Monday, January 11, 2010

Måndag, och eventuell frågestund...

God måndagmorgon på er alla kära läsare!


Ännu en helg har lagts till handlingarna, och ännu en vecka skall påbörjas i detta nu.
Vi tyckte att förra veckan KRÖP fram, men givetvis försvann helgen som genom en suck.
Så är det. Alltid.
Jag kan inte tro att denna vecka ska bli lika seg som förra veckan.

När jag satt och mailade i fredags eftermiddag så brakade det plötsligt till på decket. Världens smäll, som om någon stod och kastade isbollar på fönstret. HÅRT. Jag flög upp! Fullkomligt lyfte från stolen!
När jag tittade ut såg jag detta: en bortglömd läskflaska och en colaburk hade sprängts i kylan. Så kan det gå! OCH så kan det SMÄLLA!

I fredagskväll sov Karolina över hos en kompis. Kompisen flyttar tillbaka till Sydney Australien nästa söndag efter många år i USA. Jag pratade lite med mamman och hon sa att det kändes overkligt. Det är med väldigt blandade känslor de flyttar hem igen. DET kan jag förstå.
Kul att töserna fick en rolig kväll och natt tillsammans iallafall.

Peter och jag åt en god middag ute.

Annars har det varit en lugn helg. Inget speciellt att skriva och berätta om.

Idag drar Svennefrullen igång igen för terminen. Det ska bli trevligt.

OCH, nu tänkte jag ordna en frågestund här på bloggen. Inspirationen för det kommer från Anne. Ni kan ställa frågor till mig om livet i USA, tvåspråkighet, livet i förorten, Washington DC eller något helt annat ni kan tänkas undra över. Jag ska svara så gott jag kan. Jag kan dock redan här säga att jag inte är speciellt välinformerad vad gäller arbetstillstånd, visum etc. Men annars. go right ahead...
SÅ, om ni har frågor kan ni skriva dem i kommentarsfältet, eller maila mig på den adress ni hittar högt upp i högerspalten.
På torsdag tänkte jag köra svaren.
Om jag får några frågor, vill säga.

Jag önskar er alla en BRA måndag

30 comments:

anna of sweden said...

Ja, vad är det med helgerna som gör att de bara svischar iväg ... Jag förstår det inte.

Här var det också lugnt i helgen. Skönt.

Huggies från ett soligt men kkkkkallt Philly!

Annika said...

Anna:
och förra veckan var som tuggummi...den ville ju inte gå...
Men helgen, tja--en nysning-sen är den över.
Japp, kkkkallt här med. Men jag gillar det bara det inte blåååååser.
Huggie!!!

Anette said...

Håller med, helgerna går alldeles för fort! Har en känsla av att denna veckan kommer gå superfort, jag måste planera för två födelsedagskalas för Emily nästa helg, börjar känna mig stressad!
Vad trevligt med frågestund! Jag har faktiskt två frågor.
Jag har ju träffat Karolina och vet att hon pratar jättebra svenska,utan minsta amerikanska accent, så jag är lite nyfiken om hon läser svenska böcker? Försöker få Emily intresserad att själv läsa på svenska och än så länge är det lite svårt... men det kanske kommer när hon blir lite större. Några tips?
Sen skulle jag vilja be om lite resetips, funderar på en tripp till the Outer Banks i sommar, när vi får besök från Sverige, och jag vet att ni varit där många gånger, så vart ska man åka, bästa boende, bästa beach? Är så sugen på att åka dit, har varit i VA Beach och Ocean City tillräckligt, vill se nåt nytt!!
Tack på förhand! :)

Ha en toppen dag!

Desiree said...

Jag förstår att du flög upp från din stol. Det måste blivit en rejäl smäll från Colaburken. Jag har bara varit med om det engång att jag glömde en colaburk i frysen och den hade sprängts där.
Kul med frågestund. Ska bli spännnande att se vilka frågor du får.
Jag förstår Karolinas vän som ska flytta tillbaka att det blir en hel del blandade känslor. Det känner jag själv också nu när våran hemflytt blivit verklig på ett helt annat sätt. Ha en riktigt bra måndag.

Kram

Saltistjejen said...

Hahaha exploderande läsk! Hm, det har jag erfarenhet av men tyvärr var det en colaflaska i en FRYS!!! Så det blev till att städa frysen sedan.... Det var för ett par jular sedan i Ms föräldrars sommarstuga. Vi skulle "snabbkyla" läsken i frysen men givetvis glömde vi flaskan där. Så kan det gå...
Kul med din frågestund! Hm, har inga frågor jag kan komma på nu direkt men om jag kommer på så kommer jag maila eller skriva här på bloggen.
Förstår förresten käsnlan som K´s kompis och hennes familj måste känna. Å så dubbelt att resa tillbaks till sitt hemland efter så många år. För jag antar att de bott här ett par år iallafall?
Hoppas veckan blir riktigt bra!
Kramar!!

Taina said...

Huomenta, huomenta ystäväni!

Du är väl liiite trespråkig med tanke på alla nya ord/fraser du lärt dig under förra året? Hahahaha!

Det var ju inte nästgårds hon skulle flytta till. Jag menar, det blir inte så lätt att ordan en träff, kompisar emellan. Tur att de fick en trevligt stund ihop. Och internet med allt vad det innebär, skype, web kameror och gud vet allt, finns ju! Så kontakt kan man ju alltid ha med långväga kompisar och släkt.

Helgen gick fort. Jag sov bort en del. Ibland behöver man det :D
Känner mig liiite piggare. Skulle till doktor underifrån idag och hamnade på fel ställe. Det var väl det undermedvetna som inte ville dit idag...Ny tid på fredag, så jag kommer inte undan.

Häftigt med de där frågorna. Egentligen skulle jag kunna göra likadant, men då får frågorna bara handla om vattendrag, floder, fiskbestånd för det har jag expert på här hemma! Själv är jag inte expert på något...inte än i alla fall. Det ska bli kul att följa vad du för för frågor!!!

Nu kaffe och sedan arbete.

KRAMAR!!!

eastcoastmom said...

Hej,
jag är nyfiken på vad du jobbat med, innan du (som jag!) blev projektledare för familjen, dvs hemmamamma. Eller SAHM som det ofta förkortas här.

Hälsningar från Connecticut

Mia said...

Oj vilken smäll! Vi la in en flaska flädersaft i frysen en gång. Det var inte roligt när den expolderade och spred frusen saft över hela frysen!

Ibland är det skönt med lugna helger tycker jag. En middag på tumanhand låter härligt!

Kram!

Tankevågor said...

Vad roligt med frågor och svar här! :-)
Såg att Anette frågat om Outer Banks och det är något som jag också är väldigt intresserad av!! Sen jag såg dina första bilder därifrån så har jag drömt om att få åka dit någon gång. :-)

Ska bli roligt att läsa om du har något tips till Anette och mig.


Men annars har jag en egen fråga och den är om skolvärlden i USA.
Har ju följt den av vad du skrivit om hur Karolina har det och vad hon gör.
Om jag har förstått det rätt så ordnas det aktiviteter efter skoltid för eleverna på det som motsvarar mellanstadiet och högstadiet typ drama som Karolina gått/går i.
Är det själva skolan som håller i det och är det samma utbud i alla skolor då? Eller kan man ha "tur" och välja en skola som har många varierande aktiviteter? Ser det mer eller mindre lika ut på alla skolor?
Är aktiviteterna något som föräldrarna betalar extra för?

Hoppas du hängde med här i mina frågor!

Kramelikram från ett snöigt Stockholm.

Humlan said...

Vilken smäll! Förstår att du flög, det är otroligt att det kan smälla så av något så oskyldigt.

Jag undrar också varför tiden går så olika, just nu är dagarna korta men veckorna långa... förstår inte hur det går till men då är känslan.

Hoppas du också har haft en bra måndag!
Kram!

Anne said...

Du milde, värsta explosionen av "bara" en läskburk.
Jag har lite fobi och skräck för explosion av diverse sprayburkar, du vet såna där som det står stor text på att får ej överhettas pga explosionsrisk (t.ex. vanliga hemma grejer som hårspray med mera). Sommartid alltså, noga med att alltid ha sånt långt inne i mörka skåo sommartid även om det ju inomhus aldrig skulle komma upp i de temperaturerna men ändå....bättre ta det säkra före det osäkra resonerar jag.

Jag har några frågor, de är inte särskilt bra så känn dig inte tvungen att ta upp dem utan feel free att helt ignorera dem.

Tror du dina årliga återkommande rätt långa hemresor varit en nödvändighet för din dotters tvåspråkighet. Är det de som du känner liksom varit det viktigaste av allt för hennes tvåspråkighet? Nyckeln till framgång? Böcker, tv, telefonsamtal med folk där hemma med mera mera i all ära. Men behövs det inte "mer"? Det känns som det avgörande är årliga, regelbundna besök som är nyckeln. Inbillar jag mig. Eller kanske jag har fel, kanske det räcker bra att bara utsättas för det här.

Skulle du kunna tänka dig att, när ni är pensionärer kanske och dottern sen länge är utflugen och lever sitt vuxna liv nånstans,att dela ditt liv mellan USA och Sverige/Finland. Halva året här, halva året där...eller är du och ni för evigt och alltid bosatta på heltid här i USA eller tror du att det skulle kunna bli annorlunda nån gång. Sånt där kan man ju aldrig veta, men har du nån dröm i bakhuvudet eller så...?

Elisabeth said...

Det var nog något fel på förra veckan, den var nämligen osedvanligt seg även här.

Roligt med frågestund! Jag har två småudda frågor:
*Drömmar du på svenska eller engelska eller båda delarna? (Själv har jag en tendens att, om jag nu ens minns vad jag drömmar, drömma på både svenska och tyska, och till och med engelska ibland, vilket är en smula udda, eftersom det ofta sägs att man "måste" behärska ett språk väldigt väl för att drömma på det.)
*Tänker du ibland på att du bor så nära Vita Huset och (världs)-maktens centrum?

Sporty Spice said...

Jag har bara en fråga: När kommer du till NYC nästa gång? =)

Elisabeth said...

Glömde! En mer normal fråga och några följdfrågor: Betalar man för allt skolmaterial? Om ja; finns det någon slags hjälp till dem som inte har råd att betala allt, eller är det helt enkelt bara att se till att ha råd? Och, när börjar man med främmande språk? Här inser jag att det säkert kan vara olika från delstat till delstat (eller skola till skola till och med, till viss del varierar ju sådant även i Sverige), men hur är det i Karolinas skola?

Marianne said...

Fy vilken smäll det måste ha varit. Jag hade en exploderad ölburk i frysen en gång som Någon Annan : ) hade lagt in där och glömt. Det luktade inte gott kan jag berätta, det luktade avslagen pub.

Jag tycker att varenda dag springer iväg i ett svisch just nu. Både helger och vardagar. I dag har jag till exempel bara hunnit en bråkdel av allt jag hade tänkt mig. Nå, det blir en dag i morgon också, får fortsätta då. Jag fick i alla fall en ytterligare gardin fållad.

Kul med frågestund. Hmm, jo jag har en. NÄR kommer du till Kairo? : )

Jag ska se om jag kommer på någon fråga.

Kramar!

Miss Marie said...

Tråkigt att Karolinas kompis ska flytta! Måste ju kännas väldigt konstigt att flytta hem efter en längre tid i USA!

Jag undrar om Karolinas tvåspråkighet! Jag hoppas ju också på att ha tvåspråkiga barn i framtiden och undrar om du gör något speciellt för att underhålla och förbättra Karolinas svenska? Jag antar att hon pratar mycket bättre engelska än svenska, men pratar hon med någon brytning eller så?

kram!

Kerstin said...

Ja nog har helgerna en tendens att försvinna i ett nafs. Men här har vi ju haft så mycket helger att det nästan känns skönt att det blir nån ordning på torpet igen. ;)
Men vilken himla smäll det måste ha varit. Tur du inte har svagt hjärta. ;)
Ha en fin dag.
Kram

Annika said...

Tack alla ni som ställt frågor...FRÅGA mera om ni vill!
Detta ligger öppet tills på ons eftermiddag eller så!!
Har fått en del att fundera över!

Smällen var enorm!! Smällarna!! Colaburken och glasflaskan...SHIT det lär som om ngra stått och kastat isbollar rätt in på mitt fönster...
Innan jag fattade vad det var så var jag lite halvskraj...
Nu vet jag bätre, haha!!

Fråga på gott folk :-)

HeLena said...

Låter som en skön helg! Trist med Karolinas kompis.... men så är livet...
Jag har "snott" listan 2009, lägger ut den imorgon!
KRAMAR!

Desiree said...

Några frågor har jag nog till dig. Hur och när kom du på att du ville/tyckte var viktigt för dig att få tillbringa sommrarna hemma i Sverige och Finland? Var detta något som växte fram efter en tid i USA eller efter att du fått Karolina? Eller var det något du kände och disskuterade med Peter redan innan Karolina kom?
Jag har fattat att skolan här bygger mycket på frivilliga insatser och hjälp med diverse saker och ting av mammor främst. Hur mycket sådan tid brukar du lägga ner per vecka i timmar ungefär? Tycker du att det är mer eller mindre sådana uppdrag då man jämför låg, mellan och högstadium? Känns detta som en frivillig grej att haka på sådana uppdrag eller ses det mer som en plikt man bör följa om man inte jobbar utanför hemmet av de andra föräldrarna och klassföreståndaren? Berätta gärna lite mer om dessa olika uppdrag och plikter genom skolan.

Jättekul som sagt med alla frågor du redan fått. Ska bli spännande att läsa svaren.

Annika said...

Helena:
KUL, ska kolla!
Kram.

Desiree:
TACK, nu har jag ngt att bita i!!
Kram!

Anne-Marie said...

Den där smällen skulle nog skrämt vem som helst. :) Kul med frågespalt - får se om jag har några frågor jag kommer på. Vissa frågor jag får nästan kräver immigrationsadvokatsstatus :). En fråga jag fick häromdagen var från en man i Sverige som undrade om jag inte kunde hjälpa honom med information om läraryrken. Han ville flytta till USA och undervisa. Det är ju inte riktigt så enkelt - fick klargöra det för honom. Kramar!

Suzesan said...

Intressant med frågestund. jag skall tänka ut nåt till i em. Återkommer.

Asså vilken smäll. Vem som helst hade väl hoppat högt för det.


Ha en bra dag. Återkommer som sagt.

kram
/Susanne

alegni said...

så kul med en frågestund! jag ser att mina frågor om karolinas tvåspråkighet redan är ställda, så nu väntar jag bara på svar från din sida :)
när jag studerade i åbo hade jag en överjäst mjödflaska i kylen och en kväll exploderade den där inne. smällen var enorm och jobbet med att putsa allt rent från kladdig mjöd var tidsödande och något helt annat än kul...
kram

Anonymous said...

1.Varför åker kompisens familj tillbaka,vet du?
2.Kommer du börja jobba?
3.Finns det statliga pensioner eller är alla pensioner baserade på försäkringar?
4.Finns studiestöd?
5.Skillnad på svenska tjejer och amerikanska(din ålder)?

Kram från ett vinterlandskap.

Lilla P said...

Vilken jädra smäll! Hördu, är det NÅGRA som helst rubriker angående Saab-gisslet, over there??

Annika said...

Tack brudar!
Nu har jag lite mer att gå på!
Svåra frågor också.
A-M: Ja, jag baxnar över de frågor du får!! Seriöst!!
Tycker du är så duktig som kan svara på dem. jag vet så lite om arbetstillstånd etc...

Lilla P, nej, tyvärr...det är nog det lilla man ser om Saab är så lite att det knappt syns.
trist va?

Emmama said...

Men oj vad rädd du måste blivit! :) Jag undrar över språket för jag har äntligen börjat känna mig mer fri i engelskan och att jag verkligen nu kan uttrycka mig mer precis som jag vill. Ännu en bit kvar men. Hur känner du med det? Är du mer "dig själv" när du pratar svenska/finska eller känner du dig lika trygg i engelskan? Vad roligt med frågestund!
Kram kram!

Annika said...

Emma:
Pratar inte ett ord finska...
Inte ett endaste ett. Och eftersom jag bara vistas i svenskfinland om somrarna så kommer jag inte att lära mig finska heller...
Men visst är svenska mitt absolut stark språk. jag kommer aldrig att bemästra engelskan som jag bemästrar svenskan...aldrig ngnsin...
Trist men sant. Nu fick du svar här istället för i inlägget som redan ligger ute...
KRAMAR!!!

Bejla said...

Kul idé med frågorna! Får läsa vidare... ;-)