Wednesday, June 23, 2010

Skoltankar i terminens sista skälvande minuter...

Igår var det då dags för skolan att dela ut diverse utmärkelser till diverse elever.
I förra veckan fick vi veta att Karolina hade en utmärkelse att hämta, och vi blev ju glada! Såklart!
Barn och föräldrar samlades i föreläsningssalen, och rektor höll ett fint tal till eleverna.Själv tycker jag att det märkligaste är att middle school åren är över. Middle school här i Fairfax County varar i endast två år. Två korta år.
I andra kommuner är den ofta tre år, från årskurs 6-8.
Man kan jämföra the middle school years med högstadiet hemma.

Här i USA börjar man skolan vid femårsålder. Man går då ofta i skolan hela dagen, men det finns även skolor som har halvdags-KG. Karolina gick i skolan mellan 9:15-15:55 under alla år i elementary school.
ES, åk K-6.
Under skoldagen hade eleverna en enda rast.
Gick det bra ändå? VISST gjorde det det!

I middle school har Karolina gått i skolan mellan 8-15 varje dag. OCH, vet ni---utan RAST under dagen. Bara en trettio minuter lång lunch. Mellan lektionerna har barnen haft fem minuter, och då ska mycket hända eftersom man ska till skåpet, hämta nya böcker, kanske gå på toa. Toalettbesöken hålls det koll på. Man har två toapass per termin, tror jag att det var. Ingen tillåts driva omkring i korridorerna.
Har det funkat?
Visst har det funkat!

Rektor sa igår att, ”the middle school years are the most strict years. YOU are going to have a LOT more freedom in high school”.
För mig som hela tiden har fått följa amerikanska skolan som en “ okunnig ettagluttare” vet jag inte riktigt vad hennes ord har för innebörd. High school kommer att bli lika NYTT för mig som det kommer att bli för Karolina.
Men, som tur är har jag vänner med äldre barn, och de har guidat min väg hittills. Plus att man faktiskt lär sig snabbt också vad som gäller, och inte gäller.
High school är alltså årskurs 9-12.
Skoltiderna i high school är, i skrivande stund, 7:05-14:15. Ja, det är brutalt tidiga morgnar, och det kommer att bli tufft för oss alla att vänja oss vid det. Men, det ska väl gå det också! Det har det ju gjort hittills.

Amerikanska skolan skiljer sig mycket från den svenska. Här råder betyg från Kindergarten, och betyg får man sedan fyra gånger om året. Man får också betyg i ORDNING och UPPFÖRANDE! PLUS att man får betyg i bemödande, samt i prestation förstås.
Respekt skall hållas, både mot kamrater och lärare. Alla lärare kallas för Mr eller Mrs eller Miss eller Dr (om någon har den titeln). Strikt, kan tyckas, men det funkar det med.
Nolltolerans gäller vid mobbning,och föräldrarna kontaktas omedelbart i mobbningsfall.
Betyg fyra gånger om året är, i mitt tycke, bara BRA!!! Det tar bort stigmat, och man kan lättare jobba för bättre betyg under nästa kvartal. Jag får dessutom ständiga rapporter via e-mail från Karolinas lärare.
Jag är verkligen FÖR betyg, och FÖR betyg redan från första klass.

Det sämsta med den amerikanska skolan är den bedrövligt dåliga skolmaten, som alla måste betala för. Vi talar usel kost som pizza, tacos, macaroni and cheese etc. Desstuom totalt smaklös. Karolina vägrade för länge sen att befatta sig med skolmaten, så jag skickar med henne lunch varje dag.

NU är åttonde klass ALL. Idag slutar eleverna två timmar tidigare, och imorgon är det sista dagen. Eleverna slutar då redan 10:30.
Avslutning och pomp? NEJ, inte alls. DET är något jag alltid har saknat från den svenska skolan. Här går man bara hem från plugget avslutningsdagen. Väldigt tomt, kan jag tycka.
Den enda gången avslutningen är MEGASTOR är när man går ut high school. DET är stort. Men, mer om det om fyra år :-)

Utmärkelserna??
Ja, Karolina fick en utmärkelse för ”Most Outstandning Honors Civics Student”
Bäst i histroria/samhällskunskap, alltså. ROLIGT, och inte oväntat!!
Sedan fick hon ytterligare en utmärkelse,
”Most Improved Honors Algebra Student”.
SÅ roligt, Peter får ta åt sig av den utmärkelsen också eftersom han pluggat matte och algebra med henne i timtals detta läsår.

Avslutar med en bild från fredagens skoldans. Karolina och hennes kompisar som nu alla ska börja i nian, alltså första året i high school, till hösten.

30 comments:

Anonymous said...

Grattis till examen till Karolina!
Lite trist att de inte har examen på samma sätt som i Sverige. Det är ju faktiskt lite mysigt med den dagen.
Man har ju härliga minnen från det själv.

Vad tiden går! Det verkar som att tiden går fortare hos er än hos oss..ha,ha..
Tänk att hon ska börja HIGH SCHOOL!
Coolt!

Ha det bäst i Reston!
KRAM!

Anonymous said...

De är SÅ fina! Vad roligt att få följa hur skolan går till där. Men jag undrar över den tidiga starten i Highschool, VARFÖR så tidigt som kl 7 på morgonen? Det låter lite grymt. Å andra sidan har de sedan massor av tid på eftermiddagen till att göra saker och vara utomhus, t.ex. Låter ganska bra, faktiskt.

Annika said...

Jess:
Den enda ordentliga examen hittills jag varit på var när Karolina gick ut lekis ;-)
Efter det har det inte varit ngt märkvärdigt alls med sista dagen...
men vänta tills high school graduation. DET blir stort!!!
Synd bara att det är den sista, stora examen som räknas. Sen collegeexamen förstås. men det är en HEEEEELT annan historia...
Tiden går läskigt fort.
KRAM!!

Matilda:
Ja, det finns starka krafter som jobbar för att HS kiddsen ska få börja senare. DET är grymt tidigt. Mycket beror på att alla har after school activities både i skolan o utanför skolan, men visst är det tidigt.
I grannkommunen har de gjort tvärtom. ES kiddsen börjar tidigt och HS kiddsen börjar senare. DET är nog bättre, tror jag.
KUL att du gillade inlägget!!

bettankax said...

Intressant att få ta del av skolsystemet. Men hu så tidiga morgnar..hoppas att eleverna inte har för lång skolväg. Hur dags kommer ni att behöva ge er iväg hemifrån? Får alla elever skjuts av föräldrar/skolbuss?
Och ååå vilken fin bukett av vackra flickor på skoldans:))
GRATTIS Karolina till de fina utmärkelserna! Så roligt!! KRAMAR!

Annika said...

Bettankax:
Ja, fruktansvärt tidiga morgnar. Vi bor så nära skolan att jag kan skjutsa henne fem i sju och hinna. Men de som bor längre bort är det tufft för. Alla som bor längre bort åker skolbuss. Vi bor för nära för att åka buss.
När man är 16 tar man körkort här och efter det är det massor av elever som kör själva till skolan.
TACK!! ja, vi var stolta igår :-)
Idag kort dag!!!
KRAMAR!!!

Desiree said...

Stort grattis till Karolina. Ja dessa två år i middle school har verkligen gått fort jag tyckte det var ganska nyligen du skrev om när hon skulle börja där. Det kommer nog att gå kanon i highschool också ska du se. Det var väldigt tidiga morgnar fast började hon inte väldigt tidigt i middle school också?
Det är mycket jag känner igen då jag också gått i amerikansk skola fast det var jättelänge sedan. Det där med betyg i både ämnen och ordning, att man fick tilltala lärarna miss eller mr si och så. Awards tycker jag är ett bra system. Det motiverar eleverna. Vad kul för K att hon fick två stycken. Underbart att skolåret är slut för denna gången. Kommer hon att få helt nya klasskompisar till nästa termin eller är det några av hennes vänner som kommer att gå i samma klass? Blir det en annan skola nu okcså till hösten?
Jättekul att höra om hur skolan funkar här. Det är lika spännande för mig som för dig. Surt med skolmaten. Fortsätter du att skicka med henne lunch? Jag hade också tagit med mig lunch istället för att äta det som serveras eller säljs där. Sista fotot var jättefint på tjejerna.
Kram

Annika said...

Desiree:
Jag förstår att du känner igen en hel del fr din egen skolgång. Jag är faktiskt mest nöjd med det amerikanska systemet. Tycker om att det satsas mkt på skolan och eleverna. DET är bra!
Awards är sporrande och det är betygen fyra ggr om året också.
Lättare att lyfta betygen då man får betyg oftare.
I höst börjar hon en ny skola som ligger nästgårs. Hon har börjat 8 detta skolår. Maten är bedrövlig i skolan. FATTAR det inte!!!
Jag skickar med henne mat varje dag: Ost, kex, tomater, en frukt, guldfiskar.
I höst kommer många att följas åt in i HS, de flesta faktiskt. KUL, men det kommer också att komma in nya skolor. Nytt blod igen. Bara bra!!
KRAMAR!!!

Marianne said...

GRATTIS till Karolina som är så duktig! (Ja och till Peter också!)

Hu, så tidigt! Det är ju egentligen tvärtemot den nya forskningen som visar att tonåringar behöver mer sömn, att de fattar mer om de får sova mer på morgnarna. Men allt går, som du säger.

Jag tycker också att man ska ha betyg från första klass. Jag minns att jag blev SÅ besviken när jag inte fick betyg i ettan! För det ÄR mycket lättare att hålla koll på var barnet ligger, var det behövs extra insatser etc. Okej, man försöker ersätta det med kvartssamtal här, och det är väl bra att få prata med läraren, men jag tycker man ska ha både ock. Då får man ett papper i handen som man kan referera till, ett samtal blir lätt flummigt och man glömmer vad som sades. Dessutom söker man ju aldrig jobb med betygen från småskolan, det är ju bara slutbetyget man använder för att söka till högre studier och jobba, så vad spelar det för roll om matten ligger lågt i ettan, det viktiga är att den ligger högt i slutet. Nej, fram för betyg!

Så fina tjejerna är!

Kram!

Anna, Fair and True said...

Endast två toabesök per termin?? Det kan väl inte stämma?! Stackarna haha! Ska man ta och kissa i mars och sedan en gång till i maj då ;)

Jag tycker man ska ha höga förväntningar på eleverna och följa upp på olika sätt men jag tror inte att den enda förutsättningen för det är betyg från första klass. Dvs betyg med siffror osv. Utan det kan räcka med skriftliga berättelser och samtal med föräldrarna. Har dåliga erfarenhet av mina aupairbarns upplevelser - de var så duktiga och särskilt tjejen hade toppbetyg och ändå var hon ledsen och stressad redan i lågstadiet och t ex jätteupprörd att hon var 1 IQ-poäng från att gå med i "smarta klassen". Det sporrade väl henne mer än drog ner henne men mådde hon bra? Nej.

Däremot har jag inget emot betyg tidigare än dagens klass 8 i Sverige och det är ju något som regeringen håller på att införa. Men jag tyckte det lät som en bra idé med betyg/avstämning fyra gånger per år istället för två!

Grattis förresten till Karolina till priserna! Kul!

Elisabeth said...

Verkligen bra gjort med två utmärkelser! Jag hade garanterat aldrig fått några sådana, för jag har alltid varit (och är) den som pluggade mycket, var på alla lektioner, men ändå aldrig var bäst.

Jag tycker faktiskt också att det borde vara betyg tidigare i Sverige. Framförallt finns det ingen logik i att det ska vara just från åttan. Varför just då? Noll logik i det alltså. Och på tal om raster/håltimmar, så kunde jag bli galen på alla sådana vi hade på högstadiet. Ofta slutade vi 15:30, men vissa dagar kunde innehålla håltimmespass på två timmar PLUS lunch. Totalt bortslösad tid tyckte jag, som speciellt i nian hellre hade slutat tidigare och då hunnit iväg till stallet i rimligare tid.

Annika said...

Marianne:
TACK!!

Jo, starka grupper finns för att skolan ska starta senare. Men det verkar inte bli så.
i grannkommunen gör de tvärtom; es barnen börjar tidigt och HS kiddsen börjar sent.
Men, tjaa...det är vad det är.

Efter 9 år med betyg, fyra ggr om året, ser jag BARA fördelar.
Stigmat försvinner.
nej, fram för betyg. ÖVERALLT!!
Här söker man till college på sina Junior betyg, alltså de vitsord man får i 11 klass. DET är verkligen det viktigaste skolåret här.

KRAMAR!!

Anna FT:
Det är sant, Anna. Två eller tre...
De SKA hinna gå på dass mellan lektionerna.
Hinner de inte det får de använda sina "pass" under terminen. SÅ det är :-)
Ska fråga K idag om hon har ngt pass kvar :-)

Jag har bara positiva erf av betygen. Tycker det är ett ypperligt system med betyg fyra ggr om året + att man får i både prestation OCH bemödande.
Jadu, GT-klasserna (gifted and talented) kan man tycka olika om. men i ditt au-pair barns fall hade fldrnara säkert kunna förhandla in henne i en GT klass. Numera heter det Advanced Academics.
men visst, jag kan fatta att det kan stressa.
men GT klasserna bygger på så mkt mer än betyg, det är olika prover + en hel del annat som spelar in där.
Synd att det stressade "din" flicka så mkt.
Fram för betygen hemma. Avstigmatisera det hela!!

TACK, jättekul var det med utmärkelserna.

Elisabeth:
SÄG inte det, Elisabeth! Du hade säkert kunna kamma in utmärkelser. De ger dem i så många kategorier.
Absolut borde betyg ges tidigare hemma. Helst från ettan. Avdramatisera betygen.
Det har jag minsann sett under alla år här. Stressen försvinner liksom.
Ja, vad är det för logik att börja med betyg i åttan? Nada...

Anonymous said...

Jag är också för betyg. Här får ju ungarna betyg först i 8:an och det är ju helt meningslöst, då kan man lika gärna strunta i beygen överhuvudtaget. När jag gick i skolan (i Finland då förstås) så fick vi betyg f.r.o.m vårterminen i 2:an och vi fick också betyg i ordning och uppförande. Vet dock inte om det är likadant i skolan i Finland nuförtiden.
Jag tycker allmänt att det är lite väl slappt i skolan här. Det skulle inte skada om eleverna visade lärarna lite mera respekt. Man hör ju om högstadie-elever som svär åt sina lärare och t.o.m slår ner dem, och lärarna kan inte göra ett dugg...
Grattis till examen, Karolina!

Humlan said...

Så skönt att du (ni) är nöjda över skolsystemet! Det låter verkligen vettigt med betygen från början och så ofta att man hinner rätta till ifall något går fel. Dessutom låter det så bra med att man får betyg inte bara efter prestation utan också bemödande, det är ju inte alltid som man lyckas bli bra i ett ämne trots att man verkligen försöker.

Maten däremot... tur att hon inte vill ha den och att du skickar med henne annat istället!

Stort Grattis till hennes utmärkelser, det måste vara en bra morot när man kämpar på.

Jag tänkte också på det som Marianne skrev; Forskning har visat att hjärnorna i puberteten bl.a. inte har rätt dygnslängd, utan är för lång så att dygnen förskjuts. (Det är alltså därför dom har så svårt att vakna och att koncentrera sig på förmiddagarna.) Det var visst någon som föreslog att skolorna skulle ha lektioner på em-kväll istället för att tonåringarna hade lättare att lära sig då, men det har väl inte genomförts någonstans i världen vad jag vet.
Jag hoppas att K inte ska ha alltför svårt att komma upp på mornarna och att hon kommer att lära sig något även på förmiddagslektionerna!

Kramar!

Annika said...

Annika:
En gåta för mig är att Sverige inte kan titta mer på Finland. Finland har världens bästa skolsystem. Varför kan inte svenska skolan bara ta efter det systemet?
Absolut ska betyg in tidigt. DÅ blir det inte dramatiskt. Tycker hela svenska skolan verkar vara på dekis, och det skrämmer.
TACK, det var jättekul med utmärkelserna igår.
KRAM!!!

Humlan:
ja, jag har inte mkt att gnälla över, men jag har också en duktig flicka. det kan hända att jag tyckt totalt annorlunda om jag haft ett annat barn.
men jag tycker att det funkat bra.
Betyg är jag FÖR så det bara skriker om det!
Det borde sverige införa pronto från ettan. FATTAR inte varför det är ett sådant stigma runt betygen hemma. en gåta...
Visst, helt sjukt att HS börjar så tidigt här...
Starka krafter vill ändra på detta, men ännu har de inte lyckats.
Här har ungarna så mkt aktiviteter efter skolan, så jag antar att det bla är därför de måste börja så tidigt.
KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

GRATTIS till karolina!
Och Du vad mycket nytt det kommer bli. För henne OCh för dig! Som vi ju pratade om när vi sågs så känns det underligt att man ine har "egna" referensramar till skolan här. Men självklart går det bra ändå. Men jag förstår om du ibland kan känna dig lite undrande du med. Tur ni har vänner med äldre barn som du kan prata med om saker du funderar över. och så peter såklart! Som ju gått igenom allt detta själv!
Tycker det verkar lite väl strikt i skolan dock. Inte betygen för DET gillar jag med. Ett BRA sätt att försköa ha koll både som elev, lärare och förälder. Däremot själva tiderna. SÅ långa dagar utan raster. Det tror jag egentligen inte är så bra. Visst GÅR det, men jag tror faktiskt att eleverna skulle lära sig bättre om de fick åtminstone två raster till förutom lunchen. Vilken förövrigt verkar väldigt kort...? Man vet ju själv att ens hjärna iNTE fungerar optimalt om man inte ibland kan få vila lite. och kroppen behöver få röra sig lite också. Inte bara 5-minuters bensträckare. Men men....
Sedan tycker jag att man borde införa mer koll på uppförande och sådant i svenska skolor också. E del skräckhistorier hör man ju och jag tycker det låter helt otroligt dåligt! Visst det är säkert skillnad på skola och skola, men ändå. Rent generellt är svenskar (inte bara barn o ungdomar) otroligt mycket oartigare och har ett allmänt sämre uppförande än amerikaner tycker jag! Jag och mats skojade häromdagen över att Ella redan nu (2 år ung!) har bättre manér än oss. Hon sa t ex till Lipton som låg på hennes high chai höromdagen "Scuuuuse me Liptone, scuuuuse meee1" för att hon ville att han skulle flytta på sig så hon kunde sätta sig. Nu r ju han inte så artig då så han låg helt lugnt kvar och bara tittade på henne. och då blev hon lite upprörd och höjde rösten när hon återige sa "SCUUUSE MEEEE LIPTON!" hahaha Så roligt och sött! men jag fick förklara för henne att han inte förstår när vi pratar. och sedan lyfte jag ner katten! ;-)
Kraaam i hettan!!

Lena said...

Å så kul att läsa! Grattis Karolina (och föräldrarna)! Fina flickor på bilden.

Anne said...

Dina inlägg om skolvärlden och hela den biten tycker jag ju så väldigt mycket om, läste det här noga och eftertänksamt. Väldigt intressant,det är en helt ny värld. Det låter tröstande och tryggt att du känt att trots noll koll och kunskap innan så har det för varje ny årskurs varit rätt enkelt att förstå och lära sig hur det funkar. Jag tycker det verkar toppen, jag gillar allt med den amerikanska modellen och skulle gärna ha ett barn i skola här (skulle faktiskt inte vilja ha barn i skola i Sverige, inte som det verkar vara nuförtiden). Det enda skulle väl då vara det där med rasterna som känns som ett minus och skolmaten. Men överlag verkar det jättebra. Som du skrev, man vänjer sig ju vid allting också, allting GÅR. Vet man inte om nåt annat så är det ju dessutom svårt att se det skulle kunna vara på nåt annat sätt, vet man att det som gäller är toa mellan lektioner, ja då är det den enda verkligheten man känner till och anpassar sig efter den utan att tänka på det som nåt konstigt.

Roligt med dessa utmärkelser,även om det inte är någon direkt skolavslutning på det sätt som vi känner till så känns det kanske som att det här utdelandet av utmärkelserna och rektorn som höll tal, det kanske gör att det i alla fall känns lite mer speciellt för barnen och föräldrarna. Lite avslutningskänsla?
Grattis förstås till den unga damen och hennes utmärkelser!!! Samt grattis till de båda föräldrarna som ju har en stor del i det också! KRAM

HeLena said...

Häftiga utmärkelser!! Kul och GRATTIS!! Spännande att få börja High School, det innebär en ny tid för er alla nu. Men visst är det häftigt att hänga med vid sidan av och titta på? J ska ju börja gymnasiet nu till hösten, tänk så fort det har gått... ja ja... men vi blir bara snyggare och smartare!!;)
kram kram

Bloggblad said...

Jag sällar mig till gratulanterna! jätteroligt att det går så bra för henne.

Intressant det där med raster... det måste jag berätta för eleverna sen när vi börjar igen. Här är rasterna heliga. Fast jag kan tänka mig att om man är ensam och/eller mobbad så kan rasterna vara ett helvete.

Skönt för henne att årets längsta rast just har börjat!

Anne-Marie said...

Grattis till Karolina! Vilken duktig dotter du har. Intressant att läsa om hur den amerikanska skolan fungerar. Eftersom jag bara kommit i kontakt med college vet jag ingenting om de lägre årskurserna. Att inte ha någon rast verkar ju inte alls bra men ligger ju helt klart i linje med den amerikanska stilen. Kan tänka mig att också den svenska skollunchen blir sämre och sämre. Minns att maten faktiskt var riktigt bra när jag gick i skolan. Helt klart bra att ha betyg från början så att eleverna vet att de kollas upp. Och att det finns respekt. Det är något jag verkligen slås av numera när jag åker till Sverige, dvs hur respektlösa barn och ungdomar verkar. KRAM!

Camilla said...

Vilka fina utmärkelser som är i olika ämnen. Kanske särskilt kul med den i algebra som hon & Peter verkar ha kämpat med en hel del:)
Nu kan hon njuta av sitt sommarlov ordentligt.

Ha det gott stolta mamma:)

Stor kram

Malde said...

Förstår att du och Peter är STOLTA över Karolina! Det ska ni vara.

Även om det är Peter som har tragglat matte, så är det Karolina som har gjort jobbet med att lära sig det. Hon är duktig!

veronika said...

Alltid kul att läsa om Karolinas skolor där hos dig!

Åter igen kan jag konstatera att skolan skiljer sig en hel del från Öst till Västkusten hör i Usa.
Här i vårat skoldistrikt så var det en stor examen dag då du slutar i Middle school. Nästan som en en High school graduation. Alla flickor hade fina klänningar och pojkarna finskor och skjorta.
Här i high school kan du välja på om du vill ta 6 eller 7 klasser. Väljer du 6 klasser börjar du vid 8.30 annars vid 7.30. du kan också välja om du vill sluta tidigare eller börja tidigare. Sedan är de inte lika strikt med toapassen..:) Sedan har de tre raster per dag både i High school och i Middle school.
Vilka fina utmärkelser K fick! Grattis!!
Vad fin K var med sin klänning och lockiga hår! Hon börjar bli stora damen nu!

Musikanta said...

GRATTIS till din stora lilla duktiga flicka! Inte dåligt med diplom både i matte och historia/samhällskunskap! Highschoolstudierna kommer att gå som en dans...

Det där med en rast per dag verkar helt sjukt, tycker jag. Har föräldrarna inte något medbestämmande alls? Får inte heller lärarna gå på toa mer än en gång under skoldagen?

Men det är väl olika på olika skolor antar jag...
Ha en trevlig midsommar och kram från Ingrid.

Annika said...

Saltis:
Ja, det är ju det...
man vet liksom inte vad man har att vänta under skoltiden. Man får lära sig along the way.
Ibland är det lite jobbigt, ibland flyter man bara med (oftast).
TACK!
Ja, vi är glada över awarden!!
Betyg är så BRA!!
Man kan på så sätt stämma av exakt hur de ligger. Idag kommer the final grades, så vi får väl se då.
Visst, man kan tycka att det är för lite raster. en enda i ES och ingen på MS, men desto fler (men korta) på HS.
Absolut var det rasterna jag gnällde över i ES.
OCH visst borde det kanske haft fler.
Nu på MS är det så strikt allting, och de håller kiddsen under järnkoll.
Tror det är jobbigast för småkillarna att sitta stilla så länge under dagarna. I ES alltså.
HAHAHA!!!
Lilla Ella, vad GULLIGT md katterna...OCH att de inte flyttade på sig, sicka kissar ;)
Nej, men ungarna drillas i artighet från början här.
Mycket BRA!!
Jag är alltid lite "taken aback" de första dagarna i Sthlm. SO RUDE!!
Sen blir man likadan själv :-)
KRAM!!

Lena:
Roligt att du tycker det!!
OCH TACK!!

Anne:
Så roligt att du gillar mina skolinlägg. Fler kommer garanterat i höst!
DÅ blir det ju mkt nytt, minsann!!!
Jo, man lär sig längs vägen. man pratar med de som har äldre barn etc.
Allt faller på plats.
Jag har faktiskt inget ont att säga om skolan här, förutom maten. Och för lite raster då...men annars?
nej.
Jag är också glad att K går i skolan här och inte hemma. Men, man sk inte dra alla skolor över en kam därhemma heller. BUT still!!
JO, lite avslutningskänsla är det på awardsceremonin, men inga sånger, blommor eller uppklädda barn.
men rektor höll tal, och det var fint!!
TACK, Anne, ja vi är så stolta och glada över K!!
KRAM!!

Annika said...

Helena:
TACK!!
Ja, det är spännande att titta på från sidan.
SÅ annorlunda från när vi gick i skolan. Nästan allt är annorlunda.
Men, sure...vi blir bara snyggare och smartare :-)))
DET skriver jag under på ;-)
Kram!!!

Bloggblad:
TACKAR!!
ja, berätta du om rasterna som är obefintliga på MS. Lunchen, och det är allt.
Visst, det är säkert gjort med ngn slags åtanke på de barn som är ensamma. OCH åren i MS är ju de "grymmaste" åren.

A-M:
TACKAR!!
ja, det är annorlunda här.
Visst, det där med få raster passar in i den amerikanska livsstilen.
Vi ska se hur rasterna ligger på HS. Blir intressant.
men skolan är bra här, inte tu tal om saken.
skolmaten hemma tror jag är bättre nu än när jag gick i plugget. Tror faktiskt det.
Respekt är a och o på skolan. och betyg tycker jag är självklara.
Precis, jag slås precis som du, av oartigheten hemma. varje ggn.
kram!!!

Annika said...

Camilla:
Ja, det var rikigt kul det där med algerbran!!
TACK!!!
NU är det strax sommarlov om ca 2½ timme!!
Kram!!

Malde:
TACK!!
OCH du har så rätt, det är karolina som grejjat lektioner och ALLA prov!!!
Kram!!

Veronika:
OCH alltid KUL att läsa att det är annorlunda!
Ja, landet är ju stort, och kommunerna är olika, plus att staterna har olika regler.
Låter bra i CA, måste jag säga!
jag hade FEL ang toapassen, de får två pass per klass per kvartal...
FEL av mig, ska förtydliga det sen.
men det låter bra det där att man kan välja tider i CA!!
Gillar det verkligen!!
Låter också väldigt trevligt med examen vid MS. Inget sånt här, inte...
TACK för snälla ord om K!!
Kram!!

Annika said...

Musikanta:
TACKAR!!
Och nu är det snart sommarlov!!
Hade lite fel ang toabesöken. De får två pass per klass per kvartal.
Fldrarna tycker väääldigt mkt i det område där jag bor. Snacka om att de har ÅSIKTER!!
Ja, trevlig midsommar!!!
Här firar vi inte :-)
KRAM!!

Suzesan said...

Grattis till karolinas goda beröm och utmärkelserna. KUL. Tänk att det är HighSchool nu och så fin bild. Det är inga barn längre unga snygga kvinnor. Nästan. DEt med betyg tycker jag är bra mycket bra och även att det blir sånt fyra ggr om året och det att de visar respekt för lärare är bra. Om lärarna förtjänar den respekten. Men mer dicsiplin i skolan. Så som det är nu har ungarna total MAKT över lärarna. Inte bra. Varken för lärare eller för dem själva.

Kram
/Susanne

Annika said...

Suz.
TACK!!!
jag har ju ibland blivit mörkrädd när jag läst sin blogg från skolans värld.
Tycker det är förfärligt att det är ungarna som sitter md makten i mångt och mkt. SÅ fel!!
Ja, HS nu...
OFATTBART!!!
Kram!!