Monday, December 17, 2007

En vecka kvar!!

En vecka kvar till jul!
Är ni klara? Känner ni er redo? Eller är det full stress som gäller?
Här blir man ständigt påmind om hur lång tid det är kvar till jul, både på TV och i tidningar; People, one more week until THE BIG DAY!!! Shops are open 7-midnight!

Ja, det är faktiskt sant. Att jobba i butik här i USA måste vara bland det mest otacksamma man kan tänka sig, taskiga avtal, osjäliga arbetstider och dålig lön. Hur affärsanställda ständigt orkar vara så trevliga är en gåta för mig. Jag vet hur dom piskas hela tiden av sina chefer att sälja, att öppna kreditkort för kundens räkning, att se till att butiken alltid ser perfekt ut. När jag jobbade som dekoratör på Lord&Taylor fanns det inga jag kände mer sympati för än expediterna. Jag var själv så glad att jag slapp stå och sälja, att jag fick slippa stå och ta emot all skit som många kunder vräker över expediterna. Inte nog med att kunderna ibland är jobbiga, expiditerna har dessutom sin avdelningschef över sig, och avdelningschefen har varuhuschefen över sig som i sin tur har "Corporate" över sig. När Lord&Taylor i Tysons Corner, där jag jobbade, hade besök från "corporate" i NYC så var det som Gud Fader själv skulle komma på besök. Affären skulle vara gnistrande och perfekt, vi fick jobba häcken av oss. På min butik var vi endast tre dekoratörer, och som vi fick slita inför ett stort besök. Men, jag lovar, expediterna fick slita ännu mer. Skyltdockor, skyltfönster och annat kunde vi alltid få perfekt, men resten...Det var upp till säljarna. När NYC besöket sedan äntrade butiken var det med vördnad alla sålde, alla skulle var FINT klädda. Min chef Zac var alltid oklanderligt klädd i kostym ( i vanliga fall är det nästan alltid jeans som gäller för en dekoratör). Själv fick jag klä mig i kjol. Och hur kul var det att klättra upp på en stege med en limpistol i ena handen och en skylt i andra handen medan man balanserade högt upp på en stege iklädd kjol och pumps? Inte KUL, men så typiskt. Högste chefen vet ju ÄNDÅ om att när han inte är där så är det en helt annan stil som gäller. Nej usch för dessa besök...Och dom händer ofta, åtminstone en gång i månaden.

Iallafall, butikernas öppettider just nu är 8-23, ser jag på Tysons Corners webb-sida. En butik, LL Bean, har öppet 24 timmar om dygnet!! 24 timmar om dygnet!! Jamen ni hör ju vilket vansinne!! Senare i veckan ser jag att samtliga butiker har öppet till 24! NO, här finns inget OB-tillägg heller. Det är bara den vanliga stämpelklockan som gäller. Digga läget den här tiden på året, helt enkelt.
På Juldagen är allt stängt, men redan på Annandagen öppnar butikerna klockan 7!!! JO, för då måste folk ha en chans att så snart som möjligt kunna lämna tillbaks det dom har fått i julklapp.
Den 2 Januari är det vanliga tider som gäller i butikerna igen, dvs 10-21:30...

Själv ska jag till Tysons Corner på onsdag för att fixa det sista, som tur är är jag en trevlig kund :-)...

Alla önskas en lugn och stressfri måndag....

Njut av "Mele Kalikimaka" härunder.
Klippet är från en av mina ultimata Julfilmer "Ett päron till farsa firar jul" med Chevy Chase. Clarke Griswold väntar ivrigt på sin bonuscheck från företaget. Här står han drömmande och tittar ut över sin vintriga trädgård där han planerat att bygga en pool för sin bonuscheck...Fantasin skenar iväg...
Love this movie, love the guy!!!

20 comments:

aurorabuddha said...

God Morgon! Jag forstar val att du ar dekorator ut i fingertopparna!

Har i SA ar vart meditations center oppet fran 8:30 pa morgonen till 9 pa kvallen hela denna vecka. Vi ar en tapper skara pa 8-10 pers som sitter dar, plus nagra som droppar in for ett par timmars meditation da och da. Vi sitter dar istallet for att flanga runt i panik. Vi ar alla medvetna om hur fortunate we are som kan gora detta. Vi har alla dom som inte kan, i atanke, med forhoppningen att varan *peace* smittar av sig lite.

Vi kommer att vara helt redo for att fira jul med familj och vanner efter detta!

Annika said...

Aurora:
Jag är lite impad av det där med meditation. Det verkar så skönt. Men är det inte svårt? Svårt att hitta lugnet?
Det skulle jag nog tycka. Antar att det krävs träning i detta också.
BRA att du känner dig lugn inför julen!

Fia said...

Jo att jobba i butik i detta landet är inget drömjobb just. Den julen jag jobbade på Home Depot för några år sedan glömmer jag aldrig. Inte dåvarande butikschefen heller....LOL

Vi skulle ju sälja såna där värdelösa extended care plans till folk. Han radade upp oss på vårt möte (vid den okristliga tiden av 5.30 på morgonen) och frågade oss en och en - givetvis framför alla andra - hur många vi hade sålt.

Jag var ju golvspecialist, dvs jag designade olika sorters golv åt folk och sket fullständigt i dessa värdelösa "garantier". Mitt svar - "Nope, still extended warranty virgin" föranledde ett till hälften "allvarligt" samtal på hans kontor. Dvs han var allvarlig och jag kunde knappt hålla mig för skratt...

Kram!!

Annika said...

Fia:
Jag är inte ett dugg förvånad...
Gillar ditt svar dock till chefen :-) hihi!
Samma sak överallt i butikerna. Hårda bud.
Och så är du golvexpert också!!
BRA kunskap att ha!
Dom där morgonmötena är verkligen fåniga. Minns dom med avsmak.

Kram!!!

leopardia said...

här är det ju enbart självförvållad stress som hägrar... och inte gör jag nåt vettigt för det... paddel i skallen på mig :)

Anne said...

Intressant höra lite hur det funkar ute i butikssvängen. Jag har ju förstått och hört lite om hur jobbigt det är jobba i affär och expedit verkar ju vara bland det värsta. Som du säger, imponerande att de orkar vara så trevliga och glada hela tiden (för det är ju faktiskt väldigt sällan man stöter på otrevlig personal här).
Allting är ju så mer resultatinriktat här jämfört vad vi är vana med från Sverige, och det verkar synas i alla led. Alla har press på sig och krav, från högst upp till personen på golvet i affären.
Angående alla de där butikskorten som alla affärer har (kreditkorten), man får ju alltid frågan om man "will open an account", jag tycker dock de oftast är rätt lugna och mest bara ställer frågan och inte börjar försöka envisas med att pracka på en kortet. Det är klart, vissa snackar ju mer för kortet än andra. Men tycker de allra flesta nöjer sig med ett kort nej tack och sen är det bra med det.
Har du många såna butikskort?
På banken sa de till oss nybörjare att man ska undvika skaffa allt för många såna här butikskort pga att många butikskreditkort kan sänka ens kreditpoäng/kreditstaus. Vet inte om det stämmer och vad "för många" är har jag ingen aning om heller. Personligen är jag dock inte intresserad av den sortens kort så ingen risk för mig.

Elisabeth said...

Vansinnigt var ordet! Nog för att det är bra med vissa utökade öppettider innan jul, men dygnet runt låter liksom lite väl i överkant. Å andra sidan minns jag hur det var när jag bodde i Österrike - där framställdes det som något alldeles fantastiskt att mataffärer var öppna ända till 18:00 på lördagar i december. Oj en sådan sensation liksom. På söndagar var de inte öppna alls, inte ens i december... Och den enda söndagsöppna mataffären som fanns(andra affärer var inte öppna alls) ansåg många borde vara stängd på söndagar, för det var ju "omoraliskt" att handla mat och jobba då. Ja, jag säger då det. Är det något jag INTE saknar därifrån så är det butikernas öppettider!

Desiree said...

Det är helt galet att det bara är en vecka kvar till jul. Jag undrar fortfarande över vart hela hösten tog vägen. Men jag är iallfall klar med julshoppandet. Låter inte så kul att jobba i butik här. De där garantierna och butikskreditkorten tackar jag alltid nej till. Hur löser butikerna de extra öppettiderna. Tar de in extra personal eller får personalen de redan har jobba fler timmar. Är de vanligt att man jobbar mer än 8 timmars pass?

Tankevågor said...

Fniss...annat än när jag jobbade som dekoratör hemma i Newnose Harbour. Jag kunde jobba i jeans och ibland en målarrock med fickorna fulla av verktyg. Ingen kom och kollade mig.

Här är det mer eller mindre kaotiskt. I morgon kommer vår kakelsättare och ska kakla badrummet på övervåningen. Han hade lika gärna för mig fått vänta till efter jul...för vi hinner inte få badkaret monterat före jul ändå.

Men det ska bli så skänt när det väl är klart!
Kramar

Annika said...

Leopardia:
Paddel i skallen på mig också. The cold taked thje best of me...
Min stress är också helt klart självförvållad.

Anne:
SÅ resultatsinriktat. På dom där eviga morgonmötena var det alltid jämförelse med vad man drog in för ett år sen, och sen vad dagens mål är...suck.
Jag säger alltid nej till kreditkort. Det enda jag har förutom dom stora korten är just ett kort på Lord and Taylor. Kvarleva från när jag jobbade där. Rätt bra att ha det dock. men inga andra kort. Tycker inte heller att expediterna sätter press på en när dom frågar, inte alls.
Anne, jag tror det är bäst att avstå från butikskreditkort. Jo, jag har öppnat ett på Bloomingdale's när jag köpte en dyr klänning. Fick 15% rabatt omgående. När jag betalat räkningen klippte jag sönder kortet :-) och sa upp det...

Elisabeth:
helt knäppa öppettider...Men jag antar att det går runt då.
Men 24 h på en affär som LL bean är rena rama mysteriet för mig.
Jo, ute i Europa är det ju tvärtom på många ställen. Förstår att du blev tolig på alla knasiga öppettider.
Det är verkligen svart eller vitt när man jämför USA mot delar av Europa.

Desiree:
jag med. Jag säger också alltid nej. Jag är inte klar med shoppingen ännu, men idag är jag så snuvig och tung i huvudet att jag inte tänker göra ngt alls som har med shopping att göra...
Peters jobb har julfest ikväll och den ska jag väl trassla iväg mig till i mitt taskiga tillstånd.
Butikerna..JO, man anställer extrafolk, men ofta får dom ordinarie ta fler pass också. DET är inte lätt den här tiden på året.
Ja, det är rätt vanligt, minns jag, att gå dubbelpass. Eller jobba, säg, 4 h extra. Jobbigt, jobbigt...

Londongirl:
New Nose Harbour...Det är bara så priceless :-)))))
Jo, i vanliga fall var det ju vanliga kläder som gällde, men det skulle vara snygga jeans och snygga skjortor. Japp, som dekoratör gick man alltid omkring med sin verktygslåda full med allehanda prylar, spikar, limstift, nålar, hammare, skruvmejsel, hårspray..hahehee...
Jobbigt med hantverkare mitt i julstressen...Och så kan ni iallafall inte ta ett julbad, jamen suck :-)

Kram!!!

Anonymous said...

Lite mysigt med bara en vecka kvar tycker jag! Julklapparna är fixade (jag är ju alltid ute med det i god tid som du vet!) o vi väntar hela familjen på att få vårt efterlängtade jullov!
Jag tycker vårt lilla Kista centrum har hysteriskt onödiga öppettider o det är bara till 21 alla dgr. Varför frågar man sej?
Öppet dygnet runt???
Kram från Anette

Hannele på Hisingen said...

Tja, vi gör vad vi hinner och har lust med (nu ska vi fira makens födelsdag snart :)

Desiree said...

Krya på dig Annika. Hoppas att du hinner bli frisk till jul.

Lilla B said...

Hoppas att din förkylning ger sin snart. Min är förhoppningsvis på bättringsvägen. Har varken handlat julklappar eller pyntat än. Ingen mat heller hemhandlad. Men jag känner faktiskt ingen stress. Förr gjorde jag det, men inte nu.
Granen tar jag på vår skogstomt. Det får bli nersågning på lördag.
Jorden går ju inte under på tisdag om man nu skulle missat något...
Som tur är tar hela familjen det här med julen med ro.
Dottern bakade en hund och ställde ut i Stockholms tunnelbana. Då blev det iallafall lite julpyntat där :). Du såg den på min blogg!

Mie said...

Huu stackars de som jobbar där:( Hur ska de hinna fira jul?
Själv stressar jag inte det minsta. Har slutat med alla onödiga måsten o det går alldeles utmärkt;)
Ha det fint o kram!

Annika said...

Anette:
Visst är det galna öppettider! Dygnet runt. Ngn kanske får för sig att köpa ett par skidbraller klockan 4 på morgonen, vem vet?
Detär bra att vara ute i tid. jag har lite kvar, men ändå är allt under kontroll. Imorrn ska jag ut. Idag ska jag faktiskt bara vila...
Kram!

Hannele:
Och ni har en födelsedag mitt uppe i alltihopa också :-)

Desiree:
TACK, jag blir nog frisk. Hoppas inte Peter åker på det bara...

LillaB:
Nej, det är sant. Inget går under om inte allt är fixat.
VAD mysigt att ta granen från egen tomt!!! O, supermysigt. Tänk den som kunde göra en sådan sak!
Vår gran barrar NOLL fast den stått inne sen 1 dec!!!
Jag har heller ingen stress. Allt är mer eller mindre under kontroll.
Om jag nu bara kunde knocka förkylningen också...

Mie:
Ja, det är synd om butikspersonalen här...Det är det.
Jag har heller ingen stress, och det är så skönt!
Kram!

Anonymous said...

Cute video!

Annika said...

Sara:
I love that movie so much! Gosh, that is one of my favorite x-mas movies of all times!
Chevy Chase is so priceless in it!

Petchie75 said...

Annika, jag har lyssnat på den där hawaiianska sången men jag känner inte igen den, sorry! Kanske är det för att jag inte har sett filmen?!
Förresten, är det rea i mellandagarna i USA trots all rea FÖRE jul?

Annika said...

Petra H:
Där ser man!
Du får hyra filmen, jätterolig!!
Jodå, mellandagsrean kommer här också!! Brace yourself!!