Thursday, August 27, 2009

För en månad sedan...

Godmorgon, alla!

Visst går sommaren i sin hast?
Visst är det svårt att fatta att den nästan är slut?
Visst är det svårt att fatta att semestern är ett minne blott?
Visst är det egendomligt att den nu bara går att minnas genom minnen, foton och små videosnuttar?

Tack och lov att vi har bilderna iallafall. Då blir det genast lättare att minnas.

Det lustiga är att vi mest minns de soliga och varma dagarna. De mulna och regniga dagarna tenderar att liksom suddas bort.

Jag tycker att regn om sommaren kan vara riktigt, riktigt mysigt. I måttligt mängd förstås. Idealet är om det regnar två dagar på fjorton dagar eller något sådant. Det får inte bli som för min kompis Lotta som spenderade hela sommaren i Hälsingland bara för att där få 20 regndagar av 31 under juli månad. Nej, absolut inte så...
NÅGON måtta får det vara.
Men en dag då och då är välkommet OCH mysigt!

Längs den Österbottniska kusten tycker jag att sommaren har varit bra. Vi hade inte många regndagar alls. Många gånger kunde vi se hur molnen tornade upp sig över land i öster, men det var som att molnbankarna aldrig orkade ta sig ut i havsbandet.

Den här dagen, som jag ska berätta om, började mulen och hotande. Eftersom vi denna sommar har jobbat runt tre tomter har det blivit en hel del jobb. Vi har ju kvar min mormors och morfars gård, Stenö, som vi alla älskar högt och rent! Min mammas och mosters barndomshem, och den gård där mormor bodde i 86 år innan hon flyttade till Näsby där hon nu bor i lägenhet och stortrivs med livet som stadsdam.
Stenö är stort, det har en stor tomt med en 350 meter lång väg som leder in från landsvägen till gården.Vi har två gräsklippare där, jag tog mig an den ena, min syster den andra. Pappa klippte häcken, Håkan tog trimmern och slog långgräs, mamma rensade rabatter samt räfsade. Ebba och Karolina satt i "framstugon"--finrummet, och lekte med våra gamla pappersockor från 70 och tidigt 80-tal samt med ännu äldre pappersdockor från 40 och 50-talen, Erik läste gamla Kalle Anka tidningar från sent 50-tal.
Alla jobbade på och slet, men trivdes bra med tillvaron eftersom det är så skönt att jobba med kroppen.
Att klippa grästet med dessa två klippare tar 1½ timme, och då får man ta vägen också där det löpet en grässträng i mitten. Det värsta med att klippa gräset är alla bromsar och flugor som kommer som ett brev på posten och förpestar tillvaron. Det är bara att bita i det sura äpplet.

Då vi var klara med klippningen var det bara för oss att räfsa långgräs i sinne...Lägga upp på högar, släpa till en gräshög i skogskanten...
Fram och tillbaka.
Tack och lov att det hade fixats fika inomhus av min mamma. Det smakade extremt gott efter hårt arbete.
Under tiden gick flickorna upp på vinden och klädde ut sig i mammas och mosters gamla klänningar från 50-talet som de hade haft på otaliga danser runt om i syd-österbotten då de var unga. Jättekul för oss att se flickorna i klänningarna, och ännu roligare för min mamma. OCH, kanske roligast för flickorna som fick klä ut sig.
Efter den trevliga lunchen var det bara att sticka ut i ösregnet (ty det hade börjat regna mycket) och räfsa ännu mer. Men efter denna arbetsdag såg gården verkligen fin ut, som ett "sagoställe" som en utomstående person uttryckte sin beundran till Stenö.

Det hade nu alltså börjat ösregna...
Efter bastubad började vi alla bryta upp:
Mamma och pappa tog sin bil och for till Näsby för att sova över hos mormor. Sara, Håkan och kiddsen tog deras bil och for till Näsby likaså, för att handla inför middagen.
Jag tog min hyrbil, en Peugout, och for ner till Skäristugan vid sundet igen. Väl nere vid sundet regnade det småspik så det var bara att rusa in i stugan. Jag gjorde upp en brasa, tog min bok, samt tände ljus...
SÅ mysigt.

Någon timme senare dundrade kiddsen, Sara och Håkan in genom dörren. NU skulle det bli kiddsens tur att HELT laga middag på egen hand.
Kiddsen ville ha tacos, och sagt och gjort--så blev det. De tre vuxna slog sig ner med ett glas rött medan barnen hackade, skar, stekte och dukade.
Sedan satte vi oss ner och åt och det smakade SÅ gott!!!

Vi åt och åt, ja till sist var det bara hundätning för mig och Sara, och det fick vi sota för eftersom vi var uppblåsta hela kvällen och natten.


Vi brassade brasor i öppna spisen hela kvällen, ingen skulle ju sova i det stora rummet så det var bara att elda, och det gjorde vi. Jag tror det var 28 grader i rummet då vi lämnade det för natten.
Kvällen i övrigt ägnades åt spel av alla de slag; Familje Geni, Chicago och Plump. Väldigt gemytligt allting.
Vid midnatt hastade vi isäng och det regnade så att det small på taket.

Se där, en trevlig sommardag att minnas trots taskigt väder och hårt jobb :-)
Vad tycker ni om regndagar på semstern?
Totaldepp? Eller ganska mysigt?

Jag måste också fråga er läsare som brukar veta allt;
Jag har lagt ut bilder till 94% av bloggers grundkapacitet. Snart är mitt bildkonto fyllt och jag kan inte lägga ut fler bilder här på bloggen.
DOCK, jag HAR köpt mer plats av Google, och bör kunna lägga ut tusentals bilder till. Men, jag kan inte SE någonstans på bloggen att mer plats finns? Det står fortfarande att jag har 6% kvar.
Är det så att den nya platsen kommer upp då jag använt upp googles basplats för bilder?
Det här oroar mig lite eftersom det inte var jättebilligt att köpa mer plats av Google. Jag vill ju även i fortsättningen kunna visa bilder.
Ni som köpt mer plats, var kan man se att man köpt? Kan man se det på bloggen?
Jag har kvittot kvar från Google, såklart, och borde kunna fråga dem. Men ni brukar ju alltid veta!


Till sist, ha en jättefin torsdag!!!

31 comments:

Taina said...

Huomenta ystäväni!

Först ett stort ÖH? Finns det en viss kapacitet på bloggbilder man får lägga upp? Hade jag ingen aaaaaning om!

Den här sommardagen du beskrev är ju så helt underbar! Och fint ser det ut att vara där. Bra jobbat.

Kommer så väl ihåg dessa pappersdockor. Jag klippte mina ur farmors tidningar, bland annat APU. Vet inte om mamma sparade mina pappersdockor. Jag hade massor och jag älskade att rita egna kläder till dem också.

Läste för en stund sedan Ingelas blogg (alegni) och fick sådan hemlängtan och nu fick jag ännu mer hemlängtan. Men i vår åker jag hem! Brorsan fyller 50. Längtar redan!

Ha en fin torsdag du med!

Kramar i massor!

Annika said...

Taina:
Huomenta ystäväni!
och JO, man har ett visst utrymme och sen är det stopp. Nu har jag bloggat i 3 år och ännu har jag kvar av grundutbudet, men snart är det stopp.
Men jag har ju köpt mer rum så det SKA gå att visa tusentals bilder till.
Hoppas ngn vet var det ligger på bloggen, ty jag kan inte hitta det.

ja, det här var en mysig sommardag. Jag gillar ju regn i måttlig mängd.
Och det är inte alltid bara de soliga dagarna som räknas.

jag är superglad att jag också hittat till Ingela, genom dig!!!
Har länkat upp henne.

Förstår att du längtar till Suomi!!!!
DET gör jag med!!!

Jätte, jättekram!!!

Jemayá said...

DEt ser verkligen ut som ett verkligt drömställe - inklusive "rekvisita" och allt! Fina klänningar! Jag tycker det också är skönt med sommarregn - förutsatt att det varit fint tillräckligt länge, så man fått en "solmättnadskänsla", om du förstår vad jag menar. Denna sommar var faktiskt bra, då den väl kom igång, lämpligt av sol och regn! Står huset tomt hela vintern? kramar!

Annika said...

Jemaya:
Det är väldigt fint där, "vackraste platsen i norrnäs" har ngn utomstående sagt, och jag håller med :-)
Ja, nu är det tomt, vinter som sommar. Ibland sover mina fldrar där ngn natt under tidig sommar, men annars är Stenö tomt.
Sommarstugorna är tomma om vintern.
Visst var det en fin sommar vädermässigt. kan inte klaga alls faktiskt!
kram!!!

anna of sweden said...

Regnadagar ÄR mysigt. Men inte hela sommaren!

Hoppas att du får svar om bildkapaciteten. Det har jag också undrat över.

Kramar!

Annika said...

Anna:
Visst är det mysigt ibland, en dag av 8 eller så :-)
Jadu, det där med bildkapacitetn är ett litet mysterium. Jag har dessutom köpt med kapacitet, men vet inte var den finns, och inte när den kan tänkas visa sig på the blog.
Hoppas vi får svar av ngn som vet under dagen.
Kram!!

Unknown said...

Vilka fina klänningar och vilket drömställe!

Annika said...

Ingeborg:
Välkommen till min blogg, tror inte jag sett dig här förr.
Ja, stället är drömmen. Ställena förresten.
Välkommen tillbaka!

Sara said...

Ja sis det var faktiskt en riktigt mysig dag trots att jag räfsade så att jag fick blåsor på mina ömtåliga lena kontorshänder! Och barnen var så duktiga att göra mat och att göra iordning efter sig i köket, även om du och jag fick stå för disken. Men för tusan vad vi hundåt du och jag, så är det när det finns en massa plockmat att ta av. Ja, så längtar man till Skären igen då´rå... Puss, kram och älskar!

Suzesan said...

Vilken härlig berättelse jag bara sög in alla ord.
Vet du så bra idé. Att skriva om gråa och regniga dagar. Coolt.

Jag har köpt ny bildplats och jag minns inte om och var man kan se det.
Jag vet att jag fick ett kvitto och där står det.
Men jag tror att jag såg det någonstans på bloggen kanske, men minns inte nu när du frågade.
Men platsen får du när den andra tar slut.
Det rullar på lixom. Funkar hur bra som helst.
Innan jag fattade att jag var över gränsen.
Jag var förtvivlad för jag ville VILLE ha mer bilder. Jag fick inte in en enda liten bild ens.

Men när jag köpte min så var jag NOLL.
Det gick på direkt. Det nya. Du behöver inte oroa dig är jag säker på. Annars fråga google.

Regndagar på semester kan vara ganska sköna för man stressa inte så som man gör när solen skiner. När det regnar finns inte så många måsten. Men om det vräker ner i veckor eller flera dar. Då kan det bli jobbigt. Blött om inte annat. "Hej sa Petronella ifrån Plaskeby det är dags att fälla upp sitt paraply...."*skrattar*(Vi sjöng den i skolan)

Kram
/Susanne

Annika said...

Sara.
Trots väder och hårt jobb var det en skitbra dag.
En dag att spara. Ofta glömmer man bort de där regniga dagarna...
Japp, fan vad vi hundåt...minns natten som följde med fasa..snacka om att vra uppblåst...ICKY!!
Vi fick diska, ja...
Spelade ingen roll.
Jag längtar redan till nästa sommar...suck...
och ja, som vi räfsade....
kram o älskar!!!

Suz:
Visst är det så att man ofta glömmer bort de dagar som inte var soliga och varma. jag tycker detta var en av sommarens bästa dagar.
TACK, blir så glad över att du gillade inlägget!

OCH tack för infon om Google/Blogger...
Alltså borde jag bara kunna fortsätta lägga upp bilder? Och sen ska det nya utrymmet hoppas upp automatiskt?
DET låter ju bra, o vettigt, om det är så.
En blogg utan bilder är inte så kul. Helst ska det vara många bilder, tihi!!
TUR ändå att ma kan köpa mer plats på google!
Nej, precis,..flera dagars regnande är DEPP, men när det kommer en dag då och då är det egentligen bara mysigt.
Jättekram!!

Lia said...

Åh, precis sådana här inlägg gillar jag; när man får en liten lagom portion av sommar sådär...och riktigt kan njuta av alla bilderna! Vad duktiga tjejerna var med maten, soft när man som förälder kan luta sig lite tillbaka och veta att allt fungerar ändå. Jag tycker som du: sommarregn är mysigt och underbart. Framför allt DOFTAR det så gott när det regnar om sommaren. Blommor, blad, våt asfalt, grusvägar. Det är härligt och hör sommaren till! Så bra att du gjorde mig medveten om att det GÅR att ta slut på bildutrymmet, det hande jag ingen koll på! DET ska jag genast kolla upp! Var kan man se hur mkt man redan har använt? KRAM!

Erica Pettersson said...

Hej!
Ja, visst går tiden snabbt! Och speciellt den här sommaren tycker jag har bara försvunnit ;)
Men jag håller med dig om att det är så bra att det finns bilder, så man får minnas tillbaka :)

Vad roligt det var att läsa om erat landsställe. Det verkar vara otroligt mysigt där! Förstår att du trivs.

Hoppas att du får en bra avslutning på veckan!
MVH /Erica

Anne said...

Ditt inlägg och rapport från en regnis sommardag är ju verkligen ett bevis på hur himla mysigt det kan vara och minst lika minnesvärt som alla soliga dagar med bad.
Vad mysigt och skojigt ni har det, jag FÖRSTÅR verkligen att dina somrar i Norden är livsviktigt och betyder så mycket för dig.
Ledsen, men har inga bra råd eller tips på hur du kan se på bloggen var ditt extra köpa plats finns. Men det kanske är som du säger...när du använt basplatsen kommer det upp.
Annars är jag ju personligen stort fan av Wordpress. De erbjuder gratis 3GB plats. De andra bloggplatserna typ Blogger erbjuder max 1GB, så det är ju en jättestor skillnad på vad man kan få helt gratis.
När 3GB är förbrukade, då vet jag inte vad uppgraderingarna kostar.

Ha en fortsatt bra torsdag, KRAM!

Miss Marie said...

Hmm, jag har aldrig hört talats om bildkapacitet?!?! Hade ingen aning om att man inte får ladda upp hur många bilder som helst!! Hoppas det löser sig för dig!

Jag diggar bilderna på Karolina o kusinen, jag älskade att leka med utklädningslådan när jag var liten! Mamma har lovat att spara den tills vi har egna barn som också kan leka med kläderna! :)

Elisabeth said...

Vilken mysig dag! Det är så roligt med gamla kläder och framförallt gamla tidningar.

Och visst har sommaren - som vanligt - gått snabbt. Egentligen förstår jag inte varför somrarna alltid går så snabbt, för de senaste åren har mina somrar inte varit speciellt annorlunda än resten av året. Ändå springer de förbi.

Saltistjejen said...

Annika,
vilken UNDERBAR dag du beskrivit!! Mmmm kan riktigt känna hur bra den var trots regnet. Och att jobba hårt med kroppen är ibland det mest avslappnande jag vet!! :-)
Och gör man det tillsammans med andra är det ju även socialt och efteråt när man känner hur trött man är i hela kroppen är det oftast en skön känsla. Särskilt när man ser hur fint resultatet blivit och kan nuta av fika, god mat eller annat! :-)
Ang bloggger visste jag faktiskt inte ens att bildutrymmet är begränsat!! Oj där ser man!
Kanske borde kolla mitt eget utrymme också.
Hoppas du kan få svar från ngn som vet!
Kram!

Desiree said...

Vad fin Stenö ser ut, det ser dessutom rätt stort ut. Roligt att ni har kvar alla dessa tre ställen även om det medför en hel del jobb. Skönt att ni hjälps åt under sommaren då det är som mest jobb antar jag med just trädgård och gräsklipp. Jag tycker också att det har varit en bra sommar och är helnöjd med vädret i år. Fast jag läste faktiskt idag att man skrivit att juli varit det regigaste på 50 år eller något sådant fast jag tror att det beror helt på vart i Sverige det då rörde sig om. För jag kan nog inte säga att juli varit speciellt regningt även om det kom någon skur då och då.
Vad duktiga tjejerna var som fixade middag till er vuxna helt på egen hand. Roligt både för er och för dem.
Bra att det löst sig med bildutrymmet. Jag var ju själv tvungen att köpa mer space. En blogg utan bilder går ju inte eller hur? Bilder vet jag är ju superviktigt både för dig och mig.

Anonymous said...

Jag gillar när det regnar då kan jag sitta i soffan och mysa och läsa en bra bok. Men har jag haft mycket att göra när solen skiner så jag inte hunnit ut och njuta av den blir jag rätt så depp av regniga dagar på sommaren.

kram!
/HeLena

lilla jag said...

Först och främst; vilka fina bilder! Ni kan verkligen skatta er lyckliga att ni har ett sådant litet paradis att spendera somrarna på!
Regniga sommardagar är underbart mysiga tycker jag! Om de inte är för många då såklart! Här i Spanien blir det ju inte så många så jag njuter när de kommer!
Nu ser jag fram emot soliga höstdagar, och höstdagar med regn också för den delen! :)
Stor kram,
Lilla jag

Annika said...

Lia:
Ja, det går att använda upp sitt bildutrymme...jag har snart nått bredden till vad man kan ha, men jag har ju köpt mer, så...
KUL att du gillade inlägget. Vist är det soft nu när kiddsen börjar bli så stora att de kan laga mat. Vi fick visserligen diska efter dem, men...
:-)
OCH ja, det blir en underbar doft då det regnar. Jag vill äta upp asfalten då det regnar, haha!!
STOR kram till dig!!

Erica:
Visst är det läskigt hur fort tiden går. Sommaren liksom bara swishar fram...och nu är den slut.
Ja, vi trivs så bra på våra ställen.
Kram!

Anne:
Ja, du har så rätt; sommaren är livsviktig för mig. Sommaren i Ö-botten speciellt. Att få komma hem, vara med familjen..vara på landet!
Underbart!
Jag hoppas att det nya bildminnet ligger på min blogg, annars blir det bra tist alltså. Då måste jag kontakta google.
förstår at wordpress kanske är en bättre portal, men jag orkar inte byta...
TACK för at du gillade inlägget! Blir glad!!
Kram!!!

Annika said...

Marie:
Jodå, man har bara ett visst utrymme. Kolla hur mkt du har kvar nästa ggn du lägger upp bilder. Det står nere i högra hörnet där man laddar upp bilderna.
Jo, det borde lösa sig eftersom jag har köpt mer utrymme av Google.

Visst är det kul att klä ut sig, vi klädde också ut osss i klänningarna då vi var små. Lite kul.

Elisabeth:
Ja, gamla tidningar är det verkligen roligt att bläddra i. Vilken skatt det är.
Somrarna fösvinner som en suck...man blir lika förvånad varje ggn.

Saltis:
TACK!!!
Vad roligt att du gillade inlägget. Just sådant här jar jag ju en förkärlek till att skriva.
Visst, jag gillar verkligen att jobba ned kroppen, och när man är många som jobbar går det ju fort. Inte dumt alls.
Jodå, blogger har begränsat utrymme. Då du laddar upp bilderna kan du se hur mkt du har kvar i högra hörnet...
kram!!

Annika said...

Desiree:
Ja, Stenö är rätt så stort, och tomten är jättestor!
Den tredje tomten är min släktings och förhoppningsvis ska hon vara på plats nästa sommar igen.
Bildutrymme har jag köpt...jag undrar bara var man SER det på bloggen. Kommer det automatiskt upp när man använt upp allt grundutrymme, dvs jag har nu 6% kvar av grunden, men jag har köpt nytt...
Minns du hur det var för dig.
Jag tycker sommaren var fin!!! Jättefin.
Men jag förstår att det har diffat väldeliga över landet...
kramar!!!

Helena:
Å, jag skulle önska att du hade fått mer tid i solen denna sommar. Regn får man ju liksom ändå nog av därhemma.
Kramar!!!

Lilla jag:
TACK!
Ja, vi har nog ett paradis där vi är. Vi är verkligen glada över att ha dem i vår ägo.
Regn är mysigt, jag njuter av sådana dagar här också för man vet ju att efter regn kommer alltid sol.
Kram!

leopardia said...

jag tycker att de dära klänningarna håller än idag, de är ju jättefina :)

alegni said...

vilket fint ställe, men visst är det jobbigt med gräsröjning. det har vi sysslat med svärmors gård varje sommar. får se hur många somrar till vi ska hålla på, för nu har svärmor gått bort o huset står tomt...

någon regnig dag då o då är väl okej, men blir det flera i rad blir jag nog lite irriterad o nervös över allt jag missar p.g.a. regnet. som om jag annars var så där himla aktiv vid vackert väder ;) ;)

du fick visst svar på frågan om bildutrymmet. det kunde jag inte ha svarat på, men mitt tips är att förminska bilderna så får du rum med fler på din blogg.

ha en skön helg! vi ska fira villaavslutning på stugan om vädret tillåter. annars har vi kräftskiva på hemmaplan.

kram!

Mia said...

Visst är det mysigt med regn på sommaren, men i måttliga eller små mängder. :-) En underbar sommardag som du beskriver. Att sitta framför en öppen spis och mysa efter en dag ute i blåsväder, det är svårslaget. Trevlig helg! Kram!

Petchie75 said...

Härliga bilder från en regnig sommardag. Jag håller med om att det är något riktigt mysigt med regndagar, så länge de är undantaget ;-)
Underbart att Karolina och hennes kusin passade i de gamla klänningarna. Min syster och jag hittade några 60-70-tals klänningar för några år sedan som tillhört vår mor och moster - tyvärr passade de inte... på oss men däremot på deras rättmätiga ägare fortfarande!!! Snacka om att vi kände oss tjocka :D
Jag får hålla med Anne, wordpress känns bättre än blogger men jag förstår att det är bökigt att byta. Anne gjorde det ju för några år sedan, och tror hon nämnde att det inte gick att överföra bilderna. (jag valde just wordpress tack vare Anne)
Kram!

Annika said...

Leopardia:
Visst gör de det!
Visst skulle man kunna ha dem idag också!

Ingela.
Gräsröjning är tungt. Dessutom får man vara rädd för fästingar mmm.
Jo, bildutrymmet ska man kunna köpa mer av utan större problems...och det har jag gjort.
Bra!
Vill inte förminska bilderna heller.
ja, igår var det villavslutning!! Minafldrar hade det haft så bra på skären igårkväll. MYSIGT.
Kram!

Mia:
TACK, ja det var en mysig dag! Verkligen!
Regn i måttliga mängder är bara mysigt.
Kram!!

Annika said...

Petra:
Visst kan det vara mysigt med regn och detta var en sådan härlig sommardag.
WOW, så din mamma och moster kan ha klänningarna!! ÄNNU!
DET är coolt.
JAG skulle aldrig få på mig mammas och mosters klänningar idag, inte de heller...
Wordpress är nog bra, men jag orkar inte hålla på med strulet att byta...Jo, jag tror man kan importera rubbet, bilder och allt från blogger till Wordpress, men jag orkar inte sätta mig in...
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Kul att de fick klä ut sig med kläder som den äldre generationen faktiskt haft på sig på riktigt! Lite speciellt! De såg nästan ut som två Amish-flickor!

Du måste verkligen ha många bilder på din blogg för jag trodde att det inte fanns någon begränsning?? Bilderna hamnar väl på Picasa? Du kanske kan rensa lite där, komprimera dem eller nåt?

Annika said...

Anna FT:
Ja, visst var dom fina, töserna.
Ja, jag har mkt bilder. Grejjen är den att om jag tar bort dem fr picasa försvinner de från bloggen. men jag har köpt en massa utrymme och bör kunna köra på som sjutton...