Wednesday, January 30, 2008

Påslakan

Åh, vad skönt det är att sova hemma i egen säng igen!
När vi var på WDW hade vi två queen-size sängar på rummet. Karolina sov i den ena, och vi i den andra.
Men, så kommer vi ju då till det här med LAKAN!!! Jag blir tokig på den amerikanska hotellstilen att bädda med ett överlakan, och sen lägga en polyesterfilt över lakanet, därpå viks övre delen av lakanet över filten. På allt läggs sedan överkastet. Överkastet agerar även täcke.
Dessutom stoppas dessa lakan in hårt under madrassen, ungefär som när någon bäddat SÄCK! Innan vi gick och la oss var vi liksom tvungna att rycka upp hela sängen för att inte känna oss helt instängda. Och sen sömnen då...Hur lätt är det att sova med ett flimsigt överlakan som hela tiden glider undan den syntetiska filten? Det slutar med att man sover med ett äckligt överkast över sig. OCH, man kan verkligen fråga sig hur ofta dessa överkast tvättas.
Jag begriper INTE varför man på hotellen inte kan använda sig av PÅSLAKAN! Det vore ju lättare för samtliga, för personalen som skulle slippa stoppa in och vika rätt hela tiden och för oss hotellgäster som skulle sova bättre. Peter och jag ligger och drar i överlakanet, snor in oss i det, och det slutar alltid att det ligger på golvet på morgonen. Sådär ligger man med en äcklig beige polyesterfilt och ett dito täcke/överkast...urrk...

Jag undrar hur många amrisar som har det så här hemma också? filt och lakan och överkast? JAG tror att mina svärföräldrar har det så. TROR, nu var det så länge sen vi sov över där så jag vet inte längre.
När jag kom som au-pair 1990 var det normen. I mitt rum hade jag överlakan under ett duntäcke, och jag vet att jag bad min värdfamilj om påslakan hela året, men så blev det aldrig. Jag bad dom om påslakan och en handdusch, jag kunde inte vänja mig vid duscharna heller :-).
Själv äger jag en hel bunt med påslakan, dom allra flesta inköpta på IKEA. IKEA har jättebilliga och BRA påslakan! Annars kostar påslakan multum i butikerna, så det är tur att vi har ett par IKEA butiker i närheten, pust!

Iallafall har jag sovit skönt ovaggad de senaste nätterna. Underbart att vara hemma igen...

28 comments:

Lena said...

Egen säng är bäst. Överlakanens tid borde vara förbi.
Fantastiska inlägg här nedan. Fina foton och intressant läsning. Känns nästan som om jag var med:)

Annika said...

Panter:
OH tack!! VAD glad jag blir!!
Ja, jag ville ju gärna visa er foton, och berätta, från resan!
Men det är underbart att vara hemma i lugnet igen, tro mig!!

Bloggblad said...

Min mamma hade alltid röda sidentäcken. Hennes kusiner var i täck- och madrassbranschen. Jag var nog 18 när jag fick mitt första påslakan, det var gudomligt vackert och jag slet på det tills det var trasor.
Jag hade ju som 16-åring varit i Tyskland och sett det fantastiska fenomenet Påslakan...
Mamma hade inte påslakan förrän hon var bra gammal. Och hade ETT par... som togs fram sällan.

Lena said...

Bloggblad! Min mormor hade röda sidentäcken. De bara gled av överlakanet hela tiden. Besvärligt.

Millan said...

Ah ja precis samma har! Visserligen tror jag att alla i var generation baddar med paslakan men Bens mamma och den gernationen har overlakan och tacke. Jag maste ocksa alltid rycka upp hela sangen innan jag kan lagga mig eftersom jag far panik av att ligga med lakanet stucket under madrassen pa sa vis. Usch!

Jag har aven markt att fa manniskor har overkast har. Vi har faktiskt inte heller det, men mest for att vi vantar pa att inreda sovrummet. Alltsa koper de flesta fina paslakan eller nagon filt som laggs pa sangen. Lite skumt pa nagot satt.. men laskigt nog borjar jag nog vanja mig.

aurorabuddha said...

Hej! Valkommen hem! Nu har jag tid att satta mig ner och lasa bloggar, sa jag ska ta itu med din resa har nedan nu!

Thank Earth for paslakan, sager jag! Jag koper dom pa Ikea - nar jag flyttade hit skulle jag kopa paslakan och dom kostade 80 dollar! Jag holl pa att smalla av! Inte forstod jag da, att folk i allmanhet inte anvander paslakan har. Kanske beror det pa priset? :o)

Petchie75 said...

Ha ha, påslakan rules! Och nej, i Spanien har man inte heller påslakan och som jag redan har nämnt inte centralvärme (hos svärföräldrarna) - hur de håller värmen med en liten tunn filt är över min förståelseförmåga!! Jag fryser som bara den!
När jag jobbade på Grand Hotel i Lund under studietiden hade vi bara påslakan! Det är svårare att bädda snyggt och att själv få i ett täcke i ett queen/king-sized påslakan är TUNGT... men mer hygieniskt helt klart! Kan inte komma ihåg att vi någonsin tvättade överkasten...
I vår fullt möblerade lägenhet här i PR fanns det påslakan men vi använder våra egna från Europa (Ikea), det känns mer som hemma då!

Fia said...

Överkasten tvättas nästan aldrig så det första jag gör då jag kommer in på ett hotellrum är att vika ihop överkastet och lägga det i ngn hörna. Sedan kollar jag om det finns ngn extra filt i garderoben, gör det inte det så ringer jag till receptionen och ber om en REN extrafilt.

Påslakan från IKEA och täcken därifrån har varit min inflyttningspresent flera ggr nu, framförallt till svenska klienter som flyttat in i området. Alltid lika uppskattat!!

Kul att se alla dina fina bilder och läsa om din resa. Jag har aldrig varit där, och tro nog inte att jag kommer att åka dit så det var ju jättekul med ett ordentligt resererepotage därfrån, men nu är det skönt att ha dig hemma igen, så jag kan göra min vanliga morgonvandring ....sa hon själviskt! Kram!

Anonymous said...

Ja, filtar är bra äckligt, vem vet vad som har hamnat på dem?! Finns det något skönare och fräschare än att krypa ner i sin säng med nytvättade lakan? Det ska vi göra ikväll, hög mysfaktor. Hur gick det för K-tjejen hos tandläkaren igår? Kram kram

Anita said...

Skrattade nar jag laste om dina upplevelser med hotel sangarna. Det ar lustigt hur vi alla verkar ha vara 'quirks' med det ena eller andra. Jag, maste ta med min dun kudde nar jag reser for jag kan inte sova med hoga stenharda hotel kuddar. Har fatt rulla ihop T-shirts till kudde forr eller sova utan.
Vi anvander duntacke hemma som vi stoppar in i ett 'Duvet cover' som jag brukar kopa pa 'Linnen n' Things' Det ar inte sa dyrt (on sale:) vad jag minns (king size) och jattebra kvalite med tre knappar darnere sa att inte tacket glider ut. Men vi har faktiskt ett overlakan ocksa :) som jag tvattar ofta och sa att jag slipper dra pa och av med duvet covern pa dun tacket varje gang. Har i USA har man ju 'paslakan' bara over duntacken eftersom dom inte gar att tvatta (sa fattar jag det i alla fall..). (duvet = duntacke pa franska)

Humlan said...

Jag förstår att du njuter av att komma hem och sova i egen säng! Det hade jag också gjort.
Smart att göra som Fia, att be om extra (ren!) filt, då skulle det kännas lite bättre även om man fortfarande slåss med överlakanet.

Desiree said...

Amen! till ditt inlägg. Jag skriver under på allt. Blää för att hamna under de där äckliga överkasten och filtarna som inte ens vill börjar fundera på när de tvättades sist (ryyyys). Påslakan är ju så mycket mer praktiska. Jag är också glad över att vi kan åka till IKEA och handla påslakan där.

Hannele på Hisingen said...

så bäddar man i många länder, har aldrig sett påslakan på hotell, långe maken skulle behöva king-size sängar

Annika said...

Bloggblad:
Där ser man! Intressant. Tror att min Mormor började med påslakan rätt sent också, när jag tänker efter...
Kanske var det min mamma och moster som inspirerade? Jag själv kan inte minnas annat än påslakan i mitt liv.
Röda sidentäcken låter väldigt dekadent! Fint.

Panter:
Ja, DET kan jag tro! Minns faktiskt sidentäcken från min mormor också nu när jag tänker efter. Dock inte röda...

Millan:
Hmm..Ja, jag kan tro att det är likadant i england faktiskt, och kansek på många ställen runt om. Konstigt.
Påslakan är ju så mkt bättre och mer hygieniskt. Jag börjar så smått undra om mina amris-vänner använder påslakan. Tror aldrig vi har pratat om det...Måste tas upp.
Jag har virkade överkast i mitt sovrum, men det tas bort till natten.
Visst är det läskigt när man känner hur man börjar vänja sig vid vissa saker...

Aurora:
TACK!!!
Jamen visst är påslakan asdyra här om man sticker ifrån IKEA-rutten. Det går nästan inte att köpa dom. Oftast är det "Thread counts" som räknas etc.
Fram för påsisar...överallt!! På hotell också!!!

Annika said...

Petra H:
Precis som med fördragna gardiner kanske vi i norden är unika med våra påslakan? SÅ kan det ju vara. Har aldrig tänkt på det, men...
Jo, jag vet att man bäddar med påslakan hemma numera (THANK GOD!!) och jag förstår ju att det är TUNGT att bädda för städerskan, men ändå är det så mkt fräschare och bättre än filtar och överlakan, usch!
Trevligt att ni har med egna påslakan hemifrån till er lgh!

Fia:
SMART! Ännu ett smart tips from the Fia girl!!!
DET ska jag också börja göra!
OCH vilekn fin present att ge bort täcken och påslakan till din klienter. Jag förstår ju att det är superuppskattat!!

Vad roligt att du tyckte om mina inlägg och bilder från WDW. Unikt ställe, helt klart.
men nu är jag tillbaks in the blogging world igen :-)
KRAM!!!

Sara:
Eller som hos mamma och mormor...krypa ner i en säng med nymanglade, frasade lakan. Inte en chans att jag manglar, gör du? Har inte ens en mangel förresten.
Stryka lakanen skulle jag inte heller göra.
Men det är så skönt med nya påsisar. OCH ja! Hotellfiltar är fär äckliga!

Annika said...

Anita.
Jo, till duntäcken är ju påslakan nästan ett måste. Det stämmer att Linens and Things säljer påsisar, eller Duvet-covers. Tror jag har ngra därifrån faktsikt som numera har MÅÅÅNGA år på nacken. Men kvaliteten ör helt OK.
Smart att ta med egen kudde. Det gör min flicka också när vi reser, mest för att ha den på planet eller i bilen, tror jag.


Humlan:
SÅ skönt att vara hemma igen på mpnga sätt!
Ja, Fias förslag var mkt bra! DET sak jag komma ihåg tills nästa ggn jag bor på hotell.

Desiree:
Det är verkligen svinäckligt...Man mår nästan lite dåligt när man ligger under dom där täckena och överkasten...Yuk!
Ja, tack och LOV för IKEA!!

Hannele:
Ja, det kanske man gör. Ett ofog. I Sverige tror jag dock att man enbart användre påsisar numera. Åtminstone är det min erfarenhet--sköönt!

Unknown said...

Jag älskar att sova i min egen säng nu. Men visst är det konstigt sätt att bädda på. Filt och lakan????
På IKEA finns det underlakan som har resår på sig. De är SÅÅÅÅÅ bra till madrasserna. De korvar sig inte. Håller sig på plats. Superduper!!! Har bara de i sängarna nu.
Men du, ta med dig påslakan nästa gång.
Kram

Unknown said...

Jag älskar att sova i min egen säng nu. Men visst är det konstigt sätt att bädda på. Filt och lakan????
På IKEA finns det underlakan som har resår på sig. De är SÅÅÅÅÅ bra till madrasserna. De korvar sig inte. Håller sig på plats. Superduper!!! Har bara de i sängarna nu.
Men du, ta med dig påslakan nästa gång.
Kram

Unknown said...

Ursäkta, nu är det jag igen. Men jag har en fråga.Ibland när jag ska svara på din blogg får jag prova ungefär 5 ggr innan jag blir accepterad. Vad gör jag för fel???

Miss Marie said...

jag håller med! såååå jäkla äckligt! påslakan är ju en jättebra uppfinning, jag fattar inte varför inte alla använder det!

Anne said...

Haha, jag vet precis vad du menar. Så vaknar man upp med den där äckliga filten och ev. sängöverkastet över sig. Jag begriper inte heller varför man envisas med att ha det så här och inte införa påslakan. Jag såg förresten på youtube nyligen en filmsnutt som kom från nåt nyhetsprogram där reportageteamet i smyg hade installerat kameror i hotelrummen och filmat städningen. Detta var bara på fina hotell och inte billiga motellrun. Det var så äckligt och upprörande se hur de städade. Först fick man se hur städerskan städade toan, sen gick hon till glasen och med samma händer som hon just tvättat toan med så "diskade" hon glasen och for runt med fingrarna i glaset, samma händer hon alltså just tvättat dasset med och och toaringen. Sedan torkade hon glasen med de använda smutstiga handdukarna som gästerna slängt på golvet. Mumsigt värre.

Håller för övrigt med dig om att Ikea har superbra påslakan. Jättebra och prisvärda, dessutom snygga påslakan också! Ikea är bäst ingen protest.

Annika said...

Rosvik:
Japp, sådana underlakan säljs överallt här. OCH dom är BRA!!!
Ja, om jag orkar släpa är det en bra ide att ta med påslakan faktiskt.
Rosvik, jag har ingen aning om varför det strular med kommentarerna. Vad är det som strular? Ordverifieringen eller??? Blir nyfiken...
tror knappast de är du som gör fel...
Kram!

Marie:
Inte jag heller. ALLA borde använda påslakan, dom är BÄST!!

Anne:
JAG hörde talas om den där videosnutten på ett radioprogram på en station här i DC nyligen. Programledaren var SÅÅÅ äcklad, och jag vet inte om jag ens törs se det hela. USCH vad det snuskas, är jag rädd. BLÄ!
Usch, bäst att inte ´VETA, tror jag...hualigen, rys och SKAK...

IKEA är bäst, ingen protest!! Tror att det snart är dags för mig att åka och handla lite nya påsisar där snart igen!! Hihi!!

Fröken fräken said...

Ja att dom ska va så envisa med dom där enormt störande lakanen kan jag inte förstå. Dom bara tvinnar sig runt benen. Det är likadant i Nya Zeeland. Jag sover hellre i min sovsäck än med dom äckliga filtarna dom har på hotellen. Min svärmor har också alltid överlakan bara för att slippa tvätta påslakanen så ofta. Men jag rycker ur dom på en gång. Som sagt så är IKEAs påslakan väldigt bra och bra pris är det på dom också.

Villa Nian said...

Vilken härlig text och jag förstår verkligen vad du menar :-). Kan informera att i Sverige har hotellrummen påslakan (åtminstonde de hotell jag bott på senare tid). Men i Venezuela så var det precis som du beskriver med överlakan, filt och överkast. Vi tar bort överkastet och trycker in det i ett skåp tillsammans med filten. Sen lägger vi BRA med dricks till städerskan och ber om två extra lakan som vi använder som filtar, vi vecklar inte ut dom helt så det blir rätt bra tempratur :-)

Anonymous said...

Haller med dig fullstandigt Annika!

Nu for tiden om vi bilar och ska bo pa hotel , sa tar jag med mig paslakan och ofta tva tacken. De tva tackena brukar vi vanligtvis tjafsa om..:) vem av oss 4 som ska fa dom.
Sedan tycker jag det ar lite snuskigt med overkasten och tackena..har hort att de tvattas valdigt sallan.
Hurra! For den egna svenska sangen!

Linda said...

Åh, jag förstår din äckelkänsla - jag är precis lika äcklad över dessa filtar och konstiga överkast med div fläckar.
Det ska vara påslakan!
Även om jag kan tycka att det är vackert med "gammaldags" bäddning, om jag vet att allt är rent!

Härliga bilder i inlägget nedanför, det verkar ha varit en vecka full av bus :)

Unknown said...

ordverifikationen tror jag. Jag är så duktig och skriver in de bokstäver som står men vips så får jag göra om det. Inte bara en gång utan flera gånger. Detta har hänt ganska ofta nu på sistone, aldrig förrut.
men det löser sig, det är bara att skriva om det.
Kramisar

Annika said...

Fröken F:
Japp, påslakan är bäst!! Inget snack om saken.
Fattar inte din svärmors argument riktigt, måste hon inte tvätta överlakanet lika ofta? Fast hon kanske tycker det är lättare att bara lägga på överlakanet och vika filten över?
Ja, det verkar som om normen är att bädda med överlakan överallt, förutom i norden då. Way to go, norden!

Tina:
Bra ide! Du reser ju mkt så du har ju ett och annat bra tips i bagaget.
Det är så bra att man i Sverige använder påslakan. SÅ mkt fräschare.

Vernika:
Nästa ggn vi bilar till resmålet tänker jag också ta med egan påslakan, absolut!!! det är det bästa!
Det blir när vi åker till The Outer Banks i maj, för det är ju samma sak i husen man hyr...samma snusklakan och täcken...
Alltid skönt att komma hem till egen säng efter en resa, aaahhh!!

Lindalotta:
Usch ja!
Men visst är det väl vackert med en gammaldags bäddad säng med vackra lackan och täcken! Det är det.
Jo, veckan var full av bus och mkt hektisk...Vi var helt slut när vi kom hem :-)

Rosvik:

Ja, jag tror många har problem med det. Vet inte vad jag ska göra? kanske tar jag bort verifieringen ett tag för att se vad som händer?
Ska tänka på saken...Trist är det iallafall om set strular :-(
Kramar!!