Wednesday, May 26, 2010

I en vanlig förort på den amerikanska östkusten finns dessa små djur...

Idag tänkte jag ta upp något mindre kontroversiellt än knugahuset.
TACK för god diskussion igår. Uppiggande.
Och jag resonerar ALDRIG: if you are NOT with me you are AGAINST me. Inget jädra fasciststuk på den här bloggen. Det är helt OK att tycka olika.

Men, idag ska vi lämna ”de konglige” och ge oss på faunan i förorten.

Jag har ju tidigare berättat för er om tvättbjörnar som härjar i soptunnor och som ibland syns, och hörs, efter mörkrets inbrott.
Tvättbjörnar hör till förortsfaunan som duvor tillhör stadsfaunan.

SÅ, nu kör vi en liten lista på djur i förorten.

• SKUNKAR!
Japp, skunkar hör till faunan på samma självklara sätt som tvättbjörnar gör det. Skunkar är söta, svart-vita små varelser som stinker värre än någon kan ana.
Om du skulle bli sprayad av en skunk är det bara att slänga ALLA kläder på en gång, och själv ska du hoppa i ett bad bestående av tomatjuice. DET lär vara det enda som hjälper. Min kompis Lotta här i Reston bor granne med en familj som en sommar fick sitt hus sprayat av en skunk. Skunken bodde under trappan. Det blev helsanering, och tydligen kändes skunklukten, eller STANKEN, i hela området. Stanken försvann inte på flera veckor.
• Rådjur.
Rådjur är fruktansvärt vanliga här ute hos oss. Bara igår såg jag två stycken stå och beta vid infarten till vårt område. Rådjuren blir dessutom mer och mer tama, verkar det som. De är stora skadesjur eftersom de gärna äter upp blommor och blader i trädgårdarna. Dessutom sprider de borrelia. I min omedbara närhet känner jag tre personer med borrelia av kronisk sort. Mycket, mycket otäckt...

• Ekorrar.
Ekorrar tillhör kanske förortsfaunan lika mycket som de tillhör stadsfaunan. De finns överallt, och de är orädda. De är större, och gråare, än den svenska ekorren. ETT skadedjur som lätt kan bygga bo på på folks vindar. INTE trevliga alls.

• Rävar.
Härom morgonen såg jag två rävar skutta och leka precis utanför mitt hus på golfbanan. Fina. Men lite mindre, och mer ”skabbiga”, än de rävar man ser vilt i norden. Dessa rävar har ibland en tendens att skrämma SLAG på oss. Det har hänt att vi flugit upp från soffan en lugn kväll då de börjat slåss och skrika utanför. Alla som hört rävar vet att de låter som barn som skriker i yttersta nöd. Otäckt.

• Grodor och paddor.
Ni ska höra symfonin en sommarnatt. Grodor som kväker och syrsor som spelar i alla tonlägen. Sommarnattens ljud är på amerikanska östkusten är väldigt speciellt. Väldigt somrigt, och väldigt annorlunda den nordiska nattens ljud. Vi har under några år haft en stor padda som bott under min hostabuske.

• Jordekorrar.
SÅ söta, och så små!! Piff och Puff i verkligheten. Jag har en som bor under min trappa. Han är dock så snabb att jag aldrig hinner plåta. Men söt är han, eller om det nu är en hon?• Cikador.
Cikador hör till högsommaren. Och då de spelar, helst under heta och fuktiga dagar, låter det högt och mycket. Det finns en sorts cikada som kravlar upp ur marken vart 17 år. Senast det hände var 2004. Då ligger cikador som i drivor. Överallt. De kommer upp för para sig och sedan dö. Cikador i parti och minut. Ljudet var bedövande, som en enda hög ljudmatta i bakgrunden, minns jag...Nästa gång det är dags är år 2021. Ett sant fenomen.
Läs mer här.


Så här satt cikadorna år 2004. Överallt. Min kamera var inte så bra då, men jag tror ändå att ni får en viss uppfattning.

• Sköldpaddor.
Sköldpaddor finns i alla sjöar och vattendrag häromkring. Det finns stora, sk Snapping Turtles och de ska man akta sig för om man simmar i en sjö. De kan bitas ordentligt. Det finns "vanliga" små, söta sköldisar också i vattendragen.• Pungråttor.
Pungråttorna tillhör också förortsbilden. Tyvärr ser man de oftast i överkört tillstånd. Men ibland kan de vanka över vägen då man minst anar.
Japp, hörrni, det var lite om faunan i förorten.
Idag ska jag försöka hitta en maxiklänning. VILL verkligen ha en sådan klänning tills vi ska till beachen på fredag...

Ska försöka hitta en baddräkt också, so help me god...

The fashionista is outie!!!

Alla bilder, förutom cikadabilden, från webben.

27 comments:

anna of sweden said...

Ännu ett härligt Annika-inlägg. Har en del små djurvänner kvar att upptäcka märker jag. Skunkar, sköldpaddor och pungråttor har jag än så länge inte stött på. Men jag får väl ge mig ut och leta. ;)

Varma (idag ska det blir över trettio grader, phew) huggies!

Annika said...

Anna:
KUL att du gillade det!
Må vi aldrig sprutas av skunkar!!
Hehe...
Kolla in sjörna omkring dig. Sköldisarna brukar ligga och "sola" på grenar. Ibland ser det ut som stenar.

Ja, shit, idag blir det HETT!!!
Ska ut på PW nu, sen ska jag jaga lite fashion!!

Huggies!!

Katarina said...

Oj, så mycket djur och några odjur du har runt omkring dig. Kul att du tar upp dessa ovanliga djur för en svensk.

Lycka till på shoppingsturen!

IB said...

Hej igen, då och då läser jag din blogg (så blygsam jag låter ;) - jag följer faktiskt varje inlägg du postar.

Du skriver om så intressanta och omväxlande fenomen.

Har en dotter i DC som jag besöker årligen.
Din blogg gör det möjligt att få insikt i hur livet ter sig hos er på andra sidan Atlanten.

Det här med rådjuren, de kan äta upp varenda tulpan som äntligen spirar på våren. I går deltog jag i en kulturvandring och var vid ett flera hundra år gammalt torp, mitt ute i skogen. Kvinnan som ärvt torpet av sina förfäder berättade, där hon stod omgiven av sina många och vackra tulpaner, att i detta rådjursrika område lägger hon grankvistar och hönsgödsel på rabatterna. Rådjuren tycker tydligen inte om hönsgödsel. Så hennes tulpaner fick vara ifred.

Vet du, jag hade förmånen att få uppleva dessa cikador du berättar om. Det var en fantastisk upplevelse. Då jag promenerade kom dessa flygande varelser rakt emot mig som bombplan. Eftersom de är ofarliga så tog jag det bra. Hann jag ducka då gjorde jag det. Men det otäcka var att gå på trottoaren. Knaster, knaster. Det knastrade under fötterna, gick inte att undgå trampa på de som låg på marken.

Tyckte ljudet av dessa insekter var speciellt. Det lät som ett tåg som aldrig kom fram.

Ja, du Annika bloggande har verkligen gett oss en helt ny nivå av social samvaro, som aldrig förr skådats. Det känns härligt att vara en del av det och jag kommer fortsätta följa dina inlägg med intresse.

Miss Marie said...

Härligt med massa olika djur! Det är ju en hel del av dessa som vi i Sverige inte är så vana vid. Men cikadorna får du gärna ha själv, dom ser inte så mysiga ut!

Maxi-klänningar fanns det gott om i London, så det finns någ en hel dek att välja mellan även i the US&A! Lycka till!

Annika said...

Katta:
Ja, en hel del både söta och mindre söta varelser finns det här, minsann!
Vågar knappt tänka på vad som finnes hos dig ;-)
Tack, nu sitter jag här genomsvettig efter min PW, pust...
Men skönt var det.
Hoppas jag hittar det jag söker idag.
Kram!!

IB:
TACK!!
Välkommen HIT!! SÅ glad jag blir!!!
OOO vad härligt att jag kan återberätta lite om vad som händer på den här sidan Atlanten, speciellt eftersom du har en dotter här. Var bor din dotter, undrar jag nyfiket?
Rådjuren är ett elände, och de är så orädda också. Nästan lite otäckt hur tama de ibland är.
Jag har fått ha mina växter i fred, än så länge...

AHA, du var här cikadasommaren. VISST är det ett märkligt fenomen!!!
Minns då jag hörde det den första morgonen. Det låg som en hög ljumatta vid horisonten och sen kom det närmare och närmare.
Jösses vilekn GREJ det är. Jag minns att jag ringde hem så att folk skulle kunna få höra det. Det hördes ju bra, för det var ju verklgien HÖGT!!
Fula som stryk är cikadorna, stora, men helt ofarliga...
Jag blev ändå smått förfärad då jag blev påflugen, hehe!!

IB, tack igen för att du läser SÅ intresserat. Det betyder mkt för mig.
Bloggandet är fantastistk. Helt otroligt fenomen, faktiskt...

Varmt välkommen tillbaka igen, och igen och igen!!!

Marie:
Japp, en massa små sötnosar bakom gren och stam, hehe!!!
Cikadorna var speciella.väldigt speciella, och man VISSTE att de skulle komma eftersom de dyker upp vart 17 år.
men sen har vi en massa cikador som dyker upp årligen också.
Sommarljud.

Maxiklänningar finns det gott om. Det gäller bara att hitta en som sitter ngtlunda bra, och som man inte ser gravid ut i...

Saltistjejen said...

Jamen VAAAAART var Tvättisen när vi kom och hälsade på er? Va?! Jag ville ju skaka tass med en tvättäkta tvättis! .-)
Haha en soång på en skiva som E har fått sjunger de om en "tvättbjörn i Amerika" (som jag självklart glömt namnet på nu...) ;-)
Kram!

Sporty Spice said...

Hua, ja skunkar luktar verkligen skunk! Ligger den en överkörd på vägen gäller det att veja, annars luktar det ju i bilen. Jag har aldrig blivit sprejad gudbevars. Tomatjuice har jag också hört, men en del säger att inte ens det hjälper.

Possums är ju bara så söta, vi har en som klättrar upp i ett träd på vår backyard. Så sorgligt när man ser dem överkörda.

Chipmunks har vi en 3-4 stycken. Så otroligt söta! Man vill ju typ ha en. =)

Marianne said...

Det finns fler djur än man anar runt oss människor! Den där pungråttan är ju för söt, dess min påminner om katten Stina när hon är missnöjd med någonting!

Tänk SweFlos Sarah som fick klappa en avkörtlad skunk på sin födelsedagsfest!

Här vet jag bara katter, hundar, fåglar. Förutom hemska insekter. Åsnorna är ju inte vilda, inte kamelerna heller : )

Inte lätt att hitta baddräkter man gillar, jag tycker att man alltid får leta ihjäl sig. Så LYCKA TILL!

Kramar!!!

Elisabeth said...

Pungråttans min är oslagbar. ;D Det där med att rådjur blir alltmer tama tycks vara ett internationellt fenomen. Irriterande djur är vad de är.

Freedomtravel said...

Vilket kul inlägg! Plötsligt känns den amerikanska förorten sååå exotisk! Skunkarna på bilden är ju bara för söta! Jordekorrarna känns ju väldigt Kalle-Anka-på-julafton. Ok, jag fattar att bara svenskar har den konstiga associationen...
;)

Lena H said...

Kul att läsa och se era djur i förorten. Men vill inte gärna ha hit dem! De är ju söta på bild. Sen blir jag irriterad på mig själv att jag är så värdelös på engelska att jag inte kan läsa vad du skrev innan!
Kramar

Lena H said...

Förstod ju visst vad du skrev! (blir så impad av mig själv!)
Nu måste jag berätta hur jag känner och ser på det kungliga bröllopet! Du förstår inte hur vi står ut med alla skriverier mm varje dag, hela tiden? Kan börja med att berätta att jag är socialist väldigt mycket! Men jag slukar ALLT som skrivs, jag har tittat på ALLA program om familjen Bernadotte, även på programmen om norska och danska kungafamiljen! Jag köper de speciella bröllopstidningar som har kommit. Den 19 juni ska det vara hundkapplöpning, som jag aldrig missar! Min kompis har lovat att ta med en tv till banan, annars hade jag inte kommit! Men jag tycker inte om att Victoria vill att Kungen överlämnar henne. Det är ett amerikanskt jippo som vi inte ska ha i Sverige.
Och så undrar jag vad en "Maxi-klänning" är?

Desiree said...

Det var en hel del djur du hade kring husknuten. Här brukade jag se ekorrar och jordekorrar. Det fanns verkligen MASSVIS av dem. En och annan pungråtta kunde man också se överkörd. Ciccadorna gillar jag. Det känns nästan tropiskt då man hör dem om sommaren.Skunkar har jag tack o lov inte stött på. Uj vad surt för din granne att råka ut för det. Ha en fin dag. Nu sticker vi snart om några timmar. Ska bli så himla skönt.
Ha en fin memorial day weekend.
KRam!

Cornelia said...

Åh cikadorna! De kommer jag verkligen ihåg. De var rätt äckliga, men precis som andra skrivit är jag glad att jag fick uppleva de eftersom de bara kommer upp var 17e år. Häftigt ju. Tack för att du postar så många fina bilder av Reston och VA. :) They bring back soo many neat memories from my time there. Det är också roligt att läsa att ni ska tillbringa tid i Sverige (och finland) i sommar. Lite grann av det bästa av båda världar för er :)Tack för en underbart mysig och intressant blogg! Du är jätteduktig på att uttrycka dig. Hälsa Lotta!

/Cornelia

tinajo said...

MEN - jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns sköldpaddor?! De andra djuren hade jag hyfsad kläm på, men skäldpaddor alltså - det var som sjutton! :-) Jag tycker ju de är charmiga så sådana skulle jag gärna få syn på. Något speciellt ställe där man kan hitta dem?

alegni said...

intressant, annika! mest fascinerad är jag över sköldpaddorna. jag visste inte att de fanns vilda sådana i usa tills alldeles nyligen när jag fick reda på det hos taina.
de där skunkarna kunde utrotas, tycker jag, för den där stanken är verkligen vidrig!
kramkram

Lotta said...

De flesta av dina ovälkomna gäster är väldigt söta på avstånd, tycker jag. Men jag förstår att det inte är roligt att ha dem inpå knuten. Idag på nyheterna visades en helt underbar amatörfilm där tre vildsvin simmade till Brännö på Västkusten. Grisarna hade simmat flera kilometer innan de steg iland. Gissa vilket liv det blivit på öborna som genast ska se till att få väck dem!

Jag vill gärna vara med om fredagstemat! Är det några särskilda regler som gäller?

Kram Lotta

Humlan said...

Ett lite annat djurliv än det vi har här. Jordekorren är verkligen för söt! Hoppas er egen inte ställer till något utan bara har sitt skydd där vid ert hus.
Skunkarna ser ju också fina ut, men de vill man ju inte ha i närheten!

Hoppas du hittar din klänning och en fin baddräkt!

Kramar!

Annika said...

Saltis:
ja, när ni var här var han som borta med vinden.
Hur typiskt är inte DET!!!
Lika bra det kanske?
men jag hade också velat att ni skulle få se en sådan.
HAHA, kul låt lilla Ella har då...
Kram!!!

Petra-Sporty:
Ja, det finns många djur in the burbs, that is for sure!!!
Skunklukt är verkligen vidrig...
Det var hemskt för min kompåis granne som fick sanera huset. Tror de var tvunga att göra sig av med allt "mjukt", mattor, täcken, kuddar,filtar, haddukar etc.

Peters pappa har blivit sprayad och han fick bada tomatjouicebad. Det neutraliserar väl stanken? I guess.
Måtte man aldrig bli utsatt för det.

Possums är gulliga, och vankande...
och chipmunks är gull-gull-gulliga...och snabba!!

Marianne:
Ja, det finns en massa djur omkring oss...
Tur att vi inte vet allt som finns. Gulp.
De bor ju under trappor o dyl.
Skunkar--vidriga.
men söta.
Visst har pungråttan en skön min!! Gillar den!!
Inte så många vilda djur hos dig alltså...
Men det räcker nog ändå.
Kramar!!!!

Annika said...

Elisabeth:
Visst är punråttans min så obetalbar...så skön!!!
Ja, rådjuren blir allt tamare och det är INTE kul.

Freedomtravel:
Visst gör den!!!
Igår fick min granne tvärbromsa med bilen när plötsligt en stor SNAPPING turtle gick över vägen...
Rena rama zoo här ute :-)
Visst är jordekorrarna söta!!
Och ja, man tänker osökt på julen, fniss!!!
Kram!!

Lena:
nej, det räcker med rådjuren för er del. Ni behöver inte skunkar, tvättisar och sköldisar...
kram!

Annika said...

Lena:
Ah, men du förstod ju BRA!! Härligt!!
jag är mest less på allt förbannat fjäsk runt knugahuset.
Och så tycker jag det är bakptsträvande som bara den.
men, visst...jag är ju också nyfiken på KLÄNNING, kläer etc...men ngra tv-program som leder upp till bröllopet tittar jag inte på.
Debattens vågor gick höga nedan, och det är bara kul!!
Jag är också rätt vänster, som du kanske fattar :-)
Håller med dig om att det är fel att knugen ska föra Vickan till altaret. Inte bra. Fjantigt och motstridande.
Kram!

Desiree:
Ja, det finns en hel del kreatur här...
Lite kul är det ju, bara man slipper att drabbas av dem.
Ja, tvi för att få huset spayat som Lottas granne fick. USCH!!!!
Det var ett helvete för dem.
NU har ni dragit.
Önskar er den bästa av resor!!
Kram!!

Cornelia:
jag är så glad att du läser här, och att du GILLAR vad jag skriver o att du tycker om mina bilder!!
SÅ roligt att du ofta känner igen dig.
Så du var här cikadasommaren...visst var det märkligt!!
men rätt kul också! jag var lite orolig innan det bröt löst, trode det skulle bli asäckligt. men det tyckte jag inte att det blev.
Ja, jag åker ju hem varenda sommar. Iår blir det dryga 7 veckor.
Härligt.
tack för att du läser!!
Stora kramar!!

Annika said...

Tinajo:
JAJAMÄÄN!! Sköldisar finns nog lite överallt.
Kolla i sjörna, i bäckar o i floder. de ligger gärna och latar sig på ngn gren i vattnet, eller ngn sten.
IGÅR hade det räckt att du kört bil hör i Reston. Min granne fick bromsa då en STOR snapping turtle gick över vägen...
HHA, så kan det gå!!

Ingela:
Ja, sköldisar finns det gott om.
Som jag skrev ovan gick en stor snapping turtle över vägen igår och stoppade upp trafiken, berättade min granne. OM jag varit där hade jag plåtat :-)
KRAM!!!

Lotta:
OO, jag älskar svenska dokumentärer av det slaget!!
Ska kolla in svt.se sen!!
Underbart.
ja, jag har söta, men jobbiga djur, runt hörnet.
LOTTA, kul med temat!
Skriv ditt inlägg, jag länkar dig imorrn. Du kan sno min lista och på så sätt ser du där vilka som deltar!!
Jättekul att du hoppar på!!
KRAM!!!

Annika said...

Humlan:
Ja, det är annat det än hemma.
Men många av dem är direkt asjobbiga och inte alls bra att ha u närheten.
Jordekorren tar jag gärna hand om. Han/hon får bo här så länge den vill!!
SÖT!!
Hittade ingen maxiklänning, lägger nog ner den jakten nu. Inser att jag ser gravid ut i samtliga...
Baddräkt hittade jag. Den fick duga...
KRAM!!

eastcoastmom said...

Du har rätt, skunk luktar verkligen skunk. Det är HEMSKT! Har flera gånger åkt förbi överkörda skunkar och det luktar nåt för j....gt.

Vi har en snaping turtle som bor i den lilla tidvattensdammen på vår tomt, han ser elak ut.

Anna, Fair and True said...

Vad kul med lite lektion! :) Skunk är inte trevligt alltså. Jag har dock aldrig sett en på riktigt, bara döda..., men jag har känt deras lukt, tyvärr.

Annika said...

Ja, hörrni, skunkar är inte kul...
OCH inte snapping turtles heller...de kan vara grymma!!!
OCH de är chockerande stora!!!