Thursday, January 27, 2011

Skoltankar och väderdito! Eller, från mjäk till--YAY, now we're finally talking!

Men, bor man i världens mäktigtaste stad, eller VAD?
Eller, bor man i världens fjantigaste stad?
Ibland kan man undra hur USA kan vara en stormakt...
Ibland kommer de funderingarna då de stänger skolan för en centimeter snö på marken i 3 gradigt väder, plusgrader alltså.
Ja, och sen regnar det dessutom HELA dagen.
Snödagen blev en REGNDAG. Det är så bedrövligt att man vill gråta.
Visserligen UNNAR jag min dotter dessa snödagar. Jag är så glad att hon får små bonusdagar då och då, men när en vanlig regndag blir en snödag HAR det BANNE mig gått för långt.Fjantregn och två-tre plusgrader sgs hela dagen...jag var ute och körde, och jag var ute och gick. NEMAS problemas!!!


Skolan är slitsam. Inget lämnas till slumpen!
Allt betygssätts, från läxförhör, och prov till projekt. Extra credits räknas också in. Karolinas historiefröken tex har bestämt att alla elever ska se en dokumentär i månaden om valfri tid i historien, och sen ska de skriva uppsats om sedda program + en analys.
Alla lärare kör exra credits, det hör till. High school i min kommun är ingen LEK! Åren i Elementary och Middle school var ingenting emot hur det är nu.
Ibland undrar jag hur vi ska orka med allt. College kommer att bli en västanvind i jämförelse med high school.
Karolina läser pre-IB med siktet inställt på en full IB-examen år 2014. IB-eleverna får slita mer än de kamrater som tar AP klasser (Advanced Placement) eller regular classes. Karolina ÄR starkt taggad till att klara sin examen, och jag tror såklart på henne, men HERREGUD vilket slit det kommer att bli, och vilket slit det är allaredan på PRE-nivån.
Grannflickan Abby är senior i HS och hon kommer i vår att ta en FULL IB-examen, och det efter tre års slit med IB klasser och projekt. DET är bra jobbat och det öppnar massor med dörrar till olika universitet i USA och i världen.
Men visst kommer det med ett pris. Priset är att i princip ha noll fritid under veckorna. Det sociala livet får stå tillbaka, hela tiden.
Betyg fyra gånger om året, ständig koll på nuvande betyg tack vare att lärarna ständigt mailar hem ”progress reports”.
Man har KOLL på sitt barn i skolan. Stenkoll.
Jag gillar det. Jag gillar den omedelbara responsen.
Jag gillar hur lärarna UPPMUNTRAR eleverna till att göra sitt yttersta i varenda ämne. Jag gillar hur ALLA lärare stannar kvar på skolan varje dag och hjälper de elever som behöver extra hjälp.
Jag gillar verkligen alla extra curriculum aktiviteter som eleverna kan ta del av.
Karolina är ju tex med i vårmusikalen, Röda Nejlikan. Kiddsen har verkligen inte tid att gå och drälla, sitta på cafeer, sitta vid Facebook och datorn eller spela TV-spel i tid och otid.
FAST skolgången är tuff i vår kommun så föredrar jag den framför en där eleverna inte får läxor eller betyg. Framförallt gillar jag diciplinen på skolan, alla måste respektera varandra och sina lärare. Hela tiden!


Vid klockan 15 uppstod väderfenomenet THUNDERSNOW! Snön började falla efter att ren IS fallit från skyn...

När jag skriver detta (runt 15) ÅSKAR det och det faller tame-sjutton KROSSAD is från himlen...
Thundersnow!!!
COOLT ORD på COOLT fenomen...
Märkligt, märkligt väder i dessa trakter, men som sagt, skola kunde de GOTT ha haft idag...

Och nu, klockan 17 är det REN snöstorm!!
Snön vräker ner...Det är en så kallad whiteout i ”blizzard conditions”. Vilken snöstorm!!
Whiteout! Trafikkaos (men det syns ju inte här). Min granne satt fast i trafiken hela kvällen. Inget bokklubbsmöte ägde rum eftersom den stackars värdinnan inte kom ur fläcken. Hårda BUD alltså. Det hemskaste stället att sitta på är ju i en bil mitt i rytande snöstorm...

Igen, Washington i ett nötskal; från regn till SNÖSTORM grande på en enda timme...

Hur det är idag, torsdag, återstår att se. Redan igårkväll kungjorde Fairfax County att skolan är stängd idag! SOVMORGON!!!! Snöstorm grande hela kvällen.

26 comments:

Anonymous said...

Känner igen det där med skolan... det är tufft, verkligen och då är ändå min son ett mycket begåvat barn (nu låter det som jag skryter men han är det, en av få, tex har han fotografiskt minne) men det som jag ändå gillar är det otroliga engagemanget från lärare, hur de motiverar och ser till att alla får utmaning hela tiden.

Detta saknade jag mycket i den svenska skolan, när man som vi, hade ett överbegåvat barn i den svenska skolan, ja... det funkade inte! Han satt mest av tiden, nu får han hela tiden nya utmaningar! Sedan kan jag inte förlika mig med de obligatoriska läxorna... kan han sina saker så ska han ändå göra läxorna och det tycker jag är fel.

Njut av ledighet och håll dig inne! Här är kring nollan idag och lite varning för snö.

Anonymous said...

Så skönt för Karolin att få lite lediget emmellanåt. Heja för snödagar! :-)
Jag är helt för betyg o önskar att det fanns mer sånt i Sverige. Nu är det ju skriftliga omdömen ända upp till åk 8. E fick sina första betyg nu i julas. Visserligen sitter du som förälder tillsammans med elev o lärare o går igenom omdömena men ändå...
Det är ju skrämmande att det finns elever som varken kan läsa eller räkna när de går ut åk 9.
Men hos er, med detta tempo, måste det vára riktigt tufft för de ungar som faktiskt har det jättetufft o inte orkar. Får dom den hjälpen dom behöver tror du?
Kramar från Anette!

Millan said...

Oj josses... vilket vaderombyte!! Men nu far ni i alla fall en ordentlig snodag i dag da!!
Vad intressant att lasa om Karolinas skola och hur det gar till dar. Later onekligen tufft!! Vad betyder IB?? Sa barnen far alltsa sjalva bestamma vilken form av High School examen de tar? Man kan da inte likna det vid hogstadiet alls?
Betyg, utmarkelser osv tar stor del av skolan har ocksa. Och sjalvklart disciplin. Det tycker jag nastan man tanker pa direkt nar man hor ordet engelsk skola. Barnen har verkar ha en otrolig respekt for sin larare!!

Kram och njut av snodagen!
Millan

Miss Marie said...

Vilken dålig stil, snö istället för regn o skolan blir inställd? Konstigt! Men skönt att Karolina får en ledig dag, såklart.

Låter verkligen tufft med skolan! Hur gammal är K? 12? Antar att det blir tuffare o tuffare ju äldre hon blir också. Jag kan gilla att föräldrarna har koll på barnens betyg, men just alla extra credits, behövs det? Är amerikanska eleverna mycket duktigare o smartare än de svenska? Känns bara som att det sätts en nästan alltför hög press på eleverna! Intressant att höra mer om den amerikanska skolan!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, samma här! Jag är också helt tagen av engagemanget av skolan och lärarna och det postiva i det svåra.
Förstår att IB passar din son som had i handske.
För visst utamanas de!
OCH jag håller fö med dig om att det är för mkt läxor. Jag har lite svårt för det där att skolas prestige ligger så högt upp på listan också, alla SOL-prov, standard of learning.
Jadu, NU är det SNÖ här, ska jag säga...Ska strax ut och plåta :-)

Aette:
Ja, de hör snödgara är som små sköna presenter som kommer som bonus. GILLAR!!
IDAG har vi jättemkt snö!!
Visst, in med ordning och uppförande + betyg hemma. DÅ blir det mkt bättre.
Tycker också det är otroligt att det finns elever som går ut utan att kuna läsa.
Här finns det olika inriktbningar, olika många credits (poäng) du tar till slutbetyget. Ett barn som ha r svårt för sig tar med all säkerhet en regular examen. OCH ja, jag har alltid fascinerats över den hjälp som finns för de som har det svårt, så har det varit sen lågstadiet.
MEN; kom ihåg, jag pratar om den hör kommunen. USA är stort och detg finns massor, massor, massor med kommuner där skolan är under ALL kritik.
Så jag drar inte hela USA över en kam här.
KRAMAR!!!!!

Millan:
DET var otroligt. Vädret ände på en femöring!!
Helt sanslöst och coolt att följa.
Sen blev et ju gigantkaos i trafiken. Min granne kom hem kockan 23!! Efter att ha suttit fast sen kl 16!!!
IB, international becculerate.
Precis, man väljer avgångsexamen och den ör delvs baserad på antal credits, men ämnena man läser spelar in.
Det är gymnasiet, du går ut som 18-19 åring. Här i min kommun går de allra flesta vidare till uni.
VISST tänker man absolut på respekt så man hör ordet "engelsk skola".
Ja, vad fint det ser ut ute. Ska strax ut och plåta.
KRAM!!

Annika said...

Marie:
Ja, att skolan var stängd igår är och förblir en gåta!!
Idag är det en annan femma...

K är 14, går i nionde klass.
Ja, det kommer att bli tuffare för varje år enligt alla de äldre HIS kidds jag känner, och deras fldrar.


Extra credits ja, det kan man faktiskt diskutera, speciellt med tanke på alla läxor de har iaf. Men, det blir som sagt, extra poöng mot betyget.
Som sagt, jag drar inte alla amerikanska skolsystem över en kam här, det diffar över hela landet, från uselt till toppen.
Kan absolut inte svara på "smarthet" vs svenska elelver då jag inte har en aning. Säkert samma där, diffar från skola till skola...

alegni said...

här talar vi verkligen väderombyte!
det låter grymt slitsamt med karolinas skola. risken är ju att de stackars ungdomarna bränner ut sig om de inte får någon fritid. och sen undrar jag om det verkligen är nödvändigt att kräva sådana mängder av dem, för hur viktiga är betygen sen sist och slutligen när de söker till universitetet efteråt. vet du?
kram!

Kalas Lotta said...

Du fick din snö iallafall...

Vi fick en halvmeter i natt och nu skiner solen men allvarligt jag är grymt trött på att skotta nu.

Får väl lägga till skottning på mitt digra träningsschema haha.

Skolan ja, det är sjukt tufft men man väljer ju faktiskt vilken inriktning man vill gå och så länge eleverna är med på det så är det väl ok, värre när föräldrarna pushar sina barn i dessa tunga riktningar...

Vi njuter av elementary school så länge...

KRamen nu måste jag ut och skotta!

Annika said...

Ingela:
JA här talar vi om att vända på en femöring!!!
Vilket omslag.
Skolan är tuff. Visst är den det, och jag tror absolut att många pushar sina barn och då blir det farligt, men du kan alltså läsa in olika inriktningar och poäng.
Ja, betygen från AP och IB räknas högt på uni + allt man gjort som extra curricilum + det man gjort utanför skola. Mkt som räknas in...
Det är tufft, som jag sa, det blir tuffa år nu fram till examen. Speciellt JR året!! Det är de betygen de söker till UNI på!!
KRAM!!!

Lotta:
JA, jag blev bönhörd!!
Underbart vackert ute!!
Ska strax ut och plåta. Peter är ute och skottar nu.
Detta är den första rikiga snön för året, men jag vet att det inte är så för dig.
Skolan är tuff, o ja...
men som du säger väljer man väg i HS, och klarar eleven den svårare vägen utan pushande och måsten hemifrån är det bra, men visst finns det många, många som pushas in. Tänk bara på alla barn som absolut skulle gå på GT, gifted and talented iES och MS. DÄr var det verkligen PUSH från fldrarna på många håll.
JA; ut och skotta NU!! :-)
Jag ska ut och plåta inan solen helt gått upp.
KRAM!!

anna of sweden said...

Gissa vem som var ute på en uppfriskande promenad när det regnade spikar ..? :S

Huggies!

Malin said...

Ombytligt väder ni har, men du fick din snö tillslut :)
Jag har ju skrivit förut här hur nöjd jag är med mina barns skola här i USA, men skriver det igen :) Jag som haft min son i skolan i Sverige ända till 9:an och dottern till 5:an kan ärligt säga att trots mycket läxor här och lite konstiga regler ibland så skulle vi för allt i världen inte vilja byta tillbaka. Här får barnen superbra support och lärarna hjälper de att se sin potential, men stöttar även de som bbehöver extra stöd. Nu går mina barn i och för sig på en privat skola, men Karolinas skola verkar ha väldigt mycket likheter med hur vi har det här på vår skola. Som du säger så skiljer det sig ju åt otroligt mycket mellan olika skolor i USA. Det är ett stort land med stora kontraster så det är klart skolorna skiljer sig åt också!

Kram

Annika said...

Anna Swe:
DU!!! OCH jag med!!! Det var häftigt!! Jösses vilket ILSKET snöfall, om man nu kan kalla ett snöfall ilsket!!
Huggies!!!

Malin:
Japp, här kan man snacka om vädret som väne på en femöring!!
Otroligt!!
Ja, nog fick vi snö! Absolut inte lika mkt som vid stormarna i fjol, men det räcker TILL!!
Ja, jag kan förstå det, Malin! Att du känner såp ang skolan. På måndag börjar klass 9A på svt, det ska jag se. Det gav mig kalla kprar i fjol. Antar att det är en hel del sanning där, även om det självklart är vinklat.PRECIS ja, man kan inte dra "amerikanska skolor" över en kam eftersom de ALLA är så olika. Vi vet ju att det finns urusla sådana, liksom the best of the best.
Kommunen där jag bor har erkänt fina skolor. Men jag vet ju att i kommuner som har lite sämre public schools blir privatskolor nästan ett måste.
Ja, jag gillar också engagemanget + att eleverna har sådan skolstolthet...school pride!!!
KRAM!!!

Desiree said...

Det ser ju bra vinterlikt ut på dina bilder. Ja thundersnow upplevde vi också någon gång i AL. Det tycker jag var coolt!

Jag måste säga att jag starkt beundar K för att hon jobbar så hårt med skolan och med teatern. Det är banne mig låååånga dagar hon har och mycket jobb hela tiden. Jag gillar också den amerikanska skolan att det är diciplin och att man faktiskt känner att man är effektiv och lär sig massor. Jag gick ju själv i amerikansk skola då vi bodde i Nicaragua och fast det var slitigt så var det helt klart min bästa skoltid. Men K är himla duktig och ambitiös och jag tror säkert på att hon kommer att klara det men nog får hon slita. stort hejja till Karolina.
KRam!

Annika said...

Desiree:Imorrnm lägger jag ut fler bilder, vi fick kanske 25 cm...
OTROLIGT hur det vräkte ner igår, och vilket KAOS det blev i trafiken!!!
Snön är tung och blöt och itne så rolig, och nu ska man skotta fram bilarna, hu!!!
Ja, skolan är hård, men uppmuntrande!! Och hon klagar inte. Jag unnar henne dessa snödagar så mkt!!!
Visst är det slitigt md skolan, men samtidigt verkar alla ha kul. Det där med school pride och dylikt är verkligen stort.Roligt att du ser tillbaka på dina HS år med glädje. Det är det många som gör, och säkert många som inte gör ocksp.
Jag ska absolut säga till K att du hejjar på henne!!!
KRAMAR!!!!

Taina said...

HÄRLIGT! Thundersnow är ju bara för coolt. Då kan man ju sitta inne och mysa bara. Nu har du väl fått snö så det duger eller? Ut och pulsa nu då?

Skolorna här och alla aktiviteter som erbjuds är riktigt bra. Nu bor vi också i ett område med mycket bra kommunala skolor med duktiga OCH engagerade lärare som också hjälper elever efter skolan. Karolina verkar verkligen satsa och det är bra för konkurrensen här är ju ENORM!

Snöiga och härliga kramar från CT!!!

Annika said...

Taina:HAHA jag HAR varit UTE!! Du får se biler imorrn, och jag ska ut igen om en stund...
Härligt.Ja det blev en del snö. Inte som i fjol, men det händer nog aldrig mer...
Ja, jag har en känsla av att ni bor i ett liknane område som vi med bra kommunala skolor. DET är bra!!!
K satsar minsann. och rätt är att att konkurrensen är enorm...
KRAMAR!!

Elisabeth said...

Ojoj, vilket väderomslag! Nu måste ni ha mer snö än vi har, för 25 cm har vi INTE nu längre.

Hur är det på Karolinas skola; betraktas det som "fint" bland eleverna att ha bra betyg och plugga mycket? (Med tanke på mycket arbete som krävs borde det vara så!) Där jag gick i grundskolan var det inte så, eller, rättare sagt sågs det väl inte som något större fel (av andra elever) att ha bra betyg, men man skulle ju INTE plugga något, för då var man "ett stud" (=plugghäst), och det ansågs töntigt av de flesta. Dock inte av mig, haha. :D När andra kommenterade att jag var just "ett stud" konstaterade jag bara att jag redan visste det. ;D Jag måste också säga att jag haft tur med de flesta av mina lärare. Alla har inte varit jätteengagerade, men de flesta har varit bra och jag tycker att jag var bra förberedd för Uni.

En annan fråga förresten: Hur är det med skolidrott? Är det obligatoriskt hela skoltiden igenom? Hur många gånger i veckan är det idrott? Och, är det lika stora krav och lika bra där som i övriga ämnen? (Frågade hon som minns skolidrotten under grundskolan med fasa.)

Anonymous said...

Som alltid, bra bilder! Den sista bilden visar ett väder som inte är för mig. Jag riktigt fryser bara jag tittar på den :-)

Kram!

Mrs Clapper said...

Men hjälp vad läskigt väder! Minns att jag läste på Saltis blogg om ett sådant väderfenomen, usch jag hade varit livrädd...

Saltistjejen said...

Visst är skolorna annolrunda här mot Sverige. Men det beror såklart även på kvaliteten på skola. Det finns ju skolor här som är otroligt dåliga också. Jag trior att det är större bredd här än i Sverige. De bra skolorna här är bättre och de dåliga sämre. Högre toppar och djupare dalar. En av mina nuvarande kollegor har arbetat som lärare här i NYC och hon berättar om en del hårresande historier från vissa skolor. De som inte är så bra då.... Tragiskt.
Och du vädret ja! VILEN storm det var igår!!! Häftigt! Idag kunde vi leka i snön!!
KRAM!

Camilla said...

Snabbt omslag i vädret, minst sagt. Det borde ju heta thunderice istället om det kommer ner is från himlen:)

Det verkar vara full rulle för Karolina i skolan. Men det är nog bra om hon sedan vill plugga på universitet för där är det heller ingen barnlek precis. Men är det likadant i alla skolor eller beror det på i vilken skola man går?

Kram

Annika said...

Elisabeth:
OCH det faller så snabbt när det faller, och så otroligt ilsket och argt. Världens argaste snöstorm!
Jo, nu har vi så det räcker, och jag skulle önska att det fick stanna kvar, men resan imorrn ska vi få 6 plusgrader...
Ack ja...
Absolut räknas det numera som "fint" att vara pluggis. Du behöver icke skämmas.
TÄNK att man ska behöva skämmas försånt. jag vet ju att det går perioder då det är "fult" att plugga.
Elisabeth, jag hatade också skolgympan, eller idrotten som du säger...
K har det på schemat tre ggr i veckan, i MS hade hon det VARJE DAG. INTE lika höga krav där, som tur är...
:-)

Maisoui:
TACK!!
Ja, sådant här väder har väl varit vardagsmat i götet sen i dec :-)

Mrs C:
Nej, det är coolt...det är faktiskt det. Snö och åska samtidigt. Ett läckert feomen som inte inträffar ofta...

Annika said...

Saltis:
OH ja, visst är det SÅ!!
Det är som jag säger i kommentarerna ovan att landet är stort. Skolsystem diffar fr kommun till kommun, från stad till stad. Vissa är erkända och superbra, andra är usla. OCH jag tror tyvärr att det finns fler usla public schools är bra om ser över hela landet. Och det är ju sånt som märks när de drar hela USAs skolor och resultat över en kam.
Men, om man , som vi, bor i en kommun där skolorna är top notch så vet man vad man får, och har att vänta.
BARA inne i DC, på deras public schools, är resultaten bland de värsta i landet.

OCH jag vet att delar av NYC inte har det bästa ryktet. SÅ visst diffar det väldeliga.

Ja, vilken storm et blev!! Nu är jag nöjd!!
kRAMAR!!

Camilla:
HAHA, jag tror att åskan kom precis in skraven is till snö. Otroligt coolt fenomen är det iaf!!
Ja, uni är skrivet i sten för K, och de flesta av hennes vänner. Så detta är en bra övning innan det är dags.
Kram!!

Marianne said...

Så snabbt vädret ändras. Kul som sagt att ni äntligen fick snö!

Jag gillar också den amerikanska modellen på skola, det lilla jag vet om den. En sak är att eleverna får lära sig att ANALYSERA, det är jättebra, och det har jag aldrig hört talas om att svenska barn får lära sig.

En annan är extra curricular activities. Att de får chans att med skolans hjälp utveckla specialintressen.

Och att de får betyg och att föräldrar har koll.

Sen kanske det är lite för tufft ibland, man måste låta de små liven leva också : )

KRAMAR!

Annika said...

Marianne:
Ja, sådär kan det gå. DET kan svänga på en femöring...
Otroligt.
OCH det kaos som följde i trafiken blev en mardröm.

Precis, jag gillar också skolan här. Den är riktigt BRA om än hård. Just det där att det är sådan uppmuntran och ändå respekt gillar jag.
Betyg är så bra, och stigmat försvinner ju då de får betyg ofta, och på så sätt blir det ju också lättare att höja.
Så på det stora hela är jag helt nöjd även om det ÄR lite väl mkt emellan varven, och VÄRRE blir det!!!

KRAMAR!!!

Anna, Fair and True said...

Det var någon som frågade om resultat i allmänhet vg USA-Sverige. Resultaten har ju gått ner i Sverige, framförallt relativt men även absolut, men svenska elever presterar i allmänhet bättre än de amerikanska. Så det handlar inte om betygsättning i sig utan förväntningar snarare. Ett muntligt omdöme behöver inte nödvändigtvis vara sämre. Men visst underlättar det att ha saker konkret på papper ibland. Å så finns de ju fler väldigt bra skolor i USA än i Sverige men också väldigt många dåliga.