Thursday, October 07, 2010

Lite mer om skola och betyg därtill...

Torsdag igen. Torsdag i en vecka som tenderar att fullkomligt rusa iväg!
Fattar ingenting.

Idag ska jag och Lotta åka till IKEA.
JAPP, där blir det inköp av LJUS, lampor och lite annat smått och gott.
Jo, jag ska ta mig en titt på julsakerna också. Men som jag skrev på bloggen igår är det first things first som gäller, dvs Halloween. Julen kommer SECONDARY, än så länge.

Idag tänkte jag att vi skulle ta en närmare titt på hur betygen ser ut på high school, och till viss del i middle school. HS och MS är ganska lika uppbyggda. Det är inte för inte som man ofta kallar MS för ”junior high school”.
I min kommun, Fairfax, går man i middle school i åk 7 och 8. I high school går man årskurs 9-12.

Ni vet alla, som läst hos mig ett längre tag, att man får betyg redan från Kindergarten, dvs redan från sitt allra första år i skolan. Alltså får man betyg redan från 5-årsålder. OCH, man får betyg fyra gånger om året ända tills man gått ut sitt senior year.
Ja, jag tycker det är toppen. Betygen avdramatiseras radikalt, och man vet alltid hur ens barn ligger till akademiskt sett.
Lärarna är dessutom snabba som ögat med att sända ut sk ”progress reports”. Varje dag trillar det in ett mail, eller flera, från någon av Karolinas lärare. Det är lätt att hänga med.

För en vecka sedan var det så kallad ”back to school night” på HS. Det betyder att alla föräldrar kommer till skolan under kvällstid. Man får träffa rektorn, alla vice-rektorer och medlemmar från kommunen.
Under dessa presentationer sitter man oftast i skolans idrottshall. När presentationerna är klara får man sedan gå till de klassrum där ens barn vistas under dagarna. Vi började med engelskaklassrummet där läraren berättade om vad hon har för förväntningar på eleverna, vad de har planerat inför skolåret etc. Sedan bar det av till dramaläraren, biologin, geometrin, historian (religion), franskan och sist till idrottslärarna. I alla klassrum kunde lärarna snabbt och koncist berätta om lektionsupplägg, läxor, prov etc. Vi hade tio minuter i varje klassrum, och tio minuterna mellan lektionerna. DET var inte helt lätt att navigera sig fram i de långa korridorerna på olika plan. Dock oerhört intressant att få se var Karoliona vistas hela dagarna.
Peter och jag var helt utpumpade och fullproppade med information då vi kom hem till en spänd Karolina som ville ta del av alla våra intryck. Jag gillar back to school nights, man får verkligen ett grepp om skolan, och om lärarna.
Så här ser en typisk progress report ut. Just denna kommer från Karolinas engelskalärare. Här finns alla läxförhör och prov listade, samt resultaten av dem, och betyget. Ett bra system.

24 comments:

Taina said...

Det är faktiskt enkelt att hänga med hur det går i skolan för ens barn. Om man vill. Vi kan se i portalen dagligen för att följa utvecklingen och behöver aldrig vänta på slutbetyget. Kanonsystem verkligen!

Visst är dessa föräldrarmöten bra? Jag var också slute efter att ha sprungit runt på Bellas skola som har ca 1500 elever. Phew!

Vilket bra betyg K har!!!! Grattis till henne. Undrar vad som pågick i klassen under night quiz med den höga spridningen...gillar ju att spana in siffror och den stack ju ut lite.

Kramar!!!

Annika said...

Taina:
Ja, det är otroligt lätt att hänga med fastän man knappt sätter sin fot på skolan.
Tycker det här systemet är så bra.

ja, back to school nights ÄR bra, men attans vad intensivt. OCH man får en inblick i hur kiddsen får springa under dagarna.
Nyttigt.

Tack, ja engelskan har aldrig varit problem ngnsin. Geometrin kämpas det med, kan jag säga...
Visst är det kul att kolla in dessa siffror.

Kram!!!

Miss Marie said...

Oj, det var ord o inga visor med den progress reporten. O det där är bara i ett ämne från det att hon började skolan för nån månad sen? Inte någon lätt början direkt!

Kul med back to school nights, måste ju vara kul som förälder att få lite mer insyn o hum om skolan som ens barn går i!

Annika said...

Marie:
Japp, och sådan trillar in varje ämne, utom i drama och gympa och sånt.
Men annars...
Fatta, det är inte lätt att vara lärare heller. KRAV där med!!

Back to school nights är bra!!

Malin said...

God morgon!
Visst är det bra med back to school night! Vi fick också följa barnens schema och träffa alla lärare i de olika klassrummen. Det blev en låååång kväll för mig dock eftersom att jag har tre barn på samma skola.... och mellan lower school och high school var det en flera (jättebra!) uppträdanden.

Jag är OTROLIGT positivt överraskad av hur lätt jag tar del av vad barnen gör i skolan och hur det går. Inte bara prov utan man får verkligen veta ALLT. Jag trodde att jag skulle tappa lite kontroll här eftersom att jag inte ens kliver ur bilen när jag hämtar och lämnar barnen, men jag har kontakt med lärarna via email (de svarar alltid inom ett par timmar) och så dessa reports också. Fantastiskt bra, men som du säger så ställs det inte bara höga krav på barnen här, lärarna har nog en hel del att göra också!

Kul med IKEA!

Kram

Annika said...

Malin:
Godmorgon!!
Ja, nog har man koll fastän man knappt sätter sin fot på skolan. Lärarna har minsann att göra med att iformera oss fldrar, men jag antar att de har bra system för det.
Vad jsag tycker är så bra också är att man har betyg i ordning och uppförande i de lägre klasserna k-6 hos oss. SÅ BRA!!
Ja, jg kan tänka mig att det var tufft för er som har flera barn på samma skola.
Oj, oj...DÅ fick ni sovra och springa bland klasserna.
Kram!!

anna of sweden said...

Jag gillar det amerikanska systemet. Tänk om den svenska skolan tagit efter lite, lite av det.

Huggies!

Saltistjejen said...

Så himla bra att föräldrarna får regelbundena "updates" tycker jag. Att det då är lätt att hänga med och se om ngn förändring sker. Jag gillar det. Är även för betyg i skolorna och framförallt den typen av betyg som inte är "relativa" vilket vi hade på vår skoltid (när man jämfördes med de andra i klassen) utan sådana där man kollar procent utifrån kunskaper.
Back to school nights minns jag att vi hade när jag gick gymnasiet också. Ja även på höstadiet tror jag. Föräldrarna gick dit och var i klassrummen där de mötte lärarna etc. Säkert jättebra och roligt för föräldrar att se miljön och träffa lärarna som ens barn har.
Kul att du berättar här!
Lycka till på Ikea idag!
RAM!!

Annika said...

Tycker också det är ett bra system - det enda är att eleverna själva kan bli VÄLDIGT osjälvständiga när dom har ständig påhejning och utvärdering av både lärare och föräldrar ända till senior year.

Jag har problem med det i mina universitetsklasser (speciellt i dom lägre kurserna) att om man inte rättar allt och kollar allt så slutar dom jobba. Naturligtvis beror det på vilket universitet men på det senaste stället var jag tvungen att ha tre prov (tentor) under året och "övningsprov" för att dom överhuvudtaget skulle läsa litteraturen och anteckna på föreläsningarna. Likaså måste jag ta närvaro i mina lägre universitetskurser för annars kommer dom inte. Aldrig att dom skulle klara ett europeiskt system där man har EN tenta i slutet av kursen och föreläsarna tycker att det är helt upp till kursdeltagarna själva om dom besvärar sig med att dyka upp.

Annika said...

tre tentor under terminen, menade jag förstås (dvs. två "midterms" och en final när jag ursprungligen tänkt att ha EN midterm och en final). Och det var förutom andra uppgifter - kortare och längre uppsatser - där kan man inte heller ge en lång uppsats utan måste ge dem flera kortare för att det ska bli gjort. Däremot på de riktigt "highranking" universiteten så är systemet mycket mer "europeiskt"/ställer mycket högre krav på de studerande att jobba självständigt.

Anonymous said...

Jag gillade verkligen att plugga i USA. Där var det deadlines som gällde & man visste precis vad som förväntades av en. Inga överraskningar där inte! Dessutom var man klar med allt efter att terminen var slut! Här har man upp till 3 terminer att lämna in uppsatser & det är väldigt jobbigt att läsa in en hel kurs och sa har man bara en sluttenta som avgör hela betyget!
Visste inte att du undervisar pa universitetet?
Lisa

Elisabeth said...

Det var verkligen detaljerat! Men också bra, för ingen kan i alla fall säga något om att det INTE går att hålla koll. Vilket det nog är lite si och så med i Sverige, speciellt på gymnasiet.

Till Lisa här ovan: Deadlines är väl vad som gäller på svenska universitet också?! Åtminstone har samtliga kurser jag läst, och de är många, haft fasta tider för inlämning av hemtentor och uppsatser.

Brysselkakan said...

Hoppas du hittade vad du skulle ha på IKEA, och lite till ;-)
Var själv på IKEA idag och kan meddela att här har de minsann inte plockat fram några julsaker ännu... bara pallvis med glögg!

Jo, eftersom vi nyligen kommer från det svenska skolsystemet och haft två söner som tagit studenten i Sverige så kan jag skriva under på att svenska skolan har långt kvar om man jämför med en del andra länder och skolsystem... Vår yngste får en betydligt bättre utbildning här i Bryssel på en internationell skola. Här börjar man förresten HS i 10:an, 9:an är MS.

Desiree said...

Kul med back to school night. Det är snabba ryck mellan lektionerna med bara 10 minuter. Har alltid gillat det amerikanska systemet med betyg och procent skala. Känns som det blir mer rättvist än vad betygen var då man gick i skolan här. HOn är duktig din tjej.

Kram!

Katarina said...

Intressant att läsa, jag hr ringa kunskaper om det amerikanska skolsystemet, då jag inte själv studerat där eller har barn.

Åh, vad jag blir avis när jag hör att du åker till IKEA, hoppas du hittde det du ska ha. Jag kan sakna lite mat som jag vet finns på IKEA varuhusen.

Kram

Sofia said...

Svar: Haha, ja det är så kul att alla bloggar om hur kallt det är i husen just nu. :P (även om det var helt ok idag faktiskt)
Men jag förstår inte varför inte amerikanerna bara slår på värmen? Varför ska man gå och frysa i några veckor? Fast å andra sidan blir det ju jätte jobbigt om det blir varmt några dagar när man har slagit på värmen. Fast det är ingen höjdare att gå och frysa. Jag ska också börja dricka massor med te. :)
Kramar

Annika said...

Anna Swe:
Håller med.
Huggies!!

Saltis:
ja, och det börjar ju redan på dagis, som du ju verkligejn märkt. Och sen hänger det med hela skoltiden. Kanske inte i college, men...
Visst funkar det utmärkt.
KUL att ni hade back to school nights i skolan. Vi hade bara fldramöten m klassförest.
KRAM!!

Annika:
Ja, det funkr toppen!
MEN, jag har tänkt på en sak, hur blir det i college??
DÅ ska de ggd släppas utan fldrar och utan koll. Det efter at vi hållit kollen på dem sedan de föddes. Järnkoll.
Inte konstigt att college ofta slår över i fråga om festande, supande, drogande och annat. Eller vad säger du?
Ja, du skiver ju om hur osjälvständiga de är ovan i din roll som proffesor. Jösses, jag förstår verkligen ATT det är så.
Kan tänka mig det efter att de blivit vägledda en hel skoltid.
Flrstår ju ofta att det diffar från skola till skola, från uni till uni hur kursplanen är upplagd.
Har närstående personer som inte klarade av sin Bachelor degree på 4 år pga festande och annat + rent ointresse ofta. Den ena tog sin BS på 6 år, och den andra tragglar än med sin sista kurs. Lite sorligt nör fldrna pungar ut med så stora summor.
TACK för input! OCh jag förstår verkligen det där Hs vs uni-svårigheterna.

Annika said...

Lisa:
Välkommen hit.
Roligt att höra att du uppskattade systemet här.
Jag förstår att det är annorlunda. PÅ både GOTT och ont.
Nej, nej, det är inte jag som undervisar på uni :-)
Det är Annika i Colorado.
Välkommen tillbaka!

Elisabeth:
Att hålla KOLL går det att göra. På allt som har med det akademiska att göra...
Tack för din input om sv universitet. SÅ interssant att höra för mig, och andra.

Brysselkakan:
Hittade allt jag behövde, och lite till :-)
Julen var i full sving!! Allt uppe. men jag köpte inte så mkt, bara servetter, och sådant.

Ja, det diffar ju på MS och HS när man börjar från stat till stat, eller kommun till kommun.
Jo, nog har svenska skolan en lång väg att vandra.

Annika said...

Desiree:
Snabba ryck och höga krav.
Ja, skolan är bra, men krävande.
Gillar också procentsystemet.
Tack, ja det går fint i skolan. So far, so good.
Kram!!

Katta:
Ja, det är en helt annan värld.
Verkligen.
IKEA är bra att ha i närheten. Köpte lite ditt och datt där, bla mat och godis.
Förtstår att du saknar.
KRAM!!

Sofia:
HAHA, jag vet...
MAN kan verkligen undra varför vi inte sätter på värmen.
JAG är likadan som din värdfamilj, jag drar ut på det in i det längsta....Tänker att: liiiite till.
Men visst är det knäppt. Håller med, fast jag är en av dem.
Kram!!

Anonymous said...

@Elisabeth:
läser inte pa svenskt universitet!
Hälsningar Lisa

Anonymous said...

@Annika:
Ojda, vad pinsamt! ;-) Fattade inte att det var en annan Annika som undervisar pa uni! Haha! Helt otroligt vad varmt ni hade igar! Här är det soligt & bla himmel men ganska kallt (ca. 14 grader). Älskar hösten!
Kram Lisa

Annika said...

Lisa:
haha, DET ÄR lugnt!! Inte lätt att hålla reda på alla Annikor som dräller omkring i blogosfären, I know!!
Men kolla in Annikas blogg. Hon undervisar på ett college i Colorado.
Blir nyfiken på var du pluggar ngnstans...
Kram och kul att ha dig i läsarskaran!!

Anonymous said...

Jag bor & pluggar i Österrike! Som sagt, har även pluggat i USA (Iowa).
Gillar verkligen din blogg! Är sa glad att jag hittat den! Mannen & jag bodde pa hotell i Rosslyn för 2ar sedan (i december). Har planer pa att flyga till DC igen!
Tack för tipset! Ska kolla in Annikas blogg. Verkar spännande!
Kram Lisa

Annika said...

Lisa:
VAD roligt!! Du har lite att jämföra mellan då, förstår jag.
TACK för berömmet. VAD GLAD jag blir!!
I Rosslyn bodde jag under mitt au-pair år. KUL att ni förmodligen ska hit igen.
Ja, kolla Annikas blogg. Ska länka upp henne. Jag är grymt seg med mina länkuppdatgeringar...
Kram!!