Monday, May 10, 2010

Amerikanska förortsfenomen...

Igår var det då mors dag.
En trevlig dag, tycker jag.

Japp!

Som jag skrev igår fixade Peter en god brunch.
SÅ mysigt att äta en riktig brunch då och då.
Vi for sen till Peters mamma och gratulerade henne dagen till ära.

LUGN eftermiddag.
Kallt ute.
Men soligt.

Som dagens bloggrubrik anger ska jag tala om amerikanska förortsfenomen.
Det skall ske nu:
Många av er läsare undrade i gårdagens kommentarfält om det här med tvättbjörnar. Som jag skrev igår så hade vi påhälsning i den sena lördagskvällen av ett sådant djur. Tvättbjörnen dök upp utanför de stora glasdörrarna i källaren i lördagskväll medan vi fyra damer satt därnere och snackade i allsköns ro.
Plötsligt tittade den lilla rackaren in på oss.

Tvättbjörnar tillhör den amerikanska förortsfaunan. De stryker omkring nattetid och de vill åt dina sopor. Framförallt letar de matrester, och de tar sig lätt in i vilken soptunna som helst. De är stora som mellanstora hundar. Ofta bär de på rabies och nej, de är inte direkt kända för att vara snälla. Naturligtvis är de mer rädda för oss människor än vad vi är för dem. Jag har sett flera tvättbjörnar vid ett otal tillfällen under mina år i USA, och flera gånger här utanför oss. Jag har till och med haft en stor tvättbjörn på balkongen utanför vårt sovrum, men det var då vi hade en stor lönn precis vid decket. DÅ vi hade den lönnen kunde tvättbjörnarna lätt klättra upp. Lönnen togs ner för ett par år sedan.
Tvättbjörnar är en del av den amerikanska förorten. Det är liksom bara att gilla läget...
De finns överallt, liksom skunkar och en del annat "mys-rysigt".
Tvättbjörn heter raccoon på engelska.
Det var det om det...

Framåt kvällen igår tittade vi på min morsdagspresent som var filmen "It's Complicated". Den gillade jag.
Vilka miljöer!!
Å, jag skulle så gärna vilja bo i Meryl Streeps hus!
Och vilken mat!!
Meryl gör filmer med mattema numera. HUNGRIG!!
Underbart, mysig "feel-good" rulle!Och idag är det måndag, svennefrulle väntar och sen ska jag dra iväg med Ingrid ett tag.
Ha en riktigt fin dag!!

30 comments:

Miss Marie said...

Visst är Meryl härlig! Tror inte jag har sett en dålig film med henne. Favoriten är nog The Hours där jag tycker hon är kanon. Mitt problem i It's Complicated är Alec Baldwin, jag tycker han är sååå äcklig. Jag blundade med ena ögat när han var med på bild! :D

Tvättbjörnar låter lite läskigt, stora som hundar o med rabies? Hujadamej. Tur att de är mer rädda för människor än vad vi är för dom! :)

Annika said...

Marie:
HÄRLIG film!!
Loved it.
Alec B är man väl sådär förtjust i sen gammalt sas. men jag tycker han var bra...
Men Steve Martin var klart lovely.
SÅ mysig film...

Tvättbjörnar är inte så roliga. man ska absolut inte gå ut och gulla med dem, om man säger så :-))

Victoria said...

Här har vi också en del racoons, har hört att man ska akta sig särskilt för dem man ser på dagtid. Är de ute på dagen tyder mycket på att de är sjuka och inte kunnat hitta mat på natten som de brukar. Här finns också Opossums, eller Possums som de också kallas. De ser ut som stora råttor (kattstorlek ungefär) och är sådär lite fulsöta ;o). Mest ser man dem överkörda, tyvärr. Det var dagens NO-lektion från oss i Florida! Kramar//Vic

bettankax said...

Intressant om tvättbjörnar! Men är dom aggressiva av sig? Jag menar om dom är hungriga, kan dom gå till attack då? Ser du dessa björnar när du PW:ar? Tror du dom går in i huset om altandörrarna är öppna? Fattar inte varför jag blev så makalöst intresserad av tvättbjörnar? Jo, men det är ju du och dina inlägg:))
Tack för filmsnutten! Nu blev jag intresserad av den också. Ååå Alec Baldwin!! Han har jag varit så betagen av. Men det var då det. Nu är det Mr Big, Mr G Ramsey, Mr Mads Mikkelsen...och kanske några till??;)
Nu åter till jobbet..KRAMAR!!

Annika said...

Victoria.
Det är nog ett äkta amerikanskt förortsfenomen.
EXAKT, ser man en tvättbjörn under dagstid ska man vända på klacken och lugnt gå därifrån. Den har garanterat rabies och kan anfalla.
har aldrig sett en sådan under dagtid.
Vi har också possums. Visst kallas det för pungråttor på svenska?
Tänk vad mkt märkliga djur vi har i the burbs...

Har visserligen inte KROKODILER som du har, Vic :-))))
DET är nog endast ett Floridafenomen :-)
men snapping turtles har vi.

Tänker på DIG!!!!
Tusen kramar!!!

Bettankax:
Ja, de kan nog bli väldigt aggressiva om de känner sig hotade, tror jag.
Och man SKA inte klappa dem, eller sns gå i närheten.
Om man ser en tvättis under dagtid kan man ge sig den på att den är sjuk. DÅ ska man lugnt bara vända på klcken och gå därifrån. De är utpräglade nattdjur.
Jag har aldrig sett en sådan under mina PWs, tack för det :-)
DET har hänt att tvättisar kommit i hus genom katt och hundluckor...Vilken MARA!!!!
Då är det bara att ringa animal control direkt...
HIHI, kul att tvättisar väckt ditt intresse...
De är fascinerande på ngt sätt...
Har verkligen gillat Alec B jag med...
Se filmen, underbar!!!
Kramar!!

bettankax said...

...inte filmsnutten, utan filmen!! Jag är så fnissig denna dag så du kan inte tro. Måste bara berätta en replik i en svensk film. Jag har bara sett några minuter av filmen, som heter "det kommer en dag i morgon också", av Roy Andersson. En person sitter i elektriska stolen och ska alldeles strax avrättas. det är lite meck runt i kring så det tar en stund innan allt är klart. Och som för att trösta/avleda så säger en rollfigur till den dödsdömde, "försök att tänka på annat"...
jag tror jag är tokig som kan tycka detta är så roligt och jag skrattar nu när jag skriver det
och NU till jobbet!!

Annika said...

Bettan:
Ja men det ÄR ju KUL ju!
Försök tänka på ngt annat :-)))
KUL att du är på fnissigt humör så här på måndagen...
Blir nyfiken på den filmen som du skriver om och måste genast googla!!!
Kram!!

Suzesan said...

Först sitter jag och skrattar åt "försök tänk på nåt annat" i Bettankax:s kommentar hahaha sååå roligt sen så tittade jag på filmklippet och skrattar ännu mer. Varje gång jag ser Steve Martin så tänker jag på "SupernollaN" 1980 åhhh så rolig. Måste leta upp den måste ha den filmen måste hitta den någonstans.

SEN är ju Meril Streep the Queen Drottningen HON är så bra. Jag "bara älskar" henne. Tror hon kan bara stå rätt upp och ner i en film utan att säga ett ord, så blir den bra. Har inte sett denna, måste ses.

Tvättbjörnar är sååå söta synd de har rabies. Fy DET vill man ju inte ha. Annars kunde jag lätt bli kompis med en tvättbjörn..!!

Nu har jag skickat en paket till DIG Annika. Till dig från mig för du är snäll. Hoppas den kommer fram -hel- nu och hoppas du gillar det. Symboliskt men jag tror du tycker om det. Säker faktiskt. Ville ha det själv;)Hoppas jag skrev rätt efternamn för jag var trött imorse och hade lite svårt att läsa på avsändaren. Fast du textar snyggt. Hehe. Blir jag osäker så tror jag alltid det är fel fast det är RÄTT. PÅ skolan tyckte en av lärarna att jag skulle skicka en burk surströmming för han trodde du var riktig amris. ROLIGT!!! Så skulle jag lägga i en hälsningslapp och den kom jag på när jag klistrat !!!!igen det!!!:)Så jag skrev det här nu det jag tänkte.

Kram
/Susanne

Bloggblad said...

Det känns som en film jag kommer att vilja se!

Tvättbjörn har jag aldrig sett live - men den sommaren jag var i USA kände jag lukten av skunk... vidrigt! Jag slapp träffa den!

Desiree said...

Nice och skön söndag. En riktig fin morsdag fick du. Ja tvättbjörnar är söta på bild men inte något man vill möta öga mot öga i verkligheten. Det är ju precis så att de rotar i sopor och kan bära på farliga sjukdommar. I vårt villområde var det lock på alla tunnorna så att det skulle vara svårt för tvättbjörnana att komma åt. Jag tror inte att jag såg någon eller mötte någon tvättbjörn i vårat villområde. Men jag såg en och annan överkörd på vägen ibland.Här finns det ju stora bältdjur också amrmadillos eller vad de heter.

Ha en bra start på veckan.

Kram!

anna of sweden said...

Själv har jag bara sett överkörda tvättbjörnar.
Kanske lika bra det då.

Kul att du gillade It's Complicated!

K-k-k-k-kalla huggies!

Sporty Spice said...

Gillade oxå filmen, tror jag ska se om det för jag såg den på minskärm ombord på flyget. Garvade hejdlöst åt den där "laptop-scenen". Haha!

Petchie75 said...

Vilken härlig helg ni har haft! Lite häftigt med tvättbjörnar i trädgården även om jag förstår att det inte är så kul med rotande i soptunnor (eftersom jag antar att de inte lägger tillbaka fint det de inte vill ha ;-)) och om de har rabies.
Vår grekiska vän frågade precis om vi har björnar i Sverige när vi pratade om hur vi ska sova i Skåne till midsommar...Nog för att det finns björn i Sverige men jag tror inte att han behöver oroa sig för det i Skåne :D Vildsvin dock...
Jag såg It's complicated på bio och tyckte inte alls att den var bra! :-( Några roliga scener men jag vet inte, jag hade förväntat mig något bättre av Meryl Streep som jag älskar! (inte för att hon var dålig, men helhetsintrycket var en besvikelse)
Kram!

Elisabeth said...

Oj, en tvättbjörn på balkongen! Det var inte illa. Hur fick ni bort den? Eller avlägsnade den sig självmant? På tal om djur: En gång cyklade en kompis till mig rakt in i en grävling (det var mörkt och noll belysning, eftersom det var ute på landet), med påföljd att hon körde i diket. Helt absurd anledning till att cykla omkull. :D

Humlan said...

Vilken trevlig helg ni har haft! Maten i förra inlägget ser verkligen delikat ut och tvättbjörnen är jättesöt på bild, men jag förstår att man inte vill komma för nära den i verkligheten och det är inte roligt med djur som plundrar soporna.
Hoppas du har en bra dag!
Kram!

Saltistjejen said...

Jag har ju ännu inte lyckats se ngn racoon än vilket är lite trist med tanke på hur vanliga de faktiskt är. Men men.... NYC är nog alltför ståkigt för dem antar jag...!
Härlig dag ni fick igår och mysigt med brunchen! Grattis i efterskott! :-)
Hoppas att denna veckan blir ngt varmare än gårdagen för jag frös verkligen ordentligt ett tag igår när vi var ute.
Kramar!!

Tankevågor said...

Jag gillade också filmen. Hon är så bra Meryl. Tycker hon har sånt roligt minspel i så flera scener....hon gör det så bra! Skrattade gott åt många scener i den filmen.

Måste säga att det är skönt att se lite filmer också när inte alla huvudrollsinnehavare är tjusiga 25-åringar (eller ska föreställa det). Meryl och hennes män i filmen bär sina år med glans tycker jag.

Ha en skön måndagskväll!
KRAM!!!

Freedomtravel said...

Känns exotiskt med tvättbjörnar!

Marianne said...

Jag "ramlade" också på en tvättbjörn en gång Upstate NY. Vi blev lika rädda båda två : D Men söta är de, synd att de inte är tama och snälla. Då kanske folk hade varit ute och gått med sina tvättbjörnar i koppel.

Nä, nu märker jag att jag är trött, svammel utan dess like! Bäst jag går och lägger mig i stället : )

Kramar!

olgakatt said...

Bodde ett år på en ranch i California med diverse vilda djur. En av hundarna, Grand Danois, hade som hobby att jaga och slåss med skunkar. Sen kunde han inte förstå att vi inte ville släppa in honom förrän han fått ett ordentligt bad! Han såg så ledsen och besviken ut när alla skrek: Go away! så fort han närmade sig, stackaren.

Fröken Anki said...

Låter som att ni haft en väldigt trevlig Mors Dags-helg.
Gott med brunch och trevligt med lite gäster. Dom där räkmakorna såg väldigt mumsiga ut!

Hoppas kylan och blåsten gett med sig lite. Här var det väldigt stormigt i helgen, men idag var det åtminstone sol och blå himmel.

kram

Anonymous said...

Jag skulle oxå vilja ha en tvättbjörn i trädgården, tycker dom är jättesöta!
Jag gillar "It's complicated" så mkt. Visserligen väldigt förutsägbar men ändå... En riktig feel good film.
Kramar från Anette!!!

Annika said...

Suz:
Ja, man blir onekligen nyfiken på filmen som Bettankax skriver om...
Underbar replik det där...
Ja, Meryl Streep är BRA!!!
OCH underbart med dessa filmer där äldre har huvudrollerna. GILLAR!!!
Men, gullis...
Inte hade du behövt skicka ngt åt mig. nej, inte...
Men TACK!!
Ska bli jättekul att få hem det.
Massor av bamsekramar!!


Bloggblad:
SE den!!
Underbart bra!!
Skunklukt är vidrigt. OCh vidrigast av allt är att bli sprayad av en skunk...

Desiree:
En bra, men busy helg, var det...
Tvätbjörnar är inget kul. Som stora skadedjur, ungefär...
USCH!
Vi borde nog skaffa bättre soptunnor :-)
Bältdjur har vi inga här, vad jag vet...De är väl gräsligt fula...?
Tänker på Texas då jag hör ordet bältdjur...
Massor med kramar!!

Annika said...

Anna:
LIKA bra det, Anna. Det är inte så kul att se dem utanför fönstret, gulp...
Samtidigt ÄR det fascinernade...
men, nej tack...
OMG, snacka om KKKKKKKALLT igår, och idag. Men igår var det vidrigt. Satte på värmen i huset igen...THAT*S how bad it was!!
Huggies!!

Sporty:
SÅ mysig film!!!
Laptopscenen är en klassiker!!!
Du får se om den!! DEN tåls att se om.

PetraH:
En bra, men j-gt busy, helg!
Ja, som jag skrev till Anna är det lite fascinerande att se en tvättbjärn dyka upp i nattens mörker, men läskigt också eftersom man vet att de inte är snälla och eftersom man vet att de så ofta bär på sjukdomar av allehanda slag.
SÖT kompis du har som oroar sig för vilddjur som björn i skåne... :-)
Du kan nog lugna honom.
Vildsvin däremot vore ingen höjdare heller, hehe...
Ni lär få en häftig midsommar.
KRAM!!!

Annika said...

Elisabeth:
Jadu, vi vaknade mitt i natten av ljud utifrån balkongen, och där satt en stor tvättis. Den försvann av sig själv. De klättrar så lätt upp för minsta gren...
Läbbiga djur.
Men wow, din kompis med grävlingen. Komiskt, men säkert inte alls komiskt för henne då det hände. Snarare chockerande...
Men ändå, kan inte låta bli att fnissa lite :-)

Humlan:
Ja, det var en trevlig helg, och visst sjutton fick jag laga mat. Tur att den blev god och att alla lät sig väl smaka.
Tvättisar ja, jag tycker knappt det är söta längre. Speciellt då man vet vad de så ofta bär på...
Usch.
Kramar!!

Saltis:
Tvättisar ska du vara glad att slippa :-)))
Förmodligen finns de inte inne i städerna, för stökigt som du säger. men i förorterna stortrivs de...
Vi får väl se om vi får påhälsning till helgen :-))
Skulle du gilla va? :-)
Kram!!

Annika said...

Londongirl:
EXAKT min åsikt!
Meryl är underbar!!
OCH hon har underbart minspel, och så härligt att filmen handlar om lite äldre...
Gillar det starkt..
Tycker Meryl är snygg också, och hon har inte gjort ngra ingrepp, det kan man se...
KRAMAR!!!

Freedomtravel:
Ja, det brukade jag också tycka :-)
Numera är de vardagsmat ;-)))

Marianne:
Jag läste faktisklt på wikepedia att folk försökt tämja tvättisar...
Det lyckas icke...
Bäst att låta bli :-)
Jag skulle inte vilja möta en tvättis under min PW. Men det lär väl hända one of these days...
Hoppas natten var god!!
Kram!!

Olgakatt:
Inte lätt det där för den stackars hunden :-)
Skunklukt är vidrig, vidrigt och så svårt att få bort...
Måtte man aldrig bli sprayad av en skunk...
GULP!!!

Annika said...

Anki:
En trevlig, men ooo så busy helg.
Alltid kul att ordna lite partaj dock.
Igår var det iskallt här...iskallt. Idag ska det bli kallt också, vad jag förstått...
men sen ska det bli lite varmare. ja tack, säger jag.
Kram!!

Anette:
MEN inte snälla, och de bär på en massa sjukdomar, bla rabies...
USCH!
Filmen klar feel-good!!
Gillade den mkt!!
Kram!!!

alegni said...

den filmen gillade jag med! tänkte redan köpa dvd:n, men tror jag ska vänta tills den blir lite billigare. inte för att 15 e är någon summa att tala om, men ändå...
någon raccoon lyckades jag inte bonga under någon av mina vistelser i usa på 80-talet, men en överkörd skunk såg jag en gång, för att inte tala om att jag kände lukten av den. på flera kilometers avstång ;)

Annika said...

Ingela:
Filmen kommer du att gilla!!
LOVAR!!!
15 e är ju rätt mkt att betala, trots allt...
Nej, tror inte att tvättisar finns mitt i städerna. De är typiska förortsdjur.
Skunkar är inte kul, inte...
ICKY!!!
KRAM!!

Anna, Fair and True said...

Lite roligt att kalla tvättbjörnen för ett "fenomen" men okej då! ;)