Thursday, May 06, 2010

Det här med att längta...

Häromdagen på svennefrullen kom vi att tala om längtan.
Det här med att sakna olika traditioner och högtider som inte firas här, men som firas i Sverige.
Vi kom in på Valborg, som ju just ägt rum.
Valborg har jag inte firat sedan...sedan...ja sedan när? 1993, tror jag.
Saknar jag den högtiden?
Nej, det kan jag inte påstå. Man blir bortkopplad från svenska högtider då man befinner sig i ett land där de inte uppmärksammas.
Men visst, eftersom jag älskar musik, och är en WHIZ på sånger och visor så saknar jag självklart alla vårsånger som sjunges vid majbrasan av mäktiga manskörer:
”I den härliga vårsolens glans”,
”Sköna maj”,
”Vintern ra..”
”Under hägg och syren”
Jag har inte sjungit de sångerna på så länge, men de sitter i ryggmärgen.
Men saknar jag så att jag skulle vilja fira Valborg här? Nej. Nej inte.
Eller saknar jag så att jag får hemlängtan? Nope.
Vissa högtider går det inte att överföra. När Valborg äger rum är det sgs sommar här. Den passar liksom inte in.
Vissa svenska högtider känns rent krystade att fira på annat håll än i just Sverige.

Midsommar saknar jag inte heller. Men det beror nog mest på att jag aldrig gillat midsommar.
Försök fira midsommar i Stockholm. Inte så kul. Och att fira den på ett uteställe mitt i stan är bara så deppigt att det finns inte.
OM jag var på landet under Midsommar skulle jag med nöje fira den helgen. Jag skulle fira den lugnt, stillsamt, med eftertanke. Nej, jag skulle inte vilja supa skallen av mig och sjunga snapsvisor tills jag blir hes.
Det är nog alla ”måsten” runt midsommar som jag avskyr. Vissa av er håller med mig. Jag har mina gelikar bland mina bloggvänner.

Jag skulle fira min midsommar med god mat, dryck, naturen och lite sång. Jag skulle vilja fira den på skären, vid vår stuga.
Midsommar är min pappas favorithelg under hela året. Jag är verkligen inte min fars dotter då det kommer till detta.
Pappa Hugo påstår att det är då han står i full kontakt med naturen. Det är då han ser vättar och älvor dansa i den ljusa natten.
Och ja, jag skulle gärna fira vid Ledörssundet, jag med. JAG skulle ÄLSKA det. Och är det på något ställe man kan se sagoväsen är det där. DÄR där solen knappt går ner i juni. Där där himlen brinner röd i norr hela sommarnatten över ett lugnt hav.
ÅÅÅÅÅ, saknar!!
SAKNAR!!
Men inte midsommaren som sådan.

Jag har kommit fram till att det jag SAKNAR är olika tider under året. JUST NU, tex!
Jag saknar den svenska våren, alla vitsippsbackar, ljuset...
Månaden maj!!
Månaden juni!
Allt som nu leder upp till skolavslutningen.
Det är KÄNSLAN jag saknar.


Doften av en brasa får mig att längta...

Jag har aldrig hemlängtan. Men saknad efter det där ljuset och den DÄR naturen har jag alltid...
Sånger kan få mig att längta!
Ljus av olika slag kan få mig att längta,
Smaker kan få mig att längta. Dofter förstås.

Att jag aldrig har hemlängtan beror säkert på att jag har fördelen att jag så ofta är hemma på nordisk mark.
Jag hinner inte få hemlängtan.
DET är jag glad för.

Tror, med all säkerhet, att jag skulle få svår hemlängtan om jag inte fick komma hem under somrarna. Jag får panik nästan vid tanken på att tillbringa en hel sommar i Washington.
Inser ju, såklart, att det inte skulle vara så OM jag hade tillbringat somrar här. Men för mig känns det så främmande att det inte är sant.

Har jag berättat att jag bokat sverigebiljtterna...
YUP, den 27 juni bär det av, sen är jag borta i dryga sju veckor.
Lovely?
YES, indeed...

Här ska ni får en dikt som jag alltid tänker på i maj månad varje år. Det är min moster som brukar deklamera den år efter år- -Jag älskar den--
Längtan...

Maj månad kom

Maj månad kom som ett fotbad
efter en lång marsch.
För göken var det en strävsam tid.
Nätterna seglade som dun på sjöarna.
Hade inte grannens svarta hund skällt
skulle vi drömma än.

Werner AspenströmHavet (detta är utsikten från min mosters strand, nice huh???) saknar jag alltid...
alltid.

22 comments:

Desiree said...

Oj jag fick visst vara först idag. Godmorning vännen. Härliga jättefina Sverigebilder. Precis som du säger går vissa helger och vissa firanden inte alls att överföra hit. Valborg saknade jag inte det minsta. Det passa liksom inte in här som du tog upp. Det är inte vår här ens utan full sommar. Nä valborg kanske jag skulle fira lite mer om jag vore hemma på plats men inte här. Midsommar ÄLSKAR jag däremot. Det är en av mina favorithelger. Massa måsten tycker jag inte att det är. Tycker nästan att det är fler måsten kring julen istället. Fira midsommar inne i stan skulle jag inte göra. Vi brukade fira med goda vänner ute på landet någonstanns eller ta båten och åka ut i skärgården och sitta på en klippa och grilla och ha det mysigt eller göra något annat lagom opretatiöst. Supa skallen av mig är jag inte heller interesserad av bara vara tillsammans med goda vänner, äta lite gott och sjunga glada visor, det är midsommar för mig.
Jag tror också att du inte drabbas av hemlängtan just för att du får komma hem varje år och vara hemma hela långa sommaren och att du dessutom VET att du kommer att få den möjligheten varje år. Jag kunde drabbas av hemlängtan då man genom jobbet här har så himla lite semester att det liksom inte räcker till och dessutom visste jag inte om jag ens skulle kunna få åka hem varje år.
Kul att du bokat biljetterna. Härligt. Snart är det inte långt kvar. HOppas det blir en riktigt fin och skön sommar.
Kram!

Annika said...

Desiree:
Ja, du var först :-)
Nej, valborg saknar jag inte. Tänker inte ens på den.
Den passar inte in här.
Midsommar gillar jag inte, har nog aldrig gjort det. men jag har firat ngra riktigt trevliga midsomrar. Den bästa för ngra år sen i Småland.
Den helgen är ju klart bäst hemma, och den ska firas på landet.
Precis, jag har ju den turen att jag kan åka hem, så därför har jag ingen hemlängtan. Absolut förstår jag de som har det, fullt ut. Speciellt om man kanske bara har två veckors semester...
DET skulla svida.
Bilderna är från Finland ;-)
Stora kramar!!!

Suzesan said...

WOW vilken fin dikt. Vilken fin strand. Jag älskar stenar. Alla slags.

Men vilken tur du får åka hit på semester snart Annika. Tur du kan göra det så du slipper hemlängtan och jag håller med maj och juni är fantastiska månader.Oavsett väder sol eller inte.

Kram
/Susanne

Annika said...

Suz:
Visst är det en fin dikt.
Älskar den!
Ja, det är ju just därför jag aldrig har hemlängtan för att jag kan åka hem så pass ofta, och vara hemma så ofta. Det är verkligen en gåva att jag kan tillbrina så mkt tid i norden.
Och ja, visst är maj och juni så underbart vackra månader. Finaste på hela året. det gäller här med.
Kram!!!

Monika said...

Åh vad härligt att biljetterna är bokade :-)) Vi måste boka träff!! Och den där bilden med utsikt från din mosters strand, lovely, vilket underbart ställe det ÄR, ert sommarställe. Brings me back... :-)

Saltistjejen said...

Vilket vackert inlägg med helt underbara bilder! Vemodet lyser ändå fram lite i din text tycker jag. Men ett vemod med mycket kärlek värme. och ett vemod som snarare handlar om förväntan och hopp än om saknad i den engativa meningen.
Jag kan sakna som du. Särksilt just sommar-Sverige. Naturen. Framförallt skärgården. För mig är den svensk sommar. Jag är ju mer eller mindre "uppvuxen" i skärgårdsmiljö som liten. Föräldrarna seglade och det var heeeela sommaren, varje helg oavset väder och vind samt minst 3-4 veckor under dåvarande industrisemestern. Säsongen var från typ påsk (då var det ofta sjlösättning om inte påsken låg i mars såklart) fram till hösten. Och jag kan sakna just klippor, skär, at kunna ta ett morgondopp när som helst, se solen gå upp eller ned i horisonten. Höra vågorna klucka stillsamt. Fiskmåsar och trutar. Den speciella vegetationen som växer på öar i ytterskärgården. Mmmmm.... Sådant kan jag sakna och längta till. Mycket. Jag kan även sakna Stockholm.
Men för mig har det tyvärr blivit å att hemresor numer är förknippade med så många måsten, så mycket tidspress, skuldtkänslor och annat skit rent ut sagt, att jag inte enbart kan njuta av dem. Inte ens av tanken att åka hem. För min del känner jag ibland att jag allra helst skulle vilja åka till Sverige UTAN att berätta det för någon där hemma. Och sedan göra exakt VAD JAG VILLE under tiden där. utan press på att mig/oss. Självklart kan man itne göra så men ibland känner jag att det had varit underbart skönt. Men det är väl detta som är nackdelen med att bo långt bort och inte ha möjligheten att stanna ngn längre tid i Sverige när man väl kommer dit. En vecka är ju i stort sett vad det blir på resp ställe. En i Stockholmstraktne och en i Skåne.
Stor kram!!!

Petchie75 said...

SÅ kloka ord och vackra bilder och dikten var också jättefin.
Jag kan hålla med, vad är meningen med att fira Valborg när man inte är hemma? Och när firade jag Valborg à la medel-Svensson i Sverige, de sista åren i Sverige firade jag ju som student och det är ju helt andra traditioner. Nej, Valborg kan jag skippa, 1 majs studentsångare på Lunds universitetstrappa hade jag dock gärna upplevt igen!
Midsommar har jag nästan mer firat utomlands än i Sverige, hi hi. jag tycker att det är ganska kul att visa utländska vänner svenska traditioner och i år blir det en kombo - vi ska fira i SKåne men med 3 fransyskor, en fransos och en grek + svenska vänner och familj. Greken har lovat lära oss några grekiska danser som komplement till SMå grodorna, ha ha.
När jag var i tonåren hade jag ingen speciell midsommartradition (typ folk som har samma grupp av vänner som de firar med varje år) och det blev alltid lite panik över "vad ska vi göra på midsommar" och lite antiklimax..
Kram!

Elisabeth said...

Vilken UNDERBAR solnedgångsbild! Valborg är mig tämligen likgiltigt. Andra år har jag tittat på Chalmers-cortégen, men i år var det så kallt och så stor risk för regn att jag stannade hemma istället. NOLL Valborg i år alltså. Bodde jag utomlands skulle det garanterat inte heller bli något Valborgsfirande. I Tyskland brydde jag mig inte alls, för det fanns liksom ingen anledning. Och ja, vad jag tycker om midsommar vet du ju. :D Faktum är att jag inte är så mycket av en "högtidsmänniska". Inte så att jag har något emot dem (förutom midsommar då), men de är inte så viktiga för mig, och därför har jag aldrig saknat dem speciellt mycket när jag befunnit mig utanför Sveriges gränser. Naturen däremot! DEN är det en annan sak med. Vitsippsbackarna saknade jag massor i Tyskland, trots att jag tyckte så mycket om våren där.

Marianne said...

Åh, vad härligt att biljetterna är bokade! Inte så långt kvar tills du får de där underbara utsikterna rakt framför dig igen, med andra ord.

Håller med om att det känns lite halvkrystat när man försöker fira svenska helger här i utlandet. Ibland har det varit roligt men ofta har det varit rätt fel. Hade varit bättre att ha vanlig fest, ungefär. Fast den bästa lucian jag har firat var faktiskt i Bulgarien, när "fjärdeklassarna" på Skandinavistiklinjen på universitetet lärde sig alla lussesånger och gick luciatåg för oss svenskar. Så synd att jag inte har några bilder från den lussen! Men så hade vi ju också så roligt när vi tränade och fixade lussekläder och kokade glögg och allt annat som ska förberedas.

Kramar!

Annika said...

Monika:
HOPPAS att du/NI kan komma tillbaka en dag.
Visst är ställena ljuvliga!!
Mails kommer!!
JA; bäst att boka bums. Åker till Finland den 5 juli, och är redan bokad den 1 juli.
KRAM!!!

Saltis:
Tack Saltis!!
Jomen lite vemod får nog slinka med ibland.
Speciellt den här tiden på året då man har en tendens att längta mer än annars. Alls ingen jobbig längtan, bara en skön förväntan.
ÅÅÅÅ, jag förstår att du måste sakna det där emd att segla, Saltis. För, man får det väl i blodet kan jag tro???
KLART att du längar efter att segla i skärgården.
Underbara somrar ni måste ha haft!!
OJ, oj så underbart. Vilken frihet...
OJ, jag blir sugen fast jag knappt ahr seglat alls.
Men KLART att du saknar det!!
Ja, jag vet att ni får flänge då ni är hemma.
KRAMAR!!!

Petra H:
TACK!!
Vad gullig du är!!
Nej, valborg får verkligen vara.
Jag tänkte inte ens på den då det var valborg.
Så är det.
midsommar har jag nog lite agg emot sen lång tid tillbaka och därför bryr jag mg föga om den. har dock haft en del fina midsomrar på senare år...
Både i Sverige och här. För visst kan det vara kul att ha fest, men då kan man ha sommarfest.
Hey, låter som om NI har en bra midsommar inplanerad.
I RÄTT land dessutom. DÅ är det ju jättecoolt!!
Usch ja, alla "msåten" runt midsommar about killed me...
Nu njuter jag av att inte fira ;-)
KRAMAR!!!

Annika said...

Elisabeth:
TACK!
ja, den solnedgången vi har går inte av för hackor.
Valborg i utlandet kan man verkligen välja bort. Den går bort totalt.
Tänkte inte ens på den...
Så jag förstår ju hur du kände då du var i Tyskland. Fullt ut.
Jag är nog mest en julmänniska, tror jag. DÅ ska allt vara perfekt. Alla andra högtider bryr jag mig inte om speciellt mkt...
Naturen ja...den saknar man...
ATT man gör!!

Marianne:
Nej, inte lång tid kvar...två månader för att vara exakt på dagen!!
:-)
Ja, det känns ju lite krystat när man ska fira vissa högtider här...
Valborg är väl kanske den som är mest malplacerad.
Men påsken är ju också så kort här att jag helt valt bort den, tyvärr.
Midsommar har jag firat ngra bra här i US. men, det är ju oftast tryckande hett...
Jag kan både ha det och mista det. Helt klart.
Ditt luciafirande låter underbart.
OOO, det var ju verkligen speciellt eftersom det var utländksa studenter som lussade...
Förstår att det var kul medan ni övade in sångerna likaså.
KRAMAR!!!!

Prettomorsan said...

Vilka vackra bilder! Den med brasan fick mig att tänka på mina somrar vid min sommarstuga mitt ute i skogen vid en sjö... när man sitter där på kvällskvisten, hör lommen ropa, ser dimman dra in över sjön... lugnet lägger sig och man sitter där och petar i en eld, och myser..

Förstår att du saknar Sverige nu på våren, det är så underbart! Jag har samma känslor själv. =)

HeLena said...

Åååååhh!! Annika!!
VILKA BILDER! SÅ VACKERT!
Härligt!
Förstår att du längtar, det gör jag med, till semestern då. Jag saknar också alla sånger, och att få sjunga! Men jag galer här hemma emellnåt tills min familj ber mig vara tyst;).
Bamsiga kramar!

Freedomtravel said...

Fina bilder! Jag skulle nog inte heller sakna specifika högtider i sig. Vi är ofta utomlands på t.ex. midsommar och det är inte så att vi saknar midsommar då... Men jag kan hålla med om att högtiderna markerar årstiderna på ett tydligt sätt. Det svenska firandet och svenska högtider är ju många gånger starkt förbundet med naturen och årstiderna. Vi firar våren, tänder ljus i mörkret, äter av säsongens mat osv...

Charlie sa ... said...

Så fint du skriver! Bilderna är underbara. Vilken förmån att vara i Sverige hela sommaren nästan. Vill också!
Kram!

Miss Marie said...

Åh, jag älskar Midsommar! Det är en helg som jag alltid vill fira i Sverige, o det ska vi göra även i år! Min man har också kommit att uppskatta den högtiden så den är helig för oss båda! :) Vi har alltid samlat hela släkten uppe hos mormor o tältat i dagarna tre, då bryr sig ingen om datorer eller tv utan alla tar det bara lugnt och njuter av att sommaren börjar. Även efter det att mormor gått bort så samlas vi fortfarande vid stugan som mina föräldrar nu äger, det är så härligt att blandas både gamla o unga o bara umgås! Vi brukar vara runt 35 stycken. DET är midsommar för mig! :)

bettankax said...

Det är en fröjd att läsa dina inlägg. Fantastiskt vackra bilder. Skulle vilja skriva mycket om min syn på helgfirande i Svergie och vad jag tycker om detta, men det får kanske bli en annan gång. Det är ju en poäng med traditioner, som regelbundet återkommer. Men jag tror man får hitta det som blir/känns bäst för en själv och sin familj. Kan stundtals tycka att storhelgsfirande är förknippat med åtagande och rättvisetänk, som gör att man blir trött och känner sig stressad, både innan, under och efter helgen.
(Usch vad det lät trist och negativt)
Jag har firat och förhoppningsvis kommer att fira många härliga helger. Precis nu känner jag mig irriterad över ordet "fira"!!! Vad betyder det egentligen?? Nämen nu får jag sluta innan jag helt går igång o tappar fokus.
FredagsKRAMAR!!

Mrs Clapper said...

Skönt att du kan vara i Sverige så mycket!
Själv längtar jag åt andra hållet, jag saknar känslan av fötterna mot betong, hur hettan strålar upp, att man nästan tappar andan när man öppnar bildörren och att ögonen tåras av det skarpa ljuset.

Det är just nu 5 grader, hård blåst och tunga, regnfyllda moln över Småland.

Jättefin slingning förresten!

Annika said...

Madelen:
ÅÅÅÅ, vilken mysig känsla du förmedlar mellan dina rader.
Lovely!!
Ja, nog saknar jag sverige på våren och försommaren, alltid...
Känslan är nog det jag saknar mest av allt.
Kram!!

Freedom:
Precis, man saknar ju inte direkt midsommaren då man inte finns DÄR!!!
Vore man hemma skulle man vara udda om man inte firade.
härär det som vilken vardag som helst. Skönt, tycker jag.
Visst är högtiderna starkt knutna till årstiderna hemma.
Mest saknar jag känslan, naturen...
svårt att förklara...LJUSET saknar jag massor.
KRAMAR!!

Charlie:
TACK!!
Ja, det är en gåva att få dryga sju veckor hemmavid, visst är det det.
Kram!!

Annika said...

Helena:
TACK!!!
TACK!!
Trodde ni sjöng hela familjen hemma hos er. Muciserande som ni är!
Det är kul att sjunga..
OCH speciellt med dem som KAN sångerna...och det kan ju DU!!!
Japp, semestern fattar jag att du längtar efter!!
KRAM!!

Marie:
DET låter jättebra.
Jag ösnkar att jag hade sådana trad i bakfickan, men det har jag inte.
Vid midsommar hade vi inte hunnit till vårt paradis ännu. Det var sthlm som gällde ännu ett par veckor.
Neääää, inte kul...
Jag har ingen känsla för helgen. Men nu skulle jag gärna fira den i vår stuga eftersom mina fldrar numera åker dit redan i maj...
Din midsommar låter underbart fin...

Bettankax:
TACK, dina ord värmer, ska du veta!!!
Ja, firanden är ofta fyllda a v så mpnga "måsten" och många är kopplade till fylla, som valborg och midsommar.
Det är trist.
Sen är det alla måsten som omringar alla storhelger.
Julen är den enda heög jag vill fira to the max, och då löpe rjag hela linan ut.
Midsommar på landet i goda vänners eller familjsen lag skulle passa mig.
men en midsommar i sthlm är allt annat än kul...
Bamsekramar!!!

Annika said...

Mrs Clapper:
TACK för din förmedling av det ögonblicket.
JAG förstår att det kan saknas också. ABSOLUT!!!
Ja, jag är verkligen glad att jag kan vara hemma så pass länge varje år.
ISCH vad kallt ni har...
MÅ nu värmen komma till er!!
TACK, kul att du gillade håret. jag är nöjd.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Ni brukar oftast åka till Sverige/Finland efter midsommar alltså? Det blir aldrig firande av den? Jag håller med dig om att firande i stan är ju inte riktigt kul. Det ska vara i skärgården eller i Dalarna (fast jag har aldrig varit med på ett traditionellt firande men skulle vilja det någon gång).