Thursday, October 21, 2010

I vilken Annika går igenom grundreglerna inför Halloween!

Mulet
Kulet
Illa vulet.

Så är väderleken när jag skriver detta på onsdagseftermiddagen. Har dock en känsla av att det nu ska bjudas på strålande solsken ett par dagar framöver.

I oktober månad blir ju den här bloggen förvandlad till något av en Halloweenblogg. Ja, självklart uppblandat med annat smått och gott. Men, med tyngd på Halloween.
Allt för att bloggens skribent är en otroligt barnslig själ som, med förkärlek, inte kan låta bli att skriva om den amerikanska helgen.

Eftersom jag från och med lördag inte kommer att kunna sitta vid datorn så mycket så kommer också Halloweensnacket att tackla av. Det kommer mest att bli bilder, och kanske lite text, under två veckors tid. Vi får kärt, älskat besök från Sverige, och då får nog bloggen och bloggarna stå tillbaks lite medan jag agerar guide och värdinna.

SÅ, just därför tänker jag idag gå över Halloweens grundregler.
Helgen har ju fått en något märklig, missförstådd status i Sverige, Mest och helst skulle jag nog se att den slutades firas där helt och hållet eftersom den misshandlas så. Ingen VET ju ens vilken DAG som är den rätta. SÅ låt mig, den SANNA (inte blygsam här, inte) experten bena ut detta för er alla. Once and for all...

• Halloween äger ALLTID rum den 31 oktober. ALLTID, ALLTID, ALLTID. Det är bara den 31 oktober som ÄR Halloween. ALLA ANDRA DAGAR ÄR FEL!!!! ALLA ANDRA DAGAR ÄR FEL!!
Det finns inte en själ som går och ”trick or treatar” under tex Allhelgona helgen.

• Godis är det ju bra att ha hemma under Halloweenkvällen. För iallafall kommer det garantaret barn och knackar på dörren här i USA. Här i US är Halloween en jättehelg för butikerna och man köper godis i små förpackningar, fast i storpack. Affärerna dräller av godis nu packat i Halloweenförpackningar.
• Inte ens här i USA tycker alla att det är kul med Halloween. DET respekteras. Såklart. Man knackar bara på dörrar där det brinner en pumpa på trappan, eller där man på annat sätt tydligt visar att man vill ha besök. Om entrelampan är släckt är det ett tydligt tecken att husinnehavaren inte vill ha besök. Det respekterar barnen. Oskrivna regler .
• Givetvis ska man klä ut sig om man förväntar sig godis. Men, det behöver inte vara till spöke, gast eller djävul eller något annat förfärligt. Jag har fått besök av prinsessor, popcorn, bin, nyckelpigor och nalle puh mfl, mfl. Det finns kostymer för alla smaker. Det är ett klart missförstånd hemma att allt är på temat SKRÄCK, för det är det inte. LÅNGT därifrån.


Fast, Karolina satsar ju alltid fullt ut på sin skräcklook. Det har hon gjort sedan hon var 4-5 år.


• Bus eller godis, säger man i Sverige. Här säger man ”trick or treat”, och så får man en godisbit (eller flera). ÄNNU ett missförstånd hemifrån ÄR att man busar med dem man inte fått godis av. SÅ ÄR DET INTE!! KOM ihåg vad jag skrev om folk som signalerar att de inte deltar...
Ingen skulle någonsin komma på att busa med dem. Iallafall inte i den del av US som jag bor i, och den delen är ju, som vanligt, MIN referensram.

• De flesta barn brukar börja sin trick och treat-runda så fort mörkret lagt sig, runt 18 tiden i slutet av oktober. Alla barn går i grupp. Är barnen yngre följer färäldrarna med dem. Prime-time är malln 18-21, sällan och aldrig kommer någon efter 21.

• KOM också ihåg att Halloween och Allhelgona är två skilda helger. De har inget med varandra att göra. Halloween är en gammal keltisk helg som främst irländarna tog med sig då de i stora massor invandrade till USA. Helgen har sedan blivit en amerikansk symbol. Men det är ett missförstånd att den har något med Allhelgona att göra. Håll isär de bägge helgerna—ALLTID--gott folk

• Ska ni fira Halloween hemmavid så gör det RÄTT!!! Vilken dag är Halloween?
JO, den 31 oktober år efter år efter år efter år efter år...

Ja, det var dagens punktinlägg av Yours Truly som själv är klar med Halloweenförberedelserna. Nu funderar hon mest över hur bäst få till morgondagens Show and Tell...
O, jemine...

Ha en bra torsdag, allihopa...

OCH, just det...
Måste fråga:

VILKEN DAG ÄGER HALLOWEEN RUM?
Karolina på sin allra första Halloween, 1996.
OCH, sen har vi henne sista året jag fick klä ut henne, 2000. Sista gången min dotter var prinsessa på halloween, här var hon fyra år...

32 comments:

anna of sweden said...

Åh, vad jag gillar dina förklara-amerikanska-fenomen-inlägg. Att vi klarade av fira en helt korrekt amerikansk Halloween första året vi bodde här är tack vare dig. :)

Underbara bilder på K!

Huggies!

Annika said...

Anna:
TACK!!
Vad glad jag blir :-)
Menar du verkligen det? Blr ännu gladare då, hihi!!!
TACK!!!
Biggest HUGGIES!!!

Anonymous said...

Annika,
jätte bra att du förklarar hur man ska fira Halloween, fast jag tycker ju som du...egentligen borde det inte alls firas i Sverige eller här i Österrike för det är inte tradition här & de flesta vet inte alls vad det är de firar.
Underbart höstväder, sol, bla himmel...I LOVE IT!
Kram, Lisa

bettankax said...

ALLTID ALLTID den 31 oktober:) Finns bara ett undantag vad gäller uttrycket "less is more" och det är ditt Halloween-pyntande..."more is more"!=)
KRAMAR!!

bettankax said...

Underbar obetalbar prinsess-min :) gulleKarolina:)

Nilla said...

Det är knepigt här i Sverige... Vi firar inte särskilt mycket alls. Men jag har godis hemma om det nu skulle komma någon för jag brukar alltid ha pumpor som dekoration vid entrén och jag gillar högtider av alla slag. Detta året laddar jag nog med godis hemma på lördagen den 30 eftersom det är just en lördag... Men jag vet att den 31/10 är rätt datum, i år på en söndag. Vi får väl se. Mini-kexchoklad och sådant går väl alltid åt förr eller senare he he :-)

Annika said...

Lisa:
Tycker också de kan lägga ner i Sverige. Det blir inte riktigt rätt på ngt sätt.
Firar man i Österrike också alltså?
Härligt att ni har fint väder. Det har vi också idag, och framöver. NAJS!!!
Kram!!

Bettankax:
HAHA, right ON the money, babe!!
Både vad gäller den 31 och more is more. SÅ är det!! Både på Halloween och på jul :-)
TACK, ja, hon var nog inte så glad över att vara törnrosa den ggn...
Därav minen.
KRAMAR!!!

Nilla:
Visst är det det.
Ingen vet egentligen hur det går till, eller vilken dag det ska firas.
ha du lite godis hemma, just in case!
Det är ju trevligt!!
Hat du en pumpa också?
KRAM!!!

malou said...

Håller med dig - här kommer barn, både små och stora, både före och efter 31. oktober. Och vill ha godis!
Men den finns ju andra seder som är både svenska och norska, så jag tycker det är ganska fånigt att "överta" andraS...

Sara said...

Oj vad barnen ser fram emot detta, sis, tur att vi kommer just nu! Ge K:et en puss från oss alla:-)

Äventyret framtiden said...

Tack för bra information! Jag skall förmedla den vidare. Även här på ön i havet firar man Halloween helt fel i samband med Allhelgonahelgen, till mångas förargelse.


Kram!

Anonymous said...

Jag är emot Halloween-firande här i Sverige. Ifjol kom några ungar och ringde på dörren den 30 oktober. "Här finns inget godis för det är inte Halloween förrän imorgon", sa jag. Dom såg jättesnopna ut och jag kände mej som värsta bitchen, men som sagt, vet man inte vilket datum Halloween firas så ska man inte fira det överhuvudtaget... På den rätta dagen kom inte en enda unge och ringde på.
Jag föredrar vår påskkärringtradition :-D. Men om jag bodde i USA skulle jag självklart fira Halloween!
Ha så trevligt med besöket!!

Saltistjejen said...

Hahaha jag skrattar åt att du skriver att sista gången DU fick klä ut Karolina också var sista gången hon var prinsess!!! Haha, stackars lilla K! Där har hon alla år liiiidit åt att hennes mamma satt på henne tyll och spetsar när allt hon ville vara att vara MOONSTER!!! Eller häxa eller spöke eller ngt annat med mycket mer kraf! ;-) hahaa!
I år har jag ingen aning om vad vi ska göra med E. Hon vill inte alls vara utklädd. Så vi får se om vi gör ngt enkelt eller om vi kan testa att skaffa en kostym som vi kanske kanske kan få på henne...?
Godis ska vi dock ha hemma för kvällen!!!!
Kram!

Annika said...

Malou:
DET tycker jag också.
Alla har ju sitt eget, och oftast blir det bara fel.
OCH då är det så tråkigt.
Kram!

Sara:
OCH vi ser fram emot er ankomst så mkt så du ANAR inte. VAD KUL DET SKA BLI!!
OCH vilken bonus att ni är här över H-ween.
KRAAAM!!

Karin:
Ja, det har blivit FEL, så fel, så fel hemma i sve och fin och på ÅL. Inte klokt.
Bäst att låta bli, kan jag tycka.
KRAM!!

Annika said...

Annika:
Ja, det blir ju så fel. Har ju varit så sedan halloween presenterades i sverige.
Det blev fel direkt.
Tycker det var bra att du bitchade på där då kiddsen kom på fel dag.
Exakt, hemma firas påskkärringar. det gör de inte här, och jag skulle aldrig komma på ideen att införa det hela.
Vissa saker passar bäst där de hör hemma.
KRAM!!

Saltis:
EXAKT!! Kom på igår att sista ggn hon var ngt ljuvt var i K-garten, då var hon ängel.Har en priceless bild av det som jag nog måste visa.
I ettan var det skräck som gällde och sen har det fortsatt så. Om jag föreslår ngt annat möts jag bara av enb fnysning. Fast, i hemlighet är jag lite glad över det också, hehehe!!! Är glad att hon inte köpt hela prinsessbiten.
Ja, du skrev ju tidigare att Ella var lite skraj. bäst att helt lägga kostymer på hyllan iår kanske efersom hon är så ängslig? Ta det lugnt med hela firandet som sådant, kanske?
Godis får ni nog ha hemma, ja. Ni lär ju få besök!!
KRAM!!

Taina said...

Halloj Halloween queen!
Här var det ord och inga visor minsann! Sverat på din fråga är 31 OKTOBER!!! I know. I know. Och jag tycker det är en underbar högtid. Säger man så? Högtid? Skit samma, kul är det med Halloween i alla fall. Jag tänker då ta med mig traditionen till Sverige. Varför inte? Det är ju alltid kul att ha en anledning att fira något. Även i "stela" Svedala. Hahahaha!

Ja hujamej för morgondagens tema....

Kramen!

Annika said...

Taina:
HEY!!!
Japp, det måste benas ut ordentligt, vettu!!!
Det bli alltid fel ändå, hur mkt man än tjatar.
Vad säger man? helg? tradition, kanske?
Iaf, fira på även hemma, men fira rätt.
Shit vilket huvudbry jag har inför imorrn. SVÅRT!!
KRAM!!!

Malin said...

Väldigt bra och uppskattat inlägg för oss som är nya här!!

Annika said...

Malin:
TACK!!
BLIR så glad över att du tycker det.
Stor kram!!

Desiree said...

Alltid bra att gå igen om reglerna. Det är värt att repeteras. Vad kul att du snart får besök. Klart att du får lägga undan bloggen lite då och umgås när man fått långväga besök.
Jag tycker att de små är helt klart sötast. Karolina var ju ursöt i sin första halloween dräkt. Jag antar att du redan bunkrat upp ordenligt med godis. Jag har inte köpt något godis. Hoppas inte att det kommer så mycket barn här, tror inte det. Det skulle förvåna mig om det kom. Får låtsas att jag inte är hemma då.
Kram!

Annika said...

Desiree:
Ja, det är min medborgerliga plikt att göra det varje år ;-)
Måste TJATA, du vet :D
Ja, bloggen får gå lite på sparlåga uner ett par veckor snart. Lite bilder och lite text blir det nog, men inte så mkt som i vanliga fall.
HIHI, ja Karolina var så gullig då när jag fick bestämma ;-))))
Jag har inte köpt godis ÄNNU. Inte en enda påse. Men idag ska jag till target.
Tror inte ni får ngra kids på halloween, isåfall öppna inte... ;-)
KRAMAR!!

anna of sweden said...

Menar verkligen det! :)

Nya huggies!

Elisabeth said...

Här kommer garanterat ALLA som firar Halloween fira på fel dag, med tanke på att 31 oktober ju är en söndag i år. De borde läsa din blogg. ;) Förra året träffade jag på två tjejer, som, HELT OUTKLÄDDA, stod på en cykelväg och sa "bus eller godis" till alla som gick förbi. Jag sa att jag inte hade något godis, och då frågade ungarna om jag hade PENGAR!! Suck! De fick naturligtvis ingenting. Händer något liknande i år någon annan dag än 31 oktober tänker jag köra "det är inte Halloween idag"-varianten. :D

HeLena said...

31 oktober!!!

Jag har bjudit in några kompisar på Hallåviiniparty den 30e! Ska bli så roligt! Klart att dom ska få vin i hallen:D
för övrigt blir det höst som tema. Men mest för att det är roligt! Inte att förväxla med Halloween som ju är den 31 oktober.. Karolina är jättefin!
Kramar kramar!!

Humlan said...

BRA att du förklarar vad som gäller ifall man vill fira det även här i Sverige. Själv gör jag det inte, men däremot är jag sugen på lite fina höstfärger och skulle gärna ha lite mer av det här hemma.

Karolina är verkligen härlig på prinsessbilden! Obetalbar min! ;-) Jag förstår att du är lite stolt över att hon gillar den tuffare stilen, samtidigt så är hon ju så otroligt söt på bilderna i går, hon behöver inte köra någon rosa-prinsesstil för att vara det!

Förstår att det blir lite sparlåga här när du har fint besök att umgås med, det gäller ju att passa på när dom är hos er!

Kram!

Sofia said...

Åh jag gillar verkligen hur du förklarar Halloween. Jag har nämligen varit helt förvirrad över vilken dag m.m Halloween är. Och jag skyller allt på Sverige som inte har någon koll. :P Men nu har jag super bra koll, tack vare ditt inlägg. Så Tack! :D

Sofia said...

Tack så mycket! :)
Jag vet inte riktigt hur man gör när man bloggar på blogspot, men det borde vara samma kod man använder i alla fall, jag använde mig av den här länken, http://egosidan.blogg.se/2009/march/hogerklicksskydd.html där är det en bekskrivning + en kod om hur man gör om man anänvde sig av blogg.se. Men du kan ju testa och se om det fungerar för dig med. :)
Det skulle vara jätte trevligt att ses snart igen.
Tack så mycket, det gör mig så himmla glad när du säger så där. :)
Kramar!

Livet enligt Jenny said...

Hahaha hon ser inte ALLT för nöjd ut med sin prinsessutstyrsel... Hur söt som helstju! :)
Måste erkänna att jag är grymt trött på efterapningen av amerikanska traditioner, särskilt eftersom vi sällan gör det helt korrekt.. Alla länder behöver ju inte vara samma, det är ju lite av grejen att vi har olika traditioner osv. Vår egna påsk-kärring knacka på dörr å ge teckningar som var tokstort när jag var liten har helt försvunnit. Synd tycker jag.
Kramen från ett vinterSverige

alegni said...

bra rutet, annika! jag blir så irriterad på ignoranta människor som numera kallar allhelgona för halloween! då växer hornen ut i pannan på mig!
kram

Annika said...

Anna Swe:
OCH, du anar inte hur GLAD du GÖR MIG!!
Huggies!!

Elisabeth:
HAHA, ja skicka hit alla som inte har riktig KOLL så ska jag förklara för dem!!
Garanterat blir et FEL hemma. Antingen kommer folk på lördagen, eller påföljande lördag...
SUCK!!
Det du berättar om flickorna som stod och tiggde utan att vara utklädda på en parkväg är ju bara så sjukt fel som det kan vara.
Precis, om det händer igen så LÄR dem rätt dag.
Tröttsamt FEL!!!

Helena:
RÄTT!!!
:-)))
KUL md HallÅvin!! Gillar!
Det kommer att äga rum MASSOR med Halloweenpartyn nästa lö här också. Så är det alltid, man festar friskt lördagen före Halloween. Ingen vuxen vill köra en Halloweenfest på en söndag ;-)
Men, å andra sidan går ingen och trick o treatar på FEL dag, då finns bara en enda dag, den 31. Men för fester är det bara att köra i vind!!! Före Halloween.
KUL!!!
SÅ, vad jag vill säga är, att ni kör en helt korrekt Halloweenfest...
Eller ja, hallåvin!!
Love it!!
Kram!!

Annika said...

Humlan:
Ja, det måste förklaras varje år.
Det måste det :-)
Det blir så fel hemma, och sen är det roligt för mig att kunna förklara så nyinflyttade i US förstår också.

Tycker nog att Sve kan lägga ner Halloween. Men det är klart att det är mysigt med pumpor i mörkret och ljusslingor o dyl. DET är det!!

HAHA, jag kom just på att hon var ängel som femåring. DET var sista året JAG fick klå ut henne. Sen var det skräck!!
Har en obetalbar bild av ängeln också. Måste nog lägga ut den...
Ja, jag är lite glad att hon aldrig svalt prinsessbiten.

Nu blir det sparlåga, om än blogginlägg, under ett par veckors tid.

KRAM!!

Sofia:
Varsågod!!!
Vad roligt om jag kunde förklara det bra.
Jag brukar köra ett sådant här inlägg runt halloween.
SÅ nu vet DU!!
:-)
Det där med högerskyddat var riktigt bra. har väl aldrig stött på det tidigare. Men måste säga att jag gillar det.
Som du säger, det blir säkrare.
Ska googla och se hur det ligger till md blogger.
TACK, Sofia!!
Visst ska vi ses!
Kram!!

Jenny:
Ja, jag är trött på et också. Speciellt eftersom det aldrtig blir rätt.
Tycker som du, att påskärringarna skulle kunna vara sves svar på dörrknackningar och trick or treat.
Men ja...
Vinter säger du? TVI VALE!!
KRAM!!

Annika said...

Ingela:
TACK!!!
Jag MÅSTE, känns det som.
Hela helgen är SÅ missförstådd i hela norden, skulle jag vilja påstå.
KRAM!!

Anna, Fair and True said...

I Sverige har ju folk inte heller koll på vilken dag man klär ut sig som påskkärring heller. Fast det kanske beror på att i västsverige är traditionen påskafton och resten av Sverige skärtorsdagen - kanske därför folk är förvirrade.