Wednesday, January 26, 2011

Paddor, väder och mat...

Först och främst: Tack för allt ert tyck och funderande i gårdagens inlägg i vilket jag undrade om iPadens fördelar och brister.
NU har jag bestämt, tack vare er, att avvakta. Någon dag kanske jag skaffar en padda, eller så gör jag det inte. Om det nu blir så att jag en dag blir en ”padda rikare” så väntar jag självklart fram till dess att Apple släpper nästa version. MEN, alla ni som har en padda älskar den!! OCH det är det bästa betyg en pryl kan få! Så nog förstår jag att den är BRA!!! Men, som sagt, nästa version får det bli, om det blir någon!!
Jag önskar (har absolut INTE bestämt mig) något annat istället...
Jajo, lovar att tala om vad det blir till slut. Såklart.

Vädret i DC förnekar sig ICKE.
I måndags var det -7 grader, och igår + 8. Jomen, så är vädret i den amerikanska huvudstaden med omnejd. På vintern vet man aldrig vad vädergudarna kan tänkas bjuda på.
Fast, den här vintern HAR varit en av de kyligaste vintrar jag kan minnas. Ingen snö, men jädrans kallt. Fast idag, idag har det verkligen lovats snö (tror det när jag ser det, som sagt). *

Vi har inte haft en enda ”luckdag”, dvs dagar då temperaturen kan ligga på runt 20 grader. Sådana luckor kan inträffa under vintern, men inte iår. Inte hittills. Det gör inte mig något för jag tycker ju att på vintern SKA det vara kallt.

Sitter och funderar lite mer över åldern, och hur man som person förändras hela tiden. Både till kropp och själ...
När började JAG gilla matlagningsprogram egentligen?
Alltså, för bara några år sen kunde jag inte ens med tanken på att sätta mig framför ett matlagningsprogram, jag tyckte det var höjden av fjantighet. Jag kunde inte då förstå de som satt och glodde på Food Network, andra matkanaler och matprogram.
Nu sitter jag där själv, i gott sällskap av Peter och KAROLINA, och tycker det är så otroligt trevligt, puttrigt och mysigt. Jag inspireras och trycker ut recept från nätet. Numera har jag en hel mapp fylld med nätrecept. Lagar jag någonsin mat jag sett lagas på TV? OH ja!! Absolut, ofta!

Varför finner jag inspiration i matprogram numera? Fattar det inte.
Jag har inte missat en endaste avsnitt av ”Halv 8 hos mig”. Jag ser med nöje på Leila, och här i USA älskar jag att se Bobby Flay, och jag älskar Gordon Ramsey, missar inte ett program med honom (mr sexxxxy, remember ;-) ).
Jag har blivit en matnörd som numera prenumererar både på Rachael Ray Magazine och Food and Wine.
Egentligen har matlagning aldrig intresserat mig. Matlagningen är ett intresse som poppat upp under de senaste tre åren. Ja absolut efter det att jag fyllde fyrtio.
Fast, ja, det är ju ett ganska mysigt intresse, och ett gott intresse. Vardagsmaten fortsätter dock att spöka. Den är ungefär lika oinspirerande som alltid. Men på helgerna, då...
Sitter redan nu och ”fundrar” över lördagens rätt. Vad månde det bliva?


* Snödag idag. Skolorna stängda...Verkar mer regn och blask än ren snö, men det är sagt att det ska börja snöa ymnigt framåt dagen. Ledigt för Karolina alltså, och det kan ju vara skönt!

30 comments:

anna of sweden said...

Ahhh. Det måste alltså vara ett ungdomligt tecken att jag varken är särskilt förtjust i matlagningsprogram (förutom Halv Åtta) eller matlagning! ;)

Kamera. Du ska önska dig en kamera!

Huggies!

Annika said...

Anna:
HAHA, ja...det är det NOG för innan 40 var jag verkligen NOLL intresserad!
OCh nu, detta intresse. Samma för Peter. karolina tittar också ibland, speciellt på Bobby Flay :-)
Ja, precis...kam'ra ja...det är nog det jag flurar mest på nu :-)
Huggies!!

Miss Marie said...

Gordon Ramsey får du behålla för dig själv! Usch o bläk! Ge mig Jamie vilken dag som helst! ;)

Jag gillar också matprogram, betyder det att jag egentligen är 40? Kanske... :)

Annika said...

Marie:
HAHA, då slipper vi konkurrera om HONOM iaf :-)
Maybe, a secret 40 plussare :-)
Nej då, men jag är mest förbluffad över mitt ganska plötsliga intresse :-9

Malin said...

Jag gillar verkligen matlagningsprogram! Tycker det är jättekul och blir alltid superinspirerad, sedan är det lång väg mellan att se det på TV och faktiskt laga det hemma... :)

Kram

Anna said...

Hmmm jag då... jag har ju alltid älska matlagning :-)
Jag har en favorit blogg som är otroligt bra (tycker jag) http://remsansbistro.blogspot.com/
Fina bilder, lätta recept kan vara värt ett besök.
BTW I LOOOOOVE my iPad!!!
Jag gör nu mer all surfning på den.

Anna Åhlund said...

Det var jag Anna Åhlund som skrev föregående.... :-)

Elisabeth said...

Trots att matlagning minst sagt är något jag inte är förtjust i kan vissa matlagningsprogram vara roliga att se, speciellt de som inte "bara" handlar om matlagning, utan som består av lite reportage också, som det UNDERBARA Solens mat. Eller Det goda livet (River Cottage på engelska), som delvis går ut på att visa för tittarna hur det går att laga hållbar och god mat. Han som är programledare har flyttat ut på landet, odlar egna grönsaker och tar kött från bönder i närheten. Det gillar jag starkt!

Annika said...

Malin:
Jag med, och inspiration får man verkligen!
Härligt!!!
Jag har lagat en hel del jag sett på tv, främst från ½8 och Rachael R!!
Kram!!

Anna:
Ja, jag förstod att det var du, matmamman :-)
Nej, men det är klart att har man alltid älskat matlagning så har man ju sett program. jag är mest förvånad och glad över mitt intresse som inte ens är fem år gammalt än :-)
Ska kolla in bloggen!!
KRAM!!!

Elisabeth:
Ja, och jag skulle så gärna vilja se Solens mat. Jag tycker också det är kul när det är annat som omringar maten, som i solens mat och ½8, liksom Bobby Flays throwdown.
River cottage ska jag se om det går att se här också. Låter underbart!!!

Desiree said...

Det var verkligen kul att du fick så mycket respons på paddan. Men klokt att avvakta och fundera lite till eller iallfall avvakta på den senare versionen. Du får fundera vidare på alternativa födelsedagspresenter. Det där med matlagningsprogram tror jag inte hänger ihop med ålder nödvändigtvis. Jag tror olika saker blir mer eller mindre på mode och sedan är det ju också så att ens intressen varierar mellan olika perioder i livet. Du är inne i en matlagnings period nu :-) Jag gillar också de här programmen jättemycket medans C tycker att de är rätt trista.
Skönt att slippa luckdagarna iallafall då du gillar vinter. Jag tycker också att 20 grader kanske inte heller hör hemma då det är vintermånader.
Have a good one!
Kramis!

Annika said...

Desiree:
Egentligen är jag nog mest förundrad över mitt nya intresse, för matlagning har jag inte alltid gillat, tro mig.
Visst, det är en trend över världen just nu det här med matprogram, en trevlig sådan :-)
Men jag kan fortfarande förstå dem, som C, som tycker det är fånigt. Det var inte länge sen jag tyckte just detsamma.

Ja, superbra respons på paddan!!! Alla som har en sådan älskar den, och det är ett toppenbetyg!!
Just nu avvaktar jag.

Idag är det snödag, men det är mest regn tycker jag. Gud vad trött jag blir...
KRAM!!

Saltistjejen said...

Bra att du fattat ett beslut. Det är alltid skönt när man bestämt sig. :-)
Haha tror M väntar in nya paddan han med så han får ett giltigt skäl att köpa en ny så han ska slippa dela med Ella hahahahahaaa! ;-)
Ang matprogram och intresse för mat och matlagning tror jag att media själv är del i detta. Med så många program fokuserade på just mat så BLIR mnga intresserade. Lite som när "Äntligen hemma" drog igång i Sverige och ALLA plötsligt skulle börja renovera och fixa och don ai sina hem. Den vågen är ju fortfarande igång där med olika inredningsprogram etc. Likadant känns det som det är med maten. När vi fortfarande hade kabel-TV här så var ju ett av mina abosluta favoritprogram Top Chef. Följde som en slav! Och DET är nog det enda programmet jag kan sakna ibland nu när vi inte har kabeln kvar. Men det är ändå inte värt de pengarna och man KAN ju se programmen online. Men det orkar jag itne riktigt...
Jag gillar också att laga mat, men har som du svårt med inspiration till vardagsmaten.... Då ska den ju alltid gå hyfsat snabbt att laga och det begränsar så mycket. Jag är däremot INTE så bra på att baka och har inte så mycket intresse i det. Tror det är en personlighetsläggning. Bakinign är alldeles för EXAKT för mig, medan matlagning handlar mycket om känsla och att höfta och sedan smaka av vartefter. passar min personlighet mycket mer! :-D
Här snöar det som tusan nu!!! Men tyvärr är det blöt snö. jag föredrar tor snö och lite kyligare temperaturer. Hoppas ni får en mysig snow day!
Kramar!!

Anonymous said...

Kanske du ska önska dig prenumeration på någon svensk tidning? Jag funderar på att önska mig YOURlife när jag fyller år i maj.Det är ju en present som man får om och om igen ;-)

Annika said...

Saltis:
Ja, jätteskönt. Men också väldigt postivit med alla era tankar om paddor. Att ni alla älskar den är ju det finaste av betyg, och kanske blir det så en dag att jag köper en...
Ja, visst är det trendigt med mat just ni i västvärlden.
Jag har nog fallit för det, litegrann.
För ngra år sen var det en direkt omöjlig tanke att jag skulle se ett matprogram. Jag fnös åt Food Network etc...
Nu sitter vi där, alla tre...
Top Chef har jag aldrig sett.
Men vet att det är bra!
Här regnar det bara, och ska i em gå över till snö. Suck vilken fjantig snödag...
Men skönt för K att få sova lite och vara ledig!!
KRAM!!

Brysselkakan:
Pren är alltid en fin ide, och jag gillar Your Life.
Prenumerationer äro trevliga. Alltid!!! Tycker absolut du ska önska dig den!

Taina said...

Vardagsmat! Guuuuuuuuuud så tråkigt. Vill oftast bara slänga fram en färdiggrillad kyckling och be ungarna gnaga bäst fan de vill. För övrigt tycker jag det är kul med det lilla extra i köket men det blir bara mindre och mindre av det för Jonas står gärna där och kockar. Själv. Inte mig emot ;)

Jahaaaaaaa det blev ingen padda? Efter ditt inlägg igår låg jag och läste manualen till min iPad och insåg att det finns HUR mycket som helst att ladda ner och använda den till. Återkommer när jag kan mer om den...

KRAMEN

HeLena said...

Å jag gillar ju mat då'rå (what's new) men tycker också att vardagsmaten är trist... mest beror det på att jag inte har tid.
Matprogrammen har ju blivit så mycket bättre!! Och inte brukade det gå så mycket matprogram förr?? Innan Tinas mat?? Nej... men vad vet jag som knappt tittar på tvn.
Jag gillar Per Morberg:D både som kock och skådis!
Varm kram!

Marianne said...

Vi har också fått kallt igen, nu är det -10!

Tänk, det är väl lustigt det där med mat och matprogram! Jag har i och för sig alltid gillat mattidningar, men inte matprogram. Nu tycker jag också att det är urmysigt att se. Och så har jag beställt Gourmet, för det är ren matporr, alltid för krångligt att laga : D Allvar, de har en ny serie där med Tina Nordström som skriver om mat plus recept, och jag gillar henne.

En jag INTE gillar är den manlige svenske skådisen som tycker att han är Guds gåva till köket och numer är jury och allt vad han håller på med. Står icke ut.

Ramsey har jag aldrig sett, och vi har inte 3:an och 5:an här, så jag kan inte se honom nu heller : (

KRAM!

Lia said...

Jag håller men Marianne! Jag har mycket mycket svårt för den självgoda, manliga skådisen med mathybris =(.
Du vet ju annars var jag står, har lagat massor med mat sen jag var 12 och hängde morfar i hasorna.Vi ÄR en matsläkt och alltid har det funnits spännande mat på borden.
Jag är däremot inte alls så förtjust i matprogram, undantaget Tina och Gordon (sex on a stick-chef!). Tycker att de pratar sönder upplevelsen och håller sig för snävt till recept (för att alla tittare ska kunna laga sen). Det är mycket mycket sällan som jag håller mig till recept, men printar gärna ut för inspiration till kombinationer.
NU tror jag att min kommentar kommer att fastna =) KRAM

Anne-Marie said...

Kunde tyvärr inte delta i "padd-debatten" ;) eftersom jag inte kan någonting överhuvudtaget. Så om man inte är intresserad av matprogram är man alltså fortfarande ung? :) Låter bra att man kan förlänga sin ungdom på det sättet. Har så få kanaler nu att jag inte har några matprogram egentligen. Engelsmannen tittar jag inte på. Han är alldeles för mysko och jobbig. KRAM!

Millan said...

Lite roligt det dar for en kompis till mig som alltid varit valdigt ointresserad av just matlagning (vi bodde grannar som studenter och hon levde pa mackor o filmjolk) skrev precis samma sak haromdagen. Honhar blivit varsta 'halv atta hos mig' fanet :-). Jag alskar att laga mat och laser kokbocker och tidningar sa ofta jag kan. Men... jag har sett mig matt pa matlagningsprogram och ser inte ett enda just nu.

Men visst ar det lite roligt att ha matlagning som hobby! Det finns sa mycket skoj man kan gora. Jag skulle garna vilja ga pa en san dar matlagningskurs igen som jag gjorde forra aret.
Kram!!

Steve said...

Jag älskar mat, lagad på förstklassiga, gärna lokalproducerade råvaror. Men dagens utbud av matlagningsprogram, Nej tack! Förutom "Solens mat" som jag tycker förmedlar allt det där innersta med mat och ätande. Halvnakna, ilskna och svettiga gubbar i köket däremot, det ger mig kväljningar.

Annika said...

Taina:
Ja, usch, vardagsmaten är så tråkig att det finns inte...
Känner mig nästan alltid oinspirerad då jag gör den.
Det lilla extra är alltid KUL!! SÅ roligt att Jonas kockar. TACK säger man då :-)
Ja, jag väntar med paddan iaf till nästa version släpps, men ni alal som har en gav en högsta betyg!!
KUL!!!
KRAM!!!

Helena:
JA, du har alltid gillat att laga mat, kul!
Vardagsmaten är en pain, och jag fattar att den är det ÄN mer om man inte har tid med den.
Innan Tina fanns det säkert inte mkt hemma, men hör i US har det alltid funnit en hel kanal vikt för mat. Aldrig att jg skulle sett på den för fem år sen, no way...men nu :-)
Har aldrig sett PMs program, faktiskt. borde göra et eftersom jag har tv4.
KRAM!!

Marianne:
GLAD att ni hardet kallt igen, så ska det vara!!
Här är det så mkt snö idag. HÄRLIGT!!
Lustigt att vi numera är så många som gillar matprogram :-)
OCH tidningar!
Men det är väl trenden över västvärlden just nu.
Tina gillar jag också!
HAHA, har inte sett skådisen...men ska göra det :-)
Bara för att bilda en uppfattning!
Ramsey is sexxy ;-) Du kan kolla trean och femman online som jag gör :-)
KRAM!!!

Annika said...

Lia:
JA du är ju jätteduktig!!!
OCH har verkligen alltid gillat mat!!!
KUL!!
Morfar som lärde dig alltså!
AHA, en annan som inte gillar skådisen, hmmm...ja, jag kan nog fatta vad ni menar utan att ens ha sett programmen.
OCH ja, Gordon är sex on a stick...hihi!!
BRA att det gick att kommentera...TRIST när et strular.
KRAMAR!!!

A-M:
HAHA, ja tänk om man kunde förlänga sin ungdom så...
Nej, det är väl en trend jg fallit för...
Men ett trevligt fall har det blivit :-)
Ja, haha, jag kan förstå om man inte gillar GR...han ryter ngt fruktansvärt :-)
KRAM!!

Millan:
DET låter som om din kompis och jag är samma person :-)
Vi skulle nog gilla vasrandra. Vi låter lika :)
Två nyblivna matfans!!
HAHA!!
OCh du har försett dig, kan inte förstå det ;-)
Ja, en sådan där kurs som du tog skulle itne vara dumt.
KRAM!!

Annika said...

Steve:
Jag med, och numera även att laga den :-)
Det finns verkligen en uppsjö med matprogram, jag hr hört att det visas 65-75 program om mat i veckan i sve!
Solens mat förstår jag var ett fint program, skulle gärna ha sett det.
OCH menar du engelsmannen i köket så håller jag INTE med ;-)))

Steve said...

Engelsmannen? Nationalitet spelar ingen roll.

Steve said...

Engelsmannen? Nationalitet spelar ingen roll.

Annika said...

Steve:
Tjaa, det var åtminstone honom jag tänkte på. Ilsken och svettig, HAHA!Har dock inte sett ngra halvnakna kockar, hehe...
Inte en enda, vad jag vet...

✿Ewa said...

På tal om mat program, jag hörde på radio i veckan att det är 74!! matprogram i veckan. Måste vara med alla repriser, men visst har det blivit fler än det var tidigare. Arga kocken och Leila, mat Niklas och Gordon R mfl. Det sägs (har jag läst) att det samtidigt som fler gör om sina kök (och ser på matprogram)så lagar vi allt mindre mat där hemma...Hur hänger det ihop egentligen? :)

Annika said...

Ewa:
DET hörde jag Lisa Syren säga i lördags också!!
HELT otroligt.
Då måste de ju räkna repriser. OTROLIG summa.
HAR också hört det där att folk lagar mindre mat. Fattar inte heller hur det går ihop...
KRAM!!!

Anna, Fair and True said...

Jag tror inte det (bara) är åldern utan snarare att sådana program blivit så poppis de senaste åren. Det var en artikel om det härom veckan. Tydligen går det 20 olika matlagningsprogram (46 timmar) på svenska kanaler än given vecka.
http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/mat-tv_5937277.svd

Vg Lejla, de bara filmar henne hela tiden istället för maten. Irriterande!