Sunday, January 30, 2011

Alltid lika gott...

...att fixa en god middag på lördagskvällen.
Eftersom vi varit på IKEA under dagen (inte så farligt trångt där som vi befarade) så hade jag köpt både räkor (de "svenskryddade") och västerbottensost.

Till förrätt blev det skagenröra (min senaste passion som jag inte fattar att jag inte lagat till oftare i mina dagar). Det går att göra god skagenröra på amerikanska räkor också, om man så vill det. Men nu hade jag de "svenska" (OK, de grönländska då) så då fick det bli röra på dem.
Till huvudrätt en attsingens god västerbottenspaj. Tänk att en ostpaj kan bli så god. Vidhåller att västerbottensost är en av världens godaste ostar...







Tog ju tyvärr ingen bild av skagen, oh well...

Idag är det ju söndag, om det nu undgått någon. Karolina har två tjejkompisar här som sovit över. Lugna och fina tjejer, jag har inte hört ett ljud ifrån dem på hela natten.
Peter ska snart gå upp och grädda pannkakor åt nattgästerna och deras värdinna.

Ha en fin söndag!

24 comments:

Lena said...

Nu rinner snålvattnet... västerbottenspaj... Tur att du har IKEA så nära ändå.
Här är det vårvinter, härligt ljus och någon plusgrad. Slasket som kommer är jag gärna utan, men ljuset det är guld värt.

Annika said...

Lena:
Ja, det är nog den härligaste paj som finns. Ja, jag har tom två Ikeor relativt nära. Känns bra!
Ljuset är verklige kännbart på kvällarna, hos er ännu mer än här.
Slask är jag gärna utan, det kan börja slaska i mars, inte förr...

Taina said...

Mmmm vad gott! Men visst är de "svenska" räkorna helt annorlunda än de smaklösa amerikanska. Dessa måste man ju doppa i någon sås för att de ska gå att äta.

Inte illa att värdinnan ska få pannkakor till frukost så här på en söndag. Blir det svenska eller amerikanska pannkakor då?


KRAM

Suzesan said...

Godaste pajen man kan äta. Mums och läcker bild. Skagen är ju röran som slinker ner direkt. Mumsigt.


Riktigt svenska räkor är gott I SMÖGEN. Nykokta. På bryggan. Annars funkar ju IKEA räkor. HU BRA som helst. Hehe måste man skruva ihop dem tro...räkorna;)Ba' skojar.

Snygg drinkbild.

Kram
/Susanne

Katarina said...

Jag håller absolut med, att både de grönländska räkorna och Västerbottens paj är dööö gott! När jag nu har IKEA intill mig planerar jag en resa dit i veckan, just för ostens skull!

alegni said...

ni har verkligen haft omväxlande väder där, fast det har ju vi också. vi har både sett 23 minusgrader och 5 plusgrader inom några dagar.
du har rätt om västerbottenost - det är SÅ gott! ost överhuvudtaget är gott. jag tycker synd om folk som inte gillar ost. hos oss har ian, yngre sonen, lärt sig att tycka om ost så sent som detta år, men än har vi folk i bekantskapskretsen som vägrar att ens smaka ost, och det är besvärligt när man ska bjuda på mat, för all god mat innehåller ju ost, eller hur?
KRAM

Annika said...

Taina:
Absolut, de amerikanska räkorna smakar inte mkt alls, måste doppas i cocktail sås, vilket jag iofs gillar. men inget går upp mot svenska räkor, mmm...
Amerikanska pannkisar åt töserna som de äter med god aptit nu.
Kram!

Suz:
Godaste pajen av dem alla!! Köpte tre västerbottensostar så det betyder tre pajer. Snart får jag göra en sådan igen :-)
OCH jag förstår att räkorna på västkusten är extremt goda...MMM....måste komma och smaka dem ngn ggn.
KRAM!

Katta:
JA, så gott det är. De där IKEA-räkorna från Grönland tycker jag är så goda!!!
Och västerbottensost måste vara en av världens godaste ostar...
KUL att du ska till IKEA. KRAM!!!

Annika said...

Ingela:
Ja, och ni i Finland har ju er ost som är så god, så god!! Emmenthaler!! ÄLSKAR den!!
Västerbottensost måste vara bland det godaste man kan stoppa i sig.
Tycker också synd om folk som inte gillar ost. Vad de missar mkt gott!!
KRAM!!!

Saltistjejen said...

Mmmm vad gott!!!
Jag kan sakna svenska räkor otroligt mycket. Vi har ett paket i frysen nu från senaste ikea-turen vi gjorde.
Ha en fin söndag!
Kram!

Malin said...

Gillar både skagen- och västterbottenspaj! Drinkarna såg inte så tokiga ut de heller!
Jag undrar lite vad skillnaden är mellan svenska och amerikanska räkor, alltså jag ser ju att de amerikanska ser större ut och jag känner ju på smaken och konsistensen att de smakar annorlunda. Är det helt olika sorters räkor? För man gör väl inte mer än kokar dem, så jag fattar inte riktigt hur det kan bli så himla stor skillnad?

Malin said...

Heheh ser ut som jag tycker att det heter skagenPAJ, men jag menar ju skagenröra:)
kram

Camilla said...

Åh, Skagenröra som är min absoluta favorit! Funkar både på rostat bröd och även på skinka. Yummy:)

Åh, du är så bortskämd med en man som fixar pannkakor till frukost! Ok, T brukar alltid fixa kaffe till mig som serveras på sängkanten. Så jag är nog lika bortskämd;) Visst är det härligt?

Kram

Marianne said...

Tänk, jag har aldrig ätit västerbottenpaj! Måste helt enkelt ta och göra det en vacker dag när jag har mina pajformar igen.

För oss blev det söndagsmiddag på Möckelnsnäs herrgård. Supergott och trevligt!

KRAM!

Elisabeth said...

Jag har aldrig ätit västerbottenost, och inte pajen heller! Är jag månne ensam i Sverige om detta?

Pannkakor till frukost låter mycket gott.

Kalas Lotta said...

Nu blev jag helt inspirerad - en skagen får det bli ikväll. Köpte oxå räkor sist jag var på IKEA...

Västerbotten är grym men om man inte har det så kan man faktiskt ta parmesan i pajen istället och addera lite smör eller grädde...snarlik smak kan jag meddela.

Jag hade västerbottenpaj på min cateringmeny back in the good old days och jag mixade vilt - testa!

Ha en skön söndag!

Desiree said...

Så gott och så svenskt! Ja skagenröra har jag faktiskt gjort på amerikanska räkor som jag hackat lite för att få dem i mindre bitar först. Lyxigt gott med västerbotten paj. Jag tror nog att tjejerna blev jätteglada över att få pannkakor till frulle. Håller verkligen med dig om att det både är gott och mysigt att fixa middag hemma på det här sättet. Vi såg också till att fixa en riktigt god lördag middag igår.
KRam!

HeLena said...

Räkor, skagen och västerbottenpaj....
Lyckan är fullkomlig:D
jag köpte också räkor häromdagen men de ligger ännu i frysen då jag glömde ta fram dom till den tilltänkta skagen...
Nästa gång!
Härlig lördagkväll ser det ut som!
Massor med kramar!

Londongirl said...

Älskar både Västerbottenost och skagenröra! Vilka klassiker det är eller hur?
Har hört svenska kockar som hävdar att den osten är bättre än anrika parmesan från Italien. :-)

På senare tid har jag gjort en variant av västerbottenostpaj med kräftstjärtar i också....jättegott!

Kramelikram från mig.

Anne-Marie said...

Du gör n\mig så avundsjuk Annika. ;) Du som enkelt kan åka till IKEA och handla svensk/nordisk mat. Det låter fantastiskt gott med det du lagade till. De svenska räkorna står i en klass för sig i fråga om smak. Jag brukar alltid ha det på min önskelista till min mamma för mina Sverigebesök. :) Västerbottenost vet jag faktiskt inte om jag ätit men svensk ost är ju överlag som otroligt mycket godare än amerikansk ost. KRAM!

Annika said...

Saltis:
Jag vet!! De är så goda!! Varenda ggn jg är på IKEA köper jag hem ett par påsar. GOTT!!!
Kramar!!!

Malin:
Visst är det gott!
Skillnanden är väl hur de kokas, och de amerikanska är ofta lite större.
Jag gillar de amerikanska också, men då med cocktailsås.
De går ju utmärkt att koka med etc.
Haha, ja skagepaj skulle nog vara gott!!
KRAM!!!


Camilla:
Ja, det är underbart gott, och jag undrar bara varför jag inte gjort det oftare. Men, nu ska vi råda bor på den saken!
Kan tro att det är gott till skinka!!
MUMS!!!
Ja, det är trevligt är han gräddar pannkisar, det händer ju inte varje helg, men...
OCH vad trevligt att T ger dig kaffe på sänge. GILLAR!!
KRAM!!!

Annika said...

Marianne:
Ja, det måste du!
You're gonna LOVE it!!!
Låter som en trevlig söndag.
Kram!

Elisabeth:
Haha, ja kanske det? DU får se till att smaka en sådan!!
Pannkisar till frukost är mkt gott. Men det äter vi inte varje helg.

Lotta:
Ja, nog är det bland det godaste, och lättaste, man kan svänga ihop!!
Mums!!
Absolut påminner Parmesan och västerbotten om varandra. Det har jag alltid tyckt!
Så jag ka mkt väl tänka mig att parmesan passar utmärkt med hjälp extra smör och grädde.
Ska testa ästa ggn. Ska göra två pajer då och jämföra. Parmesanost finns iaf att få tag på i parti och minut i butikerna :-)
KRAM!!

Annika said...

Desiree:
Ja, det är så gott!!
Och visst går det utmärkt bra att göra skageröra på amerikanska räkor också!
Ja, vad tjejerna åt igår. Peter hade lagat massor med pannkisar som de fick mumsa i sig!
Visst är det mysigt att laga middag hemmavid. Alltid lika gott!!
Kan tro att ert blev underbart!
KRAM!!!

Helena:
Ett äktsvenskt mål mat, helt enkelt!!!
Underbart lätt att göra och så supergott!!
ja, fi lördagkväll som nu blivit måndagmorgon.
KRAMAR!!!

Londongirl:
SÅ gott!
Underbart svenska rätter som smakar lika gott var män än är!!!
Ja, västerbottensost måste vara en av jordens godaste ostar. Älskar den!!!
ÅÅ, måste testa att göra pajen med kräftstjärtar i---lovely!!
KRAM!!!

Annika said...

A-M:
Ja, jag tycker det är så synd att du har så dåligt utbud där du bor, och långt till det mesta :-(.
Räkor är ruggigt gott!! N
r jag är hemma äter jag det så det står härliga till, men jag äter det ofta här också, mums!
Ja, svensk ost är god. När jag köper ost här i US till vardagsmackor blir dt mest Jarslberg, och den är ju norsk.
KRAMAR!!!

May-Britt said...

Amerikanska räkor fiskade i USAs vatten är jättegoda, både de från Maine likväl som de som fiskas i Mexikanska gulfen och utanför Georgia och South Carolina. De flesta räkor vi köper på butikerna här i USA kommer ju från Thailand där de odlats. De är inte något speciellt men, lagar man de med tillräckligt mycket smör, vitlök, citron, persilja och lite vitt vin så visst kan de smaka bra de med! Fast klart att svenska/norska är bäst!!!