Wednesday, January 19, 2011

Det här med isstormar, och även snödagar.

Ett typiskt amerikanskt väderfenomen på den amerikanska östkusten är isstormar. Isstormar dyker upp ett par gång varje vinter och ställer till det rejält. Det är underkylt regn som lägger sig som en isbark över precis allt. Vackert, men förrädiskt till max.

Som jag skrev tidigare så var det ”snödag” igår. Ledigt från skolan alltså. Det är något särskilt med de där snödagarna. Man vet att det varit oväder under natten. Den här issormen hördes tydligt då den föll som stora iskristalldroppar hela natten.
Jag gick ner på mellanplanet och slog på tv:n och där fick jag då veta att ”Fairfax County Public Schools are closed today”. Jag tror nästan det är en lika skön känsla för MIG som för Karolina. Jag kröp ner i sängen igen och sov till klockan 7:30. Karolina? Hon slaggade till 10:30.
Så skönt med lugna morgnar och sovmorgnar.


Isbark som uppstår efter en isstorm, och gårdagens storm var ändå ganska mild. Jag har varit med om mycket värre isstormar.

Allt, precis allt, blir inkapslat i is. Det här är ett litet trädgårdsbord på mitt deck.


Vår kommuns skolorhar tre dagar som är vikta för snölov varje läsår. Igår togs den fösta dagen ut. Vintrar då det snöar MYCKET, som i fjol, överskrids gränsen på tre och då måste de på något sätt kompenseras. I fjol var det säkert tio dagars snölov, om inte mer.
Hur tar man då igen förlorade dagar? Hur kan eleverna läsa in dagarna?
Jo, ofta får studiedagar för lärarna stryka på foten. Det är de som ryker allra först, sedan börjar man tala om att färlänga terminen. DET har hänt flera gånger att terminen på våren förlängts ett par dagar. Efter de stora snömängderna vintern 2004 förlängde man skoldagarna i maj och juni med 45 minuter under tre veckors tid.
Det finns alla möjliga varianter på detta. I min grannkommun, Loudon, har de fem dagar vikta för snö varje år. Ibland används de dagarna, ibland används de inte. Sådana år då vi inte har haft mycket snö har det hänt att skolårsavslutningen flyttats fram ett par dagar.

Jag gick inte alls ut igår utan tog dessa bilder från decket. På golfbanan är det BARA is över ett tunt, tunt lager snö. Men det hindrade inte en pappa att åka långfärdsskidor på isbarken. Han hade ett litet barn på släptåg i en pulka bakom sig. Det såg så coolt ut...


Hos vissa av mina medbloggerskor här i USA, tex hos Anna i Philly, ryker påsklovet all världens väg om de gått över sina snödagar. Det gör de alltså INTE här. DET har aldrig hänt faktiskt. Jag tycker att det är så otroligt FEL när man tar schemalagda lov och låter dem stryka på foten.
Galet fel. Det är ju dessutom så många som gjort upp planer inför påsklovet långt i förväg. Sjukt fel att låta barn, föräldrar och lärare få betala i form av de dagarna.
Jag är glad att det inte är så här hos oss.
Så ni ser, det skiljer från stat till stat hur man lägger sina snödagar. Det skiljer till och med från kommun till kommun.

Och även hortensian har ett lager is över sig...


Gårdagens väder är verkligen det absolut värsta tänkbara vinterväder i våra trakter. Det går inte att göra något alls, inte gå ut och gå och inte heller köra bil. Åtminstone vill JAG inte ge mig ut på isbarken, trots fyrhjulsdrift.
Jag tar miljoner gånger hellre snöstormar med riktig snö än denna halvmesyr. Avskyr dessa isstormar, och dessutom ställer de till det så för många. Det är alltid stora skaror som drabbas av strömavbrott då det blir isstorm. Vi i Reston klarar oss bra, oftast. Vi har alla elledningar nedgrävda, men på många andra håll i kommunen hänger elledningarna fritt och vid dessa isstormar händer det ofta att stora träd ger vika och då lägger de sig ofta över elgator.

Nej, detta är i sanning inget kul väder även om en ”snödag” är mycket välkommen. NU har vi två dagar kvar att ta av . Jag säger bara; bring it ON!

Nä, jag vill INTE köra...så det så...

26 comments:

Miss Marie said...

Usch, det där ser inte alls trevligt ut! Eller ja, det ser fint ut, men jag skulle inte vilja vara ute i det vädret! Burr...

Jag tycker fortfarande det är konstigt med snödagar. Man tar liksom bara för givet att världen kommer stanna några dagar om året på grund av snö! Jag tror inte att jag hade en enda snödag när jag gick i skolan i Sverige! Tänk vad skönt det vore... :)

Annika said...

Marie:
Det är nog det sämsta tänkbara väder, faktiskt.
USCH!!
Snödag, me uta det mysiga, dvs snön. BUMMER!
Snödagar är ett fenomen, jag vet...
Nej, jag var inte hemma fr skola nen enda dag pga snö då jag växte upp. Jo, en dag--värmepannan i skolan gick sönder.
Men du vet, det är annorlunda, så annorlunda här. Ingen har vinterdäck, inte skolbussarna heller och ingen törs ta ngra risker. Men visst, ett klart fenomen...

Äventyret framtiden said...

Vår frostiga, snöfyllda del av världen har det nog väldigt mycket bättre än vad ni har det just nu, trots skönheten som syns från ditt fönster. Förstår att du stannar inne när du har möjlighet till det. Att köra bil där måste ju vara halsbrytande och skrämmande farligt sådana dagar.
Intressant detta med snölov.

Ha det bra och halka inte!
kramar!

Annika said...

Karin.
idag bara plusgrader, skola som vanligt.
Isstormar är för jäkliga, men detta var ändå en lindrig variant.
Inget kul då man knappt kan gå utanför dörren.
Snölov är intressant, ett fenomen. Men jag har fått bra mkt större förståelse för dessa lov genom åren...
KRAM!!!

Desiree said...

Även om det medför stora problem så är det otroligt vackert med isen. Men jag förstår helt klart att du inte vill ge dig ut på vägarna. Det ska man ju inte göra när det är blankis överallt oavsett om man har fyrhjuldrift eller inte.
Jag tycker skolorna hos er är vettiga som ser till att läsa in snödagarna genom att antigen förlänga skoldagen lite varje dag eller ta in studiedagar. Håller fullständigt med om att det är helt galet att behöva riskera att påsken försvinner eller någon annan schemalagd stor ledighet. Så stressande för både elever och föräldrar i de fallen.

Skönt att ni oftast slipper strömavbrott också. Isstormar är ju verkligen inte att leka med. Här har de skrivit i tidningarna att skulle detta drabba Stockholm så skulle staden lamslås helt för här finns tydligen inte resurser för att infrastrukturen ska klara av en isstorm.

Ha en bra dag och gå försiktigt om du ska ut med tanke på all is.
KRaaaam!

bettankax said...

Vilket hemskt väder!! Isgator är hopplöst. Jag är livrädd för att halka och bryta någon vital del.
Jag har haft bekymmer några dagar att komma in och kommentera på en del bloggar. Trist!!
Jag måste bara säga att även jag var helt såld på programmet "Ladies på Östermalm". Gaby Borglund hade jag ingen aning om att hon fanns innan jag såg programmet. Tuff och energisk lady:))
MÅSTE se Mad Men!! Men när???
KRAMAR!!

Fröken Anki said...

Det kom mer isregn i natt här, och sen blev det kallare och övergick till snö. Så vi har 2 h delay idag, igen. Hoppas faktiskt att det inte blir mer än så även om det är skönt med snödag. Tur att vi har tre dar inbyggda i skolåret!

Men fint blir det med isen, och farligt att köra!

Kram

Annika said...

Desiree:
Isstormar är vackra.
SÅ vackra, men så farliga. Detta var en lindrig sådan. Det finns ju sådana där träd knäcks, stora träd. Det kan verkligen slå ut en stad.
har aldrig upplevt en isstorm hemmavid.
Ja, att offra påsken är för j-gt. Fattar inte hur ngn kommun kan göra det.
Nästan alla har ju ngt planerat inför ett sådant lov. Jag tycker också det är bättre att göra som man gör här.
idag är det plusgrader och regn i luften, ingen fara ¨på vägarna. jag ska ge mig ut!
Kram!!

Bettankax:
Ja, det är verkligen det värsta tänkbara väder. HATVÄDER!! man kan ju inte göra ngt.
Idag är det plusgrader och regn, så¨det blir lite utflykter för mig :-)
Ja, Ladies på Ömalm var underhållande till max,. GB var min favvis, sen kom Grete Q.
Ja, om du kan så måste du försöka få tag på säsong 1 av Mad Men!!
KRAM!!!

Annika said...

Anki:
Ni har tre dagar inbyggda, precis som vi. Det är bra!!
2 h delay är helt OK.
Vi har skola som vanligt idag, och det är plusgrader och solen håller på att bryta igenom. Rätt skönt.
Isen är så vacker, men så förrädisk...
KRAM!!!

Anonymous said...

Även i Bryssel har skolan, i alla fall vår sons skola, snödagar ibland. Tror det mest beror på att skolbussarna inte kommer fram pga sommardäck och en mycket kuperad stad. I alla fall så har det aldrig varit tal om att ta igen dessa dagar vad jag hört. Förra läsåret blev det två dagar och i år, än så länge, en innan jul.
Maken var för något år sedan strandsatt på ett hotell i USA i två dagar pga isstorm. Som sagt; vackert men förrädiskt...

Annika said...

Brysselkakan:
Jo, jag har förstått att snödagar inträffar i europ också. Vet ju att de finns i england tex. Tycker det är bra om det inte blir ngt tjafs på att ta igen de dagarna. Bra för er.
Får se om ni får fler snödagar iår?
Issormar är inte att leka med. Speciellt inte de stora. USCH vad hemska de är. Förstår att din man blev strandsatt pga en sådan. Det finns liksom inget att göra...

Annika said...

åh, jag ÄLSKADE snow days när jag var på high school och college. Speciellt som vi har så få helgdagar i det amerikanska skolsystemet förutom vårlovet.

Det som är underbart med snowdays är att de är oplanerade - inga måsten åt något håll. Inget inplanerat. Inga aktiviteter. Bara sitta inne där det är varmt, kanske plugga ikapp lite, sova lite extra.

I Colorado har vi dom tyvärr aldrig - här förutsätts det att man har fyrhjulsdrift och snökedjor ;).

Victoria said...

Här nere har vi inte mindre än åtta EMD-dagar (Emergency Make-Up Day) och vad jag kunde se var det två av dem som var de två första dagarna av jullovet, annars är det stuiedagar och sånt som ryker. Vi har ju inte haft någon orkan här sedan vi flyttade hit, så jag vet inet riktigt hur det fungerar. (peppar, peppar, inga orkaner så länge vi bor här pliiiis)

Humlan said...

Jag som får så ont av att halka runt här förstår dig fullständigt när du inte vill ut i den vackra isvärld som du hade i går! Själv njöt jag av att det var barmark på gatan utanför huset i dag!

Men bilden på hortensian är helt underbart vacker!!
KRAM!

Saltistjejen said...

Fast det blir otroligt vackert av isbarken ändå.... Det måste jag säga!
Vi hade en sådan isstorm i Umeå ett av åren jag pluggade där och det var helt otroligt vad häftigt det såg ut efteråt. Så vackert när solen tittade fram och glittrade i all is. MEN tyvärr bröts många grenar på träden eftersom de inte orkade med tyngden av all is så flera björkar blev hårt åtgångna då minns jag.
Hoppas att ni snart kan gå ute igen ändå. Att inte kunna göra något ute är inte så kul.
Kram!!

Elisabeth said...

Stackar hortensian. ;) Nej, men allvarligt talat förstår jag absolut att du inte ville ge dig ut i det där. Känns nästan onödigt att ge sig ut om man inte måste, faktiskt. Det verkar vara ett smart system med ett antal inbyggda snödagar. Här (inte i Göteborg då, men ute på landet) händer det då och då att skolskjutsarna inte kommer fram, vilket ju gör att VISSA elever missar/slipper skolan medan de andra (som kan gå/cykla) går dit, och det är inte precis bra det heller.

Hur länge brukar förresten isen ligga kvar?

anna of sweden said...

Jag vet en positiv sak. Det blir så fina foton! :)

Huggies!

Anne-Marie said...

Låter inte alls trevligt med isstormar faktiskt men jag vet ju att de är rätt vanliga i USA. Förra året kom det regn och sedan frös det och så massor med snö uppe på det. Det gjorde att fler träd än någon gång tidigare bröts sönder i Mt Shasta. Folk var utan el i mer än en vecka på vissa håll och Mt Shasta blev till och med en "emergency area". Jag undrar hur vi klarar oss i Sverige trots allt dåligt väder. Jag antar att vi är vikingar. ;) KRAM!

Lia said...

Men fy, jag håller helt med dig! Människan står ju inte över vädret, och det känns helt FEL att straffa elever, familjer, lärare med att ta bort loven om vädret gör att skolorna varit stängda innan!? Är det inte lite hybris...att tro att vädret inte har sin egen kraft och påverkan? Vad händer om man tex har bokat en semesterresa över ett lov? Får eleven ledigt då? Kramar i massor

Malin said...

Oj, vad mycket is! Helt otroligt, måste vara jättebesvärligt! Men isbilderna är väldigt vackra, men jag är glad att jag slipper uppleva det, det räcker fint att se på foton :)

Kram

alegni said...

det är sällan naturen ser ut så där hos oss, så det ser lite fascinerande ut faktiskt. dock är väl det vi drabbats av att föredra i alla fall...
det är rätt otroligt att tänka sig att den här snön ska hinna smälta till midsommar. så mycket har vi av sorten nu.
ha en fin torsdag! KRAM

Annika said...

Annika:
Ja, de ÄR härliga. DET tycker jag med. Som en present!!
Och jag unnar verkligen barnen dem.
Undrar om vi får ngra fler iår?
Förstår att det inte är vanligt i CO. Ingen som har vinterdäck där heller? Du skriver snökedjor, antar att alla har det.

Vic:
DÅ har ni en hel del. OCH ja, jag antar att de är till för just orkaner. Hemskt att vara med om en sådan. Hoppas ni slipper sådana under er tid i FLA. För övrigt låter det smart att baka in hela sju. Det kunde de gott föra här också.
KRAM!!!

Humlan:
USCH ja, man spänner sig verkligen vid halka. Det är verkligen värsta sortens vinterväder. INTE kul.
TACK, ja hoternsian var vacker i sin is.
Kram!!

Annika said...

Saltis:
Ja, det gör naturen så vacker, men så förrädisk.
Att du fick uppleva en isstorm i Ume måste ha varit ovanligt då jag inte tror att isstormar är vanliga hemmavid. Visst, hela träd kan brytas.Farligt, farligt...
Men om man törs gå ut så blir det väldigt vackra bilder.
Jaja, det varade en dag. Igår var det 11 grader varmt :-)
KRAM!!

Elisabeth:
Ja, den lilla hortensian har fått ta en del sträng kyla (för att vara här) den här vintern.
Precis, om man inte måste ut s¨är det bäst att låta bli under isstormaar, för de är inte att leka med.
Visst är det bra med inbyggda snödagar, kanske vore ett liknande system att önska på landet i sverige?
Isen låg kvar ett dygn, för igår var det 11 grader varmt.Snabba kast.

Anna:
JA, det BLIR det :-)
Huggies!!

Annika said...

A-M:
Isstormar är ett fenomen jag aldrig upplevt i Sverige. Verkligen ett märkligt sådant, och ett farligt.
Jag är glad att den här stormen inte var av det tuffare slaget.
Ja, i norden är man van vid snö och is på ett annat sätt, men ändp drabbas ofta de på landet av strömavbrott vid större snöfall etc. Antar att elgatorna då inte är ordentligt upphuggna...
Kram!!

Lia:
Nej, det är fel att ta befintliga lov. Visst, helt klart rätt att ta studiedagar etc, men att tulla på påsklovet är inte BRA. Alls.
Som tur är funkar det ju inte så här där jag bor. Vilket jag är glad för.
Vet inte vad de som beställt resor gör. Förmodligen tar de ledigt och sticker ändå. Det skulle jag ha gjort.
Kram!!

Malin:
ja, och ändå var detta en mildare isstorm. Men nej, man vill inte ge sug ut i det. Nej inte...
TACK, ja det blir tacksamma foton :-)
Kram!!

Annika said...

Ingela:
Nej, jag har aldrig sett ngt liknande hemma. Tror inte att norden drabbas av större isstormar.
Lika bra det, för de är inte roliga.
Hellre snö!! Klart att snön försvinner :-)
I april är den puts väck. Ni har iaf riktig vinter såsom den SKA vara.
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Tycker det verkar vettigast att t ex ta någon lördag då och då istället.