Den korta semestern ... Att utnyttja sina få dagar.




Godmorgon!!



Jag hoppas att ni alla har det bra så här i början av den ljuvliga månaden maj.
När jag bodde i Sverige var maj min favoritmånad på året. Den finaste fina. 
Sedan jag flyttade till DC-området är april min favorit bland alla månader. Det är ju onekligen så att vi här ligger 3-4 veckor före mellansverige om våren, och 3-4 veckor efter på hösten.



Alltså, passa på att njuta av allt nu därhemma, och det vet jag att ni GÖR!
Själv håller jag på att gå in i sommaren, men ännu är det ju senvår här. DET är jag glad över. Sommaren behöver inte skynda sig.



På tal om sommaren har vi precis bokat våra biljetter hem till Svedala och Finland i juli. 
Känns bra att det är bokat och klart! YAY!
Peter kommer att kunna vistas i den höga nord i hela TRE veckor i sommar. DET är nog det längsta tid han någonsin tillbringat i Norden i ett sträck.



Detta för mig in på dagens ämne, amerikaner och deras ledighet …



Det är allmänt känt att amerikaner har färre semesterveckor än övriga länder i väst.
När man börjar ett jobb kanske man endast har en enda vecka att ta ut, första året. OM man jobbat där ett kalenderår, vill säga.
Efter några år har man jobbat sig upp till att ta två veckors semester. Och så fortsätter det. Du jobbar in dina semesterdagar,  även sjukdagar och så kallade personal days. 



NU lägger jag in en brasklapp, allt varierar från företag till företag. 
Det skiljer sig mellan statliga och privata tjänster och den yrkesroll du har inom företaget. Inget är således svart eller vitt.
Det är alltså företaget själv som bestämmer hur de delar ut semester, sjukdagar och personal days till sina anställda.
Det är också företagen som bestämmer om föräldraledighet. Dock, ni vet ju att den i allmänhet är väldigt kort här i US. Det är alls inte ovanligt att en nybliven mamma går tillbaka till sitt heltidsjobb efter bara sex veckor.
MEN, det är ett annat inlägg och jag tänker inte gå in på det ämnet nu.




Tillbaka till semestrar och ledighet … 
Min egen Peter har hela fem veckors semester. Tar han någonsin ut dem alla? Det enkla svaret är, NEJ! Det gör han inte. 
Det finns ingen som tar ut så lång semester här på ett bräde även om de kan.
Faktum är att det är ovanligt, nästan “unheard of” att ta ut mer än två veckor på raken. Man gör det bara inte, det går inte för jobbets skull.
Oftast, för Peter iallafall, rinner flera semesterveckor bara bort vid årskiftet, en del dagar kan han dock ta med sig in i nästa kalenderår, men många dagar bara försvinner …
Ju högre tjänst man har desto knivigare kan det bli att ta längre ledighet och även om man har semester är det alls inte ovanligt att rycka in via mail eller samtal även då man har sin semester.



Bild från The Travel Channel




 Så här är det, och man hör nästan aldrig någon som klagar.
De är vana, det har alltid varit så här.
Istället utnyttjar man den semester man har istället till max. Det är därför amerikaner åker till Europa och betar av kanske fyra-fem länder på två veckor. Lätt för andra att skaka på huvudet åt sådant, men vad gör man när tiden är så kort?
Eller att man hyr en stuga eller bokar in sig på annat när man bara har en veckas ledighet. Ingen drar sig egentligen över att åka till andra sidan landet på bara några dagar. It’s a big country, ska du resa får du ofta resa långt.



Som vanligt kan man inte dra USA över en kam. 
Många har det väldigt bra ställt, massor ligger mittimellan och ytterligare jätte-jättemånga lever på existensminimum och har kanske tre slitsamma jobb där ingen semester ges överhuvudtaget eftersom samtliga jobb är på deltid och då ges det heller inga “benefits”.
De har inte råd att åka någonstans alls och har inte ens råd att ta semesterdagar på hemmaplan.
Orättvist? Javisst. 
The working poor i det här landet har det slitsamt hela tiden, och de arbetar hårt. Jag har alltid sagt att om man ska bo i US ska man ha det OK ställt, annars är det absolut inget land att sträva efter att bo it. Tvärtom.



Men, eftersom jag alltid skriver från min egen bubbla så kan jag endast utgå härifrån, och det förstår ni nog.
SÅ, de amerikaner jag känner—och har i min närhet—har alltså sina semesterdagar att sprida ut över året. Som jag skrev ovan, det är ytterst ovanligt att någon tar ut mer än två veckor i stöten. Vanligast är absolut att endast ta en vecka. Sedan kan man istället utnyttja långhelger under året istället. 
DET är amerikaner specialister på, att utnyttja de lediga dagarna. Inget blir för jobbigt, inget blir för svårt. Man reser till stranden i massor över till exempel Memorial Day (inträffar i slutet av maj och kännetecknar att nu är sommaren här), samma sak vid Labor Day i början av september (man reser ofta till havet då också för att ta farväl av sommaren).
Sen har vi Thanksgiving som är fyra dagar, och då reser man land och rike runt.
Detsamma gäller vid 4 juli, och då är det ju egentligen endast just nationaldagen som är ledig, men ligger den bra till kan man ofta bara offra ett par semesterdagar och på så sätt få flera dagars ledighet på kuppen. I år ligger 4 juli en måndag och då kommer folk att till fullo utnyttja den helgen och verkligen se till att resa om de kan.






Bild från We are teachers.



Jag har alltid beundrat detta hur medelamerikanen verkligen utnyttjar dessa långhelger. Själv skulle jag kanske bara tycka att det vore skönt att vara hemma, men här planeras resor och road trips och annat så fort chans ges. Jag gillar det. 
Sedan kan man ju själv också lägga sin semester så att man aldrig har en vecka i sträck, utan att man istället bara kör långhelger och tar en semesterdag, eller två, här och där i samband med helger under året.


Peter då och hans tre veckor i sommar?
Såklart är han inte ledig i tre veckor även om han inte är i US. Nej, han kommer att jobba medan han är borta givetvis.
En vecka tänker han vara ledig, men resten av tiden kommer att han att vara uppkopplad och jobba.
TACK och lov för wifi som gör att friheten har blivit så mycket större.
Peter är heller inte den enda i vår bekantskapskrets som gör så här, vi har flera vänner som åker till Europa i sommar och tar jobbet med sig.
För somliga, som vännerna och maken, går det att göra så. MEN det finns ju också många som absolut inte har den friheten. Som sagt, det är orättvist i mycket.
Komplext och diskutabelt överlag.



NU ska jag avsluta dagens inlägg och ge mig iväg ut!
En bra onsdag önskar jag er alla.

Comments

Eva i Dalarna said…
Tur jag inte bor där, jag tycker det bästa med jobbet är semestern. Fast å andra sidan, är jag van vid nåt så klagar jag sällan, då är det ju som det är.
Men hur är det med pension där över, får man gå i pension?
Yvonne said…
Tänk så olika allt fungerar i olika länder. Här gnälls det ju ibland både på semestrar och barnledigheter, sjukersättningar mm trots att vi har väldigt generösa sådana då man jämför med andra länder. Pensionerna är väl egentligen de som inte alls är bra om man inte haft möjlighet att spara i privata försäkringar, vilket inte alla vare sig tänkt på eller kan under arbetslivet.

Det absolut sämsta hos er är väl grejen med sjukförsäkringar, att alla inte har möjlighet att få vård om man inte har försäkringar, låter helt förfärligt i mina öron och det verkar ju vara väldigt många som är i det läget.

Här är det väl en rättighet att få ta ut 3 veckor på raken om jag inte minns fel. Har ju själv alltid haft mina skollov så jag har aldrig tänkt på det. Min man har nog aldrig tagit mer än 3 veckor (max) på raken.

Härligt att ni har biljetterna i hamn, hoppas ni får en fin sommar här och i Finland. Är ni här samtidigt med Karolina och Mike?

Är lite nyfiken på när man pensioneras? Är det någon fix ålder eller kan man jobba så länge man själv vill och kan? Hur är ersättningen i så fall om man går t ex vid 65 års ålder? Har man någon utbetalning från staten eller är det bara privat sparande?

Hoppas du får en fin onsdag säger jag och tackar för ett intressant inlägg med en stor kram. Många skulle nog behöva läsa om hur olika det fungerar i olika länder (även här i Europa) så kanske "nöjdheten" med det vi har skulle bli större
Tack för ett mycket intressant och informativt inlägg.

Jag känner till att semesterbegreppet är väldigt mycket annorlunda i USA än i Norden.
Här känner jag inte till hur det är ännu, har för mig att de flesta har sin semester mot slutet av sommaren med början i augusti men måste läsa på, ta reda på för att veta mera exakt.

Jag tror att vi har det väldigt bra i Norden i jämförelse med många andra länder i världen. Men givetvis, man rättar sig i ledet och tar det som det är beroende på var man bor.

Som f.d. egenföretagare så tar man sällan ut semester någon längre tid. Vi kände oss nödda till att göra det ett par veckor i januari/februari för att överhuvudtaget kunna vara lediga. Man säger inte nej när man får jobberbjudande men ibland måste man för att orka. Och på den vägen är det. Vi tog Madeira till vår semesterort och nu bor vi här på heltid. Semester kan ställa till det hahaa...

Så skönt för dig och Peter att han kan vara i Norden 3 veckor det här året även om han jobbar "hemifrån" s.a.s, men han är med i alla fall. Så skönt med det digitala, som underlättar så mycket för alla.

Hoppas din onsdag blir fin!
Kramar!
Mamma C said…
Ja, tänk så olika det är med semestern.
Det var ju den man längtade efter när man bodde i Sverige och jobbade. Och helst tog man 3 eller 4 veckor på raken om det gick.
Men det där att jobba samtidigt som man är ledig gör man även i Sverige. Det hände att jag gjorde för att kunna få semester en viss tid.
Ha en bra dag.
Kram Carin
Annika said…
Eva;
Här är det ofta en ickefråga, ibland hör man folk säga att de önskar att det vore som i Europa. Har dock aldrig hört ngn direkt klaga. Det bara är som det är.
Pension ja, jomen det får man ju ;-)
Ofta får erbjudanden om pensionsparande och matching genom sitt jobb, nästan alla utnyttjar det sprandet om ditt jobb erbjuder det.. Sen finns det andra privata försäkringar, men social securtity får alla. DOCK, som med allt annat är det varken svart eller vitt där heller. Somliga har jobbat sig upp tiller mer, andra mindre. DET är inget land som ör lätt att leva i för många.
Somliga går i pension innan de fyllt 60, somliga jobbar på tills de är 80.
MEN pensionsåldern är 65.
Annika said…
Yvonne:
Ja, verkligen OLIKA!!
Så är det ju, det gnälls en hel del.
Jag vet ju det. DÅ kan det vara bra med lite perspektiv. Jag brukar tänka på det när jag är i Sverige, hur bra det är vad gäller såååå mkt.
Men, man slår sig ju till ro och tar mkt för givet.
Så är det här också, har du tagit bra pensionsförsäkringar och/eller har haft de mökjligheterna via ditt jobb samt sparat själv klarar du dig bra.
HAR du inte gjort det och endast ska lyfta sk social security (vilket man jobbar sig till genom livet) då är det tufft.
Så orättvist i mångt och mkt.
MEN jag vet ju också att många pensionerär hemma har det sååå svårt och det är så orättvist.

OCH ja, absolut, det mest orättvisa här ÄR sjukförsäkringar. Har man dem genom sitt jobb som en förmån så kan man förvänta sig en mkt bra vård.
OM di inte jobbar heltid och hankar dig fram via deltidsjobb gånger tre (säger vi) är det inget av de jobben som betalar din försäkring. Detta vet företag om och ibland kan de anställa flera personer som gör en en heltidstjänst medan de arbetar deltog. PÅ så sätt slipper företaget ge några benefits övh.
Ruttet? Absolut.

Ni har ju jättefin semester hemma.
SÅÅÅ himla lång.
Vet att både min moster och pappa hade 11 veckors semester då de gick i pension.
Precis som för dig har skolvärlden ju längre ledighet än många andra.

Tack, bra med bokningen.
JAAA!! Vi är vid sundet samtidigt som K och M!! SÅ roligt, sen drar ju de unga tu till Paris och en till Sthlm igen.
Men då är jag och P kvar vid sundet.
Peter får ju jobba därifrån och det blir väl främst på em och kvällen han kommer att sitta och jobba med tanke på tidsskillnaden.

Jag får nog skriva lite om pensionen också framöver.
Ja, alla får social security som man kan lyfta vid 65. SS har man jobbat till sig genom åren.
MEN, många många har haft benefits genom sina arbeten och därigenom sparat summor som företagen sedan matchat.
Sedan är det många som tar ytterligare privata försäkringar.
Jag känner folk som gått i pension redan vid 50, men jag känner också till folk som jobbar heltid i 70-årsåldern.
en jättegod vän till mig gick i pension i december, hen är 54.
Det finns en stor gråzon här, men allmän pensionsålder är 65.
Kan absolut skriva mer om detta framöver. det kräver nog tt eget inlägg.


TUSEN tack för att du tyckte om det här inlägget. Mycket trevligt för mig att höra.

Stroa kramar från ett regnigt Reston!!
Annika said…
Karin:
JAG säger tack till dig för att du gillade dagens inlägg.

Kan absolut tro att man på Madeira har sen semester, i augusti. Det är väl ganska många länder i Europa som har just augusti ledigt?

Yes, jag skulle tro att Nordbor har det extremt bra då man jämför med andra länder. Det gäller hela den biten, välfärdsbiten.
Få länder har det som de nordiska.
DET tycker jag är ngt man ska vara stolt över om mn bor där.
Som du säger, man rättar in sig i leden när ma n flyttat ut, så är det ju.

JA, jag förstår såå väl att det är annorlunda för er som har egna företag. Ni hade ju er högsäsong när andra var lediga.
OCH som du säger, det gäller att hugga tag i erbiudanden när man är sin egen.
Ni for ju istället till Madeira på vintern då, minns jag.
MEN som sagt, man vänjer sig vid en livstil och för er var det helt OK att göra så de år ni hade Pettas.
SEn blev Madeira hemmet för er, yay!!

Jättekul att P kan vara så länge vid sundet i sommar (vi kanske drar till Sthlm tidigare om vädret inte är bra, men i dagsläget planerar vi att vara länge i Närpes).
Tacka tekniken, den är underbar!

STOR kram till dig från ett regnigt Reston.
Annika said…
Carin:
ja verkligen, som natt och dag, kan jag tycka.
Absolut, hemma är det verkligen sommarens och årets höjdpunkt. OCH just att kunna vara ledig SÅÅÅÅ länge i sträck.
DET är ju fantastiskt!!

Precis, jag vet ju det ... Har sett min svåger jobba också på sin semester, så är det ju ... Oftast ju högre upp du är desto mer jobb ...

Stor kram till dig!
Elisabeth said…
Ja, Norden/Västeuropa har det verkligen bra med semester jämfört med hur det är i USA! Tyvärr blir det vanligare och vanligare att framförallt vårdanställda inte kan ta så mycket sommarsemester, eftersom det är brist på vikarier. Och är man timanställd har man, mig veterligen, inte rätt till semester. Ledigt kan man såklart ta, men då blir det utan lön och även med risken att i fortsättningen inte bli inringd.

För mig som gymnasielärare på en kommunal skola är det onekligen enkelt med semestern - jag behöver aldrig ansöka eller konkurrera med någon, utan är ju ledig på loven. Fast OBS! Vi får självklart inte detta gratis, utan har jobbat in tiden, då vår arbetsvecka är 45 timmar. (Vilket jag vet att du vet, men kanske inte alla som läser här.)

Allt detta sagt kan jag verkligen störa mig SÅ mycket på hur svenskar i allmänhet (inte alla svenskar ;-)) inte förstår hur många förmåner vi trots allt har. Senast förra veckan blev flera av mina kollegor totalförvånade när vi diskuterade vabb, och jag konstaterade att det väl i princip bara är i Sverige detta existerar. "Men HUR gör man då då?" frågade mina mycket trevliga, men onekligen lite naiva, kollegor. Tja, man tar en semesterdag, lämnar barnet hos någon annan eller lyckas lösa det på något annat sätt helt enkelt. Just detta med vabb är verkligen förmånligt och jag trodde i min enfald att folk i allmänhet faktiskt visste att det är rätt unikt för Sverige.

Håller med dig om att det är imponerande att utnyttja alla långhelger. Jag hade nog mest blivit stressad av det, men det beror förstås dels på hur man är som person, dels på vad man är van vid.
Channal said…
Hej Annika! Intressant inlägg! Tufft, svårt att förstå för mig! Det vi har i Sverige med mammaledighet är unikt! Ser inte ut så i Frankrike bla. Jobbet är inte livet! Jag har så mycket annat att göra! Ledigheten är jätteviktigt... jag behöver detta andrum för att överleva! Skulle inte fixa att göra fem länder i Europa på en vecka. Jag skulle vara helt slut efter den semesterveckan + jetlag! Det kallar inte jag för semester. Men som du skriver, vet man inte om något annat så är det väl ok. Kul att Peter kommer med i tre veckor! Då får han verkligen koppla av på ert vackra ställe i Finland.

KRAMAR Anna
Annika said…
Elisabeth.
Alltså ja, verkligen.
Så stor skillnad.
Ja absolut, det har ju sina brister därhemma också JUST som du säger i vården och att inte kunna ta ut den semester man har rätt till pga personalbrist. SÅÅÅ trist.
Och det i en yrkesgrupp som verkligen behöver sin ledighet. Det behöver ju ALLA, men vi vet ju hur det slitits hund i vården nu ett par år.
Bedrövligt.

Ja, ni lärare har er ledighet när skolorna är stängda. DET är bra och du vet alltid när du ör ledig.
Nackedelen är väl att du aldrig kan vara ledig off season. Eller det går väl det med, men mkt knöligare och svårare förstås.


Vabb ja, det är nog ngt väldigt svenskt! Kanske nordiskt? Vet inte hur det är i de andra nordiska länderna men misstänker att de har vabb.
Ja i övriga världen är det bara att ta en semesterdag eller personal day, eller snickra ihop det med ngn släkting etc.
INTE lätt.
Inte alls.
Så ett stort privilegium är det det verkligen med vabb.

Precis, tror det här med att utnyttja långhelger och korta semester sitter i mångas dna. De är så duktiga på att få till det.
BP said…
När jag läser ditt inlägg så inser jag än en gång hur bortskämda vi är i Sverige med lagstadgad semester på minst fem veckor/år. Det flesta "medel-Svensson" har till och med 6 veckor/år och rätt att spara en vecka i fem år. Så om man vill kan man ha långsemester vart femte år.
Som du säger så är amerikanerna vana, så det vet "inte bättre". Ungefär likadana "regler" finns i Japan. Tur att människan är ett vanedjur;-)
Annika said…
Channal:
Det är tufft.
Tror alla nordiska länder har väldigt generös mammaledighet. Inte bara Sverige + att jag vet att Kanada har en ganska bra deal vad gäller det. kan tänka mig att det är lite annat i sydeuropa. Hur är det i Belgien, NL, Tyskland ...?? måste nästan googla på det.
USA har nog sämst iaf.
För en svensk är den korta ledigheten här ofattbar. Men bor man här är det en del av livet, och det går det med.
Men visst skulle de behöva få mkt längre semester hör och ALLA skulle få semester, inte bara de som har "bra" jobb med benefits, utan ALLA.
Men så är det inte.
Peter måste ju jobba mkt då han är i Finland, men det går det med.
Kramar!
Annika said…
BP:
Jamen verkligen.
sånt man inte tänker på då man tar det det för givet.
Men ATT det är bra i Sverige, det är det verkligen.
Ja, människan ett vanedjur. OCH det man inte "vet" har man heller inte ont av. Men en sak är säker, det borde verkligen vara mer semester här.
OCH i alla de länder som snålar med sådan.
Elisabeth said…
Beträffande ledighet utanför loven kan jag säga att det är mer eller mindre omöjligt, dels har vi ju inga semesterdagar kvar, dels stör det verksamheten för mycket. Sedan är det väl lite av en princip sak också, för en gång försökte en f.d. kollega få ta ut OBETALD ledighet på en studiedag (alltså när eleverna inte är på skolan), men den beviljades inte. Det var faktiskt lite fånigt... Annars tycker jag att det är helt okej att det är nästan omöjligt att få ut ledighet under terminerna. Eleverna har ju rätt till sin undervisning och eftersom det YTTERST sällan tas in några vikarier blir det vi andra som måste vikariera gratis om någon är ledig.

Jag googlade förresten på föräldra-/mammaledighet i Tyskland (det heter faktiskt föräldraledighet, lite förvånande faktiskt), och den är på maximalt 12 månader om en förälder tar ut allt. Om båda föräldrarna tar ut ledighet får man två månader extra. Summan man får är mellan 300 och 1800 Euro. Jag har ingen uppfattning om hur mycket pengar man får i Sverige under föräldraledigheten, men min känsla är att både lägsta- och högstasumman är högre.
Annika said…
Elisabeth:
Ok, ja det kan jag förstå. Alla dagar är redan förbrukade, ja.
Lite fånigt att din kollega inte fick ta ledigt den dagen, säkert princip ja.
Tufft med vikarier också. Ni har det inte så lätt ni lärare fastän ni har era lov (hear my sarcasm). Jg vet ju verkligen hur slitsamt det är.
När min svägerska är sjuk, eller MÅSTE vara ledig, är det HON som fixar sin vikarie.
Inte lätt det heller.

Jamen det är ju ändå helt OK i Tyskland, 12 månader är sååå mkt bättre än sex veckor. OCH bra det där med två men extra. En rejäl back med inkomsten dock.
Jag tror man får ut mer i Sverige, absolut. Där kan väl även bestämma HUR många dagar i veckan man vill ha betalt. Jag vet ju att man iaf förr kunde maxa sin ledighet länge på så sätt.
Steel City Anna said…
Fram med kortare semestrar även här tycker jag. Jag gillar inte obalansen som lärare, att man nästan jobbar ihjäl sig april och maj och sen sitter uttråkad i juli 😳 Hade hellre haft en längre påsk t ex. Tycker också att det är segt att Sverige stänger ned i princip i juli. Men en veckas semester är ju galet ... Jag hade 4 på hela året i England och tog ibland inte ut alla dagar. 2 veckor i rad ansågs tokigt men jag kom ändå undan med det några ggr. Nu har jag iallafall en trädgård att ta hand om i sommar. Mitt första sommarlov var hemskt 😅