Wednesday, March 21, 2012

Det här med dofter...

Vad?
Inga körsbärsblomsbilder idag?
ÄR det något FEL på Yours Truly?
Månne är hon sjuk?


Nej då, allt är bra. Idag tar vi bara en liten paus från den vackra våren.
Det är dessutom lite mulet och halvduggigt ute då jag på tisdagseftermiddagen skriver detta inlägg (det är bara skönt).

Jag läste en artikel i DN igår om parfymer!
Den artikeln fick mig att börja fundera. På dofter. På tider som varit...


När jag var yngre var jag parfymgalning. JAG älskade dofter, jag älskade parfymer. Jag kunde inte gå utanför dörren utan att spruta på mig parfym.
Det kändes faktiskt som om jag var NAKEN om jag inte sprayade på mig en doft.
Intresset var jag inte ensam om. Alla mina kompisar delade det. Vi kunde verkligen vika mycket tid åt att tala om parfymer och dofter.
Vi hängde med. DET gjorde vi VERKLIGEN!

Idag parfymerar jag mig bara om jag ska på fest, eller om jag ska ut och äta en bättre middag. Till vardags är det bara deo som gäller (tur det åtminstone). Ja, och så body lotion, såklart. Annars är det au naturale som gäller...
Jag vet inte riktigt när jag övergav parfymerna? Kanske när jag fick barn?

I yngre år var märket på doften väldigt viktigt.
Jag ville skapa ett doftbibliotek, och jag ville dela upp mitt liv i olika doftfaser.
SOM jag höll PÅ. SOM vi HÖLL PÅ!
Vi köpte parfymböcker. Vi planerade långt i förväg om vilken parfym vi skulle köpa på tax freen. Vi spånade om vilken parfym vi skulle köpa nästa säsong, och nästa efter den...

Jag minns när doften White Linen kom. En kompis till mig kallade den White LAJNEN! Den doften fick mig att kapitulera totalt.
OCH, faktum är att det är den doften jag använder mest än idag. Jag tycker att det är en riktigt underbar klassiker. En parfym som jag använde redan i 20-årsåldern och som har hängt med in i 40-årsåldern.
Självklart har jag haft massor med andra parfymer längs med vägen, men måste jag välja en doft blir det White Linen.

Jag kan ganska lätt plocka ut olika dofter jag älskat genom livet...

Min första riktiga parfym var Anais, Anais. GISSA om jag tyckte OM den! OCH GISSA om det kändes lyxigt med den vackra, vita flaskan med de pastelliga blommorna. Jag måste nog absolut snusa lite på den nästa gång jag är inne på Sephora.
JAMEN vänta, innan Anais, Anais kom in i bilden var det Jovan Musk Oil som gällde. Himmel och pannkaka vad starkt jag måste ha doftat. Men, jag tror att halva klassen använde just mysk, så det måste ha varit en AIR av mysk i luften i klassrummen på tidigt 80-tal.När YSL PARIS kom tyckte jag den var underbar! Jag struntade blankt i att det var/är en tung doft! Jag sprutade den gladeligen på mig varje dag.
Faktum är att jag MÅSTE ta mig en SNIFF på Paris igen vid tillfälle. FÖR visst var den ljuvlig? OCH jag vet att den finns kvar.
En doft för tjejer på 80-talet var ABSOLUT Giorgio Beverly Hills! Visst minns ni den? Den såldes i en gul/vit-randig kartong och den doftade så LYXIGT, tyckte jag. Giorgio Beverly Hills använde jag i flera år.
En älskad favorit var också Guerlains Jardins de bagatelle. Den görs, mig veterligen, inte längre. Jag har dock en flaska på mitt sminkbord, men den är flera år gammal. Dock, den doften ÄLSKADE jag! ÄLSKADE!!

Amarige var en annan ÄLSKLING. En älskling jag borde ge en chans till! SOM jag tyckte om den! Den använde jag kanske mest under mina sena 20-år!
Mmmm...den doften bara måste jag snusa på snart igen...
OCH så hade vi (HAR!) “huvudvärksparfymen” Poison. Den svarta (mörklila) flaskan med den TUNGA parfymen. Den parfymen kunde jag spruta på mig som om det vore citronvatten. DET är verkligen inte konstigt att folk runtom mig höll på att storkna.Must de Cartier var en annan senare klassiker som jag verkligen älskade. Jag tror tyvärr inte att den finns längre. Iallafall har jag inte sett den här i USA. Nåja, inte för att jag direkt letat sådär överdrivet mycket efter den heller. Men, en fin doft var det. En verkligt FIN doft.


När jag gifte mig, och tiden därefter, använde jag Beautiful. Jag har en sådan flaska på mitt sminkbord. Den fick jag för några år sedan ,men jag tycker inte att den är lika ljuvlig som jag en gång tyckte.Jag har haft så många dofter i mina dagar. Detta är verkligen bara en bråkdel av alla parfymer jag har ägt. Eller förlåt, förlåt (jag trodde du var gjord av plåt)...I ärlighetens namn är det nog mest EAU de PARFUM som jag har haft, eller EAU de Toilette...
Men, ni fattar vad jag menar...NI fattar PRECIS och EXAKT :-)

Men finns det en “Annika-doft” så är det just White Linen.

Vilka dofter minns DU mest?
Vilken doft är din favorit idag?
Hur ofta använder du parfym?

48 comments:

tinajo said...

Åh, jag älskar dofter men är kräsen vad jag sätter på mig, det måste kännas helt och hållet "jag"! :-)

Mina 3 favoriter i dag är Warm cotton (Clean), Miracle forever (Lancome) och den lila Butterfly som jag ej minns om den verkligen heter så (Mariah Carey). Ääääälskar dessa! :-)

Dofter jag använde som ung tonåring var Chloe, Oscar de la Renta - och Anais Anais i bland. Några har jag glömt namnet på, men jag minns att vi använde Dateparfymer som budgetvariant.

En gång köpte en pojkvän en HEMSK parfym till mig som luktade tant och var så tung att jag fick huvudvärk, den kände jag mig tvungen att ha ibland bara för att han gett den. Tur jag gjorde slut ganska fort..! :-D

Har nog parfym de flesta dagar, är en doftoholic av rang. I bland tar jag en gnutta Clean cotton innan jag lägger mig bara för att jag tycker den är så god. :-)

tinajo said...

Warm cotton menar jag förstås..! :-)

Marie said...

Jag gillar parfymer, men sen jag fick Alfred använder jag parfym mindre och mindre. Jag gillar lätta, fruktiga dofter. Favoritfen för tillfället är en från D&G men så gillar jag också lite lättare dofter, som Gaps Sunshine eller Philosophys dofter. Såna som du, som sprutar på sig rikliga mängder med tung parfym, får jag huvudvärk av! ;)

Fourmum said...

Jag var nog mer tvärt om. I tonåren så var det mest deo, samt någon Date doft, tror jag tyckte mest om den röda och den blå. Den röda var mer mysk och spännande, den blå mer blommig och sportig. Annars var det mest hästdoft i min näsa :) Givenchy amarige och Georgio beverly hills har även varit ett par favoriter. På senare år har det varit Jean Paul Gaultiers "tutt" parfymer, dels orginalet, men även en sommarvariant. För ett par månader sedan köpte jag en ny variant, det var ett kryss på flaskan, luktar jättegott iallafall. Light blue, D&G var en favorit för ett par år sedan. Vid Januari rean hittade jag en Donna Karan parfym som jag gillar. Sen gillar jag CLEAN Fresh shower. Jag har kommit fram till att jag gillar topnoter med apelsin, mandarin och citron, iallafall oftast. Jag klarar inte av liljekonvalj och vissa andra starka dofter, då slår någon allergi till. Som alltid, intressanta inlägg och funderingar ;) Kram!

Min Mans Mat said...

Åh vilket roligt inlägg, funderar över parfymer...
Jag minns de första parfymerna man hade, blommiga dofter mamma gav en som barn sen som tidig tonåring, hette de inte Date,luktade nog sådär.

Sen minns jag doftminnen, som man förknippar med tillfällen och mäniskor. Konstigt ibland kan man känna en doft o minnas något som hänt för länge sen, och som man inte tänkt på sen dess nästan.

Jag har haft några olika favoriter, Ocean Dream från Giorgio de Beverly Hills, var en klar favorit för tio år sen, och det har funnits andra favoriter med.

Min favoritdoft nu är Jadore, från Dior. Det är inte ofta jag använder parfym, längre, men denna doft gillar jag när det ska vara lite extra.

Jag står ofta o provar parfymer på flygplatser, letar efter den ultimata parfymen, så kul när om man skulle hitta den, gärna en doft man inte känt tidigare, som man var ganska ensam om, men å andra sidan har man så sällan parfym, inte alls som tidagare :-)

Ha en fin dag
Kram Helena i småland

bettankax said...

Kul inlägg:) Under många många år var min ständiga följeslagare Must de Cartier. Älskade den. Agerade tomte ett år hos goda vänner och allt gick bra. Ett av barnen uttryckte dock följande, "jättesnäll tomte som luktade precis som Bettan Jeppsson"...hahaha.
I riktigt unga år sparade och sparade jag för att kunna köpa White Linen. Lyckan var total när den var i min ägo.
Sen ganska många år använder jag inegen parfym alls. Tycker en god bodylotion räcker. Och så blir det inte så påtagligt. Avskyr när det doftar(läs, stinker) lång väg.
KRAMAR!!

Annika said...

Tinajo:
Vad roligt att du gillar dofter så mkt.
Jag har blivit så bekväm med åren vad gäller sånt. Lutar mig tillbaka med min White Linen :-)
Men du nämnde en KLASSIKER där som jag ÄLSKADE; Oscar de la Renta!!
DET var grejer det.
DEN gillade jag!!
Dina tre favvisar känner jag inte till, så jag ska snusa på dem nästa gång :-)

Ja, att man inte fattade bättre när man var ung. Inga tunga parfymer!! Jag hade tom Femme ett tag...Jag var väl 18!!
Galet...
Warm cotton blir jag så nyfiken på nu!!
KRAM!!!

Marie:
Jag tror att det var samma för mig. Efter K har parfymerna liksom förpassats lite längre bak...
OCH numera blir det mer sparsamt.
Lätta dofter ja, håller med.
inga tungisar för mig längre, Marie...
DET var då det. Idag är det bara White Linen, och sånt.
Men visst skulle man kunna köra en tungis för kvällsbruk ngn ggn...TÅL att tänkas på :-)

Fourmom:
SÅ borde det vara, tycker jag. I tonåren bordede ligga lågt med dofter.
D&G ska jag ta och lukta lite på nästa gång jag kommer till Sephora.
Liljekonvalj kan verkligen dofta billigt i parfymform, det tycker jag med.
TACK, vad roligt att du gillade det här inlägget.
Kramar!

Annika said...

Helena:
VAD roligt att du tycker det!
HIHI!!
Date var riktiga ungomsklassiker förr i världen (kanske än idag, vad vet jag?)
Jag vet, man har verkligen doftminnen. Det varväl så jag resonerade när jag delade upp mitt liv i doftfaser :-)
JUST det, förr ville man lukta som ALLA andra. Numera är det mer egentänk som gäller. TUR DET!!
J'adore är verkligen fin.
Kram!

Bettankax:
TACK!!
Must de Cartier var underbart fin, minns jag!!
SÅ FIN!!
HAHA, avslöjad på doften alltså då du var tomte, fniss!!
Precis, i vardagslag räcker en god lotion lååångt.
Kramar!!

Desiree said...

Det där med dofter och parfym är verkligen intressant och så personligt. Det kan vara svårt att köpa en doft till någon om man inte känner till personens smak. Jag använder parfym varje dag. Tycker om att ha flera olika som jag byter med beroende på vilket humör jag är på från dag till dag. Gillar därför att köpa parfym på mindre flaskor. Älskar varianterna man kan köpa på Sephora i glashylsa med rollerball funktion. Ska se till att köpa på mig flera stycken nu när vi åker.
Tycker det är synd att det verkar vara många som slutar använda parfym eller använder mindre och mindre när de blir lite äldre. Fattar inte varför man skulle sluta. Tycker att en god doft är en perfekt acessoar och att den ger den där lilla extra vardagslyxen. Jag kan känna dofter på stan efter parfymer som min mamma hade då jag växte upp som jag omedelbart förknippar med henne. Parfym tycker jag aldrig är fel. Anais, Anais, YSL PARIS har jag också haft tidigare. White Linen tycker jag doftar väldigt gott liksom Beautiful som jag faktiskt har som ända doft just nu. Men här ska köpas nu som sagt.
Kram!

Lotta said...

Dofter!

Minnen, olika perioder i livet. Härligt!

Några av de riktigt tunga som Halston, Poison och liknande har jag parkerat. Återvänder till några få.
Minns min farmors fina parfymflaskor!

Tycker fortfarande om att gå in på Taxfree och testa eller när jag svischar förbi parfymavdelningen på något varuhus. Det kan hända att jag stnnar till ;)

Gillar att ha en skön doft varje dag, garanterat alltid när jag går till arbetet . Så nu är det dax - en touch av Burberry Eau De Perfum


Kram och fint inlägg!!!

Annika said...

Desiree:
Visst är det personligt. Det är nästan omöjligt att ge bort en parfym i present om man inte vet exakt vilken personen vill ha.
Sedan doftar ju parfymer olika på olika personer.

BRA att du duttar på dig lite varje dag. Du har rätt, jag vet inet varför jag har lagt av med parfymer, till dagligdags. Det är dumt, för det är ju en sådan tacksam acessoar.

VISST får dofter en att minnas...mmm....

Du har rätt, mer parfym!!
Jag ska bättra mig på den punkten.

OCH jag förstår att du verkligen ser fram emot Sephora!!
Den härliga affären!!

Kramar!!

Annika said...

Lotta:
Visst framkallar dofter minnen. Det gillar jag!

Halston, japp den minns jag.
Jag har också förpassat de tyngre dofterna. Men inser att jag kanske borde köra en tungis en kväll eller så.
Tycker det är bra att du tar lite doft varje dag.
JAG ska bli bättre på det också!

Numera sniffar jag mest på Sephora.
Ha en finfin dag på jobbet!!!

KRAMAR!!

Pettas said...

Ett intressant ämne det här med dofter och parfymer...jag skulle delta i ett tema som Yohanna på LasPalmas hade om exakt samma ämne, men fick inte tid. Kanske vi måste ha det som tema en fredag någon gång.
Själv är jag obotligt naturell och oparfymerad...nu för tiden...deorant förstås och sköna väldoftande örttvålar gäller.

kramar
från en stress-Karin

Erica Pettersson said...

Intressant inlägg angående dofter :)
Jag har väldigt många dofter som är nostalgiskt förknippade. Däremot har jag aldrig varit så mycket för parfymer, mest härligt doftande duschcremér.
Därför har jag nog fortfarande ingen direkt favorit, men den "parfym" som väcker mest nostalgi för mig är Robyn-parfymen (Date). Den kom och var som mest populär ungefär under tiden jag gick på högstadiet. Har det för att den doftade Liljekonvalj, och tror nog den fick ett extra uppsving när den användes som rekvisita i Fucking Åmål-filmen.

Hoppas du får en riktigt bra dag!
MVH /Erica

Loppan flyttar västerut... said...

Heliga makaroner vilka minnen du frammanar! White linen, oj vad jag sprejjade. Fick spara länge för att kunna köpa. O sen ett tag körde hela min klass Body Shops Blåhallon, ALLA tjejer hade den. Hela klassrummet hade en dimma av blåhallon över sig. En doft som jag däremot har väldigt svårt för är Lou Lou om du kommer ihåg den, tung som bara den o någon jag hade i min omgivning missbrukade den. Framkallar nästan klöksel.
Mina favvo nuförtiden är Bvlgari omnia Crystalline eller Versace Bright chrystal. På min önskelista står Guccis nya Flora serie, jag har spetsat in mej på den som heter Gorgeous.
När jag tänker efter så slutade jag också med parfym till vardags när barnen kom, slutade även med klocka. Nu är jag back on track!

Underbar onsdag till dej!

Kram

alegni said...

oscar de la renta var min absoluta favorit! poison, anaïs anaïs hade jag också, och flera andra som jag inte kommer ihåg namnet på. fast oscar var som sagt bäst.
jag slutade använda parfym när jag väntade första barnet. efter det har jag inte kunnat använda dofter eftersom jag får migrän direkt, tyvärr. :(
jag har också väldigt svårt med andra skönhetsartiklar som doftar - både hand,- ansikts och andra fuktande krämer, så jag måste köra in dem försiktigt. samma gäller deodorant och schampo, så när jag väl vant mig vid en sort, byter jag ogärna ut den. fast nu har jag hittat en hårgrej som inte vållat problem trots att den doftar starkt. den här: http://www.lookfantastic.com/tigi-bed-head-small-talk-200ml/10364678.html
doftar som om man satt inne i en påse exotisk frukt. ;)
KRAM

Anonymous said...

Åh, vilket angenämt ämne!=)

Jag brukade återkomma till Armani She som vinterparfym & lättare parfymer som Armani Acqua di Gioia vår & sommar. Jag vet inte vad det är med min hud, men många parfymer som doftar sommaräng på andra doftar herrparfym på mig, men just Armanis parfymer är ett säkert kort. Och alltid eau de parfum istället för eau de toilette, så doften håller längre än närmsta timmen.

Förra året började jag med ekopodukter till ansikts- & kroppsvård & har verkligen märkt en enorm skillnad! Sist ut att bytas ut var min parfym då den tog slut, så nu kör jag eko även där. Men jag blev mycket positivt överraskad av både utbud & priser som råder på dessa, så jag lider inte direkt av att inte ha mina gamla favvisar längre. Dessutom skall ju just parfymer vara något av det mest allergiframkallande vi kan ha på oss, så även det känns som ett bra skäl till att ha bytt.

Annika said...

Karin:
Ja, det är lite roligt med dofter och parfymer.
Jag tycker också att vi kan ha de på temat ngn ggn. Det vore trevligt.
Jag är också mest naturell, men tänker att jag borde spruta på mig lite "lukt-gott".
Varför inte, liksom?
Örttvålar låter underbart.
Kram!!

Erica:
KUL att du gillade det hela.
Visst är det nostalgiskt med dofter.
Date verkar vara en sann klassiker bland riktigt unga. Både nu och förr.
Kan tro att den där Robyn-doften fick ett uppsving efter Fucking Åmål.
Ha en toppendag!

Åsa:
HAHA, det är BRA det!
Jag gillar ju sånt här!
Dofter väcker minnen!
HAHA, jag minns det där med en enda doft, som blåhallon.
När jag gick i skolan var det ngn äppellotion som ALLA hade, även killarna :-)
Lou Lou, det var också Cacharel va?
Minns den dåligt, men tunga parfymer är svåra.
Jag ska snusa lite på dina dofter nästa ggn på Sephora.
Det verkar vara en klassiker att sluta med parfymer dagligdags när vi får barn.
Jag ska också börja spruta på mig lite oftare. Varför inte?
Ha en finfin onsdag!!
KRAMAR

Annika said...

Ingela:
Oscar de la Renta var en VERKLIG klassiker.
Jag hade den också, och tyckte OM den. MYCKET. Undrar om den finns kvar?
Att sluta när man får barn verkar vara en sann klassiker.
Jobbigt med migränen, Ingela. Jag förstår om du avstår från starka dofter och att det tar tid att vänja sig för dig.
Fint att du hittat ngt som passar.
Hoppas att det gick BRA idag.
KRAM!!

Penny:
Trevligt att du gillar det hela :-)
Ja, det är ju verkligen så att dofter utvecklas olika hos oss alla.
Jag vet precis vad du menar.
Jag älskadar Private Collection på andra, men den doftar ren alkohol på mig.
Exakt, helst EDP så att doften stannar ett tag.

Vad fint att du hittat ngt ekologiskt som du verkligen gillar.
Hatten av!!
Precis, parfymer kan ju verkligen vara allergiframkallande.

Kram!!

Saltistjejen said...

Oj du Annika vad du använde parfymer! jag har inte alls varit så mycket för parfymer men visst en del har jag ahft under åren. Dock nästan aldrig nuförtiden. Bara "till fest". ;-)
Jag minns Anais Anais! hade den också! Och även någon liknande fast i svart flaska som jg inte minns namnet på nu. Den fick jag "ärva" av en kompis som köpt den men inte gillade den, men den luktade annorlunda på mig än på henne. Sedan hade jag Oscar de la Renta ett tag. Köpt på enorm flaska i en av parfymfabrikerna i Grasse. Vi vari Antibes på Franska Rivieran med mitt simklubb på träningsläger i slutet av 80-talet och besökte då även Grasse (där man gör parfymer), Nice och senare på vägen hem Monte Carlo.
Mamma hade alltid Chanel No 5 minns jag.
Och ja senare köpte jag parfymer som softade lite mer mysk och var ngt tyngre, men jag har glömt namnet. LouLou kanske??
nder min "vuxnare tid" har jag dock i stort sett endast använt "Hugo Boss Women". Jag gillar den lite sitrusaktiga fräsvha och LÄTTA doften. Har idag lite svårare med de där tunga parfymerna och får lätt huvudvärk om folk runtomkring mig har alltför starka och tunga parfymer. Har verkligen insett att parfym är ngt man måste använda sparsamt och faktiskt visa hänsyn. En av mina kompisar från universtitetstiden hade otroliga problem med känsligt luktsinna och hon fick ofta svår huvudvärk av starka dofter. Hon klagade ofta på att många (t ex i skolan) kunde lukta väldigt starkt av parfym och att de kunde bli sura om hon bad dem använda lite mindre. Men för henne var det ett stort problem. Riktigt så känslig är inte jag, men jag gillar inte när folk har alltför starka parfymer på sig. En gång när jag gick på bio hamnade jag bredvid en äldre kvinna som verkligen "stank" parfym. Hon måste ha saknat luktsinne själv. Jag andades med munnen större delen av filmen faktiskt för annars hade jag inte stått ut....! ;-)
Vilket roligt inlägg!
Och ja jag fick en massa minnen nu!
Kraaam!
Ps vi har inte sett "Walking Dead" än. Var alldeles för tröttta igår. Det blev lite sent och E sov inte förrän strax efter 23 och då orkade vi inte kolla ngt på TV. Men hälsa Peter att jag ska säga vad jag tycker så snart vi kollat ikapp! LOVAR! Har dock 2 avsnitt kvar...!!

Victoria said...

Jag hade också anaïs anaïs förr (fan - nu höll jag på att skriva "när jag var ung"! Jag är fortfarande ung. Förtitre är ingen ålder!) och så Date, vet inte vilken av dem som var favvon men att jag hade dem minns jag. Numer är det DKNY's "Be delicious" och "Fresh blossom" som gäller. Jag klarar inte av de tunga dofterna, jag mår fysiskt illa av dem.

Problemet med parfym tycker jag är att den kan dofta supergott på någon annan och vara en katastrof på mig!
Jag har bara parfym vid särskilda tillfällen, riktigt dumt egentligen! Parfym är ju till för att användas, innan man vet ordet av är den för gammal och luktar konstigt istället för ljuvligt. Nej, på med parfym oftare, men med måtta! Det finns allergiker som inte tål för starka dofter.

Kramar//Vic

Anonymous said...

Mina absoluta favoriter genom åren har varit: Amarige, Samsara, Halston, Beautiful, White Linen, och Georgio Beverly Hills. Alltså mycket lika dina favvisar verkar det som. Nu för tiden smyger jag in på dotterns rum och lånar hennes Coach Poppy.

SB

Annika said...

Saltis:
OM jag har haft.
Jag är faktikskt lite ledsen för att jag slutat använda parfymer.
Ska råda bot på det.
Härligt att åka till Grasse. Dit skulle jag också vilja bege mig.
LouLou var riktigt tung, tror jag.
Tunga parfymer är svåra, svåra...
OCH visst kan de ge huvudvärk som heter duga.
Förr i världen fattade jag nog inte riktigt hur tunga parfymer kunde vara, och faktiskt tom opassande på en som var runt 20.
Hugo Boss ska jag ta och snusa lite på.
Gillar detta för man får en hel del tips :-)

SÅ KUL att du gillade inlägget. Jag hade roligt då jag skrev det också :-)

Aha, ni har inte sett WD ännu...HIHI!!
Jaja, bara hojta till när ni har sett det. Needless to say tyckte Peter det var SUVERÄNT!
Jag ska nog se om serien med honom. han vill det :-)

Kramar!!

Vic:
HAHA, sant vi är STILL YOUNG!!!
men Anais Anais är nog en riktigt UNGFLICKSDOFT!!
TACK för dofttips. Ska snusa på dem nästa ggn jag är inne på Sephora.
SÅ kul med ALLA tips här idag!

EXAKT, parfymer är verkligen personliga. Jag älskar tex Private Collection på andra, men det är LÖGN för mig. Luktar surt och gammalt på min hud.
Så ja, det är personligt till max.

Visst, de är till för att användas, och redan idag ska jag dutta på mig lite-
RÄTT som det är har de slagit av sig och luktar alkohol...

KRAMARR!!

Annika said...

Susanna:
Halston, snacka tung doft, minns den så väl.
Vi hade verkligen liknande favvisar :-)
Men så är vi lika gamla också.
White Linen än idag för mig.
K-tjejens dofter är för blommiga för mig...du vet, det är mkt spraydofter...
Däermot lånar jag nagellack av henne, hela tiden...hihi!!!!
Måste snusa lite på Coach Poppy!!
:-)

Channal said...

Ahh Annika vilket underbart inlägg!!!! Jag LER STORT! Du är min kopia på parfymer! Jag och mina kompisar vi var precis lika dana! Date var den första! Sen den riktiga första var Anais Anais!!! Min Ida fick den också som sin första när hon var yngre. Sen kom White Linen, älskad doft än idag! YSL Opium och Paris var länge favoriter! Innan den hade jag Chloe, Estee L Privat collection och Lagerfelths KL!! 1986 kom Poison, tung som alla gick o doftade till vardags! Lite senare Beautiful! Verkligen ett doftotek! Jag tycker det är lika kul idag, men med måtta! Till vardags har Clean! De gillar jag! Till fest en fin liten samling... har lagt upp dem tidigare på min blogg under kosmetika! Vi är så lika på mkt! Alltid kul att titta in här hos dig! KRAM!! Anna

Christina said...

Ha ha, jag kommer ihåg den där musk oil som alla skulle ha :-)
Jag får tyvärr lätt huvudvärk av parfym nuförtiden så jag använder det bara vid speciella tillfällen. Det är döden för mig att gå in på Åhlens i Stockholm till exempel är parfymdoften alltid ligger tung. Väldigt kul inlägg som framkallade mycket minnen ;-)
Kram!!

Anne said...

Åh, vilken igenkänningsfaktor. Här är en till som varit parfymgalen och längtat, planerat, bläddrat i VIking Lines taxfree-kataloger och provat, sniffat, önskat man hade råd köpa den och den parfymen.
Känner igen alla parfymer du räknar upp och kan skriva under på allt du tycker/säger om dem.
Lustigt det där, men just det där kopiösa sprayandet och verkligen snudd på stinka parfym, så gjorde vi också. Undrar hur andra stod ut... Idag är det sällan man känner de där parfymmolnen efter personer, som tur är.

Precis som för dig är det minimalt med parfymer numera, det har bara blivit så. Bara till festliga tillfällen.
Men nu blev jag så sugen på White Linen. Den är ju bara bäst. Tror jag måste in och köpa en duschtvål av den sorten. Tycker faktiskt de dyra duschtvålarna från parfymtillverkarna doftar så mycket och länge idag att det känns som man skulle sprutat lätt parfym på sig. Känns som ett bra mellanting när man inte längre duttar på riktig parfym.

Sara Jessica Parkers Lovely är en "modern" och "ny" doft jag använt stundtals och tyckt om. Men det blir som sagt otroligt sällan numera.

Musikanta said...

Jag är också väldigt förtjust i parfymer men undviker numera att ta på mig sådan eftersom det är så många som blir ilskna och upprörda när man använder parfym. Det är Sverige i sin prydno. Det är alltid kvinnor som får astma, migrän eller annat om man skulle lukta något annat än tvål. Jag har aldrig träffat en man som inte tål parfym...

Hade en personal på ett äldreboende (där det faktiskt behövs lite väldoft ibland) som ringde hem sedan jag varit där och spelat och skällde ut mig. Det KUNDE nämligen inte vara någon annan än jag som hade doftat parfym. Hon hade varit tvungen att gå hem från jobbet p.g.a. allergisk reaktion, påstod hon.

MM älskar Chanel nr 5 så det är oftast det som jag tar på mig hemma ibland.

Den allra första parfymen som jag fick och som jag älskade var Carven Ma Griffe. Vet inte om den finns längre.
Kramar från Ingrid

Elisabeth said...

Parfymer, DET är roligt! Ett av mina favoritnöjen på flygplatser är att gå runt och prova en massa parfymer, inte så mycket för att köpa dem, utan för att det är roligt med alla olika sorter. Nu har jag i alla fall en parfym från Escada.

Från "förr i tiden" minns jag bl.a. de olika Date-parfymerna. De var stora när jag gick på högstadiet, och alla hade sin favorit bland de olika färgerna. Min favorit hade grönt lock. :-D

Anonymous said...

Minns Date! Och så använde jag Magnolia från Fleur de Sante i många år. Har aldrig kunnat ha eller kunnat stå ut med tunga dofter, blir bara yr och får ont i skallen av dem!
Sedan många år kör jag med Hugo Woman och hoppas varje år att den inte ska sluta tillverkas ;-9

Anonymous said...

Åh härliga luktiga nostalgi!
Jag som är besatt av dofter, jag älskar att lukta på nyköpta böcker och tidningar o s v..ha,ha..
Tänk vad parfymer och minnen är ihopkopplade.
I min tidiga ungdom var det Jane Hellen parfymerna som jag minns.
Sedan kom CK ONE och andra unisex parfymer som blev modernt. Jag gillade parfymen Exclamation, vit flaska med svart prick på med korken som staven så det bildade ett utropstecken.

Sen har jag en massa minnen av parfymerna jag använde i Australien. Det var Clinique Happy bl a.
Och än idag om jag sprutar på mig en skvätt tas jag direkt tillbaka i minnet av den underbara tiden i Australien. Jag blir verkligen jättelycklig av vissa dofter. :-)

Och visst måste det vara nått med att olika personer passar för olika parfymer.
Jag hade en period när jag använde Escada Pacific Paradise och tre olika tjejer, och olika tillfällen, kom fram och frågade vad det var för parfym jag hade för den luktade så gott. Måste ha passat i den då eller så hade jag för mycket på mig..ha,ha!
Ja, jag har ännu MASSOR med parfymflaskor i mitt bardrum men numera är det mest Jean Paul Gaultier som jag tar på eftersom maken alltid köper mig den parfymen. :-)

KRAM!

Anonymous said...

Förresten, glömde säga att jag ALDRIG luktat på White Linen så det måste jag kolla nästa gång jag åker in till stan. :-D

Cecilia/svengland said...

jag är lite sådär när andan faller på med parfym...oftast blir det deo och en bodyspray från Body Shop. Men allt som oftast tar jag mig en spray ab Oh Lola by Marc Jacobs! Älskar den doften! Liksom Beauty av Calvin Klein, favoriterna just nu! Vem minns väl Inte Anais Anais??? Var det nån tonårstjej som INTE hade den på 80-talet??? :-)

tinajo said...

Ja, testa dem - du kan ju hitta en ny favorit även om det så klart alltid doftar olika på olika människor. Och Oscar de la Renta finns kvar, jag testade den av nostalgiska själ sist jag var på Kicks. :-)

Vform said...

Hej Annika!
Tusen TACK!
Först ska jag svara på dina frågor hos mig :O)
Svaren är Jo, Ja, Ja...
och ja tack, det går nog bra ;O)
4711 var nog parfymen nr 1 när man var ung, nästan så man trodde det fanns bara en ;O)
Mysk har varit min favorit sedan och nu senast gillar jag Kate Moss VINTAGE och L'Air du Temps ...
Säkert många däremellan!
Använder parfym vid festliga tillfällen, antingen hemma eller borta!
Nu ska jag säga go´natt!
Väntar en arbetsdag i morgon!
Kram!

Malde said...

Den första doft jag kommer ihåg att jag fastnade för var Chanel N:o 5. Senare blev det Chanel N:o 19, som är en lättare doft än femman. När jag väntade Äldste Sonen blev jag väldigt känslig för dofter (läs överkänslig) och har sedan dess inte klarat av mina gamla favoriter. Då blev det White Linen och det är den som fortfarande gäller. Använder den väldigt sällan, det blir nog inte ens en gång per år. Är fortfarande överkänslig mot dofter, och klarar inte av om andra är "välparfymerade" i närheten. Inte alls... Lite trist är det, tycker jag.

Kram!

Camilla said...

Jag ser att vi har haft ganska lika doftbibliotek du & jag.
Jag minns en favorit som jag hade Issy Miyaki sommarparfym. Den försvan tyvärr för en massa år sedna. Men åhh, vad den luktade gott.
Just nu är det flera favoriter som jag växlar mellan som DKNY's rosa och gröna, Max Mara och Bright Crystal från Versace.
Jag använder parfym varje dag för att det är en del av mig tycker jag.

Kram

Annika said...

Channal:
ÅÅÅÅ tack, och vad roligt att du tycker det!
KUL att vi har haft/har samma smak!
OPIUM!! SNACKA om tung- Den hade jag också en period.
Alla vi som var unga på 80-talet verkar ha liknande doftotek.
Anais Anais var mkt fin, det minns jag. Verkligen passande för en ung tjej.
KUL att den finns kvar.
Många dofter försvinner ju.
Clean måste jag snusa på. Ska göra en lista över alla dofter ni har listat.
Ja, jag vet att vi är lika, det tycker jag är KUL!!
KRAMAR!!

Christina:
Ja, Jovan musk oil tror jag varenda tjej gick omkring och luktade ett tag. TUNG doft i klassrummen.
Förstår att du lider på parfymavdelningar etc.
Kramar!!

Anne:
O vad KUL att du tycker det!
Det var väldigt kul att knåpa ihop det här inlägget också :-)
Ja, visst kollade man båtens tax free, snusade och gick omkring.
Planerade.
Ja, vad vi måste ha stunkit.
Jag tycker också att det var mer så förr, det där med parfymmolnen, haha!!
Du ser, du kanske också la av sedan du fick Stella. Det verkar vara en sann klassiker att sluta då :-)
JA! Absolut! Duschtvålarna är så fina, och de har verkligen doften. Som du säger kan det räcka med det.
SJPs parfym har en granne till mig, och jag måste säga att den ÄR ljuvlig!!
Kram!!

Annika said...

Ingrid:
ja, visst är det fint med parfymer.
DET tycker jag med.
Synd att det finns så många gnällisar bara :-)
Du får köpa duschtvålarna så det blir en mildare doft av det fina.
USCH vilken trist episod på äldreboendet. Förstår om du blev smått nedtagen av det. DET skulle jag också ha blivit. Som du säger, där behövs det allt lite "lukt-gott".
Chanel no 5, en sann klassiker!!!
Ma Griffe, en gång hade jag en pytteliten flaska med den.
Jag undrar också om den finns idag?
KRAM!!!

Elisabeth:
VISST är det KUL!!!
Synd att jag duttar på sådan så sällan.
Escada ska jag snusa på nästa ggn jag går in på Sephora :-)
Härligt då man hittar en bra parfym.

Date...en sann ungdomsklassiker. Tror att vi alla har haft lite olika dater.
Tror att min favvis hette Pamela :-)

Brysselkakan:
EN sann klassiker bland unga tjejer!!
OCH den verkar finnas än idag.
Tunga parfymer är verkligen jobbiga, om de överdoseras.
Ska ta och dofta på din parfym. Ska göra en lista på alla dofter jag fått tips om här.

Annika said...

Jess:
Visst finns det många härliga dofter!
Mmmm....
Böcker, tidningar, potatiskällare ;-) etc etc...
OCH parfymer..
Jane Hellen ja!
OCH CK ONE, men då hade jag redan flyttat hit. Men jag hade den.
OCH sen hade jag Escape pch Eternity. Loved THEM!!
Förstår att du minns mkt då du känner olika dofter, som Happy!
ÅÅÅ, du måste använda Escada igen. DET låter som DIN doft.
Härligt!
Ja, ta dig en sniff på White Linen :-)
Kramar!!!

Cecilia:
Fram för mer dofter oftare!
Calvin Kleins dofter använde jag massor i början av 90-talet!
Men just en soften du nämner måste jag nog snusa lite närmare på.
Ja, jag tror att verande tonårstjej hade Anais Anais, och den var fin...

Tinajo:
YOU BET!!
jag ska göra en lista över alla de parfymet ni listat här och sen gå till Sephora på en doftrunda.
OCH ja, dofta på Oscar de la Renta, inte minst :-)

Annika said...

Vivan:
I knew IT!
Inte många stugor som ser ut som den!
Du fångade den på pricken!!
4711 har jag aldrig haft, underligt nog.
men däremot L'air du temps...den håller
N idag...SÅ fin!!
Hoppas att dagen är finfin!!
Kram!!

Malde:
ja, den är ju verkligen en SANN klassiker, väldigt vacker!
ja, trist det där att så många av oss lagt av med parfymer, eller blivit överkänsliga som du :-(
Jättetråkigt.
Kramar!!

Camilla:
HAHA, tror jag det!!
Att vi har lika doftotek!
Visst är det tråkigt att parfymer försvinner, men de måste väl. Det är bara stora klassiker som består. OCH det är nog svårt att lyckas sälja in en doft.
Ska ta mig en lukt på de dofter du nämner. SÅ kul med lite tips!!
Heja dig som använder parfym varje dag. me likey!!
Kram!!

Sahra said...

Jag har utvecklat doftallergi så idag använder jag nästan bara deo och då biotherm. Lotion är också ett känsligt kapitel. Använder Biotherm där också. När jag går ut vill jag dock ha parfym och då sprutar jag väldigt lite på handleden så att det inte är koncentrerat nära hövvet.

Jag hade också Anais Anais och musken. Flera av Estée Lauders bla White Linen. Jag fixar inte sötsliskiga blomdofter. Usch. De får gärna vara tunga och androgyna dofter. Eller mot citrus. Gucci Red, Opium, Calvin Klein Obsession osv. Jag har en Cartier som jag gillar. Den är elegant och luktar eklusivt.

När vi var i NY ville jag verkligen handla på Sephora och försökte sniffa igenom hela deras utbud. Jag ville ha någon Philosophy doft som jag har fått för mig ska kunna passa. Men jag kunde inte bestämma mig.
Sedan har jag fått tips om Marc Jacobs Rain, men den har inte kommit till Sverige ännu.

tråkigt att vara så känslig för det är halva nöjet när man åker på semester att handla i taxfree butiken.

Kram

Malou said...

Clean - Clean shower fresh...Passar vid alla tilfällen! "Stella" är också fin, "Happy" från Clinique - och "White Linen". Och, förstås, världens bästa "galaparfym" Joy!!

Fröken Nattfrost said...

Hehe.. jag minns den gröna DATE. ;) Den tyckte jag om när jag var liten. Använde ofta parfym, köpte och fick parfymer köpt på tex RUSTA och ÖoB och H&M. Så jag kan tyvärr inga märken på dem, i och med att det inte var kända sådana. Men minns flaskorna. Till exempel den flaskan som jag använde mest när jag träffat min nuvarande sambo (jag var 15). Kan minnas doften, men inte beskriva den.

Van Gils Between Sheets minns jag mycket av också. För den parfymen använde min sambo när vi träffades, och är den enda parfym han enstaka gånger använder. Älskar den doften. När jag var yngre hade jag en liten hårsnodd i min plånbok som jag sprutat Van Gils på, så jag kunde ta fram den och sniffa på den och tänka på honom.

Numera använder jag inte parfym lika ofta, men mest för att jag helt enkelt glömmer. Har flera parfymer jag verkligen gillar i mitt skåp, såsom Diesels Fuel for life, och den där äppelparfymen, DNKY tror jag - den rosa flaskan.

Anna, Fair and True said...

Vilka dofter minns DU mest?
Date-parfymerna! Minns du?! Sedan använde jag Trésor väldigt länge. Sedan blev det CK One och Lancômes Oui som jag fortfarande gillar.


Vilken doft är din favorit idag?
Lite nya favoriter men nu kommer jag inte på några namn just nu bara för det. Men en helt ny är Pradas Candy.

Hur ofta använder du parfym?
Förut varje dag men sedan Isolde kom har jag kommit av mig. Ville undvika det i början för de säger ju att man ska det när man har nyfödda. Och nu glömmer jag det. Var på tjejfest i lördags och kom på att jag helt glömt! För vid sådana tillfällen är det ju ändå lite roligare än på jobbet.

Annika said...

Tjejer tack ska ni ha för tyck och tänk!
KUL med parfymer är det verkligen!
JOY, det var väl världens dyraste parfym, vill jag minnas...
Lancomes Oui minns jag MKT väl! Flaskan var fin!
Tresor har jag också haft.

Lustigt att vi alla slutade använda dofter när vi fick barn. Men så är det väl. Det faller sig väl naturligt, kan jag tro.

Blir nyfilen på äååeldoften spm Frk Nattfrost tipsar om.

Date mfl var verkligea klassiker!

TRÅKIGT med doftallergi, Sahra. Verkligen :-(

Kram till alla!

Sylvia said...

Hej Annika! Det är jag som är Sylvia i artikeln. Måste säga att jag verkligen gillar din blog post på ämnet och fantastisk diskussion i kommentarsfältet. Fint!!! Varma hälsningar, Sylvia

Annika said...

Syliva:
GUD vad roligt!!!
Ja, det blev en fin diskussion.
KUL att du hittade detta blogginlägg fastän det är så gammalt.
Kan inte fatta att det snart gått ett år sen jag skrev det.