Wednesday, June 09, 2010

Amerikanska fenomen: IS

Nu var det ett tag sedan jag skrev om amerikanska fenomen här på bloggen.
Idag är det återigen dags att ta upp ett litet amerikanskt fenomen som det KANSKE kan vara lite svårt att vänja sig vid, men SOM man vänjer sig vid...

IS!

IS i drycker. Isen bara SKA finnas i ett glas med vatten, eller i ett glas med läsk, eller i en grogg. Nej, det räcker inte med två små isbitar som flyter på ytan. NEJ!
Hela glaset ska fyllas med is, och sen ska drycken hällas på.
Det här konceptet kör de allra flesta restuaranger och de allra flesta fast-food hak (sans the grogg, då’rå), och heck, de allra flesta amerikanska hem.
Att servera vatten utan is finns inte på världskartan. Inte heller ser man någon sitta och dricka läsk ur glas utan is.
JO, man ser EN!!
Nämligen JAG!!!
Jag har väl inte helt anammat hela isstilen ännu, och går jag på fast food ställen, och jag tar dricka själv, så tar jg alltid utan is. Jag vet inte riktigt varför, men jag tycker inte att is alltid behövs.

I nästan alla amerikanska kylskåp finns inbyggda ismaskiner. Hela tiden fylls is på automatiskt, och vill man ha is så trycker man bara på en knapp på frysdörren så får man isbitar, eller krossad is. Isvatten får man också, och är jag härhemma så tar jag vattnet direkt från dörren. UTAN IS!
Ismaskiner är rätt så stora, och de tar upp en stor del av frysen. Det är inte bra.
Jag har en side-by-side frys och kyl. OCH den dagen jag flyttar, eller köper nytt, så blir det ICKE en side-by-side igen. Frysen är larvigt smal, ismaskinen tar upp en femtedel av utrymmet, och även om det är bekvämt att ta isvatten direkt ur dörren är det ju egentligen ganska onödigt. Visserligen blir vattnet då filtrerat, och jag inbillar mig att det smakar bättre.Då jag kom till USA första gången och öppnade vattenkranen trodde jag att jag hamnat i en SIMHALL!! Vattnet här är mycket mer klorerat än det dricksvatten vi är vana vid från norden. Det är så pass klorerat att smaken känns. Mycket.
Men, man vänjer sig och numera reflekterar jag inte över det. Men så fort man får gäster hemifrån så kommer ämnet upp på tapeten. PÅ direkten! OCH det är inte konstigt, för det MÄRKS, som sagt.
Det är därför inte heller underligt att så många väljer att filtrera sitt vatten, antingen genom frysen (som vi) eller med speciella tillbringare. Många köper också sitt dricksvatten.Is kan man också köpa i jättestora ispåsar. De ispåsarna brukar man ofta hälla i stora zinkbaljor om man har fest. OCH i de baljorna sätter man sedan ner ölflaskor, vinflaskor, dricka and what not...
Väldigt trevligt, och ser ser trevligt ut också. Ofta ställer man ut detta på sitt deck så att gästerna kan gå och hämta sin dricka där.

IS lika självklart som amerikansk äppelpaj.
ANY DAY!!

34 comments:

anna of sweden said...

Kul inlägg, Annika!

Jag har inte heller anammat isstilen. Och att dricka läsk på restaurang - det är ju som att få en kallsup i poolen. Blä.

Mulna huggies!

Annika said...

Anna:
VISST är det så...Läsken på rest kan ibland vara SÅÅÅ klorerad också...
Inte bra, inte gott...
Huggies!

Camilla said...

Is kan väl vara bra när det är smällhett ute, men eländet smälter ju så fort att drickan smakar blask efter en stund.
Vattnet i kranen är verkligen inte gott. Jag försöker t.o.m undvika att borsta tänderna i det, trots att T har extra filter på vattenledningen i källaren. Det smakar ändå bläk.

Bra inlägg Annika.
Ha det gott.
Kram

Annika said...

Camilla:
KUL att du gillade det hela!
Is finns ju i var mans glas i detta land. Alltid.
HAHA, jag minns när jag var ny iUS och funderade på att köpa vatten då jag borstade tänderna. Som tur är har jag vant mig nu.
Filter i vattenlednignarna är det mågna som har, glömde att ta upp det i inlägget...
KRAMAR!!

bettankax said...

Intressant o kul inlägg! Jag har heller aldrig is i mina drycker. Avskyr läsk men gillar mitt kranvatten, som finns i bringare i kyl med lite skivad gurka i...MUMS!!
Fy bubblan för överklorerat vatten.
Försöker tänka efter när jag använde en isbit senast...omöjligt att komma ihåg??
KRAMAR!!

Sporty Spice said...

Jag måste ha hamnat i en liten is-fri del av USA. För här dricker de flesta vatten/läsk/drinkar utan is. Hör och häpna! Såklart man har is i typ "on the rocks-drinkar" men aldrig fyllda glas med is till läsk osv. Jag själv är ingen isfantast, särskilt inte på sommaren då det smälter snabbt och drickan blir blaskig.

Det klorerade vattnet kommer jag ALDRIG att vänja mig vid. Usch så äckligt det är. Vi har filter som sitter direkt på kranen så man slipper hålla på med filterkanna. Och vatten i flaska köper jag aldrig - usch och fy vilket slöseri och miljöelände! Fattar inte folk som köper back efter back med plastflaskvatten. Fy och skäms!

Annika said...

Bettankax.
DET är så annorlunda hur man använder is här, och hur det används hemma.
Klor i vattnet är inte kul, och smaken känns verkligen också. Märkligt nog har jag vant mig vid skiten, men iofs så filtrerar vi dricksvattnet.
KUL att du gillade inlägget!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Sporty-Petra:
Ja, det är nog ovanligt. Hur är det om du går på MCD o dyl då? FAST, det gör väl aldrig du ;-)
Numera häller man ju själv åt sig av drickan ocksp på ff-ställen.
Många köper ju vatten i stora dunkar som olika företag kör ut, företaget hämtar sen dunkarna och kör ut nya. Recycling. Men visst kan det tyckas onödigt, det med.
Folk som köper plastflaskor med vatten tycker jag också gör sig själva, och framförallt miljön, en otjänst.
Försöker alltid att undvika "bottled water".
Men visst, utan filter smakar vattnet INTE gott.

Miss Marie said...

Jag gillar inte heller överdrivet mycket is. I cocktails ska det vara is, men annars går det bra utan, jag behöver inte dricka allt iskallt!Överdrivet mkt is gor ju bara drycken vattnig också!

Klorerat vatten är inte gott, så jag skulle nog inte dricka det om det var jag!

Kram!

Annika said...

Marie:
Precis, det blir bara urvattnat allting om man har för mkt is i.
Samma med mig, behöver inte dricka allt iskallt.
Kloren är inte kul, så jag förstår att folk försöker motarbeta det så gott de kan genom olika filter etc. eller att många har vattensevice, man får in stora dunkar i huset ngra ggr i månaden och sen hämtas de gamla dunkarna och man får nya...
Kram!

Marianne said...

Jag är EGENTLIGEN en isfri människa, gillar inte heller när Colan blir blaskig. Men här i Egypten ... Nu fryser jag ju till och med vattenflaskorna (som jag fyller på, jag kastar inte hela tiden och köper nytt) så att isen smälter undan för undan när jag dricker, och tycker det är jättegott med is i all dryck. Men det beror ju helt klart på värmen och att jag befinner mig i värmeåldern för kvinnor : )

Skulle inte vilja ha en ismaskin som tar stor plats i frysen, då skulle jag vilja ha två frysar eller en jättestor så att allt får plats i alla fall.

Men vackert är det med mycket is i glasen! I alla fall på dina bilder.

KRAM!

Annika said...

Marianne:
HAHA, ja just det värmeålern ja...den kräver nog sin is...
Smart att frysa flaskorna, förresten.
En riktigt het och fuktig dag efter min PW will jag också ha IS i massor i glaset. Det kyler skönt, men om jag dricker utan att ha PW:at så dricker jag helst isvatten (från ismaskinen) utan is. Men ismaskiner är ett elände. Skulle gärna slänga ut min...tar för mkt plats, helt enkelt. Peter skulle nog inte bli glad, he's an iceman, hihi!!
KRAMISAR!!!

Monika said...

Jag måste säga att just detta med lättillgänglig is är en av de saker jag gillar med USA! Älskar is direkt ur frysen :-) Visserligen är det inte gott när läsken smakar klor men jag vill att kalla drycker ska vara kalla, så till den milda grad att jag tillhör den skara som "hädar" vitt vin/rosévin med is... :-) Inte jämt numera dock.

Minns en gång när du, Peter, Keith och jag åkte ut till Fjäderholmarna och grabbarna kommenterade bristen på is i läskmaskinen, jag var helt med på noterna där! Ljummen dryck kan jag vara utan.

Vill även att varm dryck ska vara varm och värmer ofta på makens hemgjorda latte, till hans förtret :-)

Kram

Desiree said...

Amen! Så är det verkligen Annika. En amris skulle dö utan sin ismaskin. Skulle de få valet att ta med en grej till en öde ö skulle det mycket väl kunna vara en ismaskin.
Ha ha där är jag och C väldigt icke-amerikanska precis som du. Jag hatade den där sidebyside kyl/frysen. Frysen så löjligt smal att man inte fick plats med något och sedan ismaksinen som tog upp ca 1/3 av frysen kändes det som. Nejdu aldrig mer inbyggd ismaksin!
Jag har faktiskt inte använt is sedan vi flyttade från huset. I kylen i lägenheten finns ingen inbyggd ismaksin tack och lov utan bara en liten grej i fysen för att lägga isbita. Den har jag tagit ut. Visst skulle det ibland vara gott med is men det räcker för det mesta att kyla drycken i kylen istället.

Du har så rätt i att vattnet smakar simmhall men numer kör vi med ett Britafilter kanna och det funkar utmärkt. Hemma dricker jag antigen vatten eller grönt te som jag brygger och sedan kyler.
Ha en fin onsdag vännen.
Kramis!

Saltistjejen said...

Ang klorsmaken så VAR det verkligen ngt jag avskydde när vi flyttade hit. Att dricka vatten smakade som att få en kallsup i poolen.... Nu har även jag vant mig även om jag iten gillar klorsmaken så tycker jag inte den är lika påtaglig längre. Hema har vi dock filter på vår kran (vi har INGEN ismaskin eller vattenfunktion i frys/kyl!) och det filtrert fungerar super! tar bort klorsmaken jättebra! Har även en sådan där tillbringare med filter i kylen så vi kan få kallt filtrerat vatten också. Där kör vi med "Britafilter" men kranen har "purfilter". Tidigare hade vi Britafilter även på kranen men den modellen vi hade slutade de sälja så det var svårt och dyrt att få tag på flter. Vi bytte då men den andra modellen Brita var helt värdelös eftersom den gick att ontera på kranen. Den ramlade av hela tiden!!!!!!! Så då blev det Pur. och vi är jättenöjda med det filtret! :-)
Is tar jag ofta om jag är ute men håller med om att det kan bli alldeles för mycket is ibland. Jag drack heller aldrig iste eller iskaffe innan vi flyttade hit. Nu är det ngt jag gillar de heta sommardagarna.
Kram!!

Cecilia/svengland said...

Här i England är kranvattnet helt drickbart men vi har en bringare som filtrerar ändå, för att vara på den säkra sidan! Jag älskar mitt is vatten men vi har en kyl som man fyller på vattnet själv i en behållare i kylskåpsdörren och att man sen får kallt vatten men nån ismaskin har vi inte! Vi brukar också fylla en balja med is när vi har fest - praktiskt och bra!

Anonymous said...

Usch fy, jag tyckte också att det luktade badhus varje gång jag vred på vattenkranen! Jag kokade tom mitt té på det filtrerade vattnet från frysen!=/

Dina foton som du tog ut över havet (tidig morgon eller sen kväll) var otroligt vackra! Skulle verkligen göra sig som tavlor!=)

Freedomtravel said...

Jag älskar ismaskinen i vår amerikanska kyl. MEN det är mest för att det är så bra att ha tillgång till is när man får ont i huvudet... det är nog mest där min is hamnar... ;)

Nej, jag brukar inte heller ha is i drycken så ofta. Men det kanske är bra att amerikanerna spär ut sin läsk med is, tänk hur mycket socker de ANNARS skulle få i sig!
;)

Elisabeth said...

Jag gillar is i vatten, för det blir så kallt och gott. Tyvärr har jag ingen frys, så för att få vattnet riktigt kallt brukar jag fylla en flaska och ställa in i kylskåpet över dagen/natten. Vad jag däremot INTE gillar är när vatten på restauranger är smaksatt med gurka, lime, apelsin eller något annat liknande. Vatten ska smaka vatten, punkt. ;) (Okej, citron går bra, men inte något annat.)

Cornelia said...

Kul inlägg! Väldigt 'amerikanskt' i svenskars ögon. För jag och min familj har när vi varit i USA självklart pratat om precis samma sak. Min pappa brukar bli lite irriterad varje gång han köper läsk i USA och får halva glaset med is och tycker att han ju inte har betalt för läsk när halva glaset innehåller vatten i form av is :)

Jag håller definitivt med om att klorsmaken inte märks efter ett tag. Jag drack alltid kranvatten utan is. Minns en gång då jag hade en amerikansk gäst på besök som tackade ja på erbjudan om vatten. Jag hällde upp och serverade ett glas kranvatten och förstod inte förrän senare varför gästen inte verkade nöjd med vad hon fick. Jag skulle naturligtvis ha bjudit på filtrerat eller flaskvatten med massor av is. Oh well, we live and we learn! :)

Och du har rätt i de små frysarna också. Vad är vitsen med det liksom när kylen är jättestor!?

Anne said...

Kul inlägg detta, ett sant amerikanskt fenomen.
Det här är ju ett fenomen jag anammat helt och hållet, jag bara loooooove is och känner mig 100% amerikansk på den här punkten :)
Is ska det vara i allt, och inte nån fisig liten kub eller två utan mycket is.
Min amerikanska granne dricker t.om. is i mjölken då hon vill ha den iskall. Där går dock gränsen för mig, inte is i mjölk...
Du har dock rätt i att det är besvärligt att ismaskinen tar så stor plats i frysen, det är helt klart en nackdel och störande. Men....nä, det tar jag så gärna för jag kan numera inte tänka mig att leva utan ismaskin. Det är bekvämt, smidigt och så bra. Men framför allt uppskattar jag nog trots allt det filtrerade vattnet som man får därifrån direkt. Kranvattnet har jag inte lärt mig tycka om eller blivit van vid. Det smakar urk alltså. Allt klor, som du ju säger. Så ismaskinen fyller två syften tycker jag, filtrerat vatten och is.
Men drömmen vore helt klart en större frys ändå, det är ju rätt viktigt tycker jag.
Kul inlägg som sagt! Kram!

Anne-Marie said...

Ja, vad vore USA utan isen. ;) Jag är anti-is. Gillar det inte och dricker alltid utan is. Även på restaurang. Givetvis får jag alltid be om isfritt vatten och ofta glöms det bort även om jag bett om vatten utan is. Eftersom jag bara dricker vatten som dryck (verkar kanske urtrist men så är det :)) går det lika bra med litet mera ljummet vatten. Har hört och läst att det tydligen skall vara mycket bättre för kroppen att inte chocka magen och kroppen med iskallt vatten. Kram!

Sofia said...

Kul inlägg. :) Det är jätte kul att läsa om sånadär skillander mellan USA och Sverige. Men nu blev jag fundersam över hur jag ska överleva tiden i USA, för jag älskar vanligt vatten. Och jag tål inte när det är klorerat, eftersom jag och min familj har egen brunn så bör det kloreras ibland, och det smakar hemskt. Jag får nog köra på alternativet att köpa vatten. Om inte min värdfamilj filtrerar sitt vatten på något sätt. :P

Humlan said...

Jag hade ingen aning om att det var typiskt amerikanskt! Jag undrar var min bror fick sin vana ifrån, han fyllde alltid läskglaset med is först när vi var barn, själv tyckte jag att det spädde ut smaken för mycket.

Jag har alltid vatten i kylen, det räcker som kylning för mig, och jag har gott vatten så jag behöver inte filtrera det heller, annars är det ju ett bra sätt att få ett bra vatten (även om vi ofta har gott vatten här i landet). Jag undrar om jag skulle vänja mig vid klorsmakande vatten... förmodligen, men det skulle nog ta tid.

Mina isformar har åkt ut ur min lilla frys pga platsbrist, så jag förstår att du vill ha frysutrymmet till annat, annars låter det praktiskt med att få filtrerat och kylt vatten (utan is för mig med) utan att behöva fylla på kannor hela tiden.

Kul inlägg!
Kramar!

Annika said...

Monika:
MEN det kan jag också göra...HÄDA vitt vin med is om jag inte tycker att det är kallt nog...
OCH vet du, i te slänger jag gärna i en isbit för att kyla det lite...
Visst är det lättillgängligt med isen i frysen via ismaskiner, men det tar sådan plats. Min frys är redan så larvigt liten.
HAHA, jasså killarna klagade över bristen på is i Sverige. Jo, detkan jag tro :-)
VARM dryck måste vara varmt, fesljummet kaffe är inget för mig...men som sagt, jag kyler gärna skållhett te med is ;-)
KRAMAR!!!

Desiree:
Amen, syster!
Min frys är ett skämt...ETT skämt!! SÅ smal och sen med dennna jätteismaskin som tar upp en massa plats.
Gillar inte...
Jo, det
r gott med isande kallt vatten, men annars? Pja...jag vet inte jag. Peter LOVES it, så det är inte tal om at ngnsin INTE ha ismaskin i huset :-)
Britafilter hade vi också förut. Jättebra!
HJÄLPER massor!!
KRAMAR!!

Saltis:
VISST vänjer man sig vid vattnet! Jag känner inte heller klorinlukten längre.
Ja, skitsmart med filter på kranen, det är det många som har. PUR verkar vara et stort märke som funkar bra. Glad att det filtrerar vattnet så BRA!!
TUR att det finns så många bra filter att få tag på!
Iste gillar jag också, ibland. men iskaffe klarar jag inte av.
Och visst vill även jag ha is i mitt vatten en het och fuktig sommardag. Som idag tex, då hettan och fukten kommit tillbaka till stan :-)
KRAM!!!

Annika said...

Cecilia:
SÅ bra att vattnet i England är helt drickbart. Det är det väl egentligen här också, men nu har man vant sig vid filtrerat vatten.
Att fylla baljor med is och ha dryck i är SÅ bra, tycker jag. BRA och snyggt!!
Kram!

Penny:
JAPP, jag vet att det är lite chockerande för besökande svennar med det klorerade vattnet :-)
Så jag förstår att du kokade te på vattnet från frysen :-)
Det gör inte jag.
Men jag minns att det var simhallsvarning grande då man var ny i landet.

TACK, vad roligt att du gillade de bilderna.
KRAM!!

Freedomtravel:
HAHA, där sa du något, tur att de spär ut den hårt sockrade läsken, fniss!!!
Nä'rå, visst kan en ismaskin vara bra att ha, tex vid huvudvärk, som du säger. Problemet är bara att ismaskinen tar sådan plats.
Kram!

Annika said...

Elisabeth:
Håller med DU :-)
Vatten ska VARA KALLT. Inget fesljummet här inte.
Och citronvatten älskar jag. Pressar nästan alltid lite citron i mitt vatten!!
Men inte gurka etc för dig alltså :-)

Cornelia:
VISST är det lustigt att kylarna är så stora och frysarna så små?
Märkligt.
Och ismaskinen tar upp en sådan stor del av frysen. Galet.
HAHA, din pappa har ju en poäng då med isen på rest. Som tur är är det ju oftast gratis re-fill. Like it A LOT!!!
Fniss, ett faux pas där av dig att serverara vatten direkt ur kranen utan is.
LÄTT hänt, vi har alla gjort ngt liknande.
Vi lär allt eftersom...
KUL att du gillade inlägget. KRAM!!!

Anne:
YOU go!
American Ice-GIRL!!
:-)
OM det är riktigt hett vill jag också ha en massa is, men inte annars.
Då får det inte var en ensam kub som flyter på ytan ;-)
Absolut fyller ismaskinen en funktion igenom att den filtrerar vattnet, visst gör den det. OCH att vattnet är kallare än kranvattnet.
men detn tar så stor plats att det gör mig galen...Frysarna här i landet är larvigt små.
Is i mjölken låter inte gott. Nå, inte för att jag dricker mjölk, men jag kan TÄNKA MIG!!
Kramar!!!

Annika said...

A-M:
Ja, det var anti det :-)
Och jag kan tänka mig att det ofta blir fel. För isen hänger ju med helt automatiskt, överallt.
Har också hört det där om att ljummet vatten är bätttre. Men jag skulle nog inte kunna dricka det. Vill ha iskallt.
KRAM!!!

Sofia:
OO vad KUL det ska bli att läsa om dina första dagar i Herndon då du får vara med om allt "för första gången".
Vet du, jag är rätt säker på att din värdfamilj kör ngt slags filtreringssystem. De flesat kör så. DU ska se att de har ismaskin :-)
HIHI, det är mkt som är annorlunda, och det är det som är lite kul.
Kram!!!

Humlan:
Riktigt råamerikanskt är det :-)
Undrar också vad din bror fick sin vana ifrån?
jag har nog blivit lite skadad jag med, för jag vill gärna ha lite mer is än vad som oftast bjuds hemmavid :-) Iaf i drinkar o dyl.
Vattnet i Sthlm tycker jag är såå gott!!
Det räcker så gott och väl att ha en tillbringare med iskallt vatten i kylen hemmavid.
Perfekt.
Jo, man vänjer sig vid kloren här. man gör faktiskt det.
Så även du ratar isformarna för mer plats i frysen. JAG förstår dig!!
KRAM!!

Taina said...

ja men herregud vad MYCKET is det ÄR i glasen jämt. Fattar inte. Tänk ibland när man ber om en kall öl och du blir serverad IS-öl, typ! Det blir ju ingen smak då för munnen och läpparna är bedövade av kylan. Weird, säger jag bara. Tycker att ismaskinen är praktisk när jag vill ha EN isbit. Om det råkar komma några bitar på golvet, slickar hunden i sig dem. Hahahaha!

Kramar

Bloggblad said...

Kul att läsa om isen, för det var en av de saker jag verkligen gapade stort över när jag var i USA sommaren -71. Köpa is i påsar... ??? Ismaskin? För mig var det totalt nytt.

Jag har sällan is i det jag dricker, det blir så kallt i magen...:)

Petchie75 said...

Ha ha, senast igårmorse när jag blev bjuden på Coca-cola på det fina hotellet där jag nästan svimmade så fick jag drycken utan is. Dock påpekade kyparen att läsken var väl kyld ;-) Jag kommer ihåg att en spansk kompis klagade på att man oftast inte får is i sin läsk i Belgien medan det är absolut obligatorisk i Spanien. Antar att det kanske har med temperaturskillnader att göra :D
Jag gillade inte isen från vår frys i PR, den smakade konstigt och ofta så blev det stopp i ismaskinen (den producerade för mycket is eller vi använde den för sällan!?) så den var bara till besvär. Att få filtrerat, kallt vatten ur frysen var dock superbra! Här i Bryssel smakar också vattnet äckligt och vi köper tyvärr miljöovänliga plastflaskor med mineralvatten.. TIll matlagning har vi en Brita som filtrerar ganska bra eftersom jag upptäckte för några år sedan att det var en massa äckliga småpartiklar i kranvattnet + att det var så fullt med kalk att vattenkokaren kalkade igen direkt utan filtrerat vatten.
Jag tycker att det är helt ok att dricka välkyld dryck utan is, det blir ju bara så blaskigt när det har smält...
Kram!

Anna, Fair and True said...

Så sant, så sant. Jag gillar is i läsk men absolut inte i t ex juice. Min aupairmor tar alltid fullt med is även för morgonjuicen. Oavsett årstid. Jag tycker man måste dricka juicen så snabbt då för att den inte ska bli utspädd.

Kloret ja, usch ja. Minns att mitt hår luktade klorin i ett år efter jag flyttade hem från USA. Min frissa påpekade det varje gång jag var hos henne. Sniff sniff.

Annika said...

Taina:
JA, detta är verkligen isens förlovade land, på gott och ont!
Jag är ingen is-o-man heller.
BRA att ha hund när man har ismaskin, för man tappar alltid is, märkligt nog...
KRAMAR!!

Bloggblad:
Ja, det är verkligen amerikanskt detta med ismaskiner och ispåsar.
SÅ annorlunda mot hur det är hemma.


Petra:
HA, tycker att du kunde ha fått is i colan efter din svimning.
VÄL kyld, hoppas den VAR det.
Jo, det kan nog ha med temp att göra hur man använder is, men här används den vinter som sommar, från norr till söder...
Inget vidare vatten i Belgien alltså. TRIST!
Förstår att ni köper vatten, ovch jag förstår att du vill filtrera det vatten du använder till matlagning.
VISST en KALL dryck utan is funkar utmärkt för mig också!!
KRAM!!!

Annika said...

Anna:
OTROLIGT, visst, IS i juice...NEJ TACK!!
NEJ!!
WOW, noterade din frissa kloret!!
DÅ fattar man hur "illa" det är. Lustigt hur snabbt man vänjer sig kloret...
Numera känner jag det inte längre då jag duschar etc...