Wednesday, December 12, 2007

De allra vackraste julsångerna på svenska...

För någon vecka sedan hade jag en lista på favorit julsånger på engelska språket. Det finns ju en hel del att ösa ur där. Julmusik som bara med dess inledningstakter signalerar jul i kvadrat. Vem ser tex inte fallande snö framför sig till tonerna av Bing Crosbys "White Christmas"...
NU idag är det dags för den svenska listan.
Så som vanligt undrar jag: Vilken är din favoritlåt/psalm inom svensk julmusik?
Här är mina favoriter:

* Jul, Jul strålande Jul! (Jag älskar, älskar den här sången. Speciellt andra versen. Minns med glädje när vi sjöng den med kören. Jag rös av julglädje och stämning)
* O, Helga Natt! (Adam's Julsång)-- (Ja, vad kan man säga...Det kanske är den ultimata julsången?)
* Det strålar en stjärna (Också en av sångerna som gör att man riktigt ryser)
* Jul i Gamla Stan (Tycker den är så fin, och s¨får den mig att längta till ett vintrigt och juligt Stockholm)
* Hosianna (När jag var i kyrkan första Advent och vi sjöng denna ville jag helst bara skrika av glädje. Den är så pampig)
* Dotter Sion (Samma sak där. Underbar!)
* Gå Sion din Konung att möta (Den hamnar i samma kategori som psalmerna ovan)
* Sylvias Julvisa (Här kommer mina Finland-Svenska gener in. Den här har jag hört sedan jag var liten och den spelas av mamma varje jul. SÅ vacker!)
* Bjällerklang (Sjungen av min Mormor! Ni ska höra henne ta i när hon sjunger denna. En fröjd!)
* När ljusen ska tändas därhemma (Jamen, det är nog en sång som alla utlandssvenskar kan sucka åt och bli tårögda av i juletid)
* Nu står Jul vid snöig port (FIN sång från den tiden då det verkligen var VINTER i december månad)
* Nu så är det Jul igen (jultomten myser)--(Härligt glad julsång)
* Ikväll jag tänder ett ljus (här i barndomens hus)---(Supersentimental julsirap)
* Jul, Jul mera Jul, Jul (Tror det är Adolphsson och Falk, är inte helt säker på titeln. Men ni vet den där---Jag vill ha tomtar överallt, tio grader kallt, ännu mera dopp i grytan)
* Tomten jag vill ha en riktig Jul (en sån som man har när man är liten)---(GULLIG!!)

Det var min lista, och JAG vet att den kan göras längre när jag nu snart ska bli påmind om ERA favoritsånger så här i december.
När ska/bör man förresten börja lyssna på julmusik? Jag brukar lyssna på "Ring så spelar vi" när jag stryker (TACK SR.se för den UNDERBARA tjänsten att vi kan lyssna på radioprogram live när vi vill, och tack för arkivet med alla program. Det är oftast därifrån jag lyssnar. SR.se är BÄST!!!). I lördags var det en dam som ringde in och URSÄKTADE att hon önskade julmusik eftersom det var så tidigt i december (den 8, to be exact). Jag höll på att bränna mig på strykjärnet! JAG som lyssnat på jumusik non-stop sedan veckan före Thanksgiving. För tidigt!!??? Vad tycker ni? NÄR kan man börja lyssna med gott samvete ;-)?

Alla önskas en fin onsdag. Här lär det ska bli upp mot 15 grader idag...How about???

26 comments:

Anonymous said...

Oj, vilket tidigt inlägg du måste ha gjort, sis! Jag har några förslag på fina julsånger, "Betlehems stjärna (Det strålar en stjärna)", "Nu tändas tusen juleljus", speciellt i stämmor förstås och sen tycker både barnen och jag att Just D´s låt "Nu är det jul igen", är kul. Och den sötaste söta är "Julen är här" som är ganska så ny för mig, hörde den ffg på barnens julspel för kanske 5 år sedan?! Det komiska är att den är skriven av superfjanten Billy Butt (jamen bara namnet!!!!!) men att den är så fin!! När barnen sjunger den på julspelet blir mina ögon alldeles dimmiga....

Annika said...

Sara:
Ja just det...Billy Butt . Bara namnet, som sagt...den låten är jättefin!! Har den på en cd!!
Ja, stämsång på julen, och alltid, är så fint! Jag hör hela tiden andra-stämman i huvudet när jag sjunger.
JUST D!!! Just D är ju jättebra. NU minns jag!
På tal om julspel och dylikt så får jag ju inte se ngt sånt såvida jag inte går till kyrkan på julafton, och den chansen är slim to none...Inget sånt i skolorna här...ingen religion. ja, du vet...
Jag förstår att du blir tårögd, SIS, det skulle jag också bli...DET kan du ta och skriva upp...Kram!

Fia said...

Adam's julsång är min totala favorit, jag vet inte varför för jag gillade den inget vidare när jag skulle sjunga den då den spänner över ett sådant brett register OCH har ett högt, högt G i den som, om man inte sjunger upp sig till gränsen av att vara svettig så fixar man det inte helt enkelt. Men jag gillar Just Ds sång också.
Bara 15 tihi....vi ska enligt den luriga metrologen få upp till 26-27 idag. det är ljuvligt ute och jag tror jag ska "viskar" skolka lite idag och ta med mig min kompis M. och några hundar och smita till parken....Kram!!

Unknown said...

Som sagt, är det inte vackert med julsånger. Tänk att vi vill ha samma varje år!!! Jag kan inte lyssna mig less.
Det finns en julsång som vi sjöng i kören när jag var liten.

" Barnen trycker näsorna mot rutan, väntandes på gamle tomtefar.Klapparna vill ingen vara utan hoppas att han än har några kvar. Ett vänligt ljus mot barna ögon tindrar ett juleljus som brinner i vårt hus......."
Den tycker jag är så ofantligt fin.

Men jag kommer inte ihåg hela texten. Synd!
Kram

Annika said...

Fia:
Ja, den är SÅÅÅ vacker, men jag skulle aldrig kunna sjunga den...Sjunger den bara i min ensamhet. SÅ svår, så svår...
Japp, det är just den tonen som är så svår, och stjälper eller hjälper hela sången. Men att höra den sjungas av en duktig sångare är GULD.
17 här nu :-) FÖR varmt...OCH så mulet..
"Skolka" på du, fniss...

Rosvik:
Jag håller med. Det är lika mysigt varje gång, varje år...Och man lyssnar på låtarna om och om igen, inte dumt.
Vilken fin text. Undrar varifrån den strofen kommer?
KRAM!

Millan said...

Ah jag alskar Glans Over Sjo och Strand och aven Stilla Natt! Jag har lyssnat pa en gammal svensk julskiva dar hemma i nagra dagar nu och far mycket riktigt en klump i halsen nar jag hor alla dessa vackra julsanger. Jag minns framst alla skolavslutningar i kyrkan da flera av de har sangerna sjongs och man kande hur forvantningen infor den stundande julen fanns i luften.

Tankevågor said...

"Kom kom signade jul! Sänk dina vita vingar"

Ja den är så vacker! Flera av de här sjöng man ju i kören.

Jag älskar julsångerna, vi sjöng jämt hemma när jag var liten på jularna. Det fanns ett rött sånghäfte som man hade i skolan tror jag. Eller om mina storasyskon hade det som hette "Nu ska vi sjunga"

Kan faktiskt inte komma på vilken som är min favorit just nu. Men som sagt Helga Natt är faktiskt i sin egen klass!
Jag minns när vi var på julotta ute på Torö i den pyttelilla kyrkan och prästen stod framme vid altaret och sjöng helt själv Helga Natt så det bara dånade i hela kyrkan! Mycket pampigt! Min pappa sa jämt att han (prästen) tog i så för att han skulle väcka de kyrkobesökare som somnat i bänkarna i den tidiga juldagsmorgonen. ;-)
Kram

Anonymous said...

Jag tror nog att "Gläns över sjö o strand" är min favorit. Eller kanske inte förresten? Det finns ju så många vackra o stämningsfulla julsånger.
En liten gullig som du glömde är ju "Jag såg mamma kyssa tomten" :-)
Kramar från Anette

Pernilla said...

Ahh..det finns många fina julsånger juh. Men en av mina favoriter är ”Midnatt råder, tyst det är i husen – tyst i husen
Alla sova, släckta äro ljusen – äro ljusen
Tipp tapp, tipp tapp, tippetippetipptapp, tipp – tipp – tapp”...

Ja, visst är det väl underbart att man kan lyssna på radio via nätet. Själv lyssnar jag på amerikansk radio :)

Kram

Fröken fräken said...

Det är många av sångerna du skrev ner som jag aldrig hört talas om men några av favoriterna är Trumslagar pojken, Nu tändas tusen juleljus och jul,jul mera jul. Ja listan kan göras lång. Jag fick precis massor av svenska julskivor skickat till mig från mamma, jättekul verkligen.

malou said...

Det strålar en stjärna är bäst - men Hosianna, Dotter Sion och Gå Sion din konung att möta är så himla kul att sjunga :-). Det finns några norska också: "Det lyser i stille grender" och Alf Prøysens "julekveldsvisa" (fast jag gråter alltid när jag hör den. Jag är så lättrörd.) Och du har ju glömt "Joy to the world"! Den är kul att sjunga, den!

Petchie75 said...

Jag måste säga att jag inte känner till alla sångerna som du nämnde men jag gillar Gläns över sjö och strand! Min favoritjulskiva är Agneta Fältskogs som hon sjöng med sin dotter Linda, jag fick den när jag var liten och den sätter jag fortfarande på varje jul (jag har bett min pappa klura ut hur han skulle kunna överföra den från LP till cd så vi kan lyssna den här i PR - vi får se om han har lyckats...).
Och Mer Jul med Adolphson och Falk och Just Ds Juligen är så roliga. Speciellt när Just D sjunger "trots allt smussel, fick jag bara några pussel", stackaren!

Anne said...

Åhhh, svenska julsånger så underbart. Så tanten som ringde till ring så spelar vi ursäktade sig för att hon ville höra julsånger den 8 december. Jag tycker det är helt ok och fritt fram för massor med julsångsspelande och sjungande från 1 advent (eller thanksgiving). Det är ju nu man vill njuta och ta vara på allting. Jag skulle vilja ha nån riktigt bra jul-CD, har inte det. Men som du säger, att lyssna på sr.se kan jag nog få höra på en del julmusik säkert.
I alla fall, din lista har ju en massa godbitar. Jag tycker på nåt sätt många av de svenska julsångerna är så mäktiga, man bara ryser inombords.
Om jag måste välja bara 5 st så väljer jag nog Stilla natt, Det strålar en stjärna, O Helga natt, Sylvias julvisa (japp, den känner jag väl till! Den är UNDERBAR!)och Midnatt råder (som nån annan skrev om i en kommentar).

Petchie75 said...

Glömde säga att Nu står jul vid snöig port är också jättefin!!

Annika said...

Millan:
Jag med!! Jag minns avslutningen som så vacker. Fast vi var inte i kyrkan då, underligt nog, utan i Stora Hallen på skolan. Visst var det fantastiskt när jullovet tog sin början. GUD så lycklig man var!!!
Och ja, dom gamla svenska julsångerna ger en verkligen en klump i halsen av längtan...

L-gal:
Visst förknippar man många sånger med kören!! SÅ fint det var. SAKNAR.
Alltså, vissa prällar tar säkert i på julottan för att väcka sin glöggfryntliga församling, haha!
Jag har inte varit på julotta på flera, flera år...däremot på midnattsmässa när jag varit i sve på julen.

Anette:
Jag vet , det finns så många...SÅÅÅ många. "Jag såg mamam kyssa tomten" är gullig, sjungen av ett litet barn...
Kram!

Annika said...

Pernilla:
Japp, det är en klassiker man har sjungit mkt.
Amerikansk radio för dig alltså, men snart är du väl här IRL.
Jag stengillar sr.se :-)
Kram!

Julia:
O vad mysigt att få ett gäng julskivor skickade fr Sverige. vilken högtidsstund när du får lyssna på dom---härligt!
Jag tyckr också om "Nu tändas" och Trumslagarpojken. Mycket.

Malou:
Ja, jag glömde nog "Joy to the world" i mitt engelska julsångsinlägg nedan. DEN är mäktig att sjunga ja! Den sjungs i kyrkan här till julen. Måste nog ta mig en liten kyrkotur när det lider mot jul. Känner att det behövs.
Jag har inte hört dom norska sångerna du listat. Om det är sorgligt vill jag genast höra :-)

Petra H.
O, DEN julskivan!!! den fick jag upp idag på google så många ggr när jag sökte texten till en julsång...DEN var helt underbar den skivan!! SOM jag älskade den också! HOPPAS du kan få den på cd. DET skulle jag också vilja ha!!
JUST D's sång är så himla BRA!! Och det är Adolphson och Falks låt också. Riktigt, rikigt bra!!
Men, Petra...hur ska vi få tag på varsin Agnetha och Linda julskiva???? VILL HA en ju!!

Anne:
Haha, ja kan du tänka dig, den stackarn ursäktade sig...den 8 dec!
NU ska man ju njuta av sångerna...INNAN jul, sen känns dom ju lätt in-aktuella så fort julafton är över.
Sylvias Julvisa är så otroligt vacker!!! Bara inledningsstrofen och inledningsorden får mig att rysa "och nu är det jul i min älskade nord".
Så vacker den är!!
Tycker du om "Giv mig ej guld ej glans ej prakt" också? Den glömde jag bort ovan...den är så vacker.
Nu njuter vi på!

Petra:
JA! och den finns ju med på VÅR julskiva också ;-)

Anonymous said...

Vilka minnen alla dessa sanger som du namde och alla andra ocksa.
Nu plockar jag fram mina svenska jul cds.

Titta pa den har, killarna ar jattebra!
http://www.youtube.com/watch?v=2Fe11OlMiz8

Annika said...

Anonym:
Kul att det väcker minnen och inspirerar julmusiklyssnande.
Ska kolla på youtuben du skickade...

Miss Marie said...

det är aldrig för tidigt med julsånger! :) när vi var små spelade vi julsånger då vi band midsommarkransar på midsommarafton! =)

aussiekicki said...

Åh, jul, jul strålande jul är så fantastiskt fin. Jag har gått på en hel del midnattsmässor i Västerås Domkyrka och lyssnat på Mariakören som min bror sjunger i. Idag har jag suttit med tårarna rinnande och tittat på Luciafirandet på SVT. Julen är inte riktigt densamma i Australien med 25 grader och sommar.

Annika said...

Marie:
All right! Way to go! Midsommar!
Lite kul :-)

AussieKicki:
Här är det arla morgonstund när jag skriver detta...
jag ska också se svt.se, tro mig...
Lucia...det blir mitt nästa inlägg idag...
Mariakören...OJ så vackert, och Midnattsmässor är verkligen speciella och vackra. Det brukar jag gå på när jag är hemma i sve.
Ska se Lucia, och ja Kicki, förmodligen kommer jag att bli mkt rörd.
Jag förstår att det känns helt fel att fira jul i ett land där det är högsommar.
Kram!

Lullun said...

Åh, det finns så många härliga julsånger. Fick se en litet blink av Stockholms Lucia, på SVTs morgonnyheter i morse. Men annars är det ganska dystert tomt på julstämning när man bor på hotell och är på kurs dagarna & kvällarna i ända. Så snart jag kommer hem, så kommer julskivorna på!
Brukar börja lyssna på dem någon gång omkring 1:a advent ca, men mer intensivt ett par veckor senare.

Annika said...

Lollo:
Förstår att du längtar "hem" till grönland. DÄR har ni ju snö och kyla och stämning att glädjas åt!!
Härligt med julmusik...Bring it ON!!!

Evas blogg said...

Ja det finns många vackra psalmer kring jul. Stilla Natt hör till min favorit. Tänk midnattsmässan i kyrkan kl. 12 på julaftonsnatten, när vi sjunger just Stilla Natt då blir jag alltid lika rörd.

leopardia said...

det finns ett kassettband i min familj, som jag nog är uppvuxen med. men jag har noll koll på vilka skivor låtarna kommer ifrån, men jag tror att en heter busarnas jul, eller nånting ditåt. när jag var liten så skrattade jag förnöjsamt åt den... ska ta och skriva ner texten nån gång och se om den går att få tag i nånstans... men annars gillar jag lite mer svängiga jullåtar som midnatt råder med björn skifs i spetsen eller nåt ditåt...

Annika said...

Eva:
När vi firar jul i Sverige går vi ofta på Midnattsmässan. det är verkligen mäktigt. Det blir inte av här i USA. konstigt nog...
Visst ryser man av välbehag över många psalmer.

Leopardia:
Såna där gamla kasettband kan vara så himla roliga.
Håller helt med om sväninga jullåtar och BJÖRNE Skifs...love him!!