Thursday, August 30, 2007

Öppet Hus på skolan.

Idag är det Öppet Hus i Karolinas skola. Den lilla börjar i SEXAN på tisdag, och idag är det dags att gå och träffa nya fröken!
Jag kan inte riktigt begripa att Karolina är så stor att hon börjar sista året i "Elementary School". Fattar det INTE!! Det var ju nyss hon började i pre-school! Vart tar åren vägen?
Så, iallafall, sista skolåret i låg/mellanstadiet.

Här i USA, iallafall i Fairfax County där jag bor, så byter man lärare varje läsår. Inte nog med det, klasserna blandas också! Barnen har aldrig exakt samma klasskamrater år ut och år in. Det hade jag när jag gick i Södra Ängby Rektorsområde på 70-80 talen, från ettan till nian. Det var nog inte så bra alla gånger. Tvärtom. På det sättet kom man ju aldrig ur sin tilldelade roll. Frågan är om det är bättre här? Igår kom breven med klassinfo från skolan till samtliga elever och genast började telefonerna i södra Reston gå varma:
So, Karolina, who's your teacher???
Min besvikna dotter fick snabbt konstatera att INGEN av hennes bästisar hamnar i hennes klass. Hårda bud? Ja, kanske det. Tursamt nog för Karolina har hon ett öppet sätt och är framåt och glad. Jag tror inte det blir problem för henne att hitta nya kompisar. Eller nya och nya, hon känner ju alla barn i årskursen. Det är bara det att det blandas och ges nytt varje år.
Så, idag ska vi dit då...Träffa fröken kolla in nya klasskamraterna, kolla in nya klassrummet. Vet ni vad vi ska göra efteråt? JO, då måste Yours Truly och dottern åka direkt till Target och handla skolsaker! ALLT!! Från pennor och pärmar till dyra miniräknare. Så funkar det här. Jag brukar annars vara ganska förutseende och handla skolsakerna tidigare, men iår har det inte gått eftersom vi kom hem från semstern så sent.
Jag tror det kommer att vara FULLT med folk på Target i eftermiddag. Karolina tycker det hela är jättekul!! Helst vill hon åka till både Target, Office Depot och Staples...Jag säger bara SUCK!!!

Imorrn är det dags för ÄNNU ett besök på skolan...Då ska skolpoliserna få all sin information. Karolina är ju skolpolis nu för andra året i rad. Jojomän, terminen har börjat innan den ens har börjat...

26 comments:

Anonymous said...

Är det avsiktligt man stuvar om klasserna på det viset? Det är ju både bra och dåligt. Min son har alltid gjort sina egna val, men jag vet att det är många som inte riktigt vågar välja något annat än kompisen, då kan det ju bli tokigt. Hoppas ni hittar alla pennor och pinaler!

Anonymous said...

Det blev likadant för Melanie - ingen av hennes bästisar i samma klass. Men hon vet ju ändå vem dem flesta är. Jag tycker ändå att detta system är bättre än det vi växte upp med. Jag beställde bådas flickornas skolsaker i Maj via PTA. Allt är beställt och betalt - bara att hämta upp. Hur smidigt som helst. Idag är det flickornas pappa som går på Öppet Hus med dem.

Anonymous said...

Hoppas att ni hittar allt! Dottern började ny skola till sjätte klass. Där fick de välja tre kompisar de ville gå tillsammans med, och skulle vara garanterade en kompis i samma klass. Dottern valde att skriva att hon ville inte gå i samma klass som någon från den gamla skolan. Hon fick som hon ville. Det har funkat OK.

Annika said...

Helena:
Japp, det är det. Helt avsiktligt.
Jag hoppas också att vi hittar allt under ett och samma TAK!!! Vill inte åka runt som en galning öven om dottern tycker det är bäst!

Susanna:
Där ser man...Nå, det ska nog gå bra för våra flickor ändå. Dom känner ju barnen iallafall...
Beställde inte från PTA, har aldrig gjort det faktiskt. Och nu är jag glad att jag inte gjorde det...Är lite fed-up med hela PTA-rörelsen efter (bla) det som hände på Navy School i Oak Hill. men visst är det smidigt.
Verkar som hela Frx Co har öppet hus idag.


Malde:
Det var modigt och starkt gjort av din dotter. Förmodligen mkt nyttigt!
Jag hoppas också att vi ska hitta allt vi söker idag...

Lena said...

Snärjigt värre. Det blir nog skönt när skolan börjar på allvar:)

Att bryta mönster och luckra upp roller är bra, tycker jag. Vi gör så på mitt högstadium. Det finns emellertid många hysteriska föräldrar vid skolstsrten... ofta klarar ungdomarena det bättre än föräldrarna.

The Hanssons said...

Jaha du...det är dags även för er läser jag. Mina började i onsdags och efter första dagen kom de hem med varsitt to papper som skulle fyllas i och skrivas under.
Och jag instämmer i din undran VART TAR TIDEN VÄGEN....min äldsta går in på fjärde året på högskolan, lillasyster går in på sitt andra år på högskolan, lillebror ett börjar 10 an och lillebror 2 börjar 8 an....det är så jag vill gråta

Bloggblad said...

Och här som föräldrar är så rädda för klassbyte... jag vet att man gör så i US, men här är det ingen som tror på det - mer än jag. Fast man kanske bör ha någon kompis med sig i bytet...
Båda mina barn har varit med om omstuvning en gång var, och bådas klasser blev så otroligt mycket bättre när tråkiga konstellationer försvann och alla fick nya roller.

Men att som jag byta skola 5 gånger från 1-3 klass är inget att stå efter...

Annika said...

Panter:
Visst ska det bli skönt!
Jag tycker också det är bra att klasserna blandas, faktiskt. Här är det så accepterat att jag tror dom allra flesta finner sig i det utan knot.
Låter bra som ni gör på er skola.

Nika:
Wow!! du har en collegeunge på sita året i huset!!! STORA barn, och du som ser så UNG ut!
Visst, visst...Himla konstigt...VART tog åren vägen? Det är skrämmande, och ja, man vill faktiskt gråta en skvätt!

Annika said...

Bloggblad:
Det ÄR bra!! Men man kan tycka att ngn bästis skulle hamna i sammma klass. men jag vet att det kommer att gå fint ändå.
Jag tror absolout inte det är bra att ha samma klasskamrater i nio år...Bra om man börjar stuva om ofta därhemma också.
Rolltilldelningen är SÅÅÅ jobbig.

Nej, att byta klass o skola 5 ggr på tre år förstår jag var bökigt.

Anne-Marie said...

Det kanske inte är helt fel att byta både lärare och klasskompisar. Jag minns hur svårt det var att komma ur en viss roll eftersom jag gick i samma klass under 9 år. Det var först i gymnasiet som jag fick chans att ha en ny "identitet". Det går säkert jättebra för Karolina. Hon verkar ju så utåtriktad och glad. Kram!

Desiree said...

jag tycker nog att de är bra att de stuvar om klasserna varje år. Kanske är det mindre risk för mobbing och sådant genom att de stuvar om. Jag tror säkert att Karolina hittar nya kompisar i sin nya klass. Jag antar att hon kan fortsätta umgås med sina gamla bästisar på raster och fritiden. Ha en kul shopping runda.

Annika said...

A-M:
Nej, det är nog inte fel. Åtminstone har vi aldrig haft bekymmer med omstuvningarna.
Det blir annat nästa år i Middle School. Den världen är helt ny för mig...Nu har man vant sig vid låg/mellanstadiet. Snart börjar ngt helt nytt. Men, det är ett år kvar tills dess.
Visst var det trist att ha bli placerad i fack sådär som man blev under sina nio grundskoleår. Blä...

Desiree:
Absolut! Dom har ju rasterna ihop. Jag tror inte det blir ngn "big deal" det här...(hoppas jag).
Shoppingrundan ja...suck...den blir nog kul ;-)

Moster Mjölgumpa said...

Jag förstår resonemanget om att det är nyttigt att stuva om klasserna ibland. Men är samtidigt överlycklig över att jag fick gå i samma klass i nio år. Vi hade en otrolig sammanhållning som jag inte tror att man hinner bygga upp på ett år.

Anonymous said...

Jag tycker det låter helt superbra med omstuvning av klasserna varje år. Jag gillar det skarpt.
Lite nyfiken på allt som ska inhandlas, är det "bara" pennor och sånt eller är det även böcker och annat sånt läromaterial (eller får man det från skolan). Sorry dumma frågor men jag har ju inga skolbarn här.
Det är väldigt intressant att höra, bra inlägg av dig Annika. Fortsätt gärna med fler skolinlägg, det är roligt att få höra och lära sig om hur det går till här.

Skolan Karolina går i är alltså bestämd utifrån var ni bor? Alltså barn i ett visst område "måste" gå i skolan i det området?

Är skolpolis nåt i stil med det som vi på min tid och i min skola kallade "rastvakt", alltså att man ser till alla ungar går ut på rast och lämnar klassrummet och sånt. Amerikansk skolpolis är kanske nåt helt annat...?

Hur är det förresten med kläder, har för mig Victoria i Florida skrivit en del om att hennes killar måste ha vissa sorts kläder. Typ vissa färger och modeller måste det vara på t-shirts osv (sorry Victoria om jag minns fel). Finns det klädkoder för barnen?

Många frågor från en person som är nyfiken i en strut :) Hoppas du inte blir trött på mina frågor...

Anonymous said...

Nu blir jag nyfiken - vad hände med PTA i Oak Hill menar du??

Anonymous said...

Jag känner lite både och vad gäller byte av klass.Här har man delat klasserna i sexan, men man får alltid välja några kompisar att ha med. F.o.m. nästa år blir det nya klasser redan i 4:an, lagom när Maja ska börja.Jag vet inte - behåller man verkligen inte sin roll om man byter klasskompisar?
Kram från Anette

Anonymous said...

Visst gar aren alldeles for snabbt, saknar smabarnsaren...men njuter samtidigt att se hur stora de har blivit, det ar nu man borjar marka resultatet med allt man kampat med under smabarnsaren.

Ja du ar lycklig du om du hittar allt pa samma stalle. Sjalv fick jag lov att aka runt pa olika stallen for hyllorna var totalt tomma samma dag som skolorna borjade har. En del har visst planering...sedan var det extra saker som lararna sa att dom maste ha till dagen efter. Vad tror dom ?? Att man ar ett ufo som klarar allt, tank om jag jobbade..for mig tar det ca 25 minuter till de narmaste Target tex. Men efter en vecka var det slutstokat, raknaren som min dotters larare sa att dom skulle kopa kostade over $100.00 !! Den var saklart slutsalt overallt.

Kul att Karolina ar skolpolis, det har jag aldrig sett har i Kalifornien.

Annika said...

Moster M:
Jag gick också med samma klasskamrater i 9 år, men så här i eferhand skulle vi nog inte alls ha mått dåligt av att splittras ngra ggr.
Jag är glad att ni hade fin sammanhållning i er klass.

Anne:
Vet du, jag skriver ett nytt inlägg om skolan imorrn. Då ska jag ge dig svar på alla dina frågor ovan...
Och Anne, du kan ALDRIG ställa för många frågor, tro mig. KRAMAR!!!

Susanna:
Pta-ordf hade förskingrat en herrans massa pengar på ett konto där det det fanns häpnadsväckande 180.000 dollar!!! Visst fasiken inte att PTA drog in så mkt. Vad får man för dom pengarna, skulle jag vilja veta???? Mer än skolkatalogen. ALLA pta-grejjer man gör kostar ju pengar.
Nå, känner mig less på hela pta-köret just nu...


Anette:
Nej, jag vet inte heller om det är så lätt att bli av med en roll. Men lättare blir det ju om man slipper klickar och dylikt. Klickarna slås ju upp i och med att klasserna splittras.
Men, det är klart att det finns för och nackdelar med det här också.
Tycker ju synd om karolina som inte har ngn alls nu.
kram!

Veronika:
Nu har jag och K ränt runt halva Reston...PUST!!! Target hade INTE allt, fick åka till Office Depot också. Men det fattas också en hel del...Över 100 dollar går ju allt lugnt på...
JO, jag hörde om mini-räknarna som alla ska på M.S...Att dom kostar över 100 dollar!!!
Jag fattar inte heller hur arbetande fldrar hinner med barnens skolor med alla dess krav. Vi är ju hemma iallafall och kan ta den biten...

mintid said...

Jag hade inte mina bästisar i min klass heller. Dom var ett år äldre än mig o sen hade jag bra vänner i min klass med... det blir säkert jätte bra!

Det är fullrulle som mor förstår jag :)

Trevlig helg!

Millan said...

Hoppas det gick bra med skoltraff och shopping?! Vad lusigt att det skiljer sig sa mellan olika lander nar det galler skolsystemet. Jag kan ocksa tycka att det pa satt och vis later bra att byta klass varje ar sa att man som sagt inte stannar kvar i sin tilldelade roll alla skolaren. Men samtidigt blir det kanske lite otryggt att byta hela tiden? Hoppas hur som helst att Karolina hamnar i en bra klass!
Hur gamla ar barnen nar de borjar pre-school i USA?

Annika said...

Mintid:
Jodå, nog är det fullt upp så här i terminstarten.
Jag tror det kommer att gå bra också. Hon känner ju sina nya klasskamrater sen förr.
Så, precis som det gjorde för dig ska nog det här också gå fint.
Trevlig helg!!

Millan:
Jo, det är nog bra att blanda och ge en ggn om året. Själv hade jag nog blivit totalt upprörd som liten om det hade gått till så här hos mig. Men jag var mkt blygara än K, mer tillbakadragen. Det är ju inte hon, tack och lov!
Man brukar börja pre-school vid 3, och sen tar skolsystemet vid vid 5 år, då börjar barnen i Kindergarten.

Anonymous said...

Jag tycker det låter bra att de blandar klasserna då och då. Om inte annat så är det ju nyttigt att lära känna nya människor. Dessutom så kanske det blir lättare att koncentrera sig på skolarbetet istället för rollfördelningar. Men de infinner sig väl också efter ett litet tag i den nya gruppen.

Anonymous said...

hehe, jag själv har gått och letat fina block och pennor. det är ju ett måste för att få det till att bli nåt roligt med detta pluggande...

Annika said...

Matilda:
Det är nog bra!! Och visst är det bra att dom får känna nya människor, och kanske få nya bästisar.
Jo, man hinner falla in i roller under året som gått. Det vet jag.

Leopardia:
Fniss...Ja, ngt ska väl vara kul, och det är ju så att nya fina skrivböcker, pennor mm ökar lusten att plugga! SÅ ska det nog bli i ditt fall också!! Tror jag!!

Toini said...

Man blandar om i klasserna här i canada också, tjejerna tycket att det är ganska bra, dom får ju lära känna ny människor på detta vis.

Ha en trevlig långhelg nu, vi är lediga här "uppe" också!

Annika said...

Toini:
Det är ngt man verkar göra över hela nordamerika, verkar det som.
Och ja, visst är det bra för man får in lite nytt blod i klasserna.


Vad skönt att ni också är lediga!! Trevlig helg!