Onsdagrecept: Ingrids kycklingsoppa!

God Morgon i stugor och hus!!!

Äntligen har jag kommit igång med Annes stegtväling! Äntligen!!
Äntligen känner jag mig återställd från flunsan. SÅ underbart!
Igår var jag ute på två power walks. Först gick jag ensam i över en timme, och sen ringde Ingrid och frågade om jag ville följa med henne ut i samma ärende. SJÄLVKLART ville jag det.
Det är underbart skönt att ha kommit igång igen. Både för kropp och själ!!
OCH inte minst är det skönt att se stegen på stegmätaren. I förra veckan låg jag näst sist hos Anne. Oh well...VI kommer igen!!!
Nu är det snart dags för mig att bege mig ut igen.
Fram med iPoden, fram med solglajjerna ( jo, för nu lyser morgonsolen stark).

Idag är det onsdag och jag tänkte hänga på ”onsdagsbloggarna” för en gångs skull.
Receptet idag blir Ingrids kycklingsoppa som jag skrev om när jag hade flusan.
Som jag då skrev så är kycklingsoppa vid sjukdom lika amerikanskt som hamburgare på fjärde juli och Sloppy Joes på Super Bowl. Alla amerikanska mammor har sin egen version av kycklingsoppa.
Men Ingrid är från Bayern, och hon har lyckats få till den GODASTE kycklingsoppa som jag någonsin har ätit!

Ingrid, god granne och soppmakare.
NU vill jag att ni också ska få ta del av den, och njuta av den!!

Ingrids Kycklingsoppa!!

1 hel grillad kyckling
1 bunt färsk persilja
5 stjälkar blekselleri
3 stora morötter
2-3 buljongtärningar. Ingrid rekommenderar Knorr eller Gervais.
Salt och peppar
Färsk gräslök
Kycklingsky och /eller sk Turkey gravy ca 2 dl (om du bor i USA rekommenderar Ingrid Trader Joes ekologiska gravy)
Kosher nudlar (små tunna spagetti) finns i Kosher hyllan här i US. Hemma går det bra med tunn spagetti i smådelar.

Fyll en kastrull nästan full med vatten. Lägg i buljongtärningar, morötter och halva bunten persilja. Salta och peppra.
Ta kycklingköttet och lägg ner det i små bitar i kastrullen. Tillsätt också kycklingskyn och ”gravyn”.
På med locket, koka upp, och låt koka på svag värme i 1-1½ timme.
Ta sedan ur selleri och morötter. Om man vill kan man skära morötterna och servera dom med soppan.
Koka nudlarna seperat och tillsätt dom sen till soppan.
Servera med hackad gräslök. persilja och rostade bagels...


Bild från channel4.com


MUMMA!!

Kycklingsoppa är alltså vedertaget vid alla sorters sjukdomar, främst förkylningar. Men naturligtvis äter man soppan när man helst vill.
Men jag kan garantera att det kändes som en varm gosig filt när jag ätit av Ingrids soppa då jag var sjuk. Den är så otroligt GOD!!

I USA finns det också böcker som spänner på temat kycklingsoppa; Chicken soup for the soul.
Dom böckerna finns i flera versioner. En slags ”må-bra” böcker med olika citat och historier. Jag har faktiskt aldrig tittar i någon av dom böckerna, men dom är MÄKTA populära här!!



Bilder från Amazon.com

Nu önskar jag er alla en riktigt FIN och BRA onsdag i stugorna!!
Time for me to head OUT!!!

Comments

Emmama said…
Du det dar later riktigt gott, klart vart att testas! Det ar nat helande med soppor sa jag kan forsta att de dar bockerna ar poppis!

Kram!
Taina said…
Huomenta!
De där böckerna har jag inte sett förut så nu ska jag ut och spana. Åker gärna på Barnes&Nobles. Annars så är finnar mycket för soppor i alla möjliga varianter. Den här kyckliggrytan ska jag verkligen testa. Trots att kyckligen redan är grillad ska den ändå kokas så länge?
Walk Annika. Walk! Jag hejar på dig ;)
Kram
Annika said…
Emma:
Dern är så otroligt supergod!! Bland det godaste jag smakat i soppväg!
prova!!
Kram!!

Taina:
Houmenta!!!
Finnar är mkt för soppor...YES!! Goda, bara man slipper KLIMP i köttsoppan---HATAR det :-)
Annars tycker jag att finländarna är superbra på goda och mustiga soppor...
JO, det ska tydligen koka ihop så länge...Fast det kan man nog göra lite som mamn vill med eftersom kyckligen är grillad.
YES, TAINA!!! NU ska jag ut igen!!!
Känner mig GRYMT taggad efter förra veckans fiasko ;-)
KRAM!!
Marianne said…
Jag tror nog att det hjälper också, på riktigt, inte bara i själen. För det är ju massor av proteiner och vitaminer och mineraler och så är det varmt. Men jag undrar den där skyn/gravyn? Kan man alltså jämföra det med en brunsås, gjord på kycklingavkok? För det där hittar jag inte färdigt här utan måste hitta på någon ersättning. Frågan är vad det är och vilken konsistens det har?

Och Annika, om du gillar mörkt och grovt bröd, testa det recept jag har i dag för det är att baka utan att behöva baka, kan man säga! Smeten är så lös att den är enkel att röra ihop och inget knådande eller pillande eller jäsande eller någonting alls.

Borde gå ut och gå lite, men i stället ska jag gå och lägga mig så jag orkar med att se folkdanser i kväll på Operan här i stan. Ska bli skoj.

KRAM!
Anonymous said…
Annika,

Vad trevligt med ett recept på din blogg! Som du vet gillar jag matbloggar skarpt. Kanske borde göra denna soppa till Kristina som har feber och får stanna hemma från skolan idag. Ska bli skoj att ses imorgon.

SB
Annika said…
Marianne:
Ja, nog är det så!
tror du har helt rätt!
Den var som en varm pläd för mig när jag var sjuk.
Jadu, jag skulle ABSOLUT tro att det är just en brunsås gjord på kycklingkskyn. SÅ skulle jag göra, absolut!!
Marianne, I am a SUCKER för grovt o mörkt bröd. men baka...det ger jag mig inte på.
Gillar att laga mat, men bak...
nej.
Ska kolla in din blogg och ta mig en titt och låta snålvattnet rinna.
jag ahr varit ute i YMNIGT snöfall i över en timme. SOM jag njöt.
ha så kul på Operan!!!
Underbart att få komma dit!
KRAM!!

Susanna:
JA!! prova att göra detta recept. UNDEBART gott!!
Stina kanske gillar det också (K vägrar ju att soppor, men Stina kanske är bättre).
Ja, det ska bli kul imorrn!!
Petchie75 said…
Jattekul att du hanger med pa onsdagsreceptet idag! Jag ska publicera mitt om en stund. Det later riktigt mumsigt med kycklingsoppa, soppa ar alltid gott men det ar ju typ det enda som gar ner nar man ar sjuk...
Jag ar sa besviken pa att jag glomde stegraknaren Skane, jag har gatt saaa mycket de senaste dagarna i Bryssel!!
Kram!
Annika said…
Petra H:
Välkommen tillbaka!!!
KUL att se dig här igen!!
Jag har saknat dina inlägg och kommentarer!!
Ja, idag är jag med på onsdagsbloggen. Nog för att jag gillar matlagning och ärrätt bra på det, men ngn större passion känner jag inte...Så detta blir ett av ngra få onsdagsrecept från mig.
SYND med stegräknaren...Jag har just varit ute i fallande snö och drog in 8.300 steg på prommisen...Hoppas det blir en prommis till idag..
I am so ON nu!!
KRAM!!!!!! OCH kul att ha dig tillbaks igen!!
Tankevågor said…
Vad roligt att få Ingrids recept på soppan som du talat så mycket om! Ska prova den jag med. Här lyser solen och det känns som vår så nu blir det nog ingen mer vinter.

Kram kram
Annika said…
Londongirl:
JA prova den!!
Den är så god!
jag har varit ute i fallande snö, och som jag NJÖT!!! AHH, jag hade kunnat skrika av glädje, tror jag :-)))
Skönt väder i världens bästa stad, sthlm, också hör jag.
KRAM!!!
Saltistjejen said…
Aha! Så man ska göra den från en redan grillad kyckling?!?!? Går det inte lika bra med rå???
Det låter iallafall jättegott. Särksilt nu medan det fortfarnde är "kall" säsong. Då älskar jag varma soppor!
Varm kram!!
Annika said…
Saltis:
Ingen aning!!! Men det gör det säkert. jag skulle dock köra det säkra före det osäkra i detta fall.
Soppor är föt gott!! Jag vet...
Känner mig skälv sugen på en soppa i detta nu...
NOG är det ruggigt ute i skrivande stund, en grad varmt och ngt slags underkylt regn...hua!!
KRAM!!
Suzesan said…
Soppa är super. Gott recept. Skön bild av den där med Chicken Soup for the soul:)
Varje gång jag hör chicken Suop så minns jag Rich Z(Ricky) en SNYGG amris jag kände väl ..VÄL på åttiotalet.
Han var så sanslöst rolig. Jag och han hade en lätt förälskelse..hur det nu var?!
MEN han hade ett skämt för han älskade Svenske kocken i Mupparna..han räknade på svenska(som inte kunde utan han härmade allt vad alla sa)...tjugo, tjugoett, tjugotvå, tjugotre och så skrek han twentyfour chicken in a chicken soup.....så asgarvade han.
Jag var också skogstokig i mupparna.
Av en annan amris som var god vän så fick jag en kokbok med svenska traditionella maträtter på engelska. Roligt. Mina egna rätter på engelska. Han hade hittat den i en affär och köpte en till sig själv och en till mig.
Annika överrraska dig själv och våga baka. Du ska inte vara rädd för det utan bara kasta dig in i det. Blir det inte bra gör om igen. Tills det sitter i fingrarna:)
Ha en bra kväll
Kram
Susanne
Anne said…
Det tar tid att återhämta sig från en hemsk flunsa som den du hade det, vad SKÖNT att du nu känner dig helt återställd!!!
Japp, nya tag denna vecka. Även för mig har det varit ett helt annat go denna vecka.
Lustigt du nämner solbrillor, jag noterade samma sak igår morse. Solen sken och även fastän det var en väldigt kylig morgon så märkte jag att solljuset var mycket starkare och mindre "vintersol" och mer "vårsol". Det gäller att passa på och promenera på rätt friskt nu, för i vår när pollenallergin slår till är det inte lika enkelt mer...
Mums, soppan låter god. En sån där soppa som bara värmer inombords och gör gott. KRAM!
Desiree said…
Toppen att du känner dig fullt frisk och pigg inför stegtävlingen. Oj jag anar konkurans här från din sida. Jag får se upp med tanke på att du körde två powerwalks och fick ihop 14000 steg innan dagen var slut. Otroligt bra jobbat Annika! Tack så mycket för receptet på kycklingsoppan den verkar supergod och jag ska abolut ta och prova att göra den. Ingrid verkar vara en riktigt duktig kock som gör massor med smaskens.
Annika said…
Suz:
Ah, en snygg amris i ditt liv, not bad, not bad!! :-)
Svenske kocken i mupparna ja...snacka klassiker..hunkadory.
Gulligt med den andre amrisen och kokböckerna.
Njaeee...Susanne, jag är nog lite rädd för bakning...
Tyvärr.
KRAM!!!

Anne:
YES. girl!! Den här veckan är det du och jag som tar det!
men jag tror inte jag kan slå Desiree...hon är i en klass för sig :-)
Men vi ksa upp från botten iallafall, du och jag.
Solglajjerna behövde jag itne idag. det började snöa!! Gick i ymnigt fallande snö och det var förtrollande!!!
Kycklingsoppan är så god!
kram!!

Desiree:
No worries, my dear friend...Jag kan nog inte komma upp i din klass. Men kanske kan jag ta mig upp från botten :-)
men taggad är jag!!!
Prova soppan, den är super!!!
KRAMAR!!
anna of sweden said…
Hm, skumt. Jag blir sugen på kyckligsoppa fast jag är allergiskt mot kyckling ... ;)

Kram!
Annika said…
Anna.
HAHA!!
JA det är skumt...hmmm...kan man använda ngt substitut?
KRAM!!
Anonymous said…
Tänk, jag har levt i tron att knorr är ett svenskt märke, men nu misstänker jag att så är det inte alls...
Det lät som en alldeles, alldeles smarrig soppa!
Annika said…
Leopardia:
Är det inte Schweiziskt?
Men jag trodde också att det var svenskt himla länge...
Vi måste ta reda på var det kommer ifrån...
Soppan är extremt GOD!!
Som att äta snällhet :-)
Anonymous said…
Va?? Vem var det som skrev från Portland, Oregon?? Vad heter hennes blogg?
Annika said…
Utvandrar Anne...Kolla i min högerspalt...JÄTTEFIN bloggg. En av mina verkligt sora favvisar of all time!!!
Kerstin said…
Det där låter riktigt gott. Måste nog testas nån gång. :)
Ha det gott.