Wednesday, October 06, 2010

Punkter på onsdagen

• Den här veckan flyger iväg, märker jag. Det är redan onsdag. Konstigt. Snart är det väl jul också...

• Det är ordentligt kallt inomhus. Jag dricker te som besatt hela dagarna, eller köper en pumpkin spice latte från Starbucks för att ”hålla den inre värmepannan” igång. Soppa blir det till lunch nästan dagligdags numera. Nej, vi vill inte slå på värmen ännu. Jag kollade i mina dagböcker och ser där att vi brukar sätta på värmen i mitten av oktober. HÅLL UT!!

• Dags att dra till IKEA är det snart. JajaMÄÄN!! Det gäller att köpa på sig värmeljus, antikljus och de störra värmeljusen (de som brinner så länge, ni vet). Sen är det faktiskt så att IKEA har fått in sina julsaker också, och ska man ha något bra därifrån till jul är det bara att köpa nu. Ingen ide alls att vänta.

• Igår träffade jag en bloggvän. En ung tjej som är au-pair i Franklin Farm, Sofia. Det var så trevligt att träffa henne, prata lite au-pairliv, och inse vilka skillnader (och likheter) det är att vara au-pair nu mot 1990 då jag hade samma äventyr på ett år, fast i Arlington. Ett jättetrevligt möte med en klok tjej som har helrätt attityd! Sofia kommer att få ett bra år.

• Karolina och jag är nästan klara med allt pynt och fix för Halloween. Vi är lika barnsliga bägge två, fast det skiljer 30 år oss emellan.
Vi hade så trevligt igår medan vi fixade och donade. Barnsliga huset, ni vet...

• DET betyder att numera tänder jag x-antal ljus, i x-antal ljusstakar varje kväll. Väldigt mysigt, och det kan behövas lite extra värmekällor around here these days.

• Peter jobbar hemifrån, och då lägger han beslag på kontoret. Det betyder att jag är hänvisad till köksbordet. Så här sitter jag på benhårda stolar. Samtidigt hör jag Peters konferenssamtal eka genom huset...Håhåjaja, det är ju bra att man jan jobba hemifrån numera iallafall. Men det är inte så kul att höra hans arbetskamrater samtidigt.

• Det är fortfarande mest sommargrönt ute. Men, man ser hur det börjar skifta så smått.

• Karolina gillar high school! OCH det gör oss så glada. Bra resultat på alla prov. Pre-IB. Nu har också teaterrepetionerna börjat efter skoltid. DE har så mycket att göra, alla dessa HS-barn. Ibland vet jag inte hur de orkar...
Karolina har en kompis som är cheerleader och hon hon tränar efter skolan varje dag till 17:30, sen har hon uppträdanden vid varje fotbollsmatch på fredagarna och sedan cheerleadingtävlingar varje lördag. En annan kompis spelar i skolans marchingband och hon tränar också varje dag och har tävlingar på helgerna. Tufft. Detta schema gäller de allra flesta. Jag ska nog vara glad att Karolina valt teaterbanan, även om den minsann också kommer att kräva allt ifrån henne väldigt snart. OCH, jag tycker att de har så mycket läxor, hela tiden. I förra veckan skrev Karolina tre uppsatser och hon hade två prov. I call that: TOO much.

• And, that is all I have to say about that.

27 comments:

Anonymous said...

Thought of you Annica.

http://allfookedup.blogspot.com/2010/10/in-which-i-make-business-card.html

Love your blog :-)

Happy bunny

xx

Miss Marie said...

Det är visst 79-80 dagar kvar till jul idag! (Beroende på vilken dag man firar jul altså) Så det är dags att börja julpynta snart ju! :D Jag tänder också ljus, men inte liiika många som du har. Men visst är ljus härliga!

Låter jobbigt för Karolina! Förstår inte riktigt varför de måste ha så mycket läxor? De lär sig ju i skolan också o det måste ju få tid att sjunka in. Undrar om amerikanska barn kan mer än svenska elever?

Annika said...

Ano:
Welcome!
I'll make sure to check the link out.
Glad you like my blog.
Welcome back.

Marie:
Otroligt va!!
Julen får vänta. First things first: halloween!!!
Ljus är härligt i mörkret och hurvigheten!!
Jadu, de har lite väl mkt på skolan. Det tycker jag.
Vette 17 om de kan mer än svenska barn. Just min kommun är en toppenkommun när et kommer till kommunala skolor, men...ngn måtta får det vara.

Desiree said...

Nejdu julen far allt vanta ett tag. Men nog ar det host helt klart iallfall har. Nu ar loven sa dar gula och fina. Helt ratt att bunkra upp med levande ljus det kan man verkligen frossa i sa har ars. Love it!
Tufft schema for Karolina och de andra HS kidsen. Kanske orkar de for att de har mer enegi i den aldern. Sjalv ar jag helt slut efter jobb, och traning. Blir ofta inte middag forran vid 8.30 for oss. Sedan blir det lite blogg och sedan ar det ju bara godnatt. Nu kan du borja med nedrakningen infor halloween da nu nar det ar pyntat och klart. Har du redan kopt allt godis ocksa?
Kram!

alegni said...

jaaa, annika, men den här farten får vi snart plocka fram julpyntet!
jag måste nog säga att det låter nog som ett tufft program för hs-kidsen. i finland sägs ju skolan vara så bra, men så där mycket prov och uppsatser har de inte på en och samma vecka. undrar om det inte något fel på systemet... någonstans.
kul att ni halloweenpyntat. det skulle jag också ha gjort om jag bott där :)
ha en mysig onsdag! här är marken gul av alal björklöv som blåst från träden. snart börjar den färglösa årstiden - trist!!
kram!

alegni said...

alal??

Anonymous said...

Skrev just en lång kommentar som kom bort! Försöker igen.
Jag tror att det är bra för Karlina att hon har så många intressen och är social och utåtriktad istället för att sitta hemma vid datorn dag och natt som en del andra tonåringar.

Bra också att barnen har läxor redan i High school. Många här hemma hoppar ju av första klassen i gymnasiet p.g.a. att de aldrig fått några läxor i grundskolan och att de inte orkar med alla krav som de plötsligt ställs på dem.
Grattis till Karolina för de fina resultaten!
Kramar från Ingrid

anna of sweden said...

Oj, vad mycket man får med i blogginlägg i punkform! :) Härligt!

Ser fram emot bilder från er Halloween-smyckning! Hänger det några avhuggna armar i träden?

Soliga huggies!

Annika said...

Anna Swe:
TACK!
Jag gillar att både skriva, och läsa, i punktform. Så jag är glad att du också gör det.
HAHA, köpte inga armar eller ben på Michaels...men en hel del annat smått och gott!!
Huggies!!

Annika said...

Desiree:
JULEN får vänta ett bra tag till. Den hinns med i sinom tid.
Jadu, HS kidsen ja...
Fattar itne hur de orkar. Men det är säkert det att de är s¨unga. Karolinas kmpis Jess som är cheerleader hade sagt till K: I am so tired, and I have no social life anymore.
Nu är snart cheerleading säsongen över, men jag tycker det är fel med att pressa 13-14 åringar så.
Förstår att du är trött och allt det där både mentalt och psykiskt.
KRAM!!

Ingela.
VILL inte ens tänka på julen ännu. Den får vänta tills i nov eller så...
Men jag vet, tiden flyyyyger...
Jadu, Ingela...Skolorna i Finöand är ju erkänt bäst i världen. NI gör ngt väldigt rätt där.
För ngra år sen gick det en stooor artikelserie i Wshington Post om finska skolor. Ni har krav, läxor och respekt, men på rätt sätt. I Sverige är det mest på fel sätt, och här i uS har det slagit över...
Hoppasd verkligen att det lugnar ner sig annars blir det ruffa fyra år. Som tur är klagar inte K. Det är mest jag som tycker det är tungt. Snart börjar alla teater-rep också och då är jag rädd för at läxorna inte hinns med. MEN vi får se!!!
KRAM!!!!!!

Musikanta:
Jadu, Musikanta...blogger är svår emot oss nu. JAG vet!
Ständiga error 503. Vidrigt trist.

Ja, krav ställs det minsann. kanake lite onödigt hårda sådana.
Men visst har du en poäng, det är så bra med aktiviteter av alla de slag efter skolan.
Sverige har gjort ett sådant fundamentlt grundfel med skolan. Fattar det inte. Att inte ge läxor är ju faktiskt helt befängt...HUR ska man så klara gymnasiet?? Galet.
Sverige borde helt ta efter Finlands melodi då det kommer till skolorna...
Alla ggr!!
TACK Ingrid för snälla ord!!
Kram!!!

Taina said...

HAHAHAHAAHAHHAHAA! Inte riktigt än Annika. Först ska vi ha Halloween och sedan Thanksgiving och SEDAN får julen komma. Lugn i stormen. Ska jag säga...

På tal om ljus så har vi varit till IKEA redan och bunkrat. Har skrivit ett inlägg om det men inte publicerat än. Och visst fanns det julsaker men ingen julskinka. Den får vi i november. DÅ ska jag vara där.

Gud ja, vad tufft de har det på high school. Jag tycker Bella sliter som ett djur vissa kväller med läxor, prov och projekt. STORA planscher som ska släpas runt halva delstaten typ. Kul att K trivs. Det är det viktigaste!

Värmen är på!!!! Ah...maken är ju bortrest.

KRAM kram

Malin said...

Vad mysigt ni har det med en massa tända ljus på kvällarna!! Här i Florida är det dåligt med höstkänslan:) men jag har köpt doftljus som ska sprida lite höst- och senare vinterstämning i mitt hus, ljusen heter bla "autumn","frosted cranberries" och "snow apple mint".

Visst har de mycket läxor, det är en stor omställning för mina barn som bara gått i svensk skola tidigare, men de klarar det jättebra och jag tycker att det är viktigt att man tidigt får in bra rutiner med läxor. Så vi är nöjda nu, även om det kan bli lite VÄL mycket ibland.
Vad kul det låter med teater förresten!

Annika said...

Taina:
HAHA, men jag ÄR lugn i stormen. Julen får komma i sinom tid. FIRST THINGS FIRST: Halloween!!!!
Sen Thanksgiving o SEEEEN julen.
Men till IKEA ska jag imorrn ;-)
Bunkra ljus och annat mys...
HS är skittufft, måste jag säga. Tidiga morgnar, krav (som fan i pre-ib honorsklasserna), läxor och sen alla after school activites som ju säkert visserligen är BRA på alla de sätt, men kanske lite väl mkt träning för de som spelar i skolbandet och är cheerleaders o de som håller på med sport.
OCH i jan är det SCIENCE FAIR, oMG!!! Redan nu snackas det om den.
Jag fryser som en hund i skrivande stund och har fått raynauds på ena handen...TVI!!!!
KRAM!!

Malin:
VI har krockat i cybern!! KOM precis från dig!!!
Ska länka upp dig så att jag lätt hittar till dig..
Förstår att det är svårt mefd höstsämning i Florida. Men du verkar fixa till det ändå!!
BRA!
Ja, stor skillnad på sve och amerikanska skolor, minsann.
KUL att dina barn fixar det hela. Läxor är viktiga, absolut!!
Ja, teatern har K hållit på med sedan hon var 8. Nu tar hon det på skolan också som ett ordinarie ämne...
Kram!

Annika said...

Jag kommer ihåg hur det var på gymnasiet - jag gick ett ganska högprofiligt program (Samhäll) men det var ändå så otroligt lite att göra. Det känns som vi tillbringade SÅ mycket tid med att bara driva omkring - timmatals varje eftermiddag. Fika, titta i affärer, ligga på sängen och stirra taket, ringa kompisar och prata i tre timmar. High school är hårt inrutat i jämförelse! Men jag måste säga att jag trivs bättre med det - jag minns alla dom där timmarna som tråkiga bortom allt förstånd. Massor med tid att deppa ihop (småstadsångest). Jag gillar deadlines, klara scheman, att jobba mot saker.

Annika said...

Annika:
OCH du vet vad du talar om eftersom du gått både på sve gymn och i amerikansk HS.
TACK!!
NOG är det deadlines. Imorrn tänker jag skriva lite mer om HS...Så då kan du kika in igen!!
TACK för din unput. Det beryder mkt för mig att du upplevt bägge systemen!!

Elisabeth said...

Det är nog för Karolina som det var för mig med hästarna; hon orkar eftersom hon tycker att det är roligt. För så var det verkligen med hästarna för min del.

Till skillnad från vissa andra här hade vi dock både läxor och prov i högstadiet. Exempelvis hade vi ungefär var tredje vecka prov i fysik/kemi/biologi (vi hade alltså ett av dessa ämnen i tre veckor, hade prov, bytte ämne, hade det i tre veckor och så vidare), och detsamma gällde SO-ämnen (alltså samhällskunskap/geografi/historia). Visst inser jag att det var mindre att göra än i HS, men det var inte precis så att vi bara lallade runt utan att göra något eller lära oss något... Nu menar jag ABSOLUT INTE att du skrivit så, utan jag vill bara påpeka att läxor och prov absolut förekommer på högstadiet (och ännu mer på gymnasiet, åtminstone på NV-programmet, som jag gick... sedan hade jag i och för sig utökat program också, men även i de ämnen som alla läste var det prov och läxor) i Sverige. Eller förekom där jag gick, borde jag väl egentligen säga, för sådant skiljer sig säkert en hel del.

Vad som däremot är en stor (eller snarare gigantiskt) skillnad är dessa aktiviteter som skolan ordnar. Så är det ju inte alls i Sverige.

Brysselkakan said...

Julsaker på IKEA! Vilken tur att jag måste dit nästa vecka och jag hoppas de fått fram sakerna även här i Bryssel!

Elisabeth said...

Förresten, jag kom att tänka på en sak som jag hört från folk som varit ett år på HS, nämligen att många prov består av flervalsfrågor, alltså i stil med "när började andra världskriget? a) 1929 b) 1939 c) 1949" (fast med vettigare alternativ). Stämmer det? Eller ja, jag inser naturligtvis att det är olika på olika ställen, men hur är det hos er? Och så undrar jag en sak till: Har de sådanadär små "minibord" vid stolarna som det så gott som alltid är i amerikanska serier/filmer? Dålig beskrivning där, men det jag menar är stolar+bord i den här stilen: http://image.made-in-china.com/2f0j00zveauSHJEDoj/Armrest-School-Chair-MXZY-053-.jpg (på Google går det då att hitta allt!). Jag har alltid tyckt att det borde vara svårt att få plats med böcker etc på ett sådant litet bord!

Humlan said...

Skönt att höra att det inte bara är jag som tycker att tiden flyger iväg! Fast jag har inte kommit så långt att jag börjat tänka på jul! :-) Här är det blåsigt men ändå härligt höstväder och jag vill mest hinna njuta av det som är NU.
Jag förstår att K och du har det roligt nu med allt Halloweenpyntande! Jag ser fram emot bilder senare!

Skönt att K trivs i skolan! Men jag håller med dig om att det låter som om det är väl tufft, speciellt med alla extraaktiviteter. Hoppas hon orkar med tempot!

Hoppas du hittade allt du skulle ha på IKEA och att du har ett tillräckligt lager med ljus nu!

Ha en bra dag!
Kram!

Anne-Marie said...

Du är allt en riktig pysslare. ;) Och du är en Halloween-"fan" - kanske du kunde vara med i någon tävling "bäst dekorerade hus" eller något liknande. Har ni det så kallt? Här har det blivit kyligare men inte alls så att man behöver ha på värmen. Vad härligt det är att inte ha läxor. Jag minns mina fyra år på college här i USA (skolan jag nu jobbar på) och hur otroligt mycket det var att göra. Karolina klarar nog skolan galant även om det kan vara kämpigt. Kram!

Sofia said...

Jag hoppas vi ses snart igen. :) Och tack för alla fina ord.

Jag borde också ta en tripp till Ikea snart. Det är ju inte alls så långt bort.

Livet enligt Jenny said...

Jadu ibland har barnen det inte lätt men å andra sidan är de väl härdade när de kommer ut i den stenhårda konkurrensen som är på arbetsplatser nu för tiden. Mysigt med alla ljus. Min gube har fått dille på att huset skall brinna upp så han går efter mig och släcker ljusen... Suck, ingen mysfaktor där inte.;) Liiite mysigt är det väl ändå att ha guben din hemma på dagarna, lättare att äta luch ihop då i alla fall. Har nästan 2 mil från mitt jobb till min mans jobb så vi får luncha på olika håll.
Kramen

Annika said...

Yes, igår var jag på IKEA och köpte julpapper och jättefina blockljus =) Varför inte passa på innan varenda kotte ska dit och köpa saker som ska hänga i granen. Snart finns det inte ett barr kvar! Haha, vad roooolig jag var! =) Kram på dig!

Annika said...

Elisabeth:
Jo, de orkar nog för att det är så unga, och för att de intresserar sig för vad de gör så pass mkt. Set skulle inte gå annars.
TACK för ditt tyck!!
Vad jag tycke sådant här är roligt, och nyttigt. Älskar den här sortens feedback.
Nej men nej, inte tror jag heller att ni bara "lullade" runt. självklart INTE. Jag minns ju själv hur det var i plugget. OCH visst hade vi prov och läxor. Men jag kan inte minnas att jag skulle känt mig pressad. Jag var inte sådär jätteambitiös heller.
Jag minns att de som gick på natur hade massor, massor med projekt.
Jag tycker bara att de har SÅÅÅÅ mkt här, och så höga krav. För mkt, helt enkelt. Och ja, alla dessa aktiviteter som ordnas i skolan av skolan efter skoltid kräver massor med tid och engagemang.Brysselkakan:
Ja, det är bra. Jag ska dit idag :-)

Elisabeth:
Ja just det. Vissa prov, långt ifrån alla, består av flervalsfrågor. Frågade K igår om det, och hon sa att det kanske är ett prova av fem som är upplagt så.
Nej, de har skåp i korridorerna (inte helt olika svenska skolor där) och små skrivbord i klassrummen, men utan lådor etc. Bekväma. Jag vet vilka bord du menar, dock. Såna har man sett mkt i filmer, men jag tror inte att de används längre. TUR det för de var nog väldigt obekväma att sitta vid.

Annika said...

Humlan:
Visst flyger tiden! Verkligen!
Nej, inte heller jag funderar på julen, men när jag åker till IKEA är det nog dags att kolla in julprylar som sen direkt stoppas ner i källaren.

Ja, det är lite mkt med skolan nu. Igår kom K hem med sitt manus också från dramat. Föreställning i Halloween. Massor med repliker som skall övas in. Så det får vi traggla med också. men det mesta går ju bra, och det är jag så tacksam över.

Kram!

A-M:
HAHA, tack!!
Ja, jag tycker det är kul så här under hösten.
Det är faktiskt kul att jämföra hus under Halloween, och jul.
JA, vad underbart dt är att VI inte har läxor (bloggen räcker ;-)))) ). Jag tycker nog att de små sliter hårt.
Men ja, so far so good.
KRAM!!!

Sofia:
You bet!!!
Nej, och så har vi tom TVÅ Ikeor att välja på!! Bara en sån sak.
Kram!!

Annika said...

Jenny:
Jomenvisst. Detär ju den amerikanska mentaliteten som skiner igenom redan på skolan. Och det är väl bra det efersom det är den de skall ut i sen då de ska börja jobba.
Haha, ja det gäller att vakta ljusen...men mysfaktorn fpår inte förstöras.
HAHA, Peter är så busy härhemma att han knappt tar lunch...en sanbb macka och sen är det klart. Men man kan ju sticka in huvudet till honom ibland, eller skicka msn ibland. Det är ungefär som nä
r han är på jobbet :-)
Kram!!

Annika:
YOU are right on babe!!
Precis sådär tänker jag också. Precis annars finns inte ett barr kvar :-)))
Kram!

Elisabeth said...

Ja fy ja, de där konstiga stolarna med litet bord att fälla ut är verkligen obekväma! Jag kom på att jag faktiskt suttit vid sådana på en kurs, och det var katastrof. Papper överallt, och inte kunde jag ha benen som jag ville heller. ;D

Jag kände mig ofta rätt pressad i skolan, framförallt på gymnasiet, men även i högstadiet, fast det berodde nog ganska mycket på mig själv. I många ämnen såg jag allt annat än MVG som ett stooooort misslyckande.