Thursday, February 10, 2011

I MÅ-BRA böckernas UNDERBARA värld!

Nu var det ett bra tag jag rekommenderade böcker på min blogg. Idag tror jag att det är dags igen.
I somras, då jag var hemma, köpte jag tre böcker av författaren Karin Brunk Holmqvist. De böckerna har --av någon underlig anledning som jag själv inte FÖRSTÅR---blivit liggande fram till nu. Och nu, på väldigt kort tid, har jag betat av två av dessa böcker plus att jag ligger mitt i den tredje.
Jag tycker SÅ mycket om dem!! Detta är feel good för hela själen! Feel good heter det ju numera på ren svenska också, det vet jag nog ;-)

Böckerna utspelar sig i Skåne, på det vackra Österlen. De är fulla av mysiga, roliga och underfundiga karaktärer. ”Hjältarna och hjältinnorna” i dessa böcker är inga duvungar. Nej, här talar vi personer i övre medelåldern till riktigt gamla människor. Böckerna är skrivna med sådan humor och med glimten i ögat att du inte vill lägga dem ifrån dig. Jag är fast i Karin Brunk Holmqvists underbara värld. Varje bok är en avslutande berättelse för sig, så det är ingen bokserie (som Saltön, av Viveca Lärn, som jag jämför lite med då jag läser).

Jag började med att läsa ”Sirila gentemän sökes” som handlar om Margit och Alma som nyligen, temporärt, flyttat in på ett servicehus medan de väntar på att få sina pensionärslägeheter klara som kommunen just håller på och bygger. Margit och Alma har tvingast lämna sina barndomshem som nu ska rivas till förmån för en stugby. Det är härliga tanter, mysiga och fina som nu vill träffa två karlar på ålderns höst. Lyckas de? Och hur går det med husen? Och hur går det med de nya lägenheterna , och hur är det egentligen att leva på ett serviceboende?
Det får du veta om du läser boken. Jag satt med en härligt varm känsla av välmående inom mig igenom hela boken. Jag vill också bli som Margit och Alma när jag blir 80 (eller som min mormor som är 92). Jag kunde inte låta bli att jämföra damerna med mormor Signhild då jag läste den.
Det är vår och sommar i sydligaste Skåne i denna bok, och den får mig att bli nyfiken på hela bygden!
Slutbetyg: 5.

Då jag avslutat ”Sirila män...” grabbade jag genast tag i ”Villa Bonita”.
Villa Bonita handlar om Bonita som är snart 60 år gammal. Hon bor kvar i föräldrahemmet utanför Tommelilla. Hon är ensam, rädd och sköter helt på egen hand om sin svårt dementa mor, Elvy, som också bor i huset. Mitt emot Bonitas hus ligger barndomsvännen Doris gamla barndomshem. Doris kommer hem för att begrava sin mor. I ungefär samma veva skiljer sig Doris från sin man och flyttar från Malmö tillbaka till barndomshemmet på Österlen igen. Doris har ett lite udda jobb som sekreterare på distans åt två underliga typer i Göteborg som hon aldrig har träffat. Doris och Bonita återupptar sin vänskap igen, och de två börjar nysta i Doris skumma arbetsgivare. Samtidigt lyfts de gamla barndomshemmen fram på ett fint, fint plan.
Jag älskade den här boken också! Superfin. Underbara karaktärer beskrivna med lågmäld humor.
Slutbetyg: 4,5.
Nu befinner jag mig mitt i ”Rapsbaggarna”. Samma Skåne, samma Österlen samma tidiga vår och försommar.
Denna gång handlar det om två bröder, Albert och Henning, som bott ihop i hela sitt liv. De strävar sig fram genom att ibland hjälpa godsägaren, precis som deras far och farfar också gjort. Jag har inte läst ut boken ännu, men den är LIKA BRA som de andra två! Plus att jag älskar att läsa om hur dessa två bröder har det i sin enkla vitrappade stuga. Den enda moderna bekvämlighet är en lila radio som de hittat i skogen.
Alla böckerna skriver verkligen under på att det ALDRIG är försent att ändra på ditt liv.

Jag har fått en ny svensk favoritföfattare!! Nu vill jag läsa ALLT Karin Brunk Holmqvist skrivit. DET tycker jag ni ska göra också!!

NU vill jag åka till Österlen!!!


Karin Brunk Holmqvist

28 comments:

Taina said...

TACK för boktipsen Annika! Jag måste skärpa mig på den fronten, dvs att läsa good feel bäcker. Just nu är det mest arbetsmaterial och jag är lite trött i ögat på kvällarna. Känslan av att vara inne i en riktigt bra bok är ju bara så skön. Ska be Albert skicka lite böcker åt sin mor ;)

KRAMEN så här på nyfredagen :)

Annika said...

Taina:
GÖR det! BE Albert skicka över ett gäng pocketar.
Feel good är ju så mysigt ibland!!
Förstår att du blir trött på arbetsmatrial. Då kan en mysig bok vara den perfekta medicinen.
KRAMAR på nyfredagen!!!

Erica Pettersson said...

Tack för tipsen! Det är alltid lika roligt att få tips om just bra böcker :D Jag älskar att sätta mig ner och sjunka in i en riktigt bra bok. Tyvärr är jag lite av en "periodläsare". Men nu börjar det vara länge sedan jag hade en bokperiod, så jag har tänkt ett tag att ta tag i läsningen igen :)

Hoppas att du får en bra torsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Varsågod!
de här böckerna gillade jag alldeles särsklt mkt. Mkt feel good och humor.
Jag kan också vara periodare med böcker.
KRAM!!!

bettankax said...

Å Annika, mitt i allt detta har jag vuxit upp och där bor fortfarande min mor och bröder med sina familjer.
I Brunks skoaffär köpte mina föräldrar mina första par skor. Små vita skinnkängor med mjukt bebirosa foder. Skoaffären fanns i en liten by som heter Smedstorp.
Värmer allt lite extra i mitt hjärta att du gillar författarens persongalleri och miljöerna:)
KRAMAR!!

Millan said...

Ah tack for boktipset! Jag brukar ha samma smak som dig sa de har bockerna maste jag kolla upp nar jag ar hemma nast.
Kram!

Anonymous said...

Tack för tipsen Annika! Ska kolla på Adlibris om de finns att köpa där.
Det är så kul när man hittar en "ny" författare.
Kramar från Anette!

Annika said...

Bettankax:
VILKA miljöer!! VILKA porträtt!! Älskar dessa böcker!
VILL till Österlen. NU!!
OCh där bor din familj. Härligt!
Brunks hade alltså skoaffär.
Underbart att du är uppvuxen där!!
KRAMAR!!

Millan:
Ja, du brukar ju faktiskt gilla böckerna jag tipsar om. DET tycke jag är så KUL. Hoppas att du ska gilla denna också.
KRAM!!!

Anette:
Så långt ifrån deckare man kan komma, Anette :-)
Ja, underbart när man upptäcker en ny författare!!
KRAM!!!

anna of sweden said...

Åh, vad kul med boktips. Rapsbaggarna har jag hört talas om, men jag skulle aldrig kunna säga vem som skrivit.

Det blir till att inhandla dem i sommar alltså.

Huggies!

Miss Marie said...

Har aldrig hört talas om dessa böcker men de verkar vara riktigt bra! Jag gillar böcker med en glad o god känsla!

Annika said...

Anna:
VILKEN positiv överraskning det var för mIG att läsa dem. Underbara och undrefundiga.
Hoppas att du också kommer att tycka det!!
Huggies!!

Marie:
Det hade inte jag heller förrän jag såg böckerna i somras. Hög mysfaktor med äldre/gamla karaktärer.

Livet enligt Jenny said...

Du och min mamma då. Hon är helt överförtjust i dessa böcker! Kanske inte så konstigt då hon själv är 68 år... :)
Nu får jag nog själv plöja igenom dessa böcker som jag ärvt av mamsen.
Kramen

Saltistjejen said...

Å nu blev jag nyfiken på att läsa dem jag med. Har inte hört talas om de eller författaren tidigare. Men nu ska jag sätta upp de här böckerna på min boklista! :-)
Och du Österlen är UNDERBART! Särskilt på vår och sommar! Stora delar av Skåne är verkligen fantaistkst vackert på sommaren tycker jag! :-)
Här har vi sol men kyligt nu. Underbart tycker jag!
KRAM!

Victoria said...

Åh, alltid kul att få tips om bra böcker! dem ska jag allt kika efter när jag åker till Sverige i påsk. Tack för tipsen! Kram//Vic

Elisabeth said...

Vilka mysiga böcker det låter som! Jag kan ha lite svårt för viss feel good-böcker (SPECIELLT när de är i chick lit-form, det läser jag endast om jag måste), men dessa verkar just mysiga. Och att få läsa om vår och försommar låter inte fel det heller. Dessutom är det roligt - och bra! - med böcker som inte bara handlar om unga eller medelålders personer. Det behövs lite annat också, sådant som bryter av mot allt det andra.

Camilla said...

Jag älskar feelgood-böcker! Och filmer med för den delen:)

Just nu går det lite trögt på läsfronten här. Jag har en bok liggande bredvid sängen och den är bra, men jag har inte riktigt tid just nu. Kanske är det en undanflykt. Men börjar jag väl läsa och det är bra har jag svårt att sluta, och nu är det mycket.
Men ska kolla in de böckerna.
Vilken tur att du sparat dem till nu när vädret är trist:)

Kram

Desiree said...

Tack för boktipsen och författar tipset. Så underbart då man får tag på böcker man gillar och knappt kan lägga ifrån sig. Jag har inte sett dessa böcker innan men jag ska aboslut ta och kolla upp dem. Låter som fina miljöeer och interessanta karaktärer man får följa. Österlen är så vackert så dit skulle jag också vilja åka och uppleva miljöeerna på riktigt.
Kram!

Anna-Maria said...

Jag har läst två av de där böckerna och håller med dig - de är jättemysiga! Ett litet minus tycker jag dock är att de är lite för tunna. Man vill ju inte att en bra bok ska ta slut för fort!!
Jag har märkt att sedan jag flyttade utomlands så uppskattar jag verkligen böcker som utspelar sig i Sverige. Och de finns ju så många bra svenska författare!
Kramar

Anonymous said...

Hejsan! Jag heter Anna och jag brukar läsa din blogg. Jag är också svensk-amerikan, uppväxt i Skåne, men bor sedan 17 år i Minnesota. Jag fick "Potensgivarna" av mina föräldrar för ett par år sedan och STOR GILLAR den boken!!! Den kan verkligen rekommenderas!! Kul att höra att hon skrivit fler roliga böcker. Nu får mamma och pappa handla och skicka!!

Anne-Marie said...

Vad roligt när man hittar böcker (eller filmer) som ger den där "feel good" känslan. Vad skulle man säga på svenska? Må bra-känslan? Tack för tipsen! Kram!

Annika said...

Jenny:
Jag är "bara" 44 och jag älskar dem!!
SÅ bra!
Låna av din mor så får du se!!
KRAM!!

Saltis:
Ja, de böckerna ska du läsa! Riktiga feel-good!!
Österlen vill jag till. Jag kan bara föreställa mig hur vackert det måste vara där. Underbart.
En av dessa dagar ska jag dit.
Visst var vädret perfekt igår, kallt och sol!!!
KRAM!!!

Victoria:
VAD roligt att du ska hem i påsk!!
Ja, titta efter dem! De finns i pocket!!
KRAM!!

Annika said...

Elisabeth:
Jag tycker ABSOLUT att du ska läsa en av hennes böcker!
SÅ bra, och huvudrollsinehavarna är alltid äldre, och det är så SKÖNT!!!
Jag har en känsla av du kommer att gilla dessa böcker!!

Camilla:
Ja, läs en av böckerna and you'll love it!!
SÅ mkt feel good!!
Ibland går det trögt med läsningen här också.
Fattar inte att dessa böcker blivit liggande så länge.
KRAM!!

Desiree:
Ja, det är alltid kul att tipsa om böcker!
OCH jag kan verkligen rekommendera dessa.
Skåne har jag knappt sett, så det skulle vara underbart att få komma dit en sommar. Det måste bara bli av!
KRAM!!!

Annika said...

Anna_Maria:
VAD roligt att du också gillar dessa böcker. Precis, ett minus att de ör lite för tunna.
Jag älskar också att läsa böcker på svenska. det enda jag kan klaga på är att det skrivs lite för många deckare i sverige ;-)
Kram!!

Anna i Minn:
VÄLKOMMEN TILL BLOGGEN!!!
Vad roligt att höra ifrån dig. Jätekui att du gillade den boken. Jag förstår att alla hennes böcker är bra! Ja, dina fldrar har en hel bunt at skicka nu!!
OCH du har varit här lika länge som jag...17 år!!!
Varmt välkommen tillbaka!!!

A-M:
Ja, man kan nog kalla det må-bra böcker!
Jag älskar dessa böcker och kan varmt rekommendera dem!!
KRAM!!

Petchie75 said...

Åh, vad kul att läsa om de böckerna på din blogg eftersom jag precis blivit väldigt nyfiken på dem!! Och DU, Annika, ni MÅSTE Komma till Skåne!!! Men bara om ni kommer när jag är hemma ;-) Kan inte fatta att du aldrig varit i Skåne, hi hi. Gör en roadtrip i sommar när Peter kommer över! Så bestämmer vi träff på Österlen, mina föräldrar har ju sommarstuga precis norr om Österlen och där finns det plats för gäster...
KRAM!!

leopardia said...

Så roligt att läsa om ”Sirila män...”, jag köpte den åt mamma här förut, just för att jag tyckte att den verkade vara så charmig!

Annika said...

Petra:
NI först ser jag detta!!!
Böckera är underbara!!
feelgood. Lovely!!
Totalt!!
Du har sköna mysstunder framför dig. Öserlen måste vara som en DRÖM!!
Roadtrip ja, vi får väl se. Inte i sommar för då komemr vi nog hem e anings senare än vanligt. men ngt år vore det totalt underbart att komma och hälsa på hos er!!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Leopardia:
KUL att du köpte den åt din mamma!!
DU måste låna den av henne sen, du komemr att älska den!!

Anna, Fair and True said...

Låter jättebra! Ska bara ta tag i läsandet...