Tuesday, January 12, 2010

This Week: A good book...

Morning!

Back to life, back to reality!
I am about to embark on my Power Walks again. My five to six kilometers.
Every weekday.
Out!
Walk!
Move it!

Charge the iPod,
strap the pedometer to the pants.
GO work out!
Do the Wii fit once I am home!
Just do it!

I’ll see the same people as always on my walk;
the old lady with her little dog,
the three ladies that are walking together every morning.
Mr. Black-beard with his dog.
The same PW people that are out at the same time as I am.
Sometimes I even see a neighbor of mine, a neighbor that fails to recognize me. A neighbor who looks at me like we have never, ever met before. Truth to be told; he’s been to my New Year’s Eve Party. But he does NOT remember me.
I don’t know how to take that? Hello!! We live on the same street!! Yohoo!!
Earth to X!!
And, it is SO annoying!

Strange.

The cold is about to weaken. And, I think it is TOO BAD! Why can it not stay a steady 25 degrees Fahrenheit (about -5 C) for the rest of the winter?
WHY does it have to be around 50 degrees (10 C) on Thursday?
It really depresses me.

Yes, I think it is time for me to move to a colder place. The question is; will Peter come along? No, I don’t think so.
So, I’ll stay put in northern Virginia.
I’ll just have to accept these strange winters.

I’ve just finished a fantastic book, “The Help” by Kathryn Stockett.
It is about domestic help in the south during the early 1960’set during the civil rights movement. When I picked it (the book) up I did not think that I would think much of it (it is a book we’re reading for my book club), but I was WRONG!! I could simply NOT put it down!
It is unbelievable to me that black people were treated like garbage only 45 years ago! I simply cannot wrap my thoughts around that.
It is embarrassing to read about how white people were treating their “help” in the deep south. The book was a true EYE-opener to me! Did you know that as late as in the 1960’s the black maids were often NOT allowed to use their employers’ bathroom? No, many of them had their own toilets out back. Can you believe it? I could not!
OR, that the white employer would never, ever sit down and eat with their black help. THAT is how segregated things were only 45 years ago. Scary! Read the book. I do not think you will regret it!
All right, I am out of here!

Oh, and American Idol starts tonight!
FUN.
BUT, I can easily live without the tiring auditions. That part lasts forever! For weeks. FOX should REALLY cut back on that, and concentrate more on the people that CAN sing.
I cannot wait until the first audition rounds are over and moved to Hollywood.
Regardless, it’ll be fun!

Have as good one!

38 comments:

Miss Marie said...

Det är verkligen sjukt när man tänker efter. Man tycker att all historia är "långt därborta för länge sen" men när man tänker efter är den närmre än man tror! Jag känner det nu när jag bor i München, det var inte länge sedan nazisterna styrde staden... läskigt! Tack för tipset, jag ska försöka hitta boken på nåt språk som jag förstår, det blir nog när jag är tillbaks i Sverige igen!

Konstigt med din granne förresten, han som inte känner igen dig... Kanske nåt fel på honom! ;)

Taina said...

Nä men Annika! Uttagningen som är så rolig och underhållande. Jag kan verkligen bänka mig framför TVn och spana in alla konstiga människor som tror att just de ska vinna. Lite trist att inte vimsiga Paula är med dock och nu blir det Simons sista säsong dessutom. It will not be the same without them.

Vad är det för jäkla granne egentligen??? Gå fram och säg "Hi, did you have fun at OUR house?????"

Har svårt att föreställa mig denna segregering. Fattar inte hur människan var funtad bara för drygt 40 år sedan!!!

Njut av PW :D

KRAMAR!!!

anna of sweden said...

Och jag som tycker att det är tråkigt och konstigt att mina grannar inte känner igen mig ... Och vi har inte ens varit på nyårsparty tillsammans.


Kul med tips på en bra bok. Tack!

10 grader nästa vecka, säger du? Åhhhhhh ... såååå sköööönt. För jag är ju inte alls som du. Jag blir deprimerad av vintern och kylan. Avskyr det verkligen och längtar till ett varmare ställe.

Well, well. Nu är det som det är och det är bara att härda ut till mars någon gång. ;)

HJuggies!

Annika said...

Marie:
Visst är det läskigt när man tänker på vår nutidshistoria och hur NÄRA allt detta ofattbara ligger vår egen tid.
Försök hitta boken. DEN är så läsvärd!!
Och ja, du som bor i Munchen måste bli lite halvpåmind varje dag om det läskigaste läskiga...
Jasdu, min granne kan man fundera över...
Tror han är ruskigt scatter brained...men det är fruktansvärt irriterande...

Taina:
Nej, usch...det blir för mkt av alla trista auditions...
Blir less på det. LITE är kul. en vecka hade räckt, if I may say so.
men jag kommer ju att titta, såklart och grava också...
Japp, sista säsongen med Simon. Undrar om inte AI går i graven sen?
Ska bli kul att se ellen, och hur hon är.

Min granne är skum, inget snack om saken...

NU sticker jag på min PW!!

Och ja, visst är det märkligt detta med vår grymma nutidshistoria...

KRAM!!


Anna:
Men det ÄR trist och man kan tycka att det är märkligt som bara tusan...
tror inte ens att grannen kände igen mig på nyårsdagen 09, hehe...
och han var INTE full som ett X.
jaja...

Boken är superbra!!

Gud, vad olika vi är, Anna!! Jag blir deppad av varmt väder på vintern.
hihi!

Huggies grande!!

alegni said...

det värsta är ju att det fortfarande finns folk som inte fattar att hudfärgen inte har någon betydelse :(
annika, jag skulle när som helst byta min vinter mot din!!
kram

Desiree said...

Det är toppen att du kör vidare med dina PW. Just Do It, gillar verkligen Nike´s slogan. Har köpt två nya tränings t-shirt just med det mottot. Men visst känns det härligt att röra på sig. Du har ju så fina omgivningar att promenera kring. Ah så du kör med Wii fit också, hur gillar du det?
Vad gäller kylan har jag inget emot den så länge det håller sig vid max minus 10-15. GIllade inte när det blev minus 20 i Sverige, det var lite för kallt för mig. MEN däremot vill jag ha sol! Det märker jag är vikgit. Åh så jag njuter av det klara fina soliga vädret här. Jag njuter av kylan också för jag vet att det kommer snart bli varmt och hett igen här. Det där boktipset lät verkligen interessant. Det är ju något som verkligen berör nu när jag bott här nere i södern. Den ska jag gå och köpa. Tack för tipset.

Saltistjejen said...

Skönt att komma igång igen va? Det brukar jag tycka. Vardagen är skön. Jag gillar den. Rutin och liksom sitt vanliga liv. Sedan är det självklart skönt med semester och kl med nya miljöer och så ibland men vardagen är väldigt bra.
Konstigt med din granne. Om jag var du skulle jag glatt ropa hej och vifta är jag går förbi. Kanske är han bara väääldigt disträ?? Jag hade en kollega för länge sedan som var väldigt tankspridd. han kunde göra så. Men inte av elakhet eller snobberi utna för att han var långt bort i sina tankar även om han tittade rakt på en på t ex bussen.
Vilken bra bok. Jag sk kolla upp om den finns som ebok! :-)
Och visst är det hemskt att man behandlade människor så illa i modern tid. Otroligt!
Hoppas nu att det blir en bra dag hos dig!
kramar!!

Marianne said...

Knäpp granne! Låter ungefär som ambassadören i Sofia, vi var trettio svenskar inklusive barn, och han kände inte igen oss. "Hello, how are you?" sa han varje gång. Och vi svarade alltd "Tack bara bra, själv då?" Det värsta var väl när han presenterade oss för kungen och drottningen som herr och fru Ikea ...

Så som du beskriver det i boken tror jag att det är i mångt och mycket här. Tjänstefolket (hos de egyptiska familjerna) är lägre stående varelser. Å andra sidan vet jag också hur våra Hemska Grannar behandlade sin hjälp, och i den familjen var mannen från Sverige. Frun var från Peru eller nåt, men om man är diplomatfamilj som representerar Sverige tycker jag man måste uppföra sig ordentligt, oavsett vilket land man kommer från. De flyttade för ett år sedan som tur är.

Jag har knappt hunnit med att promenera, men det blir nog bättre med det när jag har kommit in i rutinerna med städningen. Jag tycker jag får motion så det räcker och blir över just nu! : )

Kramar!

Sporty Spice said...

Skumt med grannen. Men det är väl så, ser man en person på "fel plats" kopplar inte hjärnan. Typ om man stöter ihop med sin frisör på en restaurang.

Låter som en mkt bra bok. Tack för tipset.

Jag ska oxå kolla American Idol ikväll ... ska bli kul att se Ellen tycker jag. Gillar henne. Haha, själv gillar jag the auditions bäst, själva tävlingen sen tycker JAG är tröttsam. =)

Hur går det med dina PW:s? Har du börjat lägga in små korta jogg-intervaller. Du vet ... samma runda och intensitet år ut och år in och kroppen vänjer sig och resultat uteblir. Tips från coachen. =)

Tankevågor said...

Mysko med din granne....sitter och funderar på om han har det där syndromet då man har svårt för att känna igen ansikten kanske? Det finns ett sånt men kommer inte ihåg vad det heter såklart just nu...

BRA boktips! Den ska jag titta efter. Det är ju läskigt att det inte är längre bort i tiden än så som människor blev behandlade på det sättet. Om jag hade en som hjälpte mig med vad som tex städ eller sånt....då skulle jag vara helt otroligt tacksam och rädd om den personen!! Guld värt eller hur


Men vad trist att ni får plusgrader och att vintern avviker!!!
Här är det så otroligt vackert. Men frostig snö på träden igen och igår kväll snöade det lite när vi var ute.... magiskt vackert i stan!!! :-)

KRAMAR till dig!

Annika said...

Desiree:
Tycker nog att jag var ganska slö idag. Men, det blir bättre, så det så!
Men visst är det skönt att komma igång igen.
Ja, du som bor i södern borde verkligen läsa boken. Den utspelar sig i Jackson, Miss. Otroligt är det.
Ja, kylan är inget problem för mig alls. Tycker ju att det ska vara kallt på vintern, ju :-)
soligt är det ju nästan varje dag, men just nu är det mulet. Det gär inget heller.
WII fit är kul, men jag kör det för sällan.
Kram!!

Saltis:
JA, det blir en skitbra bok att ladda ner på nooken. KUL, snart kommer den!!
Tror du skulle gilla den.
Ja, det är skönt med vardag. Nu är ejag hemma igen och saka syssla med mitt vanliga tisdgspyssel.
Grannen är som han är...i sin egen lilla värld...
Kramis!!

Marianne:
Meh!!!
Mr and Mrs IKEA, give me a break...
JAG skulle bli skitsur.
Snacka om att ha total nollkoll.

Jodu, Marianne, jag är säker på att det är många svennar i utandet som behandlar sin hjälp som skit...
märkligt nog.
Denna bok var en verklig läsupplevelse för mig.
SÅ bra!
OCH otroligt med den segregerade södern på 60-talet...
Jag läste och förfasades.

Jag hade en bedrövlig PW idag...skitdålig...
Men, men...
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Är boken alltså skönlitteratur (det står ju "novel" på den) och alltså inte faktabok/biografi? Låter mega intressant! Jag vet ju att det var så där men jag tycker som du att det är så himla svårt att faktisk förstå att det var så där bara 45 år sedan!!

Annika said...

Sporty
Idag hade du sparkat mig i häcken....
DU min egen PT!
Usch vad jag såsade, och det är inte vanligt...
Ja, du har rätt som vanligt, jag måste bärja springa etc...

Idol ska bli kul.
Ellen ÄR bra!
Haha, du gillar auditions men inte tävlingen, fniss...totalt tvärtom. Men det är bra!!

L-girl:
Min granne är skum, inget snack om saken...
ocvh sen hade han dessutom en hel del åsikter om mig som svenska också...
haha, jag var inte blond, jag pratade mkt och var inte så tyst som svennarna "borde" vara...
ja vilken kuf. själv är han fr peru. jaja...
kufig typ---

boken är superbra.-..
Ja, hjälpen i de flesta familjer far ju toppen!!!! OCH sen hade de mage att behandla dem som skit. Otroligt... otroligt...

Ja, mildväder väntar. NJUT av ert sagolika vinterland, lisbeth!!
KRAM!!

Annika said...

Anna:
ja, det är den!
men med världens bakgrundarbete, såklart. Men skönlitteratur är det.
Den är MEGAintressant. Jag kunde inte sluta läsa...
och som jag förfasade mig. Författeren själv är vit, uppfostrad av svart hjälp. Precis som min egen svärfar en ggn blev...
JAG VET!! det är otroligt med hela frihetsrörelsen på 60-talet. Dessvärre tror jag att the deep spouth i måpngt o mkt fotfarande sitter som i sirap vad gäller detta...
Läs den!!!

olgakatt said...

Här i landet Sverige har vi några som kallar sig "Sverigedemokrater" (stöld av ett vackert ord och satt på något som INTE är demokratiskt!) Dom skulle trivts i södern för 45 år sedan, inget tvivel om den saken även om dom snöat in på muslimer för tillfället. Men du har säkert rätt att det sitter i sirap i södern än i dag - "klanen" finns ju kvar...

Grannens sätt att se genom dig kanske är p g a hans uppfattning om hur du borde vara!

Elisabeth said...

Ni får flytta till Alaska. ;) Fast först får du ta och skicka plusgraderna till Göteborg. ;)

Det låter som en bra bok! Visst är det skrämmande hur när väldigt mycket historia finns, även i Sverige. Ta bara det faktum att det i centrala Göteborg fortfarande på 70-talet fanns lägenheter med utedass på gården. Det är ju verkligen inte speciellt länge sedan.

HeLena said...

Vår nutidshistoria är inte så gammal. Det är bara 65 år sedan som andra världskriget tog slut... våra föräldrar levde under kriget... Tiden går fort, så fort! Hemskt är det dock med de svarta. Och tänk att människor fortfarande tycker att vi "normala vita" skulle vara bättre... Skrämmande!! Det kan jag babbla hur länge som helst om... Jag ska försöka hitta boken. Tack för tipset!
Kramar!!

HeLena said...

Vi har köpt ny dator.. upptäckte just att Google översatte per automatik till svenska... tyckte det var lite konstigt skrivet... Hahahahaha! Jag gillar ju att läsa dina inlägg på engelska, håller min igång liksom;)! Förresten grannen kanske inte var helt nykter på nyårsfesten...???
kram igen!

Anette said...

Vilken skum granne!! Han kanske har väldigt dålig syn?
Tack för boktipset, ska genast beställa den från bibblan!
Ja nu börjar AI igen... har egentligen inte följt det sedan första säsongen, men håller med om att det är roligare när de visar de som KAN sjunga och redan är i Hollywood!

Suzesan said...

Usch visst är det hemskt att det var så och ÄR så fortfarande hos vissa kulturer. Att det finns vissa som ser sig mer överlägsna än andra. Mer värda och har mer rätt till platsen på jorden. Där det finns plats för oss alla.

Åhhhh jag vill också se American Idol men det visar de så långt efter här så. Slutar Simon är det inget bra program längre. han slutar säkert för Paula inte är med. DE hörde ihop. Ja du vet:)

Kram
/Susanne

Livet enligt Jenny said...

Vad duktig du är! Det är som du skriver: Just do it! Det finns inga genvägar till det och det är bara nöta tills rutinen sitter som en smäck bak i nacken. I know!
Såååååå irriterande det är med sådana männsiskor! Har en man i vår bekanskapskrets som har träffat mig hur många gånger som helst, varit hemma hos oss på midsommar och han och hans tjej kommer ALDRIG ihåg mig. man kan ju tycka efter 7 år i samma bekanskapskrets att de kunde minnas men mitt ansikte måste vara som teflon i deras skalle..
Det får mig att känna mig 3 äpplen hög och så jvl dum varje gång jag måste presentera mig, även om jag tycker att det borde vara de som skulle skämmas. Men jag funderar, hur ointressant måste de tycka jag är om jag efter sju år inte kan göra någon typ av intryck på dem.. Go figure....

Kramen!

Annika said...

Olga:
Som tur är är jag inte den enda grannen som drabbats av denna space cadet!
Hihi!
Tror att han helt enkelt är scatter-brained.
Jotack , jag känner till sve-demo hemma. Inte kul.
Klanen vilar nog ganska stark på sina ställen i den amerikanska södern...
läskigt med sant...

Elisabeth:
Ja, jag skulle faktiskt kunna bo där, eller på Grönland :-)
Snart kommer mildvädret till MIN sorg. Jag tror nog att det kommer till er också i sinom tid.
Visst är det märkligt att nutishistorien är så skrämmande och att det känns så avlägset när det INTE är det...

Helena:
Ja, nutidhistorian ÄR skrämmande. Tänk sp overkligt det känns med både nazism och förföljelsen av svarta, och andra i vår tid.
Men, jag tror inte man behöver se så långt, på många håll är det ju fortfarande så här.
Läskigt nog.
Google translate är lustigt som bara den...
Tycker synd om de som läser sidor på det sättet. Jag har ngra som läser min blogg så, och det är inte kul. Poor them!!
Grannen var rätt nykter. Vi har träffats hos andra grannar också. Han är bara så "out there"...
Kram!!

Annika said...

Anette:
J, han är en lustig typ. Helt i sin egen värld...
Fniss.
AI ikväll ja, ska bli kul.
Men visst ska det bli skönt när de komemr till Hollywood...

Suz:
Visst är det hemskt!!
OCH jag tror att det
r vanligare än vi tror . överallt.
DET är verkligen otäckt.

AI utan Simon blir inget AI. han ska börja kära en egen sångtävling i amerikansk tv hösten 2011, the x-factor.
Tror att AI går i graven iom det..
Kram!!!

Jenny:
Visst är det så!
JUST do it.
En bra slogan!!
Jadu, jag vet inte hur man ska ta ointresserade grannen, men tack o lov är jg inte den enda drabbade...
mmen kul är det inte!!
Kram!!

Anonymous said...

Har precis avslutat "The Help" och jag håller helt med dig, hade svårt att lägga bort boken.

American Idol får vara för min del, jag är en stor sportfanatiker, speciellt NBA:-)

Har förstått att du inte gillar sport:-(

Bea i WI

Anne said...

Visst är det sjukt och så ofattbart att det är så kort tid sedan det faktiskt var så. Det är ju inte många årtionden alls sen. Svårt att riktigt förstå faktiskt.

Vad inspirerad jag blir att läsa boken efter din recension. Och nöjd och belåten att jag redan har den boken. Den ligger nämligen i min korg på böcker jag ska läsa, efter dina goda rekommendationer så flyttar jag nog upp den i högen så att den står på tur nästa gång. Jag köpte den av en slump efter att jag gått igenom listor på rekommendationer över 2009 års bästa böcker (olika tidningar ju kört med såna i samband med nyår).

Vad kul att du ser samma människor på din PW. Charmigt och lite gulligt.
Den här årstiden är jag ute på olika tider på dygnet, så sällan samma människor jag ser då. Men sommartid när jag alltid måste gå tidigt på morgonen (sen är det för varmt) så brukar det alltid vara samma människor. Vad jag noterat nu är att det är mer folk överlag, även när det regnar och är pissväder, antagligen beror det på alla nyårslöften om "nytt liv" och att beach 2010 närmar sig...
Kram

leopardia said...

Jag har oxå tänkt på det där att man ser samma människor. Slumpen och världen är bra liten ändå...
Särskilt eftersom jag inte går samma tid varje dag...

bettankax said...

Å jag vill läsa boken! Å jag vill styra över min dag! Läsa, PW, baka, umgås med barn och barnbarn, se filmer, umgås med vänner, åka till USA, åka till Aruba, åka till Grönland, osvosv. Med andra ord, jag vill inte jobba mer...(även om jag har ett intressant jobb)således handlar det inte om "jobb-byte" utan om FRIHET.
Knepig granne..hur är man om man är scatter-brained???;) KRAMAR

Keith said...

Good that your getting back to your exercise routine after the holidays. Keep it up!

Annika said...

Bea:
helt rätt, jag gillar inte sport.
Men kul att du gör det :-)

VISST var The Help en underbart BRA bok. Visst, lite långsam, men på det sättet fick man ju verkligen ta del av vardagen!

KUL att du också gillade den!

Anne:
KUL att du ska läsa den!
du har en fin stund framör dig. Jag had inga förväntningar alls, utan läste den för vår bokklubbs räkning, men jag blev så positivt överraskad!!
Ska bli kul att höra vad du tycker.

Ja, alltid samma folk på min runda, ibland ngn ny. Det är lite kul.
HAHA, ja troligen har många gett sig själva nyårslöften, men det har inte jag :-)

kram!!

Leopardia:
VISST är det så!
Och det är märkligt att du möter samma folk fast du inte är ute under exakt samma tid.

Annika said...

Bettankax:
Jag förstår vad du menar.
Men ibland vill jag jobba...
TRO mig.
Ja, knepig granne det där...
Tur att jag inte är den enda drabbade.
Kram!

Keith:
will do-
but today's an Ikea day!

Petchie75 said...

Märkligt beteende från din granne, men vissa folk är ju tyvärr så. Men hälsar han i andra sammanhang?? Jag avskyr folk som hälsar ibland och ibland bara totalt nonchar en.
Det låter som en jätteintressant bok, jag tänkte just på dig i måndags och igår då jag läste Skumtimmen på flygplatsen, på flyget, i bilen, hos läkaren, när O låg och sov.. Det gick liksom inte att sluta läsa, men jag har fortfarande några sidor kvar. Hur var det, var det SKumtimmen eller nattfåk du läste först?
Kram

Annika said...

Petra:
Skumgrannen nummer 1!!
Ham är tiullsammans med en tyska som är kompis med min tyska granne Ingrid, så vi har setts en del.
men ändå..
Sjukt.
Men som tur är så är jag inte den enda drabbade.
JAG hatar folk som nonchar en. Fan vad sjukt det känns.
Skumtimmen är skitbra!!!
men jag läste Nattfåk först och den boken blev årets bok för mig!!
Föll som en fura!
Älskar Theorins sätt att skriva!! Power!!
KUL att du gillar skumtimmen. Jag kunde inte lägga ner den boken heller.
The Help är bra, den ska du sätta på listan!!!
Kram!!

ullrika said...

där fick jag lära mig nåt, att det är FOX som sänder American Idol. jag trodde bara dom gjorde propaganda-TV? eller blandar jag ihop kanalerna nu?

det där med grannarna känner jag igen. okej, inte dom som varit hemma hos mig, men som man typ ser varje dag men som ändå aldrig verkar känna igen en. märkligt är det, eller hur!

Annika said...

Ullisen.
FOX News är en konservativ nyhetskanal helt i republikanernas anda-.
FOX är en vanlig underhållningskanal som både sänder Idol och Family Guy och Simpsons. Inte lika konservativ som nyhetskanalen alltså.

Jadu, skumma grannar blir man aldrig klok på faktiskt...
hihi!!

ullrika said...

aha. tack! nu fick jag lära mig en sak till :D

Annika said...

Ullisen.
BRA!!
:-)

Bejla said...

visst är det helt galet! Sätter saker och ting i lite perspektiv. 45 år sedan; det kunde ju lika gärna vara ens egna mamma som var maiden. Blev intresserad av boken.

Annika said...

Bejla:
Visst, det kunde vara våra mammor som var andtällda, eller ännu mer troligt; att de skulle vara den som hade en maid.
Otroligt så nära detta ligger i tiden...
Boken är superbra!