Wednesday, December 05, 2007

Snökaos?

Japp, japp...
DET snöar! Det snöar över hela Washington området, precis som utlovat. Inte är det mycket som singlar ner från himlen, och inte heller ligger det mycket på marken. Lite puder, det är allt.
Men, detta är nog för att varenda nyhetssändning på samtliga TV-kanaler har snön som sin första JÄTTEnyhet! Folk varnas, man intervjuvar snöröjare, man intervjuvar skoldirektörer och man försöker verkligen PRICKA in NÄR snöfallet kan TÄNKAS börja, och när det ska sluta. Så är det när det snöar i The Mid-Atlantic States. Vädergubbarna på TV blir gudar och lyssnas på in i minsta detalj.
Det värsta med snön är osäkerheten om skolan kommer att stängas eller inte. Nu när klockan är snart 7:30 har det inte kommit bud om stängning. Däremot sa en av mina favoritvädegubbar, Bob Ryan på NBC-4 igår att han tror på tidig stängning idag. Och vet ni, Bob Ryan litar jag på :-).


Bob Ryan, min favoritmeterolog på NBC-4 i Washington. Honom kan man faktiskt alltid lita på.

Att köra i snö och is på sommardäck är en skrämmande upplevelse. Jag brukade alltid tycka, och TYCKER förresten ibland, att skolan stänger ALLT för lättvindigt. Men samtidigt förstår jag ju...Alla kör med sommardäck (vinterdäck är helt UN-heard of i den delen av landet där jag bor), skolbussarna också. Jag har själv skakande kört till skolan i fullt snöfall och på dåligt underlag för att hämta Karolina. Det är riktigt otäckt. Jag tog dessutom inte körkort i Sverige och har därför aldrig övat på halkkörning, så jag är OSÄKER när minsta flinga faller.
Dessutom är det en backe upp till skolan, och att sitta i den backen i bilkö i snö och is har jag också gjort, sett hur bilar sladdat ner för backen, och sett hur bilar kört fast på väg upp. Nej FY!!!
Så idag blir det en dag där man får kolla TV, lyssna på radion, kolla datorn och sms hela dagen för att där höra/läsa om skolan eventuellt stänger tidigt.
Det är vackert när det snöar, men det blir ofelbart KAOS!

****

The Scatter-Brain...alltså jag, låste mig UTE igår. For till skolan för att hämta Karolina och insåg på vägen dit att jag gått ut och drammat igen dörren UTAN mina husnycklar---VRÅÅÅL!!!
Tänkte att jag kanske hade någon däckdörr på baksidan öppen (Jag har tre dörrar på baksidan på tre olika plan. Men nej, naturligtvis låser och bommar jag rubbet när jag är ensam. Funderade på knepet man har hört om att köra in ett kreditkort mellan dörr och lås och på så sätt bända upp låset. Men herregud! JAG vet ju inte hur man gör sånt. Funkar det verkligen?
Istället gick Karolina och jag hem till den snälla Ingrid och därifrån ringde jag en låssmed. Han kom inom en halvtimme, bröt sig in på två minuter och tog 85 dollar för besväret. Jag vara bara så tacksam att komma in i mitt hem igen! USCH, så lätt hänt det är att gå ut utan nycklar. OCH USCH så typiskt det är att det ska hända när maken INTE är hemma.
OCH hur dum får man vara som INTE gjort extranycklar och delat ut till grannar? Dumb and dumber, det är jag det.
Har inte bilnycklarna på samma knippa som husnycklarna, så jag har länge väntat på att detta ska hända just därför. Och nu hände det...

Idag har jag tänkt åka och handla lite, få'se om det går då i snöfallet.
Ha en fin onsdag!

22 comments:

Lena said...

SNÖ! Grattis! Helt ljuvligt kan jag tänka, allt kaos till trots.

Nycklar, det är ett elände... jag är livrädd att jag ska tappa bort mina. På min knippa sitter bla två huvudnycklar till skolan...Det händer alltemellanåt att jag förlägger dem.
Ha det bra i i snön!

SweFlo said...

Mitt problem är att låset mellan garaget och köket ibland låser sig av någon anledning. Så om ingen är hemma blir jag helt sonika inlåst i garaget. Eftersom vår tvättmaskin och tumlare är där ute så kan jag inte undvik att vistas där ganska ofta... Till slut blev det så pinsamt, så nu har jag en extranyckel hängandes i garaget...

leopardia said...

har ni ingen nyckelservice där då? här finns det nåt bolag man kan lämna sin nyckel till för en nätt summa på runt 200kr om året, sen kör de ut vid behov, utan extra kostnad. neeej, inte har jag varit klok nog att kika närmre på det inte, här lever jag på hoppet helt enkelt.

Fia said...

Hahaha....min stora skräck är att låsa mig ute så jag har tillverkat tillräckligt med nycklar på Home Depot till halva Atlanta känns det som. Det sitter en fasttejpad i handsfacket i båda bilarna samt en med en magnetask på baksidan av en av stuprören (hm, stupröret vid garaget om du som läser detta någonsin skulle komma hit utan att jag är hemma och vill en kopp kaffe medans du väntar på mig) samt en hos våran granne.
Kör försiktigt i snön gumman, jag bara säger det - AVSTÅND - till de andra dårarna är det som gäller!! Kram!

Annika said...

Panter:
Ja, jag gillar snöfall...Men ogillar starkt att köra bil i det...
Det ser blött ut dock så det är nog inga problem.

Nycklar ja...Usch, har aldrig låst mig ute förr. Det är hemskt. Och låssmed är så dyrt, om äm tacksamt när han kommer.


Sweflo:
Jösses, ja. Det skulle jag också ha. KUL att sitta i garaget hela dagen :-)
Nycklar och lås kan vara ¨så jobbiga...

Leopradia:
Nej, det har jag inte hört talas om! Det kanske vi har fast jag inte vet. Låter smart.
Jag lever också på hoppet...Men nu ska jag fan fixa nycklar till ngra av mina grannar.

Fia:
OK, bra att veta om jag kommer hem till dig och du inte är där ;-)
Smart att ha nycklar i bilen. Ska jag tänka på...Nummer 1 är att göra nycklarna...MÅSTE bara vika in till Home Depot så är den saken ur världen...
BRA att du har nycklar över halva Atlanta. All roads leads to Fia B!! and all keys!
USCH ja, snart ska jag ut i snöfallet...Avstånd är det som gäller, helt klart...
KRAM!!

Annika said...

När man bor i norra Sverige tycker man att det är lite löjligt att höra vilket kaos det blir för lite snö och att skolorna stängs... Men samtidigt förstår man ju, precis som du skrev, eftersom ingen där har vinterdäck. Här regnar det förresten :-(.

Vad retfullt att låsa ute sej! Vår dörr låser man utifrån så vi kan inte låsa ut oss :-). Men vi har ändå en extranyckel hos en granne ifall nån av skulle tappa en nyckel.

Petchie75 said...

Oj, vad jobbigt att bli utelåst. O sa precis att vi borde göra fler nycklar, inte pga risk av utelåsning men när vi har gäster (vi är mer eller mindre fullbokade fram till mitten av mars!!) kan det vara praktiskt att ha ett set som man kan låna ut till besökarna.
Usch, vad jobbigt att ha sommardäck, det låter verkligen otäckt att köra upp för en isig backe utan vinterdäck. Det har jag aldrig tänkt på att det kanske är därför som de stänger skolorna - för att det är farligt för föräldrarna att KÖRA dit!

Anonymous said...

Mysigt med snö och kul att se en bild på DIN vädergud! Här är det förbenat dåligt väder, det bara regnar och är grått och trist. Usch, man blir så trött av det också.
Trist med nyckeln, ni får skaffa ett lås där man måste låsa dörren efter sig när man går ut (och in). Annars kan det försås vara bra om man har lämnat en extranyckel till en granne, fast ändå en lite olustig tanke att någon annan har nyckel in till dig. Kram och ha en mysig decemberdag, sis!

Desiree said...

Oj snö. Mysigt om man kan sitta inne och slippa ut och köra. Här kommer det snö så sällan att det verkligen blir kaos när det kommer och allt stänger. Precis som du säger så finns inte vinterdäck och jag skulle nog inte ge mig ut och köra med sommardäck. Även om jag skulle klara det och körde försiktigt så är jag rädd för övriga förare inte skulle klara det eller vara tillräckligt försiktiga. Irriterande att du blev utelåst från ditt eget hem. Du får ha någon extra nyckel hos någon granne framöver. Ha en snömysig dag.

Annika said...

Annika:
Jag tyckte också det var urfånigt och löjligt, tro mig! Och tycker väl fortfarande så också till viss del. MEN nu snöar det ordentligt och gatorna är rätt svåra...OTÄCKT är det. Ännu har inget medd från skolan kommit om tidig stängning. Jag bara väntar...
Nui är jag hemma igen efter att ha varit ute med en kompis. Hon är från Häslningland så hon fick köra :-))))

PetraH:
Ja, hemskt var det att låsa sig ute. HEMSKT att inse fakta! NU måste jag göra extra nycklar och ge åt grannarna. Har ingen lust att ta låssmed igen.
Petra, det är så hemskt att köra i det här vädret. Nu är det ngn minusgrad och moddigt på väggarna...USCH. Bävar för när jag ska hämta K om ngn timme (troligen). Tänker parkera så att jag slipper skolbacken, får gå lite istället...
Precis, det är därför skolorna stänger...Varken bussar eller bilar har ju vinterdäck, och skulle ngt hända på väg till eller från skolan ligger skolledningen inom kommunen RISIGT till.
SNÖ slipper du iallafall i PR!!!

Sara:
Ja, nu har du en bild av min vädergud!! Den söte och (jag tror) snälle Bob!
Det snöar ordentligt här! Och vi har varit ute och kört till fair oaks mall, Lotta och jag. HON körde, tack och lov! Svårt på mindre vägar, bättre på stora.
Nycklar...Måste ge en nyckel till Ingrid. Bryr mig inte om hon har nyckel till mitt hus. Litar på henne, haha!
Hörde om julplanerna---sounds good!
Kram till dig!!

Desiree:
JODÅ, det snöar!! Vitt, vitt, vitt...
JAG vill inte UT. Är ju skraj, ju! Måste ändå hämta K snart (tror jag)...USCH!
Vackert att titta på fridfullt o lugnt. Men kaos där ute...

Humlan said...

Snö är underbart mysigt när man kan sitta inne i stugvärmen och titta ut... ;-)
Men halkan när det snöar är inte rolig, jag förstår att du inte vill ut i trafiken.

Det är min fasa att låsa mig ute, jag har visserligen extranycklar utplacerade, men de är ganska långt borta...

Anne said...

Ta det superförsiktigt!!!! Vädergubbarna är gudar sådana dagar.
Neeeej, vilken otur med nycklarna. Vilken mardröm. Vi har ytterdörr som man låser utifrån, så svårt låsa sig ute. Även vårt förra boende här i USA hade vi så, så jag trodde alla amerikanska hem hade såna ytterdörrar....
Ha en bra dag och kör försiktigt!

Bloggblad said...

Ojoj. Jag gillar inte halka, men börjar bli härdad efter ett ganska långt liv i det här snö- och islandet. Men utan dubbar och framhjulsdrift... nej, det törs jag inte.

För min del är det tur att våra dörrar måste låsas med nyckel utifrån... fast det går att sticka iväg när nån är hemma, och glömma nyckel. Och så har den hemmavarande stuckit iväg och låst...

Tankevågor said...

Nu har jag äntligen fattat varför du skrivit förr om att skolorna stängs. Det är ju förståligt om ingen har vinterdäck och det blir trafikkaos! Usch vad jobbigt! Här är man ju så van att det är vinterväglag så man tänker ju inte på det.

Vår ytterdörr måste som tur är låsas med nyckel så det går inte att gå ut och bli utlåst. Men man skulle ju kunna TAPPA nycklarna och jag har inte heller nycklar hos någon granne.
Ska nog ta och fixa det nu.
Ta kort på snön! Jag längtar! Kram

Villa Nian said...

Hoppas ni har det bra där i snön :-)

Grannar med reservnycklar har räddat många gånger!!

Annika said...

Humlan:
Visst är snö underbart, fast fasiken för att köra i den. NU ska jag snart ut i snön och just köra. Skolan stänger i vanlig tid--surprise!!!
Usch, ser inte fram emot det.
Ja, nu ska extranycklar till grannarna!

Anne:
Visst är vädergubbarna gudar när det är snöstorm eller dramatiskt väder.
Usch, ska snart ge mig ut i snön...Det snöar rätt mkt, men dom stora gatorna bör vara rätt OK, tycker jag...HOPPAS jag. Småvägarna var rätt moddiga tidigare idag. Försiktigt är honörsordet idag.
Ja, vi borde byta till ett sånt lås där man inte kan låsa sig ute...
Suck...


Bloggblad:
Ett sånt lås måste skaffas. Där man inte kan låsa sig ute...
PUST...
Nej fy, att köra med sommardäck på vintervägar är skitläskigt. Jag blir verkligen rädd. Nu ska jag snart ut igen...hutter...Sen när jag kommer hem ska jag bara sätta mig i soffan med en filt...

Londongirl:
Japp, det är därför. Det blir kaos när det snöar, trafiken går i snigelfart och folk kör av vägen...SÅ otäckt. Dessutom är ju många barn beroende av skolbuss, och bussarna kör utan vinterdäck...SÅ, ja...kaos.
Jag har tagit kort på snön! Imorrn får du se!! och imorrn lär den vara ett minne blott här.
Kram!!

Tina:
JA! MÅSTE skaffa extranycklar.
OCH det snöar som 17...

Lia said...

Åh, detta inlägget e som en deja vu! Lyckades låsa mig ute ur vår andra lägenhet i Stockholm när jag var 17, ingen i hela släkten var i stan och klockan var 16 på MIDSOMMARAFTON!!! Kan bara meddela att det blev en dyyyyr låssmed som fick komma till min hjälp. Man känner sig väldigt utlämnad när man står där och tittar in på sin välbekanta hemmiljö! Hoppas du vågar lämna bort en extranyckel till någon vän nu! För övrigt är jag sjukt avis på er coola julklapp..det måste vara himmelriket att se alla favvofilmer och serier på dem drömmen! Kram Annika.

aussiekicki said...

Fniss, ursäkta att jag fnissar men det där med nycklarna skulle jag lika gärna kunna göra. En annan variant är ju att, som jag gjorde, "skicka" med nycklar, plånbok och telefon med maken. Vi kom ingenstans på hela dagen...

Här är det ömsom sol och ömsom åsk-skyfall. Det kommer så mycket regn att man knappt ser handen framför sig. Men, men detta land behöver ju vatten så det är väl bara att le och se glad ut!

Kramisar!

Anonymous said...

Världen känns bakvänd då det snöar i Washington området, men vi i Syd-Ö här har bar mark, haha. Men det är verkligen en annan värld borta hos er, med skolor som stängs och så vidare. Ganska lustigt ändå...;)

aussiekicki said...

Hej igen Annika! du har en utmaning på min blogg!
Kram Kicki

Annika said...

Lia:
Visst är det panikartat att låsa sig ute!! Man blir helt ställd och rädd, och så börjar man tänka som en inbrottstjuv: hur kan jag bryta mig in?
Kan tänka mig att en låssmed på Midsommarafton är DYYR som krut.
Jodå, vist ska jag lämna bort nycklar till två av mina granner. DET gäller bara att få ändan ur och GÖRA dom där extranycklarna...
TACK, det ska bli jättemysigt att få hem den klappen!!
Kramar!!

Kicki:
Ja, och det är SÅ lätt HÄNT!!! Vips går man ut pch så går dörren igen...OCH man blir helt paff, matt och ställd när man inser ens egen dumma klumpighet.
Förstår att du var helt "infångad" den dagen då du skickade med rubbet med maken.
Jo, jag har förstått att ert väder är upp och ner...Men vad kan man göra? Inte mycket, bara se glad ut, som sagt.
KRAM!
Kommer och kollar din utmaning!!

Petra i Korsnäs:
Ingen snö i syd-Österbotten. Märkligt. DET borde ni ju HA!!!
JO, visst är det annan värld vad gäller snön här...KAOS och skolstängningar etc. Och hos er höjs det inte ens på ögonbrynen för lite snö...

Lullun said...

Kuligt hur staden lamslås, men helt förstårligt trots allt, med sommardäck osv.
Och kom nu ihåg att sätta ihop dina nycklar framöver. Själv är jag bara superglad för att jag inte kan låsa min dörr utan att ha nyckeln med mig. Annars hade jag nog ofta varit i samma sitution! :-)