Thursday, October 20, 2011

Amerikanska Fenomen: Knepiga varor i mataffären

Godmorgon!

Idag tänkte jag att vi skulle dyka ner i min serie “Amerikanska Fenomen” igen. Den serien är ju egentligen outömbar. OM någon av er har förslag på ett amerikanskt fenomen som ni vill att jag ska skriva om så HOJTA till!!

Idag tänkte jag att vi skulle ta oss en lite närmare titt på lustiga matvaror. Vissa av dessa varor finns säkert numera garanterat hemma också.
Gränserna suddas ut mer och mer, och jag vet ju att minsta lilla butik i svedala har en amerikansk mathylla full med goda, och mindre goda rätter.

Låt oss ta en titt på några av de märkligare (i mitt tycke) matvarorna, eller vad vi ska kalla dem för...

Ah, först ut på plan har vi ost på sprayburk! Denna märkliga tingest som man kan hitta i flera upplagor på vilken amerikansk matvaruaffär som helst.
Av med korken, och sen kan du spruta in ost rätt i munnen om du så vill!
Gillar jag den osten? HAHA, svar: NEJ!
Jag kan lätt avstå och jag kan berätta att jag aldrig köper hem den. Dock, när min syster var här i fjol köpte jag den eftersom hennes son tycker om den. Och tjaa, why not? Då man är i USA ska man väl få pröva på grejjer. Osten smakar mest salt, fett och konstgjort. Ni är inte så förvånade va?





Sedan har vi fenomenet vispgrädde på sprutflaska. Första gången jag kom i kontakt med detta var via The Cosby Show någon gång under tidigt 80-tal. Jag tyckte det var hur SKUMT som helst att se vispgrädde sputas ut ur burk. Japp, sen flyttade jag till USA och såg ju att denna produkt var HUR vanlig som helst. När jag var au-pair skulle jag göra pannkakstårta till min värdfamilj och använde mig av sprutgrädden. GOSH NO, det blev INTE bra eftersom den här grädden har en tendens att bara flyta ut.
DOCK, när Peters familj har paj, och annat som kräver vispgrädde, tar de den direkt ur sprutflaska. INTE min grej, och eftersom det finns vispgrädde att köpa i ALLA butiker vispar jag alltid min grädde själv. JA, det blir tusen gånger godare och det tar ju inte lång tid. OCH ja, naturligare ÄR det också. Komiskt nog kan vissa amrisar impas av detta: OH MY GOD, you’re whipping your OWN CREAM!!




För att fortsätta på det färdiglagade temat går vi in på pajskal. I UNITED STATES OF AMERRRRRRKA kan man köpa färdiga pajskal (det kanske man kan hemma också?). Pajskalen ligger vid bakgrejjorna på mataffären.
De gånger jag gjort paj, och det är åtskilliga, har jag gjort min pajdeg från scratch, ÅÅÅV KÅRS! OCH varenda gång jag gjort detta har kommentarer kommit i form som: I CANNOT believe you make your own CRUST!!! Isn’t that hard??? Nej, och nej, kära amerkanska vän, det är INTE svårt.
Vet ni att en av mina grannar aldrig rört ihop en sockerkaka, eller kakor, från scratch? UNbelievable, visst? Finns det på mix så köpes det mix. Nej då, mixen är inte otäck på något sätt. De brukar smaka bra, men IALLAFALL...
KOM IGEN...

USA är chocolate chip cookisens hemland på jorden. OCH, självklart kan man köpa färdigjord deg! What else is new, right? DU kan tom köpa deg som redan är uppskuren till kakor, och sen är allt du behöver göra att köra in dem i ugnen. Instant hembakt, liksom.
Jag har en bakande liten dotter som ÄLSKAR att baka småkakor och brownies. Stolt kan jag berätta att hon och hennes bakvän, Elena, alltid bakar rubbet från scratch! Duktiga töser, och gott BLIR DET!

Ja, vi har ett annat fenomen som kan kvala in under vispgrädde på burk. Detta fenomen kallas Coolwhip och har inte minsta mjölkprodukt i sig. Det är en helt konstgjord "grädde" som det nu var länge sen jag smakade på. Det smakar syntetiskt, även om jag minns att det inte smakar direkt äckligt.




PÅ burk kan du också köpa Marshmallow FLUFF!! JAPP, det är marchmallows på burk som du kan använda till det du behagar ; på kex, till bär, i bakverk...
Nyttigt så det förslår. Nej, jag har faktiskt aldrig smakat det hela.



Sedan har vi den amerikanska stapelvaran nummer 1: jordnötssmör. Inget amerikanskt hem utan en burk (eller flera) peanut butter på hyllan.
Här anser många att “nationalmackan”--peanutbutter and jelly--är bland det nyttigaste man kan ge sitt barn. Ja, jag vet inte jag? Håller väl inte med. Tänk er vitt bröd, som man sedan brer tjockt med jordnötssmör på ta sedan SYLT och sen en vit macka till. Förr var nog brödet helst av märket Wonderbread som är ett vitt bröd som är som luft. SMAKAR NOLL.
Tycker jag om PB&J? Jo, faktiskt. DET är gott, riktigt gott. Men kladdigt och klistrigt i munnen är det. Det är nu flera år sen jag åt en sådan macka, men visst är de goda.



I en amerikansk matvaruaffär finns precis ALLT. Allt från de finaste råvarorna till de skummaste produkter.
Folk från andra delar av världen ser det som ren underhållning att gå in i en amerikansk livsmedelsbutik Precis, det är här flingor står på hyllmeter efter hyllmeter, frukten bågnar och grönsaksdisken svämmar över.
Det är här du ser färdigstekt bacon, äggvita på tetra (ah, but lordie...då jag såg på ¨Halv 8 hos mig" såg jag ju att det finns äggvita på flarra hemma också. Yup, yup)och stringcheese som smakar plast.
Ja, och här har vi ju färdighackad vitlök också på burk. SMAKAR faktiskt URK. Jag lånade ut en vitök till en granne en gång, och sedan kom hon tillbaka med en BURK med krossad vitlök. OÄTBART!





Vilka matvaror tycker du är underligast? I USA?
Eller i Sverige, eller i något annat land?
Berätta gärna. JAG lyssnar med stora öron!


REMIND ME!!

Hemma tycker jag det är bedrövligt att man kan köpa färdiglagade pannkakor. Nästan lika knäppt som något här. JAMEN visst, även här kan du köpa fördiga pannkakor och färdiga våfflor och WHAT NOT...NI trodde väl inget annat?

OK, nu är det ER tur! GIVE IT TO ME!

Samtliga bilder från nätet.

41 comments:

Taina said...

Gud så roligt inlägg! Just nu kommer jag inte på något utöver det du redan nämnt. Men visst är det en underhållning att gå på affärer här.

Det där med att göra något från grunden är ovanligt. Så som att göra sin egen pizzadeg som våra grannar tycker vi är lite konstiga då vi gör den med färsk jäst!!! Hahahahaha!

Grädde på burk är ju så äckligt. Det är det mesta som är på burk tycker jag.

Ingen peanut butter här hemma inte. Men Liisa brukar få P&J mackor hos grannen ibland. Hon hon gillar det starkt! Vad annars.

Hoppas du får en fin dag!

KRAMAR från en något stressad Taina...

tinajo said...

Fantastiskt, haha! :-D

Kom att tänka på en sak som faktiskt är helt tvärtom mot de exempel du gett; när jag jobbade på förskola för en himla massa år sedan gjorde kokerskan egen yougurt. Jag minns att jag häpnade; inte kunde man väl göra yougurt SJÄLV - det måste ju smaka jättekonstigt?!

Men där fick jag mig en överraskning; godaste och finaste yougurten jag någonsin smakat (jordgubbar & smultron i vill jag minnas). Efter det brukade jag alltid smyga ut i köket och fråga om det blivit något över efter barnen ätit mellis... :-)

Har aldrig stött på det efter det dock. Kanske en bortglömd konst. :-(

Annika said...

Taina:
KUL att du gillade det hela.
Matvaror kan man ju verkligen undra över ibland, bland mkt annat.
KUL att kolla i matbutiker, och bara en sådan är ju ett utflyktsmål för gäster!
HAHA!
De brukar älska dem!
sant, det mesta på burk är äckligt. Avstår från att köpa det.
KAN tro att de tycker ni är DUKTIGA som gör egen pizzadeg av färskjäst :-)
PBJ är inte så dumt...
Det tycker inte jag heller, men hur nyttigt är det?
Kram till dig och stay cool!!!

Tinajo:
Komiskt va? Alla dessa grejjer...

ja, det var motsatsen det. Snacka om att det låter gott med hemgjord yogurt.
Min mamma brukar göra egna filbunkar, antar att det är lite samma process.
Stort av en dagiskock att göra eget!
OCH SÅ BRA!!

malou said...

Det finns nog inte så väldigt mycket konstigt "norsk" mat som finns i hyllorna - men "Banos" (mosad banan med konserveringsmedel)på burk var ganska äckligt. "Hapå", bredbart klet att ha på mackor, är heller inte gott!

Camilla said...

Kul inlägg:)
Och jag måste säga att jag gillar inget av det som du visade bilder på. Blääk!
T har lärt sig att använda råvaror nu. Han hade ingen aning om hur man gjorde innan men han har fått lektioner:)

Måste bara fråga en sak nu innan jag ska åka över och laga en massa mat. Jag har aldrig fattat mig på ugnen (gas), detta med bake och broil. Vilket använder man när man bakar el lagar mat? Tycker inte att jag fått nån färg på grejerna. Hjälp mig snälla Annika!

Kram

Min Mans Mat said...

Hej
Åh vilket bra inlägg, och vilka saker. Jag kollar annars gärna hyllan på ica med amerikanska varor, bland annat: pannkakssirap och peanutbutter.
Måste fråga, finns "poptarts" kvar, jag var i södersta södern (sydTexas) på åttiotalet, och de åt dessa gärna som mellanmål.
En annan favorit vi hade var "macaroniandcheese", har ej ätit sen dess, men minns att det var väldigt gott.
Funderar vidare på varor man förundras över.
Ha en fin dag
Hej H

Loppan flyttar västerut... said...

Underbart Annika, roligt inlägg som vanligt. Vi har testat sprutgrädde o coolwhip, barnen gillade. Därmemot har vi inte köpt peanutbutter, ännu. En annan lustig sak är de där färdiga lunchboxarna man kan köpa. Små runda pizzabottnar i ett fack, slajmig skinka i ett annat, o ost o sås. Sen bygger man sin pizza i matsalen o jag antar att man äter den kall. Finns i olika varianter. O färdigstekt bacon, skalade ägg på burk, allt bröd känns.... annorlunda. Alla lustiga drycker, root beer tex. Jag tror listan kan bli enormt lång.
Nja, tur att det finns alternativ till lustigheterna!

Kram från ett kallt NC

Annika said...

Malou:
men det räcker till...konserverad banan låter inte gott. Själv brukade jag tycka det var konstigt med mosad banan på burk då K var bebis.
Hapå låter inte helelr som ngn höjdare.

Camilla:
DET finns underliga matprylar i USA, for SURE!!
Bra att du lärt upp din T att använda råvaror, för sådan finns det INGEN brist på här heller...

Jag har ingen gasugn, men broil får du nog översätta till grill. Ska du baka och sådant så använd inte "broil" utan bake.
Samma sak då du lagar mat, gå på bake.
Men ska du grilla ngt, som en köttbit eller så så kör på broil.
jag vet att amerikanska ugnar kan vara svåra för er som vill baka. Jag ahr dock svenska vänner som lyckats med sitt bak lika bra som hemma. Gissar det gäller att lära känna sin ugn.
Lycak till då du kommer hit!
Men bake sja dy använda nio ggr av tio.
Kram!!

Helena:
KUL att du gillade inlägget!
Tack!
Ja, poptarts finns kvar!
OH JA!!
En persiod åt jag dem, och shit vad söta de är. Nu har jag inte ätit en sådan sen eldkvarn brann.
Men visst för de!
HAHA!!
Ännu en nyttig grej! ;.)
Mac and cheese är en stapelrätt också...KRAFT gör den som de flesta gillar :-)
Alldeles gul.
Brukar finnas i amerikanks mathyllor hemma.
Jag har ätit supergod hemlagad mac and cheese.
Ha det så GOTT!! :-)

Annika said...

Åsa:
TACK!!
KUL att du gillade inlägget.
JA, nog är det annorlunda i mångt och mkt, jag vet.
JUST det FÄRDISKALADE ÄGG glömde jag, liksom färdigkokta!!
Färdistekt bacon finns hemma i sverige också, men visst är det helskumt.
Root beer pillar jag inte, smakar tandkräm. OCh cream soda etc.
Annorlunda, men kul att prova såklart.
Ja, de där lunchboxarna ja, jag vet. Jo de äter pizzan kall. Jag har, ähum, köpt sådana till K ngn ggn då hon verkligen velat ha...
Händer dock väldigt sällan...
LOVAR!!
JA, och alternativ finns, som tur är!!
Kramar och stay warm. Jag skulle gärna ta en ordentlig temp-dipp nu!

Elisabeth said...

Vilka produkter! Den ena märkligare än den andra. Priset tar nog ändå osten på sprayburk. Håller för övrigt med om att grädden på sprutflaska verkligen bara flyter ut. Vi köpte sådan en gång och det var snyggt i högst fem minuter, sedan flöt den bara iväg. Sötare än "vanlig" grädde var den dessutom.

Konstiga/totalt onödiga saker i Sverige: Färdigblandad pannkakssmet och färdig smuldeg (som man alltså bara ska strö ut över pajen - men alltså, HUR svårt eller ens tidsödande är det att göra egen smuldeg? Nej, just det!).

I Tyskland fanns färdigpoppade popcorn, SÖTA naturligtvis, inte salta, att köpa i olika stora påsar. Det har jag aldrig sett i Sverige, men det kanske finns.

Annika said...

Elisabeth:
Visst vara baxnar man, och detta var ändå bara ett axplock!
Grädde på sprayburk är verkligen inte speciellt kul. Gillar det INTE.
Ja, smet för pannkakor är ett mysterium...
Smuldeg visste jag inte ens fanns att köpa. Håller med dig där fö.
Poppade popcorn finns här också, förstås. Jag vet att det fanns färdigpoppade popcorn i sve då jag var liten. Fr¨gan är om de finns idag???

alegni said...

som du vet gillar jag mat, så det här var verkligen ett inlägg i min smak :D
vet du, av alla människor jag känner (i finland) är vi de enda som alltid har jordnötssmör hemma.
den "plastmat" (som jag kallar den) du visar ger jag inte mycket för. den dyker ju upp här också, men tack vare allt tjat om lchf, gi och naturlig mat har faktiskt intresset för den svalnat en aning.
jag kan inte komma på några andra konstigheter just nu, jag brukar ju aktivt försöka undvika sådana när jag mathandlar (vilket jag för övrigt avskyr att göra numera).
stor kram!

Petchie75 said...

ha ha, i Europa kan man också impa på folk att man gör sin egen pajdeg!! det är ju bara lektion nr 1 på hemkunskapen!!! ;-) (men så finns det ämnet inte på schemat i tex franska o spanska skolor, dock hade jag det i skolan i England)
Sprutgrädde är sååå äckligt!
Jag gillar att det på den ena sprutostflaskan står "made with real cheese"... suck, amrisarna och deras obsession med "ost" som inte är ost...
kram från en som skriver m en hand o håller baby med andra

Petchie75 said...

poppade popcorn finns fortf i sverige.

Annika said...

Ingela:
Ja, mat är kul!
OCH intressant och vi kan skriva massor om det.
Plastmaten är verkligen just plastmat och den smakar plast också.
Man riktigt känner hur syntetisk den är...
Det bästa med det här landet är att precis ALLT finns, detta är bara en liten bråkdel. Tänk om det bara skulle finnas plastmat? DÅ skulle jag sticka härifrån.
Mathandling är så tråkigt att guds änglar gråter, jag vet...
Kram!!

Petra:
Menar du det?
Jag trodde inte ngn i europa skulle falla av en stol för den lilla grejjen???!! Men där ser man alltså...
Amrisar är verkligen besatta av sin ost! Både den fejkade och den riktiga.
Visst smakar sprutgrädde fejkat...
ATT det gör!!
Kram till dig och din fine lille V!!!

Annika said...

Petra:
Ja, trodde nog det...popcornen alltså...

Erica Pettersson said...

Vilket roligt inlägg! Jag älskar verkligen din serie om Amerikanska fenomen! Det är riktigt roligt att kunna jämföra skillnader (och kanske oväntade likheter).

Ost på burk lät inte direkt som någon höjdare. Låter som någonting som INTE skulle följa med mig hem från affären ;)

Däremot Vispgrädde på burk och Marsmallow Fluff finns i Sverige (det sistnämnda i en precis sådan burk som på bilden).
Men det är ingenting som jag tagit till mig. Jag föredrar också egenvispad grädde, plus att jag håller med om att den på burk flyter ut direkt!

Skrattade lite angående det om att jordnötssmör -och syltmackor är nyttigt. Kan nog tänka mig att det snarare är väldigt o-nyttigt... ;)
Testade det en gång, men det var ingenting för mig. Gillade inte alls blandningen...

Det låter som att det skulle vara en upplevelse att gå in i en amerikansk matvaruaffär :)
Kommer tyvärr inte på något speciellt jag sett på affärerna här... Mest färdig smulpaj, färdig pizzadeg, färdig plättsmet (pannkakor för de i södra Sverige) och sådant. Men det är inget jag testat själv, eftersom jag föredrar att göra det själv. Tycker hemmagjort blir MYCKET godare; men det kanske är mycket för att jag är uppväxt med hemmagjort/-lagat.

Som sagt; jätteroligt inlägg! Förstår att man kan skriva hur mycket som helst om det :)

Hoppas du får en fortsatt trevlig dag!
MVH /Erica

Äventyret framtiden said...

Vi gör det mesta från början och använder inte varken halv-eller helfabrikat. Det vi har som du har beskrivit är jordnötssmör. Vi använder en ekologisk sådan när vi gör en afrikansk kycklinggryta.
Ett mycket trevligt inlägg!

Kramar!:)

Saltistjejen said...

Hahahaaa!! ÅÅÅÅ så KUL! ja visst är detta landet där det finns flest nästan-färdiga-koncept i mataffärerna. Som asgt kakde som man bara skär, eller itne ens det, och lägger på plåt och gräddar. Kallar folk det ändå för att de bakar??? Det undrar jag?
DU det där med sprayost har jag missat! TOTALT! otroligt! y f-N vad äckligt!! jag gillar inte ens sprutgrädde även om M tycker den är helt ok och vi har haft sådan flaska hemma i kylen ibland. han tycker det är såååå "conveniant" att spruta lite på sin tallrik om vi äter glass eller efterätt istället för att vispa riktig grädde. Själv tycker jag verkligen inte den smakar gott. Den smakar inte grädde utan bara syntet! URK!!! jag vispar alltid egen riktig grädde! En av mina gamla kurskompisar från universitetet sa att hon inte tålde sådan där sprutgrädde (så den måste funnits i Sverige reda på 90-talet) eftersom den tydligen har en del gelatin i sig och det var hon allergisk mot. Hon sa att hon därför direkt kunde veta vilka "kondis" som använde sprutgrädde till sina bakverk för då började hennes mun klia. Men hallå!? KONDIS ska väl köra med RIKTIG grädde kan jag tycka! :-)
Coolwhip har jag nog bara ätit en gång och det var hos en fd kollega som gjorde fruktsallad vilken hons edan öste ner coolwhip i och röde om. Det var helt ok, fast jag hade hellre ätit frukten naturell! :-)
Och så till nationalrätten PB&J. En av mina gamla amerikanska vänner från Sverige gjorde PB&J till mig på min begäran för att jag ville testa. jag gillade det iNTE. Usch! Och här finns inte PB i kylen. Jag och M gillar jordnötter men av ngn anledning är ingen av oss så förtjust i just jordnötssmör. Och att ge en PB&J macka som lunch till sina barn tycker jag låter hemskt!! Här är ju även "ants-on-a-log ett poppis mellanmål har jag förstått. Alltså selleristjälkar med jordnötssmör som man sedan trycker in russin i. Hm???? På E´s dagis är det dock totalt nötfröbud så ingen får ta med jordnötssmör dit vilket jag tycker är rätt skönt faktiskt. :-)
Tack för ett superkul inlägg!!
Kramar!

Christina said...

Ha ha, vad roligt att läsa. Det blir gärna lite underhållning när jag går till en super market och jag förfasas många gånger över vad man kan stoppa i sin kropp. Urk! Inte något för mig. Har sett pajdeg och vispgrädden på burk men trodde nog att de flesta gjorde sin egen, så fel man kan ha :-) Kan det ha att göra med att allt ska gå så fort i snabbmatens förlovade hemland? Tack för ett mycket underhållande inlägg! Kram!

Annika said...

Mina värsta är nog
jello, speciellt sallad gjort på jello.
Australiensisk veggie mite är inte gott heller.
root beer har jag aldrig lärt mig tycka om.

Däremot brukar jag faktiskt köpa pajskal när jag ska göra quiche. Det drar av på tiden en del att köra med färdigt pajskal, bara hälla i äggsmeten och innehållet och ställa in i ugnen :).

Freedomtravel said...

Osten på sprutflaska har jag aldrig sett, och det verkar synnerligen onödigt. Flera av de andra produkterna finns faktiskt i Sverige nu, av nån anledning. En sak, som jag inte själv sett i butik ännu, men däremot på en blogg, är det här:
http://www.bloglovin.com/m/3282/311910334/b/3282/aHR0cCUzQSUyRiUyRnd3dy5zYWx0cGVwcGFyLnNlJTJGYmxvZyUyRiUzRnAlM0QxMzQ2OA==

Freedomtravel said...

Förresten, den här länkadressen kanske fungerar bättre:
http://www.saltpeppar.se/blog/?p=13468

Musikanta said...

Kul och intressant inlägg och mycket man fick reda på som man inte visste förut :-)!

Vispgrädde som man sprutar ur en burk är populärt på kyrkkaffena ibland, så det finns numera här också. En burk jordnötssmör står fortfarande i mitt kylskåp sen perioden med LCHF. Fast den innehåller ju förstås socker...

Undrar om det finns färdiga matkassar i USA med igredienser och recept i för hela veckans middagar, som folk har börjat köpa här hemma det senaste året? Eftersom MM är vegetarian skulle det inte vara någon hit för oss i alla fall...
Kramar från Ingrid

Millan said...

Åh vad roligt! älskar när du skriver om amerikanska fenomen! Det är ju bara så konstigt med alla mixer och smet på burk :-( Jag blir så full i skratt när jag läser hur någon "bakat" en kaka; kakmix si och så, och cool-whip och fyllningsmix..... Tur att det finns riktiga matvaror också!

Liten matdetalj - varför bakar amerikaner så ofta födelsedagskaka i typ ugnsform/långpanna och serverar direkt ur den?

Ett helt annat amerikanskt fenomen som jag tycker är konstigt är barn som delar säng. Jag läser en del amerikanska bloggar och ser ofta att barn som delar rum även delar (bred, men ändå) säng. Och sedan läser man i nästa andetag hur pryda de är... Jag skulle tycka att det var incestuöst att dela säng, mycket värre än att ha på sig bikini istället för klänning på stranden tex.

Emmama said...

Kul läsning! Jag tycker fortfarande det är kul att gå i mataffärer här och kolla på allt som inte finns "hemma" och det är ju en del.. Sällan nåt jag önskar fanns också för svenskar och andra att njuta av - det är mest skräp och fuskmat. Men jordnötssmör är ju sååååå gott! Men jag vill ha skivad banan till på mackorna och har aldrig testat med sylt... ännu ;)

Kram!

Malin said...

kul läsning!! Minns tillbaks till då jag var au-pair & bakade en hel del m barnen. Jag har nog aldrig blivit så höjd till skyarna..::) Det som imponerade mest var när jag gjorde pepparkaks deg fr grunden & bakade m barnen.

andra saker som vi gjorde var lussekatter kanelbullar ( gick inte riktigt hem pga avsaknden utav glasyr.::) ), mörkt bröd, chokladbollar, semlor etc.

När de bakade var det ngn mix som kom fram. Tyckte att jag var otrolig som bakade fr grunden!
tack för en härlig blogg!
Häls Malin

Susanne said...

Håller med om vispgrädden på flaska, den har vi ju här också sedan länge och är riktigt otrevlig. Marsmallow Fluff har jag sett på "USA hyllorna" här hemma och måste nog testa någon gång, jag ÄLSKAR Marsmallows. Pizzadeg på rulle finns här och är faktiskt helt ok. Jag kan inte komma på något helt galet här hemifrån men det finns ju säkert. Fast sprayosten tror jag är svårslagen:-).

Sofia said...

Vilket roligt inlägg! Det mesta av det där ser ju äckligt ut, speciellt den där osten...eeeek!

Här i England har vi inte så mkt konstiga saker i mataffären, däremot äter ju engelsmännen konstiga saker som fishfinger sandwich eller varför inte chips-sandwich! Onyttigt och äckligt!

Jag har också fått höra 'WOOOOW' när jag har bakat saker och lagat saker 'from scratch' vilket inte är det minsta svårt och jag håller med dig, det blir ju hundra gånger godare.

Kul att din dotter gillar att baka och gör det - the swedish way!

Anna, Fair and True said...

Extra kul att läsa just nu när jag är här! Vi åt kex med mjuk cheddarost i stor burk igår kväll men det var faktiskt gott!

Annika said...

Erica:
KUL att du gillar dessa inlägg. Blir ju verkligen glad!!
Det finns ju en del att skriva om.
Saker och ting som är annorlunda.
Ja, det verkar som om mkt av det vi har här finns hemma också, numera.
Ostsprayen är ingen höjdare...
DET intygar jag.
OCH det där med att inte vispa sin egen grädde fattar jag inte.
Men är det lätt så ska det vara lätt, sas.
PBJ mackor tycker jag är goda, men det är verkligen kladdigt också.
Visst är det en uppelvelse för utomstående att gå in i mataffärer. ALLT finns ju där, precis allt.
Memlagar är bäst, så är det NÄSTAN alltid.
Ha en toppendag :-)

Karin:
OH ja, jag förstår att ni verkligen är dettas motsatser :-)
Härligt.
Jordnötssmör är ju gott, i måttliga mängder.
Tack, trevligt att du gillade inlägget.
Kram!!

Saltis:
JA här finns ALLT och lite till.
Mataffärerna fascinerar!
Utan tvekan!
HAHA, vet inte alls om man kallar det för att "baka" om man kör in en plåt med fördiglagade kakkor i ugnen? Vissa kanske gör det. Eller, det gör de säkert :-)
Saltis, nästa ggn ni handlar får ni köpa hem en sputburk med ost. hehe...
OCH se what all the FUSS is about ;-)
nej, men det är faktiskt INTE gott.
OCh ja, vispgrädden smakar mest syntet och den är otäck, tycker jag.
Det är ju ingen match att vispa egen heller.
Verkar helskumt om kondis hemma använder sig av sprutgrädde eftersom den flyter UT direkt och blir till en flytande massa...
JA, amrisarna älskar sitt jordnötssmör och jag känner väl igen det du skruver om ants on a log. Selleri med j-smör och russin. Minns också att man ofta hade äppelbitar med j-smör på då jag jobbade på montessori.
Jag tycker att en PBJ kan vara gott ibland, sådär vartannat år :-)
Men ngn daglig mat tycker jag inte att det ska vara. Usch så onyttigt det är, trots allt.
TACK saltis, vad glad jag blir över att du gillade inlägget...
KRAM!!

Christina:
TACK, kul att du gillade inlägget.
Ja, säkert har det mkt att göra med att det ska gå snabbt.
Men, vi ska också komma ihåg att det är långt ifrån ALLA som äter så här. Landet är stort och allt diffar.
Och sen finns det då ngt för alla.
Kram!!

Annika:
JA!
JELLO och sallad. Nej fy, jag vet vad otäckt!!
Det där veggie från Austr har jag härt talas om. Det låter inte som ngn höjdare.
HAHA, jasså du köper pajskalen. Visst, det gör ju matlagningen enklare, helt klart! Säkert smakar de helt OK också!

Annika said...

Freedomtravel.
Det är väl bara en tidsfråga innan osten kommer också för det mesta verkar ju finnas här som där.
Ska kolla in den där bloggen du tipsar om, verkar spännande.

Ingrid:
TACK, ja det finns ju lite att skriva om angående detta.
Grädde på burk kan ju funka vid vissa tillfällen bara man inte använder den till tårtor etc.
Jordnötssmör innehpller mkt socker, ja.

vET inte om det finns färdiga matkassar att köpa här. Däremot kan du ju handla mat online och få den hemkörd direkt till din dörr. Samma dag.
Ganska smart.
Kram!!

Millan.
TACK, vad roligt att du gillade inlägget!!
Mat är intressant och man skulle skriva mkt om den, och skillnader.
Ja, tårtor i långpanna.
Tårtorna här oftast stora och kallas sheet-cakes. Men oftast tar de väl ur kakan ur formen och lägger på lager oå lager med (mer eller mindre äcklig) frosting.

WOW, här känner jag att jag inte kan svara dig. Vet inte om jag ngnsin kommit till ett ställe där barn delar säng...faktiskt inte.
Tror inte jag har ngra amerikanska vänner där detta har förekommit.
Men kanske om man bor lite trångt och inte vill ha våningssäng, eller ngt? Jag vet faktiskt inte. Detta var nyheter för MIG :-) Har aldrig hört talas om detta fenomen ngnstans, eller sett det.

Förresten, tror du är ny här...Inte den "Millan" som brukar skriva här. VARMT välkommen HIT och varmt välkommen tillbaka!!

Annika said...

Emma:
Mataffärer är kul!
Vänta du, det mesta finns redan hemma. Det är bara ngra få saker som inte finns där redan.
Gränserna flyter ut.
J-smör med banan är poppis här med. Kladdigt kladddigt men säkert gott!
Kram!

Malin:
VÄLKOMMEN HIT!!
TACK, kul att du gillade inlägget!
KAN tro att din au-pair familj var impade av dig då du kom och bakade o fixade. SÅNT brukar IMPA stort!!
Kanelbullarna här är ju så söta, så söta så jag fattar om de inte uppskattade våra svenska så mkt (knasbollarna)
Semlor brukar vara en hIT!!!
Varmt välkommen tillbaka!!

Susanne:
Jo, det mesta som finns här verkar finnas hemma också, utom just sprayost, men det lär väl komma det med.
JA, testa fluffet. Jag tror också det är gott. Gillar också marshisar!!

Annika said...

Sofia:
TACK!
KUL att du gillade det hela.
Kan tro att det är lite mer nedtonat hos er i mataffären.
men visst finns det mkt som är annorlunda. Chipsmackor är ju ganska svårslaget också :-).
YUP, att baka från scratch väcker stor beundran!
:-)
Japp, K och elena kör the swedish way held tide. BRA!!

Anna:
JA, jag förstår att det är kul för dig att vara här och testa lite onyttiga grjjer.
Hoppas ni har det toppen!!
Mkt av denna mat ovan är ju gott, hihi!

Anna, Fair and True said...

Tal om bakning så bakar min värdmamma en del från scratch men många andra var impade. Även britter när jag bodde där och de som jag jpbbar med blir väldigt impade. Även t ex pajdeg till matpaj fast de typ har två eller tre ingredienser..

Annika said...

Anna,
jag det är otroligt att måna låter sig impas av detta...såklart finns det duktiga bagare här också, men vissa förvånas man över..

eastcoastmom said...

Det är konstigt det där med amerikaner och halvfabrikat eller helfabrikat, och just bakning. Den äldre generationen amerikaner bakade ju såklart från scratch. Jag har bakat kanelbullar och tagit med till barnens födelsedagsfirande i skolan, lika stor succé varje år. Amerikanska mammor kommer fram till mig i veckor efteråt och berättar att deras barn äääälskade bullarna.

Peanutbutter har vi hemma, sonen gillar PBJ... inte varje dag men nån gång i veckan till frukost. Jag ser det som så att det är bättre att han äter frukost alls, vilket kanske inte skulle bli fallet annars. Just peanutbutter är hyfsat ok, ibland har han fått det på skivor av äpplen som mellanmål.

Annika said...

Eastcoast:
Ja, visst är det...
De flesta verkar inte baka själva, självklart finns det undantag, men...
Jag bakar aldrig, men det gör däremot Karolina.
PBJ tycker jag är gott, ibland.
OCH det är ju en verklig STAPELVARA i detta land.

Härligt said...

Hej Annika!
Roligt att läsa om alla tokigheter - spray-osten tog nog priset! Däremot måste jag erkänna att jag lätt skulle kunna lägga en färdig paj eller smuldeg på påse i frysen. Mest för att jag avskyr att kleta ihop saker med fingrarna.

En sak jag däremot undrat över är något jag sett "you amerikan people" spraya i ugnsformar eller i stekpannan innan maten steks.
Är det olja eller kanske flytande margarin (med risk för att det är ett självklart svar och att jag anses ovanligt korkad...).
Undrar om någon vet om det går att köpa här hemma? Det ser ju ut att behövas så väldigt lite när man ser på tv. Och behövs det verkligen så lite borde det vara väldigt drygt.

Annika said...

I Polen finns också något som liknar coolwhip.
En påse med ett pulver som du blandar med mjölk till "visogrädde" och en flaska med sprutgrädde men helt utan mejeriprodukter. Jag tycker dessa är jättebra eftersom laktosfri grädde som jag måste ha är svår att få tag på. De smakar gott men inte som äkta vara.

Annika said...

Annika:
Jösses vilket gammalt inlägg du hittat, phew ...
TUR att jag får meddelande om kommentarer på inlägg som är äldre än en vecka :-)
Ja, jag kan tro att det finns en del so liknar cool whip på andra ställen också.
Det smakar inte äkta vispgrädde, men det är ju helt OK det med. Ja,precis som du säger.
Välkommen tillbaka och hoppas du ser mitt svar :-D