Wednesday, January 16, 2008

Plastberget

Om det finns något som retar mig i det här landet så är det källsorteringen. Den är nästan obefintlig. Ok, ok vi har en återvinningsbil som dyker upp varje fredag och tömmer svarta plastlådor som är fulla med just återvinning. Varje hushåll har en svart plastlåda till sitt förfogande, och i den plastlådan är det bara att blanda och ge, hejvilt. Du kan blanda veckotidningar med dagstidningar, metall, glas och plast. Allt i en och samma låda som sen töms i något som mest liknar en sopbil. Det hävadas att återvinningen sorteras på plats, det tror inte jag på.
Tänk vad lätt det vore även här för varje villa-radhus-lägenhetsområde att ha en miljöstuga stående på allmän plats, flera miljöstugor skulle kunna finnas inom samma område. Dit skulle det vara hur lätt som helst att gå med sin återvinning, för det är det ju hemma, eller hur?
Vet ni att det inte finns någon återvinning alls för batterier. Batterier slänger man bara i vanliga soporna. Iallafall här i Virginia. Förhoppningsis är det annorlunda i andra stater.

När jag handlar på Costco blir jag alltid så sur på att toa och hushållspappret ,som jag köper i stora balar, är inplastat. Ja, det är väl OK att hela balen ligger i plast, men sen är är varenda rulle inuti balen INPLASTADE också. Vad är det för dumheter? Jag blir så SUR...
Tänks det alls på miljön? Bara någon minut då och då? Jag undrar det.

Och så dessa förpackingar som gör en helt rabiat! Köpte nya rakhyvlar igår och skulle öppna förpackingen som var inplastad så det hette duga. JAG fick inte upp den, det fanns ingenstans att börja. Istället var det bara att köra en sax igenom hela härligheten för att på så sätt få ut den första hyveln. Smart? NOT!
Likaså alla dessa herrans leksaker som är inplastade och invirade i plast. Jag blir tokig. Barbiedockor som är så inslagna att man även där måste köra en kniv eller sax genom hela förpackningen. Dessutom är sedan varenda liten extra pryl inplastad. Ja, ni vet säkert vad jag menar i Norden också eftersom ni får dit samma leksaker som vi har här. Sen ska all denna plast slängas, och var hamnar den? JO, i soporna.

Jag vet att USAs sopberg är enormt, och jag vågar nog inte riktigt tänka på framtida konsekvenser.
USA har så otroligt mycket att lära av Europa vad gäller återvinning och sortering. Jag undrar just om dom lyssnar...''''''

Idag ska jag kompisgå, stavgå, med min kompis Lotta. Vi får se hur det går...Hihi!
Alla önskas en fin onsdag!

24 comments:

Jill Wegerup said...

Här hemma sorteras allt igen påsopstationerna. Gjorde ett jobb på det i somras. Men nog måste det underlätta lite om det är någorlunda försorterat.

Vill inte hller tänka på hur det ska bli med vår miljö. Usa borde gå i täten men icke. Vad vi gör här i pytteSverige känns lite som..

Annika said...

Jill:
USA borde verkligen föregå med gott exempel, och så är det precis tvärtom.
Det låter betryggande det du skriver om sorteringen, och jag hoppas det är så här också...innerligt.

Petchie75 said...

Japp, jag vet precis hur det är - toarullarna som är inplastade flera ggr om...
Men det värsta såg jag nog på tv i förgår - katrinplommon som är INDIVIDUELLT FÖRPACKADE!! De säljer dem som "candy", men herregud säger jag bara!
Jag tampades precis med rakhyvelsförpackningen - det är helt omöjligt att få upp den utan sax och knappt då heller!
Här i PR har vi inte heller nog sopsortering, det gör ont i hjärtat att slänga papper och glas i den vanliga soptunnan.. Vi har faktiskt inte slängt våra vinflaskor än för det känns så fel, vi har hela skåpet fullt under diskbänken, ser ut som vi är värsta alkisarna..
USA har mycket att lära av Europa i detta hänseendet.

Anonymous said...

Verje toarulle inplastad med?? herregud, vilket vansinne.
När vi bodde i en annan lägenhet så sorterade vi så mycket som vi kunde. Man slängde dock alla aluminiumburkar och papper ihop. Men visst är det bättre än som vi gör nu där vi bor, kasta ALLT i samma svarta säck.
Framtiden ser skrämmande ut när man tänker på den. Hugaligen!

Hoppas att det går bra med stavgången och ser du nått skräp efter vägen så spetsa det med staven.

Kram!

Fia said...

Annika jodå det sorteras på plats i de allra felsta delstater, det är ofta jobb som de som dömts till samhällstjänst i ngn tingsrätt har, sällan har väl det ordet används så rätt eller hur?

Batterier kan man återvinna på en del stora kedjor, här i Georgia är det Staples, kolla eller gör ett slag för miljön och ring din consumer advocate, det brukar finns ngt sådant i varje delstat och säg att du vill veta vart du kan lämna in dina använda batterier!

The Hanssons said...

Hej Annika

Du ska se minen på kassörskorna när jag kommer med mina egna tygkassar....obetalbara miner, men jag vägrar dra hem sjuttiofem plastpåsar varje gång jag handlar.

Pernilla said...

*haha* blev så full i skratt.. varje toarulle inplastad!! Helt otroligt!!
Ja, visst är det konstigt att inte stora landet USA har någon sopsortering. Jag kan säga att jag mååånga gånger inne på någon av alla hamburgerkedjor i USA stått o letat efter var man häller ut drickan *haha*
Kram

Millan said...

Ja det ar helt sanslost!! Det har med avfallssortering ar nagot jag tanker en hel del pa eftersom vi dels sorterar soporna hemma, jag ar ansvarig for att mitt kontor sorterar sitt avfall och jag dessutom jobbar pa ett 'returpappersforetag'. Dessutom jobbade jag varje sommar i 5 ar pa Karlskronas sopstation. Sa jag ar full av skit skulle man kunna saga ;-)

Hur som helst sa ar sorteringen hopplost efter aven har. Hemma maste vi sortera tidningar/papper, burkar, glas och mat. Men, just batterier slangs aven har direkt i soporna och likasa petflaskor etc som vi ju ALDRIG skulle slanga i soporna hemma.

Desiree said...

Jodå du har så rätt. Dessa enorma landfills som finns i USA är ganska skrämmande. Kommer det verkligen finnas plats att fortsätta gräva ner hela USAs sopberg? I Sverige bränner man ju mycket av soporna och tar till vara på energin som bildas till att värma hushåll. Sådant borde man ju kunna ha i norra USA där det blir kallt under vintern. Vi har också ett återvinningskärl där vi lägger papper, kartong, plastförpackningar och metal men inte glas.

Anonymous said...

Haller helt med dig Annika!!
Det ar otroligt vadf allt ska vara inplastat och valpacketerat. Varmkorv dar varje korv ar inplastad! Precis som du sager blir man sa arg da det ska vara sa svart att ta sig in i en del forpackningar, ta leksaker tex.

Dar ligger Sverige sa betydligt mycket langre fram. Men jag kanner anda att det ar en forandring pa gang mot da jag kom hit i borjan pa 2000-talet.
Laste tom i varan kommun tidning att i den nya koken vill kunden ha en traditionell sopcointaner med tva hinkar , en for recykling och en vanlig istallert for den som pressar ihop soporna.

Vi har en STOR soptunna for atervinning dar allt som ska atervinnas slangs. Sorterar gor fangar sa det galler att inte slanga viktiga papper dar, har jag hort fran en kompis som ar polis.
Den toms varannan vecka.

Miss Marie said...

det är verkligen skrämmande om man tänker på hur det kommer att vara i framtiden. soporna måste ju ta vägen någonstans... hoppas vi alla blir bättre på att sopsortera!

Annika said...

PetraH:
Visst har USA massor att lära av USA vad gäller sopsortering.
Jaha, individuellt förpackade katrinplommon...DET må jag säga!! Ska kolla om jag ser ngt lika stolligt nästa ggn jag är ute och handlar.
Otroligt.
Och jag kan förstå att det tar emot att slänga era vinflaskor då det känns så fel.

Jess:
Ja, visst är det hemskt. Det där med toa och hushållspapper är verkligen högst irriterande.
Visst blir man lite rädd när man tänker på framtiden, absolut.


Fia:
TUR att du vet sådant här och har koll på det rättsliga. Jag blir så glad när jag läser att det verkligen sorteras på plats. Nu har både du och Jill skrivit om det så då känns det faktiskt lite bättre.
OCH vad gäller batterier berättade min kompis Lotta idag att man kan lämna in batterier på IKEA. Ska se om det finns på fler ställen, som du säger, Fia.
TACK, Fia! Bra att veta!

Annika said...

Nika:
Det är så himla bra det där med kassarna tycker jag. Har ju läst om US-bloggare som använder IKEA kassar när dom är ute och handlar. DET ska jag också göra...Avskyr verkligen plastpåsarna här.
Jo, jag kan tänka mig at expisiterna kollar lite konstigt...haha.

Pernilla:
Den dom har är inget vidare, faktiskt, åtminstone inte där jag bor.
DU har så rätt, man slänger alltihopa på samma plats på fast-food ställen. SÅ dåligt det också.
Och ja, visst är det för sorgligt med alla inplastade rullar...morr...
Kram.

Millan:
Du är full av kunskap! Och det är BRA!
Samma skit i England alltså....
Jag trodde nog att England låg före US vad gällde detta. Så är det alltså inte, vad tråkigt.
Jag tycker det kryper i kroppen varenda ggn man tvingas slänga batterier tex. NU vet jag att det finns återvinning för dom, och det är jag glad över!

Annika said...

Desiree:
Jamen visst skulle dom kunna bränna soporna även här...VARFÖR gör dom inte det?? Det är faktiskt helt otroligt. Varför är USA så bakom vad gäller detta?
Så irriterande.

Veronika:
Jamenvisst...varmkorv, ostskivor som ligger i plast en och en...WHY!!??
Jag kan tänka mig att ni i Californien är lite mer framåt vad gäller detta. Vi får bara hoppas att det sprider sig över resten av landet också-
Nu har jag hört från både dig och Fia att det är fångar som sköter sorteringen. MYCKET intressant för det visste jag inte.

Marie:
Det är skrämmande, och JA, vi måste bli bättre. Ändå är ni i Sverige så mkt duktigare än amerikanerna.

Saltistjejen said...

Ja alla förpackningar är ett skit tycker jag! Det finns som du säger så många onödiga förpackningar som man inte alls behöver. Det blir ju dubbel kostnad för miljön också eftersom det ju även drar energi och råvaror vid tillverkningen av dem. Inte enbart när man ska "göra sig av" med dem. Bläää!!!!

Här i NYC ska man källsortera. Vi får regelbundet ett informationsblad där det står hur man ska sortera. Det som jag tyckte var konstigast när jag kollade igenom det var att det stod att man skulle slänga glödlampor i vanliga hushållsoporna!! Hemma är ju detta big no no. Eftersom de flesta glödlampor innehåller tungmetaller så är det ju jätteviktigt att de behandlas på rätt sätt efter användningen. Hemma har vi lmnat dem till miljöstastioner på tex bensinmackar. Ni vet där man också ska lämna överbliven målarfärg, lacknafta etc...

Det tyckte jag var skumt.
Annars var nog det mesta rätt likt sopsorteringsanvisningarna i Stockholm.
Men även här så finns inga "miljöstationer" utan i vårt hus står en särskild låda i "sopnedkastrummet" där man ställer/lägger sådant som ej slängs med vanliga soporna. Som t ex papper, glas, plast, batterier etc. Sedan är det "the staff" som jbbar i huset som tar hand om detta och sorterar det.

Anne said...

De där inplastade Costco-dassrullarna kan jag också bli tokig på. Låter som vi kör med samma toapapper :) Jag kan inte förstå meningen med det.
Sopsortering måste vara enkelt också, annars struntar folk i det. Jag menar, om det finns en affär som tar emot gamla batterier, hur många tar a) reda på det b) orkar köra dit för att lämna dem. Och så vidare. Fram för fler miljö-och sopstugor i villaområdena och radhuskvarteren.
Du verkar värva fler stavgångare, eller din kompis Lotta kanske stavgått före dig?

Mie said...

Och här sorterar vi för fullt. Man kan ju hoppas att det gör ngn nytta i a f:)
Gick det bra med stavarna?
Kram

Lia said...

Hej Annika! Såg faktiskt några specialprogram av Oprah, där hon hade temat A green world, för att uppmärsamma amerikanarna om plastberg, batterier, lågenergilampor och mycket mycket mer! Egentligen är det ju lite skunt att inte ens Gores nobelpris har fått hela landet att få miljö-pippi, håller med dig om att förpackningarna ibland är helt otroliga! Vi köper tex aldrig små Yoplait yoghurtar, eftersom varje dl känns helt inplstad och konstig. Kram kram, JAG FICK JOBBET!!=)

JaCal said...

Samma fångar som sorterar Veronikas sopor som sorterar mina... så man får tänka sig för hur man sorterar. Vi fick recyklings-soptunnor för typ 2 år sen. Nu har vi tre stora tunnor - en för "garbage" en för "recyling" och en för "green waste" (trädgårdsavfall). Det funkar riktigt bra.

Men visst blir man galen på alla inpackningar... vi köper ju också hushållspapper på bal på Costco och irriterar mig så att det är inplastade.

Saknar dock de där smarta batteriholkarna som fanns överallt i Sverige. Det gjorde det ju så otroligt enkelt att samla in batterier.

De där flimsiga platskassarna man får på Safeway går ju inte använda till nått. I Sverige kan man ju åtminstone återanvända plastkassarna.

Kul att ni är flera som går! Nu måste ni snart ta en tur till Californien - kanske en nordic walking helg i Napa?!

SweFlo said...

Alltså, du har just besvarat en stor fråga som jag hade! Jag fick nyligen en sk återvinningstunna. Kanon tänkte jag, nu ska här återvinnas! Men den (stora) tunnan har fyra invändiga djupa kärl. Vilket går i vilket? Ska tidningar ligga underst? Jag har en lista på VAD som kan återvinnas, men jag fliksom inte hur jag skulle använda tunnan... Nu har vad jag misstänkte dagat sig. Man ska alltså bara kasta i allt huller om buller. Det känns ju helt fel! Hur kan det sorteras och tas om hand om i det skciket? Man kanske skulle ta reda på det hela? Och samtidigt lära chocka amerikanarna genom att berätta om den i jämförelsevis enorma återvinning vi sysslar med i Sverige...

Det där med överpaketerade varor är ju en annan "pet peeve".. Ja jisses!

Anonymous said...

egentligen är det ju lite skumt att leksaker som det kan bli samlarvärde på, som tex barbie, ligger i inbrottssäkra plastboxar som man måste förstöra. inget spara originalkartongen där inte...
en annan idé vore att ta all denna överskottsplast kring toarullarna och istället satsa på riktiga rejäla plastkassar (har hört att det är lite si och så med dem i usa)...
läste nåt litet löst om att det fanns nån affär här i sthlm där man kunde 'panta' gamla kläder, kanske borde kolla upp det närmre..

Anita said...

Tycker att dom kunde ha en stor lada staende utanfor alla lokala supermarket dar man kunde slanga i sina gamla batterier nar man gar och handlar. Det skulle folk gora for det vore enkelt. USA ar lite efter Europa med sop sorteringen, men jag tror nog det kommer mer och mer har med.

Annika said...

Saltis:
ja, jag fattar inte varför man ska behöva dubbelförpacka och dubbelförpacka i lager av plast. Gör mig tokig.
Vi källsorterar ju också här, men som jag sa skulle det kunna vara så mkt mer!
Och glödlampor, jag vet! Dom slänger vi i vanliga soporna, inte klokt ju.
Intressant att höra hur det funkar i NYC.

Anne:
Ja, det är verkligen ngt som retar mig mkt, Costcos dassrullar och hushållsrullar...VARFÖR???
Och du har så rätt, det måste vara enkelt att källsortera, ingen stor grej. Jag visste tex inte ens att IKEA tar hand om gamla batterier. Visste inte heller att det kanske finns flera affärer som gör det.
Nej, jag tycker miljöstugor i alla områden skulle vara bra alternativ...Vi får lobba för det :-)

Mie:
Ja, i Sverige tycker jag att man är bra på det! Jättebra!
JA! Det gick så bra med stavarna. Lotta var en naturbegåvning som blev frälst!
Kram!

Annika said...

LIA:
GRATTIS!! SÅ glad för din skull!
Jomenvisst kan man tycka att Gore skulle väcka intresset, och det HAR väckts, och det har börjat bli annorlunda, men det är ett stort land och en lång väg att gå.
Kram!!

Jacal:
Ni är klart "grönast" och först ute i Californien, helt klart! Det är ju alltid så så jag är glad att höra att det händer saker hos dig. Låter BRA!!
Jam jösses, Safeways flimsiga plastpåsat är ju riktigt dåliga...dom går ju sönder så fort man lyfter upp dom.
Ja, nu har Lotta blivit stavfrälst! SÅ det är jättekul!
My God, låter en helg i Napa som en dröm eller vad??? Suck...I wish...

Sweflo:
Ja, there you have it...Du kan bara vräka allt du har i tunnan, och sen tas det väl om hand av ngn då...
Visst är det konstigt att USA är så bakom vad gäller detta. Verkligen underligt. Tror absolut att vi borde börja berätta om hur vi gör därhemma.
Ja, överpaketerade varotr är en av mina största pet peeves...

Leopardia:
Du har helt rätt om plastpåsarna. I USA är dom bedrövligt dåliga. Dom håller knappt för ngnting als. DET är jättetrist.
Du får kolla upp den där affären, låter intressant tycker jag!

Anita:
Ja, det måste komma mer här, och jag tror att det har börjat. Folk verkar bli mer medvetna...