Wednesday, March 17, 2010

Nostalgi-Annika: Och Jack Daniels då??

Godmorgon!

Så var det återigen onsdag i denna vecka. Denna vecka som tenderar att gå lika fort som alla andra veckor.

SÅ, vad ska jag skriva om denna HUMPday=onsdag=mitt i veckan=HUMP?

JO, jag tänkte att vi skulle ta och riva av ett NOSTALGIinlägg igen. Nu var det ju ett par veckor sedan jag blickade tillbaka i tiden. Det är alltså dags igen!
Vi måste ju ha vår beskärda del av NOSTALGI, så säg..

Idag ska vi ta oss sådär en 22 år tillbaks i tiden, skulle jag tro.
Året är runt 1988.
I modet är det ganska mycket denim som gäller. TILL allas lycka, inklusive min.
Om vi nu tittar på ANNO 2010 kan vi med glädje konstatera att jeansmodet är HETT iår igen.
Minns ni vad som var regeln för bara ett par år sen?
Jo, man fick inte matcha jeans med jeans, att tex ha blåjeans och sen matcha upp jeansen med en blå jeansjacka var ett STORT NO-NO!!
Numera kan vi slänga DEN regeln över bord. GOTT folk, ni kan matcha jeans och jeans så mycket ni VILL iår!
Jeans, jeansskjorta, jeansjacka, blå scarf (i jeansblått, of course), ni kan ju sen kröna verket med ett par ballerinor i jeanstyg, om ni så önskar. NI blir rätt! Ingen kan säga något om DET!!

Men, back to the golden year of 88...
Det var då det var LIKA hett med jeans som det är iår. Naturligtvis hängde den då 22 åriga Yours Truly på trenden, och jag minns att jag hade flera jeansskortor i olika blåa nyanser som jag matchade upp till mina jeans. Jodå, jag hade ett par KORNBLÅ pumps till också. DE pumpsen har jag kvar, och de ligger uppe i min garderob. Undrar just om jag TROR att jag kommer att använda dem mer, eller något? Knappast troligt va?

Men, det som var HOT som bara den way back then var jeansskjortor av märket JACK DANIELS. Någon som minns dem?
Där gick vi omkring, som alls INTE gillade whisky, med stora JACK DANIELS loggor på ryggen. Jag menar, loggan var inte liten. DEN sträckte sig över HELA ryggtavlan. Men, en sådan skjorta SKULLE man liksom BARA HA!!!Förvissso är detta en jeansjacka, but you get the idea...

Ja, ville man vara extra fin och piffig i jeanskjorta back in the 80’s så kunde man med fördel knäppa fast en brosch i högst upp på skortan, i halsen. Helst en stor modell med dinglande små pärlor och kedjor som hängde ner från smycket. DET var fina grejjer, det! OCH man såg då VÄLDIGT tillknäppt ut, lite präktig sådär, men så var det många brudar som såg ut på 80-talet.
Ville man någon gång vara mer UPPKNÄPPT så var det bara att ha ett linne under jeansskjortan i något ”slinkigt” matrial. Det var HOT också, ska ni veta.
Ville man ändock ha broschen på sig var det bara att knäppa fast den på någon annan del av skjortan, eller varför inte PÅ jeansen?
Det funkade självklart också.

I håret minns jag att jag hade diadem i i himlens alla färger. Men mest och helst minns jag ett diadem i djupblå sammet som perfekt MATCHADE ALL denim jag hade på mig. Tyvärr fick jag enorma eksem bakom öronen av dessa diadem, men den som ville vara FIN fick MINSANN lida pin. What the? Vad var vätskande eksem bakom öronen, och yrsel därtill? ÄSCH, man var ju SNYGG ju!!

Jack Daniels jeansskjortor,
Gul och blå jeanskjortor,
Touch of class jeansskjortor,
PTA-jeans,
PUMPS,
Nylonstrumpor i ljusblått,
Diadem i blåa nyanser,
Stora skärp som hängde på höften,
OCH...
I öronen stora plastörhängen! OFTA i blått, OF COURSE...


Men *stöööööön*, varför har jag släpat med mig 80-talsskor till USA??? Varför??? Trodde jag att jag skulle vilja använda dessa igen????
ehh, I think NOT. QUITE dated...


I am telling you, that was HOT SHIT!!!

Som sagt, om vi tonar ner 80-talsvibbarna ordentligt kan vi återigen njuta av att jeansmodet är INNE igen! Det är bara att tacka och ta emot (men kanske inte matcha IN absurdum, trots allt). Men, jag har köpt både jeanskjol och jensskjorta (härligt med jeansskjorta) den här våren. NU ska jag bara UT och hitta ett par KICK ASS jeans också (lättare sagt än gjort. Det är lättare att köpa badräkt än ett par jeans).

Om en stund ska jag bege mig till Lotta.
OCH ikväll, så här på St. Patrick’s Day, ska jag och Monica bege oss till Center for the Arts vid GMU och se gruppen Celtic Women sjunga. DET ska bli en sann upplevelse!! Ser FRAM emot det!

Önskar er alla en god St. Paddy's Day. Idag HÄRSTAMMAR ALLA från Irland!!! LOVAR...

27 comments:

anna of sweden said...

Men vad du kommer ihåg! Så himla kul att läsa. Det där med broscharna hade jag alldeles glömt - ända tills nu då. Tack för att du påminde. Och de slinkiga linnena ... åh ...

Huggies!

anna of sweden said...

Broschar? Broscher? Vad heter det egentligen? Broscher?

Nya huggies!

Annika said...

Anna:
KUL att jag fick det att minnas. Nostalgi är läbbigt kul, tycker jag.
Du ska veta vilket huvudbry jag hade med att ens stava till brosch igår d¨jag skrev detta..
HUR stavas det? Brorch (nää, det ser knäppt ut), brorsch (eeeh??), och sen kom jag på det, pust.
Det hter väl broscher i plural, tror jag...
Slinkiga linnen ja...SÅ najs... ;)
Huggies!!

olgakatt said...

Jeans, ja jösses!
1962 kom jag till USA med ett par "jeans" i bagaget. Inköpta i Sverige, förstås. Då ska man veta att på den tiden FANNS INTE amerikanska jeans i Sverige utan här syddes dom så som man trodde dom skulle se ut. Min amerikanska familj höll på att skratta sig fördärvade åt mina brallor som visserligen var i blå denim men sydda som ett par vanliga långbyxor. Så dagen efter min ankomst kördes jag till en butik och försågs med 2 par "Levis for gals" som fortfarande är de jeans som passat mig bäst direkt! Jag bar dom i över 10 år innan jag "växte" ur dom och sen hade min pyttelilla svägerska dom i ytterligare minst 10 år. Snacka om kvalitet! Och klassisk design! I många år fanns inte jeans för flickor med midja och höfter här, då kunde jag aldrig hitta några som passade trots att jag var väldigt smal. Numera finns det ju hur många modeller som helst så att man alltid kan hitta nåt som passar. Plus den lilla stretchen i tyget som gör det så bekvämt, hurra!

Annika said...

Olga:
Vilken grej!!
Tack för att du berättade!
Wow!
Inte konstigt att amerikanska blåjeans blev så hett hemma!!
jag vet att min morbror på 60-talet fick jeans från USA av folk som flyttat hit och var hemma i Finland på semster på somamren. Det var Lee och Wrangler som gällde för honom för hela slanten.
På slutet av 70-talet fick jag hans beiga Lee jeans, och de satt som smäck på mig (msåte nog ha varit 80-tal, förresten).
Vilken läcker historia med dig då!! Kan tro att amrisfamiljen garvade åt de svenska jeansen. Annat är det idag då Acne är en av kungarna på jeanshimlen.
Exakt, ett par äkta jeans tror jag kan hålla "för evigt", levis och lee mfl märken som inte ändrat sig så mkt.
ja, stretchen i jeansen idag är underbar!
Tack, olgkatt...Underbar story!!!

Erica Pettersson said...

Det är alltid lika roligt att läsa dina nostalgiinlägg! :D Speciellt eftersom jag som sagt alltid velat vara tonåring på 80-talet, så det är roligt att läsa om det.
Diadem är däremot en sak som jag minns att vi också hade. Och jag minns att jag hade jeans och jeansskjorta på mig på lekisfotot hösten -90. Just jeans har alltid varit mitt favoritplagg, och är det fortfarande!
Som sagt; jag älskar nostalgiinlägg! Ser fram emot nästa :D

Hoppas att du får en mycket bra dag!
MVH /Erica

Annika said...

Erica:
tackar!!!
KUL att du tycker om dessa nostalgiinlägg. Jag gillar ju att skriva dem, så...
Diadem har nog alltid varit inne, mer eller mindre. men 80-talet gjorde så jag fick sluta. Du ska bara veta vilka eksem jag fick, och yrsel på kuppen.
Men jag tycker att looken än idag är snygg. Letar efter ett diadem som inte klämmer.
Kramar!!!

Desiree said...

Ha ha jo nu fick du mig allt att resa tillbaka till 80-talet. Just den där blåfärgen som dina pumps har var ju sen stor klassiker. Man skulle ju gärna ha den färgen lite på ögonfransarna och även lite blå slingor i håret med någon hårmascara. Interessant att just Jack Daniels blev så stort. 1988 bodde vi ju utomlands i Nicaragua så jag minns inte detta eftersom just den treden inte slog igenom där. Men jag minns neonfärgerna och plastörhängena. Jeansmode är snyggt tur dock att man slipper bära Jack Daniels idag som logga på sig.
Du får ha en fin onsdag. Hoppas ni har bättre väder hos er än vad det är här, mulet och grått. Ha så trevligt på konserten på St. Patricks day.

KRam

Petchie75 said...

Ha ha, ytterligare ett roligt nostalgiinlägg om 80-talet! Jag hade jeansskjorta men aldrig med Jack Daniels logga.
Vi inhandlade faktiskt jeans i helgen. Jag handlade på Calvin Kleins outlet där det var 50% rabatt, jag provade behåar (det blev tre st!) och när jag var färdigprovad kom O med en massa jeans som han hittat. Jag har aldrig haft CK-jeans innan men de passade bra. Det ÄR jobbigt att hitta en jeansmodell som passar, och jag hade hittat MIN modell på Guess men den har utgått :-( O hittade två par snygga jeans på GAP + jeansjacka med 30% rabatt eftersom han tog med ett par gamla FULA Zara-jeans som jag förbjudit honom att använda, ha ha.
Jag har en Benetton jeansjacka från 2001 som jag faktiskt tänkt börja använda igen, den ser helt ok ut trots att den är 9 år gammal.
KRAM!

Miss Marie said...

Oj... läckraste skjortan i stan! :D Jag kommer ihåg det modet, även fast jag inte riktigt upplevde det själv (tack o lov ;). Men vätskande eksem bakom öronen?! Usch, låter inte alls särskilt trevligt!

Kul att jeansmodet är tillbaka, men som du säger, man kanske bör matcha det med måtta! :D

Marianne said...

Men vad skönt att det är hot med jeans igen, jag är riktig jeansmänniska. Så då kan man känna sig lite inne ett tag : )

Jag tycker att de blå pumpsen är snygga! Helsvarta kläder och de blå skorna, superläckert tycker jag. Fast kanske inte till blåa jeans, det kan jag hålla med om.

Ja visst ja, det är ju St Patrick's idag! Ha det jätteroligt när ni är ute och festar! Fast det kanske inte blir blått i dag då?

Kramar!

Elisabeth said...

Det var ett par mycket blåa skor det där! :D Angående jeans är det nästan de enda byxor jag använder numera. Gillar det verkligen! Och precis som Petra har jag en jeansjacka från ungefär motsvarande tid. Vet inte om det var så inne då, men det fanns uppenbarligen att köpa, så helt ute kan det inte ha varit. Jeansskjortor hade vi rätt mycket runt 1994/95. Dock utan Jack Daniels-tryck på ryggen. ;D Det hade nog sett LITE märkligt ut annars. :D

Moster Mjölgumpa said...

Haha en sådan Jack Danielsskjorta hänger här hemma i garderoben.

Brosch hade jag också till jeansskjortan. Kallades de inte ibland för "chambrayskjorta"?

Anonymous said...

Jag har aldrig varit nåt modelejon men jag minns en jeansskjorta med rött Levistryck på ryggen och den bara älskade jag. Jag använde den tills den var bokstavligt talat utsliten. Och när jag var i 17-årsåldern så brukade vi köpa jeans i en affär som sålde begagnade Levis som var importerade från USA. De var lagom slitna och exakt rätt modell. Jag har alltid gillat jeans, och jag som aldrig har använt kjolar äger sen ett par år tillbaka två jeanskjolar som jag nu älskar. Bekväma och snygga!

HeLena said...

Jeans är så bra! Alltid rätt liksom! Jag hoppas ni får trevligt ikväll och att konserten är bra:D!
kramar!!

Prettomorsan said...

Heheh, härligt!
men du, jag tycker faktiskt de där pjucksen var rätt coola... rätt kläder till så. ;)

Lotta said...

Jag hade gröna pumps av märket Ross. De har jag också kvar!!! Och de snygga skärpen...suck...och minsann hade jag inte en Jack Daniels t-shirt också, trots att jag inte drack wiskey då heller. Tänk om någon ville bjuda mig på ett 80-tals party!!!

Suzesan said...

Näee jag minns inte dessa Jack Daniels skjortor alls. Eller jo men det var inget som var inne här hos oss mer töntklädsel tyckte vi dårå.(Ferlåt men det är olika på olika ställen)

Men broscherna minns jag men det var inget jag nappade på.

Och jeanskjortor.Då ville jag ha denim. Har en kvar faktiskt från åttiotalet. Kan ta bild på den. Denim mmm så fint

Haha men mitt första minne av mitt möte med Jack Daniels är de charmerande amerikarna, ingenjörerna (mina kompisar allihop) som hade resväskorna proppfulla med sin Jack Daniels hit när de var här och arbetade i mitten på åttiotalet och hade långa historier om HUR den skulle intas. För att vara "karl för sin hatt" måste man visst dricka den på ett visst sätt och ganska mycket på en gång:)

men visst är det så kul att jeans är så inne nu och iår extraallt med jeans. Jag skrattar åt att så många använder jeans nu och då även de som "spottade" på dem som hade jeans när jag var ung.

"DU KOMMER INTE IN OM DU HAR JEANS" har man väl hört hur många gånger som helst på dansställen. Ända in till 2000talet ju.JAG ÄLKAR jeans. nu kan man köpa nya fina färdiglappade. En flicka på skolan hade ett par. Jag frågade om hon gjort dem själv. Hon skakade på huvudet och jag berättade att såna gjorde vi dem själva förr.

Åhh pumpsen är ju hur fina som helst, de hade jag kunnat använda lätt som en plätt. Utan tvekan.

Jag hade gula rosa röda svarta och vita gröna. inga kvar alla sönder"gådda"*fniss*

Kram
/Susanne

Camilla said...

Så himla kul med dina nostalgiinlägg! Vem kommer inte ihåg de där hemska skjortorna som man då tyckte var hur coola som helst? Broschen var ju ett måste!
Och plastörhängen i alla möjliga färger:) Stora skulle de ju vara också, liksom håret.
Ja, vilka minnen. Det var tider det:)

Kram

Camilla said...

Glömde ju diademen! Vilken plåga de var. Klämde och skavde som sjutton. Men använde dem gjorde man ju ändå.
Helt sanslöst alltså:)

Annika said...

Desiree:
Vi har haft et strålande väder, och bättre ska det bli.
Älskar detta!!
Ja, dn där konrblå färgen var ju bara ett måste!
Ja, precis, samma konrblåa färg på ögonfransarna också...
Snyggt skulle det vara...
Jack Daniels på ryggen, hehehe!!!
Den trenden nådde inte Nicaragua, kan tro det :-)
Men, vi får vara glada att jeans så totalt är inne igen.
Kram!!

Petra H:
KUL att du gillade det!
Jeansskjortor var ju enormt stort där i slutet av 80, början av 90-talen.
KUL att ni shoppade lite och fick lite fyndat.
CK jeans har jag hft en ggn, kanske borde jg prova igen? För det är så förbenat svårt att hitta jeans, tom svårare än baddräkter. ICK vad svårt det är.
Bra att ni handlar upp er lite nu innan det är dags att bege sig tillbaka till det gamla landet igen.
Absolut, jeansjackor går aldrig ur tiden. Jag tror min är från samma år som din, eller kanske 99 eller nåt. Den är snygg och tidlös. Länge leve jeansjackorna.
Kram!!!

Marie:
jag vet, waay HOT!!!
Jadu, märkligt hur vissa trender kan slå igenom.
Eksemen bakom öronen var verkligen ingen höjdare, kan jag säga :-)
nej, bäst att använda jeansfärger med måtta, trots allt.

Annika said...

Marianne:
Ja, nu kan alla använda jeansfärger i parti och minut igen!
HAHA, så du diggar de kornblåa dojjorna...
vem vet? Tänk om jag drar på mig dem en vacker dag och går ut?
Konserten igår var underbar! HELT underbar.
Vi hade inte så mkt grönt på, men det hade resten av publiken :-)
Kram!!

Elisabeth:
Egentligen tror jag väl inte att jeans ngnsin gått ur tiden, inte jeansjackor heller. Jag har precis som du och Petra en jeansjacka från den tiden också, så då var de absolut inne. Nu ska den fram igen!
Ja, man kan ju matcha upp med måtta. Och de blåa skorna var verkligen BLÅA!!!

Moster M:
JA; du är ju i min ålder så det tror jag säkert.
COOLT att du har din kvar!
Hihi!
Absolut kallades de ljusare jeansskjortorna för chambray, absolut :-)

Annika:
Ja, jag tror jag minns de där skjortorna med Levis på ryggen, tror mina bröder hade ett par sådana. Förstår att du tyckte att den modellen var snygg.
Jag hade en jeansskjorta från Gul o Blå som jag verkligen slet ut.
Kul med affären ni handlade Levis i.
Ja, jeanskjolar är ju hOT igen, jag har flera stycken. Supersköna!!

Annika said...

Helena:
jag minns tydligt en korkad kommentar dom fälldes för s¨där en 25 år sen eller ngt, blä för den idag...
SÅ dumt sagt alltså.
För visst är jeans alltid rätt. Att de är!
Vi hade jättefint igår.
Kram!!

Madelen Nattfrost:
Välkommen till min blogg!
HAHHA, KUL att du tycker det...
Som sagt, tänk om jag verkligen TAR dem på mig igen... ;-)
Välkomment tillbaka, ska kolla in din blogg också!

Lotta:
ROSS, det var ju coolt att ha dojjor därifrån på 80-talet. Det var liksom KLASS!!
Och deras pumps var så klassiskt snygga!
Ja, jag vill också gå på 80-tals party. KAN ingen bjuda oss?

Annika said...

Suz:
DET kanske var töntig 08-klädsel :-)
Det var ju rätt fjantigt faktiskt att springa omkring och göra reklam för Jack Daniels.
HAHA!!
Ja, jag är säker på att din 80-talsskjorta skulle vara rätt än idag!
Go for it!!
Och Jack Daniels whisky kan jag fortfarande inte få över mina läppar. Synd, eftersom flaskan är j-gt snygg ;-)
Du fick lektioner av amrisar i konsten att dricka JD, kul.
Ja, precis, det stod ju så "med jeans kommer du inte in".
Vad larvigt. Pfft...
Annat är det NU!! Och det är bra!
Fniss, så du gillar pumpsen, hehe...
Tänk om jag tar mod till mig och går ut i dem? Vad skulle du säga då?
;.-)
KRAM!!

Camilla:
VISST var det tider!!!
Jösses vad man såg ut, och jösses vad man led ändå...
Men det struntade man ju i.
Undrar just om JD.modet ngnsin kommer tillbaka?
Hur kan ett så märkligt mode börja?
KRAMAR!!!!

Suzesan said...

Annika gå i pumpsen *klapp klapp klapp* .......Och så gör jag vågen ouuuooouuuooo*. Våga och vinn!;) De är så inne. Jag skulle säga GO Girl!!!Coolt.

Hahah japp jag lärde mig att dricka JD av amrisar. Men det är inget gott alls. Jag fick bara smaka för det var för KARLAR se de.

Snygga amrisar. Jag kan tänka mig att jag lärde mig dricka mer än det för vi festade väl upp alla Westinghouse's pengar kan jag tänka mig. Jo så var det. hahaha...lots of fun. Det är väl preskiberat nu eller.

Kram
/Susanne

Annika said...

Suz:
det är nog preskriberat nu :-)
HIHI, JD är då ingen höjdare. Gillar inte whisky, men kan på min höjd dricka famous grouse.
Meh, tror jag det, Suz. Klart du fick smak på det för att det var snygga amerisar around. That's tjhe way tp do it!!!
Pumpsen får dock förpassas in i garderoens mörker igen...
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Glad att jag var för liten för Jack Daniels-trenden! Kände inte ens till den!

Men du, pumpsen är ju jättesnygga! Dem kan du väl använda nu också? T ex till en svart klänning eller svarta byxor och topp. Eller till jeans. Tycker jag i alla fall!