över hur hon red runt på sina hästar och botade folk.

Annika said...

marie:
Lite väl va???
Det tycker jag också. Press, press...
Hon kan ju göra om det, men iaf. Suck...
Där ser man, du vill också ha ljus omkring dig. Börjar tro att detta är ett "under 30" syndrom.
Det funkar ju så varför inte?

Elisabeth:
Ja, det är så hård takt i skolan att inte ens en enda dags bortvaro pga sjukdom blir pardon nog. Visserligen tror jag att det mesta går över ett datorprogram och då blir 0% det som drar ner ett bra betyg.
Jaja, det kan tas igen.
Lustigt att et liknar kurser du läst på uni. Nätga år ska K läsa en kurs på uni-nivå på HS. Får se hur hon tacklar det?
Ni är duktiga ni som klarar denna press, tycker jag. Jag skulle förmodligen varit ett vrak.
hatten av!!

Ja, jag tror att tv-bilden ändrades efter årstid. ganska säker på det.
Inte heller jag känner direkt till de svenska 90-talssåporna. jag hade redan hunnit ge mig till USA då.
Dr Quinn Medicine Woman ja...JUST det. Såg ett par avsnitt iaf.
det var en succe.
Du får sälla dig till "under 30" ligan här som gillar att ha ljud på när ni pluggar :-)

Anonymous said...

Jag har för mig att jag har läst någonstans att om man lyssnar på musik när man studerar så använder man båda hjärnhalvorna & då får man bättre inlärning. Så hon gör isf helt rätt som pluggar med musik i bakgrunden.=)

Saltistjejen said...

Hahahaaaa!
Underbart!
jag blir nostalgisk framförallt till ...kom nurå...barmprogram i TV2.... :-D
Kram!

ginna said...

Klotet!! Haha, inser plötsligt att jag kan signaturmelodin utantill ("Lotta och Jesper, Stina och Knut"), den måste ha legat väl gömd i en bortglömd del av hjärnan. Jag älskar dina nostalgi-inlägg!
När det gäller pluggandet: våra tweenies ligger helst i soffan och gör läxorna. Med ljudmatta.

Marianne said...

Men det tycker jag är lite väl hårt, att gå från A till C bara för att man är hemma och är SJUK EN ENDA GÅNG! Om det är upprepat kanske det är en sak, men en enda gång. Det tycker jag är taskigt. Tur att hon kan ta igen provet i alla fall.

Jag är nog lite i mitten av de där tv-programmen : ) Fast jag kommer ihåg en del av dem, och jag tycker att det är precis så det ska låta när det är barnprogram på tv 2!

När jag pluggade satt jag också framför tv:n. Idealet var när det var någon sorts såpa, så att man kunde kasta ett öga då och då för att hänga med, de behöver man ju inte glo på hela tiden : D Fast i dag behöver jag tystnad!

KRAM!

Anna-Maria said...

När jag pluggade så tyckte brukade jag alltid ha musik eller TV på, det gick inte bra om det var för tyst helt enkelt.
Gud vad jag skrattade nu när jag såg den där UR-engelskakursen från 70-talet! Hahaha!
Kramar

Victoria said...

Åh, vilken nostalgitripp! Just Klotet tittade jag mycket på, det händer än i dag att vi säger "Titta/säg efter mig nu Andersson, så du lär dig!"

Jag minns att jag ofta ville ha musik på när jag pluggade, men inte med någon text, bara instrumentalt (om det nu finns något sånt ord..?)

Kram!/Vic

Nilla said...

Ja det har hänt mycket i tv:ns värld!

Musikanta said...

Jag tycker att många av barnprogrammen som du visade var alldeles utmärkta. Enkla och utan en massa effekter. Teckenspråket med Tage D. var suveränt - gör kanske att barnen inte skulle tycka det var konstigt alls om de såg några som talade teckenspråk!

Rätt kul med hon som sa att det var dags att gå och lägga sig! Nu är det ju TV dygnet runt.

Jag kan heller inte förstå dem som har TV och radio på hela dagarna. Jag tycker det är skönt när det är tyst omkring mig. Hör jag musik i bakgrunden kan jag absolut inte koncentrera mig på något annat. Men det är förmodligen en yrkesskada, haha!

Helt absurt att man får underkänt på en skrivning som man inte har deltagit i! Skillnad är ju om man deltar och lämnar in blankt. Tur att vi inte har de reglerna här i Sverige.
Kramar från Ingrid

Camilla said...

Ja, det där med musik på när man pluggar tyckte jag var skönt. Då kunde jag även sitta i skolan & skriva på stora uppsatser utan att bli distraherad av en massa prat. Utan musik i öronen så hörde jag varje ljud och det blev istället ett irritationsmoment och mer stressande.
Att ha TV:n på däremot funkade oftast inte för där pratar folk och då lyssnade jag på det istället.

Kram

Charlie sa ... said...

Vilken nostalgi!! Oj oj oj! Den där klockan har man ju stirrat på några gånger. När man sjuk var det skoltv som gällde och något svart vitt engelskt program som jag alltid tittad på.

Min klasskompis var testbild dessutom! Det var STORT och jag var så avis ;)

Stor kram!

Fröken Anki said...

Haha, ja språka kommer jag ihåg. Det går nog fortfarande faktiskt på UR. Jag gillar UR, många bra program för både barn och vuxna.

Men vad hemskt stressande det låter att betyget sjönk bara för att hon missat ett läxförhör. Tur att hon kan ta om det, men ändå. Känns liksom inte schysst att man ska straffas för att man är sjuk. Nån måtta på anledning måste det ju finnas, eller?

Det där med ljud när man pluggar är ju så olika. Jag måste ha knäpptyst för att koncentera mig, medan min syster kunde ha som Karolina, både tv och musik på. Och länge räckte det för henne att läsa på till prov ett par ggr, medan jag tokpluggade för att det skulle fastna. Olika angreppssätt och lärstil helt enkelt. Tur att man idag faktiskt börjar förstå att vi är olika med detta och ackommoderar det även i skolorna.

Kram

Anne-Marie said...

Det var en ordentlig kontroll de har lärarna på barnen. Men att det var så hårt att bara vara borta en enda gång. Låter tufft tycker jag. De där programmen hade jag nästan glömt bort. Det var rätt länge som bara två kanaler fanns och de var ju till och med i svartvitt i alla fall när jag var liten. Kul med en nostalgiresa! :) KRAM!

Magdalena and Co in US said...

Vad roligt att du skrev om TV, verkligen många minnen. Tänkte på när jag växte upp, Och hur cool Linus på linjen var. Det var tecknat de! Och Hedvig och ugglan helge. Och hur alla samlades och lektionerna avstannade när Stenmark åkte. Man är gammal...Ja din nostalgitripp idag väckte verkligen minnen. Kram

Annika said...

Penny:
Härligt, då bör hon lära in mkt :-)
Kram!!

Saltis:
KUL att du gillade inlägget.
JA, jag vet det introt är för mysigt...
Minnen!!
Kram!!!

Ginna:
Klotet var en KLASSIKER!! OCh jag inser att jag också kan sången efterså här mpnga år :)
TACK, vad roligt att du tycker om de här nostalgiinläggen!!
Jahaja, era kidds är likadana när det kommer till läxor. Verkar vara grejjen överlag för de små!

Annika said...

Marianne:
Tror att det där betygsätteriet går helt automatiskt. Läraren matar in resultaten och betygen kommer upp av sig självt då läraren skriver in % av resultat.
Men visst är det HÅRT!
Som tur är kan de göra om de allra flesta prov.
Ja, jag kan förstå att du kaske ite precis var så lite på 70-talet att du låg och såg barnprogrammen och TRU. Men visst låter den där signaturen RÄTT!! KOm NU RÅ!!
Det är kanske en åldersgrej det där att vilja ha tyst omkring sig då man blir äldre. Skulle tro det.
KRAM!!!

Anna-Maria:
Ja, det är många som vill ha det så. Antar att du är under 30 också? ;-)
Jadu, den där engeslakursen är för KUL. Håller MED!!!
KRAM!!!

Victoria:
JA just DET!! SÅ sa de i programmet!!
HAHA, Klotet var SÅ BRA, minns jag. Skulle vara kul att se om ett avsnitt.
Så du ville också ha musik på då du pluggade. Precis, instrumenalt skulle det vara om det skulle funka.
Kram!!!

Annika said...

Nilla:
Jamen att det har :-)

Musikanta:
Jo, nog var de pedagogiska alltid, programmen, hehe!!!
Men vi gillade dem ju.
Ja, idag skulle de nog inte funka då alla ska ha ett sånt tempo.
Nej, usch, jag skulle bli tokig om jag hade en ljudmatta heöa dagen bakom mig. Radion är det ju OK att ha på, till viss del, men TV. USCH!
Förstår att det är en yrkesskada hos dig att vilja ha det lugnt och tyst.
Ja, det där med betyget ja...Det är hårda bud. Men samtidigt så bra att man har koll på allt.
KRAM!!

Camilla:
Du ville också ha ljud alltså. Jome jag kan förstå det tänket, att det håller ute alla andra ljud.
Inte dumt.
TV skulle jag aldrig kunna plugga framför.
Kram!!

Annika said...

Lotta:
HAHA, kul att DU gillade inlägget!
Ja, det var vår tid det.
STORT måste jag säga med din klasskamrat som var testbild. Var det hon med tofsarna?
Kram!!

Anki:
Absolut har UR bra program. DET tycker jag också!
Menar du att Språka fortf hålls vid liv. WOW!! Måste kolla hur det ser ut idag.
Hårsa bud i skolan ja, avbsolut. Minsta lilla och du hmanar efter.
Visst är det knäppt att man inte ska kunna vara hemma en enda dag.
Ja, knäpptyst vill jag också ha om jag ska lära mig ngt. Men, som du säger är vi alla olika. Tycker också det är bra att skolan fattar detta.
KRAMAR!!!!

A-M:
Ja, det är hårt för dem på skolan. Ibland alldeles för hårt.
Fördelen är att de kan ta om prov o dyl, men iaf.
JA, haha, det var en nostalgitripp det :-)
Kram!!!

Annika said...

Magdalena:
KUL att du gillade inlägget. Jag tänker skriva mer om tv i ett senare inlägg.
JA, från A till Ö älskade man ju!!!
Stenmark ja, ja jösses DÅ stod Sverige stilla.
KRAM!!!

Anonymous said...

Ja den där pressen med att vara hemma fr skolan och missa saker ar inte skoj. En av mina fd elever var i skolan hela förra veckan med 39,9 graders feber, för det låg 5 prov och tre inlämningar den veckan =( Går ju liksom inte att vara sjuk då...
OCH jag håller helt med dig! Här hemma står tv:n aldrig på! Aldrig. Mamma och pappa har den alltid på och det stör mig skitmycket. Tom när man ringer hem får man be de att stänga av ljudet! Att plugga eller jobba till musik gillar jag inte, men drar gärna upp volymen när jag städar =)
Kramis Lia

Annika said...

Lia:
Nej, det är inte kul det där, inte alls.
USCH fattar inte hur man ka gå i skolan med den febern...jag skulle varit avsvimmad.
TRIST med tv som står på hela dagarna. Jag blir desspig av det. Klarar inte av det.
Ja, gärna musik då man städar!!!
KRAM!!!

Anna, Fair and True said...

Språka-programmen minns jag! Jag har också alltid kunnat plugga med musik på.