Friday, August 31, 2007

Mer om skolan!

Eftersom Amerikanska skolan är helt annorlunda än den svenska tänkte jag berätta lite mer om den idag. Bla Anne ville ha lite mer kött på benen, och det förstår jag eftersom skolans värld i USA för mig var rena grekiskan när Karolina slussades in i systemet hösten 2001.

Grundskolan sträcker sig från Kindergarten, där man börjar som femåring till tolfte klass, som då blir sista året i High School. Däremellan finns Elementary School (klass K-6), sedan tar Middle School över (klass7-8), sista etappen är High School (klass 9-12, som ju motsvarar gymnasieutbildningen i Sverige). I vissa kommuner börjar man Middle School redan i åk.6, men jag kan bara skriva utifrån mina referensramar, och det är Fairfax county Public schools.

Karolina går alltså i en kommunal skola, och vi har turen att bo i en av de absolut bästa kommunerna som finns vad gäller Public Schools. Fairfax County skolorna är erkänt bra.
Som jag berättade igår så byter man lärare när man går upp i nästa klass. Det betyder att Karolina har haft 6 lärare under sina 6 år på skolan, nu väntar det sjunde året, och därmed den sjunde klassläraren. Om det här kan man ju tycka vad man vill, och visst har jag VERKLIGEN önskat att hon många gånger skulle ha fått behålla en bra fröken i åtminstone två år, samma klasskamrater också. På samma sätt har jag under lite mindre lyckade lärares år bara tänkt att; Jamen, det är bara iår som hon måste ha lärare X.
Fast, jag måste ändå medge att dom dåliga lärarna varit få, om dom ens har funnits? Många gånger är det ju bara så att personligheterna inte riktigt klaffar.

Skolan är i mångt och mycket sträng, diciplinen är hög och du, som elev, törs ICKE sätta dig (bjäbba, vara otrevlig) upp mot en lärare, eller försöka mobba andra elever. Konsekvenserna kommer omedelbart i form av besök hos rektorn, telefonsamtal hem och eventuellt möten med de inblandade parterna. Vad gäller mobbning gäller den sk "zero tolerance" regeln.

På Karolinas skola börjar barnen klockan 9:15 och skoldagen är slut vid 15:50. Under hela sin skoldag har barnen endast en enda rast, en långrast på 40 minuter. Annars ges inga raster under hela dagen. Det här är en svår nöt att knäcka, tycker jag, som har svårt att förstå hur man kan jobba hårt och målmedvetet om man inte får fler raster. Men, ja, det verkar funka. Min egen flicka har aldrig klagat. Då kan det säkert vara värre för små killar med mycket spring i benen.

Lunch serveras också, och för lunchen måste man betala. I början av terminen sätter man in x-antal dollar på ett konto och då får barnen ett litet kort, som ett kreditkort ungefär, som är laddat med pengarna. Under terminen får man sedan ladda på kortet om mer pengar behövs. Pay as you go.
Hur är då luncherna? Ja, mina vänner, vad sägs om chicken nuggets, pizza varje fredag, tacos, hamburgare, macaroni and cheese...Vad kan man säga??? BEDRÖVLIGT!!! Fattar inte att skolan FÅR servera så dålig mat, men den lär ska vara näringsriktig och balanserad...Ähummmm....Ja, det kan man ju diskutera. Både Karolina och jag är överens om att den är USEL. Karolina har varit med sin kusin Ebba i skolan i Stockholm, då har hon fått äta lunch där. Hon var alldeles SALIG när hon kom hem och berätta om de OTROLIGT fina skolluncherna i Sverige där det fanns salladsbuffe och knäckebröd och god, god varm mat. Det ni!!! Sträck på er alla i Sverige! Det här har Karolina flera gånger berättat om för sina kompisar här som storögt lyssnar; Wow, that is SO cool!!!

Betyg delas ut från Kindergarten...Eleverna får sina betyg fyra gånger per läsår och betygen ges i både prestation och bemödande. Så i tex matte har du två betyg. Betygsskalan går från A-D, och sen finns U också som betyder "unsatisfactory". Det delas även ut betyg i ordning och uppförande, den skalan går från O-Outstanding till N-Needs improvement.
Betyg i ordning och uppförande är jag helt och hållet för!
Jag är för betyg överhuvudtaget, och i och med att man har avdramatiserat det hela genom att ge betyg fyra gånger om året blir det hela inget stigma heller.

Volontering bland föräldrarna är STORT!!! Igår, på det öppna huset som jag skrev om, fick man fylla i vad man kan hjälpa till med under året. Jag har volonterat mycket under Karolinas skolgång, och ibland tycker jag att det är kul, och ibland är det verkligen mindre kul. Jag känner dock att jag börjar tröttna på den biten nu, men får trösta mig med att det blir mindre volontärsarbete i middle school nästa år...FAST, den vill jag inte tänka på. Ännu.

Anne undrade om vi har skoluniformer. Nej, det har vi inte. Men vissa dress-codes finns. Eleverna får tex inte ha kepsar på sig under lektionerna, man får inte ha för korta kjolar eller shorts, absolut ingen bar mage får visas. Annars är det ganska fritt fram för vad man får ha på sig. Många föräldrar tycker att någon form av skoluniform ska införas, det tycker inte jag är nödvändigt även om jag naturligtivs också kan se dess fördel.

Du får inte själv välja i vilken skola du vill placera ditt barn. Det bestäms utifrån var man bor inom området.
Från tredje klass finns så kallade "gifted and talented" klasser som erbjuds elever med ovanligt gott läshuvud, eller ja, så SKA det vara. Många föräldrar förhandlar in sina stackars barn i dessa klasser. Dom betalar DYRA pengar för att få sina telningar testade en eller x-antal gånger. OCH, hur rätt är det mot det stackars barnet som inte naturligt har placerat sig i GT????
Då byter barnen ofta skola till områdets GT-center. Karolinas skola är ett GT-center, och där finns både vanliga klasser och GT klasser. Karolina går i en vanlig klass.

Karolina har varit skolpolis sedan femte klass. Som skolpolis har hon haft hand om "Kiss and Ride" barnen. Kiss and ride är föräldrar som hämtar och lämnar sina barn med bil. Då kör en och en förälder upp vid en sidodörr vid skolan, och barnen står och väntar på sin bil. Karolina har haft ansvar att se till att rätt barn kallas upp när det är dags för honom/henne att gå till sin bil.
Skolpoliser gör även andra saker. Dom ser till att rätt barn kommer på rätt skolbuss, dom ser till att det går lugnt och fint till i korridorerna efter skoldagens slut mm.
Från och med tisdag börjar hennes ansvar som skolpolis igen.

Igår var vi alltså iväg och handlade skolsakerna. Mycket riktigt fick vi INTE tag på allt som skulle inköpas bara på Target. Det blev en runda till Office Depot också till Karolinas stora glädje. HON älskar att köpa skolsaker! Jag var slut efteråt, pust...

Om ni har fler frågor svarar jag jätte, jättegärna på dom!! Här är en länk direkt till Karolinas skola

NU ska jag till tandläkaren!!


Karolinas skola

Ha en FIN fredag...Här stundar långhelg...Labor Day! Alla lediga på måndag! Skönt!!

25 comments:

Petchie75 said...

Tack Annika, jättespännande att läsa om den amerikanska skolan. Det är mycket som påminner om när jag gick i skolan i England - vi hade betyg i både prestation och "ansträngning" (effort), dock inte uppförande vad jag kan komma ihåg. Jag tyckte att det var bra att betygen visade att även om man kanske inte hade presterat särskilt bra så hade man kanske ansträngt sig. Jag tyckte att det var jättepraktiskt att ha skoluniform, speciellt som ny i både skolan och landet så kände man ju inte till vad "modet" var! Min syster var 5 år och gick i skolan från kl 9-15 och hade läxor varje dag!
Det blev en stor skillnad för henne att komma tillbaka till skolan i Sverige men mina föräldrar förhandlade till sig att hon iaf fick börja skolan ett år tidigare, det varit konstigt om hon helt plötsligt skulle börja i förskolan efter ett år i England.
Ha en trevlig långhelg!

Elisabeth said...

Intressant! Jag tycker också att det verkar bra att ha två olika betyg, för då kan man ju faktiskt känna att man varit duktig även om själva resultaten kanske inte blivit så bra. Hur är det med lov och sådant förresten?

Desiree said...

Tack för att du tog dig tid att berätta Annika. Spännande och intressant att få veta lite mer om skolsystemet här. Synd att maten verkar vara så himla dålig. Hur gör man om man vill att de ska få bättre mat? Kan man skicka med egen lunchlåda hemifrån? Skulle vara interessant om du kunde berätta lite mer om de olika volontär-aktiviteterna du har hjälpt till med under årens lopp på skolan. Vilket har varit roligast och vilket har varit tråkigast? Arbetar man som ett lag med andra föräldrar eller får man en egen specifik uppgift?

Hoppas det går bra hos tandläkaren. Ha en riktigt skön långhelg du med.

Annika said...

Petra H:
Det är säkert likt engelska skolorna, det kan jag tro.
Jag tycker också att det är SÅ bra att man får betyg i effort!! Det känns nästan självklart nu.
Jag förstår ABSOLUT att skoluniformer fyller en bra funktion. Då slipper man ju allt märkesjämförande o dyl.
Det var nog bra att dina fldrar förhandlade in din lillasyster så att hon kunde börja den "rätta" årskursen sas.
Ha en jättefin helg!!

Elisabeth:
Ja, jag tycker verkligen det är toppen att man får betyg i "effort"!
Loven ja, sommarlov från mitten av juni till tisdagen efter Labor Day, vilket iår blir 4 sept.
Jullovet är mkt kortare än i Sve, ca en vecka. Inget höstlov, inget sportlov. Däremot påsklov, det lovet kallas "spring break", ca en vecka. Sedan är det spridda dagar under året som Labor Day, Columbus day, Presidents day mfl.

Annika said...

Desiree:
Absolut! Det är bara roligt att berätta om hur skolan funkar.
Japp, man kan skicka med matlådor, och det gör jag. Nära hälften av ungarna har med egen mat.
Maten är bedrövlig...Som sagt, fetman bara understryks med skitmaten.

Volonterandet för mig:
I lägre klasserna var jag där en-två ggr i veckan och läste med barnen, hjälpte dem skriva etc. Det tyckte jag mycket om.
Under alla år har jag också hjälpt till på teckningstimmarna, det har varit ganska roligt. Kommer inte att göra det iår, dock.
Sedan tror jag att jag har varit med på VARENDA skolutflykt. Flera av dom har varit dagsutflykter.
Som volontär kan man också hjälpa till på skoland kontor eller i bibblan mm. Jag har bara hjälpt till i klassrummen. Har också varit klassmamma i ett år. INTE kul, vill jag inte göra igen. Då har man hand om klassfester och insamlingar mm.
dom allra flesta volontärer arbetar individuellt med ledning av läraren.

Tack, tandisen gick bra..INGA HÅL!!
Ha en skön helg!!!

Ida:
Visst är det bra det här med mobbningen, det tycker jag också. Men ungar är ju slingriga, så jag vet att det existerar mobbning iallafall. MEN tar man upp det med lärare eller rektor så tas det genast om hand, och då TAS det om hand. Omgående. Mycket bra!!
Skolmaten ÄR under all kritik, riktigt usel. Jag förstår det inte...
Nästa är byter karolina skola, till Middle School. Den skolan ligger inom gångavstånd från oss. Efter M.S blir det H.S och då byter hon skola igen. Även den ligger inom gångavstånd (men, jag har hört att man är en "loser" om man GÅR till plugget, så jag får väl köra henne då, ha, ha, ha tills hon får eget körkort) VILL inte tänka på H.S...DEN känns verkligen avlägsen.

TACK Ida! JA, nu är jag hemma och kommer att uppdatera, mer eller mindre varje dag!
Jättekram!!

Anonymous said...

Otroligt intressant läsning idag! Kul att få veta mera om hur det funkar "over there". Jag tycker såklart det är fascinerande med alla olika system vi har runt om i världen. Redan Finland och Sverige skiljer sig som bekant en hel del...

The Hanssons said...

hejsan och god fredag.

Läser att det är lika i karolinas skola som skolan här i Fairfield. Mina barn går också i den komunala skolan som fugerar alldeles utmärkt. Fairfield är ett stort skolåmråde 12 000 elever från
K - 12. och jag håller med dig om att skolmaten är förfärlig.

Ha en skön helg

Humlan said...

Va kul att höra om hur skolan fungerar. Jag tycker också att det låter väldigt bra med två betyg, det ska ju synas att man verkligen försöker.
Ha en skön långhelg!

Anonymous said...

Underbart inlägg! MYCKET bra skrivet Annika, så pedagogiskt och klart. Det här inlägget ska jag läsa upp för Martin när han kommer hem ikväll så han också får veta. Hela den här världen med skolan är förvisso inte aktuell just nu, men jag tycker det är så intressant få en inblick i hur det fungerar och är.
Tack, tack och tack Annika för allt du berättar och delar med dig av. Mera, mera mera!!!!!
Jag tycker om mycket av det jag hört, det känns bra. Sen är det ju för-och nackdelar med allting, som t.ex. det här med skollunchen. Men jag gillar det jag hör.

Det här med skolämnen, vad de läser och så. Vi började ju med ett främmande språk (var det i klass 3 vi började med engelska, minns ej mer...). Har de främmande språk här också?

Har de mycket muntligt och den sortens ämne och övning. Amerikaner är ju så naturliga och bra på att hålla föredrar, enkelt prata inför grupp osv, så jag inbillar mig att man även övar mycket på sånt i skolan jämfört med vad vi gjorde.

Än en gång, tack för att du lärde mig massor om amerikanska skolan.
Kram!

Annika said...

Petra:
Nog är det skilland mellan länderna.
Ni i Finland lär ju ha världens bästa grundskola! DET är ngt att känna sig stolt över. jag minns när Washington Post hade en HEL artikelserie om skolorna i Finland! Häftigt!!


Nika:
Jo, jag har hört att skolan i din kommun är jättebra. Har en kompis kompis vars barn går i skola där! Har bara hört bra om skolorna där.
Nej, jag fattar helt enkelt inte att skolorna FÅR servera så dålig mat.
Hoppas du också får en fin helg!!

Humlan:
Det där med dubbelbetygen är det bästa man kan tänka sig. Tycker det funkar så bra.
Trevlig helg!!!

Anne:
VARSÅGOD!!! Be my guest :-)))
Det var bara roligt att få skriva det här, och MER kommer!!! Såsmåningom, i nästa vecka eller ngt sådant.
MYCKET muntligt står på schemat!! Barnen lär sig redan från pre-school att snacka inför grupp! Och det fortsätter hela skoltiden igenom. Starkt uppmuntrande från lärarna!! Och NÅDE den som sitter och fnissar åt den som talar...

Främmande språk på schemat?..Ja, inte förrän i M.S tror jag...Men jag kan ha fel där. Det kan tom vara i H.S som dom börjar med främmande språk.
Karolina läste spanska under ett par år, men det var innan skolan började på morgonen och det kostade ganska mycket. Nu har hon slutat med spanskan tyvärr.

Det var BARA roligt, Anne, att berätta om det här...Mer kommer!!! Skolåret har ju inte ens börjat än! Och jag har redan kommit på några mindre smickrande saker som jag MÅSTE ta upp och berätta för er alla!!!

KRAMAR!!!!!

Monica said...

Intressant inlägg!Om något år så börjas det i skolan här också :)

Jo, med tanke på GT klasserna...finns det hjälp att få för elever som tväretemot GT-eleverna har svårare för sig? Typ specialundervisning, assistenter eller liknande? Undrar bara över hur det fungerar här!

Anne-Marie said...

Jätteintressant att höra hur skolan fungerar här! Jag har ju bara erfarenhet av college. Tänk att skolmaten fortfarande är så mycket bättre i Sverige. Tack för att du delade med dig. Kram!

Lena said...

Jätteintressant! Tack Annika!

Annika said...

Monica:
Jo, det finns hjälp för dom som har det lite jobbigt i form av assistenter och hjälplärare. Tycker att även det verkar funka jättebra.

A-M:
skolmaten är så otroligt usel. Sen är det svårt för mig att packa bra skolmat också, att variera. Dessutom är K ganska så kinkig med vad hon äter.
Kram!

Panter:
Varsågod! Det var bara roligt för mig att skriva om det här.

Saltistjejen said...

Jätteintressant att läsa om skolan. Jag har själv inga barn, men man pratar ju en del med sina merikanska vänner om t ex deras skolgång och då jämför man ju alltid med sin egen svenska.

Såg även ett tidgare inlägg på din blogg om "hmevändare". Otroligt intressant!! Jag har själv insett att man har förändrats en del sedan man flyttade hit. Och då har vi ändå bara bott ca 2 år i USA. Men världen har liksom "växt" och man ser saker lite annorlunda nu. Så det blir säkert både positiva OCH negativa känslor att återvända till Sverige så småningom.

Har nu lagt till din blogg till mina favs! Alltid roligt att läsa om svenskar utomlands... :)

Annika said...

Saltistjejen:
Välkommen till min blogg!!

Visst är amrikanska skolan annorlunda, och det känns som om jag har lärt mig pö om pö. OCH lär mig hela tiden. Mer blir det nästa år då dottern börjar i Middle School. Allt är så nytt och annorlunda...

Hemvändarna ja...Inte lätt det där. Det är inte bara att komma hem och tro att allt är som vanligt igen...Svårt, svårt...
Det här kommer säkert att tas upp på bloggarna igen.

Anna Malaga said...

Vad kul att höra hur ni har det!
Jag gillar ocksâ betyg, som du vet. Skolluncherna här är jättebra - trerätterslunch. Däremot har skolorna inte sâ stora resurser.

Anonymous said...

Ja du Annika, visst är det skillnad på våra skolor!
Betyg i ordning o uppförande - absolut! Här hemma kanske det ses som "kränkande behandling", vem vet? Ang. mobbing önskar man att det här togs mer på allvar.Så många elever som gått igenom ett helvete under hela skoltiden utan att ngn "sett".
Det där med er dåliga skolmat är ju märkligt.Hur orkar ungarna jobba med sånt skräp o tomma kalorier i magen?
Ha en härlihg långhelg!
Kramar från Anette

Annika said...

Anna Malaga:
Ja, det låter otroligt fint att ni har tre-rätters luncher på skolan...Vilken skillnad!
Alltid kul att jämföra skolan i olika länder.

Anette:
Mobbing är så hemskt, och jag har en känsla av att det oftast sopas under mattan i sve. Vidrigt.
Skolmaten här är under ALL kritik, riktigt USEL.
Jag fattar inte heller hur ungarna orkar när dom får så taskig mat.
Kramar!!!

Millan said...

Det har var verkligen intressant! Jag tanker mycket pa det har med skolor just nu eftersom man redan i den aldern Nils ar nu, alltsa 2, bor borja fundera pa var man skulle vilja satta sitt barn i skolan. Laskigt tycker jag! Har borjar de vid 4 eller 5 ars alder beroende pa nar pa aret du ar fodd. Nils som ar fodd i Augusti skulle kunna fa valja att vanta tills han ar 5 eftersom han ananrs kommer att vara nastan ett ar yngre an de aldsta i klassen. Skolaret gar alltsa fran september till augusti sa att vara fodd i Augusti ar som att vara december barn i sverige. Jag vet inte hur vi ska gora annu, det kanns for avlagset. Men nasta sommar maste vi stalla honom i ko till 3 skolor sa far vi se vad som hander sedan. Skolmaten ar lika usel har forresten.
Hur vanligt ar det med privatskolor dar ni bor?? Har ar det vanligt eftersom standarden pa vissa skolor inte ar sa bra som den borde vara. Men det ar dyrt (!!!) med privatskola.
Jag tycker att det later som om Karolinas skola ar bra!! Valdigt intressant det dar att vara skolpolis. Det har jag aldrig hort talas om innan.
Oj det blev langt o svamligt det har. Men hur som helst ett mycket intressant inlagg!

Annika said...

Millan:
TACK!!
Här börjar skolåret, eller vad man ska säga, i Okt. 1 okt är the cu¨t-off date. Är du född före oktober hamnar du i klassen med barn som är födda okt-okt. Så i Karolinas klass finns det barn som är födda 95 och 96.
Hur är det med sommarlov i england???
Privatskolor finns, you bet! Men som du säger är dom DYRA! Och jag ser ingen anledning med dom i just vår kommun eftersom skolan är så pass bra som den är. Däremot vet jag ändå många som sätter barnen i privatskola. Flera är kristna privatskolor, eller med inriktning på ngt annat.
Jag vet!! DET är så mkt att ta in när man inte vet ngt alls om skolan. Det var samma för mig. Min räddning var att volontera mkt och därigenom lära sig mer. Sedan har jag grannar med äldre barn. Det är bra att höra geonom dom hur det funkar.
P.S...Jag gillar långa kommentarer!!

Victoria said...

Vilket jättebra skrivet inlägg! Vår skola är mycket lik er, vi har också dresscode, en hel sida med regler om vad man får och inte får ha på sig i fråga om material, färger, längder på kjolar och shorts mm. Jag tycker att det funkar jättebra och gillar också att barnen får betyg fyra gånger om året. Kram!/Vic

Annika said...

Victoria:
Kul att du gillade inlägget!!
Går dina pojkar också i public school?
Betyg fyra ggr om året är toppen, tycker jag!
Vad gäller the dress code är det nog fritt fram med färger här, men jag kom just på att man INTE får ha t-shirts med stötande budskap på...Och det är väl bra det också.
Kramar!

Millan said...

Hur mycket lov de har i skolan beror pa om de gar privat eller inte. Privatskolorna har langre och fler lov men gar ocksa lite langre dagar i skolan. De vanliga skolorna bryter upp for sommarlov runt 20 juli och gar tillbaka igen forsta veckan i September. Runt 6 veckors lov alltsa. Privatskolorna har runt 8-9 veckors lov pa sommaren. Sedan ar det uppdelat pa 3 terminer har och efter varje termin har barnen nagon vecka eller tva lov.

Annika said...

Tack, Millan! Hur länge går barnen i skolan om dagarna i "vanlig" resp privat skola?