Thursday, February 17, 2011

Amerikanska Fenomen: Det här med att dricksa...

Så var det nyfredag igen. Hurra. Denna härliga veckodag. Härligt väder för den med sig också. Idag lär det ska bli upp till 18 grader varmt.
Det är okey. Det blir en skön prommis/springtur då.

Men, det var inte väder och vind jag tänkte prata om idag utan om något helt annat.

Idag tänkte jag fortsätta min serie Amerikanska Fenomen, och idag tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på det här med att dricksa.
Att ge dricks är ett typiskt amerikanskt fenomen som det kanske inte alltid är så lätt att förstå sig på. När ska man dricksa? När behövs det inte?
INTE lätt att veta, jag vet. Jag har nog inte själv rett ut det där helt och hållet.
Du bör dricksa då du går ut och äter. Alltså, då du befinner dig på en restaurang där du blir serverad vid bordet. Kotymen är att ge 15-20% av notan. Man kan säga så här, är du mindre nöjd ger du 15%, men är du-fullt ut nöjd-så ger du 20%. Det kan tyckas som mycket pengar. Då kan det kanske vara lättare att tänka som så att servitören har en urusel timpenning och han/hon är helt beroende av sin dricks. Oftast delas dricksen även med diskplockarna.
OM du skulle få USEL service så behöver du inte dricksa alls, men då ska servicen också vara katastrofal. Det har hänt en handfull gånger att jag inte gett dricks, men det har inte hänt oftare än tre gånger på 18 år och jag kommer ihåg varenda gång.
Om du köper din mat över disk i en cafeteria eller food court behöver du inte dricksa alls. Det gäller även på Starbucks och andra kaffekedjor. Ofta har de dock en burk för dricks, och där kan du lägga småpengar, men BARA om du har lust. Det är noll drickstvång på sådana ställen.
Sen kommer vi då till annan service.
När jag klipper och slingar mitt hår är det här att betala dricks ett MÅSTE. Eller ja, det är väl aldrig så att någon står och vrider om din arm, men det är klar kotym.
Det är inte billigt att klippa och slinga håret, det går på ungefär 200 dollar för mig, och då ska man lägga på dricks på 20% till frisören, och sedan ska man helst ge den person som tvättat ens hår 7-8 dollar också.
Detsamma gäller annan skönhetsbehandling också, som på spas och skönhetssalonger. På kryssningar och all-inclusive-restorts är det också ett ”måste” att ge dricks, men där brukar det finnas klara besked om hur mycket som är normen för de personer som skall dricksas.

Vid mataffärerna finns ofta folk som lassar in kassarna i din bil. De står utanför affären, och är anställda av kedjan i fråga. De ger kunderna en hand där det behövs. Du behöver INTE ge dricks till dem. Ni ser, det är en snårig djungel. Det är inte lätt att veta vilka som ska dricksas och vilka som inte behöver dricksas.
Taxichaufförer dricksas alltid. Likaså är det schysst att lämna dricks till städerskan om du tagit in på hotell.
Hantverkare som kommer till dittt hus behöver INTE dricksas.

Det finns inga klara regler här, men några är solklara, som att alltid dricksa på restaurang och hos frissan. Alltid.

Nopeli dopeli, det var det om det...NU ska jag ge mig ut i den milda morgonsolen...

ALLA bilder från nätet.

38 comments:

anna of sweden said...

Det där är verkligen svårt att hålla koll. På restaurangen känns det självklart att ge, tycker jag. Och till taxichauffören. Det gör vi ju i Sverige också. Men när jag är hos frisören får jag verkligen påminna mig själv om dricksen. För det känns liksom inte självklart.

Huggies!

Emmama said...

Ja det var faktiskt lite av en djungel... :) På restaurang och till taxichaffören (både här och "hemma" i Sverige) rundar jag alltid av upp och ger dricks.. Och de som hjälper till att packa våra matvaror här jobbar ofta för en charity och har en hink till pengar med sig. Har aldrig sett att butiksanställda här gör detta men det förekommer kanske.

Njut av solen!

Kram!

Äventyret framtiden said...

Vilka priser hos frissan! Här tycker vi att det är dyrt när vi betalar 72 € för samma sak och betalar inte dricks alls.
Intressant inlägg som vanligt!

kram!

Lia said...

Ojoj, det blir ju DYRT att gå till frissan =). Jättebra att du tog upp detta Annika, för man vill verkligen inte framstå som oartig, och det är också bra att FÖRSTÅ vem dricksen går till och varför, som med servitörer..
Här hemma kostar min klippning+slingor ca 1600sek. Det hade ju blivit lite extra med dricks, haha, de pengarna brukar i och för sig ändå hamna hos butiken, då jag är SVAG för produkter och aldrig skulle använda annat än salongsshampoo i håret! Kramar

bettankax said...

Mycket intressant fenomeninlägg(som vanligt:)).
Klippte mig igår och skulle aldrig komma på tanken att ge dricks. Däremot hade jag med en bukett blommor eftersom min frisör fyller år på fredag. Har haft samma i åtta år och hon är SÅ bra. Jag klipper mig var 5:e vecka så vi har under årens lopp utvecklat en sorts vänskapsrelation.
Ha det som bäst i vårvärmen.
KRAMAR!!

Suzesan said...

Jag vill ha arton grader NU:)Åhh.

JAG SKULLE ALDRIG gge dricks om jag inte var nöjd med servicen. Icke! Och då menar jag nöjd inte halvnöjd. Blir nån sur för att jag inte ger dricks då kommer jag aldrig tillbaka dit. No way. För övrigt så ska man ge dricks. När man är nöjd. Jag kollar alltid så de delar med KöKET och disken. Aldrig att jag skulle ge nån som tvättar mitt hår en enda krona. Inte den som klipper heller.

Intressant inlägg.


Kram
/Susanne

Erica Pettersson said...

Jag tycker det är riktigt intressant att läsa dina blogginlägg om Amerikanska fenomen. Vill ju själv till USA någon dag, så det känns bra att få en liten "inblick" i alla fall :D
Det här med dricks verkar vara en riktig djungel. Jag skulle nog mest vara rädd för att omedvetet lämna för lite...

Hoppas att du får en riktigt bra torsdag!
MVH /Erica

Steve said...

Trixigt värre att "göra rätt för sig" over there.

Kalas Lotta said...

Det är verkligen en djungel och man blir inte klok på den.

Ett litet tillägg, klipper du dig hos ägaren av salongen ska du INTE dricksa enl mina NYC/CT vänner däremot kan man lägga lite extra till den som tvättar håret då.

Jag har faktiskt struntat i att ge dricks på krogen en gång. Servitören hällde ut ett stort (amerikansk size) glas isvatten över hela min rygg, jag var mitt vanliga glada-jag för jag vet att en olycka händer så lätt. När jag ser notan och jag är den enda som tagit en espresso o han har mage att ta betalt för den så gick jag upp till honom och sa att jag tyckte gott att han kunde ge mig en kaffe som plåster på såren och det faktum att han struntade i att ens erbjuda mig något extra (kanske bara för att jag inte blev skogstokig som så många blir) gjorde mig tokigt missnöjd och därför hoppade jag att ge honom dricks. Tilläggas bör att han verkligen var en kass servitör överhuvudtaget, ingen vid vårt bord var nöjd. Hans svar till mitt ickedricksande blev "I dont care". Bra service känsla där...not.

Underbara vårkänslor idag...ut och gå/springa känns som ett måste!

Ha de´!

Annika said...

Anna:
Visst är det mkt man ska tänka på.
Hos frissan är det alldeles gjutet att man ger, och de är dyra till att börja med, så pengar går.
Japp, rundar upp lite smått i sverige då jag åker taxi också.
Huggies!!

Emma:
Lite anorlunda i Skottland här jag med volontärer utanför butikerna. Här är de anställda av affären.
Ja, att runda upp brukar jag göra då jag är hemma också.
Kram!

Karin:
SKITDYRT att klippa och slinga sig. Jag vet!
Nej, hemma dricksar man ju inte frissan, men här är det så gjutet.
Gillar era frissapriser bättre.
KRAM!!

Annika said...

Lia:
Ja, det är ju inte helt självklart detta med dricks, men på rest är det SÅ gjutet. OCH hos frissan.
Svindyrt med klipp och sling här, jag vet, och lägg därtill på dricksen. Jag brukar också köpa produkter då jag är dår så VISST blir det dyrt!
Jag är som du, bara salongsgrejjer i barret.
KRAMAR!!!

Bettankax:
Nej, att dricksa frissan finns inte på kartan i svedala, jag vet. det är inte helt lätt att lära sig att det verkligen är kotym här.
VAD trevligt det låter med din frissa. Att ha en sån fin relation. Dessutom är svensak frisörer så duktiga!
KRAMAR pch KUL att du gillade detta inlägg.

Suz:
Ja, nu är det softa dagar...
men det blir snart kallt igen.
ja, det är annorlunda hemma. Alla som serverar har en OK grundlön, TROR jag. Men det har de inte här.
Ofta är servicen bra här också (de är så illa tvungna).
Kram!!

Annika said...

Erica:
TACK!!
Ja, det är en djungel, och i början då man var ny i landet var det INTE lätt att veta vad som var rätt och vad som var fel.
Minns så vi beställde drinkar och anat då vi var au.pairer och kanske dricksade en dollar. Vi visste inte bättre.
Ja, sådant här är bra att veta om man ska till US.
KRAMAR!

Steve:
Kind of trixigt ja...

Kalaslotta:
Visst är det SVÅRT!!
nej, min frissa är inte ägare av salongen, men jag visste inte om det där med dricksande till ägaren...Tack, där fick jag lära mig gt nytt.
EXAKT, om de är för otrevliga sp dricksar man inte. Jag minns alla tre ggr då jag inte gett dricks, och då har det varit USELT.
USCH vilken NONCHIG och vidrig servitör du hade. Han var knappt värd pengarna för ngt alls.
Idiot. Ni borde snackat med management.
Idag är det LJUVLIGT ute!!
Kram!

Malin said...

Dricks är så SVÅRT!! Jag tycker att det är jobbigt i situationer då jag inte vet om jag ska dricksa eller inte. Jag vill inte framstå som snål och otrevlig när min intention egentligen är att göra rätt :)
Min man och jag har ofta diskussioner kring dricks och han tycker att det känns knäppt att ju dyrare mat man väljer från menyn desto mer dricks behöver man betala :)

En annan gång jag har lärt mig att man ska ge drick är hos massören, men INTE om det är på en "sjukvårdsinrättning" utan bara om det är på salong, spa eller liknande.
Jag har också insett att det går bra att fråga om man är osäker. De flesta verkar inte alls tycka att det är konstigt, jag förklarar bara att jag är ny här i landet och att jag är lite osäker på vad som är brukligt att göra.
Kram

Annika said...

Malin:
Jag vet, det är en djungel med dricksandet.
Som du säger ska du ge dricks åt en massör, men inte om det är genom vården, utan bara om det är på ett spa eller salong.
INTE lätt, jag VET!!! Det tar sådan tid att lära in detta, och jag kan vara tveksam ibland också.

Japp, det där med ju dyrare mat, finare rest etc är ju sant. Man betalar mer dricks då.
Visst är det en underlig snårskog som inte är helt lätt att begripa sig på.

KRAMAR!!

Saltistjejen said...

Visst är det en djungel! Och jag har fortfarande inte vant mig vid själva grejen att dricksa även om det självklart går av bara farten nu när man äter ute eller tar hem mat. Men att dricksa sin frissa känns bara såååå konstigt!!!!! En av anledningarna till att jag slutade gå till frissa här var att det var hutlöst dyyrt så nu klipper jag mig alltid själv. Hm, det kanske syns, men för min del är det bara inte värt att betala närmare 200-250 dollar för klippning. Här i staden är det såååå DYRT!
Sedan vet jag att på vissa hotell får man inte lämna pengar eller saker till städerskorna på rummet utan måste lämna det i receptionen med namn på städerskan eller rumsnumret till ens rum. Allt för att man inte senare ska kunna anklaga städerskan för stöld. Vi har gjort det en gång, alltså lämnat dricks i receptionen. Det var ett hotell i Chicago minns jag. Vi frågade och de sa att vi inte fick lämna det på rummet.
Taxis dricksar jag aldrig så mycket. Oftast bara 10-15 procent faktist. Men här i staden brukar vi ha en enkel grundregel vad gäller att räkna ut dricksne på restauranger och det är att köra 2 X tax eftersom skatten här är knappa 9%. Så det blir ju ca 17-18% om man gör det vilket är det vi vanligast ger. Men när vi var på Hawaii och där gjorde detsamma av bara farten kom vi på att där har man ju annan skatt!!!! Så vi insåg att vi dricksade för lite! ;-)
Kramar!!

Annika said...

Saltis:
DET är så snårigt, jag vet.
OCH det tar tid att lära sig.
SJUKT dyrt med frissan ,jag vet!!
DÄR går det massor med stålar varenda ggn man ska fixa till skallen.
Nej, det syns inte att du klipepr dig själv.
DU gör att bra jobb.
Gillar det där emd taci i nYC för allt är uträknat då man betalar, dricksen kan man lägga på så lätt.
Likey!
Inte lätt det där med att ge för lite dricks, och det där med 2Xtax funkar inte överallt som ni fick erfara.
Ja JUST det, DET är sant. DE kan bli anklgade för stöld städerskorna. BÄST att lämna dricks då man checkar ut. Absolut!!!
Kramar!!

Millan said...

Oj intressant det har tycker jag. Och jag inser genast att jag ar ratt sa daligt pa att dricka. Pa resturang dricksar jag alltid... men inte i taxi eller hos frissan. Ditt inlagg borjade en diskussion har pa jobbet om hur kotymen ar i england och det visade sig att alla hade skilda asikter i amnet. Jag far nog borja dricksa lite mer...
Kram!!

Annika said...

Millan:
Ja, det är också intressant att veta hur mkt det diffar från land till land.
Vet inte hur det är i england, men det är KUL om mitt inlägg föranledde en diskussion!
Stor kram!!

Marianne said...

Ja gissa om det är skönt att vara i Sverige igen med tanke på dricksen! I Egypten är det "baksheesh". Och det bygger på att eftersom X gör mig en tjänst, så ska jag göra en gentjänst. Och eftersom jag inte kan passa hans barn eller följa med hans farmor till sjukan, så ska jag ge en peng. Det kan gälla ALLT, inte bara krogen, taxi och frissan, utan ALLT. Så även polisen som visar vägen - och då är det inte muta för han har ju redan visat vägen, utan tacksamhetsintyg. Suck. Och inte kunde man fråga egyptierna hur mycket man skulle ge, för de gav mycket mindre än jag som utlänning skulle ge. Jisses vilken snårskog det var.

Jag var aldrig hos frissan i Egypten, men i Turkiet. Och där var det ju inte bara frissan och hårtvättaren. Där var det även golvsoparen, fönsladdhållaren, färgaren, ögonbrynsplockerskan ...

KRAM!

Annika said...

Marianne:
OMG!
DET var ord och inga visor det. DÅ har vi det som e mild västanfläkt här...
OCH det är jag glad över.
Tänk att behöva ge till ALLA. Nej TACK!!
Snårskog av den riktigt snåriga arten där du bott...
Kram!!

Desiree said...

Ja det är inte lätt att veta till vilka man bör ge dricks iallafall om man bara kommer som turist i landet. På min salong där jag klippte mig i Bama brukade de inte dricksa. Jag frågade flera gånger för säkerhetsskull livrädd att jag skulle göra fel. De sa bara att de hellre ville att man skulle komma tillbaka som kund. Vilket jag gärna gjorde. Ja efter att ha läst Linneas blogg som bor i AL nu och jobbar som servitris så har jag verkligen fått upp ögonen för hur usel lön de tjänar och skulle aldrig drömma om att inte dricksa utan kommer absolut att alltid ge 20% framöver.
Bra inlägg.
Ha en fin torsdag/fredag.
Kram!

Annika said...

Desiree:
nej, det är så svårt!
Inte alls lätt.
Vilken ovanlig salong du gick till i Bama. NAJS. Verkligt najs. Rätt tänk där.
ja, att dricksa på resttaurang bör man absolut göra. Man vet att de HAR så lite i grundlön att de är helt beroende av sin dricks. har inte läst Linneas blogg, blir lite nyfiken nu. Antar att hon är länkad hos dig. Att slava som servitris i detta land är inte lätt.
TACK för att du gillae inlägget.
KRAM!!!

Miss Marie said...

Vilken djungel! Att dricksa kanns som en valdigt amerikanskt o i viss man engelskt sak. Min make dricksar alltid nar han klipper sig hos frisoren, o sa aven i Sverige! Manga ganger har frisorerna varit snopna nar de far EXTRA pengar i Sverige! :D Har sagt flera ggr att han inte behover dricksa i Sverige, men for honom ar det sjalvklart!

Sag att Desiree skrev om Linnea i Alabama, o henne tankte jag ocksa pa nar jag laste det har! Det ar verkligen ett skitjobb att vara servitris i USA o hon ar helt beroende av dricksen som hon aven maste dela med sig av! Helt sjukt tycker jag!

Annika said...

Marie:
måste läsa Linneas blogg. Ny för mig.
TVI, ja det är sant, servitriser har det skit här, och de är totalt beroende av sin dricks. TPTALT!!
Det är nog därför man alltid ska dricksa 20%, det hör till.
Förstår att din man gärna vill dricksa. Det är han ju uppfödd med.
Hur är et i Tyskland m dricksandet?

Anonymous said...

Usch, jag tyckte det var så svårt med dricksen! När ska man ge, hur mycket ska man ge, ska man ge mer i en vanlig taxi än när man åker shuttle - hur mkt ska man ge då? Osv... Vid biltvätten var vi villrådiga, men man ville ju ge för man förstår ju att de som jobbar i serviceyrke knappt klarar sig på en heltidslön... Som sagt, en djungel...

Skönt med lite vår! Er vår är ju som en högsommardag här hemma.;-)

Loppan flyttar västerut... said...

Åå tack, så användbar info för mej, o jag får nog göra om o gör rätt verkar det som, hu hu vad pinsamt!

// Åsa

Elisabeth said...

Det verkar vara en hel vetenskap om var man ska ge dricks och hur mycket!
Lappen med "Boats can tip. So can you." var rolig. Lite ordvits är aldrig fel. ;)

Humlan said...

Vilken djungel! Det gäller att komma ihåg detta när man reser, vi är ju så ovana med detta här i Sverige.
Det är verkligen dyrt med frissan hos er!

Kram

Camilla said...

Ja, det här med dricks är verkligen inte helt enkelt.
T är duktiig på detta med dricks, men en gång blev jag faktiskt nästan irriterad då vi var ute och åt och absolut inget funkade. Dessutom hade vi en servitris med total avsaknad av servicekänsla. Jag tyckte att hon inte skulle ha en spänn, men fick ge mig till slut.
På kryssningsfartyg så funkar det så att lönen från rederiet är gräsligt låg och dricksen är det som egentligen är lönen. Det är bra att det finns angivet för gästerna hur mycket de ska ge per dag/person. På så vis kan priset på kryssningar pressas annars skulle de bli väldigt dyra.

Men systemet med dricks innebär inte automatiskt att servicenivån är hög eftersom det förväntas att dricksen kommer ändå. Tyvärr.
Bra ämne Annika:)

Kram

ullrika said...

Tack för att du reder ut i djungeln! Men, en fråga då:
när vi var i NY plussade de ofta 18% på vår nota och stämplade med en "service included" eller nåt sånt där. Är det meningen att man ska tipsa då ändå? Eller är det den dom tagit ut själva, för säkerhets skull?

Taina said...

Gud så svårt det var i början men nu börjar det bli en vana.

Vad gäller KalasLottas kommentar så stämmer den inte riktigt här i vår "by" där ägaren klipper mig. Han är också den som tvättar och gör allt. Med håret alltså. Han får dricks och hur han sedan fördelar den inom sin crew vet jag ju inte. Han kanske delar med sig till den som kommer och sopar salongen då och då.

Jag har också struntat i att ge dricks när servicen varit urdålig och då har jag också påpekat det.

KRAMAR!!!

✿Ewa said...

Men så svårt med dricksen, jag skulle bli snurrig och säkert göra bort mig totalt. :/

Himla dyrt att gå till frissan!! Jag som är kortklippt skulle få göra min frissa väldigt rik så ofta som jag behöver gå (hm, det gör jag kanske ändå) ;)
Kramar

Annika said...

Penny:
SKITSVÅRT kan det vara.
Jag vet.
Och så svårt för att det inte finns ngra egentliga riktlinjer heller.
Det är en djungel, som sagt.
Kram!

Loppan:
Välkommen till min blogg!
Som sagt, det är en labyrint, inte lätt att veta vad som är rätt och fel, förutom just på rest. Där är det gaska givet.
VARMT välkommen tillbaka

Elisabeth:
SVÅRT är det. Hur funkar det i Tyskland?
Ja, jag tyckte också den var kul :-)

Annika said...

Humlan:
jag vet, och många är det nog som inte vetat.
Att gå till frissan här är larvigt dyrt!
Kram!

Camilla:
Jag tycker inte man behöver ge om service är usel, och mindre än 20% om den är sålig och långsam.
Men, ja...man vet ju att servitörerna knappt har en timlön, så då kanske det är lite lättare att dricksa.
Men det är en hel vetenskap.
OCH visst, servicen behöver absolut inte vara top notch för att de förväntas dra in 20%.
Det är lite trist.
Ja, på kryssningar är det raka besked som gäller om dricksen och det är bra.
KUL att du gillade ämnet.
KRAM!!!

Ullisen:
Ja, snårskogen ja...
Nej, om drickse är pålagd redan så behöver man inte ge. Drickse är ofra pålags om det det är stora sällskap som äter. Som en säkerhetsgrej för dem, ja...

Annika said...

Taina:
SÅ svårt, visst!!!
Galet!
Nehej, då är det säkert olika hur det funkar från salong till salong och då blir det ännu kämpigare :-)
Jaja visst, är servicen usel och nochig ska man såklart intge ge, tycker inte jag heller.
KRAM!!

Ewa:
HIHI, jag vet, det är snurrigt.
Att bara klippa sig kostar mindre, tror det är slingeriet som kostar sååå himla mkt.
Sjukt dyrt, faktiskt.
Kram!!

Elisabeth said...

Jag vet faktiskt inte riktigt hur det är i Tyskland, men det är nog ungefär som i Sverige, avrunda uppåt etc. Sedan fick jag lära mig av någon att man aldrig ska betala eller lämna dricks i mynt som är mindre än 10 cent, för då verkar det snålt.

Musikanta said...

Tur att jag slipper dricksa frissan, det blir dyrt nog ändå. Färgar håret gör MM så det är gratis än så länge...

Jag brukar alltid ge ungefär 50 kr till städpersonalen på hotell utomlands. I Kina är det mycket pengar i alla fall. I vanliga fall ger vi ju inte dricks här i Sverige men man brukar ju alltid runda av uppåt med taxi och på restaurang.
Många kramar från Ingrid

Annika said...

Elisabeth:
Som hemma alltså mer då?
Jag kan helt förstå resonemanget med mynten. Det rimmar väldigt illa här också. Säkert överallt i världen...

Musikanta:
Ja, det där med att dricksa frissan 20% suger...
Visst är det liksom självklart att dricksa hotellstädarna, det tycker jag också!!!
Kramar!!