Friday, January 16, 2015

Året på Instagram

Godmorgon fredag!


Alltid lika skönt då helgen nalkas, eller hur?
Hoppas ni har lite roliga saker inplanerade. Fast å andra sidan är det ju bara skönt att inte göra något alls också.


Instagram är ett trevligt medium.
När jag började med Instagram för ungefär två år sen förstod jag inte vitsen. Men, jag fastnade direkt och insåg att det (Insta) är ett snabbt, och kul, sätt att kommunicera på.
Om man, som jag, är intresserad av bilder är det ännu roligare.
Instagram går snabbt, och det är kravlöst. Det kan gå flera dagar utan att jag lägger ut några bilder, helt OK.
Jag känner noll press vad gäller Insta.
Sällan och aldrig bildbombar jag på mitt konto. Jag lägger inte ut mer än en, högst två, bilder per dag. Oftast bara en, kanske två om det är en resa av något slag. Men, each to their own, det är det som är det fina. Vi gör ALLA som vi vill!


Jag har en regel, alla bilder (utom några få) ska tas med mobilen.  Ibland frångår jag regeln, men då brukar jag skriva att bilden är tagen med min Canon.
Utmaningen för mig ska vara att ta snygga foton med iPhone.
Redigering?
Absolut. På Insta redigerar jag. Jag har flera appar som jag gillar att leka med där. Mest Camera + (som jag också alltid fotar med) och Big Lens.
De flesta av mina Insta-bilder knäpper jag då jag tar min morgonprommis. De allra flesta är därför tagna i Reston.


Nu ska ni få se några bilder, som alla funnits på Instagram under 2014.
Jag har begränsat mig till att visa er TRE per månad, haha!!
Det är inte alltid mina mest "lajkade" bilder.  Jag har också skrivit lite under varje bild vad jag tror är poppis, och kanske mindre poppis, på Insta.

Ett litet aber med Instagram är alla spökföljare. En spökföljare är en sådan som aldrig ger ett pip ifrån sig.
De bara finns.
Alla har spökföljare. OCH alla ÄR vi nog spökföljare också, jag med, ingen kommer undan. Det är bara att digga läget. It is what it is, helt enkelt.
På Instagram går jag under namnet "skandigirl".

Det här blir den sista återblick jag gör på 2014 på min blogg. LOVAR!!!

Nu önskar jag er alla en fin, och bra, helg!
Vi synes på måndag igen!
Januari på Insta:Iskall vinter! Mycket is!  Jag tog mina promenader i alla väder.  Ibland jättekallt.  Här hade jag fortfarande min iPhone 4s.  Den pallade INTE kylan, och den brukade dö då jag fotade.  Surt, sa räven...


Det gäller att knäppa bilder ganska snabbt, och sedan lägga ner telefonen i en varm ficka igen.   De är lite känsliga, de däringa iPhones!  Landskapsbilder brukar vara poppis, och därtill snö brukar ge en hel del "lajks" under vintern.  Trevligt!


En bild som jag snabbt som tanken knäppte i NYC.  Vi var på väg hem till DC, vi promenerade i kylan från hotellet till Penn Station.  Ögonblicksbilder kan också bli bra. OM man har tur.Februari på Insta:
Den här bilden har jag knäppt, och redigerat, med Big Lens.  Jag hade precis skaffat appen här, och gillade skarpt att leka med skärpedjupet i appen.  Isstorm.


Bild från bilen.  Peter kör.  Blue Ridge Parkway.  På väg från Elon till Pittsburgh.  Man kan ta fina bilder från bilens framsäte.  Vägbilder brukar ofta vara ganska populära på Insta.


Tacksamt insta-motiv!  Vatten och sol!  


Mars på Insta:Det är alltid bra att ha något i förgrunden då man ska fota landskap.  


Isstormar lockar fram kameror av allehanda slag.  Ofta fotar jag med både iPhone och Canon.  Men, på de allra flesta PWs är det bara iPhone som är med.  OCH den är ALLTID med.  Jag lyssnar på radio via den medan jag går.

National Cathedral i DC.


April på Insta:
Ett svårt motiv för mig att motstå, vattenspeglingar.  Det brukar vara mycket poppis med sådana fotomotiv på instagram.  Med tiden lär man sig vad som går hem, och vad som inte går hem.  Precis som här på bloggen. HAHA!!


Havet brukar vara gillat också.  

Hit or miss!!  Ibland går blommor hem, ibland inte.  
Maj på Insta:Starka färger, och att synka med årstiden.  Men det kommer ju ofta automatiskt.  Jag brukar inte köra med Throwbacks på mitt konto.


Ljuset.  Lika viktigt vilken kamera man än fotar med.  OCH som alltid är tiden runt soluppgång och solnedgång MYCKET tacksam.


Precis som här.  Fånga ljuset!!


Juni på Insta:Just att ha något i förgrunden kan göra mycket för en bild.


Tacksamt att fota ÄR drinkar, och frukt.  Även godis blir vackert på bild  Bubbel brukar vara lättfångat på bild, och lättfångat i munnen...
Mmm....


Det här stället, vid Lake Audubons norra strand, brukar vara ett av  de mest tacksamma ställena  för mig att fota på.  Bilderna jag tar här brukar bli väldigt bra. Jag vet inte om ljuset är extra fördelaktigt på det stället?  Förmodligen är det mest tidpunkten.  Men sjön är ovanligt vacker just här.


Juli på Insta:Sol, vind och vatten. Alltid bra motiv!  Här vid vårt sommarställe.


Sommarstället en sommarnatt i juli.  OM man som instagrammare villa ha massor med "lajks" ska man fota solnedgångar över stilla vatten.  DET är nog bland det mest tacksamma motiv man kan ha som instagrammare.


Vatten, sommar och sol.  DET är taget!  Sommarstället igen!Augusti på Insta:Som sagt, det är omöjligt att stå emot speglingar över sjöar.


Ibland blir bilder som denna mycket gillade.  Andra gånger är det mer mediokert.  Som vanligt tror jag att det mesta har att göra med ljuset.  Sol genom löv är vackert...

Motiv, som The Capitol Building i DC, brukar vara bra!September på Insta:Vi människor dras verkligen till vatten.  Både i verkliga livet, och på bild.


OCH ja, dessa soluppgångar.  DET kan inte bli fel.  På väg till Elon...

Igen, att leka med skärpedjup är roligt.


Oktober på Insta:Här har vi ett tacksamt fenomen: dimma!!!


Det här är min nedre uteplats.  När jag lägger ut dessa stolar, och denna vy, på insta brukar det bli en del "lajks".  Det är något med platsen som tilltalar mig, och de som följer mig.

Big Lens i sitt esse. Skärpedjup och tacksamma fotoförhållanden.


November på Insta:Hösten, och höstfärger, är en bra fotoperiod på året. Kanske den allra bästa?  Höst och vår!  Men, jag skulle säga att hösten slår allt när det kommer till fotografering.


Ju mer löv i brinnande färger desto bättre!!

Här har vi den där fina norra stranden igen...December på Insta:
Julljus.  Mycket bra motiv för den som vill fota!


Prylar kan gå hem. 

Båtar, japp!!! Annapolis i Maryland på Annandagen.

31 comments:

Anonymous said...

Underbara bilder!

Kram Elaine

Channal said...

Härliga bilder! Visst är det kul med insta! Älskar bilder och att fotografera. Spökföjare har vi mest av! Många som varken bloggar eller fotar som gillar att titta på bilder och läsa! Tror nog att bloggar och insta är de nya "tidningsmagasinen". Jag följer fler på båda forumen fast jag inte kommenterar. Jag har min lilla subgrupp som jag skriver till :-) Det räcker gott!

Du ska ha en jättefin fredag! KRAMAR Anna

Pettas said...

Själv har jag inte Instagram och märker hur jag alltmera tar avstånd från både fb och blogg, men slutar nog aldrig för den skull. Tror jag :)Bara minskar ner och skriver när jag verkligen känner för det.
Förr skrev jag ju alla dagar
men inte nu längre.

Färgerna är speciella på Instagrambilderna du visar idag. Går mycket i blått.
Favoriten är förgätmigejen...wow.
En skön helg önskas!
kram

Musikanta said...

Du har en bra mobilkamera ser jag, haha. Underbara bilder. För mig räcker det med FB och bloggen. Skulle inte få någon tid över alls om jag skulle gå med på fler ställen.
Kram

Nettan said...

Wow bilderna är sanslöst vackra! Härliga färger och djup.
Och jag håller med insta är kul!

Ha en härlig fredag!
Kram

Nettan

Bloggblad said...

Jättefina bilder! Jag har inte börjat med instagram, tycker att det tar tillräckligt med tid med facebook och blogg.

Jag har också många spöken, en del ger sig tillkänna efter flera år. Mest nyfiken är jag den som från Mountain View i California kollar både blogg och hemsida nästan varje dag. Jag känner ingen där.

Det är ytterst få bloggar som jag smyger in och läser på. Oftast ger jag mig tillkänna med någon rad.

Anonymous said...

Fantastiskt vackra bilder! Jag blev lite trött på IG innan jag startade om för det var så rörigt och en massa spökföljare. Nu har jag mycket bättre koll, jag rensar en gång i veckan. Något som också är populärt på insta är bilder med blått i, varför vet jag inte men jag tittar nog också lite extra på dem. Ha en skön och mysig helg! Kramar /Anita

Cari said...

Du är ju så duktig fotograf, även med iphone. Så det är så kul att följa dig både här och på Instagram.
Jag gillar Instagram - så kul att få "like" och kommentarer till bilderna.
Jag spökföljer några, men det är nog mest "kändisar" med tusentals följare. Där känner jag att det är OK att bara följa.
Önskar dig en bra fredag och en trevlig helg.

Miss Marie said...

Haha, kommer ihåg hur anti-instagram du var i början, men sen lyckades vi övertyga dig om att hänga på, och det är jag glad för att du gjorde! Dina bilder piggar verkligen upp i mitt flöde, alltid en fröjd att se dem.

Håller med Channal, många spökföljare finns det, men det gör mig inte så mycket. Känner jag att ett konto känns spam eller fel så blockar jag det men annars är jag ganska så lugn! Många spökläsare på bloggen också, tror bara det är runt 5% som ibland ger ifrån sig ett avtryck bland kommentarerna! I början störde jag mig på det men det har jag slutat med nu, jag bloggar ju mest för min egen skull i vilket fall som helst! :D

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Vad roligt att få se en sammanfattning även från Instagram :-D
Jag håller med om att det är ett roligt media! Tyvärr har jag (för tillfället) kontantkort på mobilen, och måste göra så långa Insta-uppehåll när min surftid är slut. Men jag är snart tillbaka ;-)
Jag blir så imponerad av dina foton! Du har verkligen öga för motiv och fotografering!!
Och jag är imponerad över ditt sätt att arbeta med förgrunden på landskapsbilderna :-)

Det är precis som man ska göra när det kommer till just landskapsfotografering; för att få djup i bilderna ska man jobba mycket med förgrund-mittenparti-bakgrund.
Och du lyckas verkligen LYSANDE! :-D

Jag gillar starkt streetbilden från NYC! SÅ mycket känsla som du fått med i den bilden!!
Icestorm-bilder - Alltid underbara :-D
Jag gillar även havsbilden med fågeln i förgrunden! Jag gillar speciellt "retrokänslan" i den bilden, och hur fågeln (fåglarna) skapar liv i bilden genom att vara med :-D

Och även alla andra bilder. Du är verkligen skicklig med iPhonen!
Hoppas du får en toppenfin helg!
MVH /Erica

Annika said...

Elaine:
Stort tack!!
KRAM!!


Channal:
SÅ sant. Alla är vi spökföljare. Alla HAR vi spöken.
Precis som du gillar jag bilder i subgrupper.
Japp, och jag tror som du, bloggar och insta är nya tidens melodi. Himla KUL!!
Tack för att du gillar!!
Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Karin;
FB tar jag avstånd ifrån. Det är det sociala medium som tilltalar mig minst.
Insta är kul! Så snabbt, så lätt.
Bloggar härliga. Jag känner nog mer krav vad gäller min blogg än insta. Helt klart.
Roligaste forumet också.
De här bilderna ÄR redigerade. Inte fullt så blått i verkliga livet.
Ha en fin och trevlig helg!!
Kram!


Ingrid:
Tack, jag har har en iPhone. Och jag fotograferar via en app jag laddat ner.
Tycker det är lite kul att köra enbart iPhone på bilder i insta.
Insta är nog det sociala medium som tar allra minst tid :-)
Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Nettan:
Tusen tack!!!
Ja, insta är kul.
Ha en toppenhelg!!!
Kramar!


Bloggblad:
Insta är nog det lättaste av alla sociala medier. Snabbt och så slipper man skriva så mkt ;-)
Spöken ja...det har vi alla. Bloggar, FB och insta. Överallt.
Mountain View har jag också, varje dag. Visst är det väl google??? Det har jag fått för mig iaf. Att de är de som går in och "kollar" blogger bloggar varje dag. Maybe I am wrong?
TACK för bildberöm. Insta är kul. Tror du skulle gilla det.
Trevlig helg!!

Annika said...

Anita:
TACK!
Ja, du började om. DET har jag också funderat på. Flera gånger.
Rensa är bra. Riktigt bra.
Det gör jag ibland också.
Blått. Verkligen en tacksam färg på insta, SÅ väldigt sant.
Trevlig helg!!
Kram!!


Cari:
Tusen tack!!
Ja, spökföljare ja...det är en del av det hela. Jag har dem här på bloggen också. Förstås.
Alla har dem.
Följer så få kändisar, men ngra stora fotografer etc och dansare följer jag. Nej, där är jag tyst. Och med andra också, det bara blir så.
Ha en toppenfin helg!!

Annika said...

Marie:
Indeed. Fattade inte vitsen. Ännu har jag inte gått till Pinterest, och jag har inte börjar twittra heller :-)
Jag är glad att jag började instagramma. KUL och lätt. OCH så är det roligt att ha fina följare, SOM DU!!!

Japp, spöken ja, det har vi alla. Många. Jag tror också att det är ungefär 5% som kommenterar den här bloggen. Det är därför det är så extremt KUL att få kommentarer, och väldigt kul att ibland få höra från okända i fältet.
Nej, spökena har slutat störa mig också. Jag är glad över alla som lajkar och kommenterar, både här och på insta.

Ha en fin helg!!

Annika said...

Erica:
Tusen tack!! Roligt att du gillade detta också. Ja, det känns lite kul att lägga ut instabilare också.
Hoppas du snart kommer tillbaka till insta. har du inte wifi hemma så du kan koppla upp dig där? Gör det!!!
OCH tack för dina fina ord om mina bilder. TACK!!
Ja, det är ju mkt tack vare de appar jag har som det blir så bra också. Visst, jag komponerar, men det är apparna som ger dem liv. Speciellt kanske Big Lens.
Tack fina Erica, det betyder så mkt för mig med ditt beröm eftersom du själv är sååååååå skicklig med foto!!!
Trevlig helg!!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Tyvärr kan jag inte använda wifi.
Av någon anledning kan jag inte aktivera den möjligheten på min mobil. Den "av/på-knapp" (iPhones sådana man "drar åt sidan" för att aktivera/avaktivera) bakom Wifi i mina inställningar är typ "fastfrusen". Den står på "av" och går inte ändra på.

Jag skulle gissa att det är något fel på själva mobilen, men jag har inte råd att kolla upp/fixa det.
Så det får nog bli den dagen jag har råd att uppgradera mobil (har en gammal 4S för närvarande).
Dock känns det störande ibland, då det skulle vara så praktiskt att kunna använda wifi :-)

MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Men så tråkigt. Himla TRIST!! Du måste gå och få det lilla problemet fixat. Till billigt pris. DET kan inte kosta mkt. Gör det, Det blir så mkt enklare för dig om du kan använda wifi. När jag är hemma i mitt hus använder jag automatiskt wifi.
Det är onekligen mkt praktiskt med wifi!!

Annika said...

Jag älskar instagram! Enkelt och kravlöst, precis som du säger! Ibland lägger jag ut 3-4 bilder på en dag, ibland går det flera dagar mellan bilderna. Mest landskapsbilder, ibland vardagsbilder. Bara mobilbilder på min instagram också! Det är det som är själva vitsen med instagram, tycker jag. Redigerar gör jag faktiskt oftast i instagrams eget redigeringsprogram, tycker det är enkelt och bra. I somras träffade jag en instagramvän för första gången, det var också kul!

Annika said...

Annika:
Jag med!
Så himla LÄTT sätt att lägga ut ngt i cybern. Gillar det verkligen också!
Sanna här, nu har jag nog inte lagt ut en bild på snart en vecka, men det är OK.
KUL, har aldrig träffat ngn renodlad instavän, men det vore kul!!
Kramar och trevlig helg!!

FREEDOMtravel said...

Vackra bilder med fantastiska färger! Särskilt de där husen speglar sig i vattnet! Jag har inte Instagram, men Peter lägger in bilder från vår resa där: @freedomtravelnews

Gretas Gotland said...

Åh, National Cathedral ser som hämtad ut från Paris.♥

Annika said...

Freedom
TACK!!
Ja, insta är kul!! Ska leta upp ert konto!!


Greta:
National Cathedral är jättefin. Den får du ta dig en titt på nästa ggn du kommer hit.

Andra året i Hjo said...

Instagram höll jag på med ett par, tre veckor. Sedan tog intresset slut. Tror det räcker med bloggen.
Måste meddela att att din kommentar försvann från Hjo-Hjo ber att få tacka. Vet ej varför. Bara så du vet.

Annika said...

Hasse:
Det är nog det lättaste av alla sociala medier. MEN jag förstår så väl att alla inte har intresse av det.
Mysko med kommentareren, men det händer...

Charlie sa ... said...

Fint!! Ett härligt urval av dina bilder. Du har snitsen, känslan och öga för det vackra.
Jag gör som du, en bild om dagen.
Insta är kul, kravlöst och bra komplement till andra sociala medier.

Önskar en skön helg!!

KRAM!

Anne-Marie said...

Brukar titta på dina bilder på Insta. Man är väl ingen spökföljare om man bara tittar utan att ha ett konto?
Kan du alltså lägga upp bilder hos Insta med en "vanlig" kamera? Trodde att det bara var mobiler som gick att använda.
Du ser att jag är totalt borta när det gäller Insta. ;)
Många vackra bilder och du har verkligen hunnit med mycket under 2014.
Kramar!!

Annika said...

Lotta:
TACK!

OCH du, TACK DETSAMMA!!! Jag älskar ju dina bilder också!!! Så mkt!!

Insta, ett mkt bra komplement till andra sociala medier.

Kramar!!!


AM:
Nej, du är ingen spökföljare eftersom du inte KAN följa, gilla eller kommentera :-)
Du kan bara se. OCH det är KUL!!
Man kan ladda upp vanliga digitalbilder från bildströmmen på telefonen. MÅNGA gör det, hela tiden. Jag vill ha utmaningen med iPhone, det är lite grejen.
Tack AM, mest naturbilder, men det är nog så jag vill ha det.
KRAM!!

Evas blogg said...

Sanslöst vackra bilder! Du har verkligen blick för bilder.

Åsa said...

Verkligen superfina bilder överallt i din blogg!!

Annika said...

Eva:
ÅÅÅÅ tack!!!
Jag blir så glad över dina snälla ord.
TACK!!!!


Åsa:
TACK Åsa, du gör mig glad!!