Monday, January 31, 2011

Ledig måndag

Inte heller idag är jag uppe med tuppen, nej inte. När det här publiceras hoppas jag att jag sussar sött.
Alla skolbarn i min kommun är lediga idag och imorgon. Lärarna har planeringsdagar och skall sätta betyg eftersom den här "grading period" nu är slut.
Karolina och jag planerar in en dag på Tysons Corner där vi förhoppningsvis kan fynda lite. Min lilla dotter har dragit iväg på längden och behöver lite nya kläder. Och, inte mig emot, jag har nog inte varit på Tysons sen före jul.
Ikväll kommer nästa kompis hit och sover över, och det är ju OK. Det är ju inte precis betungande att ha nattgäster för mig. Flickorna sköter sig själva i källaren. Jag är så glad att vi har det rummet!

Igår, söndag, var vädret riktigt, riktigt underbart skönt. Det var som att vara i fjällen i april. Solen värmde över den vita snön, och jag tog årets allra första utomhusfika på trappan på framsidan. Solen värmde så varmt. Underbart med sådana dagar.
Är lite orolig över vädret den här veckan. Det talas om mer snö och underkylt regn. Peter måste vara inne på kontoret hela veckan och KAN inte jobba hemifrån. De får besök från Europa som Peter är "värd" för. Jag tycker allt att vädret får hålla sig i skinnet. Det får gärna snöa mer i vinter, bara inte denna vecka. Snälla vädergudar, hör ni mig!
Nej, troligen inte.

PÅ tal om amerikanska räkor, med anledning av gårdagens inlägg, kan jag berätta att de är större, och inte kokta på det sättet som räkorna i Sverige. Amerikanska räkor smakar inte mycket, och oftast serveras de med så kallad cocktailsås. Jag tycker de är goda iallafall, men de kan inte riktigt tävla med de svenska. De svenska är godast av alla!
Men, man kan med fördel göra skagenröra även på amerikanska räkor, det funkar alldeles utmärkt.
Och det funkar såklart alldeles utmärkt att använda amerikanska räkor i vilken maträtt som helst som innehåller räkor. Kort sagt, det är inget större fel på de amerikanska små rosa skaldjuren...

Ha en fin måndag!

22 comments:

Anonymous said...

Låter som en mysig helg med fika i snön!

Och skönt med ledigt!

Här i Belgien är det ungefär med räkorna som i USA! De godaste hittar man på IKEA helt klart! Men ibland kan man hitta "skandinaviska" räkor i matbutikerna men de är betydligt dyrare än på IKEA och säljs typ i förpackningar om 200 g. Med skal! Dvs räcker ju inte långt! Och inte frysta utan färska och bör ätas omgående.

anna of sweden said...

Åh, så ni har redan haft fika-ute-premiär? Så mysigt.

Ja, här varnas också för winter storm. Jag tycker att det varit för få soliga vinterdagar i år. Sådana som i går. Well. Snart blir det nog fika-ute-premiär för mig också.

Huggies!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, igår var det inet dumt. Idag oroar jag mig för sö :-)
Gillar ju snö, men vill för aldrig det köra i den om det börjar på för mkt.
Ja, ma kan köpa ngt här som kallas "salad shrimp" som påminner lite om de svenska.
Ja, verkligen skönt med lite lov idag och imorrn!

Anna:
Det är sant, det har varit väldigt få luckdagar med lite varmare väder denna vinter. Jag tycker den här vintern har varit bland de kallaste jag ka minnas.
Igår var det dock väldigt mysigt och sköt därute.
Huggies!!

Petchie75 said...

Vad mysigt med fika ute! Jag fikade ute i soliga Alperna förra onsdagen, varm choklad med rom - mums! Egentligen hade jag nog kunnat sätta mig på vår takterrass här i Bryssel, det är soligt här också...
Usch för underkylt regn, det är det värsta vädret, farligt och inte kul alls.
Räkor ja, inte höjdare i Belgien som Brysselkakan skrev. Deras egna räkor är små-små gråa varelser som inte ser det minsta aptitliga ut. Jag hade en gång en diskussion med en belgisk kollega som sa att de var minsann en delikatess och jättedyra och jag försökte förklara att jag inte bryr mig om hur dyra de är, de är ICKE goda.
Kram!

Anonymous said...

Skillnaden mellan Amerikanska rakor och Gronlandska (svenska rakor) ar ju vattentemperaturen. Amerikanska rakor kommer fran varmt vatten, nere i Mexikanska golfen eller liknande och "svenska rakor" kommer fran ishavet, dvs kallt vatten. Om man angkokar amerikanska rakor med vinegar och ol och kryddar med Old Bay sa smakar de fina fisken. Cocktailrakor ar smaklosa, det haller jag med om. Steamed shrimp ar det basta. Ishavsrakor ar ju fantastiskt gott och onskar de fanns i storre storlekar har an vad IKEA har. Alaskan king crab legs paminner om ishavsrakorna i smaken tycker jag. Mmmm... man blir hungrig nar man tanker pa det. / Helena

Malin said...

Annika, åh så härligt det ser ut med solsken, lite snö och en kaffekopp! Jag gillar ju egentligen inte vinter men just sådana stunder uppskattar till och med jag väldigt mycket ;)

Taina said...

Ingen sovmorgon här inte men det har lovats MER snö och STORM igen i veckan. VILL INTE ha EN TILL FUCKING SNOWDAY!!! Snön i sig är ok men INTE ska barnen behöva vara hemma för det!

Fika ute? Guuud så mysigt.

Hm det här med räkorna ja. Jonas har ett toppen recept på räkor, ingefära, vitlök och tomater som vi äter med pasta. SÅÅÅÅ gott. Och det är på amerikanska räkor ;)

KRAMEN!

Annika said...

Petra H:
Ja, det var mysigt att sitta därute igår och dricka te. Visserligen hade jag skottat först så jag var svettig, men iaf. Härligt väder.
Precis som i alperna.
Nej, där ser man hur olika det kan vara med räkor. OCH alla älskar förmodligen "sina" räkor mest.
KRAM!!!!

Helana:
Välkommen till bloggen!!!
Ja, men nog fiskar USA räkor utanför Maine också och utefter kusten norröver? Alla är väl inte från Golfen, ändå? Visst, räkor som är färska kan man ju göra vad som helst med, även koka dem som man gör hemma, i sådan lag.
Jag gillar räkor, både amerikanska och svenska. Bring them on. Men jag skulle vilja hitta ishavräkor på lite fler ställen än IKEA. Det finsn ju ngt som heter salad shrimp och de är ju snarlika.
King crab är så goda!!
VISST blir man man hugrig. Nu tex skulle jag kunna äta en stor räkmacka :-)
Välkommen tillbaka!!

Malin:
Ja, det var väldigt mysigt att sitta där.
Gillar ju vintern, men just idag vill jag inte ha snö...inte denna vecka övh!
KRAM!!

Annika said...

Taina:
Ja, det ska väl bli lite snö denna vecka har det sagts. Hoppas de har fel.
NI har ju haft massor med snöl i vinter. Otroligt.
FATTAR om du är less på snow days. Hur är det? Hur kompenserar kommunen dem hos er? Ryker påsklovet (FY vad hemskt) eller förlängs terminen? Eller förlängs skoldagarna under ngra veckor?
Man kan fixa mkt gott med amerikanska räkor, det har jag gjort ofta.
KRAMAR!!

Desiree said...

Åh så mysigt det ser ut med en god kopp kaffe i solskenet en vinterdag. Men jag hoppas att vädret håller sig i skinnet med tanke på Peters möten denna vecka och så att inte alla lediga dagar för Karolina ryker hellre länge fram på terminen. Jag hoppas att ni får en riktigt nice och lyckad shopping dag idag iallfall på Tysons.
KRam!

PS. Gillar de amerikanska räkorna just med den klassiska coctailsåsen till.

bettankax said...

Mysigt med utomhusfika! Ishalkan är förrädisk. I helgen har det varit massepidemi av brutna handleder...som tur är har jag hittills klarat mig.
Hoppas du/ni har god shoppinglycka idag.
KRAMAR!!

Saltistjejen said...

Visst är vädret helt underbart nu! Inte för kallt men ändå vintrigt. Fast jag har vårkänslor hahaha! Hoppas verkligen att det går bra för peter med pendlandet så vi får väl hoppas att det itne blir ngn snöstorm eller isstorm denna veckan!!!
Ang amerikanska räkor håller jag med dig. De är GODA! Bara inte alls som svenska. Gissar att om man flyttade tillbaks till Sverige kanske man skulle börja sakna amerikanska räkor bara för att man inte KUNDE få tag på dem?? ;-)
Stor kram och lycka till med dagens shopping!

Elisabeth said...

Så härligt med fika ute! Det dröjer nog allra minst två månader innan sådant är aktuellt här.

Hoppas att vädergudarna lyssnar! Det borde de faktiskt göra för en gångs skull. (Tänker på hur de ignorerat att du velat ha snö tidigare under vintern.)

Mrs Clapper said...

Visst är det så! Reeekor på det svenska sättet är det bästa, kalla i en smarrig röra så är det gott till vad som helst!

Marianne said...

Det borde gå att ta reda på hur man ska koka räkorna för att få dem att smaka som de "ska". För det borde bara bero på saltmängd och liknande i vattnet? Och visst kan du köpa råa räkor i US? Det kunde man på 80-talet i alla fall. Då är de ju inte "förstörda"? Tror jag som inte kan någonting om räkor mer än äta dem : )

KRAMAR!

Anne-Marie said...

Låter mysigt med en fika i solen. Förstår att du vill att vädergudarna skall samarbeta. Jag hoppas verkligen att väderguadarna tänker på mig - den 14 feb åker jag till Sacramento för intervjun den 15 och det får INTE snöa så att det ställer till det med hala eller avstängda vägar. Räkorna i USA tycker jag faktiskt är rätt smaklösa men man kan säkert piffa till dem som du skriver. Som vanligt har vi säkert inte samma utbud som du har. KRAM!

Tankevågor said...

Helt underbara bilder på utomhusfika! Vad tycker dina amerikanska grannar när du fikar ute i SNÖN? ;-)
Jag märker att vi är så vana vid att äta ute alla tider på året när vi är ute på skolutflykter osv. Så ibland reagerar våra föräldrar till våra barn i skolan. De tror att barnen ska frysa ihjäl. ;-)

Ha en bra tisdag!
Kram kram

Millan said...

Harligt med en ledig dag och shopping!! Jag ar ruskigt shoppingsugen sa maste snart ge mig till stan tror jag.
Vad sno ni har fatt nu. Men fy sjutton vad jobbigt det ar nar vadret staller till det, och man tex inte kan ta sig till jobbet osv. Det ar ju sa det alltid blir har vilket ar enda anledningen till att jag helst avstar sno i england!

Gott med finmiddag pa helgen. Vi brukar ocksa alltid gora lite godare mat pa lordagen. Garna atminstonne tvaratters. Vasterbottenpaj ar verkligen kanongott!!

Har du forresten kollat pa matplatsen.org? Dar kan man fa mycket goda ideer!

Kram!!
Millan

Annika said...

Desiree:
Ja, det var så mysigt.
Idag är det lite annorlunda...ganska kallt och ngn slags nederbörd kommer det ner...
Peter har åkt till jobbet och jag hoppas det är OK att köra.
Vi fick en riktigt fin dag i Tysons.
Ja, jag gillar också de amerikanska räkorna, de är bara lite anmorlunda i smaken.
KRAM!!!

Bettankax:
USCH och fy för ishalka. SÅ vidrigt.Bryr för all del varken handled eller ben!!!
Kram!!

Saltis:
Ja, jag gillar vintrigt väder, och har faktiskt noll vårkänslor. Men de kommer sen!!!
Nu idag är det nog lite underkylt regn som faller, inte kul.
Men jag har njutit av dessa kalla, vintriga dagar.
Ja, amerikanska räkor gillar jag också. Bara annorlunda, men som sagt, med rätt lag i kokningen tror jag man kan få dem att smaka "svenskt" om man nu vill det.
KRAM!!!

Annika said...

Elisabeth:
ja, det var så gott att sitta där i värmen!!
Underbart vad det värmde på!
Ja, jag tycker också vädergudarna ska lyssna den här veckan :-)

Mrs C:
Ja reeeeeeker är verkligen gott!!
Mmmm...
Kram!!

Marianne.
DET tror jag med. Det är ju i koklagen hemligheten sitter, precis som med kräftor.
OCH råa räkor finns i varenda affär. Så man kan säkertligen hitta recept på nätet om man nu vill det. Själv är jag nöjd med IKEAS räkor och med de jag hittar i varnliga affärer.
KRAM!!!

Annika said...

A-M:
JAG håller alla tummar för dig!!
DET ska bara inte bli dåligt väder då!!
DET får det inte bli!! Stor dag det där.
Jodå, hemlighten sitter ju egentligen i hur ma tillagar, eller vilka såser man har till.
KRAMAR!!!

Londongirl:
HAHA, det tycker förmodligen att det är stolligt värre. Ingen har sagt ngt, men man vet aldrig...
Kan tro att ni får höra en hel del såt hos er, om väder ochvind!!
KRAM!!!

Millan:
JO, jag förstår att england är kritiskt utsatt vid snö, att det klappar igen nästan mer än här (om det nu är möjligt). Egentligen är en vinter utan snö lugnast :-) men tråkigast.
Ja, visst är det trevligt att festa till det hela lite på lördagarna. GILLAR!!!
Nej, har aldrig varit inne på den webbsidan, tack för tipset!!
KRAM!!

Anna, Fair and True said...

Fin mugg!