Wednesday, February 09, 2011

Amerikanska fenomen: Konsten att beställa en macka...

Idag ska vi dyka ner och ta oss en titt på ett amerikanskt fenomen som det tar lite tid att vänja sig vid.
DOCK, när man väl har vant sig är det ett fenomen man GILLAR och uppskattar, men innan man har lärt sig kan det kännas nog så jobbigt...

Tänk dig att du är hungrig. Det är lunchtid, magen knorrar. Du har hört talas om de stora, goda amerikanska mackorna. Du tänker på Dagobert och amerikanska filmer du sett där den ena mackan har sett godare ut än den andra.
Glad i hågen ser du en deli, och glad i hågen och hungrig i magen kliver du in i affären och ställer dig i kön. När det blir din tur säger du att du vill ha en ost och skinmacka. Bra så, trodde du? Nej, så LÄTT kommer du inte undan. Det är nu beställningen börjar och det ska gå snabbt; vilket BRÖD vill du ha? Nu får du snabbt kolla in brödet. Du bestämmer dig för ett rågbröd, rye alltså. OK, do you want it toasted? Bestäm dig SNABBT, kön är lång. Du bestämmer dig. Sedan kommer frågan om du vill ha mayo, smör, olja eller senap (eller ngt helt annat). Bestäm dig!!
Sedan kommer vi till fyllningen. OK, vilken slags OST vill du ha? Bestäm dig!!! OCH vilka grönsaker vill du ha på din macka? Snabbt ska det gå.
På kedjor som Subway, Pot belly, Cosi och Quiznos går mackorna som på löpande band, en personal tar upp brödbeställning, nästa tar hand om köttet och osten, medan den sista tar hand om grönsakerna. Till sist får du din macka och kan betala. PUST!
DET gäller att HÄNGA med i svängarna.
När jag var ny i USA tyckte jag det var en sann PINA att beställa mackor på deli. Jag drog mig för det så till den grad att jag hellre avstod än att stå där och beställa och inte riktigt VETA, och kanske säga FEL. Numera är det inget jag tänker på längre, man vänjer sig efter ett tag, och man lär sig uppskatta valen.
Det är samma sak på restauranger av alla de slag. Valet är ditt. När du beställer en hamburgare på restarang får du samma val, från bröd (inte alltid dock) till vilken ost du vill ha på burgaren. Likaså får du bestämma hur du vill ha burgaren stekt: rare, medium rare, medium, medium well eller well done. OCH gott folk, kommer ni till US ska ni ju absolut beställa en burgare. NI blir INTE besvikna. DE är goda på minsta hak! MUMS!
Om du beställer en macka på en deli så ingår ofta en påse chips i din beställning. Amerikanerna älskar sina chips till sina mackor. Mackor och chips hör ihop som hand i handske. Nej, jag har inte anammat chips till/som mat ännu efter 18 år i landet.
Men, numera har man faktiskt flera val än bara chips också såsom äpplen, morötter , potatisssallad, cole slaw etc.

Beställer du sallad har du alla möjliga val också, vilken dressing du önskar och om du vill ha den i salladen eller på sidan om. Salladerna är ofta STORA!! OCH oftast goda!

Mackorna är ofta FULLPROPPADE med ost och kött, så till den milda grad att jag alltid brukar ta bort hälften.

Kort sagt, ska du köpa en macka på stående fot i USA ska det gå snabbt och du ska välja snabbt. MEN, det ÄR lugnt, you CAN do it!!!

42 comments:

Taina said...

Hahahaha, känner igen det där. Men jag stressar INTE! Och visst kan de bli sura men jag brukar säga att jag har precis lyckats ta mig fram och vill gärna se vad de har. Ibland försöker de köra samma teknik trots att det inte är någon kö alls och jag frågar om de har bråttom till något. Ibland kommer ett "sorry" eller bara en sur min. Jag skiter faktiskt i vilket.

Men det finns verkligen MYCKET att välja mellan och GODA är de också, både mackorna och burgarna.

KRAM KRAM

Anonymous said...

Haha! Precis så är det! Hjälp vad stressad jag blev första gången jag var med om det! Det var faktiskt på en liten Subway i Georgetown. Men efter att jag beställt den första så körde jag samma val på de jag beställde därefter, så då gick det i ett rasande (amerikanskt) tempo.=)

Annika said...

Taina:
Ja, det är en klassiker. Ngt som alla blir lite "taken aback" av, tror jag.
Fniss, det är ju bra att du tar din tid i lunchrusningen :-)
Why not.
Själv tänker jag mest på soup-nazi i Seinfeld på vissa delis.
Goda mackor är det ja, allra oftast. OCh faktiskt alltid goda burgare. You can never go wrong with that!
KRAM!!!

Annika said...

Penny:
Ja, som sagt, hihi, det är ngt som satt oss alla på pottkanten ngn ggn...
Men, har man väl lärt sig så kan man ju och det blir ingen biggie längre.
Kram!!

anna of sweden said...

Underbart inlägg! Jag gillar dina amerikanska-fenomen-inlägg!

Kallt i Philly idag. Brrrr.

Huggies!

Annika said...

Anna Swe:
TACKAR!!
Vad glad jag blir!!
Kallt här också, skönt :-)
Huggies!

Katarina said...

Ha ha gudars vad jag känner ige mig i din beskrivning.. Ibland har jag undraf, vad hade jag tänkt beställa och vad blev det?!

Ha de gott!

Miss Marie said...

Coolt! Har inte direkt tänkt på mackor i amerikanska filmer, men däremot påminner det här om en scen i You've got mail där Meg o Tom beställer kaffe på starbucks o de får välja sjukt många olika saker!

Annika said...

Katta:
JA, det är verkligen lite av en konst att beställa på deli :-)
Kram!

Marie:
Kaffe på coffee shops måste nog bli ett inlägg för sig...Jösses vad pretto det kan låta i kön på Starbucks!
FNISS!!!

Anna Maria said...

Oj va hungrig jag blev nu! Du har verkligen rätt - hamburgarna är riktigt goda i USA. Cole slaw är också väldigt gott till tycker jag. Det brukar jag göra hemma ibland. Mums!
Kram Anna Maria

Annika said...

Anna maria:
Ja, jag börjar också känna mig lite hungrig nu :-)
Hamburgarna i US är såå goda, you can't really go wrong there..
Gillar också cole slaw, speciellt den man gör själv...Mmmm...
Kram!!

Desiree said...

Ja precis så är det och det gäller att lära sig vad man vill ha och vad som finns. Det går dessutom fort när de rabblar upp det som finns så ofta minns man bara första och sista alternativet. Precis som du också nämner så är det ju samma sak då man beställer burgare, sallader, en öl osv. Svärfar blev helt galen på detta. Jag vill ju bara ha en vanlig stor stark som öl sa han till oss. Vi påpekade att det finns inte i USA. Bra att det börjar komma lite mer hälsosamma alternativ till chipspåsarna.
Have a good one.
Kram!

Lia said...

Hahaha, vilket kul inlägg, man kan ju känna stressen bara genom texten =)
Här hemma finns ju numera tex Subway, och vad gäller snabbmat väljer sambon och jag ALLTID Max (Donkan är ok, men BK skulle jag inte sätta min fot på) och vad jag gillar med Max är just VALEN: du kan få rågbröd på hamburgaren, det finns morötter och sallad men också en himla fin bönsallad eller pot.gratäng för de som inte vill ha fries!
I Norge var det ju lite som i USA; mackor är standardmat och viktigt vid lunchen! FLERA kedjor erbjöd just det som du beskriver; val i oändlighet! Och allt på Norska =).
Men som du sa: man vänjer sig! KRAM, jag snor The Lista från dig idag!!

Victoria said...

Haha, Isak och jag var på Subways igår och jag hade det vanliga problemet med vad jag skulle beställa: vilken macka??? De har mycket gott men bestämde mig för en steak and cheese (fast den var faktiskt lite trist) och så alla grönsaker utom de kryddstarka och så extra oliver på det. En äldre farbror som stod bakom oss hade lite problem, han pratade lite otydligt och damen som skulle göra hans macka hade svårt att förstå, så det blev fel hela tiden, fel sorts macka, nej inte en footlong, six-inch sa jag! Nej, american cheese, inte Provolone och bara lite mayo, nej LITE sa jag, inte mer, nu får du ta bort! Och så där höll det på. Förhoppningsvis blev han nöjd till slut. Kram!

Malin said...

Jag känner verkligen igen mig! Jag har lärt mig vad jag vill ha på Subway, men okända Deli's vågar jag mig knappt in på, det är inget större fel på min engelska, men jag blir väldigt stressad av nya ställen där jag måste göra en massa val och bestämma mig snabbt och inte riktigt vet vad som väntar! En riktig fegis är jag ;)

Annika said...

Desiree:
Ja, nog ska man vänja sig alltid. OCH ja, när de rabblar då blir det svårt att hänga med.
Min moster skulle beställa en hamburgare här, till sist blev hon så irriterad på alla frågor att hon sa...just a burger, and NO furhter questions. Som med ölen för din svärfar, hehe...
Jo, det finns alternativ till chipsen, och det är bra.
KRAM!!


Lia:
Ja, det kan vara lätt stressigt att lära sig beställa mackor på amerikanska delis. Absolut. Det tar lite tid att lära sig, men sen gilalr man ju valen. Helt klart.
Max har jag ätit på ngta ggr hemma och gillat vad jag fått. Absolut!!
Visste inte att Norge var ett sådant mackälskande land :-)
Bra med valen!!
Ska komma och läsa the lista!!
Kram!!

Victoria:
Ja, det är en konst att beställa. OCH just det, glömde det där med olika stl på mackorna...Det får man ju välja också för det mesta :-)
Inte lätt att itne veta, som farbrorn igår. Hihi!!
Kram!!

Annika said...

Malin:
Jag vet, det är ju inte lätt. Jag förstår att du tycker det är lite jobbigt.
men det är i princip samma på delis som på subway så du ska absolut testa ngt annat. Subway är ju lite trista sådär.
You can DO it!!
Kram!!

alegni said...

vilken tur då att vi har subway här så vi får träna innan vi reser till det stora landet i väst :)
subways subways tycker jag är jättegoda!
KRAM

Annika said...

Ingela:
Subways i Vasa ja, tur det så ni får träna upp er lite.
Subwaymackorna är OK, kanske är det godare i Finland?
Kram!

Saltistjejen said...

Hahaaa! Ja i början calde vi ibland aktivt att INTE gå till just smörgåsställen för att köpa lunch jag och M. men numera är det inget man tänker på. Har ju även lärt sig lite mer vad de olika valen innebär. Vad en "roll" är och vad en "hero" är t ex. Sedan de olika dressingarna och ostarna. När man väl lärt sig inser man att det i stort sett alltid är "samma val", alltså på nästan alla ställen får man välja mellan samma typer av dressing och bröd etc. Själv gillar jag att det är så mycket kött när man köper en rostbiffsmacka t ex! :-) Men M´s syrra tar alltid bort typ 75% av köttet när hon varit här o hälsat på. :-)
Kram!!

Annika said...

Saltis:
Absolut är det en ren vanesak. Det gäller bara att börja så kan man det sen, som du säger är det ju lika på de flesta ställen. Samma princip.
Jag är som Ms syrra, tar bort massor med kött, tycker detär för mkt. men, man kan inte säga att de snålar iaf :-)
KRAM!!!

SAM said...

Sa ratt du har. Jag tyckte det var helt hopplost nar jag flyttade hit och nu skulle jag nog inte vilja ha det pa nogot annat vis.

Anonymous said...

Första gangen jag var i USA fick jag en chock när jag skulle köpa glass...killen bakom disken rabblade pa och det fanns typ 1000 smaker, 1000 toppings etc. Samma när jag skulle köpa hamburgare...fast man vänjer sig ganska snabbt. Bara man anammar deras stil sa gar det bra! Haha!
Ikväll börjar vi med Mad Men säsong 3!!! Yipee!
Huggies, Lisa

Anonymous said...

Har beställt mackor när vi besök USA och eftersom jag absolut inte stressar fick folk bakom helt lugnt vänta! Säkert tyckte de jag var otroligt jobbig!
Men goda är de!

Lia said...

jo, norrbaggarna äter så kallad matpacke till lunch; ofta bestående av just mackor. Varm mat lagas sällan och på många arbetsplatser finns det inget kylskåp eller micro-rum för att ha matlådor med sig. På kvällarna äts oftast halvfabrikat, tex färdiga Karbonader (som små köttbiffar) som läggs på macka, eller fryspizza i ugn =(. Naturligtvis lagar man ju mat med, men många äter såhär på vardagen, och barnen har ingen skolmat, utan har smörgås med sig i påse...väldigt stor skillnad alltså mot hur vi svenskar äter. Lite likt danskarna med deras smörrebröd! Kram Lia

Freedomtravel said...

Hjälp! Fast mackorna ser goda ut! Lite av det där har väl kommit till Sverige med Subway och så, fast sådär många val är det inte...

Elisabeth said...

Pust, minst sagt. OM jag nu någon gång kommer till USA och köper en macka är jag i alla fall beredd. ;)

Vet du förresten hur det är med vegetariska alternativ på mack-/hamburgerställen? Här tycker jag ofta att utbudet är rätt kasst, eller i alla fall fantasilöst. Det finns liksom annat än ost att lägga på vegetariska baguetter!

Elisabeth said...

Ska väl tillägga att jag aldrig köpt något på Subway, så utbudet där vet jag inget om. Men i allmänhet svämmar det inte direkt över av bra vegetariska alternativ.

Musikanta said...

Hade ingen aning om att man fick välja så mycket. Skulle nog ha svårt för det om jag var tvungen. Det räcker med att välja salladstallrik eller glass med tre kulor här hemma!
Härliga bilder, jag blir jättehungrig när jag ser dem!
Kramar!

Humlan said...

Det ser verkligen gott ut och för mig som inte kan äta allt så är det ju perfekt när man får välja precis vad man vill ha på/i. Här hemma fungerar det ju på de ställen som har valmöjligheter, ingen stress och de har ju inte speciellt många valmöjligheter (än), men jag kan tänka mig vilken stoppkloss jag skulle vara hos er... :)

Kramar

bettankax said...

Älskar dina "fenomeninlägg". Blir stressad bara av att läsa och ett pinsamt minne dyker upp.
Jag blev så stressad en gång så jag bara hasplade ur mig "the same please" och pekade på kunden framför. Inte så lyckat kan jag säga;)
KRAMAR!!

cessie said...

Haha jag har med tänkt på det här med subway och stress. Där jag jobbar finns det en Subway och jag drar mig verkligen för att gå dit, inte för att jag inte hänger med i engelskan med för att det är såååå mycket folk och allt går så fort att jag måste ta en breather när jag lämnar stället. Och dessutom beställer jag alltid samma sak, just för att göra det lätt för mig själv.

JAg vågar dock fortfarande inte beställa över deli disken, jag vet inte vad pounds är, vad de olika storlekarna innebär osv. Jag är livrädd att de ska kosta mer än jag tror... haha barnslig jag vet:-)

Livet enligt Jenny said...

Haha men vilken tur för oss att vi sällar oss i det stressade samhället då för nu har Subway kommit även till GBG. Dock är det ju svensk personal bakom kassan och det kanske bidrar till att det inte går lika fort som i USA... ;)
Kramen

Anne-Marie said...

Mitt i prick! :) I början fick jag också panik och hade ingen aning om vad jag skulle välja. Hade ju aldrig behövt fatta så många beslut så snabbt i Sverige. Helt otroligt med alla dessa val. Och mängden med kött är imponerande minst sagt. Jag vet faktiskt inte ens hur svenska smörgåsar ser ut eller vad man får på och med dem idag. Kram!

Annika said...

SAM:
Precis, du ser...Man vänjer sig och tycker nu att detta är det rätta, trots stressen i början :-)

Lisa:
Ja, det är verkligen valens land när det kommer till detta. För många val ibland, kan man tycka. Men som sagt, man vänjer sig.
OCh sen tycker man att det är bra.
KRAM!!

Brysselkakan:
HAHA, säket suckades det i kön...Men so what då?
Ja, goda mackor, absolut!!

Annika said...

Lia:
Tack för norrbaggarnas lunchinfo. Intressant.
Där ser man. Jag drar så lätt norden över en kam och tror att alla gör som sverige, typ. Så dumt. Så är det ju inte.
KRAM!!

Freedomtravel:
Jajamä, valen äro många. Har aldrig ätit på Subway hemma, men sett flera ställen. Får prova i sommar bara för att jämföra.

Elisabeth:
Ja, nu vet du, så du är beredd :-)
Veg.alternativ? Jady, jag brukar ta en på Subway ibland som bara är proppad med olka grönssaker, oliver etc.
På hamburgerställen fins ofta vego.burgare, men jag har aldrig provat en sådan. Tofu har jag sett också. Ska kolla mer vad som finns för er vegeterianer.

Annika said...

Musikanta:
Jodå, valen är det inget fel på :-)
Beslutsångest kan det bli.
OCH det är inte helt lätt att vänja sig vid det hela, men man gör ju det och sen vill man inte ha det på annat sätt.
Kram!!

Humlan:
HAHA, vi har nog ALLA varit stoppklossar i deliköer. OCh fått rena rama stressattacken innan mackbeställningen är gjord, hehe.
Bra med fler val hemma också, och skönt att det inte ska gå så fort.
KRAM!!

Bettankax:
TACK!! Roligt att du tycker det!!
Ja, det är skitlätt att bli stressad. Vet du, jag tror nog att jag har ngt liknande minne som du. Just att man hasplat ur sig "the same, please", sen har det ju inte blivit som man ville :-)
KRAM!!!

Annika said...

Cessie:
Varmt välkommen till bloggen!!
KUL, ser att du bor i Seattle. Ska kolla in din blogg mer sen.
Ja, just det, det är så LÄTT att man blir stressad. Subway är alltid proppfullt vid luchtid, och jag vet, det ska gå så FORT!!
Klart du kan beställa kött i delidiskar. Ett pound är 450 gram. Testa en lugn dag då det är lugnt vid disken.
VÄLKOMMEN tillbaka!!!

Jenny:
Japp, nu har väl Subway funits hemma under rätt lång tid. Har aldrig varit dr, men känner att jag borde prova ett på hemmaplan. Mina fldrar brukar äta mackor där ibland. SÅ jag kan inte tro att det är speciellt stressigt och det är BRA :-)
KRAM!!!

A-M:
TACK! Ja, visst är det så!! Man ska veta vad man vill ha!
Jag tycker de vräker på för mkt kött här.
Mackorna hemma är goda, men anorlunda, såklart. Skulle vara kul att testa Subway bara för att ha testat det.
Godaste mackorna hemma? RÄKMACKA och köttbullemacka...mmmm...
KRAM!!!

bettankax said...

Å Annika, mitt i allt detta har jag vuxit upp och där bor fortfarande min mor och bröder med sina familjer.
I Brunks skoaffär köpte mina föräldrar mina första par skor. Små vita skinnkängor med mjukt bebirosa foder. Skoaffären fanns i en liten by som heter Smedstorp.
Värmer allt lite extra i mitt hjärta att du gillar författarens persongalleri och miljöerna:)
KRAMAR!!

bettankax said...

Hoppsan kommentaren hamnade under fel inlägg.

Annika said...

HAHA, det ÄR OK!!!!
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Nu för tiden har vi ju Subways och liknande (t ex Sandys) i Sverige så detta är ju inte helt främmande. Men det var ju annorlunda för 20 år sedan. Men valen är fortfarande fler (och ordentligt så) i USA. I Sverige känner jag mig fortfarande "besvärlig" när jag vill ha lättmjölk i latten eller beställer laktosfri mjölk till Peter.